Wil je een paar kilo kwijt maar weet je niet hoe? In dit artikel lees je alles over de vijf populairste diëten van Nederland. Je ontdekt hoe ze werken, wat de voordelen en nadelen zijn én welk dieet het beste bij jou past.
⏱️ Dit artikel in het kort:
Er zijn veel verschillende manieren om af te vallen. In dit artikel leggen we je alles uit over vijf populaire diëten: keto, intermittent fasting, paleo, koolhydraatarm en sapvasten.
Lees ook: De 25 beste tips om af te vallen
1: Keto
Wat is het?
Bij het keto-dieet eet je heel weinig koolhydraten, een matige hoeveelheid eiwitten en veel vet. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in ketose raakt: een natuurlijke stofwisselingsstaat waarbij je vooral vet verbrandt als primaire energiebron.
Hoe volg je het?
Om het keto-dieet te volgen, beperk je de inname van koolhydraten tot minder dan 50 gram per dag. Hoe veel (of liever gezegd: weinig) dat is, zie je in de tabel hieronder. Dit betekent dus (bijna) geen brood, pasta of aardappelen Je eet vetrijke voedingsmiddelen zoals avocado's, noten, zaden, boter en vette vis. Daarnaast kies je voor matige hoeveelheden eiwitten, bijvoorbeeld vlees, eieren en kaas.
Voordelen
Met het keto-dieet val je snel af en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Het is met name geschikt voor mensen die houden van vetrijke voeding.
Nadelen
Het dieet is streng en kan daardoor moeilijk vol te houden zijn. Bovendien kunnen er bijwerkingen optreden zoals vermoeidheid, constipatie en hoofdpijn. Heb je nierproblemen of een hoog cholesterol, dan kun je beter niet aan keto beginnen.
Iets voor jou als je...
…Snel wilt afvallen, van vetrijk voedsel houdt en er geen problemen mee hebt om een tijdlang geen brood, aardappelen, pasta of ander koolhydraatrijk voedsel te eten.
🍞 50 gram koolhydraten =
Voedingsmiddel | Hoeveelheid |
---|
Bruine boterhammen | 4 stuks |
Aardappelen (gekookt) | 290 gram |
Rijst (gekookt, wit) | 175 gram |
Pasta (gekookt) | 200 gram |
Kikkererwten (gekookt) | 310 gram |
Linzen (gekookt) | 250 gram |
Zwarte bonen (gekookt) | 215 gram |
2: Intermittent fasting
Wat is het?
Bij intermittent fasting wissel je periodes van eten af met vasten. Het doel is om het lichaam efficiënter met energie om te laten gaan en de hormoonbalans te verbeteren.
Hoe volg je het?
Populaire schema's zijn 16/8, waarbij je 16 uur vast en binnen een periode van 8 uur eet (je eet bijvoorbeeld alleen tussen twaalf uur 's middags en acht uur 's avonds), of 5:2, waarbij je 5 dagen normaal eet en 2 dagen met weinig calorieën. Tijdens het vasten drink je veel water, koffie of thee zonder suiker. Tijdens de eetperiodes kies je gezonde en voedzame maaltijden.
Voordelen
Met dit dieet val je af zonder strikte voedingsregels. Je kunt het makkelijk combineren met andere diëten. Je verliest niet alleen gewicht, maar ook je bloeddruk en cholesterol dalen en je immuunsysteem wordt versterkt.
Nadelen
Het is niet geschikt voor iedereen; sommige mensen worden er moe of prikkelbaar van. Werk je op onregelmatige tijden of in wisseldienst, dan kan het ook lastig vol te houden zijn.
Iets voor jou als je...
… wilt afvallen zonder ingewikkelde voedingsregels en dit-mag-ik-wel en dit-mag-ik-niet.
3: Paleo
Wat is het?
Bij het paleo-dieet eet je zoals onze voorouders in de oertijd. Je kiest voor onbewerkte voedingsmiddelen zoals vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden.
Hoe volg je het?
Bij dit dieet vermijd je bewerkte voeding, zuivel, granen en suiker. Je eet veel groenten, fruit, vlees en vis, en je gebruikt natuurlijke vetten zoals kokosolie en olijfolie.
Voordelen
Dit dieet bevordert een natuurlijk eetpatroon en is rijk aan vezels en eiwitten, wat zorgt voor een vol gevoel. Daarnaast helpt het bij het verminderen van ontstekingen.
Nadelen
Bij het paleo-dieet laat je granen en zuivel weg, wat een uitdaging kan zijn. Niet alle gezondheidsclaims zijn wetenschappelijk onderbouwd, en door de focus op verse en biologische ingrediënten kan het wat duurder uitvallen.
Iets voor jou als je...
… geen problemen hebt met het schrappen van granen en zuivel en met het eten van natuurlijke en onbewerkte voeding.
4: Koolhydraatarm
Wat is het?
Bij dit dieet beperk je koolhydraten en focus je op eiwitten en vetten. In vergelijking met het keto-dieet ben je wel wat minder strikt met koolhydraten.
Hoe volg je het?
Je vermindert koolhydraatrijk voedsel zoals brood, pasta en rijst. Tegelijkertijd kies je voor eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren en noten. Ook voeg je gezonde vetten, zoals avocado en olijfolie, toe aan je maaltijden.
Voordelen
Dat je met een low-carb dieet afvalt is ook wetenschappelijk bewezen. Daarnaast pas je het makkelijk aan jouw voorkeuren aan, en omdat het minder strikt is dan het keto-dieet, houd je het eenvoudiger vol.
Nadelen
Minder koolhydraten eten kan lastig zijn tijdens etentjes of feestjes. Als je niet genoeg groenten eet, krijg je al snel te weinig vezels binnen. In het begin kun je je wat minder energiek voelen, maar dat gaat meestal vanzelf over.
Iets voor jou als je...
…geen moeite hebt om koolhydraatrijk voedsel een tijdje te minderen, maar tegelijkertijd ook niet voor het strenge keto-dieet wilt gaan.
©Yana Perelotova - stock.adobe.com
5: Sapvasten
Wat is het?
Bij sapvasten beperk je je een paar dagen (maximaal een week) tot alleen groente- en fruitsappen. Het idee is dat je lichaam wordt 'ontgift' en dat je overtollig gewicht verliest.
Hoe volg je het?
Tijdens sapvasten drink je alleen verse, zelfgeperste groente- en fruitsappen. Vast voedsel en bewerkte dranken laat je achterwege. Daarnaast drink je voldoende water om gehydrateerd te blijven.
Voordelen
Met sapvasten val je snel af door de lage calorie-inname. Je kunt er een 'reset'-gevoel van krijgen, wat motiveert om daarna gezonder te eten. Bovendien krijg je veel vitamines en mineralen binnen.
Nadelen
Door de zeer lage energie-inname kun je moe en duizelig worden. Er is een risico op verlies van spiermassa bij langer gebruik. Wil je meer dan een paar kilo afvallen of heb je een druk actief leven, dan kun je beter een ander dieet uitkiezen.
Iets voor jou als je...
…snel een paar kilo wilt afvallen of een kickstart zoekt voor een gezonder eetpatroon.
Conclusie
Wil je afvallen? Er zijn genoeg diëten om uit te kiezen. Welk dieet het beste bij je past, hangt af van wat je fijn vindt, je dagelijkse ritme en je doelen. Kom je er – ondanks, of misschien juist dóór het grote aanbod aan diëten – niet uit? Vraag dan advies aan je huisarts of aan een diëtiste. Zorg ervoor dat je naast gezond eten ook voldoende beweegt: dat is dé ideale combinatie om gewicht krijt te raken of om op gewicht te blijven!
Voor elk dieet
Een eigen boek