ID.nl logo
Foto's bewerken met Affinity Photo
© PXimport
Huis

Foto's bewerken met Affinity Photo

Adobe Photoshop is voor veel niet-professionals te duur geworden omdat je het alleen als abonnement kunt gebruiken. Affinity Photo stapt in het gat en biedt een Photoshop-alternatief aan voor een paar tientjes. We leggen uit hoe je zo snel mogelijk aan de slag kunt met importeren, snijden, bewerken en exporteren.

Prijs

Als je af en toe Photoshop wilt gebruiken, moet je elke keer een abonnement van (minstens) een maand aanschaffen voor 36 euro. Een jaarabonnement is goedkoper, dit kost je omgerekend zo’n 12 euro per maand. Handig voor professionals, maar veel te duur als je alleen af en toe het programma gebruikt. Affinity Photo kost eenmalig 54,99 euro en is beschikbaar voor pc en Mac. Je kunt het programma onbeperkt gebruiken en het heeft vrijwel dezelfde functionaliteit als de nieuwste versie van Photoshop CC. Affinity heeft overigens ook een Illustrator-kloon, genaamd Designer. Ook dit programma kost 54,99 euro.

01 Photoshop-bestanden

Affinity Photo kan Photoshop-bestanden openen en je kunt zelfs Affinity-projecten weer opslaan in het psd-formaat van Adobe. In bijna alle gevallen herkent het programma de verschillende lagen, groepen en gebruikte lettertypen van het psd-bestand en kun je verder werken aan de psd zoals je in Photoshop CC gewend bent. Een Affinity-project heeft de extensie afphoto. Als je het bestand weer als psd wilt opslaan, ga je naar File / Export en kies je voor PSD. Je hebt de keuze uit Preserve accuracy en Preserve editability. Kies de laatste als je wilt dat je teksten in een ander programma zoals Photoshop CC nog kunt bewerken.

©PXimport

02 Configureren

Aan de rechterkant kun je verschillende informatieboxen laten zien. Het gehele paneel heet Studio. Welke boxen je ziet, stel je in bij View / Studio. Links zie je je gereedschappen, deze kun je verbergen bij View / Hide Tools. Bovenin kun je nog een werkbalk laten zien als je bij View op Show Toolbar klikt. Je wijzigt welke pictogrammen hier te zien zijn door op Customise Toolbar te klikken. Wil je rasters en hulplijnen tonen, dan doe je dit bij View / Show Grid of Show Rulers.

03 Foto verkleinen

Eén van de simpelste bewerkingen is een foto kleiner maken of een gedeelte uitsnijden. Om een foto te verkleinen, ga je naar Document / Resize Document. Standaard behoud je de juiste verhoudingen. Als je dit niet wilt, klik je op het slotje. Verander de waarden en geef bij Units eventueel aan dat je centimeters of pixels als eenheid wilt gebruiken. Je kunt uiteraard ook het aantal dpi veranderen door een andere waarde achter DPI aan te geven.

©PXimport

04 Uitsnijden

Wil je een stuk afsnijden van je foto, dan kies je voor Document / Resize Canvas. Hier is het belangrijk om de Anchor aan te geven: aan welke kant wordt een stuk afgesneden van je canvas. Je kunt ook (werkt vaak makkelijker) het Crop-gereedschap gebruiken aan de linkerkant. Nu zie je een raster met greepjes aan elke kant en aan elke hoek. Pak een vierkant greepje beet en maak je gewenste selectie. Zodra je op de Enter-toets drukt, wordt je selectie uitgesneden.

05 Tekst toevoegen

Om een tekst aan je foto toe te voegen, klik je op het Artistic Text-gereedschap en klik je ergens in je foto. Er wordt automatisch een nieuwe laag aangemaakt waar je een tekst in kunt typen. Wil je de tekst groter maken, dan trek je aan één van de blauwe bolletjes die om te tekst verschijnen. Om het lettertype te wijzigen, moet je zorgen dat je bij View de optie Show Context Toolbar hebt aangevinkt. Achter Font kies je nu een nieuw lettertype, ernaast kun je eventueel ook de grootte aanpassen of een variant van het lettertype kiezen.

©PXimport

06 Kleur wijzigen

Om de kleur van een tekst of object aan te passen, moet je iets hebben geselecteerd. Rechtsboven in je Studio zie je nu dat het tabblad Colour is geactiveerd. Dubbelklik op het onderste van de twee rondjes en een kleurenpalet wordt geopend. Selecteer de juiste kleur in het kleurendiagram of geef een RGB-, HSL- of CMYK-waarde aan in één van de opties rechts van het kleurendiagram. Weet je de web-kleurcode die je wilt hebben, dan voer je deze achter het hekje in. In het paneel Colour kun je ook direct de kleur aanpassen middels de CMYK-schuiven.

07 Werken met lagen

Als je bekend bent met Photoshop, weet je hoe je met lagen werkt. In Affinity Photo werkt dit vrijwel hetzelfde. Je kunt de doorzichtigheid van een laag aanpassen door rechts in de Studio bij Layers een laag te selecteren en de schuif onder Opacity aan te passen. Om een effect aan een laag toe te voegen, klik je op fx onderin. Zet een vinkje voor een effect en pas de waardes aan. Je ziet dat je laag meteen wordt veranderd. Sluit af door op Close te klikken. Elk effect heeft ook zijn eigen Opacity-schuif.

©PXimport

08 Lagen groeperen

Als je een bepaalde laag wilt dupliceren, dan selecteer je de laag en kies je met je rechtermuisknop de optie Duplicate. De laag wordt inclusief effecten en doorzichtigheidsinstellingen gedupliceerd. Om meerdere lagen te groeperen, selecteer je ze allemaal en kies je in het rechtermuisknopmenu de optie Group. Een gemaakte groep haal je weer uit elkaar als je voor de optie Ungroup kiest. Je kunt lagen of groepen tijdelijk uitzetten (verbergen) door het vinkje achter de laag weg te halen. Om veranderingen aan lagen te voorkomen, klik je op het slotje rechtsboven in het Layer-venster.

09 Filters

Net als Photoshop heeft ook Affinity Photo een aantal filters aan boord. Ga naar Filters en selecteer één van de categorieën. Om een telefoonnummer uit een foto te anonimiseren, kies je bijvoorbeeld Filters / Distort / Pixelate. De instellingen voor een filter worden in een pop-up weergegeven. Pas de instellingen aan en kies voor Apply. Je ziet een voorbeeld van het filter overigens meteen in je foto. Zorg wel dat je de juiste laag hebt geselecteerd voordat je een filter toepast. Onder de filters vind je ook nog handige gereedschappen als Shadows/Highlights en Haze Removal.

©PXimport

10 Objecten roteren

Om bepaalde lagen of objecten te roteren, moet je ze eerst selecteren en daarna met je muis net buiten één van de blauwe bolletjes in een hoek van een object gaan staan. Je cursor verandert in een ronde pijl en je kunt nu het object roteren. In een zwart vierkantje wordt tijdens het draaien getoond hoeveel graden het object wordt gedraaid. Houd je de Shift-toets ingedrukt, dan kun je alleen in hele graden draaien. Wil je je gehele canvas roteren, dan doe je dit bij Document / Rotate 90° Clockwise of Rotate 90° Anticlockwise.

11 Plug-ins

Heb je niet genoeg aan de filters van Affinity Photo, dan kun je plug-ins installeren. Het programma ondersteunt veel plug-ins die eigenlijk voor Photoshop zijn gemaakt, een volledig overzicht vind je hier. Een ondersteunde plug-in heeft een groen vinkje, een oranje uitroepteken betekent dat het in principe werkt, maar met beperkingen. Een kruisje betekent dat het niet werkt in Affinity Photo. Plug-ins die nog niet zijn getest, hebben een vraagteken. Hoe je plug-ins installeert, lees je in de handleiding bij Filters and effects / Using plugins.

©PXimport

12 Opslaan

Als je op Document / Save klikt, wordt je bestand als Affinity-bestand opgeslagen in het afphoto-formaat. Hierin worden alle lagen bewaard en kun je elementen naderhand weer wijzigen. Deze bestanden zijn vergelijkbaar met het psd-formaat van Photoshop en kunnen al snel tientallen megabytes groot zijn als je meerdere afbeeldingen in één bestand hebt gecombineerd. Wil je een afbeelding opslaan als jpg, png of psd, dan kies je voor Document / Export. Selecteer het bestandsformaat bovenin en kies eventueel de hoeveelheid compressie achter Quality als je naar jpg exporteert. Achter Estimated File Size zie je meteen hoe groot je bestand ongeveer wordt.

iPad

Affinity Photo is ook voor recente iPads beschikbaar voor een schappelijke prijs van 21,99 euro. Je kunt afphoto-bestanden die je op je pc of Mac hebt gemaakt met de iPad openen, bewerken en opslaan. De app ondersteunt de nieuwe functies van iOS 11 en zo kun je gemakkelijk bestanden van de app Bestanden naar Affinity Photo slepen. Met een iPad Pro plus Apple Pencil heb je een professionele fotobewerking-app tot je beschikking.

▼ Volgende artikel
Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy

De Netatmo Binnencamera Advance is een slimme beveiligingscamera voor in huis en heeft een adviesprijs van 330 euro. Het apparaat is echter al te koop voor zo'n 250 euro, zien we op de website. Hoe bevalt het product in de praktijk en is-ie dat geld waard?

Uitstekend
Conclusie

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

Plus- en minpunten
  • Privacyvriendelijke sluiter...
  • Automatische opties
  • Snelle installatie
  • Goede beeld- en audiokwaliteit
  • Alleen nuttige meldingen
  • Geen fysieke schakelaar
  • Geen melding bij verwijderen SD-kaart
  • Hoge prijs

In de basis is de Netatmo Binnencamera Advance een product volgens het Netatmo-boekje: het apparaat combineert geavanceerde beveiligingstechnologie met een sterke nadruk op privacy en gebruiksvriendelijkheid. Deze binnencamera gaat zelfs nog een stapje verder met de introductie van een mechanische privacysluiter. De implementatie van de sluiter is niet uniek, maar de toepassing wel.

Nu bestaan er wel meer beveiligingscamera’s die zo'n sluiter hebben. Die kun je soms via een schakelaar op het apparaat omzetten, en anders via de app. Een fysieke knop hiervoor is de meest veilige optie, aangezien die niet kan worden 'gehackt'. In het geval van deze Netatmo kunnen we de sluiter alleen via de app omhoog en omlaag doen. Dat kun je ook automatisch laten doen, bijvoorbeeld wanneer de camera een gezicht herkent. Dan schakelt de camera zichzelf als het ware uit op het moment dat je zelf binnen bent, waardoor er ook geen opnamen gemaakt (hoeven te) worden.

©Wesley Akkerman

De achterkant van het apparaat.

Meer gemoedsrust

Door de sluiter een automatische functie te geven, hoopt Netatmo meer gemoedsrust te kunnen bieden. Er zijn namelijk mensen die zich nog steeds zorgen maken om hun privacy en de opnamen die van hen gemaakt worden zodra ze ergens binnenstappen. Bij bedrijven en horecagelegenheden heb je daar weinig invloed op, maar bij jezelf, vrienden of familieleden thuis dus iets meer. Het systeem mag dan wel niets opnemen met de sluiter omlaag, maar technisch gezien kan die nog wel meeluisteren. De microfoon wordt namelijk niet afgedekt.

De automatische stand kun je op twee manieren activeren: via gezichtsherkenning en middels geofencing. Op basis van een geregistreerd gezicht of je locatie kan de camera de beeldopnamen dus uitschakelen. Nu kun je via de app 'handmatig' de sluiter openen op het moment dat je van huis gaat, maar ook dat kun je op basis van geofencing regelen. Zodra je het huis verlaat, gaat de sluiter omhoog en houdt de Netatmo Binnencamera Advance alles voor je in de gaten. Uit onze praktijktests blijkt dat allemaal prettig en snel te werken.

©Wesley Akkerman

De binnencamera met het klepje dicht...

©Wesley Akkerman

...en vervolgens met het klepje open.

Veel mogelijkheden

Verder beschikt het systeem over allerlei zaken die we elders ook zien. Dat is geen kritiek, want het is alleen maar goed als er een soort basis van je persoonlijke beveiliging bestaat. De Advance beschikt over een kijkhoek van 130 graden, een 2K-resolutie en HDR-beeldkwaliteit. Daardoor film je niet alleen een groot deel van de omgeving, ook staat alles er haarscherp en kleurrijk op. Je kunt de Binnencamera Advance koppelen aan 2,4- en 5GHz-netwerken en kunt hem aan het stroomnet aansluiten via een stekker of de Power over Ethernet-kabel.

Je kunt hem op een kast neerzetten of aan de muur of het plafond bevestigen. Het product beschikt daarnaast over beam forming-technologie, waardoor mensen aan de andere kant goed verstaanbaar zijn. Dat is niet zozeer handig voor het kunnen verstaan van dieven, maar je zou een camera bij een baby of bejaarde in de kamer kunnen plaatsen en diegene kunnen verstaan of horen als er iets gebeurt. De audio klinkt goed verstaanbaar binnen de app, en aan de andere kant hebben we ook geen klachten ontvangen over de speakerkwaliteit.

©Wesley Akkerman

Meldingsmogelijkheden

Het is daarnaast de bedoeling dat de Netatmo Binnencamera Advance je zo min mogelijk stoort. De fabrikant probeert om die reden een minimum aan meldingen te versturen. Aanvankelijk viel dat nog best tegen, maar dat kwam doordat het apparaat nog niet alle gezichten in huis herkende. Toen we dat eenmaal hadden ingesteld, daalde het aantal notificaties dat we binnenkregen aanzienlijk. Daar moeten we bij vermelden dat het soms maar net aan de hoek van de camera ligt of hij je herkent of niet, maar binnen de app kun je zelf instellen wie wie is om het aantal meldingen terug te brengen.

Via de overzichtelijke en nette applicatie is het daarnaast verder mogelijk de notificaties op je voorkeuren in te stellen. Zo kun je zelf bepalen of je ook meldingen van huisdieren, onbekende gezichten of mensen in het algemeen wilt hebben. Je kunt bovendien de sluiter altijd handmatig omlaag zetten als je die meldingen zat bent. Tot slot is het mogelijk meldingen samen te voegen. Als een reeds bekend gezicht binnenkomt met een onbekend persoon, krijg je daar maar één melding van (in plaats van twee). Dat soort mogelijkheden kunnen we alleen maar waarderen.

Een andere functie die ons bevalt, is de opslag. Je slaat de beelden lokaal op, op een microSD-kaartje. Je krijgt er standaard een kaartje van 8 GB bij. Daardoor word je niet meteen op extra kosten gejaagd. Wat wel een beetje tegenvalt, is het gebrek aan een melding als je het kaartje verwijdert. Als iemand dus binnen is en die haalt de kaart eruit, dan weet je dat niet. Lijkt ons een enorme vergissing, maar ondertussen is het ook iets wat je mogelijk later kunt toevoegen als fabrikant. Daar hopen wij in elk geval op.

Netatmo Binnencamera Advance kopen?

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

▼ Volgende artikel
9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger
© Wesley Akkerman
Huis

9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger

Als je geen robotstofzuiger wil, maar je wil het jezelf wel gemakkelijk maken, dan kom je al snel uit op een nat-droogstofzuiger. Dat is een traditionele stofzuiger met een dweilfunctie. Omdat dit soort apparaten nog redelijk nieuw zijn, maken veel mensen dezelfde fouten.

Hier alvast een overzicht van handelingen die je beter niet kunt doen met je nat-droogstofzuiger – in het artikel staan nog meer zaken.

  • Niet van modus wisselen
  • Niet goed opbergen
  • Te grote dingen willen opzuigen
  • Geen rekening houden met een houten vloer
  • Verf of vlambare vloeistoffen opzuigen

Hoewel het technisch gezien mogelijk is een nat-droogstofzuiger op alle typen houtvloeren te gebruiken, is het toch af te raden als het gaat om onbewerkt of onafgewerkt hout. Dat komt doordat een onafgewerkte houten vloer geen beschermende afdichtingslaag heeft. Als die onbehandeld blijft, absorbeert het hout gemakkelijk water of vocht van een nat- en droogzuiger. Dat kan ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt of na verloop van tijd zelfs splijt.

Verkeerde dingen opzuigen

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je met een nat-droogstofzuiger dingen opzuigt waar het apparaat niet goed mee overweg kan. Denk aan grotere objecten die nog weleens op de vloer liggen, zoals hondenbrokken. Als je tegelijkertijd dweilt en stofzuigt, kan zo'n object klem komen te zitten bij de dweilkop, een filter of verderop in het systeem. Gebeurt dat regelmatig, dan is het verstandig om voortaan eerst even op te ruimen voordat je de stofzuiger aanzet.

In dezelfde lijn geldt: glasscherven of andere scherpe voorwerpen kun je beter eerst handmatig opvegen met een stoffer en blik. Ook gewone en robotstofzuigers zijn hier niet tegen bestand – de kans op schade aan interne onderdelen is groot. Vermijd bovendien altijd het opzuigen van brandbare vloeistoffen, want die kunnen bij contact met elektrische onderdelen ontbranden.

©Wesley Akkerman

Leeg de vuilwatertank regelmatig.

Tot slot nog even over het opzuigen van verf. Het kan verleidelijk zijn om verfspetters weg te halen met de dweilkop van bijvoorbeeld de Dreame H15 Pro, maar dat is echt geen goed idee. Zowel natte als droge verf kan het systeem verstoppen, waardoor vuil zich ophoopt en filters beschadigd raken. Kom je verf op de vloer tegen, pak dan liever een emmer met warm sop en een doek of spons. Daarmee voorkom je problemen én krijg je het meestal ook gewoon beter schoon.

Van modus wisselen en meer

Het is ook slim om de nat-droogstofzuiger af en toe in een andere modus te gebruiken, zodat hij altijd optimaal blijft presteren. Bij tests op de redactie gebruiken we standaard de automatische stand, waarbij het apparaat zelf de zuig- en dweilintensiteit aanpast aan de situatie. Maar schakel gerust de dweilfunctie eens uit als je alleen wat stof wilt verwijderen. Dat ontlast het systeem en kan de levensduur van het apparaat flink verlengen.

Besteed daarnaast voldoende aandacht aan het onderhoud van de verschillende onderdelen. Tijdens het gebruik zie je vaak vanzelf dat de vuilwatertank volloopt. Leeg deze regelmatig – bij voorkeur na elke schoonmaakbeurt – om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt. Dweil je vaak, dan is dat nog belangrijker: je wilt natuurlijk voorkomen dat je bij het legen vervuild water morst.

Controleer ook regelmatig de staat van de filters. In sommige gevallen kun je dat zelfs via de app doen. Zit er te veel stof in, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. En tot slot: zet de nat-droogstofzuiger altijd netjes rechtop in het oplaadstation. Zo kan het systeem zichzelf opladen én onderhouden – denk aan het automatisch drogen van de borstel, wat nare geurtjes helpt voorkomen. Kleine moeite, groot effect!

Heb je nog geen nat-droogstofzuiger?

Dan is dit je kans – bekijk hier de beste deals!