ID.nl logo
Foto's bewerken met Affinity Photo
© PXimport
Huis

Foto's bewerken met Affinity Photo

Adobe Photoshop is voor veel niet-professionals te duur geworden omdat je het alleen als abonnement kunt gebruiken. Affinity Photo stapt in het gat en biedt een Photoshop-alternatief aan voor een paar tientjes. We leggen uit hoe je zo snel mogelijk aan de slag kunt met importeren, snijden, bewerken en exporteren.

Prijs

Als je af en toe Photoshop wilt gebruiken, moet je elke keer een abonnement van (minstens) een maand aanschaffen voor 36 euro. Een jaarabonnement is goedkoper, dit kost je omgerekend zo’n 12 euro per maand. Handig voor professionals, maar veel te duur als je alleen af en toe het programma gebruikt. Affinity Photo kost eenmalig 54,99 euro en is beschikbaar voor pc en Mac. Je kunt het programma onbeperkt gebruiken en het heeft vrijwel dezelfde functionaliteit als de nieuwste versie van Photoshop CC. Affinity heeft overigens ook een Illustrator-kloon, genaamd Designer. Ook dit programma kost 54,99 euro.

01 Photoshop-bestanden

Affinity Photo kan Photoshop-bestanden openen en je kunt zelfs Affinity-projecten weer opslaan in het psd-formaat van Adobe. In bijna alle gevallen herkent het programma de verschillende lagen, groepen en gebruikte lettertypen van het psd-bestand en kun je verder werken aan de psd zoals je in Photoshop CC gewend bent. Een Affinity-project heeft de extensie afphoto. Als je het bestand weer als psd wilt opslaan, ga je naar File / Export en kies je voor PSD. Je hebt de keuze uit Preserve accuracy en Preserve editability. Kies de laatste als je wilt dat je teksten in een ander programma zoals Photoshop CC nog kunt bewerken.

©PXimport

02 Configureren

Aan de rechterkant kun je verschillende informatieboxen laten zien. Het gehele paneel heet Studio. Welke boxen je ziet, stel je in bij View / Studio. Links zie je je gereedschappen, deze kun je verbergen bij View / Hide Tools. Bovenin kun je nog een werkbalk laten zien als je bij View op Show Toolbar klikt. Je wijzigt welke pictogrammen hier te zien zijn door op Customise Toolbar te klikken. Wil je rasters en hulplijnen tonen, dan doe je dit bij View / Show Grid of Show Rulers.

03 Foto verkleinen

Eén van de simpelste bewerkingen is een foto kleiner maken of een gedeelte uitsnijden. Om een foto te verkleinen, ga je naar Document / Resize Document. Standaard behoud je de juiste verhoudingen. Als je dit niet wilt, klik je op het slotje. Verander de waarden en geef bij Units eventueel aan dat je centimeters of pixels als eenheid wilt gebruiken. Je kunt uiteraard ook het aantal dpi veranderen door een andere waarde achter DPI aan te geven.

©PXimport

04 Uitsnijden

Wil je een stuk afsnijden van je foto, dan kies je voor Document / Resize Canvas. Hier is het belangrijk om de Anchor aan te geven: aan welke kant wordt een stuk afgesneden van je canvas. Je kunt ook (werkt vaak makkelijker) het Crop-gereedschap gebruiken aan de linkerkant. Nu zie je een raster met greepjes aan elke kant en aan elke hoek. Pak een vierkant greepje beet en maak je gewenste selectie. Zodra je op de Enter-toets drukt, wordt je selectie uitgesneden.

05 Tekst toevoegen

Om een tekst aan je foto toe te voegen, klik je op het Artistic Text-gereedschap en klik je ergens in je foto. Er wordt automatisch een nieuwe laag aangemaakt waar je een tekst in kunt typen. Wil je de tekst groter maken, dan trek je aan één van de blauwe bolletjes die om te tekst verschijnen. Om het lettertype te wijzigen, moet je zorgen dat je bij View de optie Show Context Toolbar hebt aangevinkt. Achter Font kies je nu een nieuw lettertype, ernaast kun je eventueel ook de grootte aanpassen of een variant van het lettertype kiezen.

©PXimport

06 Kleur wijzigen

Om de kleur van een tekst of object aan te passen, moet je iets hebben geselecteerd. Rechtsboven in je Studio zie je nu dat het tabblad Colour is geactiveerd. Dubbelklik op het onderste van de twee rondjes en een kleurenpalet wordt geopend. Selecteer de juiste kleur in het kleurendiagram of geef een RGB-, HSL- of CMYK-waarde aan in één van de opties rechts van het kleurendiagram. Weet je de web-kleurcode die je wilt hebben, dan voer je deze achter het hekje in. In het paneel Colour kun je ook direct de kleur aanpassen middels de CMYK-schuiven.

07 Werken met lagen

Als je bekend bent met Photoshop, weet je hoe je met lagen werkt. In Affinity Photo werkt dit vrijwel hetzelfde. Je kunt de doorzichtigheid van een laag aanpassen door rechts in de Studio bij Layers een laag te selecteren en de schuif onder Opacity aan te passen. Om een effect aan een laag toe te voegen, klik je op fx onderin. Zet een vinkje voor een effect en pas de waardes aan. Je ziet dat je laag meteen wordt veranderd. Sluit af door op Close te klikken. Elk effect heeft ook zijn eigen Opacity-schuif.

©PXimport

08 Lagen groeperen

Als je een bepaalde laag wilt dupliceren, dan selecteer je de laag en kies je met je rechtermuisknop de optie Duplicate. De laag wordt inclusief effecten en doorzichtigheidsinstellingen gedupliceerd. Om meerdere lagen te groeperen, selecteer je ze allemaal en kies je in het rechtermuisknopmenu de optie Group. Een gemaakte groep haal je weer uit elkaar als je voor de optie Ungroup kiest. Je kunt lagen of groepen tijdelijk uitzetten (verbergen) door het vinkje achter de laag weg te halen. Om veranderingen aan lagen te voorkomen, klik je op het slotje rechtsboven in het Layer-venster.

09 Filters

Net als Photoshop heeft ook Affinity Photo een aantal filters aan boord. Ga naar Filters en selecteer één van de categorieën. Om een telefoonnummer uit een foto te anonimiseren, kies je bijvoorbeeld Filters / Distort / Pixelate. De instellingen voor een filter worden in een pop-up weergegeven. Pas de instellingen aan en kies voor Apply. Je ziet een voorbeeld van het filter overigens meteen in je foto. Zorg wel dat je de juiste laag hebt geselecteerd voordat je een filter toepast. Onder de filters vind je ook nog handige gereedschappen als Shadows/Highlights en Haze Removal.

©PXimport

10 Objecten roteren

Om bepaalde lagen of objecten te roteren, moet je ze eerst selecteren en daarna met je muis net buiten één van de blauwe bolletjes in een hoek van een object gaan staan. Je cursor verandert in een ronde pijl en je kunt nu het object roteren. In een zwart vierkantje wordt tijdens het draaien getoond hoeveel graden het object wordt gedraaid. Houd je de Shift-toets ingedrukt, dan kun je alleen in hele graden draaien. Wil je je gehele canvas roteren, dan doe je dit bij Document / Rotate 90° Clockwise of Rotate 90° Anticlockwise.

11 Plug-ins

Heb je niet genoeg aan de filters van Affinity Photo, dan kun je plug-ins installeren. Het programma ondersteunt veel plug-ins die eigenlijk voor Photoshop zijn gemaakt, een volledig overzicht vind je hier. Een ondersteunde plug-in heeft een groen vinkje, een oranje uitroepteken betekent dat het in principe werkt, maar met beperkingen. Een kruisje betekent dat het niet werkt in Affinity Photo. Plug-ins die nog niet zijn getest, hebben een vraagteken. Hoe je plug-ins installeert, lees je in de handleiding bij Filters and effects / Using plugins.

©PXimport

12 Opslaan

Als je op Document / Save klikt, wordt je bestand als Affinity-bestand opgeslagen in het afphoto-formaat. Hierin worden alle lagen bewaard en kun je elementen naderhand weer wijzigen. Deze bestanden zijn vergelijkbaar met het psd-formaat van Photoshop en kunnen al snel tientallen megabytes groot zijn als je meerdere afbeeldingen in één bestand hebt gecombineerd. Wil je een afbeelding opslaan als jpg, png of psd, dan kies je voor Document / Export. Selecteer het bestandsformaat bovenin en kies eventueel de hoeveelheid compressie achter Quality als je naar jpg exporteert. Achter Estimated File Size zie je meteen hoe groot je bestand ongeveer wordt.

iPad

Affinity Photo is ook voor recente iPads beschikbaar voor een schappelijke prijs van 21,99 euro. Je kunt afphoto-bestanden die je op je pc of Mac hebt gemaakt met de iPad openen, bewerken en opslaan. De app ondersteunt de nieuwe functies van iOS 11 en zo kun je gemakkelijk bestanden van de app Bestanden naar Affinity Photo slepen. Met een iPad Pro plus Apple Pencil heb je een professionele fotobewerking-app tot je beschikking.

▼ Volgende artikel
Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!
© Bemmel & Kroon
Huis

Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!

Zelf een keuken ontwerpen moeilijk? Niet met de gratis 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon. Vanuit je eigen huis ontwerp je in een paar klikken een keuken die perfect past bij jouw stijl, ruimte en wensen. En dat is verrassend leuk én praktisch.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu houdt van modern minimalisme of juist valt voor een landelijke sfeer, met de 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon kies je uit talloze stijlen, kleuren en materialen. Denk aan matzwarte fronten met een betonlook werkblad, of juist wit hout gecombineerd met warme grepen en een natuurstenen blad. Dankzij de intuïtieve filters navigeer je moeiteloos door alle mogelijkheden. Je ziet direct hoe je keuzes samenkomen in een realistisch 3D-beeld. Dat helpt niet alleen om knopen door te hakken, maar zorgt ook voor enthousiasme: je keuken begint echt vorm te krijgen.

©Bemmel & Kroon

Jouw ruimte, jouw regels

Geen twee keukens zijn hetzelfde, en daarom begin je met het intekenen van jouw eigen ruimte. Hoe groot is de keuken, waar zitten de ramen, hoe lopen de muren? Alles kun je zorgvuldig instellen, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Op basis van die plattegrond kies je vervolgens een opstelling die bij jouw woning én levensstijl past: een rechte keuken, een praktische hoekopstelling, een U-vorm of zelfs een open keuken met een apart eiland. Je krijgt direct een beeld van de beschikbare loopruimte en werkzones. En als iets niet past? Dan pas je het gemakkelijk weer aan.

Slim combineren met kasten en apparatuur

Zodra de opstelling staat, begint het inrichten. Je kiest uit een ruim aanbod aan keukenkasten, waaronder onderkasten, hoge kasten, hoekkasten en slimme opbergoplossingen zoals een apothekerskast of carrousel. Zo benut je elke centimeter optimaal.

©Bemmel & Kroon

Vervolgens voeg je inbouwapparaten toe – van kookplaat tot koelkast – die je op de juiste plek sleept. Ook het uiterlijk van de keuken stem je tot in detail af: denk aan de kleur van de fronten, het materiaal van het werkblad en de stijl van de grepen. Terwijl je bezig bent, zie je alles continu in 3D veranderen. Zo krijg je snel gevoel bij je ontwerp.

Klaar? Of toch nog even aanpassen?

De kracht van de planner zit 'm in de flexibiliteit. Je kunt eindeloos combineren, vergelijken en finetunen. Wil je het werkblad in een lichtere kleur? Toch liever een extra kast naast de oven? Met een paar klikken heb je het geregeld. Omdat je elke wijziging meteen visueel terugziet, voelt het proces intuïtief en speels aan. Je kunt ontwerpen opslaan, opnieuw openen en eventueel delen met anderen. Dat maakt het niet alleen handig, maar ook leuk om samen met je partner of gezin te ontwerpen.

©Bemmel & Kroon

Van klik tot keuken

Is je ontwerp helemaal naar wens? Dan is het tijd om de overstap te maken van virtueel naar echt. Bij Bemmel & Kroon kun je je ontwerp eenvoudig bespreken met een van de keukenspecialisten. Zij bekijken samen met jou je keuken, adviseren over materialen en indeling en helpen je met het maken van de juiste keuzes. Alles wordt afgestemd op jouw budget, wensen en woonruimte. Zo wordt jouw digitale droomkeuken uiteindelijk werkelijkheid – zonder stress of verrassingen.

Begin vandaag nog!

De 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon is gratis, werkt zonder registratie en is verrassend gebruiksvriendelijk. Dus waarom niet vandaag al beginnen? Zet een kop koffie, pak de afmetingen erbij en geef je creativiteit de ruimte.

👉 Start hier je ontwerp

...en begin aan je droomkeuken!

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal

De Samsung Galaxy A26 is bedoeld voor wie op zoek is naar een degelijke smartphone zonder toeters en bellen. Het toestel combineert een moderne uitstraling met een stevig updatebeleid, maar kent ook duidelijke beperkingen.

Goed
Conclusie

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.

Plus- en minpunten
  • Prachtig scherm
  • Redelijke processor
  • Prima batterijduur
  • Fijne hoofdcamera
  • Beperkt gebruik van AI-functies
  • Sterk updatebeleid
  • Andere twee lenzen
  • Processor is al oud
  • Monospeaker
  • Geen koptelefoonaansluiting
  • Achterhaalde standaarden
  • Vingerafdrukken en stof

De Samsung Galaxy A26 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro en wordt geleverd met 128 GB aan opslagruimte en 6 GB aan werkgeheugen. We hoeven niemand voor de gek te houden: dit komt allerminst in de buurt van de S-lijn. Maar voor de prijs valt dit allemaal binnen de verwachtingen. We zullen het toestel niet aan onnodig hoge standaarden houden en willen gewoon eens kijken wat het biedt voor de prijs en wat je kunt met de specs.

©Wesley Akkerman

Solide bouw, maar met concessies

Qua bouwkwaliteit zien we dat Samsung stappen vooruit gezet heeft. Zo heeft het toestel bijvoorbeeld een IP67-classificatie voor stof- en waterbestendigheid. De glazen panelen aan voor- en achterkant – beschermd met Corning Gorilla Glass Victus+ – geven het toestel iets meer allure mee. Het is dan wel jammer dat dat glas gevoelig is voor stof en vingerafdrukken, dus de kans is groot dat je het sobere ontwerp alsnog onder een hoesje verstopt.

Het frame is nog steeds van kunststof, maar de A26 is met 7,7 mm wat slanker dan zijn voorganger en is met zo'n 200 gram lekker licht. Een opvallend minpunt, zeker ten opzichte van eerdere modellen in de lijn, is dat de 3,5mm koptelefoonaansluiting is verdwenen. Er zijn ook geen stereoluidsprekers meer; de A26 heeft nu een monoluidspreker. Audio uit die speaker klinkt al snel plat, kil en soms nodeloos scherp.

©Wesley Akkerman

Scherm en processor

Voorop zit een lekker groot amoled-scherm van 6,7 inch, met dezelfde hoge resolutie als we vorig jaar ook zagen op de Samsung Galaxy A25. De verversingssnelheid van 120 Hz en een maximale helderheid van 1000 nits zorgen voor een prettige kijkervaring. Kleuren ogen levendig en details zijn scherp. Waarom een budgettoestel dit scherm nodig heeft, kun je je afvragen – maar prettig is het wel.

Als we onder de motorkap kijken, zien we de Exynos 1380-chipset. Die levert prestaties die voldoende zijn voor alledaags gebruik en ook geschikt zijn voor gaming, maar verwacht er niet te veel van. Dit is overigens dezelfde processor als in de Galaxy A35 uit 2024 (dus niet de eerder geteste A36 dit jaar), waardoor je dus wel degelijk een prestatieboost merkt. De software draait er verder prima op. We hebben minimaal gestotter ervaren in de afgelopen twee weken.

©Wesley Akkerman

Riant updatebeleid, maar…

Samsung levert de A26 met Android 15 en One UI 7 en belooft zes jaar aan upgrades en beveiligingsupdates. Voorlopig ben je dus verzekerd van goede software. Tegelijk is de gebruikte chipset in 2025 al twee jaar oud. Dat betekent dat hij in 2031 acht jaar oud is en de vraag is of hij het allemaal kan blijven bijbenen. Dit vormt dus een klein risico, maar gezien de prijs kunnen we er niet te zwaar aan tillen. Het is wel iets om even rekening mee te houden.

Net zoals bij de duurdere Galaxy's wordt ook de Samsung Galaxy A26 geleverd met AI. Samsung noemt dat voor dit toestel Awesome Intelligence, omdat het niet precies hetzelfde AI-pakket is als op bijvoorbeeld de S25-lijn. De AI-ervaring is op dit toestel kernachtig, en dat kun je zowel positief als negatief ervaren. Heb je niets met al die AI-dingen, dan past de A26 prima in leven. Wil je juist meer met AI gaan doen, dan kun je wellicht beter verder kijken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Macrolens.

Welke AI wel en welke AI niet?

Maar wat kun je dan precies verwachten? De meest geavanceerde Galaxy AI-functies, zoals Now Bar en Now Brief, ontbreken op de A26. Wat je wél krijgt is Google's Circle to Search, waarmee je objecten op afbeeldingen kunt opzoeken of tekst kunt kopiëren.

Daarnaast kan de Galaxy A26 suggesties doen voor foto's en met je meedenken welke aanpassingen nodig zijn om de foto beter te maken. Ook is er de magische gum, waarmee je objecten en personen uit foto's kunt knippen. Het systeem vult de digitale gaten dan op met soms twijfelachtige invullingen, maar ook dat ligt (helaas) binnen de verwachtingen. Tot slot zijn er allerlei fotofilters waarmee je kunt spelen.

©Wesley Akkerman

2x.

©Wesley Akkerman

1x.

Camera's op de Samsung Galaxy A26: wisselend beeld

De hoofdcamera van 50 megapixel is voorzien van optische beeldstabilisatie. Bij goed licht levert die degelijke foto’s met genoeg detail en verzadiging voor social media. Dat is precies wat je van een toestel als dit mag verwachten. De ultragroothoeklens van 8 en de macrocamera van 2 megapixel vallen duidelijk tegen. De eerstgenoemde levert vaak in op kleur en detail, terwijl de macrovariant niet eens zijn basale taak kan uitvoeren. Scherpstellen lukt niet altijd even goed, en je kunt bovendien niet heel dicht op je onderwerp zitten. Vaak moet je drie tot vijf centimeter afstand houden, waardoor het lastig wordt om het gewenste detail goed in beeld te krijgen.

©Wesley Akkerman

0,5x.

©Wesley Akkerman

0,5x.

Batterij en connectiviteit: voldoende, niet vooruitstrevend

De accu van 5000 mAh houdt het met gemak een dag vol. Aangezien je op dit toestel waarschijnlijk niet heel veel gaat gamen, is dat ruim voldoende. Het opladen gaat met een maximaal vermogen van 25W (bedraad). Draadloos laden is helaas niet mogelijk. Ook moet je er rekening mee houden dat er geen oplader in de doos zit.

Op het vlak van connectiviteit zie je hier en daar veroudering. Zo heeft de A26 alleen wifi 5, geen e-simondersteuning en werkt de usb-c-poort op usb 2.0-snelheden. Bluetooth 5.3 is wel aan boord, en dat volstaat voor de meeste draadloze toepassingen.

©Wesley Akkerman

1x.

©Wesley Akkerman

2x.

Samsung Galaxy A26 kopen?

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.