ID.nl logo
Fotoboeken maken
© PXimport
Huis

Fotoboeken maken

Een 'echt' fysiek fotoboek maken is nog nooit zo eenvoudig geweest. Er komt geen schaar of lijm meer aan te pas en u hoeft zich ook niet door bergen afdrukken heen te worstelen. Met gratis software knutselt u met wat klikken en slepen in een mum van tijd een fraai boekwerk in elkaar.

1. Gratis ontwerpsoftware

In dit artikel laten we zien hoe u een prachtig fotoboek samenstelt. Geen digitaal fotoalbum, maar een echt boek waar u al bladerend van kunt genieten. Er zijn veel aanbieders van fotoboeken en meestal stellen ze gratis handige software ter beschikking waarmee u uw fotoboek thuis op uw gemak vormgeeft. Zodra u tevreden bent, stuurt u de inhoud van het boek in één keer via internet naar de aanbieder. Enkele dagen later valt uw fotoboek op de deurmat of kunt u het ergens afhalen. Vaak is het ook mogelijk om uw papieren fotoboek online samen te stellen. De mogelijkheden zijn dan echter wel wat beperkter. Voor een boek waar u zoveel mogelijk zelf aan hebt kunnen sleutelen, is het dus beter om met het aangeboden programma te werken.

2. Welke fotodienst?

Er zijn tal van aanbieders op de markt, maar in dit artikel gebruiken wij de software van HEMA. Dat doen we niet omdat die per definitie het beste werkt, maar louter als voorbeeld waarmee we u kunnen laten zien hoe het maken van een fotoboek in zijn werk gaat. Het HEMA-programma biedt voldoende functionaliteit om op eenvoudige wijze een prachtig fotoboek te maken. Handig aan de dienst van dit warenhuis is dat u de keuze hebt om online te betalen en het abum thuis te laten bezorgen, of het af te halen bij een filiaal naar keuze en ter plaatse af te rekenen. Uiteraard staat het u volledig vrij om een andere aanbieder te kiezen. De aangeboden software zal dan uiteraard iets anders werken, maar in hoofdlijnen verricht u dezelfde handelingen. We benadrukken dat we met onze keuze geen voorkeur uitspreken voor een bepaalde fotodienst. Dat zou ook niet kunnen, want we hebben geen diensten met elkaar vergeleken of getest.

3. De software ophalen

Om de software op te halen, gaat u naar Fotoalbum HEMA en klikt u rechts in het kader aan de slag op de knop download. Vervolgens wordt u gevraagd te kiezen uit twee soorten boeken. De foto's kunnen worden gedrukt of via belichting op echt fotopapier worden gezet. De belichtingmethode heeft onze voorkeur, want daarmee zien foto's er nog mooier uit dan wanneer ze worden geprint of gedrukt. Klik dus op download in het kadertje waarin fotoalbum belicht op fotopapier staat. Nu komt u in een nieuw scherm terecht. Klik onderaan op downloaden bij het besturingssysteem dat op uw computer draait. Er is een versie die draait onder Windows 7, Vista, XP en 2000, maar ook een voor Max OS X 10.5 en hoger. Sla het programma op in een map naar keuze en voer het daarna uit, zodat de fotoalbumsoftware wordt geïnstalleerd.

©PXimport

Als u uw fotoalbum via belichting op papier laat zetten, geeft dat het mooiste resultaat.

4. Software bijwerken

Na het installeren start het programma meteen op zodra u op Voltooien klikt. Er wordt nu eerst gecontroleerd of er misschien al een nieuwere versie van het programma bestaat. Bij ons verscheen de melding van de Installation Wizard dat er een nieuwe module beschikbaar was. Bij u kan dit ook gebeuren, maar het hoeft niet. Het handige van dit programma is dat u er niet alleen fotoboeken mee kunt maken en bestellen, maar ook allerlei andere leuke fotoproducten. In dit artikel gaan wij daar verder niet op in. We kiezen rechts bovenaan in het kader fotoboeken, kalenders en wenskaarten voor de optie fotoboek.

5. Albumformaat

Fotoalbums zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Twijfelt u welk formaat fotoboek u het best kunt kiezen? Vaak helpt het om naar de maten te kijken van een fotoboek dat u al in de kast hebt staan. Dat mag best een 'ouderwets' inplakboek zijn. Door het op te meten, krijgt u een goed idee van de afmetingen waarbij uw foto's het best tot hun recht komen. Behalve voor een groot fotoboek kunt u ook kiezen voor een handzamer formaat, bijvoorbeeld voor een spiraalboekje om mee op visite te nemen of aan iemand cadeau te doen. Bij een aantal fotoboeken kunt u ook nog kiezen voor hoogglans of zijdemat. De keuze die u maakt geldt meteen voor het hele boek. Zodra u op de bestelknop klikt, zal een leeg boek worden gegenereerd. Vervolgens kunt u eindelijk aan de slag en uw eigen foto's 'inplakken'.

©PXimport

Fotoboeken zijn er in vele soorten en maten.

6. Handig hulpje

Het eerste dat u ziet, is dat de fotoboek-assistent ('fotomapje wizard') verschijnt. Het is een goed idee om deze assistent te gebruiken als u voor het eerst met de software aan de slag gaat. Als u in een later stadium beter bekend bent met hoe u een fotoboek maakt, kunt u dit onderdeel ook overslaan met een klik op annuleren. Zet daarbij eerst een vinkje bij fotomapje niet tonen zodat de assistent in het vervolg niet meer opstart. In ons voorbeeld gebruiken we de assistent wel, klik dus op volgende.

7. Foto's uitkiezen

U komt op het scherm Pagina ontwerpen terecht. Op het tabblad foto's zoekt u aan de linkerzijde de map waarin de foto's staan die u in het boek wilt plaatsen. Rechts worden miniaturen getoond. Ligt een foto op zijn kant? Er zijn twee manieren om het plaatje rechtop te zetten. U kunt het voor elkaar krijgen met de roteerknoppen onder het miniaturenvenster, maar dan krijgt u geen voorvertoning te zien. Het is daarom handiger om bovenin het miniaturenvenster op draai-wizard te klikken. Er wordt dan een groter venster geopend en daar krijgt u wel een voorvertoning te zien. U kunt achter elkaar al uw foto's netjes rechtop zetten. Meerdere platen selecteren en ze tegelijk roteren kan ook. Pas zodra u op OK klikt, wordt de actie daadwerkelijk uitgevoerd.

©PXimport

Foto's die 'op hun zij' staan, kunt u eenvoudig rechtop zetten.

8. Fotoboek vullen

Selecteer nu alleen de foto's die u ook echt wilt gebruiken in het boek. Het handigst werkt dit door vooraf een map aan te maken waarin u al een selectie hebt klaargezet. Vervolgens klikt u simpelweg op een willekeurige foto en gebruikt u de toetscombinatie Ctrl+A om alle foto's in één keer te selecteren. Klik daarna op foto's toevoegen. Op de foto's verschijnt een groen vinkje ter bevestiging. Onderin het venster ziet u hoeveel pagina's uw boek telt en hoeveel het album gaat kosten. De uiteindelijke prijs van uw album hangt sterk af van de opmaak die u kiest, til in deze fase dus nog niet al te zwaar aan de opgegeven prijsindicatie. U kunt eventueel nog foto's uit het boek verwijderen of er extra exemplaren aan toevoegen.

9. Opmaak kiezen

De fotoboek-assistent heeft een bepaalde opmaak gekozen en daar is het aantal pagina's en de prijs op gebaseerd. Als u naar het tabblad opmaak gaat, ziet u dat standaard wordt gekozen voor automatische opmaak. U kunt nu aangeven hoeveel foto's er op een pagina moeten worden geplaatst. Kiest u een ander aantal, dan verandert het voorbeeldboek ernaast en uiteraard ook het aantal pagina's en de prijs. Er zijn nog veel meer opmaakmogelijkheden. Die bereikt u door niet te kiezen voor automatische opmaak maar voor opmaak volgens model. Via een voorbeeldplaatje ziet u hoe de pagina's er in deze opmaak uit komen te zien. U kunt kiezen tussen bladen met en zonder tekstkader. Let ook op de volgorde waarin uw foto's worden geplaatst. U kunt kiezen uit een volgorde op datum of op naam. Overigens legt u met de keuze die u hier maakt nog niets vast. In een later stadium kunt u uw foto's handmatig op een andere plek zetten.

©PXimport

Het programma van HEMA biedt meer dan voldoende opmaakmodellen waar u uit kunt kiezen.

10. Uiterlijk aanpassen

Ten slotte gaan we naar het tabblad achtergrond om een achtergrondkleur of -patroon te kiezen. Dit is overigens niet verplicht, u kunt de vellen papier desgewenst ook wit laten. Loop eventueel de vier tabbladen nog eens na om te controleren of u niets bent vergeten en klik daarna op volgende. U komt nu in het scherm Cover Design terecht. Hier ontwerpt u de voorzijde van het boek. Kies een mooie foto uit en tik helemaal bovenin het venster (de exacte plek valt niet echt op) een titel in. Klik daarna weer op volgende.

11. Opmaak naar smaak

De assistent heeft nu zijn werk gedaan. Sluit het venster, zodat het 'echte' programma kan starten. U komt nu in een omgeving die u ook zou hebben gezien als u de assistent direct aan het begin had afgesloten. Alleen was het fotoboek dan nog volledig leeg geweest en u zou er meer handmatig werk aan hebben gehad om uw foto's erin te plaatsen. Nu is het album al gevuld met foto's en het goede nieuws is dat u de opmaak nog volledig naar uw hand kunt zetten. Er is een aantal deelvensters zichtbaar. U ziet een mini-verkenner waarmee u foto's kunt zoeken en daaronder worden miniaturen getoond van de foto's die in de map zitten die in deze verkenner is geopend. Daarnaast ziet u een lichtbak met een voorvertoning van de pagina's in het fotoboek. Hier weer onder wordt het blad getoond dat in de lichtbak is geselecteerd, maar nu in een grote versie. Als u het omslag van uw boek selecteert, dan ziet u aan de lege plek dat u ook een foto op de achterzijde van het boek kunt plaatsen. De foto voor de voorzijde hebt u zojuist al via de assistent toegevoegd.

©PXimport

Als de assistent is afgesloten, komt u in het 'echte' programma terecht.

12. Extra foto's plaatsen

Als u de muispijl boven een foto in het miniaturenvenster laat zweven, wordt er informatie over de foto getoond. U kunt een foto in het boek plaatsen door hem met de muisknop ingedrukt vanuit het miniaturenvenster naar het grote fotoblad te slepen. Laat de foto vervolgens los op een grijs fotovak met de tekst uw foto. In plaats van te slepen, kunt u er ook voor kiezen om onder de miniaturen op de knop foto's toevoegen te klikken. Zolang er nog een leeg fotovak op het blad aanwezig is, zal de foto daar automatisch in worden geplaatst. Omdat u eerst met de assistent aan de slag bent gegaan, zal er in uw boek waarschijnlijk geen leeg fotovak meer aanwezig zijn. Toch kunt u ook dan nog steeds extra foto's toevoegen, door ze simpelweg naar de gewenste plek op een pagina te slepen. Fotovakken zijn slechts bedoeld om foto's razendsnel volgens een bepaalde opmaak in een boek te plaatsen, u bent er dus niet aan gebonden.

13. Spontane vensters

Terwijl u uw album samenstelt, zal er van tijd tot tijd een venster verschijnen met de vraag of u het boek dat u maakt alvast wilt bewaren. Het is verstandig om dit toe te staan, want dan bent u niet ineens al uw werk kwijt als het programma of de computer ineens vastloopt. Met een vinkje geeft u het programma toestemming het boek ieder kwartier op te slaan op de harde schijf. Het is ook mogelijk dat u ineens een scherm met de naam Import Photos krijgt te zien als u een extern opslagmedium zoals een schijf of usb-stick op uw computer aansluit. Via dit venster kunt u foto's vanaf dat medium naar de pc kopiëren. Dat kan handig zijn wanneer u foto's rechtstreeks vanaf uw camera of vanaf een geheugenkaartje naar het fotoboek wilt overzetten. Wilt u dit venster liever uitschakelen, zet dan een vinkje bij deze melding niet meer tonen en klik op annuleren.

14. Verplaatsen en roteren

U kunt iedere foto op iedere bladzijde verplaatsen, vergroten of verkleinen en ook weer weghalen. Dat is niet alleen mogelijk met de foto's die u zelf handmatig toevoegt, maar ook met de exemplaren die de assistent daarnet voor u in het album heeft geplaatst. Het boek is helemaal van u en u mag de opmaak dus volledig naar smaak aanpassen. Klik een keer op een foto om hem te selecteren. U ziet nu verschillende pijltjes langs de randen en op de hoeken. Net als met een fotobewerker kunt u de foto nu verplaatsen of roteren en de grootte aanpassen. Let vooral bij de hoekpunten goed op het pijltje dat u kiest, want er zijn twee functies dicht bij elkaar verstopt (roteren en formaat wijzigen). Verplaatsen doet u door de muispijl ergens op de foto te houden en de plaat daarna te verslepen terwijl u uw muisknop ingedrukt houdt.

©PXimport

Door op een foto te klikken, worden de besturingspijltjes getoond.

15. Foto en fotokader

De grootte en positie van een geselecteerde foto kan ook worden aangepast via de knopjes rechts op het scherm in het kleine tabblad kader. Met 'kader' wordt in dit verband de ruimte bedoeld die een foto in beslag neemt op een pagina. Er zit nog een tweede tabblad achter, genaamd foto. Hiermee stelt u de positie en de grootte van de foto in, oftewel het plaatje binnen dat kader. Een van de mogelijkheden is namelijk dat u een uitsnede maakt door de foto binnen het kader uit te vergroten. Dit gebeurt zonder dat de randen daadwerkelijk van de foto worden afgesneden. Het zichtbare deel bepaalt u door de foto binnen het kader te verschuiven. Dit is een erg handige optie als u storende randen wilt verwijderen of een onderwerp naar de voorgrond wilt halen dat net iets te klein in beeld staat.

©PXimport

De foto en het kader eromheen kunnen los van elkaar worden ingesteld.

16. Grijze randen

U bent erg vrij bij het plaatsen van uw foto's. Er zijn echter ook plekken waar u ze niet mag invoegen of waarbij we dat afraden. Direct na het omslag vindt u een grijze bladzijde. Die moet leeg blijven. Verder is langs de buitenranden van elke pagina een grijze rand zichtbaar. Bij het omslag is die rand zelfs extra breed. Materiaal dat in dit gebied terechtkomt wordt weggesneden. U moet dus altijd binnen de grijze buitenranden blijven. Foto's mag u gerust gedeeltelijk over elkaar leggen. Waar ze elkaar overlappen, dekt de bovenste foto uiteraard alle onderliggende foto's af. U bepaalt zelf welke foto bovenop de stapel komt te liggen of juist lager of onderop. Als u met rechts op een foto klikt, ziet u een menu waarin u de volgorde aangeeft. Een foto kan direct boven- of onderop de stapel worden geplaatst, of stapsgewijs omhoog of omlaag worden geschoven.

©PXimport

U bepaalt zelf in welke volgorde foto's worden gestapeld.

17. Informatievenster

Wilt u een foto of meerdere foto's bij nader inzien toch uit het boek halen? Selecteer ze en druk op de Delete-knop op uw toetsenbord of gebruik in uw venster de knop verwijder. Ook als u met rechts op een foto klikt, vindt u deze optie terug in het snelmenu. Tijdens het verslepen, roteren en aanpassen van het formaat van een foto schiet een klein statusvenster tevoorschijn. Hierin is, afhankelijk van wat u doet, de positie, grootte of draaihoek te zien. Dat is erg handig als u foto's symmetrisch op een pagina wilt neerzetten. Wilt u twee foto's bijvoorbeeld even schuin zetten, maar wel precies tegengesteld aan elkaar? Een cirkel heeft 360 graden. Zet u de rechterfoto onder een hoek van 10 graden, dan draait u het linkerexemplaar naar 350 (want 360 min 10 is 350).

18. Foto's uitlijnen

Erg handig is dat er automatisch een stippellijn wordt getoond zodra randen of hoeken van foto's zich op één lijn bevinden. Zo kunt u ze heel precies uitlijnen. Op het scherm is het zonder hulplijnen lastig om te zien of foto's op één lijn staan, maar in uw fotoboek staat het straks erg slordig als foto's 'schots en scheef' op een bladzijde staan afgdrukt. U kunt ook teksten aan uw boek toevoegen. Afhankelijk van de opmaak die u in de assistent hebt gekozen, kunnen er al tekstkaders in uw boek aanwezig zijn. Net zoals bij foto's mag u ze verplaatsen of roteren en het formaat ervan aanpassen.

©PXimport

Hulplijnen maken het eenvoudig om foto's onderling uit te lijnen.

19. Tekstvakken vullen

Om een tekstvak te vullen, dubbelklikt u erop. U kunt een eenvoudig fotobijschrift maken, maar er is niets op tegen om een heus reisverslag aan uw fotoboek toe te voegen. U kunt zo'n verslag met de foto's verweven door het verhaal in brokken te verdelen en aan tekstvakken toe te voegen die door het boek verspreid staan.

20. Tekst opmaken

Ook de tekst kan worden opgemaakt. U kunt het lettertype, de lettergrootte, de kleur, de uitlijning en enkele stijlen zoals vet en cursief instellen. In plaats van de tekst in te tikken, kunt u een bestaande tekst naar het tekstvak kopiëren. Wellicht hebt u uw reisverslag immers al in een Word-document geschreven. U selecteert een tekstfragment in uw favoriete tekstverwerker, kopieert het naar het klembord (bijvoorbeeld met de toetscombinatie Ctrl+C) en haalt het in het tekstvak weer tevoorschijn (met Ctrl+V). Een nieuw tekstkader maakt u met de knop tekst toevoegen of door met rechts op een leeg gedeelte van de pagina te klikken en in het snelmenu te kiezen voor teksten toevoegen.

©PXimport

Ook teksten kunnen van opmaak worden voorzien.

21. Foto's bewerken

U kunt verschillende basisbewerkingen loslaten op een foto. Dubbelklik op een albumpagina op een foto, zodat deze in het groot wordt getoond. Nu kunt u zaken zoals de helderheid en het contrast aanpassen, maar ook rode ogen verhelpen, een uitsnede maken en een heel scala aan effecten zoals sepia, zwart-wit of rimpels aanbrengen. Dat klinkt alsof u een zee aan mogelijkheden hebt, maar in de praktijk valt dat helaas wat tegen. Het is hoe dan ook verstandig om uw foto's van tevoren al te optimaliseren met een fotobewerker. Gespecialiseerde fotobewerkers bieden immers veel meer mogelijkheden en u kunt er uw foto's veel subtieler mee aanpassen.

©PXimport

Ook teksten kunnen van opmaak worden voorzien.

22. Boek anders indelen

Een foto kan niet alleen binnen dezelfde pagina worden verschoven, u kunt hem ook gerust naar de tegenoverliggende pagina slepen. Sterker, dat mag naar een willekeurige miniatuur in de lichtbak. U kunt foto's dus altijd nog naar welke pagina dan ook verplaatsen en u zit nooit vast aan een eerder gemaakte keuze. Bent u een paar mooie foto's vergeten en wilt u ze ergens midden in het boek toevoegen, maar zijn er geen lege pagina's meer over? Geen enkel probleem. Klik eerst in de lichtbak op de miniatuur waarachter u een extra stel pagina's wilt toevoegen. Kies dan onderaan het venster bij het blad opties voor dubbel blad toevoegen. Dit kan zo vaak herhaald worden als nodig. Ziet u ergens een dubbelblad (twee tegenoverliggende pagina's) dat overbodig is? U kunt het weghalen middels dubbele bladen verwijderen. Let wel goed op, want er worden altijd twee pagina's tegelijk verwijderd.

23. Bladopties

Het blad opties biedt nog meer handigheidjes. Zo is in één klap de linker- dan wel rechterpagina te wissen, en met lege dubbele bladen verwijderen haalt u alle lege dubbelbladen uit uw fotoboek weg. Met bladen wisselen verwisselt u de inhoud van de linkerpagina met die van de rechterpagina. Normaal wordt een foto op één pagina geplaatst. Kiest u echter voor bladen koppelen, dan vormen twee pagina's één geheel. Een foto kan dan deels op de linker- en de rechterpagina worden getoond, zodat u mooiere collages kunt maken. En wat dacht u ervan om een hele mooie foto twee volledige pagina's te laten vullen? Met het blad knippen en blad plakken kan een pagina naar een andere plek in het boek worden verplaatst. Kopiëren kan ook, dat is vooral handig om de paginaopmaak mee te nemen naar een nieuw toe te voegen blad. Ten slotte past u de volgorde van het boek eventueel aan door dubbelbladen in de lichtbak te verslepen.

©PXimport

Er zijn ook bewerkingen mogelijk die worden toegepast op hele pagina's.

24. Extra opmaakfuncties

Helemaal links in beeld vindt u een aantal tabbladen. Met foto's bekijkt u de mappen met foto's. Via het tabblad achtergronden kan aan elke pagina een achtergrond worden toegevoegd. U gebruikt hier de knoppen onder de voorbeelden voor of sleept een achtergrond naar de pagina in het grote vak. Met het derde tabblad, kaders, voegt u effecten aan foto's toe. Zo kunt u leuke fotokaders creëren of een uitsnede in een bepaalde vorm maken, zoals een hart of een puzzelstukje. Om het effect weer weg te halen, klikt u uiterst rechts op verwijder effect. Op het volgende tabblad - HEMA plaatjes - vindt u allerlei kleurrijke illustraties waarmee het fotoboek nog wat kan worden versierd. Net als foto's mag u ze verplaatsen, roteren en schalen. Via het laatste tabblad, opmaak, stelt u een dubbelblad razendsnel in op een standaardopmaak, zoals we dit al uit de assistent kennen. Pas op met bladen waar al foto's op staan, want die worden volledig door elkaar gehusseld! Het is dus beter om de standaardopmaak toe te passen op lege vellen waar u later foto's aan toevoegt.

25. Waarschuwingen

Soms verschijnt er plotseling een geel driehoekje met een uitroepteken op een bladzijde, ten teken dat iets niet helemaal in orde is. Als u de muispijl ernaartoe beweegt, ziet u welk euvel er speelt. Zo'n driehoekje kunt u op de pagina's zien die u in het grote vak aan het bewerken bent, maar ook bovenin in de lichtbak. Er wordt bijvoorbeeld mee gewaarschuwd dat u te veel tekst in een tekstkader hebt ingevoerd, zoals bij de titel op het omslag. Het kan ook gebeuren dat een foto een te lage kwaliteit heeft, zodat hij niet mooi in het boek overkomt. In zo'n geval moet u de foto wat kleiner in beeld brengen, zodat hij wel voldoende kwaliteit heeft, of een andere foto zoeken die wel voldoet. Ook als u heel ver inzoomt in een fotokader en daarbij een flinke uitsnede maakt, neemt de kwaliteit behoorlijk af, vooral als u de foto vervolgens paginabreed maakt.

©PXimport

Let goed op de driehoekjes die u waarschuwen dat er iets misgaat.

26. Wijzigingen terugdraaien

Foutje gemaakt? Met de knop herstellen kunt u altijd weer stap voor stap terug in de tijd. Met herhaal gaat u weer een stapje vooruit. U bewaart uw fotoboek met de knop bewaren, helemaal onderin. Daar kunt u ook een ander fotoboek openen, u hoeft het karwei dus zeker niet in één keer af te maken. Ook mag u bestaande fotoboeken later nog aanpassen en uiteraard kunt u ze zo vaak laten afdrukken als u wilt. Start u het programma een volgende keer op, dan kiest u in het hoofdscherm rechts bovenaan in het kader fotoboeken, kalenders en wenskaarten wederom voor de optie fotoboek. Op het volgende scherm klikt u rechtsboven in de paginakop op eerder ontwerp, waarna u een bestaand fotoboek kunt inladen vanaf de schijf. U hoeft nu natuurlijk niet opnieuw het type en formaat van het boek aan te geven, want dat hebt u eerder al gedaan.

27. Fotoboek bekijken

Is uw boek klaar? Met de knop preview kan het fotoboek 'venstervullend' worden bekeken. Blader het op uw gemak door om te zien of alles echt zo is geworden als u van plan was. Zodra u ervan overtuigd bent dat alles in orde is, kunt u het boek eindelijk echt laten maken. Sluit de voorvertoning af en klik rechts onderin op de knop bestellen. Bij verzendwijze kunt u aangeven of u het boek in een vestiging wilt afhalen of dat u het liever per post thuis ontvangt. Afhankelijk van het aantal foto's, de grootte ervan en de snelheid van uw internetverbinding, kan het even duren voordat de volledige inhoud van het boek naar de servers van de fotodienst is verstuurd.

©PXimport

Via de preview krijgt u een indruk van het eind­resultaat.

28. Zelf het fotoboek vullen

Bent u uitgekeken op de fotoboek-assistent, maar vindt u het te veel werk om alle foto's handmatig naar de pagina's in het boek te slepen? U hebt groot gelijk. Zodra u het lege boek voor u ziet (zie ook tip 11) selecteert u links in het miniaturenvenster alle foto's die voor het boek zijn bestemd. Klik vervolgens op foto's toevoegen, dat u eronder vindt. Er verschijnt nu een venster waarin u aangeeft hoeveel foto's er minimaal en maximaal op een blad mogen komen. Daarna wordt uw boek automatisch gevuld, waarbij het aantal foto's en de plaatsing per pagina leuk wordt afgewisseld. Dit levert een prima basis om zelf verder te kunnen knutselen!

Andere fotodiensten

Op internet zijn talloze online diensten te vinden waarmee u fotoboeken kunt maken. Naast HEMA zijn bijvoorbeeld Fotoalbum.nl, Pixum, Albelli, Kruidvat en Profotonet bekende aanbieders.

▼ Volgende artikel
Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?
© ID.nl
Huis

Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?

Bij je zoektocht naar een vriezer zijn er verschillende zaken om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte waar je de vriezer wilt plaatsen – in de keuken of juist ergens anders, zoals de schuur of garage. Welk model past het beste? En wat zijn de technische verschillen tussen een inbouw- en een vrijstaand model?

Sta je op het punt een nieuwe vriezer te kopen? Dan kom je waarschijnlijk al snel voor een keuze te staan: ga je voor een inbouwvriezer of kies je toch liever voor een vrijstaand model? Op het eerste gezicht lijken ze misschien op elkaar, want ze doen in de basis hetzelfde: eten en drinken invriezen en koel bewaren. Toch zijn er flink wat verschillen tussen deze twee soorten, en het is handig om daar even goed naar te kijken voordat je beslist.

Locatie: keuken of ergens anders

Eén van de eerste dingen om over na te denken is waar je de vriezer wil plaatsen. Een inbouwvriezer is bedoeld om netjes weggewerkt te worden in een keukenkast. Je ziet ‘m dus bijna niet, omdat de deur van de vriezer schuilgaat achter een kastdeur. Dat ziet er strak uit, vooral als je keuken een rustige en moderne uitstraling heeft. Wel heb je dan dus een keuken nodig die daar op is voorbereid, met de juiste maten en ruimte om de vriezer in te bouwen.

Een vrijstaande vriezer kun je neerzetten waar je maar wilt, zolang er een stopcontact in de buurt is en het niet te warm of te koud wordt in de ruimte. Denk aan de bijkeuken, schuur of garage. Dit maakt een vrijstaande vriezer wat flexibeler in gebruik.

©ID.nl

De keuken is voor de meesten de meest logische plek voor een vriezer, maar hij kan ook ergens anders staan.

Is er op de plek waar de vrijstaande vriezer komt te staan genoeg ruimte? Dan kun je ook een ander model overwegen, zoals een liggende vriezer. Dat zijn vrieskisten die je van boven opent. Het voordeel van dergelijke vriezers is dat er vaak meer inpast, omdat de opslagruimte groter is en je meerdere lagen kunt vullen.

Installatie

Als je kiest voor een vrijstaande vriezer, is het installeren meestal een fluitje van een cent. Je zet ‘m neer, zorgt dat hij waterpas staat en steekt de stekker in het stopcontact. Bij een inbouwvriezer komt er wat meer bij kijken. Je moet namelijk zorgen dat alles goed past en dat het keukenfront netjes aan de vriezerdeur wordt bevestigd. Soms zijn er ook speciale scharnieren nodig. Wanneer je een keuken laat ontwerpen, kan er alvast rekening worden gehouden met een inbouwvriezer en kunnen de juiste deurelementen daar alvast op worden aangepast.

Hoe zit het met het stroomverbruik?

Vriezers staan dag en nacht aan, dus het stroomverbruik telt flink mee in je energierekening. Zowel inbouw- als vrijstaande modellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een zuinige energieklasse, maar vrijstaande vriezers zijn over het algemeen net iets efficiënter. Dat komt doordat ze beter hun warmte kunnen afvoeren, omdat ze immers niet 'opgesloten' zitten. Als je de vriezer vaak gebruikt en er veel in bewaart, kan het op de lange termijn dus schelen in je energiekosten. Bij een inbouwvriezer moet je sowieso goed opletten dat er voldoende koele lucht in de inbouwnis komt en dat de warmte goed kan worden afgevoerd. De achterzijde van een nis waar een inbouwvriezer in wordt gezet is standaard altijd open, maar zorg ook voor voldoende ruimte tussen de muur en de inbouwvriezer, zodat de afgegeven warmte niet blijft hangen en goed kan worden afgevoerd.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Ook de grootte van de vriezer is iets om rekening mee te houden. Heb je een groot gezin of koop je graag boodschappen in het groot? Dan is een vrijstaande vriezer vaak praktischer, omdat die er in grotere maten zijn en dus meer ruimte bieden. Inbouwvriezers zijn vaak wat kleiner, omdat ze in een standaard keukenkast moeten passen. Voor wie weinig invriest of een kleinere keuken heeft, is dat meestal geen probleem.

©ID.nl

Geluidsproductie

Een vriezer maakt geluid, dat hoort erbij. Dat geluid is niet constant, maar meestal vooral hoorbaar als de compressor aanslaat. Toch kan het verschil maken waar hij staat en welk type je hebt of het geluid dat een vriezer produceert, storend is. Een inbouwvriezer hoor je doorgaans iets minder, omdat het geluid wordt gedempt door de keukenkast eromheen. Een vrijstaande vriezer kan net iets meer opvallen qua geluid, vooral als hij in de keuken staat en niet ergens apart. Benieuwd hoeveel geluid de vriezer naar keuze eigenlijk maakt? Van tevoren kun je op de site van het Europees productregister voor energie-etikettering zien wat de geluidsproductie van de gekozen vriezer in Decibel is.

Op het energielabel dat verplicht is voor alle vriezers en koelkasten, zie je direct wat de geluidsproductie is van het gekozen apparaat.

Schoonmaak en onderhoud

Kijken we naar de schoonmaak en het onderhoud van de vriezer, dan is er eigenlijk weinig verschil in hoe een inbouwvriezer of een gewone vriezer wordt schoongemaakt. Intern zijn beide kasten op dezelfde manier opgebouwd, maar aan de buitenzijde is dat toch anders. Een vrijstaande vriezer kun je bijvoorbeeld aan de achterzijde veel beter schoonmaken omdat je de vriezer makkelijker kunt verplaatsen. Bij een inbouwvriezer kan er na verloop van tijd wel veel meer stofophoping plaatsvinden en is het lastiger om de achterkant schoon te maken: daarvoor zul je toch echt de vriezer uit de nis moeten halen.

Extra functies

Tegenwoordig hebben veel vriezers allerlei handige functies. No Frost is daarbij een bekende, want hiermee hoef je een vriezer nooit meer te ontdooien. Ook handig is een een snelvriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan en je spullen snel moet invriezen. Die functies vind je zowel bij inbouw- als vrijstaande modellen. Het aanbod is bij vrijstaande vriezers vaak iets breder, simpelweg omdat er meer soorten van zijn.

©ID.nl

Kostenplaatje

Als je kijkt naar de prijs, zijn vrijstaande vriezers meestal wat goedkoper dan inbouwmodellen met vergelijkbare eigenschappen. Bij een inbouwvriezer betaal je namelijk ook voor het inbouwsysteem en het strakkere ontwerp. Bovendien moet je bij vervanging vaak een model kiezen dat precies in je keukenkast past. Dat maakt de keuze beperkter en soms ook duurder. Verder hangt het ook af van het deursysteem dat je kiest voor een inbouwvriezer. Bij een deur-op-deursysteem waar de deur van de keukenkast direct op de deur van de vriezer wordt gemonteerd, zijn ook andere scharnieren nodig die het extra gewicht van de keukendeur kunnen dragen. Bij een glijsysteem is dat niet het geval, omdat in dat geval de deur van de keukenkast een eigen scharniersysteem heeft.

Past het in je interieur?

Als je keuken er strak en opgeruimd uitziet, dan wil je misschien niet dat er een groot wit apparaat in het zicht staat. In dat geval is een inbouwvriezer een mooie oplossing. Die zit netjes achter een kastdeurtje en valt niet op. Een vrijstaande vriezer zie je wel altijd staan, maar dat hoeft geen probleem te zijn – zeker niet als hij in een bijkeuken of garage komt. Plus: tegenwoordig zijn de designs ook een stuk mooier dan pak 'm beet tien jaar geleden.

Staat je vriezer op een koude plek?

Niet elke vriezer werkt goed bij lage temperaturen. Als je van plan bent om je vriezer in een onverwarmde ruimte te zetten, zoals een schuur of garage, is het belangrijk om eerst na te gaan of het apparaat daar wel tegen kan. Vaak wordt gedacht dat een vriezer het juist beter doet als het buiten koud is, maar dat klopt niet altijd. Een vriezer moet voldoende warmte kunnen afvoeren, en bij te lage omgevingstemperaturen kan de thermostaat in de war raken, waardoor het apparaat minder goed of zelfs helemaal niet meer werkt. De meeste vriezers kunnen tot zo'n 10 graden Celsius als minimum temperatuur aan.

Sommige vriezers kunnen ook prima in een schuur of garage staan, maar alleen als de temperatuurspecificaties dit toelaten.

Om te bepalen of een vriezer geschikt is voor een koude ruimte, kijk je naar de klimaatklasse. Die vind je op het energielabel of in de productspecificaties. Klimaatklassen geven aan binnen welk temperatuurbereik een vriezer goed kan functioneren. De meest voorkomende klassen zijn SN, N, ST en T. Een vriezer met klimaatklasse SN (Subnormal) werkt bijvoorbeeld nog bij temperaturen vanaf 10 graden, terwijl sommige modellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in onverwarmde ruimtes al functioneren vanaf 5 graden of zelfs lager. Fabrikanten geven dit meestal duidelijk aan.

Op het Europees productregister voor energie-etikettering kun je van alle producten zien wat de klimaatklasse en de minimale en maximale temperatuur is waardoor het apparaat geschikt is.

Vrijstaande vriezers zijn soms speciaal ontworpen voor dit soort omstandigheden, met aanpassingen aan de techniek en isolatie. Er zijn bijvoorbeeld modellen met zogeheten Freezer Guard- of Frost Protect-technologie, die juist wel goed blijven werken in koude omgevingen. Die zijn ideaal als je de vriezer bijvoorbeeld op zolder of in een onverwarmde bijkeuken wilt zetten.

Inbouwvriezers daarentegen zijn vrijwel altijd bedoeld voor gebruik binnenshuis, op plekken waar de temperatuur redelijk constant is, zoals in de keuken. Ze zijn meestal niet getest of ontworpen voor gebruik bij lage omgevingstemperaturen. Zet je zo’n vriezer toch in een koude ruimte, dan is de kans groot dat hij niet goed werkt of dat de levensduur wordt verkort.

©ID.nl

Een vriezer op zolder zetten kan een oplossing zijn bij ruimtegebrek in de keuken, maar vergeet ook niet dat hij ook helemaal naar boven moet worden gezet.

Tot slot is het goed om te bedenken dat ook vocht en vorst in onverwarmde ruimtes een rol kunnen spelen. Als de omgeving te vochtig is of als er bevriezingsgevaar ontstaat, kan dat schade veroorzaken aan de elektronica of het rubber van de deurafdichting. Het is dus altijd slim om niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de algemene omstandigheden van de ruimte te kijken voordat je besluit waar je de vriezer neerzet.

Verhuizing of herinrichting?

Als je nog niet zo lang op één plek woont of van plan bent te verhuizen, is het handig om te bedenken hoe flexibel je wilt zijn. Een vrijstaande vriezer kun je gemakkelijk meenemen of op een andere plek zetten. Een inbouwmodel zit vast in je keuken en is lastiger te verplaatsen of te vervangen. Dat maakt een vrijstaand model soms praktischer, en is een betere keuze als je je (keuken)inrichting regelmatig verandert.

Tot slot

Of je nu kiest voor een inbouw- of een vrijstaande vriezer, het belangrijkste is dat hij goed past bij jouw huishouden en wensen. Denk goed na over waar je hem wilt neerzetten, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoe belangrijk je dingen als energieverbruik of uitstraling vindt. Door even de tijd te nemen en je goed te laten informeren, voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Zo weet je zeker dat je een vriezer kiest waar je jarenlang plezier van hebt.

▼ Volgende artikel
Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast, bijvoorbeeld op de Autoroute du Soleil.De gratis app Google Map sbeschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube