ID.nl logo
Films en series met Kerst kijken: zo download je ze veilig
© MG | ID.nl
Huis

Films en series met Kerst kijken: zo download je ze veilig

Het is weer die tijd van het jaar: de dagen zijn korter, de kou neemt toe, en er is niets zo gezellig als met een warme chocolademelk op de bank kruipen om een goede (Kerst)film of serie te kijken. De meeste streamingdiensten hebben rond de feestdagen extra aanbod van Kerstgerelateerde films en series. Maar soms is de verleiding groot om films en series op een andere manier binnen te halen, vooral wanneer ze niet direct beschikbaar zijn in jouw land of op jouw favoriete platform. Maar wat zijn eigenlijk de gevaren hiervan?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Streamingdiensten staan rond de feestdagen vol met aan Kerst gerelateerde content, zowel nieuwe, speciaal voor streamingdiensten gemaakte films als de bekende klassiekers. Maar lang niet al die klassiekers vind je terug op iedere streamingdienst. En om nou voor die paar weken meerdere streamingabonnementen af te sluiten is natuurlijk ook niet voor iedereen een optie, zeker niet nu de abonnementsprijzen steeds vaker worden verhoogd.

Gratis streamen

Heeft jouw streamingdienst niet die klassieke Kerstfilm beschikbaar en heb je zelf ook nergens een dvd'je van zo'n klassieker? Als je geluk hebt - en de filmstudio heeft zijn speurwerk niet goed gedaan, of laat het oogluikend toe - dan kan het soms zo zijn dat je je favoriete film terugvindt op YouTube.

Het probleem is daar vaak dat de kwaliteit relatief laag is, de films soms zelfs in spiegelbeeld is om zo onder de auteursrechten uit te kunnen komen en dat je tijdens het kijken van een film met regelmaat wordt bestookt door reclames. Dat komt het kijkplezier natuurlijk niet ten goede.

Downloaden

Het downloaden van films was jaren geleden een populaire bezigheid en de streamingdiensten hebben dat voor een groot deel weten terug te dringen door het beschikbaar stellen van oudere films in hun uitgebreide database. Toch worden er nog steeds op verschillende plekken films aangeboden, bijvoorbeeld via torrent-sites en in nieuwsgroepen, maar ook gewoon op diverse fora. Je moet er tegenwoordig wel snel bij zijn, want zo'n post of site kan tegenwoordig redelijk snel offline worden gehaald.

Gevaar

Het downloaden van films en series gaat echter gepaard met verschillende gevaren. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop deze worden aangeboden. Wat je bijvoorbeeld heel vaak ziet is dat je een archiefbestand in de vorm van een rar- of zip-bestand moet downloaden en deze moet uitpakken. Soms zijn die bestanden beveiligd met een wachtwoord, die je dan terugvindt in het forumbericht waar de film of serie werd aangeboden.

Het feit dat er een wachtwoord op zit, is eigenlijk al een slecht teken. Waarom? Een goed beveiligingspakket scant altijd alle inhoud van archiefbestanden, maar omdat te doen, pakt zo'n pakket op de achtergrond alle bestanden in het archief uit naar een beveiligde locatie, om zo de afzonderlijke bestanden te controleren op de aanwezigheid van malware. Wanneer zo'n zipbestand echter is beveiligd met een wachtwoord, kan een beveiligingsprogramma dat bestand niet uitpakken, omdat het wachtwoord niet bekend is.

Realtime beveiliging

Een malafide uploader kan op deze manier heel makkelijk malware verspreiden, omdat er een extra beveiligingscontrole ontbreekt. Soms zie je ook dat je eerst een exe-bestand moet uitvoeren om 'zogenaamd' een ander bestand weer uit te pakken, maar ook dat is geen goed idee.

Je beschermt je computer en je smartphone - want ook op die manier wordt steeds vaker gedownload - dan ook het beste met een realtime beveiligingspakket. Niet alleen wordt malware direct herkend en tegengehouden, maar ook worden downloads al geblokkeerd voordat ze überhaupt zijn begonnen, puur door de url van de bezochte website te checken.

Bitdefender biedt met Ultimate Security voor iedere gebruiker de beste oplossing als het aankomt op die realtime beveiliging. Je krijgt met deze versie bescherming voor al je apparaten, of het nu Android, Windows, Mac of iOS is. Bovendien krijg je naast de bekende malware- en virusscanner ook extra beveiliging voor al je bankzaken, een uitgebreid spamfilter, VPN-toegang (handig om zo anoniem te kunnen downloaden) en digitale identiteitsbescherming. En het AI-gestuurde Scam Copilot kan je helpen tegen oplichting op internet.

▼ Volgende artikel
Hoe privacyvriendelijk zijn op privacy gerichte browsers?
© BillionPhotos.com- stock.adobe.com
Huis

Hoe privacyvriendelijk zijn op privacy gerichte browsers?

Als je het belangrijk vindt dat je niet gevolgd wordt tijdens het internetten, kun je beter geen standaardbrowser als Microsoft Edge en Google Chrome gebruiken. Er zijn verschillende browsers die beweren speciaal te zijn ontworpen om je online sporen zo veel mogelijk te verbergen. In dit artikel bespreken we vier zelfbenoemde privacybrowsers en kijken we of ze hun beloftes waarmaken.

In dit artikel bespreken we Brave, DuckDuckGo, LibreWolf en TOR. Dit zijn alle vier internetbrowsers die ingericht zijn op privacyvriendelijkheid.

Gebruik je toch liever een bekendere browser, maar wil je je online privacy wel zoveel mogelijk waarborgen? In dit artikel bespreken we hoe populaire browsers omgaan met je privacy.

Brave

De op Chromium gebaseerde Brave-browser zorgt er (zonder dat je aan de instellingen hoeft te komen) voor dat de identificeerbare informatie die je browser naar websites en adverteerders stuurt (oftewel je 'fingerprint'), iedere keer weer compleet willekeurig is, zodat je niet betrouwbaar kunt worden geïdentificeerd. Volgens de website Cover Your Tracks worden vrijwel alle trackers geblokkeerd door de browser.

Desondanks vertrouwen sommige gebruikers Brave niet meer, doordat de browser verschillende controverses op zijn naam heeft staan. Zo kwam Brave in 2016 met een (optionele) functie die advertenties op websites blokkeerde, maar vervolgens verving door eigen reclames. Gebruikers kregen dus alsnog advertenties te zien, maar nu streek de browser daar zelf de inkomsten voor op.

Vier jaar later verving Brave zonder het te melden URL's naar sommige cryptosites door affiliatelinks (waar de browser geld mee verdient) en in 2023 kwam de browser in opspraak omdat het zijn VPN-dienst standaard installeerde bij gebruikers. Brave beweert overigens dat dit allemaal fouten betrof en heeft de controversiële veranderingen inmiddels teruggedraaid.

DuckDuckGo

De zelfbenoemde 'Private Browser' DuckDuckGo belooft net als de andere browsers in dit artikel dat je tijdens het surfen niet kan worden getraceerd. Toch scoort de browser op basis van de uitslagen van PrivacyTests.org minder goed dan andere privacybrowsers. Er worden met de standaardinstellingen maar iets meer trackers geblokkeerd en fingerprintgegevens verborgen dan bij reguliere browsers. In een recent onderzoek werd dan ook geconcludeerd dat DDG direct na de installatie 'middelmatige privacybescherming' biedt, terwijl de andere in dit artikel besproken browsers volgens de onderzoekers een hoge mate van privacybescherming bieden. Wel kun je je privacy via de instellingen opkalefateren.

DuckDuckGo maakt (net als veel andere privacybrowsers) standaard gebruik van zijn gelijknamige zoekmachine waarmee je incognito surft. Hoewel de zoekmachine de zoekindex van Microsofts Bing gebruikt, kan Microsoft hierdoor niet zien waar je naar zoekt. Deze zoekdeal met Microsoft zorgde in 2022 wel voor wat controverse, aangezien toen bleek dat DDG hierdoor de trackers van Microsoft niet mocht blokkeren. Kort nadat dit ontdekt werd, liet DuckDuckGo weten dat het de trackers van het bedrijf toch wel gaat blokkeren.

Zere vingers gekregen van je touchpad?

Dan wordt het tijd voor een goede muis!

LibreWolf

LibreWolf is een aangepaste versie van Firefox die standaard een stuk meer privacyfuncties en een robuustere beveiliging biedt. Net als Brave komt de browser feilloos door de trackingtests van PrivacyTests.org heen, al laat je volgens Cover Your Tracks wel nog enkele vingerafdrukgegevens achter in LibreWolf.

Standaard worden alle gebruikersgegevens en cookies gewist na het sluiten van de browser, wat lang niet iedereen handig zal vinden, maar dat kan via de instellingen ongedaan gemaakt worden. Ook zijn de standaardinstellingen mogelijk dusdanig streng dat sommige websites onbruikbaar worden en er andere problemen ontstaan, zoals het niet kunnen inschakelen van de donkere modus. Volgens de ontwikkelaar kun je de meeste problemen verhelpen door de optie Resist Fingerprinting in de instellingen uit te schakelen, maar dat gaat natuurlijk wel ten koste van de privacy.

TOR

Als je écht zo anoniem mogelijk wil internetten, is TOR waarschijnlijk de beste keus. Voordat je een website bezoekt, wordt je 'bezoekaanvraag' eerst door meerdere lagen versleuteling gehaald voordat de pagina in kwestie wordt geladen. TOR anonimiseert alle fingerprints en blokkeert alle reclames en trackingscripts, waardoor het bijna onmogelijk wordt om iemands locatie of identiteit (bijvoorbeeld door middel van het IP-adres) te achterhalen. Niet zo gek, dus, dat TOR de populairste manier is om verborgen .onion-adressen (ook wel het darkweb genoemd) te bezoeken.

Deze verregaande privacyfocus gaat wel ten koste van de gebruiksvriendelijkheid. TOR is merkbaar langzamer dan reguliere browsers, omdat al je verzoeken eerst meerdere keren omgeleid worden zodat je onnavolgbaar blijft. Ook worden alle cookies na iedere sessie standaard gewist, waardoor je telkens met 'schone lei' begint en je veelgebruikte webadressen, inloggegevens en dergelijke steeds weer handmatig moet invullen. Doordat TOR álle trackers blokkeert, functioneert een groot aantal websites bovendien niet goed in deze browser, blijkt uit onderzoek van The Markup.

Lees ook: Hoe gaan populaire browsers om met je privacy? 


▼ Volgende artikel
Problemen met dual sim? Zo los je ze op!
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

Problemen met dual sim? Zo los je ze op!

Met dual sim kun je twee telefoonnummers op één telefoon gebruiken. Ideaal als je werk en privé gescheiden wilt houden bijvoorbeeld, of op vakantie lokaal (en dus goedkoop) wilt bellen en internetten. Maar wat doe je als het niet lekker werkt? In dit artikel lees je hoe je veelvoorkomende dual sim-problemen snel oplost.

Met dual sim gebruik je twee telefoonnummers op één telefoon. Dit kan met twee fysieke simkaarten, een combinatie van een gewone simkaart en een digitale e-sim, of twee e-sims. Handig, maar soms werkt het niet zoals het moet. In dit artikel krijg je oplossingen voor deze zes dual sim-problemen:

1: Geen verbinding op tweede simkaart

2: Batterij gaat veel te snel leeg

3: Je mist oproepen op één nummer

4: Internet werkt niet goed

5: Telefoon ziet tweede simkaart niet

6: Apps werken niet met tweede nummer

Lees ook: Dual sim: wat is het en hoe werkt het?

Probleem 1: Geen verbinding op tweede simkaart

Dit is het meest voorkomende probleem. Probeer deze stappen:

1.    Check of dual sim aanstaat in je instellingen.
2.    Herstart je telefoon.
3.    Haal beide simkaarten eruit en doe ze er opnieuw in (bij fysieke kaarten).
4.    Zet vliegtuigstand aan en weer uit.
5.    Reset je netwerkinstellingen als niks anders werkt.

Probleem 2: Batterij gaat veel te snel leeg

Twee simkaarten vragen meer van je batterij. Zo bespaar je stroom:

1.    Schakel mobiele data uit op de simkaart die je minder gebruikt.
2.    Gebruik één vaste simkaart voor data en de ander alleen voor bellen en sms'en
3.    Zet je tweede nummer alleen aan als je het nodig hebt.
4.    Beperk het gebruik van beide simkaarten tegelijk om de batterij te ontlasten. 

Probleem 3: Je mist oproepen op één nummer

Als je oproepen mist op één nummer maar niet op het andere:

1.    Check of je niet per ongeluk doorschakeling aan hebt staan.
2.    Kijk of beide simkaarten op 'toestaan' staan voor oproepen.
3.    Test of het probleem ook bestaat met een andere simkaart.
4.    Controleer of je genoeg beltegoed hebt op beide nummers. 

©William W. Potter

Probleem 4: Internet werkt niet goed

Problemen met je mobiele data? Doe dit:

1.    Check welke simkaart je hebt ingesteld voor mobiele data.
2.    Zorg dat mobiele data aanstaat voor de juiste simkaart.
3.    Controleer je APN-instellingen (vraag die op bij je provider).
4.    Probeer handmatig een netwerk te kiezen. 

Probleem 5: Telefoon ziet tweede simkaart niet

Als je telefoon de tweede simkaart niet herkent:

1.    Controleer of de simkaart goed in het simkaartslot zit.
2.    Maak de contactpunten schoon met een droge doek.
3.    Probeer de simkaart in een andere telefoon.
4.    Bij e-sim: verwijder hem en installeer opnieuw. 

Probleem 6: Apps werken niet met tweede nummer

Problemen met WhatsApp of andere apps op je tweede nummer?

1.    Check of je telefoon dual apps ondersteunt.
2.    Installeer de app opnieuw.
3.    Zorg dat je tweede simkaart ook toegang heeft tot internet.
4.    Gebruik een app-kloon-functie als je telefoon die heeft.

APPS KLONEN

Een app-kloonfunctie laat je dezelfde app twee keer op je telefoon installeren. Zo kun je bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook voor beide simkaarten afzonderlijk gebruiken, elk gekoppeld aan een ander nummer. Deze functie is vooral handig bij dual-sim telefoons en zit vaak ingebouwd in de instellingen van merken zoals Samsung (Dual Messenger), Xiaomi (Dual Apps) en Huawei (App Twin).

Twee telefoonnummers ...

En toch maar één hoesje nodig

Andere problemen?

Als deze oplossingen niet werken, ligt het probleem waarschijnlijk dieper. Het kan te maken hebben met hardware, zoals een beschadigde simkaart, een kapotte simkaartlezer of een simkaart van het verkeerde formaat. Maar ook software kan de boosdoener zijn, bijvoorbeeld verouderde telefoonsoftware, onjuiste providerinstellingen of bugs in het besturingssysteem.

In zulke gevallen is het slim om contact op te nemen met de juiste partij. Voor problemen met je simkaart of netwerk kun je terecht bij je provider. Gaat het om hardware, neem dan contact op met de verkoper van je telefoon. Voor softwareproblemen kun je vaak het beste bij de fabrikant aankloppen.

SIMKAART OF TELEFOON?

Als je niet zeker weet of het aan je telefoon of aan je simkaart ligt:

1. Test beide simkaarten in een andere telefoon

2. Probeer een andere simkaart in je eigen telefoon

3. Vraag je provider om je simkaart-instellingen te controleren

Zo kom je er snel achter waar het probleem zit en wat je eraan kunt doen.

Tips om problemen te voorkomen

Om problemen met dual sim te voorkomen, kun je een paar eenvoudige stappen nemen. Controleer vóór aankoop of je telefoon daadwerkelijk dual sim ondersteunt, zodat je zeker weet dat het werkt. Update je telefoonsoftware regelmatig om bugs te voorkomen en nieuwe functies te benutten. Gebruik altijd simkaarten van het juiste formaat en wees voorzichtig bij het openen en sluiten van de simkaarthouders. Heb je e-sims? Bewaar de QR-codes zorgvuldig voor het geval je ze opnieuw moet instellen. Tot slot is het slim om af en toe te controleren of beide nummers nog correct functioneren.