Fietsroutes in Google Maps
Hebt u zin in een fietstochtje, maar weet u de weg niet precies? Google Maps helpt u met het plannen van leuke routes! Sinds kort knoopt de online kaartendienst de meeste fietspaden van Nederland en België aan elkaar. Wenst u liever een toeristische route, dan past u het traject naar eigen inzicht aan.
©CIDimport
Google Maps is een bekende online kaartendienst waarmee u plattegronden van iedere omgeving op straatniveau bekijkt. Het was al een tijdje mogelijk om auto- en wandelroutes uit te stippelen, maar nu zijn daar eindelijk ook fietsroutes bijgekomen. U ziet precies welke fietsvriendelijke wegen en paden u moet volgen om een bestemming te bereiken. Handig is dat u de route gemakkelijk aanpast, zodat u onderweg mooie bezienswaardigheden meepikt.
©CIDimport
1. Fietstocht plannen
Een fietstocht plannen met Google Maps is niet zo moeilijk. Surf naar maps.google.nl en klik linksboven op Routebeschrijving. Activeer het fietspictogram. Achter A typt u het vertrekpunt en achter B het eindpunt. U vult hier bijvoorbeeld een adres, postcode of plaatsnaam in. Klik op de blauwe knop Routebeschrijving. Google stelt meestal verschillende routes voor waaruit u kunt kiezen. Op de kaart staat het gekozen traject met een blauwe lijn aangegeven. U leest in het deelvenster links stap voor stap welke paden u moet volgen. Via Bestemming toevoegen breidt u de tocht eenvoudig uit, als u tijdens een rondje fietsen meerdere plekken wilt bezoeken. Gebruik de knop Terugreis ophalen om uit te zoeken via welke weg u weer thuiskomt. Als u bent aangemeld met Google-inloggegevens, bewaart u de routebeschrijving eventueel in uw account. Klik hiervoor onderaan op Opslaan in Mijn kaarten.
2. Route aanpassen
U hoeft natuurlijk niet altijd voor de snelste weg te kiezen. U kunt ook een recreatieve fietstocht maken waarover u iets langer doet. Een voordeel is dat u de route in Google Maps eenvoudig verandert, zodat u onderweg bijvoorbeeld een mooi natuurgebied of gebouw passeert. Verplaats de blauwe lijn met ingedrukte muisknop naar een ander fietspad dat u wilt volgen. U herkent fietspaden waar geen motorvoertuigen zijn toegestaan aan de donkergroene lijnen. Een lichtgroene lijn is een straat met een aangrenzende fietsstrook. Fietsvriendelijke wegen zijn gemarkeerd met een gestippelde lijn. De kaartendienst berekent meteen een nieuwe route voor u. U kunt ook het vertrek- of eindpunt op de kaart verplaatsen, als u de tocht wilt wijzigen.
©CIDimport
3. Verkennen
Voordat u de fietsbanden oppompt en in het zadel springt, is het slim om de route eerst even te verkennen. In Google Maps doet u dat met hulp van panoramabeelden. Ga met de muis aan de linkerkant op de eerste stap van de routebeschrijving staan en klik op het pictogram met het oranje poppetje. Er opent een panoramafoto van het beginpunt. Houd op de foto de muisknop ingedrukt en beweeg naar links of rechts om de omgeving te bekijken. Met de pijltjesknoppen bovenaan het venster neemt u alle stappen van de routebeschrijving door. U weet nu precies welke paden u moet volgen. Houd er rekening mee dat er niet van ieder fietskruispunt panoramabeeld beschikbaar is.
©CIDimport
4. Mobiel navigeren
Als u de route niet uit uw hoofd weet, neemt u voor de zekerheid uw smartphone mee. U kunt die namelijk gebruiken als navigatieapparaat. Bezoek m.google.nl/maps en controleer of de dienst beschikbaar is voor uw toestel. In Android werkt Google Maps het beste, omdat u daarmee een gesproken routebeschrijving ontvangt. Vergeet niet om de gps-functie van uw smartphone in te schakelen. Als u bijvoorbeeld op een lastig kruispunt twijfelt welke afslag u moet nemen, doet u een beroep op de Google Maps-app. U kunt ook panoramabeelden gebruiken wanneer u nauwkeurig het traject wilt volgen op uw mobiel. Als u geen smartphone hebt, print u een duidelijke routebeschrijving inclusief plaatjes uit vanaf maps.google.nl.
©CIDimport
5. Fietspaden toevoegen
Mist u bepaalde fietspaden op de online kaart? Met Google Maps Maker geeft u ontbrekende paden door. Als Google de wijzigingen goedkeurt, verschijnen ze definitief in Google Maps. Open de website www.google.nl/mapmaker. Klik op Aanmelden en vul uw inloggegevens van Google in. Als u nog geen account hebt, kunt u zich gratis registreren. Open de kaart in de satellietweergave en zoek de exacte plek van het fietspad op. Klik op Nieuw en kies in het vervolgmenu voor Een lijn tekenen. Als categorie selecteert u Pad. Laat aan Google zien waar het volledige fietspad ligt. U regelt dat door witte bolletjes achter elkaar te leggen. Sluit af met Enter. Vervolgens vult u zoveel mogelijk eigenschappen in. Bij Type geeft u aan dat het om een fietspad gaat. Probeer daarnaast de officiële naam te achterhalen. Bepaal verder of het pad verhard of onverhard is welke weggebruikers er zijn toegestaan. Ook geeft u aan of er viaducten aanwezig zijn en in welke staat het fietspad verkeert. Klik tot slot bovenaan op Opslaan. Misschien ziet u het fietspad binnenkort terug in Google Maps! U gebruikt Google Maps Maker eventueel ook om bestaande routes te wijzigen.
6. Wandelroutes
U gebruikt Google Maps ook om een mooie wandelroute uit te zetten. Ga naar maps.google.nl en klik op Routebeschrijving. Activeer het wandelpictogram. Nadat u het startpunt en de bestemming hebt opgegeven, bevestigt u met de knop Routebeschrijving. U kunt voor verschillende trajecten kiezen. U ziet aan de afstand en de geschatte looptijd hoe lang u er ongeveer over doet. Het geselecteerde traject staat met een blauwe lijn weergegeven. Aan de linkerkant vindt u een exacte beschrijving van de wandelroute. Versleep de blauwe lijn als u het leuk vindt om een extra ommetje te maken.
©CIDimport
Strava Cycling: Voor de sportieve fietser! Als u een iPhone of Android-toestel hebt, is Strava Cycling leuk om eens uit te proberen. Aan de hand van uw gps-signaal houdt deze app bij welke route u aflegt. Achteraf ziet u dus precies hoe u bent gereden. Verder hebt u toegang tot allerlei statistieken, zoals de gemiddelde snelheid en afgelegde afstand. Zeker als u de app een tijdje gebruikt, leest u eenvoudig af of u progressie boekt. Maar dat is nog niet alles, want Strava Cycling bevat ook een interessant competitie-element. Zo gaan sportievelingen de strijd aan met andere gebruikers door op bijvoorbeeld een bepaalde heuvel of weg de snelste tijd neer te zetten. Na de installatie hoeft u alleen maar een account aan te maken. Tik daarna op Record a Ride en fietsen maar! Uw fietsgegevens ziet u na afloop terug op www.strava.com.
Tekst: Maikel Dijkhuizen