ID.nl logo
Huis

Eigen cloud maken voor het delen van foto's

Een eigen cloud maken voor je foto's. Waarom zou je dat doen? Vooral vanuit privacy-overwegingen. Met de juiste apparatuur en bijbehorende software kom je een heel eind. In dit artikel leggen we uit welke opties je hebt.

Diensten als Google Foto’s, iCloud-fotobibliotheek, Flickr, Amazon Prime Photos, Canon Irista, Photobucket, SmugMug en Shoebox maken het makkelijk en betaalbaar om foto’s van je smartphone of computer (nagenoeg) automatisch naar je ‘persoonlijke’ cloudopslagruimte te kopiëren én die met je andere apparaten te synchroniseren. Gooi daar nog handige extra’s bovenop als (automatisch) taggen en categoriseren, diverse manieren om je foto’s te bekijken, tools om je beelden creatief te bewerken en verschillende opties om je plaatjes met anderen te delen … en je hebt zo de gedroomde oplossing.

Toch? Dat mag grotendeels kloppen, maar veel privacybewuste gebruikers blijven achter met een wat wrang gevoel: je persoonlijke foto’s staan op externe servers, vaak ergens in het buitenland. Hoe veilig zijn ze daar, hoe respectvol gaan de beheerders met je privacy om en wat als de dienst het voor bekeken houdt? Er zijn gelukkig alternatieven waarbij je je fotocollectie geheel in eigen beheer houdt. Op jouw eigen opslagruimte en toch extern bereikbaar. En je kunt de foto’s ook delen met wie jij ze wilt delen.

QNAP en Synology

QNAP en Synology zijn de populairste nas-merken voor thuisgebruik. Ze hebben een uitgebreid aanbod aan kant-en-klare apps die je zo vanuit het App Center of Package Center kunt downloaden. Bij zowel QNAP als Synology vindt je ook een fotosharing-app in het aanbod, en ook bij de uitbreidingen van andere nas-producenten zit vaak zo’n applicatie.

In dit artikel nemen we de app Photo Station van Synology als voorbeeld (op een DS214-nas met DiskStation Manager 6.1), maar de werkwijze en mogelijkheden bij o.a. QNAP zijn vergelijkbaar. Bij QNAP heeft deze app overigens dezelfde naam, uitgebreide instructies vind je hier.

Ga in je browser naar de webinterface van je nas, meld je (als beheerder) aan en open Package Center. Je vindt de app Photo Station in de rubriek Alles, waarna je die met een muisklik downloadt en installeert. Foto’s uploaden en albums creëren kan op verschillende manieren. Als dat vanaf een computer kan gebeuren, doe je dat bij voorkeur met de gratis tool Photo Station Uploader (voor Windows en macOS).

Tijdens de upload worden dan ook de bijhorende miniatuurafbeeldingen gecreëerd. Je vindt deze tool in het Synology Download Center, waar je wel eerst het juiste nas-model selecteert. De installatie is eenvoudig, laat wel nog aan je firewall even weten dat het om een vertrouwd programma gaat.

©PXimport

We gaan hier uit van de Windows-versie, die nestelt zich standaard in het contextmenu van Windows Verkenner. Rechtsklik op een foto(selectie) en kies Uploaden naar Photo Station / Nieuw profiel aanmaken. Er verschijnt een dialoogvenster waar je profielnaam invult, evenals het IP-adres of de hostnaam van je nas. Plaats eventueel een vinkje bij HTTPS. In het volgende venster laat je Photo Station actief en vervolgens vul je je nas-id in. Ten slotte geef je de doelmap op je nas aan – eventueel creëer je hiervoor een nieuwe submap – en even later gaat de upload van start.

Wanneer je een volgende batch foto’s op deze manier uploadt, kun je hetzelfde profiel gebruiken (met dus dezelfde instellingen) of een nieuw profiel maken. Via de optie Profielen beheren in het contextmenu van de verkenner kun je bestaande profielen bewerken en verwijderen.

DS Photo UAP

Een alternatieve tool is DS Photo UAP (universal application platform), een programma dat je gratis kunt downloaden uit de Windows Store. Die tool bevat het onderdeel Photo Backup waarmee je foto’s uit specifieke mappen automatisch naar Photo Station kunt laten uploaden. Dat kan overigens ook naar een publieke map gebeuren. Standaard worden foto’s uit de map %userprofile%\pictures en eventuele submappen geback-upt. Een optie om dit aan te passen hebben we niet gevonden. Meer informatie over deze tool vind je hier.

Uiteraard is het ook mogelijk om albums te creëren en foto’s te uploaden via de webinterface van Photo Station zelf. Beide opties bevinden zich onder de knop Toevoegen. Het wordt natuurlijk een stuk interessanter als je deze interface ook vanaf buiten je netwerk kunt bereiken.

Dat kan weliswaar door het creëren van juiste poortdoorverwijzingsregels in je router, wellicht in combinatie met ddns (instelbaar in je nas via Configuratiescherm / Externe toegang / DDNS), maar nog makkelijker gaat dat wanneer je een QuickConnect-ID op je nas creëert. Dat regel je vanuit het Configuratiescherm van je nas, bij QuickConnect.

©PXimport

Schakel deze functie in en zorg dat je met je Synology-account bent aangemeld (als je geen account hebt, registreer je dan eerst). Vul een geschikt id in (iets als nas<mijnnaam> bijvoorbeeld) en klik op Toepassen. Als het goed is verschijnt nu je persoonlijke DSM-adres: http://quickconnect.to/<mijn_id> voor DSM en http://quickconnect.to/<mijn_id>/photo voor Photo Station.

Open ook even het tabblad Geavanceerd, wellicht wil je hier de Mobiele toepassingen, DS photo, DSM en Photo Station inschakelen, zodat je ook hiervoor van QuickConnect gebruik kunt maken. Je laat de vinkjes bij de twee opties bovenaan het best ingeschakeld.

Foto's delen

Je Photo Station bevat nu de nodige albums en foto’s. Het is ongetwijfeld de bedoeling dat je die met anderen gaat delen. Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je een compleet album publiekelijk delen (via Delen / Publiek delen). Dit album kun je overigens later vanuit de rubriek Gedeelde album ook weer verwijderen. Het is mogelijk om losse foto’s te delen, maar wanneer je daarvoor kiest, wordt alsnog gevraagd die in een gedeeld album onder te brengen. Deel je slechts één foto op deze manier, dan komt die automatisch terecht in de rubriek Individuele foto’s binnen Gedeelde albums.

©PXimport

Bij het delen kun je eventueel een geldigheidsperiode aangeven: de link zal dan niet gebruikt kunnen worden buiten deze periode. Het is tevens mogelijk een wachtwoord in te stellen: alleen gebruikers die het wachtwoord kennen, krijgen dan toegang tot het gedeelde album. Er zijn verder nog enkele Geavanceerde instellingen, hiermee kun je bezoekers toestaan een gebied binnen een foto te markeren en te labelen, commentaren achter te laten en/of kleurlabels toe te passen.

Hebben meerdere gebruikers toegang tot je Photo Station, dan bepaal je als beheerder zelf wie toestemming heeft om foto’s (en video’s) publiek te delen. Dat stel je in bij Instellingen / Delen.

Een andere mogelijke insteek is het delen van foto’s met een of meer sociale netwerken. Photo Station ondersteunt onder meer Facebook, Twitter, YouTube, Flickr en Google+. Wil je bepaalde services uitschakelen, open dan de Instellingen van Photo Station, ga naar Delen en verwijder het vinkje naast de gewraakte sociale media. Hier stel je trouwens ook in of je de foto’s in de originele resoluties wilt uploaden naar die media en of andere gebruikers van Photo Station ook foto’s naar sociale media mogen uploaden.

Om vervolgens daadwerkelijk foto’s naar sociale media te uploaden, selecteer je een of meer foto’s, kies je Delen en selecteer je Uploaden naar <socialemediasite>. Klik vervolgens op Verbinding maken met <socialemediasite>, autoriseer het verzoek en kies het album waarnaar je de foto’s wilt uploaden.

DS Photo-app

We kunnen ons voorstellen dat je gedeelde foto’s ook op mobiele apparaten wilt kunnen bekijken. Synology heeft daarvoor een gratis app: DS Photo, beschikbaar voor iOS en Android. We bekijken hier heel kort de Android-versie.

Download de app en log in bij Photo Station. Zoals gezegd gaat dat het makkelijkst via je QuickConnect ID – let wel: vul dan alleen het id in, niet het volledige adres. Vul tevens je gebruikersaccount en wachtwoord in.

Voor een veilige(r) verbinding – wat zeker op openbare netwerken aan te bevelen is – schakel je HTTPS in. Zodra de verbinding is opgezet, kun je aan de slag. Wat er mogelijk is met de mobiele app? Bijvoorbeeld foto’s bekijken, uploaden en downloaden, maar ook taggen, commentaar geven en delen. Meer informatie vind je hier, zowel voor Android als iOS.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: