ID.nl logo
Huis

Drupal 7 cursus deel 3: Menu’s en gebruikersbeheer

Je hebt in deel 1 en 2 van de cursus Drupal 7 de basis gelegd voor een site. In dit derde deel bouw je verder aan de menu’s, geef je gebruikers de mogelijkheid om in te loggen en content toe te voegen en voeg je een contactformulier toe.

De vorige keer heb je je vooral gericht op ‘echte content’: je hebt verschillende soorten pagina’s toegevoegd. De site bevat nu gewone artikelen, blogpagina’s en – omdat je in Drupal niet vastzit aan meegeleverde standaardpagina’s – een inhoudstype op maat, in ons geval ‘Autodatabase’.

Kortom, je hebt nu een prima basis voor een website die kan groeien en groeien. Maar er is nog genoeg te doen. Zo zijn de navigatiemenu’s nogal rommelig, dus is het hoog tijd om die beter in te delen. Verder heb je tot nu toe je alle voorbeeldcontent zelf toegevoegd, maar bij een clubwebsite ligt het voor de hand dat ook anderen mogen bijdragen. Daarom leer je ook hoe je nieuwe gebruikers toevoegt en ze toegangsrechten geeft.

Tot nu toe bevat de site alleen nog maar gewone, ‘platte’ pagina’s met tekst en plaatjes. Het mooie van een cms is dat je gemakkelijk extra functionaliteit toevoegt, zoals een contactformulier waarmee bezoekers reacties kunnen sturen.

Standaard wordt er met Drupal een contactformulier meegeïnstalleerd, je hoeft dat alleen nog in te schakelen. Ga naar Modules, zet een vinkje bij de module Contact en sla je aanpassing op. Klik nu in de menubalk op Structuur, Contactformulier en bewerk de standaardgegevens. Bij Categorie kun je bijvoorbeeld invullen: Informatieaanvraag.

Bij Ontvangers staat het mailadres van de sitebeheerder; standaard stuurt het formulier een mail naar dat adres. Bij Automatisch antwoorden voeg je een boodschap toe die de verzender te zien krijgt (bijvoorbeeld ‘Bedankt voor uw mailtje. U krijgt zo snel mogelijk een reactie.’). Daarmee is het contactformulier klaar voor gebruik.

Om het formulier zichtbaar te maken voor de bezoeker, staat er al een link in het menu Navigatie. Ook die moet je nog inschakelen. Ga naar Structuur, Menu’s. Klik op Links weergeven bij het menu Navigatie. Helemaal onderaan staat Contact. Zet een vinkje in de kolom Ingeschakeld en sla je instellingen op.

Nog een allerlaatste horde: de link Contact verschijnt nu alleen wanneer je bent ingelogd als beheerder. Gewone gebruikers krijgen de link Contact niet te zien, omdat die gebruikersgroep standaard niet het recht heeft om het contactformulier te gebruiken. Dat is eenvoudig te verhelpen via de pagina Toegangsrechten, die je inmiddels kent.

Ga naar Personen, Toegangsrechten en zet een vinkje bij Use the site-wide contact form voor Anonieme gebruiker en Geverifieerde gebruiker. Sla op en log uit. Gelukt! De link Contact verschijnt onder in het Navigatiemenu en leidt naar een contactformulier.

Contentbeheerders laten inloggen

Tot nu toe heb je zelf aan de site gewerkt. Standaard is er immers maar één gebruiker die kan inloggen op de site: jij, de beheerder. Maar hét grote voordeel van elk cms is natuurlijk dat je er niet alleen voor staat. Je kunt net zoveel gebruikers aanmaken als je wilt en ook hen het recht geven om in te loggen en content te beheren. Daarbij kun je precies kiezen wat die gebruikers wel en niet mogen: bijvoorbeeld alle denkbare content toevoegen. In dit voorbeeld stellen we een webteam samen van een paar gebruikers die het recht krijgen om één paginatype te updaten: de autodatabasepagina’s.

Om een nieuwe gebruiker toe te voegen, maak je allereerst een rol aan. Een rol wil zeggen: een op maat gemaakte combinatie van rechten die je kunt toekennen aan gebruikers. Om een rol aan te maken, klik je in de menubalk van de administratieve overlay op Personen, tab Toegangsrechten. Klik vervolgens op Rollen. Nu krijg je een overzicht van de standaardrollen in Drupal 7: anonieme gebruiker, geverifieerde gebruiker en administrator. In het invulvak daaronder vul je een naam in van de nieuwe rol, in dit voorbeeld Database-redacteur. Klik op Rol toevoegen.

De nieuwe rol verschijnt nu in de lijst. Klik op de link Toegangsrechten bewerken. In de lange lijst die je nu ziet, staan alle denkbare toegangsrechten. Hier vink je aan wat de nieuwe leden van je webteam mogen. In dit geval willen we dat alleen het contenttype Autodatabase door de redacteur mag worden bewerkt. Scrol door de lange lijst tot je een aantal permissies ziet die te maken hebben met het node-type Autodatabase: Nieuwe inhoud aanmaken, Eigen inhoud bewerken, Alle inhoud bewerken, Eigen inhoud verwijderen, Alle inhoud verwijderen. Zet een vinkje bij de rechten die je de Database-redacteur wilt geven.

Waarschijnlijk wil je alles toestaan, maar wees voorzichtig: Alle inhoud verwijderen is een gevaarlijke optie, die één lid van het webteam in staat stelt om per ongeluk alle Autodatabase-bijdragen te wissen. Dat voorrecht kun je het beste laten bij personen met de rol van administrator. Sla de nieuwe set toegangsrechten op. Je hebt een rol gecreëerd, dus nu ga je personen toevoegen die deze rol hebben.

Contentbeheerders toevoegen

Ga terug naar de Personen in de menubalk en klik op Gebruiker toevoegen. Vul de verplichte velden in: naam, mailadres, wachtwoord. Ten slotte zet je bij Rollen een vinkje om de nieuwe gebruiker de rol Database-redacteur te geven. Daarmee zijn alle vereiste instellingen klaar: klik onderaan de pagina op Nieuwe account aanmaken. Als je nu klikt op de menulink Personen, zie je dat er twee gebruikers zijn: naast jijzelf (admin) staat Jan Redacteur in de lijst.

Tijd om uit te proberen of het werkt: klik in de administratieve overlay op Uitloggen. In het blokje Gebruikerslogin op de homepage log je nu in met de gegevens van de nieuwe gebruiker. Ogenschijnlijk is er niets veranderd, maar dat komt omdat de ingelogde redacteur maar één type pagina mag bewerken. Klik in het menu Navigatie op Autodatabase en bekijk één van de artikelen uit de database om te zien wat de ingelogde gebruiker mag. Er is nu een tab Bewerken zichtbaar bij elke pagina van het type Autodatabase. Hij kan dus elke bijdrage direct aanpassen.

Zodra de ingelogde redacteur klikt op Bewerken, verandert de webpagina in een editor. Ook kan de redacteur nieuwe content aan de autodatabase toevoegen, via de link Inhoud toevoegen in het menu Navigatie.

Zelfregistratie mogelijk maken

Je hebt nu een nieuwe gebruiker toegevoegd, en op dezelfde manier kun je meer leden aan de webredactie toevoegen. Maar misschien wil je ook bezoekers de mogelijkheid geven om in te loggen, zodat ze bijvoorbeeld commentaar mogen geven op artikelen.

Dat regel je niet via Personen, maar via Instellingen. Ook daar vind je een (ander!) kopje Personen. Klik op Accountinstellingen: nu kun je alle algemene instellingen kiezen voor gebruikersregistratie. Standaard is al een methode van gebruikersregistratie actief: bezoekers kunnen zich registreren, maar elke registratie moet door de beheerder worden goedgekeurd.

Je kunt er ook voor kiezen om bezoekers zich direct te laten registreren zonder jouw tussenkomst. Zorg er wel voor dat aangevinkt is dat nieuwe gebruikers een procedure van e-mailverificatie moeten doorlopen. Dat maakt de kans wat kleiner dat spambots zich aanmelden als lid.

Vanaf nu kunnen bezoekers zich aanmelden via de link Account aanmaken in het blokje Gebruikerslogin op de homepage. Als je wilt zien (of veranderen) wat die ingelogde gebruikers allemaal mogen op de site, ga je naar de overzichtspagina Personen, Toegangsrechten. Je vindt hun rechten in de kolom Geverifieerde gebruikers.

Een cms is geen fotobewerkingsprogramma, maar Drupal 7 doet toch zijn best om wat meer afbeeldingsopties te bieden dan de concurrentie. Je kunt nauwkeurig instellen hoe afbeeldingen in bijvoorbeeld artikelen moeten worden getoond. In een vast formaat, verkleind, bijgesneden, zwart-wit, geroteerd?

Er kan heel veel met de handige Image styles (Afbeeldingsstijlen), die je zelf kunt samenstellen. Op die manier kun je ervoor zorgen dat iemand die een artikel of basispagina toevoegt, daarbij een passende afbeeldingsstijl gebruikt. Handig als je bijvoorbeeld een smoelenboek wilt maken van clubleden en alle afbeeldingen verkleind wilt afbeelden.

Hoe maak je zo’n smoelenboek? Klik op Instellingen in het beheermenu en ga naar Image styles. De standaard beschikbare afbeeldingsstijlen komen in beeld, zoals thumbnail, medium en large. Die kun je aanpassen, maar voor dit geval maken we een nieuwe stijl. Klik op Stijl toevoegen en geef de nieuwe stijl een naam, bijvoorbeeld ‘portretfoto’.

In het volgende scherm kun je aan de hand van een voorbeeldfoto instellen hoe afbeeldingen met deze nieuwe stijl eruit moeten zien. In de dropdownlijst met effecten kies je voor Bijsnijden. Zo bepaal je bijvoorbeeld dat elk portret wordt bijgesneden tot 200 x 300 pixels. Zodra je het effect opslaat, wordt dat zichtbaar in de voorbeeldweergave. Je kunt net zoveel effecten op elkaar stapelen als je wilt, bijvoorbeeld de verzadiging verminderen (Desaturate) en de afbeeldingshoek aanpassen (Rotate).

Hoe zorg je ervoor dat zo’n afbeeldingsstijl beschikbaar komt voor gebruik in de inhoudstypen op de site? Als je de afbeeldingsstijl voor bijvoorbeeld alle artikelen of blogbijdragen wil aanpassen, bewerk je dat bestaande inhoudstype (Structuur, Inhoudstypen, Weergave beheren). Dan kies je de afbeeldingsstijl die hoort bij dat inhoudstype.

Echter in dit specifieke geval heb je een nieuw afbeeldingstype aangemaakt voor een nog te creëren inhoudstype: een smoelenboekpagina. Die maak je op dezelfde manier als het inhoudstype Autodatabase uit deel 2 van deze cursus. Het recept in het kort: via Structuur, Inhoudstypen maak je een nieuw inhoudstype Smoelenboek, waar je als één van de pagina-elementen een afbeelding aan toevoegt. Sla dit nieuwe inhoudstype op en kies dan de nieuwe afbeeldingsstijl portretfoto via de opties van Weergave beheren. Het resultaat zie je zodra je een pagina van het type Smoelenboek hebt gemaakt: de portretfoto verschijnt gekanteld en bijgesneden.

Standaard submenulinks maken

Je kunt ook submenulinks vanuit het inhoudstype regelen. Dan hoef je de link niet achteraf te verplaatsen, maar komt hij al bij het maken van de pagina goed terecht. Neem bijvoorbeeld het inhoudstype Autodatabase: stel dat je wilt dat nieuwe pagina’s van dat type altijd als submenu-items verschijnen onder de hoofdlink Autodatabase. Dat kan: open het inhoudstype Autodatabase en kies bij Menu-instellingen voor Autodatabase als default parent item (standaard bovenliggend onderdeel) . Sla je aanpassing op.

Als je nu een nieuwe autopagina aanmaakt en je maakt daarbij een menulink aan, dan komt die link automatisch terecht op de juiste locatie in het menu. Gemakkelijk, want het vermindert de kansen op fouten bij het aanmaken van content en menu-items én het bespaart geschuif met menu-items achteraf.

Menulinks maken vanuit een menu

Tot nu toe heb je menulinks gemaakt direct bij het toevoegen van een nieuwe pagina. Je kunt menulinks ook toevoegen op een andere manier: via Structuur, Menu’s, Link toevoegen. Maar daar kleeft een nadeel aan: je moet dan zelf de url invullen van de bestemming van de nieuwe menulink.

Jammer genoeg kun je niet bladeren door de beschikbare doelpagina’s (artikelen). Maar het probleem is wel te omzeilen: blader in een tweede browsertab naar de gewenste doelpagina en kopieer de url zonder de domeinnaam, bijvoorbeeld node/12. Vervolgens plak je dat Drupal-pad in het venster waar je de nieuwe link aanmaakt.

Je kunt nu dus kiezen of je nieuwe artikelen toevoegt aan het horizontale hoofdmenu of aan het verticale menu Navigatie. Op dezelfde manier kun je andere inhoudstypen (zoals blogbijdragen) aanpassen om de menuopties bij te stellen. Maar natuurlijk kun je menu’s niet alleen aanpassen vanuit de content; je kunt ook de menu’s zelf bewerken.

Hoe dat werkt, proberen we uit met het verticale menu. Dat ziet er rommelig uit, de volgorde is onlogisch. Om meer structuur aan te brengen, kiezen we ervoor het menu in te delen in hoofd- en submenu-items. Dat doe je als volgt: ga naar Structuur, Menu’s, Navigatie, Links weergeven. Je kunt trouwens ook hetzelfde doel bereiken door met je muis over het navigatiemenu te gaan. Klik op het tandwieltje dat zichtbaar wordt rechts bovenaan het menu en klik op Links weergeven.

Er verschijnt een popupvenster waarin je het menu kunt ordenen. Om submenulinks aan te maken, sleep je de menulinks naar de gewenste positie. De link naar de pagina Autodatabase staat goed: dat is een pagina op hoofdniveau. Maar de links naar pagina’s uit die database moeten één niveau lager terechtkomen, ze worden dus een submenu.

In het afgebeelde voorbeeld zijn de links Citroen 2CV en Citroen DS gesleept naar het subniveau onder Autodatabase. Dat is te zien aan de inspringing: hoofdlinks staan helemaal aan de linkerkant, sublinks springen een positie in.

Als je de wijzigingen in dit scherm opslaat, zie je de veranderingen aan de voorkant van de site. Autodatabase is een uitklapbaar hoofditem. Klik je erop, dan worden submenulinks zichtbaar.

Standaard heeft Drupal 3 menu’s: het hoofdmenu (Main Menu), het gebruikersmenu (User Menu) en het horizontale navigatiemenu (Navigation).

Tot nu toe heb je een aantal nieuwe menulinks gemaakt: steeds als je bijvoorbeeld een artikelpagina toevoegt (via Inhoud, Inhoud toevoegen, Artikel), kun tegelijkertijd een menulink laten invoegen naar die nieuwe pagina. Dat is mooi, maar standaard heeft het wel een beperking. Als je een artikel maakt, kun je vandaar uit alleen een menulink aanbrengen in het horizontale hoofdmenu. Het andere menu (Navigatie) is niet beschikbaar. Onhandig, want je wilt natuurlijk zelf kunnen kiezen aan welk menu je een nieuw artikel koppelt.

Vanwaar die beperking? Dat heeft te maken met de specifieke instellingen van het inhoudstype Artikel. Maar Drupal zou Drupal niet zijn als we zulke standaardinstellingen niet volledig konden aanpassen. Dus als je wilt dat menulinks naar artikelen in verschillende menu’s kunnen terechtkomen, dan pas je eenvoudig het inhoudstype Artikel aan.

Hoe dat werkt, heb je al gezien toen je in de vorige aflevering een eigen inhoudstype aanmaakte: Autodatabase. Toen heb je geselecteerd welk menu de menulinks zou bevatten naar die Autodatabasepagina’s. Op dezelfde manier kun je de menuopties van het inhoudstype Artikel aanpassen: ga naar Structuur, Inhoudstypen en kies bij Artikel voor Bewerken.

Bij Menu-instellingen vind je de beschikbare menu’s. Verander die nu door én het Hoofdmenu (het horizontale topmenu) én het menu Navigatie (in de linkerkolom) te selecteren. Sla je wijzigingen op. Vanaf nu heb je als je een artikel toevoegt, de keuze in welk menu jouw bijdrage opduikt.

Probeer het maar uit: we hebben nog een artikel nodig dat de bezoekers uitlegt wat de Autodatabase precies inhoudt. Ga naar Inhoud, Inhoud toevoegen en maak een artikel aan. Neem een titel op (Lees alles over auto's in de autodatabase) en vul wat tekst in (in ons voorbeeld: ‘Geïnteresseerd in klassieke auto's? Kijk dan rond in de autodatabase!’).

Desgewenst kun je een afbeelding invoegen. Tot slot heb je nu onderaan het scherm, bij Menu-instellingen, de keuze om een link toe te voegen naar een menu naar keuze: Hoofdmenu of Navigatie. Kies hier voor Navigatie en sla je aanpassingen op. Op de site zelf zie je nu dat het menu Navigatie een link Autodatabase bevat, die leidt naar het artikel.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: