ID.nl logo
Huis

Downloaden met SABnzbd+

Voor muziek- en filmliefhebbers vormen nieuwsgroepen een waar paradijs. Het aanbod is gigantisch en muziekbestanden en films staan razendsnel op uw harde schijf. Met het programma SABnzbd+ wordt het downloaden een heel eenvoudige klus, zodat u moeiteloos complete dvd's, cd's en HD-materiaal binnenhaalt.

Waarschuwing

Een groot voordeel aan het downloaden van films en muziek uit nieuwsgroepen is dat het volkomen legaal is, mits u de bestanden voor eigen gebruik binnenhaalt. Dat betekent echter niet dat u argeloos alles kunt downloaden wat u tegenkomt, want het binnenhalen van commerciële software en games is wel degelijk verboden. Ook het verspreiden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is illegaal. Zo mag u bijvoorbeeld geen cd's of dvd's delen via internet. Op dit punt hebben nieuwsgroepen een streepje voor op Bittorrent. Bij deelname aan dit peer-to-peer-netwerk is het namelijk een vereiste dat u het gedownloade materiaal direct beschikbaar stelt voor andere gebruikers. Hierdoor verricht u automatisch illegale handelingen, zonder dat u zich daar bewust van hoeft te zijn. Overigens is het van belang om de ontwikkelingen omtrent dit onderwerp in de gaten te houden, aangezien de (inter)nationale politiek al lange tijd zinspeelt op een downloadverbod ten aanzien van film en muziek.

1. Nieuwsgroepen

Nieuwsgroepen zijn ooit in het leven geroepen om als 'digitale prikborden' te dienen waarop specifieke onderwerpen kunnen worden besproken. Op deze prikborden ontstaan discussies waar geïnteresseerden actief aan kunnen deelnemen. Nog altijd bestaan er vele nieuwsgroepen waarop allerlei hobby's en interesses worden besproken. Om alle informatie te kunnen lezen, is toegang tot een nieuwsserver vereist. Er zijn verschillende servers die alle gegevens onderling synchroniseren. Tegenwoordig zijn vooral de zogenaamde binaire groepen populair. Via deze groepen kunnen mediabestanden met muziek, films en afbeeldingen worden verspreid. Nieuwsgroepen zijn normaliter echter alleen geschikt voor tekstberichten. Om dit probleem te omzeilen, wordt een film opgedeeld in duizenden tekstbestandjes, die vervolgens naar een server worden geüpload. Met een speciaal programma downloadt u al die databestandjes en zet u ze om naar een film- of audiobestand. Deze downloadmethode biedt verschillende voordelen ten opzichte van peer-to-peer-netwerken zoals Bittorrent. U bent bijvoorbeeld niet afhankelijk van de uploadsnelheid van andere gebruikers. Zeker met een breedbandverbinding haalt u bij nieuwsgroepen een hoge downloadsnelheid, wat deze methode zeer geschikt maakt voor het binnenhalen van omvangrijke bestanden. Als u een snelle internetverbinding hebt, haalt u bijvoorbeeld moeiteloos volledige HD-films binnen. Daarnaast is de kans kleiner dat u geïnfecteerde bestanden binnenkrijgt, omdat gebruikers elkaar in nieuwsgroepenfora op de hoogte houden van dergelijke problemen. Ten slotte is het aanbod zeer groot. Nagenoeg alle bekende artiesten en films zijn op nieuwsgroepen te vinden, doorgaans in een uitstekende kwaliteit.

2. Nieuwsserver

Voordat u begint met downloaden, hebt u toegang nodig tot een nieuwsserver. Enkele internetproviders bieden toegang tot een gratis nieuwsserver, maar de kwaliteit daarvan is in bijna alle gevallen slecht. Deze servers hebben doorgaans een zeer lage retentie, wat inhoudt dat u maar enkele dagen de tijd hebt om een film te downloaden, nadat hij is geüpload. Bovendien is de kans groot dat u incomplete bestanden binnenhaalt, waardoor u regelmatig met een niet-afspeelbare film te maken krijgt. Als u toch een gratis nieuwsserver wilt uitproberen, dan vindt u op Binaries 4 All een overzicht met verschillende adressen. Overigens is het aantal internetproviders dat server-ondersteuning biedt de laatste jaren erg uitgedund. U doet er hoe dan ook verstandig aan om een betaalde nieuwsdienst te gebruiken. Voor enkele euro's per maand krijgt u daarbij onbeperkt toegang. U kunt dan zoveel films en muziekbestanden downloaden als u wilt, mits u uiteraard geen internetverbinding met een datalimiet hebt. Sommige diensten kunt u gratis enkele dagen uitproberen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Giganews, Hitnews en NewsXS. Nadat de proefperiode is afgelopen kunt u besluiten of u een abonnement wilt nemen. Eweka gebruikt een prepaid-systeem, waarbij u voor 7,50 euro per maand dertig dagen toegang krijgt tot een prima nieuwsserver. Andere bekende aanbieders zijn TweakNews, UsenetXL en YabNews. Commerciële diensten hebben een maximale retentie van zeshonderd dagen. Zodra u zich hebt aangemeld bij een aanbieder, ontvangt u een hostadres, wachtwoord en gebruikersnaam.

©PXimport

Bij Hitnews kunt u al een abonnement krijgen voor 2,95 euro per maand.

Specificaties

Voordat u zich abonneert op de nieuwsserver van een betaalde dienst, is het handig om iets te weten over de specificaties. Allereerst zijn er verschillende downloadsnelheden. Het goedkoopste abonnement op Hitnews kost bijvoorbeeld € 2,95 per maand en daarbij krijgt u de beschikking over een downloadsnelheid van 2,5 mbit/s. Als u volledige films wilt downloaden, is dat te laag, maar voor losse mp3-bestanden voldoet deze snelheid prima. Neem eventueel een duurder abonnement, als u bestanden in een hoger tempo wilt binnenhalen. Welke keuze u maakt, is grotendeels afhankelijk van de maximale snelheid die met uw internetverbinding haalbaar is. Houd verder in de gaten hoeveel gelijktijdige verbindingen met de nieuwsserver zijn toegestaan. Bovendien is de retentie erg belangrijk: hoe hoger de retentie, hoe langer bestanden op de nieuwsserver worden bewaard en hoe groter het aanbod waar u uit kunt putten. Ten slotte hanteren sommige aanbieders een maandelijkse datalimiet bij de goedkopere abonnementen.

3. SABnzbd+ installeren

Via een speciaal downloadprogramma is het mogelijk om met de gegevens van uw nieuwsserver mediabestanden binnen te halen. In dit artikel gaan wij uit van het freeware-programma SABnzbd+. Dit gebruiksvriendelijke programma bedient u volledig vanuit uw webbrowser, zoals Internet Explorer, Firefox of Google Chrome. Surf naar sabnzbd en klik op Windows Installer. U wordt nu naar een andere webpagina geloodst, waar u het exe-bestand van ruim 6 MB kunt downloaden. Dubbelklik op dit bestand en doorloop de installatieprocedure. Kies voor de Nederlandse taal, bevestig met OK en ga in het volgende scherm akkoord met de licentievoorwaarden. Door een vinkje voor NZB bestanden koppelen aan SABnzbd te plaatsen, kunt u het proces rond het binnenhalen van bestanden versnellen. Bepaal verder naar eigen inzicht of u de software tegelijk met Windows wilt laten opstarten zodra u uw systeem aanzet. U kunt eventueel een snelkoppeling naar SABnzbd+ op het bureaublad plaatsen. Klik op Volgende en voltooi de installatie door de juiste opslaglocatie te kiezen.

©PXimport

Zorg ervoor dat nzb-bestanden aan het downloadprogramma zijn gekoppeld.

4. Wizard

Als u SABnzbd+ opstart, verschijnt de gebruikersomgeving in de standaardbrowser van uw systeem. Met behulp van een wizard kan het programma worden geconfigureerd. Kies voor de Nederlandse vlag en klik op Start wizard. Vervolgens wordt u gevraagd een keuze te maken uit drie verschillende verschijningsvormen. In dit artikel wordt SABnzbd+ beschreven aan de hand van de vormgeving 'smpl', die standaard al staat geselecteerd. Geef in stap 2 aan of u SABnzbd+ in een thuisnetwerk wilt gebruiken of op een enkele computer. Klik op Volgende en vul achter Server naam het hostadres in van de nieuwsserver. Bij Poort nummer typt u de waarde 119, en verder vult u het wachtwoord en de gebruikersnaam van uw nieuwsserver in, en het aantal gelijktijdige verbindingen. Bij de meeste commerciële aanbieders kunt u eventueel ssl-encryptie gebruiken. Hierdoor zien derde partijen, zoals internetproviders en overheidsinstanties, niet wat voor bestanden u downloadt. Als u er gebruik van kunt en wilt maken, vinkt u de optie SSL aan en verandert u het poortnummer in 563. Bij sommige accounts moet u ook het hostadres nog wijzigen. Via de knop Test server controleert u of er verbinding mogelijk is met de nieuwsserver. Klik op Volgende en sla stap 4 over. SABnzbd+ opent in een nieuw tabblad. Wanneer u het tabblad afsluit, blijft het programma actief op de achtergrond. Dat is handig, want op die manier voert u downloadtaken uit zonder dat de webbrowser open hoeft te blijven. U opent de interface via het webadres http://localhost:8080/sabnzbd.

©PXimport

Neem het zekere voor het onzekere. Download altijd via een versleutelde verbinding, mits die mogelijkheid bestaat.

5. Mappen aanpassen

Om ervoor te zorgen dat de downloads in de juiste map terechtkomen, moet u enkele instellingen wijzigen. Navigeer in SABnzdb+ naar Instellen, Mappen. Bepaal waar u de tijdelijke en definitieve downloads wilt bewaren, bijvoorbeeld D:\Downloads/incompleet en D:\Downloads/compleet. Geef verder aan welke map u wilt 'bewaken', wat op een later moment belangrijk is als u downloads eenvoudig wilt starten. Vindt u het prettig om opslagruimte vrij te houden? Vul achter Minimale vrije ruimte voor tijdelijke download map een waarde in, bijvoorbeeld 5 GB of 100 MB. Bevestig de wijzigingen middels een klik op Opslaan.

©PXimport

Geef aan op welke locatie u de gedownloade bestanden wilt bewaren.

6. Downloads zoeken

Voordat u daadwerkelijk kunt beginnen met downloaden, hebt u eerst een nzb-bestand nodig. In zo'n bestand bevinden zich alle verwijzingen naar de te downloaden gegevens, zodat SABnzbd+ precies weet welke data het uit de nieuwsgroepen moet binnenhalen. YabSearch is een handig hulpmiddel waarmee u aan de hand van trefwoorden nzb-bestanden kunt creëren. Bezoek de website YabSearch en geef aan hoeveel resultaten u op de pagina wilt zien. Maak eventueel gebruik van verschillende sorteermogelijkheden, zoals op leeftijd en op formaat. Als u kleine bestanden weg wilt laten, vult u achter Minimale grootte een waarde in, bijvoorbeeld 100 MB. Typ in het lege tekstveld de naam van een film of artiest en klik op Zoek!. Bij elk resultaat krijgt u interessante informatie te zien. Allereerst ziet u het bestandsformaat en de 'compleetheid' van de post. Daarnaast staat de uploaddatum van de film of het audioalbum vermeld, dit is handig om te weten met het oog op de retentie van uw nieuwsserver. Met behulp van deze gegevens gaat u eenvoudig na of het mogelijk is om de betreffende data te downloaden. Ten slotte wordt het bestandsformaat vaak in de naam van de post vermeld. Hebt u een mooie download gevonden? Selecteer het betreffende item en klik op de knop NZB, zodat het bijbehorende nzb-bestand wordt gedownload. Bewaar dit bestand ergens op uw harde schijf.

©PXimport

YabSearch is een prettig hulpmiddel om leuke downloadbestanden te ontdekken.

7. Downloadproces starten

In tip 5 hebt u een map geselecteerd die continu wordt 'bewaakt'. Als u het nzb-bestand op deze locatie hebt opgeslagen, hoeft u verder niets meer te doen. SABnzbd+ start het downloadproces dan namelijk automatisch, en na afloop ervan wordt het betreffende nzb-bestand vanzelf verwijderd. Het is ook mogelijk om een nzb-bestand handmatig toe te voegen. Klik hiervoor bovenaan op NZB toevoegen, selecteer via Bladeren het juiste bestand en klik op Toevoegen. Als het downloaden bezig is, klikt u linksboven op Opdrachten om de voortgang te controleren. Bovenaan de pagina ziet u het percentage dat inmiddels is gedownload en hoe lang het nog duurt voordat de taak is voltooid. De webpagina wordt met een interval ververst, zodat deze informatie up-to-date blijft. Onderaan ziet u een grafiek waarin de downloadsnelheid wordt getoond. In het uitrolmenu eronder kunt u aangeven hoe vaak u de webpagina wilt laten verversen, waarbij de intervalperiode minimaal twee seconden en maximaal vijf minuten mag zijn. U kunt het downloadproces pauzeren wanneer u maar wilt, mocht dat handig zijn. Overigens hoeft u niet per se de browserweergave open te laten staan. Als u het venster sluit, blijft de software gewoon actief op de achtergrond. Soms is het nodig om het gedownloade materiaal te repareren. Dat is mogelijk, mits er hersteldata bij de post is meegeleverd. Een film of muziekalbum is bijna altijd opgesplitst in meerdere archiefbestanden, zodat de kans op fouten beperkt blijft. SABnzbd+ pakt de archiefbestanden op eigen initiatief uit naar een afspeelbaar mediaformaat. Het repareren en uitpakken van omvangrijke bestanden neemt enige tijd in beslag. Hierna vindt u het mediabestand terug in de downloadmap.

©PXimport

Doordat de webpagina wordt ververst, houdt u steeds de actuele status in de gaten.

8. FTD

Met behulp van een nieuwsgroepenforum blijft u eenvoudig op de hoogte van het meest actuele aanbod. Alle media zijn daarbij keurig verdeeld over verschillende rubrieken, zodat u gemakkelijk interessante posts terugvindt. Bovendien kunt u altijd gebruikmaken van een zoekfunctie. Handig is dat u op een forum meteen belangrijke informatie over een download kunt lezen. Zo ziet u bij een film of er Nederlandstalige ondertiteling beschikbaar is en welke geluidssporen er aanwezig zijn. Daarnaast staat bij een download meestal vermeld van welke bron het materiaal afkomstig is, waardoor u een inschatting kunt maken over de kwaliteit. Een goed voorbeeld van een community met een goed forum is FTD. Om hier gebruik van te maken moet u eerst een installatiebestand binnenhalen en een account aanmaken. Surf naar de website FTD en klik op Downloads. Klik vervolgens op de getoonde hyperlink en lees vrijblijvend het bericht over juridische ontwikkelingen. Kies onderaan voor de downloadlink en bewaar het binnengehaalde zip-bestand op uw harde schijf. Klik er met de rechtermuisknop op en kies Alles uitpakken. Start vervolgens het exe-bestand en doorloop alle stappen van de installatiewizard. Als u FTD opent, klikt u eerst op Nieuw account. Bedenk een gebruikersnaam en wachtwoord en geef een geldig e-mailadres op. Voltooi de installatie door op de knop Aanmaken te klikken.

©PXimport

Voordat u het nieuwsgroepenforum van FTD kunt gebruiken, moet u eerst een account aanmaken.

Zodra u FTD opstart, klikt u rechtsboven op Updaten. Het programma haalt alle nieuwe gegevens binnen. Telkens als u FTD gebruikt, moet u dit opnieuw doen om op de hoogte te blijven van recente posts. U gebruikt de (sub)rubrieken aan de linkerkant om door het aanbod te bladeren. Laat de rubrieken Spelletjes en Applicaties links liggen, want daar staat vooral illegaal materiaal in. Wanneer u een leuke film of een muziekalbum hebt gevonden, dubbelklikt u erop. U vindt vervolgens specifieke informatie, zoals het formaat, de bron en de ondertitels en u kunt controleren uit hoeveel bestanden de post bestaat. Als u kwaliteit van belang vindt, moet u er ook op letten of of er een 'retailbron' wordt gebruikt. Aan de reacties ziet u overigens snel genoeg of de kwaliteit aanvaardbaar is. U kunt zelf ook een reactie achterlaten en uw waardering voor de poster laten blijken door zogeheten 'kudos' weg te geven. Kudos vormen een waarderingssysteem waar in deze communities veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Belangrijk is ten slotte de bestandsnaam. Die hebt u nodig om de post te downloaden. Selecteer het eerste gedeelte van de bestandsnaam (alle tekens tot aan de punt). Klik met de rechtermuisknop op de selectie en kies Kopiëren. Bezoek nu de website YabSearch en plak de bestandsnaam in het lege tekstveld. Klik daarna op Zoek! en zet een vinkje voor het juiste onderdeel. Bewaar het nzb-bestand op uw harde schijf en gebruik SABnzbd+ om de data te downloaden.

©PXimport

Gebruik een community als FTD om in het beschikbare aanbod van nieuwsgroepen rond te snuffelen.

9. Koala FTD Search

Het kopiëren van een bestandsnaam vanuit FTD is eigenlijk wat omslachtig. Voorheen bevond zich in het programma een knop waarmee rechtstreeks een koppeling met een nzb-zoekmachine werd gemaakt, maar om juridische redenen hebben de ontwikkelaars besloten dit onderdeel weg te halen. Met een slim trucje haalt u deze knop echter weer terug. Sluit FTD af en surf naar KoalaBear. Klik op Download om een tooltje binnen te halen. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Alles uitpakken. Start nu KoalaFTDSearch_Install.exe, waarna het programma FTD opent. Er verschijnt een nieuwe snelkoppeling op het bureaublad, die u voortaan moet gebruiken om het nieuwsgroepenforum te openen. In de knoppenbalk ziet u nu de knop NewsLeech staan. Klik hierop om een nzb-zoekmachine te openen waar de juiste bestandsnaam in wordt getoond. U kunt daarbij eenvoudig van zoekmachine wisselen. Beweeg met de muisaanwijzer over de genoemde knop en klik op het computerpictogram. Selecteer vervolgens een andere website, bijvoorbeeld YabSearch of Binsearch. U kunt nu de geavanceerde zoekopties wijzigen, zoals bijvoorbeeld het aantal resultaten dat per pagina wordt getoond. Bevestig de wijzigingen via Opslaan. Een alternatieve tool die u kunt gebruiken is NZBuddy. Meer informatie hierover vindt u op Riffsoft.

©PXimport

Met behulp van Koala FTD Search opent u vanuit het nieuwsgroepenforum direct een nzb-zoekmachine waar de juiste bestandsnaam in wordt getoond.

10. Taakplanner

Downloadt u alleen 's avonds en 's nachts, zodat uw systeem overdag beschikbaar is voor andere toepassingen? U kunt heel eenvoudig regelen dat SABnzbd+ zijn werkzaamheden uitsluitend op specifieke tijdstippen uitvoert. Navigeer naar Instellen, Taakplanner, waarna u verschillende acties toe kunt voegen. Zo is het mogelijk om het downloadproces bijvoorbeeld iedere dag om 19.00 uur te laten starten, en het om 07.00 uur 's ochtends weer te laten stoppen. Achter Frequentie kunt u desgewenst een specifieke vaste dag instellen waarop een bepaalde actie moet worden uitgevoerd. Klik op Voeg toe om de taakplanner in te schakelen.

©PXimport

Gebruik de taakplanner om SABnzbd+ op specifieke tijdstippen aan de slag te laten gaan.

11. E-mailnotificaties

Als u SABnzbd+ in de achtergrond van Windows gebruikt, ziet u niet wanneer een download is voltooid. De software bevat gelukkig een optie om notificaties via e-mail te versturen. Ga naar Instellen, Email en selecteer bij Zend email na voltooien van elke download de optie Altijd. Eventueel kunt u ook een mail ontvangen als uw harde schijf vol is. Vul vervolgens alle gegevens in van uw e-mailaccount, zoals de smpt-server, het e-mailadres, de gebruikersnaam en het wachtwoord. Voor een Gmail-adres gebruikt u smtp.gmail.com:587 als smtp-server en voor Hotmail is dit smtp.live.com:587. Achter Email afzender kunt u eventueel een fictief e-mailadres invoeren, maar houd er dan wel rekening mee dat berichten mogelijk in uw spamfolder terechtkomen. Klik onderaan op Test E-Mail om te controleren of de e-mailnotificatie correct functioneert.

©PXimport

U kunt een e-mailbericht ontvangen zodra een taak is voltooid.

12. Thuisnetwerk

SABnzbd+ is gemakkelijk te bedienen in een thuisnetwerk, u hoeft daar namelijk alleen maar het webadres voor te wijzigen. Verder is het belangrijk dat u in de wizard (zie tip 4 in dit artikel) hebt aangegeven dat u het programma in een netwerk wilt gebruiken. U hebt daarbij het ip-adres nodig van de computer waarop het downloadprogramma is geïnstalleerd, en dat is eenvoudig te achterhalen via de opdrachtprompt. Ga naar Start, Alle programma's, Bureau-accessoires, Opdrachtprompt en typ ipconfig. Schrijf de getallen op van het ip-adres dat achter IPv4 staat en open op een andere computer in het thuisnetwerk een webbrowser. Typ http://(ip-adres host-pc):8080/sabnzbd, waarna de interface verschijnt. In plaats van het ip-adres kunt u ook de naam van het Windows-systeem invoeren. U beschikt nu over volledige toegang, waardoor het net lijkt alsof het programma op het lokale systeem draait. Zo importeert u probleemloos nzb-bestanden en kunt u de instellingen wijzigen.

©PXimport

Via de opdrachtprompt achterhaalt u heel eenvoudig het ip-adres van uw computer.

13. Toegang via internet

Het is uiteraard erg handig om downloads op afstand te starten, waardoor er bij thuiskomst een leuke film of een mooi muziekalbum op u staat te wachten. Surf naar de website WatIsMijnIp en schrijf het publieke ip-adres op dat wordt getoond. In de webbrowser van de pc waarmee u de download op afstand wilt starten, typt u het webadres http://(publiek ip-adres):8080/sabnzbd. Ook op een smartphone met internettoegang kunt u op deze manier moeiteloos het downloadproces beheren. U kunt daarbij eenvoudig nzb-bestanden importeren en de verdere voortgang volgen. Overigens dient u wel poort 8080 te openen in uw router, voordat er externe toegang mogelijk is (zie kader 'Poort wijzigen'). In verband met de veiligheid is het belangrijk dat u de omgeving afschermt met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Ga in SABnzbd+ naar Instellen, Algemeen. Tik onder het onderdeel Web server authenticatie gemakkelijk te onthouden inloggegevens in en bevestig met Opslaan. SABnzbd+ zal in het vervolg altijd om een gebruikersnaam en wachtwoord vragen.

©PXimport

Scherm SABnzbd+ af met een gebruikersnaam en een wachtwoord.

Poort wijzigen

Het downloadverkeer verloopt via een bepaalde poort in uw router. Standaard reserveert SABnzbd+ er poort 8080 voor. In sommige gevallen verloopt het downloadproces niet helemaal correct, omdat er een conflict is met een ander programma. In dat geval moet u het poortnummer wijzigen. Ga daarvoor naar Instellen, Algemeen en wijzig de waarde achter Poort verandert. Klik aan de linkerkant op Herstarten om de wijzigingen te activeren. Als u bijvoorbeeld 8081 gebruikt, verandert het webadres naar http://localhost:8081/sabnzbd. Meestal vormt de firewall in uw router een blokkade als u het programma via internet wilt benaderen op een computer of op een smartphone buiten het thuisnetwerk. U zult poort 8080 (of een andere ingestelde waarde) daarvoor moeten openstellen. Raadpleeg de handleiding van uw apparaat om te achterhalen hoe u hierbij te werk moet gaan. In de meeste gevallen typt u het ip-adres van de router in de adresbalk van een webbrowser (bijvoorbeeld http://192.168.1.1), waarna u toegang genereert via een gebruikersnaam en een wachtwoord. Vervolgens vindt u binnen de interface een mogelijkheid om de poort open te stellen. Als SABnzbd+ niet in gebruik is terwijl de poort wel openstaat, is er een klein veiligheidsrisico.

 

©PXimport

Zet poort 8080 open als hij wordt geblokkeerd door de firewall van uw router.

14. Rss-feeds

Sommige nzb-zoekmachines geven ondersteuning voor rss-feeds. Dat is handig, want zo kunnen downloads aan de hand van bepaalde criteria automatisch worden geïmporteerd. Dit is vooral een slimme methode wanneer u de nieuwste afleveringen van een serie wilt binnenhalen, zonder dat u ernaar hoeft om te kijken. Surf naar BinSearch en klik rechtsboven op RSS. U ziet links alle groepen staan, met daarachter de bijbehorende url van de rss-feed. Het is essentieel om te weten in welke nieuwsgroep de afleveringen van een serie worden gepost, bijvoorbeeld alt.binaries.boneless of alt.binaries.nl. Selecteer de url, klik erop met de rechtermuisknop en kies voor Kopiëren. Navigeer in SABnzbd+ naar Instellen, RSS. Plak het webadres in het lege tekstveld en geef de rss-feed eventueel een naam. Klik op de knop Toevoegen. U hebt nu de mogelijkheid om verschillende filters in te stellen waar de download aan moet voldoen. Zo kunt u bijvoorbeeld de naam van een televisieserie invullen. Nuttig is de functie om downloads met bepaalde trefwoorden af te wijzen, zodat u niet wordt opgezadeld met een seizoen dat u al eerder hebt gezien. Selecteer in het uitrolmenu onder Mode de optie Opschonen en klik op Opslaan. Plaats nu een vinkje voor de rode letters Stroom Feed, zodat het programma automatisch periodiek de rss-feed controleert. Dit gebeurt standaard ieder uur, maar deze interval kan eenvoudig worden aangepast. Ga naar Instellen, RSS en verander de waarde achter RSS uitlees interval in minuten. Bevestig deze wijziging door op Opslaan te klikken.

©PXimport

Met behulp van rss-feeds kunt u automatisch nieuwe afleveringen van een serie laten down­loaden.

15. CouchPotato

Als u naar een specifieke titel zoekt, bestaat de kans dat u misgrijpt of dat de retentie van de nieuwsserver niet toereikend is. Gelukkig wordt het materiaal in de nieuwsgroepen continu ververst, waardoor u die ene bijzondere film wellicht op een later moment nog eens tegenkomt. Het is echter vermoeiend om steeds weer te controleren of de gewenste download al beschikbaar is. CouchPotato kan deze taak van u overnemen. Na een door u vastgestelde periode struint deze tool nzb-zoekmachines af, op zoek naar het materiaal waar u op wacht. Wanneer er iets is gevonden, wordt het nzb-bestand vanzelf aan SABnzbd+ toegevoegd en de bijbehorende data gedownload. Surf naar CouchPotato en download de nieuwste versie van het programma. Pak het zip-bestand uit naar een willekeurige map op uw harde schijf en start het exe-bestand. Na de installatieprocedure verschijnt de webpagina waarin u het programma bedient. Typ in het lege invoerveld bovenaan een trefwoord. Het programma controleert aan de hand van een filmdatabase of er overeenkomsten zijn en toont de gevonden resultaten in een lijst. Klik op de gewenste titel en bevestig met Add. Ook liefhebbers van Bittorrent kunnen met dit programma uit de voeten, er is een optie aanwezig om torrentbestanden in een specifieke map op uw computer te plaatsen.

©PXimport

Maak een verlanglijstje van alle gewenste films en leun lekker achterover. CouchPotato regelt het verder voor u.

CouchPotato controleert ieder etmaal of de gewenste films in de nieuwsgroepen zijn geüpload, en zorgt er zo nodig voor dat SABnzbd+ deze bestanden binnenhaalt. Bij Settings, General past u de frequentie desgewenst aan. Gelukkig oefent u simpel invloed uit op de kwaliteit van de gedownloade bestanden. In de categorie Quality geeft u aan welke formaten met een lagere kwaliteit u wilt negeren, zoals cam, r5 en screener. Daarnaast kunt u voorwaarden aan de bestandsgrootte stellen. Daarmee voorkomt u bijvoorbeeld dat u een videobestand downloadt voor een dubbellaagse dvd van 8,5 GB terwijl u alleen dvd's van 4,7 GB in huis hebt.

©PXimport

Het is verstandig om videoformaten van mindere kwaliteit buiten beschouwing te laten.

16. NzbStatus

Als u gebruikmaakt van de webbrowser Firefox, kunt u nzbStatus eens uitproberen. Hiermee houdt u gemakkelijk de status van SABnzbd+ in de gaten terwijl u ondertussen andere websites bezoekt. Deze uitbreiding nestelt zich namelijk in de statusbalk, rechtsonder in uw beeld. Surf naar http://tipsentrucs.link.idg.nl/nst en klik op Toevoegen aan Firefox. Bevestig met Installeren en herstart de webbrowser. Ga in SABnzbd+ naar Instellen, Algemeen. Selecteer het gedeelte achter API Sleutel, klik erop met de rechtermuisknop en kies Kopiëren. Klik vervolgens met de rechtermuisknop rechtsonder op het pictogram en kies nzbStatus configureren. Navigeer naar het tabblad SABnzbd en plak de tekst in het tekstveld onder API-sleutel. Vul eventueel de gebruikersnaam en het wachtwoord in van het downloadprogramma, voor een optimale koppeling. U opent de weergave van SABnzbd+ in een nieuw tabblad door met de middelste muisknop op het pictogram te klikken. U ziet aan de tijdsaanduiding hoe lang het duurt voordat de download is voltooid. Als u er met de muisaanwijzer op gaat staan, verschijnt er nog meer informatie in beeld. Een voordeel is verder dat in de zoekresultaten van de nzb-zoekmachine BinSearch rechtstreekse downloadlinks voor SABnzbd+ zijn te vinden.

©PXimport

Dankzij nzbStatus houdt u de voortgang van SABnzbd+ nauwlettend in de gaten, terwijl u ondertussen andere web­sites kunt bezoeken.

▼ Volgende artikel
😱 Het Blue Screen of Death van Windows gaat voorgoed verdwijnen
© Valeriia Lukashova
Huis

😱 Het Blue Screen of Death van Windows gaat voorgoed verdwijnen

Iedereen die met Windows werkt, kent het wel: ineens een blauw scherm, en dan… niets meer. Het beruchte Blue Screen of Death (BSOD) hoort al sinds de jaren 90 bij Windows als pindakaas bij brood. Maar daar komt nu verandering in: het blauwe scherm gaat verdwijnen.

Het Blue Screen of Death bestaat al sinds de jaren 90. In Windows NT verscheen het voor het eerst in zijn bekende vorm: witte foutcodes op een felblauw vlak. De melding verscheen bij serieuze systeemfouten, vaak veroorzaakt door een kapotte driver of instabiele hardware. In latere versies kwamen er ook een verdrietige emoticon :( bij en, sinds 2016, een QR-code die naar een informatiepagina leidde. Hoewel er weinig dingen zo frustrerend zijn als een BSOD, is-ie ook handig: de foutmelding en STOP-code* die erop staan, kunnen je namelijk helpen om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Maar nu gaat het dus verdwijnen …
*Scrol naar beneden voor een overzicht met de meest voorkomende foutmeldingen/STOP-codes en hun betekenis.

©PXimport | Reshift Digital BV

Op zwart

Het is gelukkig iets minder dramatisch dan je denkt: Microsoft gaat het blauwe scherm vervangen door een zwarte variant. Het nieuwe ontwerp oogt rustiger, zonder QR-code of icoontjes, en toont direct de foutcode en de driver die mogelijk de oorzaak is. Handig voor wie het probleem wil opzoeken of oplossen.

De nieuwe interface is vanaf later deze zomer beschikbaar op alle computers die draaien op Windows 11 versie 24H2. Naast het zwarte scherm wordt ook het meldingsscherm dat je ziet bij onverwachte herstarts vernieuwd. Dat sluit beter aan op de rest van Windows 11, is overzichtelijker en verdwijnt vaak al binnen een paar seconden.

©Microsoft

Waarom deze verandering?

Volgens Microsoft draait het om duidelijkheid. Het scherm moet beter laten zien of het probleem in Windows zelf zit, of in een externe component. Dat scheelt tijd bij het zoeken naar de oorzaak. Zeker na de wereldwijde CrowdStrike-storing van vorig jaar – waarbij miljoenen computers vastliepen door een fout in beveiligingssoftware – wil Microsoft de foutafhandeling beter en sneller maken.

Quick Machine Recovery

Naast het nieuwe scherm introduceert Microsoft ook Quick Machine Recovery (QMR). Deze functie is bedoeld voor situaties waarin een pc helemaal niet meer opstart. Via de herstelomgeving van Windows kan het systeem dan automatisch reparaties uitvoeren, zonder dat je handmatig iets hoeft te doen of een expert hoeft in te schakelen.

QMR wordt later dit jaar beschikbaar op alle apparaten met Windows 11 versie 24H2. Op Home-edities staat het standaard aan. De functie wordt op dit moment al getest in het Beta Channel van het Windows Insider-programma, zodat Microsoft nog kan bijschaven waar nodig.

Wat merk jij ervan?

Voor de meeste mensen betekent dit vooral dat de foutmelding bij een crash er straks anders uitziet. Maar het belangrijkste verschil zit onder de motorkap: Windows toont duidelijker wat er misgaat en kan zichzelf sneller herstellen. In de volksmond zal er – denken wij – overigens weinig veranderen: Blue of Black, het zal een BSOD blijven.

Foutmeldingen en STOP-codes

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA STOP-code: 0x00000050 Windows probeert een deel van het geheugen te gebruiken dat niet beschikbaar is. Dit kan komen door kapot RAM-geheugen of problemen met de harde schijf.

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL STOP-code: 0x0000000A Een onderdeel van Windows probeerde iets te doen op een moment dat dat niet mocht. Meestal komt dit door foutieve drivers of hardwareproblemen.

SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION STOP-code: 0x0000003B Een onderdeel van Windows veroorzaakt een fout tijdens een systeemtaak. Vaak door oude of conflicterende software of drivers.

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL STOP-code: 0x000000D1 Een driver probeert iets te doen met geheugen op het verkeerde moment. Dit wordt vaak veroorzaakt door slechte of onjuiste drivers.

INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE STOP-code: 0x0000007B Windows kan bij het opstarten de schijf met systeembestanden niet bereiken. Oorzaak kan liggen in beschadigde bestanden of instellingen in het BIOS.

BAD_POOL_HEADER STOP-code: 0x00000019 Windows krijgt een fout in het geheugenbeheer. Dit kan komen door een slechte driver, hardwareproblemen of software die in de war raakt.

SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED STOP-code: 0x0000007E Windows krijgt een fout in een systeemonderdeel. De boosdoener is meestal een verouderde of kapotte driver.

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR STOP-code: 0x00000124 Windows ontdekt een ernstige hardwarefout of probleem met stroom of temperatuur. Ook defecte systeembestanden kunnen dit veroorzaken.

UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME STOP-code: 0x000000ED Windows kan de opstartschijf niet goed lezen. Dit gebeurt meestal tijdens het opstarten van de computer.

▼ Volgende artikel
Googles AI leest straks mee in WhatsApp – zo houd je de controle!
© gguy - stock.adobe.com
Huis

Googles AI leest straks mee in WhatsApp – zo houd je de controle!

Vanaf 7 juli krijgt Google Gemini toegang tot apps als WhatsApp, Telefoon en Berichten – zelfs als je dat niet expliciet hebt aangezet. Wat betekent dat voor je privacy? En hoe voorkom je dat de AI méér weet dan jij wilt? Dit moet je weten voordat de verandering ingaat.

In dit artikel lees je:
  • Wat Gemini straks kan doen met apps als WhatsApp en Berichten
  • Waarom Google deze wijziging doorvoert
  • Hoe dit je privacy beïnvloedt (zelfs als je tracking hebt uitgeschakeld)
  • Hoe je zelf de toegang van Gemini kunt beperken
  • Wat deze stap zegt over de toekomst van AI op je telefoon

Googles AI-assistent Gemini wordt komende maand verweven met een aantal nogal essentiële apps op je Android-toestel. Denk aan Telefoon, Berichten en zelfs WhatsApp. Dat blijkt uit een e-mail die Google eind juni verstuurde naar gebruikers van Gemini, meldt de website Android Authority. De toon van die boodschap riep meteen vragen op: helpt Gemini je straks óók als je tracking hebt uitgeschakeld? En wat betekent dat voor je privacy?

Ook interessant: Bezorgd over je privacy? Zo zet je Meta AI uit in je WhatsApp-chats

Nieuwe Android-smartphone nodig?

Bekijk hier de allernieuwste modellen!

Vage communicatie zorgt voor onrust

In de e-mail staat dat Gemini binnenkort ondersteuning biedt bij basisfuncties zoals bellen en berichten versturen, óók als je de zogeheten Gemini Apps Activity uit hebt staan. Op papier klinkt dat als een handige extra, maar in de praktijk leidde het vooral tot verwarring. Want als Gemini kan helpen zonder dat die activiteit is ingeschakeld, betekent dat dan dat de AI toch nog steeds meeleest of gegevens opslaat?

De formulering was vaag, de impact onduidelijk, en aangezien onze privacy in combinatie met AI sowieso al een heet hangijzer is, ging het nieuws als een lopend vuurtje door de techcommunity. Al snel verschenen er bezorgde reacties op sociale media en in forums, waarin gebruikers zich afvroegen of ze straks ongemerkt data afstaan aan een AI-systeem dat ze zelf niet actief gebruiken.

©Andrea

Google stelt gerust, maar nuanceert niet alles

Gelukkig kwam Google snel met verduidelijking. De kernboodschap: al biedt Gemini straks hulp bij je apps, dat betekent níét dat je persoonlijke gegevens automatisch worden verzameld of opgeslagen. Als je Gemini Apps Activity uit hebt staan, worden je gesprekken niet opgeslagen, niet gebruikt om modellen te trainen en verdwijnen ze na korte tijd automatisch. De AI gebruikt die tijdelijke gegevens alleen om je direct te kunnen helpen, bijvoorbeeld als je zegt 'bel mama' of 'stuur een bericht naar Daan'.

Toch blijft er een nuance hangen. De toegang van Gemini tot deze apps wordt standaard ingeschakeld voor iedereen, tenzij je dat zelf dus actief uitschakelt. Dat betekent dat de AI wel degelijk macht krijgt over je telefoonfuncties, tenzij jij ingrijpt. En hoewel de data niet worden opgeslagen, is er technisch gezien wel sprake van toegang tot privé-interactie, al is het kortstondig en geanonimiseerd.

Ook interessant: Spraakberichten in WhatsApp lezen, zo werkt het

Gebruikers kunnen zelf de stekker eruit trekken

Voor wie zich niet prettig voelt bij deze mate van AI-integratie, is er goed nieuws: je kunt de toegang van Gemini tot je apps volledig intrekken. Dat doe je via de instellingen van de Gemini-app binnen Android of via de speciale webpagina gemini.google.com/apps. Daar bepaal je per app of je Gemini toestemming geeft om ermee te werken. Zet je die toegang uit, dan stopt de AI simpelweg met bellen, berichten sturen of andere app-interacties. Je behoudt dus altijd de controle – als je tenminste weet waar je moet kijken.

Wat belangrijk is om te onthouden: deze wijziging betekent niet dat Gemini een spion wordt op je telefoon. Het is eerder een uitbreiding van de Assistent-functie, zoals we die kennen van eerdere AI-integraties binnen Android. Maar doordat AI steeds meer verweven raakt met je dagelijkse digitale handelingen, is het goed om scherp te blijven op wat wel en niet wordt gedeeld.

©WEI ZHENG

Van slimme assistent naar app‑regisseur

De evolutie van Gemini laat zien waar het naartoe gaat met AI in Android: niet langer een slimme praatpaal in de marge, maar een behoorlijk dominante regisseur van je app-gebruik. Vergelijk het met Siri's vernieuwde integratie in iOS 18 of de opkomende app-functies in Android 16 – allemaal gericht op een AI die niet alleen antwoordt, maar ook handelt.

Die verschuiving is logisch, maar dwingt ontwikkelaars én gebruikers om na te denken over de ethiek van assistentie. Want hoe vriendelijk een AI ook oogt, als die steeds meer kan, moet je ook scherper kijken naar wat je precies weggeeft.

Wat betekent dat concreet voor jou?

Als gebruiker hoef je je voorlopig geen zorgen te maken dat Gemini heimelijk je gesprekken opslaat of meeluistert zonder toestemming. Maar het blijft belangrijk om je instellingen te checken, zeker nu de AI standaard meer bevoegdheden krijgt. De tools om die macht te beperken zijn er gelukkig, je moet ze alleen wel even opzoeken.

Wil je dus de voordelen van Gemini benutten zonder je privacy op het spel te zetten? Check dan vóór 7 juli je instellingen en bepaal zelf hoeveel zeggenschap je de AI geeft. Zo houd je het beste van twee werelden: slimme hulp, zonder ongewenste inmenging.

Check dit vóór 7 juli

Vanaf 7 juli activeert Google automatisch nieuwe functies in Gemini. Wil je niet dat de AI toegang krijgt tot apps als WhatsApp of Telefoon? Ga dan naar de instellingen van de Gemini-app of bezoek gemini.google.com/apps. Daar kun je per app zelf aangeven of Gemini ermee mag werken.