ID.nl logo
Doe meer met audio op je pc: 7 slimme tips
© PXimport
Huis

Doe meer met audio op je pc: 7 slimme tips

Je hoeft geen audioprofessional te zijn om geluidsbestanden te bewerken, zang weg te toveren uit muziekbestanden of een muziekstuk van YouTube naar je pc te downloaden. Een pc, wat software en een beetje geduld is alles wat je nodig hebt.

Tip 01: Rippen van YouTube

YouTube is een prachtig medium om muziekvideo's te kijken, maar je moet wel altijd online zijn. Zou het niet mooi zijn als je de muziek gemakkelijk naar je pc kon downloaden? Dit is gelukkig een fluitje van een cent en je hoeft er niet eens iets voor te installeren. Er zijn verschillende sites die soortgelijke services aanbieden, één van de beste is www.listentoyoutube.com.

Zoek een YouTube-video op en kopieer de url vanuit de adresbalk. Plak deze in het venster op de website van ListenToYouTube.com en klik op Go. Het duurt een paar minuten en je ziet de melding Converting file op je beeldscherm. Als de conversie is gelukt, staat er Conversion complete. Klik op de oranje tekst Click here to get your Download Link en sla het mp3-bestand op je harde schijf op. Klik niet op de onderste twee knoppen, dit lijken ook download-knoppen, maar zijn irritante reclameboodschappen waarmee je naar een andere website wordt geleid.

Er zijn andere sites die hetzelfde beloven, zorg bij het bezoeken van dit soort sites wel altijd dat je firewall aanstaat en dat de virusscanner actief is, deze websites kunnen een bron van virussen en malware zijn.

©PXimport

Tip 01 Voor het downloaden van een mp3'tje hoef je geen extra software te installeren, via de site www.listentoyoutube.com gaat dit automatisch.

Tip 02: Rippen van Spotify

Je kunt met een Premium-abonnement muziek van Spotify op je harde schijf opslaan, maar de bestanden worden gecodeerd op je schijf opgeslagen. Je hebt dus geen directe toegang tot de mp3-bestanden. Met een speciaal programma kun je bestanden van de streaming muziekdienst wel opslaan als mp3-bestanden, zelfs met een hoge bitrate van 320 kbit/s. Het programma Streaming Audio Recorder kan zelfs automatisch ID3-metatags bij de muziekbestanden vinden, zodat je bestanden meteen de juiste naam op je harde schijf krijgen.

Het programma download je door op Multimedia / Streaming Audio Recorder te klikken. Een gratis testversie is beschikbaar, het volledige programma kost je 19 dollar, zo'n 14 euro. Streaming Audio Recorder is voor zowel pc als Mac beschikbaar. Zorg dat je Spotify of een ander streaming muziekprogramma aan hebt staan en open Streaming Audio Recorder. Klik op de opnameknop en het programma wacht tot je op de afspeelknop in Spotify drukt.

Nadeel van het programma is dat het hele liedje moet worden afgespeeld, Streaming Audio Recorder detecteert zelf pauzes tussen nummers en slaat het bestand op.

©PXimport

Tip 02 Streaming Audio recorder is niet gratis, maar werkt goed.

Tip 03: Audio bewerken

Heb je een audiobestand op je harde schijf en wil je hier stukjes uit wegknippen of het bestand in een ander formaat opslaan, dan heb je een audio-editor nodig. Deze programma's kosten vaak veel geld, met uitzondering van Audacity.

Nadeel is dat het nogal intimiderend voor beginners kan zijn. Klik op de grote download-knop om het programma te downloaden. In het programma klik je op Bestand / Openen en selecteer je een audiobestand. Wil je hier bijvoorbeeld het einde wegsnijden, selecteer dan het deel dat je weg wil hebben met je muis door te slepen en druk op de Backspace-toets. Om het bestand nu mooi uit te laten faden, selecteer je met de muis het laatste gedeelte van het bestand en kies je voor Effecten / Fade-out.

Hetzelfde kun je natuurlijk doen met een intro van een nummer, in dat geval selecteer je het begin van een bestand en kies je voor Effecten / Fade-in.

©PXimport

Tip 03 Audacity is een freeware audio editor voor pc en Mac.

Tip 04: Karaoke-versie (1)

Sommige programma's beloven je dat je in een handomdraai karaokeversies van liedjes kunt maken. De realiteit is echter dat dit niet altijd goed werkt. Om te snappen waarom, is het noodzakelijk te weten hoe dit proces werkt. Alle popmuziek is tegenwoordig stereo, wat betekent dat producers en muzikanten de mogelijkheid hebben om instrumenten naar twee verschillende luidsprekers te sturen, links en rechts.

Luister maar eens goed naar bijvoorbeeld de trommeltjes aan het begin van The Way You Make Me Feel van Michael Jackson, je hoort duidelijk dat sommige uit de linker luidspreker en andere uit de rechterluidspreker komen. Sommige instrumenten worden door de muziekproducent evenveel naar de linker als naar de rechter-luidspreker gestuurd zodat wij als luisteraar denken dat het instrument precies uit het midden van de twee luidsprekers komt. Een voorbeeld hiervan is de zanglijn van een popliedje.

Een karaoke-programma filtert alle informatie uit het midden van een stereo-muziekbestand weg. Theoretisch filtert het dan dus de zanglijn weg. Het probleem is echter, dat de galm van de zang en eventuele achtergrond-zanglijnen vaak niet helemaal in het midden staan. Daarom hoor je na bewerking vaak nog zang en is de missie niet geslaagd.

©PXimport

Tip 04 Een stereo-bestand herken je aan twee golfvormen onder elkaar, één voor de linker- en één voor de rechterluidspreker.

Tip 05: Karaoke-versie (2)

Met Audacity kun je zelf eens proberen om een karaoke-versie van een liedje te maken. Belangrijk is dat het audiobestand een stereobestand is, bij een mono-bestand werkt de truc niet. Je kunt zien of een audiobestand stereo is door met de rechtermuisknop op een bestand in de verkenner te klikken en te kiezen voor Openen met / Audacity. Zie je in Audacity twee golfvormen onder elkaar, dan is het bestand stereo.

In Audacity kies je voor Effecten / Vocal Remover. Zorg dat achter Removal choice de optie Simple (entire spectrum) is geselecteerd en klik op OK. Als het resultaat niet bevredigend is, kun je de actie ongedaan maken door op Bewerken / Ongedaan maken te klikken. Voor een tweede poging kun je proberen een bepaalde frequentieband weg te filteren. Kies nu bij Removal choice de optie Remove frequency band en geef eronder twee getallen aan. De standaard frequenties 500 en 2000 zijn een goed uitgangspunt, alles tussen deze twee frequenties wordt weg-gefilterd. Een vrouwenstem heeft een iets hoger bereik, een diepe mannenstem iets lager.

Bedenk wel dat je niet alleen de zang weghaalt, maar dat alle instrumenten in dit frequentiebereik worden weggehaald. Probeer de getallen daarom zo dicht mogelijk bij elkaar te houden.

©PXimport

Tip 05 Let op dat een automatische 'vocal remover' niet op alle liedjes het gewenste effect heeft.

Instrumentale versies vinden

Je kunt ook op zoek gaan naar instrumentale versies van liedjes op sites als www.buykaraokedownloads.com. Vaak zijn dit officiële karaokeversies, maar soms ook goed nagemaakte kopieën zonder zang. Bij de meeste sites kun je een voorbeeld luisteren voordat je tot aanschaf overgaat.

Wil je een zangstem hebben zonder de muziek, zoek dan eens met de zoekterm 'a capella' of 'acapella', de term voor solozang.

Tip 06: Fouten verwijderen

Heb je opnames van platen of andere geluidsbestanden waar kraakjes, brommen en/of ruis te horen zijn? Er zijn oplossingen om dit weg te halen. Sommige foutjes zijn gemakkelijker weg te halen dan andere. Ruis in een opname is meestal vrij eenvoudig op te lossen. Om ruis goed te kunnen verwijderen, moet Audacity de ruis kunnen analyseren. Het is handig als het bestand een stuk ruis bevat zonder dat er gesproken of gezongen wordt.

Open het bestand in Audacity, selecteer een stuk ruis zonder andere geluiden en kies voor Effecten / Ruis verwijderen. Klik op Ruisprofiel verkrijgen. Selecteer daarna een stuk audio dat gefilterd moet worden en zorg dat achter Ruis de optie Verwijderen is geselecteerd. Klik op OK en de ruis zal in de meeste gevallen weg zijn. Om kraakjes te verwijderen, bijvoorbeeld plaatruis, kies je voor Effecten / Klik-verwijdering.

De standaard-instelling is meestal een goed uitgangspunt, voor zachtere klikjes beweeg je de schuif achter Drempelwaarde iets naar links. Voor meer informatie kun je het beste even hier kijken.

©PXimport

Tip 06 Om ruis te verwijderen, moet Audacity eerst een ruisprofiel instellen.

Tip 07: Thuis-dj

Om thuis een avondje de dj uit te hangen, heb je geen draaitafels, mixers en andere zaken nodig. Er is een aantal goede gratis dj-apps voor zowel pc als Mac te vinden. Of je gasten dansen, hangt natuurlijk grotendeels van je muzieksmaak en dj-skills af. Een goed programma is Virtual DJ. Klik op Free Download en installeer het programma.

Let bij de installatie goed op dat je niet de Ask-Toolbar installeert. Druk dus op Cancel, daarna zal de installatiehulp van Virtual DJ starten. Na het openen vraagt Virtual DJ om je optionele accountgegevens. Klik op Skip en zet een vinkje voor Don't show again. Sleep een muziekbestand naar het linker-deck en één naar het rechter-deck. Met de afspeelknop onder het bestand speel je het eerste liedje af.

Je kunt langzaam het tweede liedje erin mixen door de volumeschuiven tussen de twee decks aan te passen. Virtual DJ zit boordevol professionele functies, onder Support & Help / Wiki & Manuals op de website van Virtual DJ vind je meer informatie.

©PXimport

Tip 07 Virtual DJ is gratis en heeft veel functies, maar blinkt niet uit in leesbaarheid.

▼ Volgende artikel
Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt
© Simon Lehmann
Huis

Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt

Ervaar je een traag systeem nadat je Edge hebt afgesloten? Het is mogelijk dat er nog processen van deze browser op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs terwijl Edge niet langer actief is. Op deze manier voorkom je dat.

In drie stappen laten we zien hoe je voorkomt dat Microsoft Edge op de achtergrond blijft draaien:

  • Forceer Edge af te sluiten via Taakbeheer
  • Voorkom achtergrondprocessen
  • Pas het register aan zodat Edge niet meer automatisch opstart

Lees ook: Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan

Stap 1: Forceer Edge om te sluiten

Vaak heb je niet door dat Microsoft Edge op de achtergrond nog draait nadat je de browser hebt afgesloten. Als Edge op de achtergrond blijft werken, heeft dat op een laptop ook invloed op het batterijverbruik. Je kunt dit controleren in Taakbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer. In dit venster klik je op het tabblad Processen en daar zoek je Microsoft Edge. Klik met de rechtermuisknop op het proces Microsoft Edge en kies de opdracht Beëindigen.

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, stopt het Edge-proces volledig en zou het geen invloed meer mogen hebben op de systeemprestaties. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing. Je wilt waarschijnlijk ook voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt.

In Taakbeheer zie je dat er nog processen van Edge draaien. Je kunt ze hier ook beëindigen.

Accu van je laptop wéér leeg?

Met een voedingsadapter voorzie je 'm weer van energie

Stap 2: Niet op achtergrond uitvoeren

Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, open je Edge en klik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer Instellingen in het menu. Of je tikt edge://settings/system in het adresvak en drukt op Enter. In de instellingen kies je Systeem en prestaties. Zet de schakelaar uit bij Extensies en apps op de achtergrond uitvoeren wanneer Microsoft Edge wordt gesloten.

Zorg dat er geen extensies meer op de achtergrond kunnen werken wanneer de browser is afgesloten.

Genoeg van Edge? Kijk ook eens naar een van deze alternatieve browsers

Stap 3: Register aanpassen

Om ervoor te zorgen dat Edge alleen wordt uitgevoerd als je er expliciet om vraagt en niet vooraf wordt geladen, kun je ook de registersleutel AllowPrelaunch aanpassen. Druk op Windows-toets+R om Uitvoeren te openen. Typ regedit en druk op Enter om de Register-editor te openen. Navigeer naar de sleutel Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge.

Zoek naar een DWORD met de naam AllowPrelaunch. Als die niet bestaat, moet je hem maken. Klik met rechts in het rechterdeelvenster, selecteer Nieuw DWORD (32-bits)-waarde en noem deze AllowPrelaunch. Dubbelklik op AllowPrelaunch en stel het veld Waardegegevens in op 0 om te voorkomen dat Edge bij het opstarten wordt uitgevoerd. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen.

Sluit vervolgens de Register-editor en start de computer opnieuw op. Als je deze instelling wilt terugdraaien en Edge wel weer vooraf wilt laten laden, wijzig je de waarde AllowPrelaunch terug naar 1.

Stel het veld Waardegegevens van het item AllowPrelaunch in op 0.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.