ID.nl logo
Dit zijn de beste alternatieven voor Netflix
© PXimport
Huis

Dit zijn de beste alternatieven voor Netflix

Wie denkt aan het streamen van films en series denkt misschien meteen aan Netflix, maar er zijn zo veel meer opties! Van NLZiet en Videoland tot Amazon Prime Video en Movies & Series XL van Ziggo: er zijn opties zat, maar de verschillen zijn groot. Wie biedt 4K-streaming, heeft het grootste aanbod en sluit het best aan bij jouw voorkeuren? We vergelijken de beste streamingdiensten die in Nederland beschikbaar zijn.

Reclamevrij je favoriete films en series kijken op het moment dat het jou uitkomt. Het is een van de belangrijkste redenen dat videostreaming sinds een jaar of vijf in opkomst is. De afgelopen tijd is het aantal minuten dat we naar traditionele (lineaire) televisie kijken steeds iets afgenomen (van 200 minuten in 2014 tot 190 in 2017). In dezelfde periode nam de tijd dat we gebruikmaken van streamingdiensten toe tot gemiddeld 12 minuten per dag. Ouderwets tv-kijken is dus nog steeds verreweg het populairst, maar is in een stroomversnelling terrein aan het verliezen.

Naast het gebruiksgemak dat on-demanddiensten als Netflix, Videoland en Amazon Prime Video bieden, helpt het natuurlijk ook dat de snelheid en stabiliteit van mobiel internet fors is toegenomen. Praktisch alle Nederlandse providers hebben een landelijk dekkend 4G-netwerk en grote databundels, waardoor het ook onderweg in de bus of trein mogelijk is om series te ‘bingen’. Sommige providers bieden zelfs onbeperkte databundels.

De randvoorwaarden zijn goed. Bovendien wordt er gewerkt om het aanbod beter te maken, mede dankzij Europese regelgeving. Alleen is het lastig van tevoren na te gaan welke dienst wat precies aanbiedt. Daarnaast doen streamingdiensten hun best om met exclusieve en eigen producties kijkers naar zich toe te trekken. Sommige films en series zijn op meerdere diensten beschikbaar, maar dat is zeker niet vanzelfsprekend.

Overzicht

Kortom, het aanbod is onoverzichtelijk. Waar kun je uit kiezen? Wat zijn de grootste verschillen en overeenkomsten? Hoe is het aanbod? En misschien nog wel belangrijker: is er een dienst die de strijd met ‘koning’ Netflix aan kan? Dat verduidelijken we!

©PXimport

01 Netflix

We beginnen toch even met de ‘koning’. Netflix is sinds het najaar van 2013 beschikbaar in Nederland. Het was de eerste grote streamingdienst in ons land en mede daardoor heeft het een flinke voorsprong opgebouwd. Netflix bereikt 2,4 miljoen Nederlandse huishoudens tegenover 400.000 abonnees van bijvoorbeeld Videoland. De dienst heeft een groter aantal series: 876 tegenover 305 bij Videoland en 136 bij Amazon Prime Video. Ziggo biedt zo’n 135 series van HBO aan.

Na de gratis proefperiode kun je een basisabonnement nemen van 7,99 euro, waarmee je op één scherm in sd (standard definition: 480p) films en series kijkt. Een standaard hd-abonnement kost 10,99 euro en laat je met twee gebruikers gelijktijdig kijken. Wil je 4K, hdr en je abonnement delen met maximaal vier gebruikers, dan heb je het Premium Ultra HD-abonnement van 13,99 euro per maand nodig.

Netflix focust steeds meer op (eigen) series. Stranger Things, Orange is the New Black, Bojack Horseman, 13 Reasons Why en House of Cards – zomaar een greep uit het uitstekende, exclusieve serie-aanbod. Daarnaast zijn er talloze eigen producties te vinden, waaronder de films Okja, Bright en War Machine. Hoewel Netflix bij lange na geen compleet aanbod heeft – zo zul je er nooit alle films van je favoriete acteur vinden – komt er wat betreft kwaliteit en diversiteit geen concurrent in de buurt. Bovendien is de dienst beschikbaar op vrijwel alle platformen, is Netflix eenvoudig in gebruik en zijn video’s te downloaden voor offline gebruik.

Prijs per maandvanaf 7,99 euro Proefperiode30 dagen gratis Maximumaantal kijkerstot 4 gelijktijdig Platformssmart-tv, desktop, Android, iOS, spelcomputers

Waar blijft de Spotify voor videostreaming?

Hoewel bedrijven als Netflix, Amazon en Videoland hun aanbod continu uitbreiden, is er nog steeds geen ‘Spotify voor videostreaming’. Spotify dekt met ruim 30 miljoen nummers praktisch alle genres en artiesten af. Netflix stelt daar circa 4000 films en 1500 series tegenover. Zin in een fijne klassieker met oudgediende Harrison Ford? Dan vind je op Netflix maar een fractie van zijn filmografie. Dat heeft te maken met rechten en helaas houden filmstudio’s nog altijd erg krampachtig vast aan oude gebruiken, terwijl de muziekindustrie inmiddels lijkt te hebben geleerd dat een uitgebreid aanbod lucratief is en de beste bestrijding tegen piraterij.

©PXimport

02 Amazon Prime Video

Het eind 2016 geïntroduceerde Amazon Prime Video maakt onderdeel uit van Amazon Prime. Dat abonnement van webwinkel Amazon biedt gratis bezorging binnen één dag, onbeperkte opslagruimte voor je foto’s en toegang tot diverse tv-series en films. Bekende ‘Originals’ die je alleen op Prime Video vindt, zijn The Grand Tour (de doorstart van Top Gear), The Man in the High Castle, Transparent, Mozart in the Jungle en The Marvelous Mrs. Maisel. Ook populaire shows als American Gods, Mr Robot en klassieker Seinfeld zijn beschikbaar.

Amazon Prime Video kost maandelijks 5,99 euro en is daarmee flink goedkoper dan Netflix. Met circa 111 tv-shows en 435 films haalt het aanbod het echter niet bij dat van Netflix. Helaas is de interface van de dienst Engelstalig en zijn niet alle films en series Nederlands ondertiteld. Ook hoef je geen Nederlandstalige animatiefilms en producties op het platform te verwachten.

Amazon Prime Video scoort wel punten op het vlak van beeldkwaliteit. Steeds meer films en series zijn beschikbaar in 4K en ook hdr-ondersteuning begint te komen. De apps voor desktop en mobiel werken goed. De interface wijst zichzelf, er is ondersteuning voor Apple TV en je hebt de mogelijkheid om video’s te downloaden voor offline gebruik. Streamen naar een Chromecast kan helaas niet, omdat Amazon en Google mot met elkaar hebben.

Prijs per maand5,99 euro Proefperiode30 dagen gratis Maximumaantal kijkers3 gelijktijdig Platformssmart-tv, desktop, Android, iOS, spelcomputers

©PXimport

Zo zit het met Popcorn Time

De enige dienst met een compleet aanbod is Popcorn Time, maar helaas is deze illegaal. De populaire streamingdienst werd in maart 2014 offline gehaald onder druk van de MPAA, de Amerikaanse waakhond voor de filmindustrie. Kort erna werd de dienst toch weer als fork (heruitgave) beschikbaar, onder meer via popcorn-time.to. Films en series worden bij Popcorn Time gestreamd via het torrent-protocol, waarbij je direct kunt beginnen met kijken. Omdat Popcorn Time auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming downloadt én uploadt, is de dienst net zo illegaal als sites als The Pirate Bay. De makers raden dan ook aan gebruik te maken van een vpn om je internetverbinding te anonimiseren en boetes te vermijden.

©PXimport

03 Ziggo Movies & Series XL

Movies & Series XL is alleen beschikbaar voor klanten van Vodafone en Ziggo. Zit je bij KPN, dan heb je geen mogelijkheid om bijvoorbeeld Game of Thrones te kijken. Net als andere HBO-producties, zoals True Blood en Westworld, is de serie exclusief voor Movies & Series XL. Dat verklaart meteen waarom HBO-series zo veel illegaal bekeken worden in Nederland. Het pakket maakt standaard onderdeel uit van Ziggo Alles-in-1 Max en kost los 11,95 euro per maand. Naast zo’n 1500 films en series krijg je 50 live-tv-zenders, al zijn die niet allemaal in hd beschikbaar. Voor 4K en hdr hoef je (nog) niet bij Ziggo aan te kloppen.

Ben je al Ziggo- of Vodafone-klant, dan is Movies & Series XL niettemin de moeite waard. Het abonnement biedt een grote diversiteit aan (buitenlandse) series waarvan alle seizoenen beschikbaar zijn én Nederlands ondertiteld. Ook vind je er talloze familie- en animatiefilms, maar ook films die relatief recent nog in de bioscoop draaiden.

Voor het streamen van films en series op een mobiel apparaat maak je gebruik van de Ziggo Go-app, die op drie apparaten gelijktijdig te gebruiken is. Met de app kun je ook live tv-kijken en films huren. AirPlay- en Chromecast-ondersteuning werken voor lineaire tv en video-on-demand. Ziggo Go laat je wel programma’s tot zeven dagen terugkijken. Ook is er sinds kort een optie om offline te kijken.

Prijs per maand11,95 euro Proefperiode1 maand Maximumaantal kijkers3 gelijktijdig Platformstv, desktop, Android, iOS

©PXimport

Waar is HBO Go?

Begin 2017 stopte HBO met het aanbieden van zijn streamingdiensten en betaalzenders in Nederland. Daarmee verdween ook streamingdienst HBO Go van het toneel. Toch kun je nog steeds legaal kijken naar bekende HBO-series als Game of Thrones, Westworld en The Sopranos. Kabelaar Ziggo besloot namelijk de uitzendrechten over te nemen en het aanbod onder te brengen in zenderpakket Movies & Series XL. Voor 11,95 euro per maand krijgen klanten van Ziggo en Vodafone (de bedrijven fuseerden in 2016) toegang tot films en complete seizoenen van populaire series. Overigens is het Movies & Series L zenderpakket, dat ook de bekendste HBO-content bevat, gratis voor klanten met een Vodafone abonnement én Internet & Digitale TV van Ziggo. Geen Ziggo-abonnement? Dan blijven er geen legale streamingmogelijkheden over.

©PXimport

04 NLZiet

Heb je geen regulier tv-abonnement, maar wil je wel naar je favoriete zenders kijken, en dat het liefst zonder reclame? Dan is NLZiet het overwegen waard. De streamingdienst kost 7,95 euro per maand en biedt 12 zenders, waaronder NPO 1, 2, 3, RTL 4, SBS6 en Veronica. Je kunt live tv-kijken en veel programma’s tot 365 dagen terugkijken. Ook zijn bepaalde shows vooruit te kijken, zoals GTST, Levenslang met Dwang en The Bold and The Beautiful. Het filmaanbod is beperkt, maar veel (buitenlandse) series zijn wel te bekijken.

Hoewel NLZiet een samenwerking is tussen NPO, RTL Nederland en SBS Broadcasting, hebben ze alle drie ook eigen streamingdiensten. Met RTL XL Premium (3,99 euro per maand) kijk je reclamevrij alle RTL-programma’s tot een jaar terug op maximaal vier schermen tegelijk. De gratis versie van RTL XL heeft wel reclames, net als Kijk van SBS en NPO Start van de publieke omroep. Het reclamevrije NPO Start Plus kost 2,95 euro per maand.

NLZiet bundelt al deze diensten en levert een hogere beeldkwaliteit. Toch valt de kwaliteit – ergens schommelend tussen 720p en 1080p – tegen, zeker op grotere schermen. De service ondersteunt Apple TV, AirPlay en de Chromecast, en is op veel verschillende platforms (desktop, tablet, mobiel) beschikbaar.

Prijs per maand7,95 euro Proefperiode30 dagen gratis Maximumaantal kijkers2 gelijktijdig Platformssmart-tv, desktop, Android, iOS, PlayStation

©PXimport

05 Film1

Film1 is bij diverse aanbieders van digitale televisie af te sluiten. Voor een maandbedrag van 14,95 euro heb je de keuze uit 400 films en series die je on-demand of via een van de themakanalen (Premiere, Action, Family, Drama en Sundance) kunt bekijken. Dat kan met de mediabox van je tv-aanbieder, je browser of de Film1Go-app. Hoewel je maximaal vier apparaten kunt registreren, laat Film1 je slechts op één apparaat tegelijk kijken. Uiteraard zonder reclames, en handig is dat je met een pincode bepaalde content voor kinderen kunt afschermen.

Het aanbod van Film1 wisselt continu. Daardoor krijg je regelmatig verse nieuwe films, maar het komt ook voor dat afleveringen van een serie al na een aantal weken verdwijnen. De Film1Go-app biedt Chromecast- en AirPlay-ondersteuning, maar laat je geen video’s downloaden voor offline gebruik. Ook is de prijs van het abonnement hoog vergeleken met andere streamingdiensten.

Prijs per maand14,95 euro Proefperiodenee Maximumaantal kijkers1 Platformstv, desktop, Android, iOS

©PXimport

06 Videoland

Videoland was ooit een keten van videotheken, maar is inmiddels geëvolueerd tot een veelgebruikte streamingdienst in ons land. De dienst maakt sinds 2014 onderdeel uit van RTL en onderscheidt zich met een groot Nederlandstalig aanbod (130.000 minuten). Denk daarbij aan (RTL-)series als Divorce, Baantjer, het exclusieve drama Zwarte Tulp en de GTST spin-off Nieuwe Tijden. Sommige shows zijn zelfs vooruit te kijken. Daarnaast is er een gezond aanbod buitenlandse films en series, een erotieksectie en een speciale omgeving voor kinderen.

Na de proefperiode betaal je voor Videoland 8,99 euro per maand. Je kijkt dat reclamevrij op maximaal vier apparaten tegelijkertijd. De dienst stelt geen beperking aan het aantal apparaten dat je aan je account kunt koppelen. Sommige content is beschikbaar in 4K en met de mobiele app kun je content downloaden voor offline gebruik. Ook aan ondersteuning voor AirPlay en de Chromecast is gedacht. Helaas betaal je voor het bekijken van nieuwere films 5 euro (hd-kwaliteit).

Prijs per maand8,99 euro Proefperiode14 dagen gratis Maximumaantal kijkers4 gelijktijdig Platforms(smart-)tv, desktop, Android, iOS

©PXimport

Conclusie

Hoewel het streamingaanbod steeds beter wordt, blijft Netflix toch de absolute nummer 1 in ons land. Videoland is echter een goed alternatief, zeker als je op zoek bent naar meer Nederlandstalige content. Ben je klant bij Vodafone of Ziggo, dan is Movies & Series XL het overwegen waard. Het abonnement biedt een groot en divers aanbod, maar helaas nog niets in 4K.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.

▼ Volgende artikel
Wat is de levensduur van een thuisbatterij en hoe zit het met garantie?
© Basilicostudio Stock
Energie

Wat is de levensduur van een thuisbatterij en hoe zit het met garantie?

Net als alle andere accu's en batterijen gaat ook een thuisbatterij niet oneindig mee. Maar de levensduur moet wel lang genoeg zijn om de investering te rechtvaardigen. We leggen je uit op welke levensduur je gemiddeld mag rekenen en wat je kunt doen om die te verlengen.

In dit artikel leggen we je uit:

  • Wat je moet weten over de levensduur van thuisbatterijen
  • Welke omstandigheden de levensduur beïnvloeden
  • Wat je zelf kunt doen om de levensduur te verlengen
  • Of een thuisbatterij momenteel wel terug te verdienen is

Lees ook: Haal meer uit je zonnepanelen met een thuisbatterij

De levensduur van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals het type accu, de opslagomstandigheden en het soort gebruik. Voor thuisbatterijen wordt vaak lithium-ion (Li-ion) gebruikt. Deze accu’s hebben een geschatte levensduur van 10 tot 15 jaar. Het aantal laadcycli van de gemiddelde lithium-ionbatterij ligt tussen de 5000 en 7000 keer. Dit staat voor het aantal keer dat een lege thuisbatterij weer vol kan worden geladen.

Bij sommige batterijtypen ligt het aantal laadcycli hoger. Zo kunnen lithium-ijzerfosfaatbatterijen (LiFePO4) tot 10.000 laadcycli bereiken. Door nieuwe technologieën wordt de levensduur van thuisaccu’s steeds beter. De laadcapaciteit van batterijen neemt na verloop van tijd af, waardoor de hoeveelheid energie die een thuisaccu kan opslaan, geleidelijk aan vermindert.

Omstandigheden beïnvloeden levensduur

Als eigenaar van een thuisbatterij heb je zelf invloed op de uiteindelijke levensduur van de accu. Zo kun je een thuisbatterij het best plaatsen in een omgeving waar de temperatuur binnen de door de fabrikant gespecificeerde richtlijnen valt. Een stabiele omgeving binnen de juiste temperaturen kan de levensduur verlengen. Een thuisbatterij kan net als andere batterijen het best in een koele, maar ook weer niet al te koude omgeving worden gehouden. Plaatsing in de volle zon of in de buurt van andere warmtebronnen kun je beter vermijden. Toch is het handig om te beseffen dat niet alle thuisbatterijen even lang meegaan, het hangt ook af van de kwaliteit van het apparaat en de opslagcapaciteit. Welk merk en model je koopt, heeft dus invloed op de levensduur.

Lees ook: Thuisbatterij kopen: waar moet je op letten?

Ook andere omstandigheden kunnen een rol spelen bij de uiteindelijke levensduur. Zo is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Verder kun je slijtage verminderen door de thuisbatterij niet volledig tot 100 procent op te laden of helemaal te ontladen. Daarnaast is het niet de bedoeling om de thuisbatterij voortdurend hoog te belasten. Wel is regelmatig gebruik van de accu noodzakelijk om hem in een goede conditie te houden. Het is dan ook niet de bedoeling om de stroom in een thuisaccu voor langere tijd op te sparen, maar om de opgeslagen energie te gebruiken in de avonduren. Dat zijn momenten waarop de stroom van het net duurder is of wanneer je zonnepanelen geen stroom meer opwekken.

Garantie

Bij de aanschaf van een thuisbatterij speelt garantie een belangrijke rol. Fabrikanten bieden doorgaans garanties van 10 jaar, waarbij ze garanderen dat de batterij na die periode nog een bepaald percentage van de oorspronkelijke capaciteit behoudt. Zo biedt LG Chem bijvoorbeeld 10 jaar garantie met de belofte dat de batterij dan nog minstens 60% van haar capaciteit heeft. Ook merken als Tesla, Enphase, Huawei, BYD en Growatt hanteren een garantieperiode van 10 jaar.

Sommige fabrikanten gaan nog een stap verder. Zo geeft GivEnergy 12 jaar garantie en biedt het Duitse Sonnen een garantie van 10 jaar óf 10.000 laadcycli – wat het eerst wordt bereikt. Het is echter wel belangrijk om niet alleen naar de duur van de garantie te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Sommige fabrikanten stellen bijvoorbeeld eisen aan de installatie of het gebruik van de batterij om aanspraak te kunnen maken op garantie. Daarnaast kunnen installateurs eigen garantievoorwaarden hanteren die afwijken van die van de fabrikant. Controleer dus altijd goed de details voordat je een keuze maakt.

Levensuur verder verlengen

Slimme laadsystemen kunnen helpen de levensduur van de thuisbatterij te verlengen. De laadcycli kunnen geoptimaliseerd worden door algoritmen die leren van je behoeften en gebruik. De software maakt op basis van jouw verbruikspatronen beslissingen over wanneer er energie moet worden opgeslagen, gebruikt of teruggeleverd aan het net. De algoritmen houden hierbij rekening met de huidige energieprijzen, je verbruikspatronen en de beschikbaarheid van stroom van je zonnepanelen.

©Malp

Is een thuisbatterij de hoge investering waard?

De kosten van een thuisbatterij zijn momenteel nog vrij hoog. In combinatie met een levensduur van 10 tot 15 jaar is het maar de vraag of je de grote investering op tijd kunt terugverdienen. Hoewel veel aanbieders van thuisbatterijen beweren dat de terugverdientijd door hun slimme algoritmen een stuk korter is, stellen onderzoeksbureau CE Delft en andere experts dat het nagenoeg onmogelijk is om de aankoop terug te verdienen. Het zou minstens 15 jaar duren om de kosten eruit te hebben en op dat moment is de thuisaccu alweer aan vervanging toe. In sommige gevallen zal de thuisbatterij het al ruim voor die tijd begeven.

Lees ook: Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Met een dynamisch energiecontract kun je in theorie geld verdienen met een thuisbatterij. Bij deze contractvorm varieert de prijs van stroom per uur. Het ene uur betaal je dus een hoger bedrag voor stroom dan het andere uur. Je kunt echter ook stroom verkopen aan het net. Door hier slim op in te spelen, met behulp van de slimme software van een thuisbatterij, kun je de stroom van je thuisaccu automatisch verkopen op momenten dat je hier het meeste geld voor terugkrijgt. Doordat de energieprijzen inmiddels weer gezakt zijn, zijn de schommelingen tussen tarieven niet zo hoog als de afgelopen jaren. Daardoor is het lastiger om de aanschaf van een thuisbatterij snel terug te verdienen door te handelen op de energiemarkt. De salderingsregeling is bovendien voorlopig nog van kracht.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij: