Dit zijn de beste alternatieven voor Netflix

© PXimport

Dit zijn de beste alternatieven voor Netflix

Geplaatst: 4 oktober 2018 - 06:23

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Gijs Ettes

Wie denkt aan het streamen van films en series denkt misschien meteen aan Netflix, maar er zijn zo veel meer opties! Van NLZiet en Videoland tot Amazon Prime Video en Movies & Series XL van Ziggo: er zijn opties zat, maar de verschillen zijn groot. Wie biedt 4K-streaming, heeft het grootste aanbod en sluit het best aan bij jouw voorkeuren? We vergelijken de beste streamingdiensten die in Nederland beschikbaar zijn.

Reclamevrij je favoriete films en series kijken op het moment dat het jou uitkomt. Het is een van de belangrijkste redenen dat videostreaming sinds een jaar of vijf in opkomst is. De afgelopen tijd is het aantal minuten dat we naar traditionele (lineaire) televisie kijken steeds iets afgenomen (van 200 minuten in 2014 tot 190 in 2017). In dezelfde periode nam de tijd dat we gebruikmaken van streamingdiensten toe tot gemiddeld 12 minuten per dag. Ouderwets tv-kijken is dus nog steeds verreweg het populairst, maar is in een stroomversnelling terrein aan het verliezen.

Naast het gebruiksgemak dat on-demanddiensten als Netflix, Videoland en Amazon Prime Video bieden, helpt het natuurlijk ook dat de snelheid en stabiliteit van mobiel internet fors is toegenomen. Praktisch alle Nederlandse providers hebben een landelijk dekkend 4G-netwerk en grote databundels, waardoor het ook onderweg in de bus of trein mogelijk is om series te ‘bingen’. Sommige providers bieden zelfs onbeperkte databundels.

De randvoorwaarden zijn goed. Bovendien wordt er gewerkt om het aanbod beter te maken, mede dankzij Europese regelgeving. Alleen is het lastig van tevoren na te gaan welke dienst wat precies aanbiedt. Daarnaast doen streamingdiensten hun best om met exclusieve en eigen producties kijkers naar zich toe te trekken. Sommige films en series zijn op meerdere diensten beschikbaar, maar dat is zeker niet vanzelfsprekend.

Overzicht

Kortom, het aanbod is onoverzichtelijk. Waar kun je uit kiezen? Wat zijn de grootste verschillen en overeenkomsten? Hoe is het aanbod? En misschien nog wel belangrijker: is er een dienst die de strijd met ‘koning’ Netflix aan kan? Dat verduidelijken we!

Netflix staat ook op veel smart-tv's.

© PXimport

01 Netflix

We beginnen toch even met de ‘koning’. Netflix is sinds het najaar van 2013 beschikbaar in Nederland. Het was de eerste grote streamingdienst in ons land en mede daardoor heeft het een flinke voorsprong opgebouwd. Netflix bereikt 2,4 miljoen Nederlandse huishoudens tegenover 400.000 abonnees van bijvoorbeeld Videoland. De dienst heeft een groter aantal series: 876 tegenover 305 bij Videoland en 136 bij Amazon Prime Video. Ziggo biedt zo’n 135 series van HBO aan.

Na de gratis proefperiode kun je een basisabonnement nemen van 7,99 euro, waarmee je op één scherm in sd (standard definition: 480p) films en series kijkt. Een standaard hd-abonnement kost 10,99 euro en laat je met twee gebruikers gelijktijdig kijken. Wil je 4K, hdr en je abonnement delen met maximaal vier gebruikers, dan heb je het Premium Ultra HD-abonnement van 13,99 euro per maand nodig.

Netflix focust steeds meer op (eigen) series. Stranger Things, Orange is the New Black, Bojack Horseman, 13 Reasons Why en House of Cards – zomaar een greep uit het uitstekende, exclusieve serie-aanbod. Daarnaast zijn er talloze eigen producties te vinden, waaronder de films Okja, Bright en War Machine. Hoewel Netflix bij lange na geen compleet aanbod heeft – zo zul je er nooit alle films van je favoriete acteur vinden – komt er wat betreft kwaliteit en diversiteit geen concurrent in de buurt. Bovendien is de dienst beschikbaar op vrijwel alle platformen, is Netflix eenvoudig in gebruik en zijn video’s te downloaden voor offline gebruik.

Waar blijft de Spotify voor videostreaming?

Videostreamingdiensten als Netflix zullen nooit zo’n compleet aanbod krijgen als Spotify.

© PXimport

02 Amazon Prime Video

Het eind 2016 geïntroduceerde Amazon Prime Video maakt onderdeel uit van Amazon Prime. Dat abonnement van webwinkel Amazon biedt gratis bezorging binnen één dag, onbeperkte opslagruimte voor je foto’s en toegang tot diverse tv-series en films. Bekende ‘Originals’ die je alleen op Prime Video vindt, zijn The Grand Tour (de doorstart van Top Gear), The Man in the High Castle, Transparent, Mozart in the Jungle en The Marvelous Mrs. Maisel. Ook populaire shows als American Gods, Mr Robot en klassieker Seinfeld zijn beschikbaar.

Amazon Prime Video kost maandelijks 5,99 euro en is daarmee flink goedkoper dan Netflix. Met circa 111 tv-shows en 435 films haalt het aanbod het echter niet bij dat van Netflix. Helaas is de interface van de dienst Engelstalig en zijn niet alle films en series Nederlands ondertiteld. Ook hoef je geen Nederlandstalige animatiefilms en producties op het platform te verwachten.

Amazon Prime Video scoort wel punten op het vlak van beeldkwaliteit. Steeds meer films en series zijn beschikbaar in 4K en ook hdr-ondersteuning begint te komen. De apps voor desktop en mobiel werken goed. De interface wijst zichzelf, er is ondersteuning voor Apple TV en je hebt de mogelijkheid om video’s te downloaden voor offline gebruik. Streamen naar een Chromecast kan helaas niet, omdat Amazon en Google mot met elkaar hebben.

02 Het aanbod van Amazon Prime Video is klein en veelal niet Nederlands ondertiteld.

© PXimport

Zo zit het met Popcorn Time

Popcorn Time heeft een groot (illegaal) aanbod, maar nog geen materiaal in 4K.

© PXimport

03 Ziggo Movies & Series XL

Movies & Series XL is alleen beschikbaar voor klanten van Vodafone en Ziggo. Zit je bij KPN, dan heb je geen mogelijkheid om bijvoorbeeld Game of Thrones te kijken. Net als andere HBO-producties, zoals True Blood en Westworld, is de serie exclusief voor Movies & Series XL. Dat verklaart meteen waarom HBO-series zo veel illegaal bekeken worden in Nederland. Het pakket maakt standaard onderdeel uit van Ziggo Alles-in-1 Max en kost los 11,95 euro per maand. Naast zo’n 1500 films en series krijg je 50 live-tv-zenders, al zijn die niet allemaal in hd beschikbaar. Voor 4K en hdr hoef je (nog) niet bij Ziggo aan te kloppen.

Ben je al Ziggo- of Vodafone-klant, dan is Movies & Series XL niettemin de moeite waard. Het abonnement biedt een grote diversiteit aan (buitenlandse) series waarvan alle seizoenen beschikbaar zijn én Nederlands ondertiteld. Ook vind je er talloze familie- en animatiefilms, maar ook films die relatief recent nog in de bioscoop draaiden.

Voor het streamen van films en series op een mobiel apparaat maak je gebruik van de Ziggo Go-app, die op drie apparaten gelijktijdig te gebruiken is. Met de app kun je ook live tv-kijken en films huren. AirPlay- en Chromecast-ondersteuning werken voor lineaire tv en video-on-demand. Ziggo Go laat je wel programma’s tot zeven dagen terugkijken. Ook is er sinds kort een optie om offline te kijken.

03 Movies & Series XL heeft een interessant aanbod, maar is er niet voor iedereen.

© PXimport

Waar is HBO Go?

Ziggo heeft de uitzendrechten van HBO in Nederland overgenomen.

© PXimport

04 NLZiet

Heb je geen regulier tv-abonnement, maar wil je wel naar je favoriete zenders kijken, en dat het liefst zonder reclame? Dan is NLZiet het overwegen waard. De streamingdienst kost 7,95 euro per maand en biedt 12 zenders, waaronder NPO 1, 2, 3, RTL 4, SBS6 en Veronica. Je kunt live tv-kijken en veel programma’s tot 365 dagen terugkijken. Ook zijn bepaalde shows vooruit te kijken, zoals GTST, Levenslang met Dwang en The Bold and The Beautiful. Het filmaanbod is beperkt, maar veel (buitenlandse) series zijn wel te bekijken.

Hoewel NLZiet een samenwerking is tussen NPO, RTL Nederland en SBS Broadcasting, hebben ze alle drie ook eigen streamingdiensten. Met RTL XL Premium (3,99 euro per maand) kijk je reclamevrij alle RTL-programma’s tot een jaar terug op maximaal vier schermen tegelijk. De gratis versie van RTL XL heeft wel reclames, net als Kijk van SBS en NPO Start van de publieke omroep. Het reclamevrije NPO Start Plus kost 2,95 euro per maand.

NLZiet bundelt al deze diensten en levert een hogere beeldkwaliteit. Toch valt de kwaliteit – ergens schommelend tussen 720p en 1080p – tegen, zeker op grotere schermen. De service ondersteunt Apple TV, AirPlay en de Chromecast, en is op veel verschillende platforms (desktop, tablet, mobiel) beschikbaar.

04 NLZiet bundelt alle (betaalde) content van de publieke omroep, SBS en RTL.

© PXimport

05 Film1

Film1 is bij diverse aanbieders van digitale televisie af te sluiten. Voor een maandbedrag van 14,95 euro heb je de keuze uit 400 films en series die je on-demand of via een van de themakanalen (Premiere, Action, Family, Drama en Sundance) kunt bekijken. Dat kan met de mediabox van je tv-aanbieder, je browser of de Film1Go-app. Hoewel je maximaal vier apparaten kunt registreren, laat Film1 je slechts op één apparaat tegelijk kijken. Uiteraard zonder reclames, en handig is dat je met een pincode bepaalde content voor kinderen kunt afschermen.

Het aanbod van Film1 wisselt continu. Daardoor krijg je regelmatig verse nieuwe films, maar het komt ook voor dat afleveringen van een serie al na een aantal weken verdwijnen. De Film1Go-app biedt Chromecast- en AirPlay-ondersteuning, maar laat je geen video’s downloaden voor offline gebruik. Ook is de prijs van het abonnement hoog vergeleken met andere streamingdiensten.

05 Film1 heeft een continu wisselend aanbod, maar is relatief duur en beperkt.

© PXimport

06 Videoland

Videoland was ooit een keten van videotheken, maar is inmiddels geëvolueerd tot een veelgebruikte streamingdienst in ons land. De dienst maakt sinds 2014 onderdeel uit van RTL en onderscheidt zich met een groot Nederlandstalig aanbod (130.000 minuten). Denk daarbij aan (RTL-)series als Divorce, Baantjer, het exclusieve drama Zwarte Tulp en de GTST spin-off Nieuwe Tijden. Sommige shows zijn zelfs vooruit te kijken. Daarnaast is er een gezond aanbod buitenlandse films en series, een erotieksectie en een speciale omgeving voor kinderen.

Na de proefperiode betaal je voor Videoland 8,99 euro per maand. Je kijkt dat reclamevrij op maximaal vier apparaten tegelijkertijd. De dienst stelt geen beperking aan het aantal apparaten dat je aan je account kunt koppelen. Sommige content is beschikbaar in 4K en met de mobiele app kun je content downloaden voor offline gebruik. Ook aan ondersteuning voor AirPlay en de Chromecast is gedacht. Helaas betaal je voor het bekijken van nieuwere films 5 euro (hd-kwaliteit).

06 Videoland heeft het beste Nederlandstalige aanbod van alle streamingdiensten.

© PXimport

Conclusie

Hoewel het streamingaanbod steeds beter wordt, blijft Netflix toch de absolute nummer 1 in ons land. Videoland is echter een goed alternatief, zeker als je op zoek bent naar meer Nederlandstalige content. Ben je klant bij Vodafone of Ziggo, dan is Movies & Series XL het overwegen waard. Het abonnement biedt een groot en divers aanbod, maar helaas nog niets in 4K.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000