ID.nl logo
Dit zijn de beste rugtassen voor je gadgets
© PXimport
Huis

Dit zijn de beste rugtassen voor je gadgets

Bijna iedereen loopt met een rugtas, en bijna iedereen heeft elektronica in die tas. Logisch dus dat er een groot aanbod is van op tech gerichte laptoprugtassen. Welke zijn het kopen waard? Om antwoord te kunnen geven op die vraag, testte Computer!Totaal de afgelopen weken negen rugtassen voor al je gadgets, in verschillende prijsklassen.

Aan rugtassen geen gebrek: honderden merken verkopen nog veel meer modellen in alle soorten, kleuren en maten. Prijzen lopen uiteen van een paar tot honderden euro’s en de ene tas heeft nog meer functies dan de andere. Hartstikke mooi, maar misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Stel: je bent op zoek naar een degelijke rugtas met goede vakken voor je laptop, tablet, andere elektronica én lunch. Welke tas neem je dan? Die vraag krijgen we regelmatig, dus vonden we het tijd voor een uitgebreide vergelijkende test.

Zo hebben we de rugtassen getest

We zochten rugtassen in verschillende prijsklassen van diverse fabrikanten, allemaal met een focus op jouw kostbare elektronica. Na wat onderzoek vroegen we testexemplaren van de tassen aan bij de merken. Alle tassen zijn in Nederland te koop bij fysieke en webwinkels. Elke rugtas hebben we minimaal vijf dagen gebruikt. Een tas ging mee op de fiets en in de trein, metro en bus. Hij is gebruikt als boodschappentas, mocht mee tijdens strandwandelingen en een aantal tassen hebben we gebruikt tijdens reizen met het vliegtuig en de Thalys. Tijdens het testen hebben we met name gelet op het draagcomfort, het laptopvak en de hoeveelheid spullen die je in de tas kwijt kunt. Dat laatste lijkt redelijk subjectief, want de inhoud van de tas verschilt letterlijk per persoon. Toch zijn er meerdere manieren om inzicht te krijgen in de opslagruimte van een rugtas. Allereerst kun je kijken naar de fysieke afmetingen (lengte keer hoogte keer breedte). Een grote tas biedt doorgaans meer ruimte dan een compact model. Een meer accurate leidraad is de inhoud in liter, die praktisch elke fabrikant noemt op de productpagina van de tas. Het is een mooi vergelijkingskernmerk waar merken weinig mee kunnen sjoemelen. Staar je echter niet blind op de inhoud in liter, want het aantal en soort vakken is ook relevant.

Waar moet jouw rugtas aan voldoen?

Bedenk vooraf goed wat jij belangrijk vindt aan je nieuwe rugtas. Waar ga je hem voornamelijk voor gebruiken? Woon-werkverkeer, voor wandelingen of voor school of studie? Heb je een tablet, dan is een tas met een speciaal tabletvak handig. Heb je graag een fles drinken binnen handbereik? Dan wil je waarschijnlijk een rugtas met één of twee waterhouders aan de zijkant(en). En reis je veel met het openbaar vervoer, dan kan een tas met een antidiefstalontwerp handig zijn.

Wat is een techrugtas?

Wat maakt een rugtas een techtas? Allereerst vinden we het belangrijk dat hij geschikt is voor je elektronica, specifiek een laptop. Er moet ook voldoende ruimte zijn voor apparatuur als een tablet, smartphone en koptelefoon. Omdat veel mensen een powerbank in hun tas meenemen, hebben we ook een paar rugtassen getest met speciale vakjes en kabelgaten voor een powerbank. Via zo’n kabelgoot kan de usb-kabel een deel of de hele tas door om je toestel onderweg op te laden. Een ander punt waar we op letten, is het eerder aangehaalde antidiefstalontwerp. Dit betekent dat een tas geen vakken met duidelijke ritsen op de voorkant heeft, maar dat de ritsen verborgen zitten op de achterkant. Zo is het voor een kwaadwillende veel lastiger om spullen uit je tas te stelen, helemaal wanneer je de tas draagt. Bij de geteste tassen hebben we specifiek gelet op verborgen vakjes voor bijvoorbeeld je paspoort, smartphone of portemonnee. Zo’n compartiment is altijd handig. Eén geteste tas, een model van XD Design, heeft zelfs een cijferslot in de sluiting. Het idee is dat een dief zo helemaal niet in de tas komt, en je kunt de tas ook vastzetten aan bijvoorbeeld een tafel.

RFID-blokkerend vakje

Een aantal van de geteste rugtassen heeft een RFID-blokkerend vakje. Wat heb je daaraan? RFID staat voor Radio Frequency Identification en is een technologie die vanaf een kleine afstand (enkele meters) ondersteunde chips kan uitlezen. RFID-chips zitten onder andere in je pinpas en ov-chipkaart. Een kwaadwillende kan met een speciale RFID-lezer de informatie van deze passen inzien. Is jouw pinpas geschikt voor contactloos betalen en heb je die functie aanstaan, dan is de pas ook kwetsbaar voor digitaal zakkenrollen. De kwaadwillende kan, mits hij praktisch naast je staat, ongevraagd een kleine geldtransactie uitvoeren. Er zijn geen harde cijfers over hoe vaak dit in Nederland gebeurt. Toch is er een levendige handel in RFID-blokkerende accessoires. Speciale portemonnees, pasjeshouders en vakjes in rugtassen gebruiken bijvoorbeeld een metalen folielaag of klein elektronisch spanningsveld dat RFID-signalen tegenhoudt. Een pasje dat in zo’n houder of vakje zit, is – als het goed is – onzichtbaar voor een moderne zakkenroller.

©PXimport

Let op de maximale laptopgrootte

Een belangrijk onderdeel om op te letten bij het kiezen van je nieuwe rugtas is het laptopvak. Weet jij hoe groot het scherm van je laptop is? 11,6 inch, 13,3 inch, 15,6 inch of misschien wel 17,3 inch? Of heb je iets wat ertussenin zit? Veel rugtassen hebben een speciaal vak voor je laptop met extra bescherming. De maximale laptopgrootte verschilt echter per tas, dus kijk daar vooraf goed naar. Twijfel je of je laptop in het daarvoor bedoelde vak past? Neem dan het zekere voor het onzekere en zoek de fysieke afmetingen van het laptopvak op. Deze kun je dan vergelijken met het formaat van je laptop. Zo voorkom je teleurstelling achteraf als blijkt dat je laptop nét niet past.

Wenger Carbon 17 MacBook Pro

De Wenger Carbon 17 MacBook Pro biedt een compleet pakket voor een nette prijs en daarom belonen we hem met het predicaat ‘redactietip’. De rugtas heeft een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding, verpakt in een degelijk jasje (totaal 30 liter). Eerlijk is eerlijk: de saaie en wat zakelijke buitenkant wint volgens een meerderheid van de redactie geen designprijs, maar dat hoeft geen minpunt te zijn. Belangrijker is dat de tas dankzij de goede rugkussens en brede schouderbanden erg fijn is om te dragen. Het grote laptopvak is bovendien goed verstevigd en biedt ruimte aan een laptop van maximaal 17 inch. Andere spullen kun je kwijt in de twee andere ruime vakken. Een vierde vakje bovenop, eveneens verstevigd, is erg geschikt voor accessoires die je binnen handbereik wilt hebben. Een antidiefstalvak op de achterkant was echter een welkome extra geweest, wat ook geldt voor een trolleyband. Waarom de tas twee handvatten heeft, is ons niet helemaal duidelijk. Iets wat opvalt is dat de – kwalitatief uitstekende – ritsen een vrij hard zipgeluid maken. Heel storend vinden we het niet en het went, maar de negen andere tassen zijn beduidend stiller.

©PXimport

Wenger Carbon 17 MacBook Pro

Prijs
€ 89,-
Website
www.wenger.ch/global/en9Score90

  • Pluspunten

  • Premium ontwerp

  • Veel aparte, verstevigde vakken

  • Opslagruimte

  • Minpunten

  • Ritsen maken veel geluid

  • Alleen vakken aan de voorkant

XD Design Bobby Urban Lite

XD Design is een Nederlands bedrijf dat onder andere antidiefstalrugtassen verkoopt. Een van de nieuwere modellen is de Urban Lite, een goedkopere versie van de Urban. Het grootste verschil tussen de tassen is de afwerking: de Urban is gemaakt van snijbestendig materiaal en de Lite-versie niet. Desalniettemin komt de tas stevig over en heeft hij een eigenzinnig uiterlijk. Bijzonder is de ritssluiting met geïntegreerd cijferslot, waardoor het praktisch onmogelijk is om de tas zonder toestemming te openen (tenzij je hem opensnijdt). Ook handig is dat je de tas kunt vastzetten aan een vast object als een tafel of bureau. Hoewel dit wellicht vreemd klinkt, hebben we er dankbaar gebruik van gemaakt toen we in de bibliotheek even naar het toilet gingen. Jammer is dat de Urban Lite zelf niet rechtop blijft staan en dat hij slechts één groot vak – met kleinere vakjes – heeft. Het antidiefstalvak op de rug is wel fijn en je krijgt een netje meegeleverd dat je aan de voorkant kunt bevestigen. Zo kun je bijvoorbeeld een fietshelm of voetbal meenemen. De tas zit prima, maar het gebrek aan meerdere vakken kan een terechte dealbreaker zijn. Want hoewel de Urban Lite veel ruimte biedt (27 liter), is de kans groot dat je in de praktijk een rommelige tasinhoud krijgt.

©PXimport

XD Design Bobby Urban Lite

Prijs
€ 90,-
Website
www.xd-design.com8Score80

  • Pluspunten

  • Cijferslot

  • Antidiefstalvak achterop

  • Net voor extra ruimte

  • Minpunten

  • Slechts één groot vak

  • Blijft niet rechtop staan

Targus DrifterTrek 17.3 met usb

Wil je een grote rugtas met veel opslagruimte, bijvoorbeeld omdat je dagelijks een hoop elektronica bij je draagt of omdat je de tas ook wilt gebruiken voor stedentrips? Kijk dan zeker eens naar de Targus DrifterTrek 17.3 met usb-poort. Deze tas heeft een inhoud van 30 liter, al lijkt het meer. Het hoofdcompartiment biedt veel ruimte en telt drie grote gaasvakken met ritssluiting. Je kunt er onder andere een (grote!) powerbank in kwijt. In het goed verstevigde laptopvak kun je een laptop van maximaal 17,3 inch kwijt en er is ook een fors (maar minder stevig) tabletvak. Het vak heeft ook ruimte voor bijvoorbeeld papierwerk. Voorop zit een kleiner accessoirevak, maar vergis je niet: ook hier kun je veel in kwijt. Hierboven zit nog een iets kleiner vak met een zachte voering, bedoeld voor je zonnebril en/of mobiele toestel. Bovendien vind je aan beide zijkanten een houder voor een fles of bidon met drinken. Achterop zit over de hele breedte een antidiefstalvak voor bijvoorbeeld je smartphone en paspoort. Interessant is dat alle besproken vakken een kabelgat hebben. Verbind de (meegeleverde) usb-kabel met je eigen kabel en de powerbank, en leid de kabel naar een vak naar keuze. Zo laad je eenvoudig onderweg je elektronica op. Dit werkt in de praktijk alleraardigst, al moet je er wel rekening mee houden dat er weinig ventilatie en dus warmteafvoer is. De DrifterTrek 17.3 is een forse tas die goed op je rug zit. Dit komt door de brede, gewatteerde schouderbanden en de goede rugkussens. Het enige dat ontbreekt is een RFID-vakje, al zal niet iedereen dat belangrijk vinden. Vanwege zijn compleetheid en scherpe prijs krijgt deze rugtas de titel ‘best getest’.

Targus DrifterTrek 17.3 met usb

Prijs
€ 100,-
Website
www.targus.com9Score90

  • Pluspunten

  • Usb-poort en -kabelgaten

  • Zee aan opslagruimte

  • Draagcomfort

  • Beperkte levenslange garantie

  • Minpunten

  • Forse afmetingen

  • Geen RFID-vakje

Case Logic Era

Omdat niet iedereen honderd euro of meer uit wil geven aan een nieuwe rugtas, hebben we ook een paar goedkopere tassen getest. De Case Logic Era is het scherpst geprijsd. Uiteraard merk je verschil met (veel) duurdere modellen. De Era heeft geen spannende extra’s, voelt niet het meest luxe of stevigst aan en heeft minder opslagruimte. Dat wil niet zeggen dat de tas een afrader is. Hij is namelijk eenvoudig en prettig in gebruik, is erg licht en compact en heeft diverse vakken. Het laptopvak (maximaal 15,6 inch) is best stevig en beide zijkanten hebben een vakje voor een fles drinken. Dat Case Logic 25 jaar garantie geeft op zo’n betaalbare tas, is ook netjes. Het grootste nadeel vinden we dat de buitenkant van de tas goedkoop aanvoelt en lang nat en vies blijft.

©PXimport

Case Logic Era

Prijs
€ 45,-
Website
www.caselogic.com7Score70

  • Pluspunten

  • Scherpe prijs/kwaliteitsverhouding

  • Lange garantie

  • Minpunten

  • Afwerking

  • Biedt relatief weinig bescherming

OnePlus Explorer

OnePlus ken je van de smartphones, maar het bedrijf verkoopt ook twee rugtassen. De OnePlus Explorer is het nieuwste model. De rugtas oogt fraai, voelt luxe aan en zit fijn op de rug. De schouderbanden en het handvat hadden wel wat steviger gemogen. De tas heeft een groot zijvak dat voornamelijk handig is voor papierwerk. Je kunt er ook een tablet indoen. Het vak op de voorkant is bedoeld voor niet-breekbare spullen en kan ook gebruikt worden voor je natte paraplu. Er zit namelijk een ventilatieroostertje. De zijkant van de tas heeft een verborgen vak voor bijvoorbeeld je smartphone. Dat voelt in eerste instantie wat vreemd, maar het werkt en is een prima alternatief voor de broekzak. Je opent het hoofdvak via een bijzondere knoopsluiting, waar wij even aan moesten wennen. Het vak opent in een L-vorm en heeft kleinere vakken voor accessoires. Er is ook ruimte voor een laptop van maximaal 15 inch. De totale inhoud is met 18 liter aan de kleine kant. Bovendien is de tas relatief prijzig, zonder dat hij ergens in excelleert. Tel daarbij op dat je een speciale uitnodiging nodig hebt om hem te kunnen kopen en je snapt dat deze tas vooral bedoeld is voor liefhebbers.

©PXimport

OnePlus Explorer

Prijs
€ 109,-
Website
www.oneplus.com/nl/store/gear6Score60

  • Pluspunten

  • Fijn laptopvak

  • Ontwerp en draagcomfort

  • Minpunten

  • Slecht verkrijgbaar

  • Weinig opslagruimte

  • Prijs/kwaliteitsverhouding

HP Omen 17,3 inch Gaming

Wellicht ken je Omen, de gamelijn van HP. Er is ook een heuse HP Omen gamerugtas te koop, en die is zeer schappelijk geprijsd. Eerlijk is eerlijk: de tas laat een betere indruk achter dan verwacht. Hij heeft degelijke schouderbanden, zit fijn op de rug en heeft stevige ritsen. Van de gladde afwerking en de rode accenten moet je houden, maar wij zijn erover te spreken. Minder enthousiast zijn we over de binnenkant van polyester: het materiaal voelt goedkoop aan, een beetje als de buitenkant van een kindertentje. Hoewel de exacte inhoud van de tas niet bekend is, past er genoeg in. Het aparte en goed verstevigde laptopvak biedt ruimte aan een model van maximaal 17,3 inch, met een extra vak voor je tablet. Het hoofdcompartiment is ook lekker ruim en voorzien van allerlei vakken, waaronder een speciaal vak met kabelgat voor je powerbank. Een kleiner voorvak heeft ook zo’n kabelgat, waardoor je onderweg eenvoudig een mobiel apparaat oplaadt. Een tweede voorvak biedt opvallend veel ruimte voor bijvoorbeeld je lunch of koptelefoon. Extra’s als een trolleyband en antidiefstalvak ontbreken, maar wie daarmee kan leven haalt voor een scherpe prijs een goede tas in huis.

©PXimport

HP Omen 17,3 inch Gaming

Prijs
€ 60,-
Website
www.store.hp.com9Score90

  • Pluspunten

  • Prijs/kwaliteitsverhouding

  • Groot en stevig laptopvak

  • Kabelgaten en ruimte voor powerbank

  • Minpunten

  • Ontwerp zal niet iedereen aanspreken

  • Afwerking binnenkant

Thule Crossover 2 (30 liter)

De Thule Crossover 2 is de opvolger van de populaire Crossover. Hij is op verschillende punten verbeterd. De rugtas is vooral interessant voor wie een degelijke en grote tas zoekt. Hij heeft namelijk veel opslagruimte (30 liter) en vier verstevigde vakken. Het laptopvak is goed beschermd en biedt ruimte voor een model van maximaal 15,6 inch. In het extra stevige SafeZone-opbergvak kun je breekbare spullen als een zonnebril of smartphone kwijt. Aan de zijkant zit een vakje dat RFID-signalen blokkeert. De rugtas heeft een goed handvat en is comfortabel in gebruik, al is hij aan de zware kant. De achterkant mist helaas een antidiefstalvak. Het voorste vak heeft een apart compartiment met kabelgat voor een powerbank: handig. Dit werkt naar behoren, al zijn de mogelijkheden niet zo uitgebreid als op de Targus Driftertrek 17.3. Bij dagelijks gebruik valt op dat de tas zo stevig is dat de vakken weinig meegeven. Dit merk je vooral als de rugtas flink gevuld is: je moet de flappen dan echt opzij duwen om je hand in een vak te kunnen steken. Een ander aandachtspunt is de hoge aanschafprijs.

©PXimport

Thule Crossover 2 (30 liter)

Prijs
€ 199,-
Website
www.thule.com8Score80

  • Pluspunten

  • Veel opslagruimte

  • SafeZone-compartiment

  • RFID-vak en kabelgaten

  • Minpunten

  • Prijzig

  • Wellicht té stevig

Targus Citylite Pro secure compact

De Targus Citylite Pro Secure Compact, kortweg de Citylite, doet qua ontwerp denken aan de Bobby-modellen van concurrent XD Design. De tas wil zich ook onderscheiden met antidiefstalfuncties. De buitenkant geeft geen ritsen vrij; die zitten een beetje verstopt op de achterkant. Er is één hoofdvak met een – niet zo stevig – laptopvak (max. 15,6 inch). Het vak heeft ook kleinere vakjes voor andere spullen en een RFID-blokkerend ritsvak voor pasjes. Beide zijkanten hebben ruimte voor een waterfles. Diverse subtiel ogende strepen reflecteren in het donker; handig. We zijn ook te spreken over de twee antidiefstalvakken op de rug van de tas, waar zakkenrollers eigenlijk niet bij kunnen als je de Citylite draagt. En dat draagcomfort zit wel goed. Het kan wel wennen zijn om al je spullen in één vak te doen, helemaal als je snel iets wilt pakken. Dat gaat vanwege het antidiefstalontwerp namelijk wat minder vlot. Maar ja, dan heb je wel een veilige rugtas.

©CIDimport

Targus Citylite Pro secure compact

Prijs
€ 60,-
Website
www.targus.com8Score80

  • Pluspunten

  • Antidiefstalontwerp

  • Draagcomfort

  • Extra’s als RFID-vak en reflectie

  • Minpunten

  • Slechts één groot vak

  • Niet de meeste opbergruimte

OnePlus Travel

Naast de Explorer hebben we ook een andere rugtas van OnePlus getest, de Travel. Deze is ouder, goedkoper en zonder uitnodiging te koop. De Travel heeft een meer traditioneel ontwerp en oogt wat als een schooltas. Wij vinden hem er modern en strak uitzien. Wel is de tas, zowel van binnen als van buiten, bovengemiddeld gevoelig voor viezigheid. Het draagcomfort is dankzij de brede schouderbanden en gewatteerde rugkussens dik in orde. Sowieso voelt de hele rugtas, inclusief onderdelen als het handvat en de trolleyband, stevig aan. Het hoofdcompartiment heeft een goed beschermd laptopvak (max 15 inch). Het vak is echter wel vrij smal. Onze nieuwere MacBook Pro’s en Windows-ultrabooks passen prima, maar we vragen ons af of dikkere laptops ook passen. In het hoofdcompartiment zitten kleinere (rits)vakken voor accessoires. Voorop zit een kleiner ritsvak voor niet-breekbare spullen als eten of je paraplu. Dit alles bevalt prima, maar net als de Explorer biedt de OnePlus Travel geen unieke functies en presteert hij op alle vlakken gemiddeld. Daarnaast heeft de rugtas een kleinere inhoud dan veel concurrenten en vinden we hem relatief prijzig. Voor dit (of iets meer) geld kun je betere techtassen kopen, al kan de OnePlus Travel voor jou een prima keuze zijn.

©PXimport

OnePlus Travel

Prijs
€ 79,-
Website
www.oneplus.com/nl/store/gear7Score70

  • Pluspunten

  • Stevig ontwerp

  • Erg fijn om te dragen

  • Minpunten

  • Kleinere inhoud

  • Smaller laptopvak

  • Geen unieke functies

Conclusie

Wie op zoek is naar een techrugtas, kan kiezen uit ontzettend veel modellen. In deze groepstest hebben we negen tassen besproken, maar wellicht dat een heel andere tas wel beter bij jouw wensen en budget aansluit. Een aantal van de geteste tassen is voor veel mensen een goede keuze. Speelt geld geen rol en wil je een tas met veel opbergruimte en veel functies, dan is de Targus DrifterTrek 17.3 een aanrader. De minder opvallende, maar zeer degelijke Wenger Carbon 17 inch MacBook Pro is ook erg interessant. Laat je niet misleiden door de vreemde naam, want bijna alle laptops passen in de tas. Wil je een goedkopere rugtas voor je elektronica? We zijn positief verrast door de HP Omen Gaming-backpack en de Targus Citylite Pro secure compact. De goedkoopste tas, de Case Logic Era, is een prima keuze voor wie minder eisen stelt. Zoek je juist een zeer veilige rugtas? De XD Design Bobby Urban Lite heeft ook een goede indruk achtergelaten. De Thule Crossover 2 is eveneens erg degelijk, al raden we hem vanwege zijn formaat en prijs niet blind aan. Tot slot de twee tassen van smartphonemaker OnePlus. De Travel en Explorer zijn op zich prima rugtassen, maar ze scoren over het algemeen gemiddeld en missen een aantal techfuncties. We vinden de prijs/kwaliteitsverhouding daarom uit balans. Samengevat is de keuze reuze, dus denk vooraf vooral na over wat jij belangrijk vindt aan je nieuwe rugtas.

Conclusie

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?
© MG | ID.nl
Huis

Waar moet je op letten bij het kiezen van een inbouwvriezer?

Wanneer je kiest voor een inbouwvriezer werk je deze natuurlijk het liefst netjes weg achter een mooie keukendeur. Je vindt ze in hoogtes van 72 tot 178 cm, maar ook als onderbouw diepvrieskast die onder je aanrechtblad passen. Waar moet je allemaal nog meer op letten bij een inbouwvriezer voordat je deze aanschaft?

Een inbouwvriezer biedt als voornaamste voordeel dat de kast mooi is weggewerkt in je keuken. Juist daarom is het belangrijk om vooraf goed op een aantal zaken te letten als je zo’n vriezer wilt kopen.

Formaten

Inbouwvriezers zijn te koop in een aantal vaste maten. Die maten zijn gestandaardiseerd, zodat het eenvoudig is om de juiste inbouwvriezer bij de juiste inbouwkast te kopen en andersom. De ruimte in een inbouwkeuken waar de inbouwvriezer komt, is ietsje groter dan de inbouwvriezer zelf. Logisch, omdat zo'n inbouwvriezer wel makkelijk geplaatst moet kunnen worden, maar er ook weer eenvoudig uit moet kunnen in geval van reparatie of vervanging.

Bij een inbouwvriezer kun je kiezen uit de volgende hoogtes: 72, 88, 102, 122, 140, 178 en 180 cm. De breedte van inbouwvriezers ligt doorgaans tussen de 54 en 56 cm, het is dus belangrijk dat de breedte van de nis hierop is afgestemd. De diepte van een inbouwvriezer kan ook iets variëren, maar 54,5 cm is doorgaans de gemiddelde diepte. Je kunt ook kiezen voor een ondervriezer; een losse kleinere kast van zo'n 80 cm hoog die past onder het aanrechtblad.

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer of elke inbouwapparatuur vind je altijd de informatie over de grootte van de nis. De nis is de plek in de inbouwkeuken waarin de inbouwapparatuur wordt geplaatst. Deze informatie is dus erg belangrijk bij het kiezen voor de juiste inbouwvriezer en de gewenste keuken.

©MG | ID.nl

Scharnier- en deursystemen

Bij de aanschaf van een inbouwvriezer houd je rekening met het soort scharniersysteem dat je wil gebruiken. Er zijn twee soorten deursystemen: deur-op-deurscharnieren en sleepdeursystemen. Bij een deur-op-deursysteem wordt de deur van de keuken direct op de deur van de vriezer geplaatst en is er geen speling tussen beide deuren.

Bij een sleepsysteem wordt de vriezerdeur met een glijd- of sleepsysteem bevestigd aan de keukendeur. Hierdoor schuift de deur van de keuken over de koelkastdeur. De deuren bewegen dan afzonderlijk van elkaar. Zo'n systeem komt het vaakst voor en is ook het eenvoudigst te installeren.

Watch on YouTube

Bij een deur-op-deursysteem wordt het paneel van de keukendeur direct op de deur van de vriezer gemonteerd. Het keukenpaneel draait dus op hetzelfde moment als de vriezerdeur. Voor een deur-op-deursysteem heeft de vriezer andere scharnieren die het gewicht van zowel de deur van de vriezer als het keukenpaneel moeten kunnen dragen. Bij een inbouwvriezer die geschikt is voor een deur-op-deursysteem, wordt het buitenste gedeelte van de vriezerdeur los geleverd.

Ventilatie

Een vriezer produceert aan de achterzijde warmte. Deze warmte moet goed kunnen worden afgevoerd en dat kan alleen als de nis waar de inbouwvriezer in wordt geplaatst, voldoende ruimte aan de achterkant heeft. De achterkant van de nis houd je vanzelfsprekend open en moet aan de achterkant tussen de muur en de vriezer minstens 10 centimeter vrijgehouden worden. Bij sommige inbouwvriezers krijg je aparte spacers mee die je op de achterkant van de vriezer kunt monteren om de juiste afstand te behouden, zodat je de vriezer ook niet te ver richting muur kunt plaatsen.

©MG | ID.nl

Geluidsdemping

Het geluid van een inbouwvriezer kan soms als storend worden ervaren. Dit geluid bestaat doorgaans uit twee componenten: luchtgeluid, zoals het brommen van de compressor, en contactgeluid, veroorzaakt door trillingen die via het meubel kunnen worden doorgegeven. Zowel vrijstaande- als inbouwmodellen kunnen hier last van hebben, maar met wat aanpassingen kun je het geluid reduceren. Zorg voor voldoende ventilatieruimte rondom de vriezer. Ga je gebruik maken van geluidsabsorberende materialen , houd er dan rekening mee dat deze warmte vasthouden.

Om luchtgeluid te dempen, kan aan de achterkant en eventueel zijkanten van de nis of de muur geluidsabsorberend materiaal worden bevestigd. Dit materiaal vangt het geluid van de compressor op en voorkomt dat het zich verder door de ruimte verspreidt. Er zijn hier verschillende soorten platen en strips voor verkrijgbaar.

Zoek een stil exemplaar

Omdat het lastig is om een inbouwapparaat van tevoren te testen op geluidsproductie, kun je natuurlijk in ieder geval alvast kijken naar de specificaties van een inbouwvriezer. Bij doorgaans alle online winkels vind je de relevante informatie over geluidsproductie bij de specificaties. Het maximaal hoorbare geluid wordt weergegeven in Decibel, afgekort als dB. Gemiddeld produceren inbouwvriezers een geluid van rond de 35 en 40 dB, maar dit zijn natuurlijk alleen piekmomenten, bijvoorbeeld als de compressor aanslaat. De informatie over de geluidsproductie vind je overigens ook op het energielabel, zie hieronder.

Zuinigheid

Tot slot moeten we het energieverbruik natuurlijk niet vergeten. Hoe zuiniger een inbouwvriezer is, hoe meer geld je op het gebruik ervan bespaart. Dankzij de specificaties en het welbekende energielabel koop je eenvoudig een energiezuinig model. Je ziet dan bij de specificaties ook wat een inbouwvriezer op jaarbasis aan energie verbruikt.

©EPREL

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro
© MG | ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 krachtige hogedrukreinigers voor minder dan 275 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een hogedrukreiniger maak je je oprit, terras en tuinbestrating grondig schoon. Wij vonden vijf krachtige modellen voor je.

Een hogedrukreiniger is ideaal voor het schoonmaken van terrassen, opritten, tuinmeubels, auto’s en schuttingen. Je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig en bespaart tijd en moeite. Dankzij verstelbare spuitkoppen pas je de waterstraal aan per klus. Zo maak je efficiënt en veilig schoon, zelfs op lastig bereikbare plekken. Met behulp van handige accessoires zoals een autowasborstel kun je een hogedrukreiniger ook gebruiken voor auto's, aanhangers, caravans en campers. Wij hebben een vijftal betaalbare hogedrukreinigers voor je gevonden.

DISCLAIMER

De genoemde maximum prijs van 275 euro was correct tijdens het schrijven van dit artikel. De prijzen van producten op Kieskeurig.nl kunnen echter varieren, en kunnen inmiddels dus hoger of lager zijn.

Bosch UniversalAquatak 135

Deze compacte machine van Bosch zet moeiteloos 410 l/uur water af dankzij zijn krachtige 1900 W motor. De slang van 7 meter geeft je een groot bereik. Met een werkdruk tot 135 bar verwijdert hij eenvoudig hardnekkig vuil van fiets, oprit of terras. De geïntegreerde slanghaspel en opbergruimte voor accessoires maken hem erg gebruiksvriendelijk. Ondanks zijn lichte gewicht (7,9 kg), staat de Aquatak 135 stevig dankzij wielen en een telescopisch handvat. Hij is geschikt tot een watertemperatuur van 40 °C en geleverd inclusief nozzle‑set. Zijn compacte profiel en degelijke prestaties maken ‘m ideaal voor dagelijks gebruik in en om het huis.

Maximale druk: 135bar
Vermogen: 1900 Watt
Slanglengte: 7m
Opslagtank: 0,45 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Wat is een vuilfrees?

Een vuilfrees is een speciaal opzetstuk voor een hogedrukreiniger dat wordt gebruikt om hardnekkig vuil effectief te verwijderen. De vuilfrees bestaat uit een roterende waterstraal met hoge druk, waardoor het reinigingsvermogen aanzienlijk wordt verhoogd. Dit maakt het heel geschikt voor het schoonmaken van sterk vervuilde oppervlakken zoals bestrating, terrastegels en andere harde buitenoppervlakken. Een vuilvrees is echter niet geschikt voor auto's, campers of caravans. Het kan namelijk de lak of deur- en raamrubbers beschadigen.

Nilfisk Excellent 170

De Nilfisk Excellent 170 is een stevige krachtpatser met een inductiemotor en metalen pomp, ontworpen voor intensief gebruik. Hij levert maar liefst 170 bar en rond de 498 l/uur aan waterflow en dat is ideaal voor grote oppervlakken zoals terrassen of gevels . De SteelFlex-slang van 10 meter in combinatie met de interne haspel zorgt voor moeiteloze bereikbaarheid en opberging. Uniek is de Power Foam Blaster (700 ml) die zorgt voor rijke schuimlaag voor grondige reiniging, bijvoorbeeld van auto’s of tuinmeubilair. De machine schakelt bij spuitstop automatisch uit, en gaat weer aan bij gebruik, waarmee je dus energie kunt besparen. Met een gewicht van zo'n 21,5 kg is hij wat zwaarder dan gemiddeld, maar staat stevig op wielen en een telescoopgreep voor verplaatsing.

Maximale druk: 170 bar
Vermogen: 2100 Watt
Slanglengte: 10m
Opslagtank: 0,7 liter (voor foam)
Meegeleverde accessoires: Vuilfrees, oppervlakreiniger

Kärcher K 2 Basic

De K 2 Basic van Kärcher is een degelijk instapmodel voor eenvoudigere reiningsklusjes, zoals voor fietsen, tuinmeubels of lichte vervuiling. Deze machine levert tot 110 bar werkdruk en 360 l/uur waterflow vanuit een 1400 W motor. Hij is compact, weegt slechts 4 kg (zonder accessoires) en voorzien van twee wieltjes voor eenvoudige verplaatsing. De slang is 3 m lang, wat minder bereik biedt, maar praktisch is voor het dichtbij reinigen. Inclusief waterfilter en Quick Connect-systeem, plus diverse spuitstukken zoals een lans en vuilfrees. Dit toestel is ideaal voor gebruikers die een effectief, budgetvriendelijk toestel zoeken voor eenvoudig onderhoud rondom huis.

Maximale druk: 110 bar
Vermogen: 1400 Watt
Slanglengte: 3m
Opslagtank: geen
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

Powerplus POWXG90410

De Powerplus POWXG90410 combineert kracht en flexibiliteit in één: zijn 1800 W motor levert tot 140 bar en 420 l/uur waterflow, perfect voor het grondig reinigen van oprit, tuin of voertuigen. De slang van 8 m en een soepel oprolmechanisme maken werken zonder gedoe makkelijk. De tank van 0,75 liter voor reinigingsmiddel is ideaal voor gecombineerde schoonmaakbeurten. Hij beschikt over turbospuit, patio-cleaner en verstelbare lans en is uitgerust met wieltjes en auto start/stop voor bedieningsgemak en veiligheid. Weegt ongeveer 7,7 kg — handzaam en goed te manoeuvreren.

Maximale druk: 140 bar
Vermogen: 1800 Watt
Slanglengte: 8m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: lans, vuilfrees

EZIclean Hydroforce 165

Deze Eziclean Hydroforce 165 is uitgerust met een krachtige 2200 W motor waarmee hij tot 165 bar haalt — ideaal voor intensieve klussen zoals terras en auto’s schoonmaken . De slang van 5 meter biedt voldoende reikwijdte dichtbij de kraan. Inclusief 0,75 l reinigingstank en een ruime selectie aan spuitmonden, waaronder een turbomondstuk met 180° draaibare straal en 360°-draaifunctie – handig voor diverse oppervlakken. Het lage gewicht van zo'n 9,2 kg en wieltjes plus haspel maken het verplaatsen eenvoudig. Robuust, veelzijdig en ideaal voor huishoudelijk en zwaar buitengebruik.

Maximale druk: 165 bar
Vermogen: 2200 Watt
Slanglengte: 5m
Opslagtank: 0,75 liter
Meegeleverde accessoires: autowasborstel, lans, oppervlakreiniger