ID.nl logo
De beste freeware-tips van oktober
© PXimport
Huis

De beste freeware-tips van oktober

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! Dit zijn de beste freeware-tips van oktober.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Tip 01: Windows repareren

Geschikt voor: Windows 10

We zijn een fan van de programma’s van The Windows Club. Deze partij levert een schat aan handige hulpmiddelen voor je Windows-computer. FixWin is eveneens een topper uit de uitgebreide collectie tools. Het programma kan veel verschillende Windows-problemen oplossen zonder dat je uren hoeft te zoeken op internet. De problemen zijn onderverdeeld in categorieën als File explorer, Windows 10 en Internet Connectivity. Achter elke categorie zie je een lijst met veelvoorkomende problemen met achter elk onderdeel de knop Fix. Hiermee wordt het probleem (als het goed is) snel opgelost. Voordat je met FixWin aan de slag gaat is het goed om een herstelpunt aan te maken met Create restore point. Voor veilig gebruik geldt de leefregel: “Als iets niet stuk is, hoef je het ook niet te repareren”.

Tip 02: QR-code

Geschikt voor: Windows 10

Er zijn veel websites waar je qr-codes kunt maken, sommige zijn gratis en andere werken via een betaaldienst. QR-Code Generator vind je in de appstore van Windows 10, de basisversie kost niets. Je kunt hiermee niet alleen teksten laten omzetten naar een qr-code, maar ook een qr-code maken waarin een visitekaartje, website, wifi-code of sms-bericht verscholen wordt. Je vindt de benodigde functieknoppen hiervoor boven in beeld. Klik bijvoorbeeld op Text en voer een tekst in. De code wordt direct getoond en verandert terwijl je typt. Let op: hoe meer tekens je opgeeft, hoe complexer je qr-code wordt en dat komt het ‘scangemak’ niet ten goede. Controleer je creatie met een qr-codescanner op je smartphone of tablet en bewaar de qr-afbeelding met de knop Save.

©PXimport

Tip 03: Wifi verbeteren

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Heb je het idee dat je wifi beter kan presteren dan het nu doet? Dan kun je met WIFI Channel Picker eenvoudig controleren of je buurman geen stoorzender is (of omgekeerd). Het programma toont een lijst met alle netwerken in de buurt van je computer. Plaats een vinkje bij je netwerknaam en klik op Evaluate. WIFI Channel Picker geeft een suggestie voor het beste kanaal en laat ook zien welke netwerken op dit moment een nadelig effect kunnen hebben op je huidige wifi-instellingen.

Het niveau van deze tip is laag, maar dat geldt alleen voor het gebruik van WIFI Channel Picker. Het opvolgen van het advies van het programma is lastiger omdat je hiervoor een instelling in je wifi-router (meestal je modem) moet doen. Dit is niet eenvoudig voor een doorsnee gebruiker, dus raadpleeg hiervoor altijd de handleiding.

Tip 04: Grotere letters

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je goede ogen hebt en een beeldscherm zonder extreem hoge resolutie, zijn de letters in Windows meestal goed leesbaar. In alle andere situaties kan System Font Size Changer handig zijn. Het programma maakt het eenvoudig om de lettergrootte in Windows aan te passen. Je hebt keuze uit onder andere de grootte van menu’s, titels, tooltips en iconen. Gebruik de schuifregelaar om de vergroting in te stellen en activeer eventueel Bold om letters vet te maken. Klik op Apply om je wijzigingen door te voeren. Meestal moet je even uitloggen en weer opnieuw aanmelden om het resultaat zichtbaar te maken. Let op: als System Font Size Changer opstart, krijg je de mogelijkheid om een herstelbestand aan te maken. Bewaar dit bestand op een locatie die je kunt terugvinden. Als je ooit niet meer weet welke wijzigingen je met System Font Size Changer hebt gemaakt, dubbelklik je op het herstelbestand en worden je aanpassingen ongedaan gemaakt.

©PXimport

Tip 05: Wie zit er op de lijn?

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

In een ver verleden maakten mensen zich druk om een activatiesleutel van Windows of Microsoft Office die terug te leiden zou zijn naar een persoon. Tegenwoordig vindt (bijna) iedereen het normaal dat programma’s constant verbinding maken met servers op internet om gegevens uit te wisselen. Welke gegevens dit zijn? Zelfs voor de doorgewinterde expert is dit giswerk. SterJo NetStalker geeft inzicht in alle programma’s die verbinding maken met een server op internet. Het werkt als een soort spion voor de netwerkverbinding van je computer. Je ziet niet wat er ‘over de lijn’ wordt verstuurd, maar wel technische details en het serveradres. Bij een poging van een nieuw programma om een server te bereiken krijg je de mogelijkheid om het netwerkverkeer toe te staan (Trust) of het programma af te breken (Kill).

Tip 06: Verwijderen als een pro

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

IObit Uninstaller maakt het deïnstalleren van programma’s kinderlijk eenvoudig. Je kunt meerdere programma’s aanvinken waarna IObit Uninstaller ze voor je verwijdert volgens de standaard deïnstallatieprocedure van Windows. Vervolgens gaat IObit Uninstaller op zoek naar achtergebleven resten. Dit kunnen bestanden zijn, maar ook resten in het Windows Register. Dankzij IObit Uninstaller verwijder je programma’s echt grondig. IObit Uninstaller is al vaker genoemd in deze rubriek, maar brengen we nogmaals onder je aandacht vanwege een nieuwe functie in versie 7. Er is een ingebouwde ‘software patcher’ aanwezig. Hierbij kijkt IObit Uninstaller of je van belangrijke programma’s de laatste versie hebt. Werkt je met een verouderde programmaversie? Dan kan IObit Uninstaller het programma bijwerken naar de meest recente versie.

Ten tijde van schrijven was versie 7 alleen als beta beschikbaar en was lastig te vinden op de website van de makers. Haal de download op. IObit maakt goede programma’s, maar je moet altijd alert zijn tijdens de installatie om niet meer te installeren dan je wilt hebben. Als je even niet oplet tijdens de deïnstallatie of update van IObit Uninstaller, wordt IObit System Care op je systeem gezet. Dit vervelende trekje van IObit nemen we graag voor lief omdat IObit Uninstaller een uitstekend programma is om software en Windows 10-apps grondig te verwijderen.

©PXimport

Tip 07: Optimaliseren

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Er zijn van die programma’s waarbij we twijfelen of we ze moeten meenemen in deze rubriek. HDCleaner is zo’n programma. Omdat HDCleaner veel op internet wordt genoemd, toch een korte bespreking om de voordelen te noemen en risico’s te belichten. HDCleaner is een optimalisatieprogramma dat niet alleen slimme tweaks kan toepassen (via Optimizer), maar ook het Windows Register kan ‘optimaliseren’. Dit laatste is altijd een risico. Dit geldt niet voor HDCleaner in het bijzonder, maar voor alle programma’s die hier ingrijpen. Het Windows Register is het ‘hart’ van je computer en kun je beter met rust laten.

Om HDCleaner veilig te gebruiken, schakel je dus het beste Registry Cleaner uit. Plugin-Cleaner en Optimizer kun je wel gebruiken. Klik op Analyse now en laat je systeem onderzoeken. HDCleaner voert nu nog geen wijzigingen door. Klik Details om te zien welke aanpassingen HDCleaner voorstelt. Neem de lijsten kritisch door en klik pas dan op Optimize now.

Tip 08: Kleiner plaatje

Geschikt voor: Windows 10

Foto’s van je digitale camera, smartphone of tablet zijn groot. Dit is fijn als je van plan bent om ze af te drukken, maar niet als je ze wilt delen via sociale media of publiceren op je website. Resize Image is een handige app voor Windows 10 en bewaart je foto’s in een kleiner formaat. Start de app en klik op Select image om een fotobestand aan te wijzen. Je kunt meerdere fotobestanden selecteren door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl je de bestanden aanklikt met de linkermuisknop. Met de toetscombinatie Ctrl+A selecteer je alle afbeeldingen in een map. Kies vervolgens het uitvoerformaat, bijvoorbeeld Small, Medium of geef bij Custom zelf een formaat op. Wees voorzichtig met Resize original images (…). Hiermee overschrijft Resize Image je originele bestanden. Zonder deze instelling raak je je originele bestanden niet kwijt en maakt Resize Image kopieën in het nieuwe gewenste formaat.

©PXimport

Tip 09: Patches opruimen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je een programma installeert, blijft er vaak een zogenaamde ‘installer’ (een msi-bestand) achter op je computer. Dit installatiebestand is nodig als je een programma ooit wilt verwijderen. De ‘installer’ bestanden nemen veel schijfruimte in beslag. Met PatchCleaner kun je deze laten verwijderen of verplaatsen. Dit laatste is de veiligste optie. Laat de gevonden bestanden bijvoorbeeld verplaatsen naar een externe schijf. Als je ooit moeite hebt om een programma van je computer te verwijderen, kun je het msi-bestand aanwijzen op je externe schijf. Laat PatchCleaner je computer onderzoeken en wijs met Browse de locatie aan waar je de msi-bestanden wilt hebben. Bekijk bij Details welke bestanden PatchCleaner gevonden heeft. Verplaats de msi-bestanden met Move naar de andere locatie om ruimte vrij te maken. Op ons testsysteem leverde PatchCleaner meer dan 1 GB extra ruimte op.

Tip 10: Privacy in Windows 10

Geschikt voor: Windows 10

Het vinden van instellingen in Windows 10 die je privacy beïnvloeden is een crime. De opties zijn op veel plekken in Windows te vinden en soms kun je ze niet aanpassen zonder extra hulpmiddelen. WPD gaat deze chaos tegen. Het programma geeft je een compleet overzicht en maakt het eenvoudig om privacy-instellingen aan te passen. De wijzigingen kun je ook weer ongedaan maken. Dit laatste is nodig als je merkt dat een app of programma niet meer werkt doordat je de werking hebt geblokkeerd via WPD. De meeste instellingen vind je bij Privacy. Hier kun je met een aan/uit-schakelaar een optie eenvoudig deactiveren (of juist inschakelen), zoals Telemetry en het verzamelen van gegevens. Via Firewall kun je de verbinding uitschakelen met servers waar Windows-diensten mee communiceren. Met Apps verwijder je standaard apps uit de appstore. Let op: je kunt met WPD ook het onderdeel Windows Update uitschakelen, maar dat is niet verstandig.

Tip 11: Virustotal

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Aan de website www.virustotal.com ligt misschien wel de uitdrukking “twee weten meer dan één” ten grondslag. Op jouw computer zijn een handjevol beveiligingsmaatregelen actief die een download controleren. Bij www.virustotal.com kun je een bestand laten onderzoeken door tientallen beveiligingsprogramma’s. Zo weet je snel of een programma veilig is om te gebruiken of dat je het beter uit je hoofd kunt laten om er iets mee te doen. Het nadeel is dat het veel extra handelingen vereist om een download te laten onderzoeken, maar niet als het aan Winja ligt! Winja biedt vanuit Windows direct toegang tot www.virtustotal.com. Klik op Browse for file om een bestand op te geven dat je wilt laten onderzoeken. Bij Download en scan kun je een weblink plakken naar een downloadbestand. Dit is nog veiliger. Klik op Quick process scan voor een overzicht van alle programma’s die op dit moment actief zijn in Windows. Dit is vergelijkbaar met Windows Taakbeheer, maar dan kan Winja je proces ook laten doorlichten via virustotal.com.

De website van de makers toonde ten tijde van schrijven een waarschuwing omdat een certificaat niet in orde was. Als dit nog steeds niet is opgelost haal je Winja hier veilig binnen.

©PXimport

Tip 12: Popup killer

Geschikt voor: Google Chrome of Firefox

Pop-ups waren tien jaar geleden een groot probleem. Ongewild krijg je tijdens het surfen zomaar een extra browservenster voor je neus. De meeste browsers staan pop-ups niet meer toe en hebben een ingebouwde pop-up blocker. Deze werken alleen niet voor pop-ups op basis van HML 5-code. Die zijn niet detecteerbaar voor je pop-up blocker, doordat ze deel uitmaken van de webpagina en niet worden getoond in een extra browservenster. Met BehindTheOverlay kun je ‘exit pop-ups’ eenvoudig verwijderen. BehindTheOverlay is een uitbreiding voor Chrome en Firefox. Je krijg een extra knop in je browser waarmee je hinderlijke pop-ups direct afsluit zonder dat je opzoek hoeft naar het afsluitkruisje.

Gevaarlijk?

Bij sommige freeware kun je een enge waarschuwing van je beveiligingsprogramma verwachten. Laat je niet afschrikken, maar lees goed wat er aan de hand is en of je dit logisch vindt. Programma’s maken bijvoorbeeld verbinding met internet. Deze actie kan al een reactie uitlokken bij je beveiliger. Ook voor software die relatief nieuw is of wordt aangeduid als ‘zeldzaam’ kan je beveiliger een waarschuwing geven. Vertrouw je de download? Laat het programma dan uitvoeren. Voel je twijfel? Laat je download onderzoeken door www.virustotal.com, dat doen wij ook (zie ook tip 11). Deze dienst controleert je programma met meer dan vijftig beveiligingsprogramma’s. Zo zie je snel of je te maken hebt met een risico, of met een overijverig beveiligingsprogramma.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇