ID.nl logo
De beste beveiligde harde schijven en usb-sticks getest
© PXimport
Huis

De beste beveiligde harde schijven en usb-sticks getest

Dankzij hardware-encryptie kun je op harde schijven, ssd’s en geheugensticks gegevens versleuteld opslaan zonder snelheidsverlies. We testen negen van de bestebeveiligde harde schijven en usb-sticks die nu op de markt zijn enaes-256 dataversleuteling aan boord hebben.

Externe geheugens en schijven zijn handig om je gegevens overal naartoe mee te kunnen nemen. Maar als ze gestolen worden of verloren gaan, dan kan elke dief of vinder de gegevens die erop staan bekijken en mis- of gebruiken. Alhoewel bij de meeste externe schijven apps worden geleverd waarmee je de gegevens desgewenst softwarematig versleutelt, een sterke, niet te kraken versleuteling vergt veel processorkracht. Zeker bij grotere schijven waarop veel gegevens staan duurt dit te lang om praktisch te zijn.

Je kunt natuurlijk een kleinere versleutelde folder op de schijf of stick plaatsen die sneller gesloten en geopend kan worden, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je je privégegevens consequent in die beveiligde map bewaart. Een externe schijf of geheugenstick die alle gegevens zelf versleutelt met behulp van een speciale aes-encryptiechip werkt dan toch een stuk vlotter. En niet alleen dat; het is ook veiliger, want al je gegevens blijven steeds afgeschermd voor derden die niet over je toegangsgegevens beschikken.

Die toegangsgegevens, meestal een wachtwoord en soms ook een pincode, dienen uiteraard voldoende sterk te zijn. Vergeet ze niet, want bij een met aes-versleutelde schijf zijn de opgeslagen gegevens onherroepelijk verloren als je je toegangscode verliest. Weet je van jezelf dat je geheugen niet je sterkste punt is, kies dan voor een schijf die je kunt versleutelen met een geïntegreerde vingerafdruksensor. Die zijn wel duurder, maar je vinger verlies je niet zo snel.

Een versleutelde schijf waarvan je de toegangsgegevens verliest, kun je overigens nog wel gewoon opnieuw gebruiken. Je kunt hem namelijk altijd opnieuw formatteren en beveiligen. Een eventuele dief of vinder kan dat ook. Maar de opgeslagen gegevens zijn onherroepelijk weg. Het is daarom altijd een goed idee om thuis of in de cloud een back-up te bewaren. Sommige opslagmedia maken dergelijke cloudback-ups op gezette tijden zelf, wat niet alleen veiliger maar ook handiger is.

Dat gezegd hebbende, vind je hieronder een overzicht van onze bevindingen. Daarna gaan we op ieder apparaat individueel in.

©PXimport

iStorage diskashur PRO 2 SSD

©PXimport

Deze ssd van iStorage beschikt over een aes-256-hardware-encryptie in xts-modus en is stof- en waterdicht volgens de ip56-criteria. De usb-kabel is vast gemonteerd in de zijkant van de antracietkleurige behuizing. Je hebt geen software nodig om de diskashur te gebruiken: alle beveiligingsfuncties worden afgehandeld door de interne Common Criteria EAL4+-ready-cryptochip zonder tussenkomst van een hostsysteem.

De diskashur is gecertificeerd voor een waaier aan internationale en militaire beveiligingsstandaarden (tot op NAVO ‘restricted level’-niveau). Deze schijf lijkt zowel fysiek als digitaal niet te kraken; aan alles lijkt gedacht. Zo kun je een pincode programmeren waarmee de schijf zichzelf ogenblikkelijk reset. Alle sleutels en gegevens gaan dan onherroepelijk verloren. Dat snufje weet elke spion of zware crimineel wellicht te appreciëren.

De ssd-versie is verkrijgbaar van 128 GB tot 4 TB. Er bestaat ook een goedkopere versie met een harde schijf in plaats van een ssd, deze is half zo snel en is er in capaciteiten van 500 GB tot 5 TB. ‘Unlocken’ duurt een seconde of twee, want de diskashur voert telkens een zelftest uit, om er zeker van te zijn dat alle beveiligingsfuncties behoorlijk werken. De prestaties zijn uitstekend.

iStorage diskashur PRO 2 SSD

9Score90

  • Pluspunten

  • Sterke fysieke en digitale beveiliging

  • Toetsenbordontgrendeling

  • Werkt met alles

  • Minpunten

  • Duur

  • Korte kabel

iStorage datashur PRO 2 Flash Drive

©PXimport

Deze beveiligde geheugenstick is stof- en waterdicht volgens de ip68-criteria (op voorwaarde dat de stick in de meegeleverde metalen sleeve is gestopt). Het heeft alle kenmerken van de diskashur-ssd, maar dan in een kleinere behuizing. Eén verschil: er is geen voorgeprogrammeerde admin-code: die stel je bij het eerste gebruik zelf in. Verder kun je tot vijftien cijfers gebruiken. Langere cijferreeksen zijn dankzij de alfanumerieke toetsen eenvoudig te memoriseren met behulp van een frase.

Deze stick is verkrijgbaar van 4 GB tot 512 GB. De ingebruikname en werking zijn hetzelfde als bij de iStorage diskashur-ssd, maar het toetsenbordje van de datashur-stick is logischerwijs een stuk kleiner en dus iets moeilijker te bedienen. De usb-stick is ook geschikt om van te booten; je kunt er dus een draagbaar besturingssysteem op installeren. De prestaties zijn goed.

iStorage datashur PRO 2 Flash Drive

9Score90

  • Pluspunten

  • Sterke fysieke en digitale beveiliging

  • Toetsenbordontgrendeling

  • Water- en stofdicht

  • Minpunten

  • Duur

Kingston DataTraveler Vault Privacy 3.0

©PXimport

Deze duimgrote, cyaankleurige usb-stick heeft aes-256-hardware-encryptie in xts-modus is waterdicht volgens de ipx8-criteria. De stick is verkrijgbaar in capaciteiten van 4 GB tot 64 GB. De 32 GB-variant die wij testten, heeft een opgegeven leessnelheid tot 250 MB/s en schrijfsnelheid tot 40 MB/s. Ze vergt twee vrije schijfletters: de eerste om de partitie met de Engelstalige Kingston Vault-software te openen en de tweede voor de bruikbare opslagruimte wanneer je die partitie met de software ontgrendeld hebt.

De eerste keer dat je de software start, moet je verplicht een wachtwoord configureren. Vervolgens wordt de stick geformatteerd in fat32. De software blijft actief in de taakbalk om bijvoorbeeld het wachtwoord te wijzigen, de stick te sluiten en te ontsluiten, te formatteren en de handleiding te raadplegen. Sluit je het programma af, dan wordt de stick automatisch uitgeworpen. Voer je tien keer een foutief wachtwoord in, dan wordt de stick automatisch opnieuw geformatteerd.

Kingston DataTraveler Vault Privacy 3.0

7Score70

  • Pluspunten

  • Klein

  • Waterdicht

  • Minpunten

  • Software nodig voor beveiliging

  • Beperkte ruimte

Kingston DataTraveler Locker+G3

©PXimport

Deze zilverkleurige, metalen usb-stick van Kingston is nog iets kleiner dan hun DataTraveler Vault. Wij testten ook hiervan de 32GB-variant. Het beschermingsniveau en de werking zijn identiek aan de Vault, maar deze stick heeft geen ipx-bescherming. Ook is de opgegeven werksnelheid lager: maximaal 135 MB/s lezen en 40 MB/s schrijven. De DataTraveler Locker G3-software werkt in tegenstelling tot bij de Vault niet onder Linux, maar wel met macOS en Windows. Toch is ze functioneel volledig identiek aan de Vault-software.

Extra meegeleverd is Clevx (Clever Extensions) USBtoCloud-software. Die back-upt de volledige stick of een gekozen deel ervan automatisch naar een beveiligde cloud naar keuze. Zolang het programma in de taakbalk actief is, gebeurt de back-up automatisch, maar je kunt back-ups wel tijdelijk pauzeren. Om de gegevens te herstellen, heb je altijd de stick zelf nodig. Het apparaatje reset zichzelf bij tien foutieve inlogpogingen.

Kingston DataTraveler Locker+G3

6Score60

  • Pluspunten

  • Klein

  • Cloud-back-up

  • Minpunten

  • Software nodig voor beveiliging

  • Beperkte ruimte

LaCie Rugged SSD USB-C

©PXimport

Deze kleine en lichte externe ssd, nog kleiner dan een mensenhand, heeft intern een Seagate FireCuda-ssd met aes-256-versleuteling. Het is een nvme-ssd en de LaCie zelf heeft een 10 Gbit/s usb-aansluiting waarmee in theorie doorvoersnelheden tot 950 MB/s haalbaar zijn. De behuizing, ontworpen door de Britse designer Neil Poulton, is gemaakt van oranjekleurig kunstrubber en garandeert een valbestendigheid tot drie meter en stof- en waterdichtheid volgens de ip67-specificaties.

Schakel je de hardwareversleuteling van de ssd voor de eerste keer in, dan moet je de unieke sid-code invoeren. Dit is allemaal identiek aan de verderop besproken beveiligde harde schijf van Seagate. Ook de Toolkit-software is functioneel hetzelfde, al draagt ze hier het LaCie-merk. De meegeleverde kabels zijn onpraktisch kort. Wel is het de snelst presterende schijf in deze groepstest.

LaCie Rugged SSD USB-C

  • Pluspunten

  • Water- en stofdicht

  • Klein

  • Snel

  • Minpunten

  • Zeer korte kabel

  • Prijzig

Seagate Backup Plus Ultra Touch

©PXimport

Deze betaalbare, stijlvolle mobiele harde schijf beschikt over aes-256-encryptie in de hardware en werkt zowel onder macOS als Windows. De Backup Plus Ultra Touch is verkrijgbaar in wit of zwart, naar keuze met 1 TB of 2 TB capaciteit. Je gebruikt de Seagate Toolkit-software om de beveiliging in- en uit te schakelen. Net zoals bij de Rugged-ssd van LaCie heb je hiervoor de unieke veiligheidscode (sid) nodig.

Als je het wachtwoord verliest, zijn de opgeslagen gegevens onherroepelijk verloren en dien je het schijfje opnieuw te formatteren. Daarbij heb je de lange herstelcode of psid nodig. Beide codes vind je op de onderkant van de schijf en op een papiertje in de verpakking. Zolang een ontsloten schijf niet uitgeworpen is, blijven de gegevens leesbaar voor iedereen met fysieke toegang tot de computer. De prestaties zijn op het niveau dat je van een externe harde schijf mag verwachten.

Seagate Backup Plus Ultra Touch

6Score60

  • Pluspunten

  • Veel ruimte

  • Extra beveiligingscode

  • Minpunten

  • Plastic behuizing

  • Software nodig voor beveiliging

Verbatim Fingerprint Secure Hard Drive

©PXimport

De Verbatim Fingerprint Secure Hard Drive is een aes-256 beveiligde externe harde schijf met geïntegreerde vingerafdruksensor. Intern steekt er een 3,5inch-harde schijf van Seagate Barracuda van 140 MB/s in. Hij wordt geleverd met verschillende hulpprogramma’s, waarvan Nero BackIt de belangrijkste is. Vóórdat je gegevens kunt bewaren, dien je de Engelstalige Verbatim Fingerprint Secure HDD-software voor macOS of Windows die in cd-formaat op het schijfje staat uit te voeren.

Eerst typ je het verstekwachtwoord dat je in de papieren Quick Install Guide terugvindt. Pas daarna is de rest van de schijf, geformatteerd in fat32-formaat, bereikbaar onder een tweede driveletter. Vervolgens kun je tot acht verschillende vingerafdrukken registreren, eventueel van verschillende gebruikers. Hetzelfde algemene wachtwoord beschermt deze registratie. Om een vingerafdruk te registeren, schuif je het plastic afdekklepje bovenop de schijf open en veeg je met een vinger over de sensor tot de software zegt dat het oké is. Het in- en uitschakelen van de encryptie is vervolgens een kwestie van even met een geregistreerde vinger over de sensor wrijven.

Als de encryptie actief is, is alleen het cd-gedeelte met de toegangssoftware bereikbaar. Is de schijf ontsloten, dan is de volledige schijf onder een tweede driveletter toegankelijk. De vingersensor werkt snel en accuraat; het in- en uitschakelen van de encryptie duurt minder dan een seconde. Deze externe harde schijf presteert zoals verwacht en is voldoende snel voor de veilige opslag van bestanden.

Verbatim Fingerprint Secure Hard Drive

7Score70

  • Pluspunten

  • Snelle vingersensor

  • Veel ruimte

  • Sensor kan worden afgedekt

  • Minpunten

  • Plastic behuizing

  • Korte usb-kabel

  • Geen automatische time-out

Verbatim Store ‘n’ Go Portable SSD

©PXimport

De Store ‘n’ Go is een kleine en lichte ssd met aes-256-encryptie in hardware en heeft een verlicht numeriek toetsenbordje waarmee je de encryptie in en uit kunt schakelen. Standaard is de inhoud verzegeld, te zien aan de rode led die linksonder oplicht. Je krijgt toegang tot de schijf door de code in te voeren en de ontsluittoets rechtsonder in te drukken. De led springt vervolgens op groen.

De standaardcode bestaat uit allemaal nullen. In de Engelstalige snelstartgids benadrukt Verbatim dat je de verstekcode uit veiligheidsoverwegingen direct in iets unieks moet wijzigen. Dat kan een code tot twaalf cijfers zijn. Deze schijf is volledig bruikbaar zonder software en kan dus bijvoorbeeld ook op een smart-tv worden gebruikt. Alle wijzigingen voer je uit via het toetsenbordje. Er staat wel software voor macOS en Windows op het schijfje, onder andere dezelfde back-upsoftware als bij de Verbatim Secure Hard Drive.

Als je de Store ‘n’ Go opnieuw formatteert via het keyboard dien je er onder Windows aan te denken om een gpt-partitietabel te kiezen. De schijf moet immers bij elke systeemstart ontsloten worden en een mbr-partitietabel werkt in die omstandigheden niet optimaal. De snelstartgids legt dit allemaal helder uit. De sequentiële prestaties zijn zoals je die mag verwachten van een ssd met sata-interface. De random-prestaties zijn veel beter dan die van de harde schijf van Verbatim.

Verbatim Store ‘n’ Go Portable SSD

8Score80

  • Pluspunten

  • Zeer compact

  • Toetsenbordontgrendeling

  • Minpunten

  • Plastic behuizing

  • Geen automatische time-out

WD My Passport Portable Hard Drive

©PXimport

Bij deze betaalbare mobiele harde schijf van Western Digital schakel je de hardwarematige aes-256-encryptie in en uit met behulp van WD Security-software. Die software vind je samen met andere hulpprogramma’s, onder andere voor back-ups, op het schijfje zelf, alleen bruikbaar met Windows 8.1 en later. De schijf zelf werkt nadat je hem opnieuw geformatteerd hebt natuurlijk ook met andere besturingssystemen, maar daar kun je de hardware-encryptie niet configureren noch gebruiken.

De My Passport is verkrijgbaar van 1 TB (58 euro) tot 5 TB (200 euro) in zwart, blauw, rood en oranje. Er is een optie om de schijf automatisch te laten ontgrendelen bij het inschakelen van de computer, anders moet je telkens wanneer je het schijfje opnieuw koppelt het wachtwoord invoeren via het automatisch startende WD Drive Unlock-programma (vanaf een kleine cdfs-partitie). De inhoud van de schijf blijft toegankelijk zolang je de schijf niet uitwerpt.

Met de WD Security-software wijzig of verwijder je het wachtwoord. Verlies je het wachtwoord, dan is ook de inhoud van de schijf verloren. Wel kun je daarna de de My Passport opnieuw formatteren en een nieuw wachtwoord configureren. De prestaties liggen in lijn van wat je van een externe harde schijf mag verwachten.

WD My Passport Portable Hard Drive

6Score60

  • Pluspunten

  • Veel ruimte

  • Betaalbaar

  • Minpunten

  • Plastic behuizing

  • Software nodig voor beveiliging

  • Beveiliging werkt alleen met Windows

Conclusie

Zoek je een extern opslagmedium dat beveiligd is zoals een internationale spion het zich zou toewensen, dan is er geen betere optie dan de iStorage diskashur PRO 2 SSD. Goedkoop is het niet, snel en veilig wel. Deze externe ssd krijgt van ons het keurmerk Best Getest.

De robuuste, kleine oranje LaCie Rugged SSD USB-C is veilig genoeg voor de doorsneegebruiker en razendsnel, zeker als je hem gebruikt in combinatie met een 10 Gbit/s usb-aansluiting. Hij kost een derde van de iStorage diskashur en krijgt dan ook het keurmerk Slimme Koop.

De andere opslagmedia hebben allemaal hun voor- en nadelen, maar er zitten geen slechte apparaten bij. Welke keuze jij maakt, hangt af van hoeveel opslagruimte je wilt, wat de capaciteit mag zijn en hoe zwaar eventuele beveiligingsextra’s van militair niveau je wenst.

▼ Volgende artikel
Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt
© fotomek
Huis

Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt

Denk je net goed bezig te zijn met een A+++-wasdroger, blijkt die vanaf juli 2025 opeens een magere C te scoren. Wat is hier aan de hand? Geen paniek: je apparaat is niet plotseling minder efficiënt geworden, het energielabel wordt een stuk strenger. In dit artikel lees je waarom de regels zijn veranderd, wat het nieuwe label precies meet en hoe je wél de juiste conclusies trekt bij je volgende aankoop.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Vanaf 1 juli 2025 – morgen dus! – verandert het energielabel van wasdrogers in heel Europa. De bekende klassen als A+, A++ en A+++ verdwijnen en maken plaats voor een overzichtelijker schaal van A tot en met G. Hierdoor krijgen veel huidige A+++-drogers voortaan een label C. Niet omdat ze slechter presteren, maar omdat de normering strenger en toekomstbestendiger wordt.

Waarom een nieuw energielabel nodig was

Het oude systeem was zijn doel voorbijgeschoten. Doordat fabrikanten steeds energiezuinigere apparaten ontwikkelden, werden er voortdurend plussen aan de A-klasse toegevoegd. Daardoor ontstond een wildgroei aan energielabels die de consument eerder in verwarring bracht dan hielp. Met het nieuwe label keert de rust terug: één heldere schaal die opnieuw ruimte laat aan de top. De zuinigste klasse A blijft voorlopig zelfs leeg, zodat alleen uitzonderlijk efficiënte apparaten die plek mogen innemen.

©Bemmel & Kroon

Wat je ziet op het nieuwe label

Het nieuwe energielabel bevat veel meer informatie dan alleen een letter. Naast de energieklasse geeft het label nu ook inzicht in het verbruik per honderd droogbeurten, gemeten volgens een gestandaardiseerd Eco-programma. Ook de programmaduur, het maximale vulgewicht van de trommel, het geluidsniveau in decibel en de condensatie-efficiëntie staan erop vermeld. Via een QR-code kun je bovendien extra technische details opzoeken in de Europese EPREL-database. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je als consument beter kunt inschatten welk apparaat past bij jouw huishouden en gebruik. Meer informatie vind je op deze pagina.

©Bemmel & Kroon

1. QR-code met link naar de EU database
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh/100 droogcycli*
4. Condensatie-efficiëntieklasse en -percentage

5. Geluidklasse en geluidemissie in dB(A)**
6. Maximale laadcapaciteit (nominale capaciteit in kg)**
7. Duur in uren en minuten**

* Waarden gelden voor een gewogen gemiddelde van halve en volle ladingen met een verhouding van 0,62 (24x volle lading, 76x halve lading).
** Droogcyclus van katoen eco-programma bij volle lading.

Het lastige van vergelijken

Oude en nieuwe energielabels kun je niet zomaar naast elkaar leggen. Een A+++-droger uit 2024 kan volgens de nieuwe testmethodes een label C krijgen, terwijl het apparaat in de praktijk nog steeds even zuinig is. Dat verschil komt puur door de aangescherpte meetnormen, en niet door een verandering in prestaties. Laat je dus niet misleiden door een ogenschijnlijke 'verslechtering' van het label, maar kijk naar de echte verbruiksgegevens en technische kenmerken van jouw wasdroger.

Wat dit voor jouw keuze betekent

Bij het kopen van een nieuwe droger is het dus belangrijk om verder te kijken dan alleen de letter op het label. De vermelding van het energieverbruik per honderd droogcycli geeft je een veel concreter beeld van de stroomkosten op jaarbasis. Ook het geluidsniveau, de capaciteit van de trommel en de duur van het droogprogramma bepalen in sterke mate hoe comfortabel en efficiënt het apparaat in de praktijk is. Dankzij de QR-code kun je bovendien snel en eenvoudig controleren of de technische gegevens aansluiten bij je verwachtingen.

©Viktoria

Slim kiezen met het nieuwe label

De vernieuwde energielabels maken het makkelijker om een slimme, bewuste keuze te maken. Niet alleen zie je in één oogopslag hoe energiezuinig een apparaat is volgens de nieuwste normen, je hebt ook toegang tot de details die er écht toe doen. Zo kun je jouw keuze afstemmen op wat je belangrijk vindt: lage kosten, weinig geluid, korte droogtijd of een groot vulgewicht. Door te letten op de werkelijke prestaties in plaats van alleen op een letter, maak je een duurzame keuze die ook op de lange termijn rendeert.

Wil je hulp bij het kiezen van een energiezuinige droger of persoonlijk advies over welk type het best bij jouw huishouden past? Laat je dan informeren door een specialist, zodat je met vertrouwen de juiste keuze maakt voor nu én de toekomst.

Op zoek naar een écht zuinige droger?

Bekijk de beste deals bij Bemmel & Kroon!
▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op
© zephyr_p
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op

Een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser kiezen begint niet bij het design of de functies – het begint met een meetlint. Want hoe mooi of geavanceerd een apparaat ook is, als het nét niet past, zit je met een kostbare misser. Een paar millimeter speling kan het verschil maken tussen een perfect passende keuken en een frustrerende inbouwervaring. Met deze meetinstructies weet je zeker dat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over:

• Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Goed meten is het halve werk

Voordat je aan de slag gaat met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik altijd een betrouwbare rolmaat en eventueel een digitale schuifmaat voor extra precisie. Meet de binnenafmetingen van de nis (dus niet de buitenkant van je keukenkast) en noteer breedte, hoogte én diepte.

Houd daarnaast rekening met de ventilatieruimte: meestal is 2 tot 5 cm aan de achterkant en zijkanten nodig. En check of er ruimte is voor stopcontacten, wateraansluitingen en kabeldoorvoeren – die bepalen vaak óók of het apparaat goed kan worden geplaatst.

©Andrey Sinenkiy

Waar moet je op letten per apparaat?

Elk soort inbouwapparaat heeft zijn eigen eisen en aandachtspunten. Hieronder lees je per type waar je bij het opmeten en installeren specifiek op moet letten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Inbouwkoelkast of -vriezer

De hoogte van de nis is hier allesbepalend. Veelvoorkomende maten voor inbouwkoelkasten en -vriezers zijn 88, 140 en 178 cm, maar afwijkingen komen vaak voor. Let op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme vraagt meestal om iets meer ruimte in de breedte. Diepte is vaak 55 cm, maar modellen met een ventilator achterop kunnen richting de 60 cm gaan.

Inbouwoven of -magnetron

Standaard? Niet helemaal. De nisbreedte is meestal 56 cm, terwijl het frontpaneel iets breder is (ca. 59,5 cm) voor een nette aansluiting. Hoogtes verschillen: compacte ovens zijn 45 cm hoog, standaardmodellen 60 cm. Magnetrons vragen soms extra ruimte aan de bovenkant voor uitstekende bedieningspanelen.

Inbouwvaatwasser

Hier draait het vooral om hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 cm, met verstelbare poten voor wat speling. Meet ook de plinthoogte (van vloer tot onderkant kast), en vergeet de watertoevoer niet – reken op zo’n 5 cm extra ruimte in de diepte voor de slang.

Inbouw-espressomachine

Kleiner apparaat, maar niettemin precisiewerk. De breedte is vaak rond de 56 cm, maar de diepte varieert sterk. Let vooral op het waterreservoir (dat tot 55 cm diep kan zijn) en op kleppen of deurtjes die naar voren openen: die hebben extra werkruimte nodig.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Veelgemaakte fouten die je makkelijk voorkomt

Zelfs met zorgvuldige metingen kan het misgaan, vaak doordat kleine details worden vergeten. Denk aan ventilatieruimte, uitstekende stekkers of leidingen die net in de weg zitten. Een handige tip: plak een strook tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het apparaat komt, en markeer waar stekkers en leidingen zitten. Zo zie je snel of er iets in de weg zit.

Ook niet onbelangrijk: controleer of de nis waterpas is! Zeker bij koelkasten met uitschuiflades kan een scheve ondergrond voor problemen zorgen. Pas waar nodig je kast of ondervloer aan voordat je installeert.

Bij renovaties gelden vaak afwijkende maten. Oudere keukens hebben soms dikkere wanden of ongebruikelijke dieptes. Meet dus altijd de huidige situatie én de specificaties van je nieuwe apparaat. Twijfel je? Schakel een keukenexpert in, zeker bij combinaties zoals een oven met magnetron, waarbij elk detail telt.

En tot slot: de allerbelangrijkste stap

Het klinkt als een open deur, maar het voorkomt de meeste problemen: meet altijd twee keer! Schrijf je maten op en leg ze naast de officiële productspecificaties. Let daarbij op details als verstelbare voetjes, uitsparingen voor de deur of een uitschuifbaar bedieningspaneel. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe inbouwapparaat niet alleen technisch past, maar ook mooi aansluit bij de rest van je keuken. Want uiteindelijk draait het om één ding: alles moet kloppen – tot op de millimeter.