Vergeet nooit meer iets: De 4 beste notitie-apps
We worden overspoeld door informatie en die stroom is niet meer in te dammen met een notitieboekje. Computers, tablets en smartphones zijn beter uitgerust om je te helpen met het verzamelen en terugvinden van notities. Wij zetten vier apps op een rij die helpen om grip te krijgen op je geheugen.
Herken je dit? Een boodschappenlijstje krabbel je op een afgescheurde hoek van een enveloppe, om deze vervolgens te vergeten als je naar de winkel gaat. Al die recensies van HDTV's heb je als bookmark opgeslagen, maar in de winkel weet je eigenlijk niet meer wat nou precies de conclusies waren.
En dat recept van die lekkere chili heb je nu al voor de derde keer op Smulweb opgezocht en uitgeprint omdat eerdere exemplaren bij het oud papier belandden. Dit kan gelukkig anders.
Notitiediensten zijn in veel gevallen gemakkelijker en gebruikersvriendelijker dan pen en papier. De vier diensten die we bespreken werken allemaal met cloudopslag, waardoor notities die je op het ene apparaat maakt, direct overal zijn terug te vinden.
Bij drie van de diensten (Google Keep is de uitzondering) is er een premiumversie beschikbaar. Bij onze test zijn we uitgegaan van de gratis versies. Onze ervaring is dat voor alledaags gebruik de gratis versies prima voldoen, al zijn er natuurlijk wel onderlinge kwaliteitsverschillen.
Evernote
Evernote is waarschijnlijk de bekendste notitiedienst. Het is veel meer dan een digitaal notitieblok. Eigenlijk is het een soort verzamelbak voor alle informatie die je voor later wilt opslaan. Of dat nu gaat om visitekaartjes, een beschrijving (met foto's) van een exotische maaltijd in het buitenland of om een verzameling artikelen die je later nog eens wilt inzien. Alles wat je verzamelt, wordt opgeslagen op de Evernote-servers. Het grote voordeel hiervan is dat je al je informatie vanuit elke plek met een internetverbinding kunt raadplegen.
©PXimport
Ook een foto van een handgeschreven notitie neem je overal mee naar toe.
Evernote-apps zijn voor alle denkbare platformen beschikbaar. Voor pc-gebruikers is de gratis Evernote-applicatie een goede plek om te beginnen. Hierin kun je notitieboeken aanmaken waar je je notities in kunt opslaan. Een notitieboek kun je vergelijken met een map op je computer. Het is dus verstandig om deze notitieboeken duidelijke namen te geven, bijvoorbeeld het type of het onderwerp van de informatie die je erin wilt opslaan. Daarnaast kun je elke notitie van tags (sleutelwoorden) voorzien en is er ook nog eens een zeer uitgebreide zoekfunctie. Deze werkt zeer snel en heeft als extra voordeel dat ook foto's te doorzoeken zijn op tekst.
Scannen
Een in het oog springende functie is de tekstherkenning. Als je een foto maakt van bijvoorbeeld een visitekaartje, dan zet Evernote deze gegevens om in doorzoekbare tekst. Met andere woorden: je hoeft in theorie niets meer over te typen. Evernote neemt die taak automatisch uit handen. Zoals we zeiden: in theorie gaat het allemaal vanzelf, maar visitekaartjes met een donkere achtergrond of een afwijkend lettertype komen niet ongeschonden over.
©PXimport
Door tekstherkenning kun je ook foto's van teksten doorzoeken.
Aan de andere kant werd een foto van de achterkant van onze wifi-router, met daarop de netwerknaam (de SSID) en het standaardwachtwoord, wel perfect geregistreerd. Door te zoeken op 'ssid' kwam Evernote supersnel met de bewuste foto op de proppen. Het herkennen van de tekst duurt wel even als je gebruikmaakt van de gratis versie. De tekstherkenning gebeurt op de Evernote-server en abonnees van de premiumdienst krijgen voorrang bij deze dienst.
Allemaal apps
Naast de webdienst en de pc-app onderscheidt Evernote zich door een groot aanbod aan apps voor mobiele apparaten. Er zijn ook allerlei extra apps die gebruikmaken van de Evernote-infrastructuur. Zo is er Evernote Food, speciaal ontwikkeld voor mensen die graag tijdens een etentje hun maaltijd willen fotograferen en recenseren. Daarnaast zijn er dagboek-apps, foto-apps en een aantal browserplug-ins, die allemaal gebruikmaken van de bodemloze archiefkast die Evernote is.
©PXimport
Vergeet nooit meer welk boek je nog wilde hebben door de kaft in Evernote te zetten.
Evernote
Score: 5 / 5
Pluspunten
Zeer veelzijdig
Uitgebreid aanbod applicaties
Teksten op foto's doorzoeken
Minpunten
Interface is druk
Trage verwerking tekstherkenning (bij gratis versie)
Specificaties
Taal: Nederlands
Apps: Browser, Windows, OS X, iPhone, iPad, Android, Windows Phone, Symbian, BlackBerry OS
Website: www.evernote.com
Microsoft OneNote
Met OneNote heeft Microsoft al een hele poos een zeer complete en robuuste notitiedienst op de markt. Tot voor kort was OneNote een applicatie die alleen beschikbaar was als je ook Microsoft Office bezat. Alleen de webversie en de mobiele apps waren gratis.
Met de lancering van de Mac-versie van OneNote kwam hierin onlangs verandering. Microsoft besloot namelijk om op hetzelfde moment ook de pc-versie gratis te maken. OneNote excelleert op het gebied van mooi opgemaakte notities, wat niet zo verwonderlijk is voor een programma van de makers van Word. Ook bij OneNote staan alle notities in de cloud opgeslagen, deze keer bij OneDrive (voorheen SkyDrive).
Word
De interface van OneNote doet denken aan die van Word. Er is geen scherm met een overzicht van alle losse notities, zoals we dat wel zien bij Evernote en Keep. In plaats daarvan werkt het programma met tabs. Elk notitieblok is onderverdeeld in secties, elk met een eigen tab.
©PXimport
De opmaakmogelijkheden zijn uitgebreid en lijken op die van Word.
In elke sectie kun je weer losse notities aanmaken. Een overzicht van alle notities in een sectie is te zien aan de rechterkant van het scherm. Het grote voordeel is dat er veel ruimte is voor de notities zelf en dat de interface niet in de weg zit. OneNote steunt ook veel minder op de zoekfunctie om notities terug te vinden. In plaats daarvan zijn pagina's door de constant bijgewerkte inhoudsopgave aan de rechterkant makkelijk terug te vinden. Uiteraard vraagt dat wel wat discipline van de gebruiker om notitieboeken zelf logisch en consequent te blijven vullen.
Minder functies
Met het gratis worden van OneNote zijn blijkbaar ook functies verwijderd. In OneNote voor Office 2013 was het heel eenvoudig om audio en zelfs video in een notitie te plakken. Wij kregen het echter niet voor elkaar om zo'n video te delen met een de nieuwe, gratis apps. De Mac-versie heeft helemaal geen mogelijkheid om in notities ingesloten bestanden af te spelen.
©PXimport
Takenlijstjes delen met collega's is heel eenvoudig.
Op de webdienst kregen we enkel het video pictogram te zien, zonder de optie om het beeld af te spelen of om de video lokaal op te slaan.
Net als de meeste Office-producten is OneNote vooral een degelijke dienst. De speelsheid van Evernote en Keep ontbreekt totaal. Dit is natuurlijk vooral een kwestie van smaak en doet niets af aan de schone en functionele vormgeving van de dienst. OneNote werkt in de nieuwe incarnatie overal heel snel en dat is voor ons een belangrijk criterium. Zeker met de goede mobiele app is een notitie snel gemaakt en gedeeld.
©PXimport
We kunnen zo veel notitieboekjes aanmaken als we willen.
OneNote
Score: 4 / 5
Pluspunten
Overzichtelijk
Samenwerken op gedeelde notities
Goede functies voor tekstopmaak
Minpunten
Minder functies dan OneNote for Office 2013
Specificaties
Taal: Nederlands
Apps: Browser, Windows, OS X, iOS, Android, Windows Phone
Website: www.onenote.com
Google Keep
Keep, de notitiedienst van Google, is veel eenvoudiger dan Evernote en OneNote. Dat is niet voor iedereen een nadeel. Wat vooral opvalt is de schone opmaak van de webdienst. Je ziet een groot wit scherm met daarin de notities 'opgeplakt' alsof het papieren post-its zijn. Het gaat erom dat je in één oogopslag je notities kunt overzien. Er zijn twee weergavemodi: lijst en raster.
©PXimport
Een simpele, schone interface, maar ook weinig functies.
Om dit allemaal nog wat duidelijker te maken, kun je elke notitie van een eigen kleur voorzien. Het resultaat is wel plezierig om naar te kijken: als je veel notities hebt, lijkt het wel een Mondriaan-schilderij. De notities zijn uiteraard te doorzoeken met behulp van Googles eigen zoek-algoritme.
Notities
Het is mogelijk om verschillende soorten notities te maken. De webversie ondersteunt tekst, foto's en takenlijsten. Dit gaat heel intuïtief. Keep excelleert in het maken van snelle krabbels die ook nog een beetje functionaliteit hebben. Een takenlijstje is uiteraard voorzien van vierkantjes die je met een vinkje als 'klaar' kunt markeren. Tot slot kan Keep ook herinneringen aanmaken.
Om snel een herinnering in te voeren staan een aantal voor de hand liggende tijden (ochtend, middag) voorgeprogrammeerd. Maar als we in dit lijstje naar beneden scrollen is het ook mogelijk om zelf een tijdstip in te voeren, wat natuurlijk wel zo handig is. Daarnaast is het mogelijk om een herinnering in te stellen die op je smartphone op een bepaalde locatie zichtbaar wordt.
Alleen Android
Mobiel gebruik is waar Keep voor ontworpen lijkt. Keep op Android (er is nog geen iOS- of Windows Phone-app) is een zeer snelle en functionele app. Wie snel een boodschappenlijstje wil maken of even een adres wil bewaren voor later, heeft er niets aan om eerst door allerlei menu's heen te moeten. Opnieuw komt de vergelijking met memobriefjes weer naar voren.
Keep is dus geen totaalsysteem voor alle informatie die je op een dag te verwerken krijgt. Vreemd is dat er geen echte integratie is met de Google Drive. Wij kunnen geen manier vinden om Keep-notities te maken vanuit het Drive-menu. Keep zit blijkbaar op zijn eigen kleine Google eilandje, wat ons ook wat zorgen baart. Het is niet de eerste keer dat Google experimenteert met functionaliteit, om de dienst vervolgens opeens te schrappen. Het zou ons in elk geval geruststellen als Keep volwaardig onderdeel wordt van de andere Google-diensten als Google Drive.
©PXimport
Herinneringen kunnen op door Google voorgeprogrammeerde momenten, of een eigen gekozen tijdstip getoond worden.
Google Keep
Score: 3 / 5
Pluspunten
Eenvoudig
Snel
Goede Android-app
Minpunten
Zeer beperkte mogelijkheden
Geen integratie andere Google-diensten
Specificaties
Taal: Nederlands
Apps: Browser, Android
Website: http://keep.google.com
Wunderlist
Zoals de naam al aangeeft is Wunderlist (ook voor Android) vooral een dienst om lijstjes mee op te slaan. Wie bijvoorbeeld gebruikmaakt van het systeem Getting Things Done, kan met deze webdienst en bijbehorende applicaties zijn hele leven organiseren met takenlijstjes. De dienst doet echter meer, waardoor het toch in de categorie van notitiediensten valt. Het is namelijk door middel van een browserplug-in mogelijk om webpagina's (en dus informatie) voor later te bewaren.
©PXimport
In het midden de taak, rechts alle aanverwante notities.
Wunderlist kopieert niet de hele inhoud. Het slaat de eerste paar regels van het artikel op, plus een link. Het is dus helaas niet mogelijk om een boel informatie snel beschikbaar te hebben, zoals in OneNote en Evernote wel kan. Dit kan overigens weer wel met e-mailberichten, als je tenminste gebruikmaakt van Gmail. Voor deze dienst is namelijk een extensie beschikbaar die de gehele inhoud van een mailtje (afbeeldingen uitgezonderd) opslaat in Wunderlist.
Op zich past dit wel heel erg in de uiteindelijke functie van deze dienst, namelijk lijstjes maken die tot acties leiden. En juist de mailbox is een plek waar regelmatig dingen binnenkomen waar je 'iets' mee moet doen.
Gebruik
Programma's en apps (beschikbaar voor onder andere Windows en Mac) zijn vanaf de voorpagina van Wunderlist te downloaden, maar gek genoeg alleen als we niet zijn ingelogd. Eenmaal ingelogd zien we alleen de interface en zijn deze downloads onvindbaar. Een interface die overigens wel wat gedateerd aandoet door de nep-houten achtergrond. Overzichtelijk is dit programma wel.
Bij onze test leverde het inloggen op de pc-versie via Facebook wat problemen op. Pas na een herstart van het programma lukte dit. Het probleem leek daarna definitief opgelost en we hadden vanuit al onze apparaten toegang tot onze Wunderlist-lijstjes en -notities.
De webversie van Wunderlist is identiek aan de app, en heeft zelfs nog iets meer mogelijkheden. De webversie biedt namelijk de mogelijkheid om items in te spreken. De stemherkenning beviel ons goed, al is dat natuurlijk ook afhankelijk van de kwaliteit van de door u gebruikte microfoon. Aan de structuur van de dienst moesten we even wennen. Het startpunt van elke notitie is namelijk een item in een lijst. Ieder item kunnen we openklikken en daar kunnen we nog subtaken aan hangen, alsook notities en bestanden. Erg handig als notities tot acties moeten leiden, waarbij je direct alle relevante informatie bij de hand kunt hebben.
©PXimport
De takenlijst is meteen te raadplegen op elk ondersteund apparaat
©PXimport
Spraakherkenning werkt goed in de web-app.
Wunderlist
Score: 2,5 / 5
Pluspunten
Mooie app om taken te plannen
Strak vormgegeven
Spraakherkenning werkt heel goed
Minpunten
Opgelegde structuur van Wunderlist beperkt mogelijkheden
Browserplug-in kan geen hele webpagina's opslaan
Specificaties
Taal: Nederlands
Apps: Browser, Windows, OS X, iOS, Android, Windows Phone
Website: www.wunderlist.com
Conclusie
Alle vier de geteste diensten zijn geschikt om notities of informatie altijd bij de hand te hebben. Wel heeft iedere dienst duidelijk zijn eigen visie op wat de beste manier is om dit te doen. Het grote voordeel van Evernote is dat het systeem je niet probeert op te dringen hoe je je notities moet verzamelen. Daarom is het ook de meest universeel inzetbare notitiedienst van dit moment.
Of je hem nu gebruikt voor boodschappenlijstjes of om research te doen voor een roman: Evernote is gewoon altijd op een handige manier in te zetten. Microsofts OneNote doet een heel goede gooi naar de hoofdprijs, mede door nu de hele dienst plus applicaties gratis aan te bieden op alle belangrijke platformen. OneNote voelt als een Office applicatie, met alle voor- en nadelen van dien. In Google Keep zien we absoluut potentie, al is deze dienst wat kaal.
Toch is juist de eenvoud de grote kracht. Wunderlist kunnen we niet aanraden als je veel informatie wilt verzamelen. Wil je echter een goede plek om takenlijsten met notities te verbinden, dan is Wunderlist wel een eenvoudig hanteerbaar systeem. De grote winnaar is Evernote, maar Microsoft hijgt deze dienst met OneNote zeker in de nek.