Checklist Spotify: De juiste apparatuur voor je online muziek

© PXimport

Checklist Spotify: De juiste apparatuur voor je online muziek

Geplaatst: 6 juli 2015 - 03:54

Aangepast: 14 december 2022 - 15:26

Maikel Dijkhuizen

Steeds meer apparaten ondersteunen het gebruik van Spotify. Met het juiste gereedschap is deze populaire muziekdienst altijd en overal bereikbaar. We leggen de voor- en nadelen van verschillende Spotify-ontvangers bloot, zodat je precies weet welk apparaat het beste past bij jouw muziekconsumptie.

Tip 01: Desktoptool

Hoewel er in de afgelopen jaren steeds meer online muziekdiensten zijn bijgekomen, is Spotify nog altijd marktleider. Inmiddels bestaat de catalogus uit meer dan twintig miljoen nummers. Veruit de meeste bekende artiesten zijn via hun platenlabels bij deze online muziekdienst aangesloten. Omdat steeds meer apparaten beschikken over een (draadloze) netwerkaansluiting, komen er in rap tempo mogelijkheden bij om muziek via Spotify te beluisteren.

Wanneer je goede speakers op een pc hebt aangesloten, loont het de moeite om het desktopprogramma van Spotify te downloaden. Handig voor het geval je bijvoorbeeld op kantoor van goede muziek wilt genieten. Tegelijkertijd biedt het je de gelegenheid om vrijblijvend kennis met deze muziekdienst te maken. Je downloadt de software gratis vanaf www.spotify.com. Via Facebook log je eenvoudig in of je maakt een nieuw account aan. Je hebt met een gratis account weliswaar onbeperkt toegang tot alle muziek, maar je hebt dan wel te maken met (gesproken) radio. In de gratis versie staat het je vrij om afspeellijsten van je favoriete nummers te maken en via gepersonaliseerde radiostations nieuwe muziek te ontdekken. Leuk is verder dat je meteen ziet naar welke liedjes je online vrienden luisteren. Geen zin om een programma te installeren? Spotify werkt ook rechtstreeks vanuit de browser.

 

© PXimport

Tip 01 De gratis desktoptool van Spotify is een ideale manier om de muziekdienst eens uit te proberen.

Tip 02: Onderweg luisteren

Wanneer je een smartphone met mobiel internetabonnement gebruikt, luister je ook onderweg naar muziek via Spotify. Het Zweedse bedrijf heeft namelijk apps ontwikkeld voor Android, iOS en Windows Phone. Je kunt deze apps met een gratis abonnement gebruiken, maar de mogelijkheden zijn hiervan wel beperkt. Zo kan je op een smartphone alleen een artiest selecteren waarvan de muziek vervolgens in willekeurige volgorde wordt afgespeeld (shuffle-modus). Het is dus niet mogelijk om losse nummers te kiezen of afspeellijsten in de gewenste volgorde af te spelen. Hiervoor heb je namelijk Spotify Premium nodig. De kosten hiervan bedragen 9,99 euro per maand (zie kader). Op een tablet is het wel mogelijk om losse nummers af te spelen met een gratis account. Je downloadt de app vrijblijvend via de applicatiewinkel van je toestel. Bedenk wel dat het streamen van muziek op plekken zonder wifi-dekking ten koste gaat van je databundel.

Spotify Premium

Als Spotify goed bevalt, kan je overwegen om een betaald account te nemen. Spotify Premium kost 9,99 euro per maand en biedt diverse voordelen. Zo heb je geen last meer van advertenties en download je muziek voor offline gebruik. Laatstgenoemde optie is vooral handig wanneer je met een smartphone naar Spotify luistert. Je voorkomt hiermee hoge datakosten. Verder biedt een Premium-abonnement de mogelijkheid om muziek in een hogere kwaliteit te streamen. De bitrate bedraagt in dat geval 320 Kbit/s tegenover 160 Kbit/s in de gratis versie. Een gratis Spotify-abonnement is alleen te gebruiken in combinatie met een computer, tablet en smartphone. Wil je bijvoorbeeld via een geschikte receiver, smart-tv of draadloze speaker inloggen bij de online muziekdienst, dan heb je een betaald account nodig. Bij twijfel is het slim om Spotify Premium gratis dertig dagen uit te proberen. Indien je het abonnement niet binnen een maand stopzet, wordt het abonnement stilzwijgend verlengd.

 

© PXimport

Spotify Premium probeer je een maand lang gratis uit.

Tip 03: Receiver

Wil je graag in de woonkamer via het stereosysteem genieten van Spotify? Dat is begrijpelijk, want deze speakers zijn waarschijnlijk van hogere kwaliteit dan de compacte luidsprekers van je pc. Veel recente receivers (en home-cinemasets) hebben ondersteuning voor deze online dienst tegenwoordig standaard ingebouwd. Een voorwaarde is wel dat het apparaat een netwerkaansluiting aan boord heeft. In de instellingen hoef je alleen maar even je inloggegevens op te geven, waarna je rechtstreeks toegang hebt tot de muziekbibliotheek. Je gebruikt de afstandsbediening om je favoriete muziek te selecteren in het televisiemenu en spelen maar! Afhankelijk van welk product je kiest, vervult een smartphone of tablet wellicht ook de rol van afstandsbediening. Onder meer bekende hifi-merken als Denon, NAD, Marantz, Onkyo, Philips en Samsung werken samen met Spotify. Dit kan per product verschillen, dus kijk eerst goed in de specificaties na of er ondersteuning is.

© PXimport

Tip 03 De Denon AVR-X7200W is een moderne receiver met ondersteuning voor Spotify.

Tip 04: Netwerkstreamer

Misschien heb je al een goede receiver of versterker en vind je het zonde om die te vervangen. Geen probleem, want je voegt Spotify simpel toe aan een bestaande stereo-installatie. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een netwerkstreamer gebruiken. Dit hifi-component maakt verbinding met een online muziekdienst en stuurt het geluid vervolgens analoog of digitaal door naar je versterker. Controleer vooraf welke aansluitingen er op de versterker beschikbaar zijn om een netwerkstreamer aan te sluiten. Er moet in ieder geval een analoge, optische of coaxiale ingang vrij zijn. Wanneer er geen internetkabel in de buurt ligt van je muziekinstallatie, kun je het beste een streamer met wifi-ondersteuning aanschaffen. Naast het afspelen van online muziek, kunnen deze apparaten meestal ook lokale audiobestanden weergeven via bijvoorbeeld een usb-poort. Diverse bekende merken hebben goede netwerkaudiospelers uitgebracht, zoals Denon en Marantz. Deze hifi-componenten zijn wel vrij kostbaar. Er zijn echter ook compacte netwerkstreamers voor een paar tientjes te koop, zoals de Rocki Play of Gramofon.

© PXimport

Tip 04 Deze netwerkaudiospeler van Denon verbind je via een analoge of optische uitgang met een versterker.

Tip 05: Spotify Connect

Veel hifi-merken vermelden op de verpakking van hun producten dat ze Spotify Connect ondersteunen. In dat geval verloopt de bediening via een app op een smartphone of tablet. Via het mobiele apparaat maak je kenbaar naar welk muziekalbum je wilt luisteren op een receiver, netwerkaudiospeler of smart-tv. Voorwaarde is wel dat beide apparaten met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn. Je gebruikt de mobiele app om te controleren of er andere apparaten in het netwerk beschikbaar zijn die overweg kunnen met Spotify Connect.

Speel in de app een nummer af en druk op het Connect-teken (pictogram met luidspreker). Zodra je in de lijst het gewenste apparaat aanwijst, start de muziekweergave direct. Handig is dat je deze functie ook probleemloos gebruikt tussen twee mobiele apparaten. Op deze wijze lukt het om een oude versterker met de online muziekdienst te verbinden. Sluit een (oude) smartphone of tablet via een audiokabel aan op een analoge ingang en gebruik de Spotify-app op een ander mobiel apparaat om muziek te streamen. Houd er rekening mee dat Spotify Connect alleen beschikbaar is voor Premium-abonnees.

Tip 06: Smart-tv

Bezitters van sommige smart-tv's en blu-ray-spelers van Samsung hebben toegang tot een Spotify-app. Het gaat om modellen die vanaf 2012 op de markt zijn gebracht. De app dien je wel zelf te downloaden via de Smart Hub. Naast Samsung hebben ook LG en Philips televisies met ondersteuning voor de online muziekdienst ontwikkeld. Spotify is in combinatie met een smart-tv vooral een nuttige oplossing wanneer je deze dienst incidenteel gebruikt, bijvoorbeeld voor een feestje. Bij dagelijks gebruik is het omslachtig om eerst de tv in te schakelen om naar muziek te luisteren. Wanneer je in de woonkamer naar online muziek wilt luisteren, ligt een receiver of netwerkstreamer meer voor de hand.

 

© PXimport

Tip 06 Recente smart-tv's van Samsung verlenen toegang tot een Spotify-app.

Tip 07: Mediaspeler

Mediaspelers zijn primair bedoeld om (gedownloade) videobestanden op een televisie af te spelen. Hoewel veel merken als extraatje internet-apps aan hun interface toevoegen, is de ondersteuning voor Spotify helaas schaars. Een uitzondering hierop vormt de mediaspeler WD TV van Western Digital. Vanuit het menu is de Spotify-app rechtstreeks bereikbaar. Met name wanneer je deze mediaspeler op een receiver of versterker hebt aangesloten via een hdmi- of optische kabel, geniet je van mooi geluid. Een nadeel is dat je altijd de interface op de televisie nodig hebt om de muziekdienst te bedienen. Helaas ontbreekt er ondersteuning voor Spotify Connect, waardoor je geen smartphone of tablet als afstandsbediening kunt gebruiken. Met de meegeleverde afstandsbediening gaat het zoeken naar leuke artiesten een stuk stroever. Toch is de WD TV vanwege zijn vele mogelijkheden en betaalbare prijskaartje van ongeveer negentig euro een aantrekkelijke optie om Spotify binnen je home-cinemaset te integreren.

 

© PXimport

Tip 07 Er zijn nauwelijks mediaspelers met Spotify-ondersteuning, al is de WD TV een uitzondering.

Tip 08: Meerdere kamers

Wil je in iedere kamer van Spotify-muziek genieten? In dat geval is een multiroomsysteem echt iets voor jou. In elke ruimte zet je een losse speaker neer, bijvoorbeeld in de woonkamer, slaapkamer, keuken en op zolder. Via een ethernetkabel of wifi zijn alle luidsprekers met hetzelfde netwerk verbonden. Via een app op je smartphone of tablet bepaal je welke muziek er waar wordt afgespeeld. Je geeft hierbij zelf aan welke speakers je hiervoor wilt gebruiken. Afhankelijk van welk merk multiroomsysteem je kiest, is het ook mogelijk om bestaande hifiapparatuur binnen het speakernetwerk te integreren. Nagenoeg alle multiroomsystemen bieden vanuit hun app rechtstreeks toegang tot de Spotify-bibliotheek. Er zijn steeds meer merken die interessante producten te koop aanbieden, zoals Sonos, Denon, Samsung, Philips en Panasonic. Houd wel rekening met een forse aanschafprijs van minimaal enkele honderden euro's.

PlayStation Music

Lange tijd was Spotify niet beschikbaar voor gameconsoles. Fabrikanten van spelcomputers brengen tenslotte liever hun eigen muziekdienst aan de man. Sony is van deze gedachte afgestapt aangezien het bedrijf onlangs een overeenkomst heeft gesloten met Spotify. Vanaf 29 maart 2015 is de eigen dienst Music Unlimited vervangen voor de Spotify-catalogus. In het menu is de muziekbibliotheek terug te vinden onder de naam PlayStation Music. Na een firmware-update verschijnt deze nieuwe app vanzelf in het menu van de PlayStation 3 en 4. Een leuke toevoeging van de PlayStation 4 is dat gamers tijdens videospelletjes kunnen luisteren naar hun favoriete muziek

 

© PXimport

Sony heeft zijn dienst Music Unlimited vervangen voor Spotify (PlayStation Music).

Tip 09: Internetradio

Internetradio's zijn via ethernet of een wifi-verbinding verbonden met internet. Op deze manier zijn er duizenden radiostations rechtstreeks bereikbaar. Sommige fabrikanten van deze producten hebben Spotify-ondersteuning toegevoegd. Omdat een internetradio beschikt over eigen speakers, is dit apparaat zeer geschikt om tijdens vakanties van online muziek te genieten. Het display van een internetradio is doorgaans klein. Om die reden vindt de bediening van de Spotify-bibliotheek plaats via een mobiele app. Dankzij Spotify Connect (zie tip 5) is de bediening een fluitje van een cent. De meeste producten zijn uitgerust met extra functies om radio te ontvangen, zoals DAB+ en FM. Merken die geschikte internetradio's te koop aanbieden, zijn onder andere Argon Audio, Ruark en Revo.

 

© PXimport

Tip 09 De Argon iNet3 is een voorbeeld van een compacte tafelradio met geïntegreerde ondersteuning voor Spotify.

Tip 10: Draadloze speaker

Draadloze speakers zijn er in allerlei soorten en maten. Ieder bekend audiomerk heeft wel een of meerdere apparaten binnen deze productgroep in zijn portfolio. Je geeft met je smartphone of tablet aan welke muziek je wilt afspelen, waarna je de audio via bluetooth of het draadloze netwerk streamt naar de speaker. Veel luidsprekers zijn zeer compact, zodat je ze gemakkelijk onderweg gebruikt. Afhankelijk van welk product je in gebruik hebt, zijn er maximaal twee mogelijkheden om Spotify-muziek op draadloze luidsprekers af te spelen.

Je kunt je smartphone of tablet via bluetooth met de speaker verbinden. Het mobiele toestel maakt verbinding met de servers van Spotify en stuurt de muziek via bluetooth door naar de luidspreker. Met een mobiel internetabonnement luister je op iedere plek naar online muziek. Draadloze speakers met ondersteuning voor wifi en Spotify Connect zijn in staat om rechtstreeks contact te leggen met de servers van de online muziekdienst. De app op je smartphone of tablet fungeert dan als afstandsbediening. Veel draadloze speakers met wifi-ondersteuning behoren overigens tot een multiroomaudiosysteem.

 

© PXimport

Tip 10 Iedere bluetooth-speaker is in staat om Spotify-muziek vanaf een smartphone of tablet weer te geven.

Tip 11: Autoradio

Zelfs via een geschikte autoradio heb je toegang tot jouw Spotify-bibliotheek. Verschillende automerken hebben de muziekdienst geïntegreerd in het entertainmentsysteem op het dashboard, zoals Volvo, BMW en Mini. Een goedkoper alternatief is om je smartphone via bluetooth of de hoofdtelefoonaansluiting te verbinden met de autoradio. Via de Spotify-app geniet je vervolgens tijdens autoritten van online muziek. Besef wel dat het streamen van audiobestanden ten koste gaat van je databundel. Abonnees van Spotify Premium hebben als voordeel dat ze muziek offline kunnen opslaan. Handig voor het geval je liever niet via een mobiele dataverbinding muziek streamt naar je autoradio.

 

© PXimport

Tip 11 Sommige autofabrikanten hebben hun inbouwradio standaard voorzien van Spotify.

Kooptips

Wil je graag in je woning genieten van mooi Spotify-geluid? We schotelen je twee interessante mogelijkheden voor.

Rocki Play

Prijs: € 59,99

Als je al een prima stereo-installatie hebt staan, is het zonde om duurbetaalde apparatuur te vervangen voor het louter toevoegen van een Spotify-functie. De Rocki Play verbind je audioapparatuur met een wifi-netwerk. Sluit dit compacte apparaatje aan op een analoge ingang van je versterker en bepaal met je smartphone welke muziek je wilt afspelen. Dankzij ondersteuning voor Spotify Connect gebruik je de mobiele app als afstandsbediening. Verder kan je ook via alternatieve muziekdiensten muziek afspelen op de Rocki Play, zoals Deezer en SoundCloud. Het apparaatje kost in Nederland ongeveer zestig euro en is beschikbaar in alle kleuren van de regenboog.

 

© PXimport

Marantz NR1605

Prijs: € 699,-

Wie toch een nieuwe receiver met een geïntegreerde Spotify-functie zoekt, kan de fraaie Marantz NR1605 overwegen. Naast ondersteuning voor online muziekdiensten, is deze versterker ook in staat om eigen muziek vanaf andere netwerkapparaten te streamen. Verder is er een bluetooth-adapter ingebouwd. De NR1605 ondersteunt het gebruik van audiobestanden in een hoge resolutie. Kortom, zeer interessant voor audiopuristen. Deze zevenkanaals versterker ondersteunt een uitgangsvermogen van negentig Watt per kanaal.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten