ID.nl logo
Captain Crunch: 'Hacken moet je jezelf leren'
© PXimport
Huis

Captain Crunch: 'Hacken moet je jezelf leren'

Je smartphone, je pc, je internetgebruik: veel, heel veel is te danken aan hobbywerk uit de oertijd van computers. Knutselaars als Steve Wozniak, Steve Jobs en ook hun toenmalige compagnon annex 'phreaker' Captain Crunch. "Koffie in, code out."

Dit is Captain Crunch

Captain Crunch is de hackersnaam van oerhacker John Draper. De in 1943 geboren programmeur dankt zijn nickname aan de mascotte (Cap'n Crunch) van een Amerikaans merk cornflakes dat in de jaren 60 een plastic fluitje meeleverde. Het scheepsfluitje dat als kinderkadootje in de cornflakesdoos zat, bleek bruikbaar om het telefoonsysteem van AT&T te hacken. Gratis gesprekken, ook voor duurdere lange-afstandsverbindingen, waren hierdoor mogelijk. Draper wist dit hacken van het telefoonnetwerk (phone hacking, ook wel phreaking) uit te dokteren na een tip van een blinde phonehacker. Het cornflakesfluitje wist namelijk een toonzuivere klank op 2600 hertz te geven, wat precies de frequentie is waarop het toenmalige AT&T-systeem interne commando's doorgaf.

Het beroemde hackersmagazine 2600: The Hacker Quarterly (voor het eerst gepubliceerd in 1984), is vernoemd naar deze vondst. Door te experimenteren met het fluitje wist radiopiraat Draper zogeheten blue boxes te maken: analoge elektronische apparaten waarmee de diverse tonen van het telefoonsysteem te reproduceren waren. Elke beller kon zo de rol van een operator aannemen.

Waar ben je nu mee bezig?

"Ik doe code-development voor Golden Spear, een start-up in San Francisco die AI (artifical intelligence, ofwel kunstmatige intelligentie - red.) ontwikkelt voor natural language processing. Het gaat dan om analyse en begrip van gewone taal, zowel in tekst als in spraak. En ook nog eens in diverse talen. Het is voor computers heel moeilijk om een gewone zin te herkennen." Lees ook: Wat is de NSA?

Dus je bent gewoon developer, geen hacker?

"Ik promote wel PGP (encryptiemethode Pretty Good Privacy - red.), dat is één van de beste manieren die er is om je communicatie veilig te houden. PGP bezorgt de NSA veel hoofdpijn."

Wat was je reactie op de onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA?

"Ik was niet verbaasd over de onthullingen door Edward Snowden. Ik wist wel dat ze de technologie hadden, ik wist alleen niet wat ze daarmee deden."

"Het baart me wel zorgen dat het veel mensen niet deert. Veel mensen halen hun schouders op: I don't care. Dat is fout. John Q. Public (Jan Modaal - red.) denkt dat er niets aan de hand is, want hij of zij 'doet toch niks illegaals?' Dat is een passieve en gevaarlijke houding, als schapen."

Crunchman doceert

Hoe komt een oerhacker die geen miljardenbedrijf heeft opgezet in Computer!Totaal? We hebben Captain Crunch, ook wel Crunchman genoemd, gesproken in de aanloop naar een college dat hij in september gaat geven aan Nederlandse studenten. Het IT Talent College, georganiseerd door Conjugo Events, brengt Captain Crunch 'voor de klas'. Hij legt dan het phreaking van vroeger uit, vertelt over zijn ervaring met softwareontwikkeling door de jaren heen en geeft zijn visie op huidige trends op het gebied van coding, security en verwante zaken. Zoals past bij een echte collegetour is deze bijeenkomst toegankelijk voor studenten die ter plaatse ook hun eigen vragen kunnen stellen.

Je vreest dat we in 1984 leven?

"Ja, 1984 is hier. Daarom adviseer ik iedereen: gebruik crypto! Gebruik encryptie ook voor de meest alledaagse zaken. Helaas is dat voor de meeste mensen nog altijd te ingewikkeld. Ik heb geprobeerd om de PGP-plug-in voor Chrome aan de praat te krijgen. Dat lukte me niet. Ik heb PGP nu wel werkend op mijn iPad. Dat kostte me een paar uur werk."

Gewone mensen maken dus erg weinig kans om encryptie te gebruiken voor hun communicatie?

"Nee, hoor. Ik raad Wickr aan, dat is een communicatie-app die je gewoon en makkelijk kunt installeren. Het is een veilige manier om te communiceren en het heeft zogeheten 'perfect forward secrecy'. Dat betekent dat het telkens nieuwe encryptiesleutels gebruikt, waardoor het vrijkomen - of kraken - van een sleutel geen impact heeft op alle berichten. Verder staan en blijven de berichten op mijn iPhone staan. Als ik een bericht wil lezen, wordt het ontsleuteld en dan na één uur automatisch gewist. Standaard staat het automatisch deleten ingesteld op 24 uur. Je kunt dat zelf instellen, bijvoorbeeld ook op een week."

"Geen enkel crypto-programma is perfect. Maar Wickr komt erg dicht in de buurt."

Je leest nu tijdens ons interview ook Wickr-berichten?

"Nee. Wickr heeft nu net een storing, dat heb ik weer met mijn pech!"

"Dat is wel echt jammer, want nu kan ik niemand bereiken terwijl ik even in Nederland ben. Ik ken hier mensen die me willen ontmoeten, maar die veilig moeten communiceren. Soms gebeurt dat zelfs via een tussenpersoon. Ik heb hun telefoonnummers of andere contactgegevens dan ook niet."

Waar erger je je aan?

"Mensen mailen me wel eens met me met de vraag 'Leer mij om te hacken'. Dat is een hele domme vraag. En het is te riskant. Voor hun én voor mij. Gezien mijn verleden word ik in de gaten gehouden. Hacken moet je jezelf leren. Dat heb ik ook gedaan."

Wat heb jij jezelf toen geleerd om te hacken?

"Ik zat in telefoonsystemen, wat toen analoge apparaten waren. Ik ben aan computers begonnen om analoge elektronica te ontwerpen. Dat was voor een analoge stemvervormer die ik wilde maken. Ik had een digitale computer nodig om de gecompliceerde filters te berekenen."

Welke computer was dat dan?

"Ik deed dat rekenwerk op wat toen een minicomputer heette: een HP 2000-systeem. Een vriend van me had dat in zijn garage staan. Hij wilde een bedrijf opzetten voor timesharing, waarbij dus meerdere mensen tijd op een centraal computersysteem konden huren. Dit was vóór de tijd van de personal computer. Dat bedrijf BTI, Basic Timesharing Inc., gaf mij toegang voor 99 cent per uur. De normale prijs was iets van 20 dollar per uur, plus nog eens de kosten van de processorbelasting die je veroorzaakt."

"Toen ik eenmaal had geleerd om de computer te gebruiken, was ik om."

Waarom ben je oorspronkelijk aan hacking, van analoge elektronica, begonnen?

"Ik was nieuwsgierig. Toen ik in dienst moest, had ik weinig te doen dus heb ik daar maar met het telefoonsysteem gespeeld. Toen ik uit dienst kwam, ontdekte ik dat het commerciële telefoonsysteem erg leek op dat in het leger."

Wat leer en doe je zelf anno nu?

"Dat is niet heel veel meer. Door mijn medische situatie kan ik niet meer veertien uur achter elkaar programmeren. Dus ik vertrouw veel op aanvullende functies van developmenttools, zoals AutoComplete. Dat en andere hulpmiddelen zitten in de meeste moderne IDE's (integrated development environments - red.). Bovendien is dat ook nodig voor de complexiteit van hedendaags coden: als je te maken hebt met bijna 30.000 API-calls (application programming interfaces - red.), zoals in een modern besturingssysteem. Hulp van developmenttools scheelt dan veel tijd."

Programmeren is dus makkelijker dan ooit?

"Nou, dat hangt ervan af. Ik vind bijvoorbeeld Visual Studio (het ontwikkelprogramma van Microsoft - red.) helemaal niks. Daar heb ik 24 uur aan besteed en geen één regel code gemaakt. Er zijn zoveel API's en zoveel mogelijke manieren om iets te doen. Er is te veel complexiteit. Je kunt jezelf dan zó in een cirkel klemzetten."

Wat gebruik je dan wel?

"Ik werk het meeste in Python. Misschien is dat ook omdat ik wat vastgeroest ben: ik wil geen andere talen meer leren. Gemiddeld besteed je dan namelijk zo'n tachtig procent van je tijd aan de syntax van een programmeertaal. Een taal is namelijk niet zo vergevingsgezind voor foutjes. Dus moet je de syntax goed doorhebben. Maar je bent dan niet bezig met het onderliggende probleem dat je met die programmeertaal wilt oplossen."

Inspiratie voor Jobs en Wozniak, hobbyclub

Het phonehacken door Captain Crunch en de door hem gemaakte blue boxes waarmee anderen dit ook konden doen, heeft AT&T gedwongen om het hele telefoonsysteem te herzien. De kosten van de gepleegde gratis gesprekken plus de kosten voor de vervanging van apparatuur waren enorm. De blue boxes van Draper zijn via een artikel in Esquire Magazine in 1971 breed onder de aandacht gekomen.

Onder de lezers waren ook een jonge Steve Jobs en Steve Wozniak, die vervolgens zelf in de blue box-business ging. De twee latere Apple-oprichters gingen deze phonehackapparaatjes maken en verkopen. Onder de lezers waren echter ook de Amerikaanse autoriteiten, die Draper in 1972 hebben gearresteerd voor telefoonfraude. Dat heeft Captain Crunch vijf jaar voorwaardelijke celstraf opgeleverd.

De beroemde phreaker is niet alleen bekend van zijn telefoonhacks en indirecte invloed op Apple-grondleggers Jobs en Wozniak. Draper was ook één van de leden van een hobbycomputerclub die vergaande impact heeft gehad. De Homebrew Computer Club in Silicon Valley die van maart 1975 tot december 1986 bijeenkomsten hield waar de leden dan hun knutselwerk aan elkaar showden, met elkaar deelden en weer verbeterden. Zoals Wozniaks ontwerp van de zelfbouwcomputer Apple 1. Uit de Homebrew-scene zijn diverse grondleggers van de pc- en later ICT-industrie voortgekomen.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom
© JBL
Huis

Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare draadloze hoofdtelefoon, bluetooth-speaker, radio of soundbar? Vandaag hebben we vijf interessante audioproducten voor je gespot.

JBL Tune 770NC

Zoek je een goede bluetooth-koptelefoon met noise-cancelling? De zwarte uitvoering van de JBL Tune 770NC is op het moment van schrijven spotgoedkoop! Als je liever een ander kleurtje wilt, kies je als alternatief voor een witte, blauwe of paarse versie. Deze kleurstellingen zijn eveneens betaalbaar. De Tune 770NC heeft zachte kussens die volledig over je oren vallen. Wel zo comfortabel, want hierdoor ervaren je oren geen hinderlijke drukpunten. Gunstig is de ondersteuning voor actieve ruisonderdrukking. Op drukke plekken filtert deze draadloze koptelefoon storende achtergrondgeluiden weg.

De Tune 770NC heeft twee audiodrivers van veertig millimeter met een volledig bereik. Op een volledig opgeladen accu kun je tot ongeveer 44 uur luisteren. Zet je noise-cancelling uit, dan bedraagt de maximale luistertijd zelfs zeventig uur. Heb je een lekker muziekalbum opstaan terwijl iemand je opbelt? Pauzeer dan de audioweergave en voer handsfree een gesprek. Tot slot loont het de moeite om de JBL Headphones-app op een smartphone te installeren. Met behulp van diverse equalizerinstellingen stel je daarmee jouw favoriete geluid in.

Xiaomi Redmi Buds 5

Voor enkele tientjes koop je deze volledig draadloze oordopjes van Xiaomi. Je kiest tussen een zwarte, witte en lichtblauwe uitvoering. Ondanks de lage aanschafprijs ondersteunt de Redmi Buds 5 noise-cancelling. Ideaal voor wie zich in een drukke omgeving even wil concentreren. Volgens de fabrikant filteren de in-ears tot 46 decibel van de geluiden om je heen weg. Het werkt vooral bij laagfrequentie audiogolven, zoals motoren van voertuigen. Je kunt zelf de mate van actieve ruisonderdrukking instellen.

Xiaomi belooft op een enkele acculading een luistertijd van tien uur. Verder kun je de oordopjes met de bijgesloten oplaadcase tot driemaal volledig opladen. Kortom, de Redmi Buds 5 hebben pas na zo'n veertig uur luisteren netstroom nodig. Heb je vaak haast, dan is de snellaadfunctie ideaal. Na vijf minuten opladen kun je weer twee uur luisteren. Via het bedieningspaneeltje aan de buitenzijde stuur je de in-ears makkelijk aan. Sla bijvoorbeeld een liedje over, wijzig het volume of neem een inkomend gesprek aan. Als laatste is het lichte gewicht van slechts 5,3 gram per oordopje een pluspunt. Dit maakt de Redmi Buds 5 geschikt voor lange luistersessies.

Philips TAB5309/10

Met de Philips TAB5309/10 schaf je een betaalbare soundbar én subwoofer aan. Beide apparaten zijn draadloos met elkaar verbonden, waardoor je geen kabels hoeft te trekken. Als je met de afstandsbediening een hoog basniveau selecteert, voel je drukke scènes van films, series en games letterlijk trillen. Uiteraard activeer je net zo makkelijk een 'zachtere' basweergave. De achterzijde telt drie aansluitingen, namelijk HDMI-ARC, s/pdif (optisch) en 3,5mm-audiojack. Je kunt dus elke televisie aansluiten.

Met een lengte van 76,6 centimeter past de TAB5309/10 bij zo'n beetje elke beeldbuis. Plaats de soundbar op een televisiemeubel of hang hem met de meegeleverde wandbevestiging aan de muur. Eenmaal aangesloten wissel je tussen verschillende geluidsinstellingen, namelijk film, muziek en stadion. Bovendien versterk je zo nodig stemmen, zodat je mensen op televisie beter kunt verstaan. Je gebruikt deze soundbar eventueel ook voor het luisteren van muziek. Verbind hiervoor een smartphone via bluetooth en stream je favoriete Spotify-afspeellijsten. Als alternatief kun je ook een usb-stick of externe harde schijf met audiobestanden aansluiten.

Lees ook: Welke bluetooth-speaker past bij mij?

JBL Clip 5

De JBL Clip 5 is een van de goedkoopste bluetooth-speakers die je momenteel kunt kopen. Dit product is in zo'n beetje alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar, namelijk zwart, roze, rood, legergroen, wit, paars en blauw. Gunstig is de IP67-gecertificeerde behuizing, want stof, zand en water kunnen niet binnendringen. Hang de Clip 5 via de geïntegreerde karabijnhaak dus gerust in de douchecabine of neem de compacte luidspreker mee naar het strand. Dankzij het lichte gewicht van 285 gram neem je het apparaatje overal mee naartoe. Via de JBL Portable-app op een smartphone pas je desgewenst diverse geluidsopties aan.

De ingebouwde accu kun je via de bijgesloten usb-c-kabel opladen. Luister vervolgens twaalf uur onafgebroken naar muziek, podcasts en/of radio. Is de accu toch onverhoopt leeg? Druk dan op de zogeheten Play Boost-knop voor nog eens drie uur luisterplezier. Verder heeft de voorzijde knopjes om het volume te reguleren en de audioweergave te pauzeren. Ten slotte is het mogelijk om twee Clip 5-speakers draadloos te koppelen. Zo luister je naar een voller geluid. Je leest hier enkele reviews van andere gebruikers.

Philips TAR5005/10

Wil je een goedkope FM-/DAB+-radio met wekkerfunctie kopen? Momenteel bieden enkele webshops dit fraaie exemplaar van Philips voor minder dan vijftig euro aan. Via de lange telescopische antenne aan de achterzijde vergroot je de kans op een goede radio-ontvangst. Kies wel een locatie dicht bij het stopcontact, want de TAR5005/10 heeft geen accu. In de houten klankkast is een audiodriver van ruim zes centimeter verantwoordelijk voor het geluid.

Bovenop de behuizing tref je een behoorlijk uitgebreid bedieningspaneel. Hiermee sla je tot twintig voorkeurzenders in het geheugen op. Je kunt daarnaast het volume wijzigen en een wekker instellen. Configureer zo nodig twee alarmen op verschillende tijdstippen. Verder kan de TAR5005/10 zichzelf na een bepaalde periode automatisch uitschakelen, bijvoorbeeld na 15, 60 of 120 minuten. De voorkant heeft een display waarop je de tijd, het radiostation en zenderinformatie kunt aflezen. Deze (design)radio meet slechts 15,5 × 9,5 × 10,9 centimeter, zodat je vast wel een mooi plekje kunt vinden.