Brandprogramma zonder opsmuk: deel 1
In het veelgebruikte Nero zit een ongelooflijke hoeveelheid extra's verwerkt. Gelooft u dat allemaal wel en wilt u gewoon simpel en snel cd's dan wel dvd's branden, gebruik dan het gratis CDBurnerXP. In zijn nieuwste versie werkt-ie ook uitstekend onder Windows Vista!
In het veelgebruikte Nero zit een ongelooflijke hoeveelheid extra's verwerkt. Gelooft u dat allemaal wel en wilt u gewoon simpel en snel cd's dan wel dvd's branden, gebruik dan het gratis CDBurnerXP. In zijn nieuwste versie werkt-ie ook uitstekend onder Windows Vista! Deze workshop behandelt het branden van audiocd's, maar bedenk dat CDBurnerXP een absolute allrounder is op het gebied van cd's en dvd's branden. Ook een data-schijf is zo gemaakt, desgewenst weggeschreven naar de nieuwste media als Blu-ray. Echt een prima keuze als u meer wilt dan het standaard brandhulpje van Windows, maar geen behoefte hebt aan een zeer veelzijdig multimediaal brandpakket als Nero. En omdat het om een qua omvang bescheiden programma gaat werkt CDBurnerXP bovendien razendsnel, zelfs op wat oudere pc's!
Stap 1
©CIDimport
Breng met uw browser een bezoekje aan cdburnerxp.se en klik aldaar op de link Download now! Bewaar het installatiebestand in een downloadmap of op het Bureaublad. Dubbelklik na downloaden op het binnengehaalde .exe-bestand, worstel u even door de beveiligingswaarschuwingen heen en doorloop de installatiewizard. U kunt CDBurnerXP starten via het menu Start, in de programmagroep CDBurnerXP vindt u een snelkoppeling naar het brandprogramma. De eerste keer dat u CDBurnerXP start vraagt hij in welke taal hij moet werken, waarbij wij natuurlijk voor Nederlands kiezen.
Stap 2
©CIDimport
Het is handig om nu alvast een lege, opneembare cd in de brander te stoppen, dan is zodadelijk in één oogopslag te zien hoeveel vrije schijfruimte er nog beschikbaar is. Klik in het inmiddels geopende dialoogvenster op de knop Maak Audio CD, waarna alle benodigde onderdelen voor het branden en bewerken van een muziek-cd openen.
Stap 3
©CIDimport
Blader naar een map met een verzameling mp3's, waarvan u de gedownloade exemplaren uiteraard netjes hebt afgerekend. Sleep deze vervolgens naar het compilatiepaneel (1), waarna alle tracks netjes op een rijtje worden gezet. Als u een lege cd in de brander hebt zitten, ziet u onder in beeld op de statusbalk niet alleen hoeveel speeltijd de totale cd is geworden (2), maar ook hoeveel ruimte er nog vrij is (3). Wordt de maximale schijfruimte overschreden, dan verschijnt de waarschuwing Data te veel voor grootte van medium en bovendien staat achter Resterende ruimte een negatief getal vermeld. Handig is in zo'n geval ook de balk met tracks, u kunt precies zien waar het fout gaat. In bijgaand voorbeeld (3b) zien we dat als we alles vanaf track 18 verwijderen, er geen probleem meer is.
Stap 4
©CIDimport
Een track verwijderen doet u door het betreffende nummer te selecteren en daarna op de toets Verwijderen te drukken. U kunt ook de volgorde van tracks wijzigen door ze simpelweg met de linker muisknop beet te pakken en waar dan ook in de tracklijst naar toe te slepen. Handig voor als u een compilatie-cd maakt van verschillende uitvoerenden; u bepaalt dan zelf de prettigste volgorde. Een track beluisteren kan ook, dubbelklik daarvoor op een track in de afspeellijst, waarna de ingebouwde Muziekspeler het bestand afspeelt. In het zwevende dialoogvenster klikt u op de pauzeknop om het spelen weer te stoppen.
Stap 5
©CIDimport
Als alle tracks zijn toegevoegd klikt u op de brandknop in de knoppenbalk van CDBurnerXP, waarna een dialoogvenster opent. Selecteer daar beslist de optie Schijf in een keer (afspelen zonder tussenpauzes), daarmee bent u zeker van het feit dat de gebrande cd straks in elke cd-speler is te beluisteren. Om eventuele snelheidsproblemen (qua branden) te voorkomen is het verder praktisch om de optie Bestanden lokaal in cache opslaan in te schakelen. Als ook dat gebeurd is, klikt u op de knop Brand schijf.
Stap 6
©CIDimport
Hebt u ervoor gekozen om de optie Bestanden lokaal in cache opslaan te gebruiken, dan worden eerst alle bestanden - indien nodig - geconverteerd. Dat heeft als voordeel dat ook een wat tragere pc de cd kan branden: eerst worden alle mp3's omgezet naar cd-audio en pas daarna gebrand. Het totale brandproces duurt dan overigens wel iets langer! Hebt u een moderne pc staan, schakel dan de genoemde optie uit. Dan worden de mp3-bestanden tijdens het branden omgezet. (Zou voor een beetje Pentium 4-systeem (en hoger) geen probleem moeten zijn.) Als het branden is gelukt, krijgt u daarvan een keurige melding. Daarna kunt u met een gerust hart het branddialoogvenster sluiten.
Stap 7
©CIDimport
Om een nieuwe audio-cd samen te stellen klikt u in het menu Bestand op Sluiten, waarna u de vraag krijgt of u de compilatie wilt bewaren. Bent u van plan meer exemplaren van deze cd te branden, klik dan op Ja en het compilatiebestand wordt bewaard. Is maar een klein bestandje, niet de muziekbestanden worden bewaard maar slechts de tracklijst en de verwijzingen naar de nummers. Geen behoefte om te bewaren? Klik dan op Nee, waarna het startvenster van CDBurnXP weer verschijnt. Normaliseren Als u mp3's of audio-cd's van verschillende artiesten hebt liggen, dan hebben die over het algemeen allemaal een ander gemiddeld volume. Dat is heel vervelend als u een verzamelschijf maakt, het ene nummer klinkt dan fluisterzacht en het volgende als een laag overvliegende 747. Gelukkig is daar vrij eenvoudig wat aan te doen door in ieder geval het piekniveau gelijk te trekken, ofwel te normaliseren. In het verleden is in Computer Idee al eens een uitgebreide workshop gepubliceerd over het gratis open source programma MP3Gain, dat mp3's in volume gelijk kan trekken. Het aardige is dat daarbij niet het mp3-bestand zelf wordt gewijzigd, maar uitsluitend de volume-informatie. Ieder mp3-bestand bevat namelijk volume-informatie, door deze te wijzigen klinkt het betreffende nummer harder of zachter.
We zetten in het tweede deel van deze workshop nog eens heel kort uiteen hoe een en ander werkt.