BoxCryptor: Veilig versleuteld én synchroon
Dropbox is een van de populairste diensten om bestanden (in een speciale map) op uw pc, laptop en smartphone synchroon te houden. Het kost echter wel wat moeite om die data veilig te versleutelen. Behalve dan als u BoxCryptor gebruikt: deze – gratis – tool werkt geheel transparant, althans naar de legitieme gebruiker toe.
©CIDimport
Stevige encryptie is en blijft de veiligste manier om uw gegevens af te schermen. Daar bestaan verschillende programma’s voor, waaronder het bekende en gratis TrueCrypt (www.truecrypt.org). Deze tool is echter wat bewerkelijk, zeker als u die ook wil inzetten om gegevens in uw Dropbox-map te versleutelen. BoxCryptor is een handig alternatief. Hoewel u dit programma ook zonder meer kunt inzetten om een map op uw pc te versleutelen, komt die vooral toch tot zijn recht in combinatie met Dropbox. Wel is het zo dat deze laatste zowel onder Windows, Mac als Linux werkt, terwijl BoxCryptor het alleen doet onder Windows – althans op een gebruiksvriendelijke manier.
©CIDimport
1. Installatie
U vindt BoxCryptor op www.boxcryptor.com. In de downloadsectie ziet u dat er drie varianten beschikbaar zijn: een gratis versie en twee te betalen varianten, waarvan een voor persoonlijk en een voor commercieel gebruik. In deze workshop houden we het bij de gratis versie. De belangrijkste beperkingen zijn het niet-commercieel gebruik en een maximale opslagcapaciteit van 2 GB. Dat komt goed uit, gezien ook de gratis versie van Dropbox deze opslaglimiet hanteert. Bent u inderdaad van plan BoxCryptor in combinatie met Dropbox te gebruiken, dan installeert u eerst Dropbox (zie kadertekst) en pas daarna BoxCryptor. De installatie van deze laatste tool is in elk geval eenvoudig, alleen doet u er goed aan het onderdeel Dokan mee te laten installeren. Dat is nodig voor de goede werking van BoxCryptor en met name om uw versleutelde map als een stationsletter te kunnen benaderen.
Installatie Dropbox
Dropbox downloadt u via www.dropbox.com. Een wizard gidst u snel door de installatie. Hebt u nog geen account, selecteer dan I don’t have a Dropbox account en vul de gevraagde gegevens in (naam, e-mail, wachtwoord, computernaam). Kies een geschikte versie uit – tot 2 GB is gratis – en selecteer Typical voor een standaardinstallatie. Bevestig met Install. Na afloop krijgt u in een vijftal schermen handige uitleg te zien die u door de belangrijkste mogelijkheden loodst. U rondt de procedure af met Finish, waarna u Dropbox opstart.
Vanuit het systeemvak van de Windows taakbalk kunt u uw Dropbox-map openen. Alle gegevens die u hierin plaatst, worden automatisch gesynchroniseerd met uw online opslagruimte in de ‘cloud’ (lees: op de Dropbox-servers). Installeert u Dropbox met hetzelfde account op andere toestellen, dan wordt ook daar uw Dropbox-map gesynchroniseerd. De gegevens worden weliswaar versleuteld verstuurd, maar ligt het u niet zo lekker dat de makers van Dropbox – bijvoorbeeld onder dwang van de (Amerikaanse) overheid – alsnog bij uw bestanden kunnen, dan moet u beslist de rest van deze workshop doornemen.
©CIDimport
2. Basisconfiguratie
Start u BoxCryptor de eerste keer op, dan vraagt die meteen om de ‘source directory’, de map dus waarvan u de bestanden wil versleutelen. Is het uw bedoeling uw Dropbox-map te encrypteren, dan verwijst u uiteraard naar die locatie (standaard is dat C:\users\<gebruikersnaam>\dropbox). Vervolgens kiest u een (vrije) stationsletter in het uitklapmenu. BoxCryptor zal uw versleutelde map dan onder die letter via de Verkenner bereikbaar maken. Houd er wel rekening mee dat eventueel al bestaande gegevens in die map niet mee worden versleuteld. Wilt u dat alsnog, dat zal u die data moeten verplaatsen en achteraf terugzetten. Vervolgens vraagt BoxCryptor u om een wachtwoord en daarvoor kiest u natuurlijk een stevig exemplaar. Verwijder het vinkje bij Remember this password als u het wachtwoord wil invoeren telkens u een nieuwe Windows-sessie start. Dat kan bijvoorbeeld nuttig zijn als verschillende gebruikers op uw toestel werken.
3. Encryptie
Laten we BoxCryptor al meteen even uittesten… Start de Windows Verkenner en open het BoxCryptor-station. Creëer in dit station een willekeurige map en een of meer bestanden. Wanneer u nu die map benadert niet via de speciaal toegekende stationsletter, maar via het normale pad (bijvoorbeeld C:\data\mijnboxcryptormap) of vanuit Dropbox (als u in de vorige stap BoxCryptor naar uw Dropbox-map had verwezen), zult u merken dat die map- en bestandsnamen onleesbaar zijn, evenals de inhoud van die bestanden. Alle data zijn namelijk door BoxCryptor standaard versleuteld met een nagenoeg onkraakbaar AES-256 encryptie-algoritme.
©CIDimport
4. Wachtwoord
Stel nu, iemand komt uw woning of kantoor binnen en u wilt uw (lokaal) versleutelde map snel ontoegankelijk of onleesbaar maken. Het komt er dan eigenlijk op neer dat u de speciale stationsletter moet laten verdwijnen. Open hiervoor het systeemvak van Windows, klik het BoxCryptor-pictogram met de rechtermuisknop aan en kies Exit. BoxCryptor is niet langer actief en de data uit de betreffende map blijven stevig versleuteld achter. Deze ‘beveiliging’ heeft natuurlijk vooral zin als u BoxCryptor zo hebt ingesteld dat die om het wachtwoord vraagt zodra de tool opnieuw wordt opgestart. Blijkt u BoxCryptor toch te kunnen herstarten zonder een wachtwoord te moeten invoeren, klik het BoxCryptor-pictogram dan met de rechtermuisknop aan. Kies Change Password, vul tweemaal een wachtwoord in en zorg deze keer dat u wel degelijk het vinkje verwijdert naast Remember this password. Bevestig met OK. Uw gegevens blijven intact, zelfs als u hier een nieuw wachtwoord kiest.
©CIDimport
5. Mobiel gebruik
Zowel Dropbox als BoxCryptor laten zich ook op smartphones en tablets installeren, met name voor iOS en Android. We tonen u hier hoe u dat op een Android-toestel doet, maar de werkwijze voor iOS – op uw iPhone of iPad – is vergelijkbaar. U vindt BoxCryptor in de Android Market, zowel een gratis versie (die alleen leesmogelijkheden biedt tot twee mapniveaus diep) als een Unlimited premiumvariant. De installatie is zo gebeurd.
Start u vervolgens BoxCryptor op, dan is er eigenlijk maar één optie beschikbaar: Connect with Dropbox. Het mag duidelijk zijn: BoxCryptor voor mobiel gebruik richt zich specifiek op Dropbox-gebruikers. Vul dus maar uw Dropbox-accountgegevens in (e-mailadres en wachtwoord) en bevestig met Login to Dropbox. Zodra de verbinding is gelegd en u het juiste BoxCryptor-wachtwoord hebt ingevuld, verschijnen de (ontsleutelde) mappen op uw scherm. Tijdens onze tests (op een HTC Desire) bleek de app (versie 1.0.2) nog niet echt stabiel, maar de ontwikkelaars sleutelen naar verluidt naarstig verder.