ID.nl logo
AutoHotKey: Zet Windows naar uw hand
© CIDimport
Huis

AutoHotKey: Zet Windows naar uw hand

Programmeer scripts en laat Windows volautomatisch een scala aan standaardklusjes uitvoeren. Ingewikkeld? Welnee, AutoHotKey neemt u het werk uit handen!

©CIDimport

Toegegeven: AutoHotKey is niet de meest eenvoudige tool waar we mee aan de slag gaan, maar met een beetje logisch denken zijn er – ook voor mensen met wat minder computerervaring – best aardige dingen mee te doen. We focussen ons in deze workshop dan ook vooral op de meer eenvoudige zaken, maar feitelijk is AutoHotKey een volledige (en – helaas – ook tamelijk gecompliceerde) programmeeromgeving. De echte die-hards kunnen zich dan ook helemaal uitleven met een enorme bibliotheek aan commando’s. Voor de meer standaardgebruikers is de tool ideaal om acties aan sneltoetscombinaties toe te wijzen. Bovendien is AutoHotKey ook als recorder inzetbaar voor muisbewegingen en toetsaanslagen.

 

©CIDimport

1. Downloaden

We beginnen met dat laatste onderdeel, want dat is eigenlijk het leukst. Helaas hebben de makers van AutoHotKey besloten juist dít onderdeel uit de nieuwste versie te slopen. Dat schrikt nieuwe gebruikers natuurlijk af, maar er ís gelukkig een oplossing voor de recorder. We beginnen echter met het downloaden en installeren van AutoHotKey, via www.autohotkey.com/download/. Klik daar op de link Installer for AutoHotkey_L en bewaar het installatiebestand (bijvoorbeeld) op het bureaublad. Na downloaden start u de installer en doorloopt u de installatiewizard. Het is alleen even opletten in de stap waar u gevraagd wordt welke versie u wilt installeren.

Hebt u geen idee of u een 32- of 64 bit-versie van Windows gebruikt, kies dan Unicode (32 bit). Als u een 64 bit-Windows in gebruik hebt, dan gaat u vanwege wat snelheidswinst voor de 64 bit-variant. De laatste optie – ANSI – kunt u gevoeglijk laten voor wat-ie is. Voor de rest is het allemaal een paar keer op Next en Install klikken.

©CIDimport

2. Recorder

Eenmaal geïnstalleerd vindt u AutoHotKey terug in het menu Start onder Alle programma’s en AutoHotKey. De overige in deze map aanwezige snelkoppelingen leiden naar onder meer tools voor gevorderde gebruikers en de helpbestanden. Zoals beloofd gaan we eerst aan de slag met een volautomatische recorder. Hiervoor is op internet een AutoHotKey-script (programma) te vinden dat u downloadt vanaf www.autohotkey.com/forum/viewtopic.php?t=64464.

Dubbelklik op het binnengehaalde .exe-bestand en u krijgt een heel simpel doch doeltreffend venstertje te zien waarvan de werking eigenlijk voor zich spreekt. Klik op Record om een seriebewerking in Windows op te nemen. Denk aan bijvoorbeeld het uitvoeren van een serie veelgebruikte standaardhandelingen in een fotobewerker. Als we bijvoorbeeld een filter willen gebruiken, dan moet u daar normaliter in het menu van het betreffende programma naar op zoek. Vervolgens moet een en ander naar smaak ingesteld worden en voor u het weet bent u flink wat muisbewegingen- en klikken verder. Dat kan anders!

©CIDimport

3. Opnemen

Open een afbeelding in de fotobewerker en klik op de Record-knop van Mouse Recorder. Voer alle gewenste bewerkingen als gebruikelijk uit. Klaar? Klik dan op Stop in het altijd zichtbare venster van Mouse Recorder. Om de opname af te spelen, klikt u op Play. Bedenk tijdens het opnemen overigens dat élke muisbeweging en (of) toetsaanslag wordt opgenomen, dus als u een foutje maakt ziet u dat ook meteen terug. Het is wat dat betreft dus gewoon echt een soort van live-opname die zich voor uw ogen afspeelt. Bent u tevreden met de opname, klik dan op Save en geef de ‘macro’ een logische naam.

De eerstvolgende keer opent u de opname door in Mouse Recorder op Open te klikken en naar uw opname te bladeren. Bedenk dat het afspelen van een opname niet onderbroken kan worden! Verder is het ook van belang om te weten dat Mouse Recorder niet weet of het juiste programma is geopend. Hebt u een gemaximaliseerd venster van bijvoorbeeld Paint Shop Pro gebruikt, dan is het zaak het venster net zo te maximaliseren alvorens de opname af te spelen. Speelt u de opname in een andere weergave of een ander programma af, dan kan dat hele vervelende gevolgen hebben!

©CIDimport

©CIDimport

4. Programmeren

Wilt u echt gebruik gaan maken van de scripttaal in AutoHotKey, dan ontkomt u eigenlijk niet aan een diepgravende studie van het geheel. Om dat een beetje te voorkomen zetten we een paar simpele voorbeelden voor u op een rijtje. Zo zijn bijvoorbeeld sneltoetscombinaties toe te wijzen aan het opstarten van een programma of openen van een document. Het programmeerwerk blijft in dat soort gevallen beperkt tot een (of soms een paar) regels simpele code.

Start AutoHotKey en

dubbelklik op het pictogram rechtsonder in de systeemwerkbalk. Mocht het u bij de eerste keer opstarten gevraagd worden, geef dan toestemming om een voorbeeldscript te genereren. Klik vervolgens in het hoofdvenster van de software onder File op Edit Script en u ziet dit voorbeeldscript in het welbekende Windows Kladblok geopend. Voor de eerste stappen – het programmeren van een sneltoets met een bepaalde actie ­– is het zaak om even te onthouden dat het karakter # staat voor de Windows-toets, ^ voor de Control-toets en ! voor de Alttoets.

Om ‘iets’ te laten openen staat het commando Run tot uw beschikking. Een Run-actie toewijzen aan een sneltoets doet u door de gewenste toetscombinatie op een lege regel in te voeren – daarbij gebruikmakend van de net genoemde symbolen – gevolgd door twee dubbele punten, het commando Run en daarna de naam van het te openen programma of bestand.

Ter illustratie wijzen we aan de sneltoets Windows-Alt de webpagina www.computeridee.nl toe. De instructieregel luidt in totaal dan als volgt: #!i::Run www.computeridee.nl. Typ deze regel direct onder de voorbeeldregel #z::Run www.autohotkey.com en klik vervolgens in het menu Bestand op Opslaan en sluit het kladblokvenster. Als u nu op de sneltoets Windows-Alt drukt opent de homepage van Computer Idee in de standaardbrowser.

©CIDimport

5. Openen en meer

Het automatisch gemaakte voorbeeldscript heeft als voordeel dat het altijd automatisch wordt geopend met de start van AutoHotKey, zodat u meteen verder kunt experimenteren bij een volgende start. Maar het is ook mogelijk om helemaal van nul af aan een script te programmeren. Open daarvoor het Windows Kladblok en typ in het tekstdocument de programmacode. Dat kan bijvoorbeeld weer #!i::Run www.computeridee.nl zijn (1). Klik dan in het menu Bestand op Opslaan en kies in het venster Opslaan als in het veld bij (2) voor de optie Alle bestanden (*.*). Vul bij (3) een bestandsnaam in gevolgd door de extensie .ahk en klik op Opslaan. Als u dubbelklikt op zo’n .ahk-bestand opent het in AutoHotKey en is daarmee klaar voor gebruik. Er zijn meerdere scripts tegelijkertijd te openen en uit te voeren.

6. Automatisch programma’s starten

Met het run-commando kunt u een scala aan dingen uit laten voeren: door er bijvoorbeeld een map- en bestandsnaam achter te zetten opent het bestand in de gekoppelde software. Maar ook zijn op die manier programma’s (al dan niet voorzien van het volledige pad naar de programmamap) te starten. In bijgaande afbeelding ziet u achtereenvolgens de sneltoetsen Windows-W voor het opstarten van Word (eerste regel), Windows-V voor de Verkenner (tweede regel) en het openen van een foto in een bepaalde map (derde regel).

©CIDimport

7. Compileren

Om het festijn helemaal compleet te maken kan een .ahk-script ook worden gecompileerd. Het resulterende .exe-bestand kan op iedere pc zónder AutoHotKey te installeren worden uitgevoerd. Handig als u familie, vrienden of collega’s van handige sneltoetsen wilt voorzien.

Om een script te compileren (omzetten naar machinecode) klikt u in het menu Start onder Alle programma’s en AutoHotKey op Convert .ahk to .exe. Klik in het hoofdvenster van de compiler op de knop Browse bij (1) en blader naar het .ahk-scriptbestand. Klik vervolgens op de daaronder staande knop Browse (2) en geef een bestandsnaam voor het te maken .exe-bestand op inclusief de extensie .exe en klik tot slot op de knop >Convert<. Na converteren klikt u op OK en sluit u de compiler. Het scriptprogramma start u vervolgens op elke pc middels een dubbelklik op het gemaakte .exe-bestand. Let op: hebt u helemaal in het begin voor een 64 bit-installatie gekozen, dan lopen de programma’s alleen onder een 64 bit-Windows.

AutoHotkey is een zeer uitgebreide scripttaal. Voor een overzicht van de structuur en alle commando’s is het een paar uurtjes doorspitten van het helpbestand geen overbodige luxe! Het door ons getoonde voorbeeld is heel basic, maar wel handig en een prima vertrekpunt voor wie meer met AutoHotKey wil.

Tekst: Ronald Smit

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 11, jaargang 2012

▼ Volgende artikel
Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe
Mobiliteit

Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe

In Nederland is elektrisch rijden het voordeligst als je je auto thuis kunt opladen met eigen stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Maar dan moet je wel een eigen oprit hebben of van de gemeente toestemming krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat slechts een op de drie gemeenten dit toestaat.

Je auto voor de deur opladen met je eigen stekker kan op verschillende manieren: met een kabelmat, speciale kabelgoottegels of een laadarm die over de stoep hangt. De laatstgenoemde optie wordt alleen toegestaan in Haarlem en Zuidplas. Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken ligt in de stoep, zijn het populairst - een kwart van de gemeenten experimenteert hiermee of heeft dit in het verleden gedaan. Het gebruik van een kabelmat is de meest toegankelijke oplossing, wat in 27 gemeenten (8 procent) is toegestaan.

Bron: Zonneplan

Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten flexibeler wat betreft het opladen over de stoep. In Drenthe, Groningen en Limburg is dit vrijwel nergens toegestaan, al hebben woningen daar vaker een eigen oprit.

Momenteel beschikt één op de twaalf Nederlandse huishoudens (8 procent) over een eigen laadpaal. Dit percentage is het hoogst in de gemeente Laren, waar bijna een derde van de huizen een laadvoorziening heeft. Ook in Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt dit percentage boven de 20 procent. Financiële middelen lijken een grotere rol te spelen bij het aanschaffen van een elektrische auto dan de fysieke ruimte voor een laadpaal.

"Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk," licht Zonneplan toe. Bij een gemiddeld jaarkilometrage van 18.200 kilometer en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan een openbare laadpaal ongeveer 1530 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh.

Thuisladen is merkbaar voordeliger. Met een vast of variabel contract komt het gemiddelde tarief momenteel op 28 cent per kWh, wat neerkomt op 952 euro per jaar. EV-rijders met een dynamisch contract betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent per kWh, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van 748 euro. Bovendien hebben veel thuisladende elektrische rijders zonnepanelen, waardoor ze een groot deel van het jaar gratis kunnen laden.

Kosten

De mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto via de stoep zijn afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin je woont. De kosten voor thuisladen variëren tussen de 748 en 952 euro per jaar, afhankelijk van je energiecontract, terwijl opladen aan een openbare laadpaal gemiddeld 1530 euro per jaar kost.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2,5 uur