ID.nl logo
Audioboeken downloaden doe je zo
© CIDimport
Huis

Audioboeken downloaden doe je zo

Digitaal lezen neemt al jaren een vlucht. Veel fanatieke lezers maken al gebruik van een e-reader en sommigen lezen zelfs van het scherm van een tablet of smartphone. Maar voor je digitale boeken heb je helemaal geen scherm nodig! Een audioboek afspelen werkt wellicht nog ontspannender. In dit artikel laten we je zien hoe audioboeken downloaden werkt, hoe ze je beheert en op al je apparaten afspeelt.

1 Waarom audioboeken?

Audioboeken (ook wel audiobooks) hebben nogal de reputatie om boeken voor luie mensen te zijn, maar dat is onterecht. Audioboeken beluisteren is vooral heel efficiënt. Want wanneer je leest, kun je doorgaans niets anders doen. Luister je naar audioboeken, dan kan dat wel. Kortom, je kunt je hele huis schilderen en tegelijkertijd drie boeken ‘gelezen’ hebben. Dat gaat je met een traditioneel boek niet lukken. Het zorgt er dan ook voor dat je wellicht boeken beluistert die je anders (uit tijdgebrek) zou laten liggen. Wel is het zo dat niet elk boek geschikt is voor elk moment, zie daarvoor het kader ‘Concentratie’ verderop.

2 Sites met audioboeken

Verderop in dit artikel bespreken we uitgebreid Audible, een dienst met een ruime selectie aan audioboeken. Toch willen we je ook laten weten dat er heel veel plekken zijn waar je audioboeken gewoon kunt kopen zoals je dat met reguliere boeken zou doen. Meestal download je ze gewoon als audiobestand. Dit soort sites zijn niet moeilijk te vinden. Bruna heeft bijvoorbeeld veel audioboeken en op Bol.com kun je ze ook vinden. Daarnaast kun je terecht bij iTunes voor luisterboeken op je iPhone of iPad en bij Google Play voor boeken die je op je Android-toestel wilt luisteren. Kortom, opties genoeg. Oh, en googelen op ‘audiobooks kopen’ brengt direct de beste opties naar voren.

©PXimport

3 Abonnementen

Er zijn ook abonnementsdiensten voor boeken, zoals Netflix dat is voor films en series. Je betaalt een vast maandbedrag en kunt, in sommige gevallen, net zoveel boeken downloaden en beluisteren als je wilt. De grootste Nederlandstalige site op dit gebied is Storytel, waarbij je voor 9,95 euro onbeperkt toegang hebt tot luisterboeken (let wel: toegang, je streamt de boeken, je downloadt ze niet). Luisterbieb is ook een interessante dienst, met name omdat je hem ook kunt gebruiken als je geen lid bent van de bibliotheek. Je bent dan wel beperkt tot boeken die behoren tot het publieke domein, dus je keuze is een stuk minder. Bliyoo is het boekenabonnement van Bruna, dat je voor 9,95 euro toegang biedt tot zowel boeken als luisterboeken.

Gratis?

Dat voor niets de zon op gaat, is niet helemaal waar. Het internet staat vol met gratis audioboeken die je mag downloaden en beluisteren (sla daar Google maar eens op na). Waar je wel rekening mee moet houden, is dat dit natuurlijk niet gaat om topboeken van Dan Brown of de Harry Potter-reeks. Wanneer je een site tegenkomt waarop je dit soort audioboeken gratis kunt downloaden, dan mag je aannemen dat het illegaal aanbod is. Dat wil overigens niet zeggen dat je nooit een toptitel gratis zult vinden, maar het zal dan vrijwel nooit een nieuwe titel zijn.

©PXimport

4 Voor Windows 10

Een audioboek is natuurlijk gewoon een geluidsbestand. In theorie kun je dat gewoon afspelen in elk willekeurig programma dat mediabestanden afspeelt. Waarom dan op zoek naar een specifieke speler? Omdat je hierbij allerlei extra opties krijgt die het beluisteren van zo’n audioboek een stuk prettiger maken. Audiobooked is een goed voorbeeld van een app voor Windows 10. Deze gratis app (met advertenties) stelt je in staat om de afspeelsnelheid aan te passen, bladwijzers in te stellen en een slaaptimer te activeren. Daarnaast ondersteunt het programma een breed scala aan bestandsformaten.

5 Voor Android

Vrijwel elke aanbieder van audioboeken biedt ook een smartphone-app aan waarin je die kunt beluisteren. Maar het is ook fijn om een app te hebben die niet aan een dienst gekoppeld is. Wij vinden Smart AudioBook Player een fantastische Android-app voor het beluisteren van drm-vrije audioboeken. De app bevat superhandige functies, zoals het bijhouden van voortgang in verschillende boeken tegelijk, het aanmaken van personagelijsten, een automatische pauzefunctie voor als je in slaap valt enzovoort. De app mag veertien dagen gratis gebruikt worden, daarna vallen er wat functies weg tenzij je 1,99 euro betaalt, wat wij heel schappelijk vinden.

6 Voor iOS

In iOS kun je natuurlijk ook gewoon audioboeken downloaden in iTunes, en daarmee kun je de boeken ook gewoon afspelen. Maar dat programma is niet ideaal voor het beluisteren van audioboeken. Bookmobile Audiobook Player is dat wel. De interface is prachtig en de app bevat nagenoeg alle functies die Smart Audiobook Player voor Android ook heeft, maar dan mét de mogelijkheid om ook drm-beschermde content af te spelen (van bijvoorbeeld Audible of iTunes). De app is wel een stukje duurder, na een gratis proefperiode van zestig (!) dagen, betaal je 3,99 euro voor de app.

©PXimport

Drm

Net als bij e-books, heb je bij audioboeken al snel te maken met drm. Dit is een techniek waarmee digitale rechten van de maker/uitgever kunnen worden geregeld. In de praktijk is het een beveiliging tegen het kopiëren van het materiaal. Het is natuurlijk wel begrijpelijk dat een uitgever van boeken niet zomaar wil dat je het bestand kunt kopiëren en naar anderen kunt versturen. Drm is in dat opzicht noodzakelijk kwaad, maar het is wel belangrijk dat je daarmee rekening houdt. Wanneer je een audioboek koopt binnen een bepaald programma of een app, controleer dan even of dat programma/die app ook beschikbaar is voor andere apparaten. Zo voorkom je dat je vastzit aan luisteren op je pc terwijl je ook op je smartphone verder wilt kunnen luisteren als dat zo uitkomt.

7 Audioboeken op cd

De meeste diensten voor audioboeken bieden je de mogelijkheid om in beperkte mate boeken op cd te branden. Dat is echter een hoop gedoe, en het gaat nog weleens mis (en aangezien je bij sommige diensten maar één brandlicentie per titel krijgt, is dat zonde). We raden in dit geval dan ook aan om het audiobestand te converteren naar een drm-vrij bestand met DRM Audio Converter for Windows. Niet helemaal de bedoeling natuurlijk, maar als je het echt alleen doet om een kopie voor jezelf op een cd te maken, zien wij daar geen probleem in. De app kost 39,95 euro, maar je mag hem wel gratis uitproberen.

©PXimport

8 Catalogus aanleggen

Ben je van plan een bibliotheek aan te leggen van honderden, misschien wel duizenden audioboeken? Dan is het handig om naast een app voor het beluisteren, ook een programma/app voor het beheren van je boeken te ehbben. All My Books is daarvoor een fantastisch programma, voornamelijk omdat het je helpt om je gehele boekencollectie in kaart te brengen (dus fysieke boeken, e-books én luisterboeken). All My Books vertelt je precies waar een boek in de kast staat, of waar het bestand op je harde schijf staat. Je moet er helaas wel 40 euro voor neertellen na de trial-versie van 30 dagen.

9 Delen of niet?

Dat je je gebrande cd niet tien keer moet kopiëren om met gratis boeken te gaan strooien, lijkt ons duidelijk. Maar hoe zit het met het delen van een account om zo samen van luisterboeken te profiteren, bijvoorbeeld in Audible of Storytel? Ook daar kunnen we kort over zijn: officieel mag dat niet, tenzij je het alleen deelt met andere mensen die op hetzelfde adres wonen (voor Storytel geldt die voorwaarde overigens anders: dat account mag simpelweg delen met maximaal één persoon). Het is lastig voor dit soort diensten om dit te controleren, maar de boekenmarkt zit in een lastige fase en probeert te digitaliseren, dus een beetje steun in plaats van misbruik is belangrijk.

©PXimport

Concentratie

Aan het begin van dit artikel gaven we al even aan dat het handige van audioboeken is dat je boeken kunt luisteren terwijl je andere dingen aan het doen bent. Een kanttekening daarbij is dat niet elk boek geschikt is in iedere situatie. Zo raden we je af om een thriller of horrorboek te luisteren wanneer je achter het stuur in de auto zit, en is het misschien ook niet heel handig om een boek over kwantumfysica te luisteren wanneer je iets complex aan het doen bent op je computer. In de eerste situatie breng je jezelf misschien in gevaar, in de tweede situatie ontdek je waarschijnlijk achteraf dat je totaal niets hebt meegekregen van het boek. Kortom: luisterboeken zijn fantastisch, maar kies wel het juiste boek bij de juiste situatie.

10 Waarom Audible?

We gaan aan de slag met Audible, een dienst die we net al even genoemd hebben. Wat wij zo fantastisch vinden aan Audible, is dat wat je consumeert ook echt van jou is. Zelfs nadat je je abonnement opzegt (Audible kost vijftien euro per maand en daarvoor krijg je elke maand één boek en fikse korting op andere boeken), mag je de boeken nog steeds luisteren. Het aanbod van Audible is gigantisch – dát is niet zo vreemd, aangezien het bedrijf van Amazon is. Wel een groot nadeel: het aantal Nederlandstalige boeken is zeer beperkt.

©PXimport

11 Audible gebruiken

Om Audible te gebruiken, log je in op www.audible.com met je Amazon-account (of je maakt een nieuw account aan als je er nog geen hebt). Eenmaal ingelogd begint je gratis proefperiode van 30 dagen. Je krijgt direct één credit toegewezen. Zoek op de site het boek dat je wilt horen en kies vervolgens voor Buy Now with 1 Credit en klik daarna op Confirm purchase. Wanneer je nu de gratis Audible-app downloadt voor iOS, Android of Windows en inlogt met je Amazon-account, verschijnt het luisterboek direct in je bibliotheek en kun je gelijk luisteren.

12 Van luisteren naar lezen

Soms ben je aan het luisteren en krijg je de behoefte om te lezen, of andersom. Daar heeft Amazon ook aan gedacht, en om die reden is Audible Matchmaker geïntroduceerd. Als je hier naartoe surft en inlogt met je Amazon-account, dan scant de site of er eventueel audioboeken zijn die passen bij de e-books die je hebt gekocht of andersom. Als dat het geval is, dan kun je het ontbrekende exemplaar met korting kopen. In de Amazon Kindle-app kun je vervolgens tijdens het lezen eenvoudig overschakelen op luisteren of andersom. Je hebt daar dus wel de Kindle-app voor nodig.

©PXimport

E-books

We hebben het in dit artikel over audioboeken en noemen e-books terloops een paar keer. Veel mensen gebruiken inmiddels e-books en weten hoe ze ermee aan de slag kunnen. Mocht dat laatste nou niet zo zijn en ben je op zoek naar een goed programma voor het beheren van je e-books, dan durven we je zonder twijfel Calibre aan te raden. Calibre is een beheerprogramma dat niet gekoppeld is aan een dienst, beschikbaar op vrijwel ieder platform. Het is een ideale tool voor het beheren én lezen van e-books. Fijn is dat Calibre ook een plug-in heeft voor het verwijderen van drm – en dat zeggen we niet om lekker te gaan strooien met e-books, maar zodat je het e-book dat je gekocht hebt op al je apparaten kunt lezen.

13 E-books laten voorlezen

De audioboeken die je koopt via Audible, Storytel enzovoort, zijn ingesproken door mensen. Daarnaast is het nog mogelijk om een e-book voor te laten lezen. Dat is dan niet echt een luisterboek, maar spraaktechnologie is tegenwoordig zo geavanceerd dat het prima te doen is als je niet te hoge eisen stelt. Dit werkt op elk platform anders, maar zowel in Windows, als in iOS en Android, kun je via toegankelijkheidsopties aangeven dat je de teksten op het scherm wilt laten oplezen. Vervolgens open je simpelweg het e-book, waarna de spraakondersteuning de tekst op het scherm voorleest. Emotie ontbreekt, maar het werkt wel.

14 Zelf luisterboeken maken

Wat nu als je zelf een boek hebt geschreven waarvan je een audioversie wilt maken? Ook dat is mogelijk. Het enige dat je nodig hebt, is het daadwerkelijke boek (je dient dat te publiceren op Amazon) en een microfoon (wel een goede natuurlijk). Vervolgens log je in op ww.acx.com (alweer een bedrijf van Amazon) zoek je je boek op. Volg dan de instructies en na het inspreken (wat natuurlijk niet zomaar even gedaan is) kun je je audiobook via de site publiceren op Amazon, Audible en in iTunes. Je krijgt royalties als het daadwerkelijk verkocht wordt.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇