Audio taggen en hernoemen
De grootste muziekliefhebbers zijn niet afhankelijk van de bibliotheek van diensten als Spotify, maar beheren deze zelf. Maar hoe komt het toch dat afbeeldingen en nummervolgorde vaak niet kloppen? Je lost dat in ieder geval op door zelf je muziekbestanden na te lopen en de correcte tags (ook wel metadata genoemd) toe te voegen. We leggen je uit hoe audio taggen werkt.
1 Installeren
Een van de meest uitgebreide programma’s voor het taggen van audiobestanden (het toevoegen van metadata dus) is het gratis TagScanner. De installatie is heel eenvoudig: je klikt een handvol keren op Volgende, kiest de gewenste interfacetaal (Dutch in ons geval) en bevestigen met Installeren. Heb je toch de verkeerde taal te pakken, klik dan helemaal rechts boven in het programmavenster (bij Program options), open de bovenste rubriek en kies alsnog Dutch in het uitklapmenu. De interfacetaal past zich meteen aan. Je ziet in het programmavenster een vijftal tabbladen: Hernoemen, Wijzigen, Zoek online, Genereren en Exporteren.
©PXimport
2 Toevoegen
Om metadata van enkele bestanden toe te voegen of aan te passen, open je het tabblad Wijzigen. Je geeft eerst aan waar de muziekbestanden te vinden zijn via het tweede mapicoon (Map toevoegen), waarna je naar de gewenste map navigeert. Bedenk of je het vinkje bij Doorzoek submappen wilt laten staan. Zodra je bevestigt met Map selecteren indexeert TagScanner alle herkende audiobestanden. De tool herkent onder meer mp3, ogg, flac, wma, aac, wav en aiff en kan met diverse tags overweg, waaronder id3, ape, vorbis comments, wma- en mp4-metadata. Op deze manier kun je ook meerdere mappen na elkaar toevoegen aan TagScanner.
©PXimport
3 Tags bekijken
We tonen je eerst hoe je metadata van een enkele song toevoegt of wijzigt. Zodra je in de lijst een muzieknummer aanklikt, krijg je de reeds ingevulde tags in het rechtervenster te zien. Laat hier voorlopig het tabblad Standaard geselecteerd. Je krijgt hier de meest populaire tagvelden te zien, zoals Track, Titel, Artiest, Album, Jaar, Genre en Commentaar. In het tweede tabblad vind je minder gebruikelijke velden terug, waaronder Remixed door, Dirigent, BPM etc. Bevatten de metadata ook cover-art, dan vind je die bij Ingevoegde Cover en met wat geluk zijn ook de lyrics opgenomen: die lees je dan af in de rubriek Liedteksten.
©PXimport
4 Afzonderlijk taggen
Velden toevoegen of wijzigen is niet moeilijker dan die van de gewenste inhoud te voorzien. Je kunt de informatie gewoon in de velden intikken, of bij Ingevoegde cover en Liedteksten via het groene icoontje te importeren. Leg je wijzigingen vast met de knop Opslaan, rechts onderaan. Overigens kun je de metadata van een geselecteerd nummer ook snel weghalen: klik in de knoppenbalk op Verwijder TAG en bevestig met OK.
Wil je verschillende muziekbestanden tegelijk taggen, dan ga je anders te werk.
©PXimport
5 Simultaan taggen
Je selecteert eerst alle gewenste nummers in de lijst. De kans is groot dat rechts enkele keren de aanduiding <varieert/ongewijzigd> opduikt: deze velden zijn niet bij alle geselecteerde muzieknummers identiek. Laat je deze ongemoeid, dan blijven de originele waarden behouden als je op Opslaan klikt. Stel even dat je de (gewijzigde?) inhoud van een of meer velden ook op andere, nog te selecteren bestanden wilt overbrengen. In dat geval klik je op de naam van zo’n veld (zoals Artiest of Genre), zodat het veld blauw kleurt. Dit veld is dan ‘gelockt’ voor je selectie, maar de inhoud wordt pas weggeschreven wanneer je op Opslaan klikt.
©PXimport
6 Batch taggen
Zelfs wanneer je meerdere nummers tegelijk selecteert, kan het handmatig taggen best arbeidsintensief zijn. Zonde als de beoogde tags bijvoorbeeld al in de bestandsnaam voorkomen. Dan kun je beter een beroep doen op het tabblad Genereren. TagScanner biedt je hier drie mogelijkheden, maar wij houden het bij de eerste optie: Genereer tag van bestandsnaam. Selecteer alvast de nummers waarvan de bestandsnaam volgens hetzelfde stramien zijn opgemaakt. In ons voorbeeld is dat bijvoorbeeld 1964[CD][MV]Searchers – Needles And Pins.mp3. In het veld Opmaak van bestandsnaam moeten we dus aangeven uit welke tags de bestandnaam is opgebouwd.
©PXimport
Voordelen
Wellicht het belangrijkste voordeel van het correct taggen van muziekbestanden is dat je snel de gewenste liedjes terugvindt, zelfs in wanordelijke mappen of met betekenisloze bestandnamen. Bovendien geven de meeste mediaspelers deze metadata weer tijdens het afspelen, inclusief de cover-art en lyrics. En de metadata wordt gebruikt bij het samenstellen van allerlei afspeellijsten. Je eigen muziek taggen kan zelfs nuttig zijn voor streamingdiensten. iTunes Match en Google Play Music bijvoorbeeld gebruiken je metadata om na te gaan of de muziek die je wilt uploaden al (in betere kwaliteit) beschikbaar is in hun cloud, zodat je niet elke bestand hoeft te uploaden.
©PXimport
7 Variabelen
Daarvoor maak je gebruik van de lijst Jokers & Functies. Klik je hier bijvoorbeeld year aan, dan verschijnt de variabele %year% bij Opmaak van bestandsnaam. In ons voorbeeld zijn dat de tags %year%, %artist% en %title%, maar dat pasten wij handmatig aan tot %year%[CD][MV]%artist% - %title%.
Net onder het veld Opmaak van bestandsnaam verschijnt dan het gewenste resultaat: year 1964, artist Searchers en title Needles And Pins. Nog duidelijker wordt dat als je op de knop Voorbeeld drukt. Geef in het uitklapmenu boven de knop Genereer aan wat er met reeds ingevulde tags moet gebeuren: Updaten (standaard) of Niet wijzigen. Bevestig ten slotte met Genereer.
©PXimport
8 Hernoemen
Je kunt dus taggen op basis van bestandsnamen, maar ook het omgekeerde is mogelijk. Zijn je liedjes van degelijke tags voorzien, dan kun je op basis daarvan ook de bestandsnamen aanpassen. Dat doe je op het tabblad Hernoemen, de werkwijze is vergelijkbaar met die van het tabblad Genereren (stap 6). Door de gewenste tags in volgorde te selecteren bij Jokers & Functies stel je de beoogde bestandsnaam voor je muziekselectie samen. Die verschijnt bij Opmaak voor bestandsnaam. Uiteraard kun je die naar wens aanpassen en bijvoorbeeld zelf scheidingstekens als een koppelteken intikken. Klik op Voorbeeld om het resultaat te zien.
©PXimport
9 Herstructureren
We kunnen ons voorstellen dat je de bestanden in de originele map of locatie ongemoeid wilt laten en dat je de geselecteerde liedjes met de nieuwe bestandsnamen elders wilt kopiëren. In dat geval plaats je een vinkje bij Herstructureer bestanden op basis van en kies je Kopieer (in plaats van Verplaats) in het bijbehorende uitklapmenu. Via het mapicoontje kies je de gewenste doellocatie uit. Nog even verifiëren met de knop Voorbeeld en als alles er goed uitziet, bevestig je met Hernoemen.
©PXimport