ID.nl logo
Ancilla Tilia: 'We zijn aan het vertrutten'
© PXimport
Huis

Ancilla Tilia: 'We zijn aan het vertrutten'

Van fotomodel naar activiste. Van presentatrice naar privacyvoorvechter. Van Amsterdam naar Berlijn. Nederland verliest niet alleen Ancilla Tilia. Volgens haar raakt Nederland steeds meer vrijheid, privacy en creativiteit kwijt.

Van Nederland naar Duitsland

Waarom ga je weg, waarom verlaat je Nederland?

"Ik heb Amsterdam de afgelopen tien, vijftien jaar zien vertrutten. Ik woon nu zo'n tien jaar in Amsterdam en het is geen vrijbuitersstad met creatievelingen meer. Het is een dure, conservatieve stad geworden. Eigenlijk een soort groot dorp, met dorpse mentaliteit. Daarbij worden er steeds meer regeltjes opgelegd en wordt het je als burger en als ondernemer steeds moeilijker gemaakt."

"Kijk maar naar de sluitingstijden van uitgaansgelegenheden: die zijn steeds vroeger geworden. Het gaat me niet om de alcohol, maar om het klimaat voor bruisende ideeën. Het lijkt nu een negen-tot-vijfomgeving, terwijl nachtburgemeester Mirik Milan daar de laatste tijd wel heel hard tegen heeft gevochten. Toch is het Amsterdamse imago weg, het beeld van vrije, creatieve stad dat veel buitenlanders hebben. We houden wel heel graag vast aan dat beeld, maar het klopt niet meer. Zeker niet in vergelijking met andere wereldsteden. Zoals Berlijn."

©PXimport

Dus je bent Amsterdam beu en niet Nederland? Waarom ga je dan niet naar een stad als Rotterdam?

"Ik ben gek op Rotterdam en kom daar ook vandaan. Dus dat is: been there, done that. Bovendien gelden daar ook regels waar ik me door bekneld voel. Nederland heeft steeds meer inperking van mensen die niet binnen de lijntjes kleuren. Je mag buiten op straat geen biertje drinken, je mag binnen niet roken. Van de brandweer moet de deur van een horecagelegenheid naar buiten toe open gaan, van de gemeente moet die deur juist naar binnen toe open. Je kunt voor elk een boete krijgen."

"Daarbij leveren we ook steeds meer privacy in. Neem bijvoorbeeld preventief fouilleren, dat is mij ook overkomen. De politie zet dan een bepaald gebied af, wat als een risicogebied wordt beschouwd, en iedereen daarin wordt dan gefouilleerd. Naast mij een oud vrouwtje en een Marokkaan. En ikzelf, terwijl ik gewoon met vriendinnen thee aan het drinken was. In het 'risicogebied' van De Pijp. Dat druist zó tegen mijn gevoel van vrijheid in!"

Dat is in Duitsland niet het geval? Is het daar zoveel beter?

"In Duitsland zijn ze veel meer en veel bewuster bezig met privacy en vrijheid. Ook op nationaal en politiek niveau. Kijk maar naar de reacties op de onthullingen door Edward Snowden over het werk van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA."

"Maar het speelt vooral in Berlijn, denk ik. Berlijn is een creatieve broedplaats. Dat weet ik omdat veel vrienden van me al daarheen zijn verhuisd. Vergeet niet dat Duitsland heel groot is en dat je daar flink verschillende gebieden hebt. Zo is bijvoorbeeld een stad als München wat conservatiever."

©PXimport

Helpt het dat Duitsland een pijnlijk privacyverleden heeft, met de DDR en de Stasi? En Nederland niet?

"Ik denk het wel. Voor ons is de vrijheidsinperking van de Tweede Wereldoorlog zo lang geleden. En we denken graag dat we toen zo goed waren, met het verzet en hulp aan onderduikers. Maar vergeet niet onze goede administratie! Onze registratie van joden die de nazi's enorm heeft geholpen."

"Sommige mensen vinden dit een extreme uitspraak van me, maar ik zie dat nu weer gebeuren. Met Marokkanen, moslims en meer. De omstandigheden vertonen gelijkenissen: economische wanhoop, weinig banen, veel immigranten en registratiesystemen."

"Toen ik hoorde van Wilders' voorstel voor een 'kopvoddentax' duurde het even voordat bij mij het muntje viel. Dat gaat natuurlijk helemaal niet om belasting. Het gaat om registratie, om lijsten te kunnen maken. Volgens sommige definities ben ik ook allochtoon. Mijn moeder is namelijk in België geboren."

Privacy op internet

Overdrijf je nu niet een beetje in je zorgen om vrijheid en privacy? Nederland is toch een vrij land.

"Een paar jaar terug was er in Amsterdam al het voorstel om camera's op het Leidseplein te koppelen aan een systeem voor gezichtsherkenning. Officieel was dat bedoeld voor tasjesdieven. Kennelijk zijn de gezichten daarvan al bekend, misschien door eerdere arrestaties. Het plan was om een gebiedsverbod in te voeren voor bepaalde mensen. Op het Leidseplein komen veel mensen, het is immers een uitgaanscentrum en die mensen moeten kennelijk beschermd worden met dergelijke vergaande privacyschendende maatregelen. Beschermd tegen wie? Nou, aan het eind van dat voorstel stond letterlijk dat het om Roemenen ging. Dat is pure 'racial profiling' dus! Uiteindelijk is dat plan toen niet doorgevoerd. Het komt wel om de zoveel tijd weer terug."

Je hebt het nu erg over de fysieke wereld. Maar is jouw stokpaardje, nee: kruistocht, niet juist de online wereld?

"Een stokpaardje is toch iets waar je naar grijpt als je het niet meer weet? Maar kruistocht, ja, dat vind ik een mooi woord."

"Initieel was mijn aandacht vooral online gericht. Daarom ook dat ik me heb aangesloten bij Bits of Freedom, die opkomen voor privacy en vrijheid op internet. Mijn passie voor internet komt voort uit mijn werk en leven, dat eerst vooral online was. Ik heb lange tijd een betaalsite gehad, voor mijn modellenwerk. Op een gegeven moment kreeg ik daar Amerikaanse regels opgelegd: voor de verwerking van betalingen met Amerikaanse creditcards. Regulering 2257, die is bedoeld om kinderporno te bestrijden. Alleen was de toepassing veel breder."

"Voldoe je daar niet aan, dan kun je geen creditcardbetalingen accepteren. Net zoals eerder klokkenluiderssite WikiLeaks is afgesneden van donaties door MasterCard, VISA en PayPal. Zonder dat er ook maar enige gerechtelijke uitspraak was gedaan. Die Amerikaanse bedrijven hebben zelf gedaan wat de Amerikaanse overheid ... welgevallig was."

©PXimport

Zijn die Amerikaanse vereisten voor creditcardbetalingen niet vooral een kwestie voor bedrijven, en klokkenluiderssites als WikiLeaks? Dit raakt gewone burgers toch niet?

"Jawel. Want het gaat fundamenteel om internetvrijheid. Internet heeft ons heel veel mogelijkheden gebracht en kan heel veel veranderen. Nu komt er beperking van meningsuiting op ons af. Ook voor een toevallig geplaatste tweet, dan kan de politie even bij je langskomen. Niet omdat je iets illegaals hebt gedaan, maar wel om even met je te praten. Dat geeft een signaal af."

Is er nu niet een tegenbeweging, ook door de aanslag op het Franse magazine Charlie Hebdo? Meer mensen zijn vóór vrije meningsuiting.

"Ik vind het erg dat er nu zoveel mensen op de been zijn over vrijheid van meningsuiting, terwijl ondertussen die beperking zo speelt. Let wel: ik heb niet de illusie dat internet iedereen zomaar vrij maakt. De Arabische Lente die mogelijk was door internet en gebruik van social media is ook zeker gevolgd door een winter. Regimes hebben datzelfde internet en diezelfde social media benut voor opsporing en censuur. Maar hoe weten wij dat? Via internet! Vroeger was je puur en alleen afhankelijk van het tv-journaal en de krant. Nu heb je veel meer mogelijkheden om je te informeren."

Zie jij schaduwkanten aan die grotere keuzemogelijkheid dankzij internet?

"Ja, dat heb ik als model - in een niche - zelf gemerkt. Zo zijn er veel nepaccounts 'van mij' op internet, onder meer op Twitter en Facebook. En ook op sexsites. Vrienden wijzen me daar wel eens op, soms met de introductie dat ze zelf niet op dat soort sites komen, maar toch 'mijn account' daar gezien hebben."

"Ik heb dus wel gekeken naar de mogelijkheid om een geverifieerd account te verkrijgen, maar dan vereist bijvoorbeeld Twitter dat je een kopie van je paspoort afgeeft. Dat ga ik niet doen natuurlijk. Enerzijds vanwege mijn eigen privacyredenen. Anderzijds omdat het ook niet zomaar mag van de Nederlandse wet. Bovendien zijn er genoeg andere manier om te verifiëren dat ik 'ik' ben."

"Helaas zijn bedrijven lang niet altijd op de hoogte van de regels. Niet alleen Amerikaanse, maar ook Nederlandse. Zo heb ik dat zelf ooit ervaren bij de bank toen ik een vrij groot bedrag wou opnemen. De baliemedewerker hield vol dat mijn hele paspoort gekopieerd moest worden. Toen ik zei dat dat niet mocht, was de reactie - ook van de leidinggevende: 'Daar weet ik niets van'. Dus moest ik als klant en burger gaan uitleggen aan welke regels zij zich behoren te houden."

Gebruik je koppie voor een kopie

Zomaar een kopie van je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs maken mag niet. De gevallen dat dat wel mag staan in de wet. Op de site van de rijksoverheid staan drie tips die je kunt gebruiken als je identiteitsbewijs wordt gekopieerd. Hiermee verklein je het risico op identiteitsfraude:

1. Schrijf op de kopie dat het een kopie is, voor wie het bedoeld is en de datum waarop je de kopie afgeeft.

2. Streep het burgerservicenummer (BSN) door. Overheidsorganisaties kunnen gebruik maken van het BSN voor het uitvoeren van hun werkzaamheden. Andere organisaties mogen het BSN alleen gebruiken als hiervoor een wettelijke basis is. Dit geldt bijvoorbeeld voor een bank of zorgverlener, zoals huisarts, apotheek en zorgverzekeraar. Voor die organisaties moet het BSN dus zichtbaar blijven. Je BSN staat op twee plaatsen in je identiteitsdocument: onder persoonsnummer en in de regels met letters en cijfers onder aan je identiteitsdocument.

3. Je kunt je pasfoto afschermen of onzichtbaar maken.

Meer info:

Ben ik verplicht om een kopie van mijn identiteitsbewijs te geven aan een bedrijf? http://ct.link.ctw.nl/kopie-id

Voorkom fraude met een kopie van uw identiteitsbewijs http://ct.link.ctw.nl/voorkomfraude

CBP wijst op verbod kopiëren paspoort (Nu.nl) http://ct.link.ctw.nl/verbodkopie

Wat gebruik jij als bewuste privacyvoorstander eigenlijk zelf aan moderne middelen? En hoe bescherm jij je eigen online privacy?

"Tsja ... een iPhone, een iPad, een Mac. Het is niet best, nee. Maar wat moet ik dan? Een eigen Linux-versie compileren, daar ga ik niet aan beginnen. Ik gebruik een heleboel adblockers, zoals Ghostery en DoNotTrackMe. Dat zijn fijne tools die je aan en uit kunt zetten. Daarmee kun je zien door hoeveel partijen je online wordt gevolgd: vaak veel meer dan je denkt.

Daarnaast gebruik ik GPG natuurlijk [GnuPG, een variant van encryptiestandaard OpenPGP waarmee communicatie digitaal valt te ondertekenen - red.] en Thunderbird om mijn mail te encrypten. Het liefst gebruik ik opensource-apps.

"In real life heb ik hoesjes om mijn betaalpassen, zeker nu die met NFC [Near Field Communication - red.] worden uitgerust. Je kunt dat maar beter afschermen voor de zekerheid. Ik zou iedereen ook aanraden om webcams af te plakken, met iets wat je er zelf makkelijk weer af kunt halen op het moment dat jij wilt videochatten. Webcams zijn namelijk zó te hacken. Misschien is dit advies voor huisvaders niet zo nuttig, maar wel als je bijvoorbeeld dochters hebt of een pc in de slaapkamer. Er is een levendige ondergrondse handel in gehackte webcambeelden. Maak sowieso geen naaktselfies. Gebruik de cloud niet en geef geen onnodige informatie over jezelf prijs. Als een bouwmarkt vraagt om je postcode, vraag je dan af waarom ze die nodig hebben. Meestal is dat niet voor jouw belang."

"Als je zonder Facebook of WhatsApp en dergelijke kunt, doe dat dan. Voor sociale netwerken is Diaspora een goed alternatief. Voor Google is DuckDuckGo een alternatief. Zoek en ga voor de kleinere alternatieven. Natuurlijk is er, zeker met sociale netwerken, de afweging tussen wat je zelf kunt doen en wat onmogelijk is. Als je hele vriendenkring níet op dat privacyvriendelijke sociale netwerk zit, dan is het moeilijk om Facebook te verlaten, of WhatsApp te verlaten. Maar als je een wat kleinere vriendengroep hebt en je spreekt het met z'n allen af om over te stappen, dan kan het."

"Besteed hoe dan ook tijd aan de fijnafstemming van de instellingen. Voor sociale netwerken, voor apps, voor van alles. Ga niet voor de standaardinstellingen, zoals bijvoorbeeld de default homepage. Maak het jezelf makkelijker om een alternatief te gebruiken. Bijvoorbeeld door op je smartphone een app als WhatsApp - als je niet zonder kunt - dan níet op je homescreen te zetten, maar een paar schermen verder."

"Verder let ik onwijs op de instellingen van mijn apparaten. Ook maak ik nooit verbinding met openbare wifi-netwerken in bijvoorbeeld koffietentjes. Mijn iPad heeft daarvoor gewoon een eigen simkaart met data-abonnement."

©PXimport

Daarmee gebruik jij toch ook cloudsystemen die jou in kaart kunnen brengen?

"In ieder geval niet waar ik zelf de keuze heb. Ik heb altijd geweigerd veel in de cloud te zetten. Tot hoongelach van veel van mijn vrienden. Die vonden mij maar paranoïde. Tot die grote hack van de iCloud-accounts van celebrities."

"Helaas zijn daarmee niet de ogen van iedereen geopend. Mensen maken zichzelf wijs dat ze geen celebrity zijn, dat er bij hun niks te halen valt. Daarmee doen ze mee aan hun eigen toekomstbeperking. Want wat als je nou later de politiek in wilt of anders beroemd wordt? Dan is er heel informatie over jou te vinden, die in de verkeerde context zo een bepaald beeld van jou kan schetsen. Kennis is macht!"

"Vaak schrikken mensen op van iets, zoals toen met die live-camera van de Xbox One. Bedrijven krabbelen dan eerst terug, maar gaan het vaak later alsnog invoeren. Zie ook de ophef over datagebruik door banken toen ING plannen daarvoor aankondigde. ABN blijkt dat allang te doen. Na de ophef eerst lijken we dan gewend aan het idee."

Wat heb je geleerd in je tijd bij Bits of Freedom en bij de Piratenpartij?

"Besef je wel dat Bits of Freedom en de Piratenpartij heel verschillende clubs zijn, met heel verschillende doelstellingen. Bits of Freedom is een lobby-organisatie, die advies geeft en die met vele partijen moet praten. De Piratenpartij is een eigen politieke partij en kan dus meer schoppen, zeg maar. Waar een Bits of Freedom soms wat meer politiek correct moet zijn, hoeft de Piratenpartij dat niet."

"Ik zat eerst bij Bits of Freedom en geloofde toen nog erg in de gedachte dat als we de politiek maar beter kunnen informeren, dat privacy dan wel beter beschermd wordt. Maar de politieke macht verschuift steeds meer naar Europa en daar is Bits of Freedom maar een kleine speler. Daar hebben grote bedrijven als Google en Facebook een flinke lobby. Na de onthullingen van Snowden [NSA-klokkenluider - red.] dacht ik: de politiek wéét deels wel dat onze privacy wordt geërodeerd en de politiek wil het deels ook niet weten. Daarom heb ik me toen bij de Piratenpartij aangesloten. Daar heb ik geleerd, bij de gemeentelijke verkiezingen, dat je op lokaal niveau weer veel meer kunt doen en kunt betekenen voor privacy. Ja, enerzijds speelt het op Europees niveau, anderzijds juist erg lokaal. Dat vind ik wel hoopgevend."

©PXimport

Wat is volgens jou de fundamentele oplossing voor onze huidige online privacyproblemen?

"Het klinkt wat clichématig, maar kinderen zijn de toekomst. Dus leer kinderen over encryptie, leer ze wat ze online doen en wat ze allemaal online zetten. Leer kinderen dat apps niet het internet zijn. Internet is en kan zoveel meer! En wordt politiek actief, raak betrokken. Want veel doe je en kun je zelf qua privacy, maar veel wordt over en voor je besloten door de politiek."

"Verspreid die kennis ook. Dat is een schone taak voor de Computer!Totaal-lezer. Het meeste van wat ik weet, heb ik geleerd van een taxichauffeur bij wie ik toevallig een keer instapte. Leg het anderen en kinderen uit. Leg de bouwstenen voor een toekomst die privacybestendig, nee, grondrechtenbestendig is."

Wat zie jij als grote aankomende privacyzorg?

"Smart gadgets. Daar blijf ik ver van. Ik heb ooit wel een soort fitnesstracker gehad, maar ik voelde me daar heel ongelukkig bij. Niet vanwege mijn prestaties, maar vanwege het feit dat ik wordt geïndexeerd ergens in de cloud. Allemaal data over jou die niet ván jou is."

Ben je een privacypessimist?

"Nou, ik denk dat er een tech-tweedeling gaat komen. Tussen mensen die dingen als Google Glass dragen en daarmee kunnen zien wie en wat jij bent, en mensen die zich daar verre van houden."

Tilia's toekomsttips

Ben je een pessimist of valt er nog iets tegen privacybeperking te doen? Wat geeft Ancilla Tilia lezers, fans, volgers en andere mensen als tips mee?

1 Check je privacyinstellingen!

2 Stem op de Piratenpartij. Stem sowieso op een partij die grondrechten als privacy hoog in het vaandel heeft staan. Je kunt je natuurlijk ook aansluiten bij een vereniging of initiatief dat met dit thema bezighoudt, zoals Privacy First en Bits of Freedom, naast de Piratenpartij.

3 Ouders: verdiep je in de registratiesystemen die scholen gebruiken. Ga daarover in gesprek met de scholen. Waar wordt de data van je kind voor gebruikt? Aan wie behoort die data toe? Organiseer je samen met andere ouders en trek grenzen.

4 Voor ouders van middelbare scholieren: wat zijn de gebruiksvoorwaarden voor de school-wifi? Wil je wel dat álles wat je kind online doet op school, ook in de pauze, wordt opgeslagen, geprofileerd en doorverkocht? Er wordt veel doorheen gedrukt onder het mom van de strijd tegen pesten.

5 Verdiep je in encryptie. Hoe meer mensen het gebruiken, hoe beter. Ook als je zogenaamd niks te verbergen hebt! Help dissidenten, vluchtelingen en journalisten die dan minder zichtbaar zijn (als uitzonderingen die encryptie gebruiken). Privacy is niet alleen voor criminelen.

6 Ga het gesprek aan aan de eettafel. Praat hierover met je partner, je kinderen, je buren.

7 Communiceer, draag uit! Ook al ben je maar een model of gewoon een bakker. We zijn allemaal burgers.

8 Steun of ontwikkel initiatieven. Zoals Mail Pilot, DuckDuckGo, Ghostery, Startpage Web Search, of TOR natuurlijk.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: