Adobe Photoshop Lightroom 5
Adobe heeft binnen een jaar na de lancering van Photoshop Lightroom 4 al een volgende versie klaar. Lightroom 5 is net als zijn voorganger geen wereldschokkende update, maar biedt toch wel weer een aantal handige nieuwe functies.
Wat de belangrijkste nieuwe functie van Lightroom 5 is, ligt voor iedereen natuurlijk anders, maar voor ons is het de automatische Upright-functie. Met deze nieuwe functie, die je vindt onder de Standaard-tab van de Lenscorrecties, kan je Lightroom opdracht geven om automatisch een foto recht te zetten. Dat geldt zowel voor het rechttrekken van een schuine horizon als het rechtzetten van achterover hellende gebouwen via een verticale perspectiefcorrectie. Een enkele keer gaat Upright gigantisch de fout in (maar dan klik je het gewoon weer uit). Maar meestal gaat het opvallend goed, zelfs als de gebouwen deels achter bomen schuilgaan. Upright heeft vier mogelijkheden: Niveau (zet alleen de horizon recht), Verticaal (zet alleen de verticale lijnen recht), Automatisch (probeert beide recht te zetten, maar doet dat op een ‘rustige’ manier, waarbij de verticale correctie soms niet maximaal is) en Volledig (een agressieve, volledige correctie van zowel verticalen als horizontalen, waardoor het resultaat er soms wat ‘overgecorrigeerd’ kan uitzien).
Let ook nog even op als je meerdere foto’s synchroniseert. Als je kiest voor Upright-modus in het synchronisatie-dialoogvenster, dan berekent Lightroom voor iedere foto apart hoe de correctie moet zijn. Dat is normaal gesproken ook wat je wilt. Kies je echter voor Transformaties Upright, dan worden de transformaties van de eerste foto exact zo toegepast op alle andere foto’s. Dat is nuttig als je een serie identieke opnames vanaf statief hebt gemaakt (bijvoorbeeld voor hdr) en daarop een Upright-correctie wilt toepassen.
Lightroom kent al sinds versie 1 een gereedschap om een vlekje – veroorzaakt door vuil op de sensor – te verwijderen, maar dit gereedschap was tot dusver nogal beperkt. Omdat je er alleen een rondje mee kon maken, was het ook echt niet meer dan een ‘vuiltjesverwijderaar’. Je kon er niet of nauwelijks andere ongerechtigheden mee weghalen. Nu lijkt dit gereedschap meer op het kloonstempel of het retoucheerpenseel in Photoshop, want je kunt er voortaan iedere vorm mee schilderen die je wilt. De werkwijze blijft verder hetzelfde. Er is ook een handige nieuwe optie om vuiltjes zichtbaar te maken.
Een nieuw filter in de module Ontwikkelen is het Radiaalfilter. Dit is vergelijkbaar met het al bekende Gegradueerde filter, maar nu in de vorm van een ovaal of rondje. Eigenlijk bestond dit al lang, want onder Effecten heb je natuurlijk de optie Vignetteren na uitsnijden. Het verschil is dat die optie alleen maar exact in het midden van het beeld kan worden gelegd, en dat je daarmee alleen maar donkere hoeken kunt maken. Het nieuwe Radiaalfilter kan je plaatsen waar je wilt, en het biedt alle mogelijkheden die de andere lokale correcties ook bieden. Dus bijvoorbeeld ook verscherpen/vervagen of de kleurverzadiging aanpassen. Standaard werkt het filter buiten de cirkel (wat binnen de cirkel valt, wordt juist niet veranderd), maar dat kan je omdraaien met een vinkje voor Masker omkeren.
Als je een raw-bestand in Lightroom bewerkt, kijk je naar de zogenaamde voorvertoning (een jpeg-versie met de bewerkingen). Zijn je foto’s niet online (aangezien ze op een aparte harde schijf staan, die op dat moment niet is aangesloten), dan kan je geen foto’s bewerken omdat het originele bestand niet beschikbaar is om die voorvertoning bij te werken. Lightroom 5 voegt een nieuwe mogelijkheid toe bij het importeren, namelijk Slimme voorvertoningen maken. Zo’n Slimme voorvertoning is een verkleinde en (lossy) gecomprimeerde dng-versie van het origineel, waardoor Lightroom de bewerkingen ook kan uitvoeren zonder dat die originelen beschikbaar zijn. Dat is handig als je bijvoorbeeld de catalogus wilt meenemen op je laptop, zodat je ook op reis nog aan foto’s kunt werken. Zodra de schijf met de foto’s weer is aangesloten, worden de bewerkingen automatisch bijgewerkt. Je kunt meteen bij het importeren van nieuwe foto’s aangeven dat er Slimme voorvertoningen moeten worden gemaakt. Bij reeds geïmporteerde foto’s kan het via het menu Bibliotheek, Voorvertoningen, Slimme voorvertoningen maken.
De mogelijkheid om direct vanuit Lightroom een boek te maken en te laten drukken bij Blurb was mooi, maar de mogelijkheden om zelf pagina’s in te delen, waren zeer beperkt. Zo kon je alleen maar gebruikmaken van de meegeleverde layouts. Wilde je een andere indeling, dan had je pech, want die layouts waren niet aan te passen. In Lightroom 5 kan je nog steeds geen eigen layouts maken en bewaren, maar je kunt wel foto’s binnen kaders verplaatsen door de ruimte naast de foto aan te passen. Vervolgens kan je het resultaat Opslaan als aangepaste pagina, zodat je het op andere pagina’s eveneens kunt toepassen. Daarmee is de flexibiliteit toch wel verbeterd, evenals door een aantal andere nieuwe mogelijkheden, zoals het automatisch toevoegen van paginanummers. Toch blijft het gebruik van Blurbs eigen (gratis) software aan te raden voor wie écht uitgebreide mogelijkheden wil hebben om pagina’s naar eigen inzicht in te delen.
- uitstekend fotobeheer
- Upright-tool
- Photoshop minder vaak nodig