9 nieuwe functies van OS X Mavericks
OS X Mavericks is maandag door Apple op het WWDC aangekondigd. Het besturingssysteem ligt in herfst in de winkels. OS X Mavericks bevat een groot aantal nieuwe features. Wij zetten 9 nieuwe functies van OS X Mavericks voor je op een rijtje.
1 Finder Tabs en tagging
Finder krijgt in OS X Mavericks een flinke update. De app wordt voorzien van tabbladen, waardoor het mogelijk is in één Finder-venster meerdere mappen of schijven gelijktijdig te openen. De feature moet de Finder overzichtelijker en eenvoudiger te gebruiken maken. Je hoeft immers niet langer gelijktijdig met allerlei Finder-vensters te werken, die gescheiden van elkaar worden weergegeven en hierdoor soms lastig terug te vinden zijn.
©PXimport
Tabbladen maken het mogelijk meerdere mappen in één Finder-venster te openen
2 Tagging
Daarnaast introduceert Apple in OS X Mavericks tagging, waarmee je bestanden via de Finder razendsnel kunt terugvinden. Zodra je voortaan een bestand opslaat krijg je niet alleen de mogelijkheid een bestandsnaam op te geven, maar ook om tags aan het bestand te koppelen. Wil je vervolgens alle bestanden met betrekking op een bepaald onderwerp verzamelen? Laat Finder dan bestanden zoeken die zijn voorzien van de bijbehorende tag. Tagging vereenvoudigt het terugvinden van bestanden dus aanzienlijk.
3 Meerdere schermen gebruiken
OS X Mavericks biedt ondersteuning voor meerdere schermen. Het was al langer mogelijk een extra monitor aan je Mac te koppelen, waardoor je een extra scherm tot je beschikking kreeg. Dit extra scherm was echter niet voorzien van een menubalk of eigen dock, waardoor het scherm niet daadwerkelijk een volwaardig twee scherm was.
Hier komt nu verandering in. OS X Mavericks voorziet een tweede scherm van zowel een menubalk als een eigen dock. Ook krijgt het scherm een eigen bureaublad. Je kunt apps simpelweg naar het nieuwe scherm slepen om deze hierop te plaatsen. Een TV of externe monitor wordt in OS X Mavericks dus een volwaardig tweede scherm. Mission Control is geoptimaliseerd voor het gebruik van twee schermen, waardoor de app in staat is apps die de verschillende schermen open staan overzichtelijk weer te geven.
©PXimport
Mission Control is geoptimaliseerd voor meerdere schermen
4 AppNap
Op een Mac heb je al snel een groot aantal apps openstaan. Denk hierbij aan je mailclient, agenda, webbrowser, iTunes, de App Store, Voorvertoning en bijvoorbeeld een game. Iedere app die je hebt openstaan belast je Mac extra, waardoor de machine langzamer wordt. Je gebruikt echter nooit daadwerkelijk gelijktijdig iedere app. OS X Mavericks bevat daarom AppNap, een functie die de wijze waarop apps de processor van jouw Mac gebruiken nauwlettend in de gaten houdt. Heb je bijvoorbeeld een webbrowser open staan, maar deze geminimaliseerd? Dan zorgt ervoor dat advertenties die in de webbrowser worden weergegeven niet langer gebruik kunnen maken van je Mac, waardoor deze sneller wordt. Daarnaast verlaagt AppNap het energieverbruik van de Mac, wat de batterijduur van een MacBook verlengt.
5 Shared Links in Safari
Safari is in OS X Mavericks voorzien van een nieuwe feature: Shared Links. Op social media worden allerlei verwijzingen naar internet met je gedeeld. We maken vandaag de dag echter gebruik van allerlei verschillende sociale netwerken. Shared Links verzamelt daarom alle links die jij via social media binnenkrijgt. De links worden weergegeven in een nieuwe zijbalk in Safari, die naast de Shared Links ook je bladwijzers en leeslijst weergeeft.
©PXimport
De feature Shared Links verzamelt links die op social media worden gedeeld in een zijbalk in Safari
6 iCloud Keychains
Je kunt op internet bijna overal tegenwoordig een account aanmaken. Het is niet verstandig bij iedere website hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Het kan echter een grote uitdaging zijn de vele wachtwoorden die je hierdoor moet onthouden ook daadwerkelijk niet te vergeten. Apple schiet te hulp met een nieuwe feature: iCloud Keychains.
iCloud Keychains bewaart allerlei belangrijke gegevens voor je waaronder wachtwoorden. Je kunt echter ook betaalgegevens zoals creditcardgegevens in de app opslaan. De informatie wordt automatisch ingevuld op het moment dat jij deze nodig hebt. iCloud Keychains is beveiligd met een wachtwoord, waardoor je zeker weet dat alleen jij toegang krijgt tot de gevoelige informatie die je in iCloud hebt opgeslagen. Dit wachtwoord moet je dus wel goed onthouden.
7 iBooks
Houd jij van lezen? Dan heeft Apple goed nieuws voor je. iBooks, de online boekenwinkel die al langer beschikbaar is op de iPhone, iPad en iPod touch, wordt in OS X Mavericks ook op de Mac gelanceerd. De boekenwinkel bevat 1,8 miljoen boeken die kunnen worden aangeschaft. Maak je op je iPhone, iPod of iPad al gebruik van iBooks en heb je hier boeken aangeschaft? Dan kan je deze natuurlijk ook gewoon op je Mac lezen. Kom je in een boek een interessant stuk tegen waar je even snel iets bij wilt noteren? Dan kan je in het digitale boek net als op je iPhone een notitie aanmaken. iBooks biedt ondersteuning voor interactieve studieboeken die Apple vorig jaar heeft geïntroduceerd.
©PXimport
Apple lanceert in OS X Mavericks iBooks op de Mac
8 Berichtencentrum 2.0
Berichtencentrum krijgt in OS X Mavericks een flinke update. Je kunt voortaan via de app vanuit een melding direct actie ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld reageren op chatberichten, e-mail en FaceTime-gesprekken. Ook zijn aparte tabbladen beschikbaar waarmee je kunt schakelen tussen een overzicht van alle meldingen of alleen nieuwe meldingen. Een derde tabblad geeft je een overzicht van alle informatie die voor die dag relevant is. Denk hierbij aan Facebook-event, afspraken in je agenda en het weer.
9 Kaarten
Apple's eigen Kaarten-app vervangt op de iPhone, iPad en iPod touch sinds iOS 6 Google Maps, dat lange tijd standaard op iOS werd meegeleverd. Het bedrijf lanceert in OS X Mavericks Kaarten ook op de Mac. Kaarten voor de Mac is nagenoeg identiek aan de iOS-versie van app. De app biedt je de mogelijkheid locaties op te zoeken op een een kaart of satellietbeelden. Daarnaast kan je een routebeschrijving opvragen naar een adres, waardoor je zeker weet dat je de snelste route kiest. Kaarten zoekt hierbij je locatie op om dit als startpunt te gebruiken en dus een nauwkeurige berekening van de afstand te kunnen maken.
Heb je een route of locatie op je Mac via Kaarten opgezocht? Dan wil je de informatie natuurlijk niet nogmaals opzoeken op je iPhone. OS X Mavericks biedt je daarom de mogelijkheid de informatie door te sturen naar je iPhone, iPad of iPod touch, waardoor je direct de deur uit kunt.