ID.nl logo
80 Tips voor Windows 8 (Tip 1 - 20)
© PXimport
Huis

80 Tips voor Windows 8 (Tip 1 - 20)

Windows 8 kent een grote hoeveelheid nieuwe functies, voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers. Wij hebben tachtig van de beste tips en trucs voor het nieuwe besturingssysteem op een rij gezet. Zo kun je niet alleen direct met Windows 8 aan de slag, maar ken je ook direct alle ins en outs. Di

01 Vastmaken aan Start

Items op je bureaublad, zoals mappen en de Prullenbak, kun je vastmaken aan het Windows 8-startscherm. Zo heb je altijd snel toegang tot de locaties via een eigen tegel. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram en kies voor Vastmaken aan Start. Het item is direct beschikbaar op het Startscherm. Heb je je later bedacht? Klik met rechts op de tegel op het Startscherm en kies voor Losmaken van Start (je vindt deze optie in de balk onderin). Via dezelfde balk kun je het item ook vastmaken aan de taakbalk. Kies voor Aan taakbalk vastmaken.

02 Startscherm indelen

Er bestaan verschillende mogelijkheden om de indeling van het Startscherm aan te passen. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen enkele en dubbele tegels. Een dubbele tegel neemt twee kolommen in. Je kunt een dubbele tegel eenvoudig smaller maken: klik erop met rechts en kies in de balk onderin voor Kleiner maken. Je kunt de tegel later altijd weer vergroten door er met rechts op te klikken en te kiezen voor Groter maken.

03 Groeperen

Er zit maar weinig structuur in het Startscherm. Dat kan beter, bijvoorbeeld door je applicaties te groeperen. Zo kun je bijvoorbeeld aparte groepen maken voor games, zakelijke software en andere hulpprogramma's. Plaats eerst alle tegels bij elkaar waarmee je één groep wilt maken. Klik op het minusteken rechtsonder in het scherm, zodat je uitzoomt. Hierna kun je de groep een passende naam geven. Klik erop met rechts en kies Naam aan groep geven. Een vak verschijnt, waarin je de groepsnaam kunt opgeven. Prettig is dat je later kunt uitzoomen binnen het Startscherm, waardoor de groepen zichtbaar worden.

04 Live-tegels

Apps die ervoor geschikt zijn, kunnen informatie in de tegel tonen. Dit worden live-tegels genoemd. De tegel van de Berichten-app toont bijvoorbeeld de meest recente e-mail, terwijl de tegel van de Weer-app het actuele weer toont. De informatie op de tegels wordt regelmatig vernieuwd. Wil je niet dat een specifieke tegel live-informatie toont? Klik erop met rechts en kies Live-tegel uitschakelen. Voortaan wordt alleen de naam van de app getoond.

05 App-meldingen onder controle

Apps kunnen allerhande meldingen geven. Bijvoorbeeld zodra je een nieuw Facebook-bericht binnenkrijgt of wanneer een belangrijk nieuwsbericht voorbijkomt. Standaard mogen alle apps meldingen tonen, maar je kunt zelf aangeven van welke apps je meldingen wil ontvangen. Open het onderdeel Pc-instellingen (via de Charms-balk aan de rechterzijde van het scherm). Kies voor Instellingen / Pc-instellingen wijzigen / Meldingen. Bij het onderdeel Meldingen van deze apps weergeven, geef je per app aan of deze je mag lastigvallen met berichten.

06 Apps op het vergrendelingsscherm

Zodra je Windows vergrendelt of nog niet bent aangemeld, verschijnt het vergrendelingsscherm. Naast de datum en tijd kun je apps belangrijke meldingen laten tonen. Bijvoorbeeld hoeveel nieuwe berichten zijn ontvangen of welke komende afspraken in je agenda staan. Open de sectie Pc-instellingen / Persoonlijke instellingen. Bij Apps voor vergrendelingsscherm, zie je welke apps meldingen mogen tonen. Klik op het plusteken om een nieuwe app toe te voegen. Om een bestaande app te verwijderen, klik je erop en kies je voor Hier geen status weergeven. Voor sommige apps kun je ook een gedetailleerde status op het vergrendelingsscherm weergeven (zoals voor de agenda). Dit geef je aan bij de sectie Kies een app waarvan u de gedetailleerde status wilt weergeven.

07 Geen app-meldingen meer

Wil je helemaal geen meldingen van apps meer ontvangen? Je kunt de functie volledig uitschakelen, zodat er geen meldingen meer worden getoond. In het onderdeel Pc-instellingen ga je naar Meldingen. In de sectie Meldingen (aan de rechterkant van het scherm) zet je de schuif uit bij App-meldingen weergeven. Je kunt er ook voor kiezen om de app-meldingen nog wel weer te geven, maar niet meer op het vergrendelingsscherm. Zet dan de schuif op Uit bij App-meldingen weergeven op vergrendelingsscherm. Wil je geen geluiden horen, maar wel nog meldingen zien? Zet de schuif op Uit, bij Meldingsgeluiden afspelen.

08 Tweede beeldscherm

Via de rechterbalk kun je het bureaublad eenvoudig uitbreiden naar een extern scherm. Handig als je bijvoorbeeld een presentatie houdt of een film wilt kijken. Open de Charms-balk en klik op Apparaten. Een overzicht van randapparaten verschijnt. Klik nu op Tweede scherm. Vervolgens kun je beelden tonen op een aangesloten scherm. Je kunt hierbij kiezen om het bureaublad te dupliceren, het uit te breiden (zodat je werkoppervlak groter wordt) en alleen het tweede scherm te gebruiken. Wil je het tweede scherm niet meer gebruiken, kies dan voor Alleen computerscherm.

09 Geen persoonlijke gegevens

De dynamische tegels van het Startscherm geven diverse informatie weer. Denk aan de koersen van de Aandelen-app, het laatste nieuws van de Nieuws-app en de updates binnen uw sociale netwerk. Als u hierop geen prijs stelt en even geen persoonlijke informatie wilt zien, dan kunt u ervoor kiezen om de persoonlijke gegevens te wissen. In het Startscherm roept u de balk aan de zijkant op. Kies Instellingen. Bovenin de balk kiest u voor Tegels / Gegevens verwijderen.

10 Navigeren met het toetsenbord

Natuurlijk, het Startscherm is duidelijk ontwikkeld met touch-apparaten (zoals een tablet) in het achterhoofd. Toch kom je met het toetsenbord en de muis ook een heel eind. Om vooruit en achteruit te rollen, kun je het muiswiel gebruiken. Om in één keer naar het einde van de lijst met tegels te bladeren, druk je op de End-toets op het toetsenbord. Druk op de Home-toets om in één keer naar het begin van de lijst te rollen. Wil je in- of juist uitzoomen op een lijst, bijvoorbeeld als deze omvangrijk is geworden, dan rol je met het muiswiel terwijl je de Shift-toets houdt ingedrukt.

11 Verkenner-Lint

Windows Verkenner is voortaan voorzien van een Lint, zoals je mogelijk al kent van Office. Het Lint biedt plaats aan veelgebruikte bestandsopties, zoals knippen, kopiëren en naam wijzigen, maar kent ook contextgerelateerde opties. Open je een bibliotheek, dan verschijnt de extra tab Hulpprogramma's voor bibliotheken. Klik hierop om de bibliotheek te beheren en de bibliotheek te optimaliseren voor specifieke inhoud. Zo kun je de bibliotheekinhoud optimaliseren voor documenten, muziek, afbeeldingen en video's. Via de knop Opslaglocatie instellen, kun je aangeven welke map standaard moet worden gebruikt voor het opslaan van foto's. Ook is er de tab Opties voor muziek of Opties voor video. Op deze tab vind je de mogelijkheden om media af te spelen en aan een afspeellijst toe te voegen.

12 Weg met het Lint

Ben je niet gecharmeerd van het Lint van Windows Verkenner? Je kunt het Lint ook minimaliseren, door te klikken op het pijltje dat je rechtsboven in het venster aantreft. De eerstvolgende keer dat je weer een Verkenner-venster opent, is het niet meer aanwezig.

13 Werkbalk Snelle toegang

Linksboven in het Verkenner-venster zit de werkbalk Snelle toegang verscholen. Deze geeft opties weer die vaak worden gebruikt in Verkenner. Denk hierbij aan het maken van een nieuwe map, het oproepen van de bestandseigenschappen en het geven van een nieuwe naam aan de map. Je kunt de functies van de werkbalk Snelle toegang aanpassen. Klik op de pijl naast de werkbalk (linksboven in het venster). Een menu verschijnt. Kies hier welke onderdelen in de werkbalk moeten worden opgenomen. Je kunt ook de plaats van de werkbalk aanpassen (via de optie Onder het lint weergeven).

14 Snel schermafbeeldingen maken

Een slimme, maar verborgen optie in Windows 8: snel een schermafbeelding maken. Met de PrintScreen-toets (ook wel aangeduid met PrtScn) maakte je in vorige Windows-versies snel een schermafbeelding van het scherm. Gebruik je nu de toetsencombinatie Windows-toets+PrintScreen, dan zal het scherm even knipperen en wordt de gemaakte schermafbeelding automatisch opgeslagen in de map Afbeeldingen\Schermopnamen.

15 Andere oriëntatie

Maak je gebruik van een tablet? Je kunt de schermoriëntatie van de tablet eenvoudig wisselen tussen landschapsmodus en portretmodus. Druk op de Windows-toets+O. Het scherm wordt omgedraaid.

16 Heimwee

Het nieuwe Startscherm en de afwezigheid van het menu Start is even wennen. Kun je er maar niet aan wennen? Verschillende softwaremakers spelen hier slim op in en brengen software uit waarmee u een 'klassieke' Windows-omgeving kunt nabootsen. Met RetroUI kunt u schakelen tussen de oude en de nieuwe Windows-omgeving. U vindt het programma via http://retroui.com. Nadat je het hebt geïnstalleerd, wordt het bureaublad van Windows standaard geopend bij het laden van Windows. Je kunt verder zelf bepalen of andere 'nieuwe' onderdelen (zoals de Charms-balk en opdrachtenbalk) wel of niet kunnen worden gebruikt. Je kunt de software zeven dagen proberen, daarna betaal je zo'n vier euro.

17 Sociale netwerken koppelen

In Windows 8 is veel aandacht besteed aan de koppeling met sociale netwerken. Zodra je sociale netwerkaccounts aan Windows hebt gekoppeld, worden dingen als statusupdates en contactinformatie op verschillende plaatsen in het besturingssysteem getoond. Het koppelen van de accounts moet nog wel gebeuren. In het Startscherm kies je voor Personen. Links in het venster zie je welke accounts je kunt koppelen. Bijvoorbeeld: Twitter-contactpersonen, Exchange-contactpersonen en Google-contactpersonen. Klik op Alles weergeven in Instellingen. Hierna kun je ook andere diensten koppelen, zoals Hotmail.

18 Sociale netwerken beheren

Het aantal instelmogelijkheden voor je sociale netwerken is vanuit Windows zelf relatief beperkt. Online kun je flink meer opties aanpassen en hebt je meer controle over je account. In de Personen-app druk je op Windows-toets+I om het instellingenvenster te openen. Kies het account. Klik vervolgens op Dit account online beheren. Een webpagina met extra opties wordt geopend.

19 Direct updates zien

Als je jouw sociale netwerken aan Windows hebt gekoppeld, kun je direct reageren op en communiceren met contactpersonen. In het Startscherm kies je voor Personen. Klik op de contactpersoon met wie je wil communiceren. De persoonlijke pagina (met zaken als updates en foto's) wordt geladen. Links zie je de contactmogelijkheden. Zo kun je direct een Facebook-bericht schrijven en een e-mail sturen. Klik achtereenvolgens op Profiel weergeven / Meer details, als je aanvullende (contact)gegevens wilt zien.

20 Berichten uitbreiden

Via de Berichten-app kun je met je vrienden communiceren via verschillende kanalen. Zo kun je de app koppelen aan Messenger en Facebook. Het koppelen gaat relatief eenvoudig. Open de Berichten-app en druk op Windows-toets+I. Kies Accounts. Een overzicht van bestaande koppelingen verschijnt. Klik op Een account toevoegen. Selecteer het account dat je wilt toevoegen en geef de vereiste aanmeldingsgegevens op om het netwerk te koppelen met de Berichten-app. Bestaande netwerken kun je beheren door erop te klikken.

Dit is tip 1 - 20. Woensdag volgt tip 21 - 40, en volgende week de rest van de 80 tips over Windows 8

▼ Volgende artikel
Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor
Huis

Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor

Nog geen jaar na de vorige uitvoering brengt Apple een nieuwe iPad Air uit. De veranderingen zijn dan ook niet heel groot, want het enige verschil is dat de tablet nu is voorzien van een M3-processor in plaats van een M2-processor. Blijft de iPad Air hiermee een aanrader? Wij hebben hem voor je getest.

Uitstekend
Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil in het scherm, want de nóg duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor betalen waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

Plus- en minpunten
  • Snelle hardware
  • Prima scherm
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede accuduur
  • Geen hogere verversingssnelheid
  • Hoge meerprijzen opslag
  • Dure accessoires

De nieuwe iPad Air laat zich kort omschrijven: Apple heeft de M2-chip vervangen door een M3. Dat is geen groot probleem: Apple gaf de iPad Air vorig jaar een update waarmee deze qua functionaliteit vrijwel identiek was aan de iPad Pro van het jaar daarvoor en je net als bij de Pro kon kiezen uit twee formaten. Uiterlijk is er geen verschil met de vorige generatie iPad Air: de aluminium tablet is nog steeds verkrijgbaar in een 11- en 13inch-variant, waarbij je kunt kiezen uit dezelfde vier kleuren als vorig jaar. De bouwkwaliteit van de aluminium behuizing is uitstekend.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air ziet er hetzelfde uit als de variant van vorig jaar.

Er is overigens wel een heel een klein verschil waardoor je aan de buitenkant kunt zien dat je de nieuwste iPad Air van de M3-generatie in handen hebt. Apple heeft de aanduiding 'iPad Air' namelijk van de achterkant verwijderd. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het enige verschil is dat er geen 'iPad Air' meer op de achterkant staat.

Qua aansluitingen vind je onderop een usb-c-poort die je behalve voor opladen ook kunt gebruiken voor het aansluiten van een beeldscherm. De aan-uitschakelaar is voorzien van een goedwerkende vingerafdrukscanner. Dat is wel de enige manier van biometrische identificatie; in tegenstelling tot iPhones of de iPad Pro ontbreekt de soms nog wat sneller werkende gezichtsherkenning.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air heeft een usb-c-poort die je gebruikt om de tablet op te laden.

Hoge meerprijzen

De prijzen beginnen bij 719 euro voor het 11inch-model terwijl de 13inch-uitvoering bij 969 euro begint. Voor dat geld krijg je 128 GB opslag. Alle varianten hebben dezelfde M3-processor in combinatie met 8 GB RAM. Wil je 256 GB opslag, dan betaal je 130 euro meer, terwijl de volgende stappen naar 512 GB of 1 TB je ieder nog eens 250 euro kosten. Afhankelijk van je opslagwensen wordt de iPad dus al snel een heel stuk duurder. Daarnaast kun je nog kiezen voor een 5G-variant, waarvoor je 170 euro meer betaalt. Deze variant is voorzien van een ingebouwde e-sim; er is geen fysieke simkaartslot.

Scherm zonder ProMotion

De iPad Air heeft precies hetzelfde scherm als vorig jaar en dat betekent een 11- of 13inch-scherm dat gebruikmaakt van een IPS-paneel. Het scherm combineert goede kleuren met een prima contrast en een helderheid die hoog genoeg kan. Wat we wel jammer vinden, is dat Apple de toch best prijzige iPad Air niet voorziet van een scherm met een hogere verversingssnelheid dan 60 Hz. Zo'n hogere verversingssnelheid die Apple 'ProMotion' noemt zou zeker in combinatie met de stylus waarschijnlijk een vloeiender ervaring opleveren. 

Nog snellere processor

De snellere processor is het belangrijkste verschil met zijn voorganger, en de chip die we al kennen uit andere Apple-producten stelt niet teleur. De M3-processor is in benchmarks op single-coregebied ongeveer 18 procent sneller dan de M2, terwijl de multicore-prestaties zo'n 25 procent hoger liggen. In de benchmark Geekbench 6 zet de iPad een Single-Core Score van 3063 punten neer, terwijl de Multi-Core Score 11.914 punten bedraagt.

De vernieuwde iPad Air is in theorie dus nog iets soepeler in bijvoorbeeld grafische toepassingen, al is de M4-chip in de iPad Pro nog een stukje sneller. Het is gissen waarom Apple nog voor de in andere producten uitgefaseerde M3 koos; misschien hadden ze er nog veel van liggen of wil het bedrijf genoeg onderscheid met de iPad Pro houden. Uiteindelijk maakt het ook weer niet zo heel veel uit, want in de praktijk zijn zowel de vorige als de huidige variant van de iPad Air gewoon snel. De accuduur van de geteste 11inch-uitvoering is erg goed en komt bij normaal gebruik zoals browsen in de buurt van de door Apple geclaimde 10 uur.

Vernieuwd toetsenbord

De iPad Air is compatibel met Apples beste stylus: de Pencil Pro. Deze stylus (149 euro) is druk- en kantelgevoelig en detecteert bovendien of je de stylus draait. Hierdoor kun je in tekenapps als Procreate bijzonder realistisch tekenen. De stylus wordt gekoppeld en opgeladen door hem magnetisch aan de zijkant te plakken, waarmee dit in de praktijk een prettige accessoire is. De iPad Air is trouwens ook compatibel met de goedkopere Apple Pencil usb-c, die minder mogelijkheden heeft en opgeladen wordt met een usb-c-kabel. Als je wilt tekenen, dan raden we je de Pencil Pro aan.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Pencil Pro plak je magnetisch aan de zijkant om hem op te laden.

We kregen van Apple ook het vernieuwde Magic Keyboard voor de iPad Air, dat uiteraard ook compatibel is met de iPad Air met M2-processor. Ten opzichte van het vorige Magic Keyboard dat oorspronkelijk voor de oudere generatie iPad Pro was ontworpen, krijg je een rij functietoetsen. Hierdoor kun je de iPad nog beter als laptopvervanger gebruiken.

Ten opzichte van het Magic Keyboard voor de huidige iPad Pro ontbreekt helaas de achtergrondverlichting in de toetsen en de aluminium polssteun, terwijl de prijs van het toetsenbord met 329 euro niet veel lager is. Het is daarnaast jammer dat het toetsenbord er alleen nog in een witte variant is. Dat is toch vlekgevoeliger dan een zwarte uitvoering. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het vernieuwde Magic Keyboard heeft nu functietoetsen.

Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil 'm in het scherm, want de nog duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor neertellen, waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Dit keer hebben we vijf DAB+-radio's voor je gevonden die je ook nog eens heel makkelijk meeneemt, op vakantie bijvoorbeeld.


Digitale radio via DAB+ (Digital Audio Broadcasting) biedt een helder en storingsvrij radiosignaal, met een steeds groter zenderaanbod. Dat maakt het luisteren een stuk aangenamer. Dankzij modellen met ingebouwde accu of batterijen ben je niet gebonden aan een stopcontact. Voeg daar een netstroomaansluiting aan toe en je hebt een toestel dat net zo makkelijk op de camping als op het aanrecht in de keuken dienst kan doen.

Denver DAB-18 Radio DAB+

De Denver DAB-18 is een compacte DAB+/FM-radio die een retro uiterlijk combineert met moderne functionaliteit. De geïntegreerde Bluetooth-functie maakt het mogelijk om draadloos muziek te streamen vanaf je smartphone of tablet. Daarnaast beschikt de radio over een AUX-ingang voor het aansluiten van externe apparaten. Met de dubbele alarmfunctie en snoozefunctie is de DAB-18 ook geschikt als wekkerradio. Het dimbare lcd-display toont duidelijk informatie over zenders en instellingen. De radio werkt zowel op netstroom als op 4 C-batterijen. Met 20 voorkeuzezenders (10 DAB+ en 10 FM) heb je snel toegang tot je favoriete stations.

Audizio Milan

De Audizio Milan is een compacte draagbare DAB+/FM-radio. De Milan biedt zowel DAB+ als FM-ontvangst, waardoor je kunt genieten van een breed scala aan radiostations met heldere geluidskwaliteit. Dankzij de Bluetooth-functionaliteit kun je draadloos muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. Met de ingebouwde 2000mAh-accu heb je genoeg stroom voor zo'n 10 uur luisterplezier, en kan de radio via usb worden opgeladen. Het 2,4-inch kleurendisplay toont duidelijk informatie over zenders en instellingen.

Grundig DTR 4500 BT DAB

De Grundig DTR 4500 BT DAB heeft Bluetooth 5.0-functionaliteit en kun je naast het luisteren naar DAB-stations ook gebruiken om te streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 2.0 stereo luidsprekersysteem met een totaal vermogen van 10 watt RMS. Het 2,4-inch kleurendisplay biedt duidelijke informatie over zenders en instellingen, en de helderheid is in drie stappen aan te passen. Hoewel de DTR 4500 BT DAB geen ingebouwde accu heeft, kan hij natuurlijk wel gewoon op netstroom worden aangesloten.

Lenco PDR-040EF Bambus

De Lenco PDR-040EF Bambus is gemaakt van echt bamboe en gerecycled ABS met tarwevezel, wat niet alleen een mooie uitstraling geeft, maar ook bijdraagt aan duurzaamheid. Met Bluetooth 5.0-functionaliteit kun je eenvoudig muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 3 watt RMS luidspreker en een passieve basradiator. De ingebouwde 2000mAh accu biedt tot 16 uur afspeeltijd via Bluetooth en tot 12 uur via FM of DAB+, waardoor je de hele dag kunt genieten van je favoriete muziek, zowel thuis als onderweg. Daarnaast is de radio uitgerust met een klok- en alarmfunctie, een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en een telescoopantenne.

Kenwood CR-M30DAB-R

Deze compacte Kenwood kan overweg met FM-radio en DAB+. De radio beschikt over Bluetooth-functionaliteit, waardoor je draadloos muziek kunt streamen vanaf je smartphone of tablet. Dankzij de geïntegreerde oplaadbare batterij kun je tot 7 uur genieten van je favoriete muziek zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Daarnaast is de radio voorzien van een helder LCD-scherm dat informatie over zenders en instellingen duidelijk weergeeft. Met de mogelijkheid om zowel op netstroom als op de interne accu te werken, kun je de CR-M30DAB op verschillende manieren gebruiken.