2,4 GHz en 5 GHz - snellere wifi door aanpassen frequenties en kanalen
De snelheid van je draadloze verbinding wordt sterk bepaald door de frequenties waarop het signaal wordt uitgezonden. Door daar zelf op te letten en waar nodig andere kanalen toe te wijzen, kun je trage wifi-verbindingen vaak een boost geven. Lees hier hoe.
Frequenties zijn sterk gereguleerd, maar er bestaan ook licentievrije frequenties die iedereen vrij mag gebruiken binnen bepaalde beperkingen, bijvoorbeeld in verband met de zendsterkte. Wifi gebruikt twee licentievrije frequenties, namelijk 2,4 GHz en 5 GHz.
De eerste is het langst in gebruik en daardoor ook het drukst bezet, niet alleen door wifi-apparatuur maar ook door andere ‘industrial, scientific and medical’ ofwel ism-apparatuur. Die apparatuur beïnvloedt elkaar, reden waarom er in de drukbezette 2,4 GHz band meer interferentie is dan in de vrijwel lege 5GHz band. Daar tegenover staat dat 2,4GHz- signalen verder door de ether en gemakkelijker door obstakels zoals muren reizen dan 5GHz-signalen (hoe hoger de frequentie, hoe korter de signalen).
Verschil 2,4 GHz en 5 GHz-band
In de 5 GHz band zijn hogere prestaties mogelijk, maar is het bereik kleiner dan in de 2,4GHz-band. Daarom is een dualband-router die tegelijkertijd beide frequenties ondersteunt, ideaal. Apparatuur die hoge doorvoersnelheden nodig heeft, koppel je aan de 5GHz-radio in je router. Maar een laptop, smartphone of tablet die je ook in je tuin of op de bovenste verdieping van je woning wil gebruiken, verbind je met de 2,4GHz-radio.
Kanaal 6 is vaak het drukst bezet, terwijl er 11 verschillende zijn
In de 2,4GHz-frequentieband zijn er maar drie niet-overlappende kanalen, namelijk 1, 6 en 11. De meeste routers kiezen automatisch kanaal 6. In een omgeving met veel concurrerende wifi-signalen is kanaal 6 dus meestal druk bezet. Soms is het er zó druk dat er congestie optreedt, wat de draadloze prestaties fors naar beneden haalt.
Bij de meeste routers kun je het kanaal zelf wijzigen. Simpelweg kanaal 1 of 11 kiezen kan al een serieus verschil maken voor de prestaties. De meeste routers doen dit automatisch voor je: ze meten de wifi-interferentie en wijzigen het wifi-kanaal automatisch naar het minst drukke kanaal. Er bestaan ook apps als Wifi Analyzer voor Android, die inzicht geven.
Kanalen combineren
De hogere snelheden voor Wireless-N en Wireless-AC zijn alleen mogelijk door kanalen te combineren. Wifi werkt standaard met 20MHz-brede kanalen. De maximale doorvoersnelheid is dan 54 Mbit/s voor Wireless-G en 72 Mbit/s voor Wireless-N. 150 Mbit/s is bij Wireless-N alleen mogelijk door twee 20MHz-kanalen te combineren tot 40 MHz. Wireless-N werkt zowel in 2,4 GHz als 5 GHz.
In de 5GHz-band is er meestal wel 40 MHz vrij om twee kanalen te combineren. In de 2,4GHz-band is de kans eerder klein. Gebruik je toch 40MHz-brede kanalen in 2,4 GHz, stel je router dan in op kanaal 3 of 11. Recente routers regelen dit allemaal zelf, maar je kunt het ook manueel wijzigen. Al moet je dan wel weten wat je doet of je maakt de zaken alleen maar erger.
Wireless-AC dat uitsluitend in de 5GHz-band werkt, haalt zijn hogere doorvoersnelheden door vier kanalen te koppelen tot 80 MHz. Wireless-AC Wave 2 combineert er zelfs 8 tot 160 MHz. Gelukkig zitten er 23 niet-overlappende kanalen in de 5GHz-frequentie, zodat er ruimte genoeg is.
Overigens is het daarbij maar op negentien kanalen toegestaan om de uitzendsterkte te gebruiken waar je bij wifi wat aan hebt.
Buiten gebruik
Daarnaast zijn maar vier kanalen echt vrij te gebruiken, de overige vijftien kanalen worden ook gebruikt door bijvoorbeeld radarsystemen en kunnen door jouw router thuis niet gebruikt worden als er een radarsignaal gedetecteerd wordt. Dit is gelijk de reden waarom sommige AC-routers maar vier kanalen tot hun beschikking hebben.
Je hoeft dan ook geen helderziende zijn om te voorspellen dat het ook in de 5GHz-frequentie ooit (te) druk zal worden, waardoor de maximaal haalbare doorvoersnelheid onvermijdelijk zal dalen. Maar dat duurt hopelijk nog wel enkele jaren.
Door: Redactie PCMDe redactie van PCM bestaat uit een groep professionele freelance auteurs, die veelal een eigen specialisme hebben. Zij verzorgen de meeste content in het blad en op de website.Meer van deze auteur >
Review Shark Power Detect – Compact en krachtig, maar wel wat zwaar
De Shark Power Detect is een van de twee modellen snoer- en zakloze stofzuigers van het Amerikaanse merk. De fabrikant belooft een lange accuduur een veelzijdige toepassingen, met allerlei technische snufjes voor optimaal zuigresultaat in een prijsklasse die ver onder vergelijkbare modellen van Dyson ligt. Doet deze stofzuiger wat hij belooft?
8
Uitstekend
Conclusie
Vergeleken met concurrerende modellen – zoals de duurdere Dyson V15 – levert de Shark Power Detect een vergelijkbare prestatie voor een aanzienlijk lagere prijs. Wie bereid is om kleine beperkingen in gebruiksgemak te accepteren, krijgt een krachtige, veelzijdige stofzuiger met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Plus- en minpunten
Draadloos en flexibel in gebruik
Lange gebruiksduur
Compact op te bergen
Geschikt voor verschillende vloertypen en dierenharen
Het stofreservoir is wat klein bij intensief gebruik
In de hoogste stand loopt de batterij sneller leeg
Handstofzuiger vrij zwaar (1,8 kilo)
Komt niet goed in hoeken
Producteigenschappen
De Shark Power Detect IP1251EUT is een snoerloze stofzuiger met een oplaadbare accu. Hij wordt geleverd met verschillende accessoires, een oplader en een draagtas. De standaard zuigmond (vloermondstuk noemt Shark het) is voorzien van twee borstelrollen die door de motor worden aangedreven, en die vuil en stof naar binnen 'vegen' in combinatie met zuigkracht. De stofzuiger werkt voorwaarts en achterwaarts, dus als je hem naar voor en achter haalt, wordt hetzelfde stuk twee keer meegenomen.
Je verandert hem met de accessoires in een kruimeldief en er zit ook een plinten-/kierenhulpstuk bij. De zogeheten Anti Hair Wrap Plus-functie verwijdert het haar van de borstelrol, bedoeld voor huisdieren- en mensenharen. Shark meldt tot 70 minuten gebruikstijd en biedt na registratie twee jaar garantie op de accu en vijf jaar op de rest.
In elkaar gezet is de stofzuiger 115,8 centimeter hoog, 26,3 centimeter breed en 39,3 centimeter diep. Hij weegt bijna 4 kilo, waarvan bijna de helft in de kruimelzuiger, het deel dat je in je hand houdt tijdens het stofzuigen.
Na het uitpakken klik je de onderdelen makkelijk in elkaar; dat werkt intuïtief. In de verpakking zitten verder buiten de garantiepapieren een snelstartgids en een uitgebreide gebruiksaanwijzing. Het loont die moeite die door te nemen. Op verschillende plekken vind je drukknoppen. Zo zit midden tussen de motor en de zuigmond een knop waarmee je de stofzuiger dubbelklapt, waardoor hij veel minder ruimte inneemt. Die knop gebruik je ook als je onder een bed wilt stofzuigen, want je 'knikt' de stang hiermee dubbel.
Verder zijn er knoppen om het motorgedeelte los te maken als je hem als kruimeldief wilt gebruiken, een knop om het reservoirklepje te openen en eentje om het gehele reservoir los te maken als je dat wilt schoonmaken.
De bediening is in de basis heel eenvoudig. Je haalt de stofzuiger van rechtopstaande positie af en houdt de aan-knop even ingedrukt. Standaard start de machine in de Detect-modus. In deze modus controleren sensoren de hoeveelheid vuil die op de grond ligt. De zuigkracht wordt daarmee automatisch aangepast. Ook passen de sensoren de zuigkracht aan als je een ander oppervlak wilt stofzuigen, bijvoorbeeld van laminaat naar tapijt. De verlichting aan weerszijden van de zuigmond zorgt ervoor dat je vuil sneller ziet liggen.
Via een knop onder je wijsvinger schakel je tussen de twee andere settings: Eco en Boost. Eco heeft minder zuigkracht, Boost juist meer. De Detect-functie bleek echter voldoende voor alle stofzuigklussen.
Naast zuigen is stoffen ook belangrijk voor een schoon huis
Microvezeldoekjes nemen stof goed op en laten het niet meer los!
Er zitten drie accessoires bij de stofzuiger: een klein zuigmondje, bedoeld voor bijvoorbeeld de bekleding van autostoelen, een wat grotere rechthoekige zuigmond met borstelharen, en een kleine gemotoriseerde zuigmond. De toepassingen hiervan waren me op het eerste gezicht niet helemaal duidelijk. Na raadpleging van de handleiding werd duidelijk dat het gemotoriseerde handhulpstuk handig is voor diverse oppervlakken, zoals dierenharen van de bank zuigen. Het uitschuifbare hulpstuk is bedoeld voor plafonds en kieren, maar blijkt ook heel praktisch bij het schoonmaken van LEGO en bijvoorbeeld tafels die vol staan met beeldjes.
Net als de (duurdere) Dyson-stofzuigers is de Ninja Power Detect voorzien van aparte lichtjes bij de zuigmond. Die zijn afwisselend wit, roze en paars. Bij wit is de zuigkracht laag, bij roze middelmatig en bij paars ligt er kennelijk veel vuil en is de zuigkracht maximaal. Het ziet er spannend uit, maar biedt verder geen meerwaarde.
Het geluid en zuigkracht
Ben je geen draadloze stofzuigers gewend, dan verwacht je misschien het welbekende loeiende geluid van een stofzuiger. Bij de eerste keer testen bleek al meteen dat dit niet opgaat voor de Shark. Je hoort vooral de motor en een het geluid van de mechanische rollers in de zuigmond. Het doet nog het meest denken aan een bladblazer, alleen dan minder hard. Als de machine vuilere stukken tegenkomt, gaat hij harder lopen en hoor je het geluid ook wat meer 'loeien'.
De fabrikant meldt trots dat je er tot wel 70 minuten mee kunt stofzuigen. Zelfs als je groot woont, is dat een lange tijd om non-stop te stofzuigen. Zeker omdat het motorgedeelte in je hand aan de zware kant is. De 70 minuten gelden uiteraard als je de Eco-stand gebruikt. In de praktijk zul je doorgaans de standaard-instelling gebruiken, omdat die erg geschikt is voor een gemiddelde stofzuigklus.
Op een volle accu ging de machine 51 minuten mee, in de Eco-stand zal dat meer zijn en in de Boost-modus een stuk korter. Binnen een huishouden stofzuig je waarschijnlijk een minuut of 10 voor een gemiddelde kamer of verdieping, en zet je de stofzuiger daarna weg tot de volgende keer.
Opladen en capaciteit
Een indicator op het display geeft met een metertje aan hoeveel capaciteit er nog ongeveer over is. Die was tijdens de testperiode niet heel nauwkeurig – de stofzuiger hield er ineens mee op. Gelukkig bleef dat bij een enkele keer.
Opladen gaat heel gemakkelijk. De accu is met een drukknop los te halen van het motorgedeelte, je klikt hem in een op het stroomnet aangesloten oplader. Het opladen begint pas na het indrukken van de ronde knop; een geel lichtje geeft aan dat het apparaat oplaadt. Is de accu vol, dan gaat het lampje uit.
Na gebruik moet je het reservoir leegmaken. Het reservoir heeft een beperkte capaciteit en het is bovendien wel zo hygiënisch. Je doet dat door de handstofzuiger los te maken van de buis en het reservoir boven de vuilnisbak leeg te kieperen. Wat hierbij opvalt, is dat er in het reservoir een driehoekig gedeelte zit waar stof en haren zich omheen wikkelen. Die kluwen valt er niet uit zichzelf uit en moet je dus met de hand lospeuteren. Niet iedereen zal zich daar prettig bij voelen.
Het reservoir is ook in zijn geheel uit de handstofzuiger te halen. Dat is nodig om het allergeenfilter af en toe uit te spoelen en te laten drogen. Het kan sowieso fijn zijn omdat het reservoir er al na een paar keer gebruiken een beetje stoffig uit gaat zien.
De stofzuiger laat zich zelfs in een klein kastje goed opbergen. Dat komt door de zogenoemde Flexology, ofwel de techniek waarbij je de stofzuiger dubbelklapt en het accugedeelte onderaan tegen de buis aan staat. Hij is echt heel compact en dat is een voordeel voor kleinbehuisden. Uitklappen gaat net zo makkelijk als inklappen: accugedeelte omhoog bewegen en vastklikken aan de buis. Een duidelijk voordeel vergeleken met vaak lompe stofzuigers met snoer.
Als stofzuiger is de Power Detect een wendbaar apparaat dat je er snel even bij pakt. Je hebt niet het gedoe met snoeren uitrollen en terughangen. Hij is binnen een seconde klaar voor gebruik. Tijdens het zuigen bleek het motorgedeelte dat je in de hand houdt met 1,8 kilo aan de zware kant voor langer gebruik. Hij zuigt echter prima, en in het transparante reservoir zie je meteen hoeveel vuil je hebt opgezogen. Leegmaken vergt wat handigheid omdat het klepje schuin naar beneden opent en je dat dus boven een vuilnisbak moet doen.
Wat wel opvalt, is dat de zuigmond niet goed raad weet met hoeken en randen. Daar blijft telkens toch wat liggen aan kruimels en ander vuil. Als kruimeldief vind ik hem ook minder geschikt, wat vooral komt doordat hij dus vrij zwaar is, en het rechthoekige hulpstuk eigenlijk te groot is voor echt handig gebruik. Het gedeelte met de borstelharen kan niet kantelen, dus ook hiermee kom je lastig in hoeken, bijvoorbeeld bij het stofzuigen van een trap. Daar kun je het kleinste zuigmondje nog wel voor gebruiken, alleen is die dan misschien weer wat te klein. Voor het kleine gemotoriseerde hulpstuk heb ik nog geen handige toepassing kunnen bedenken; die komt vooral van pas als je een hond of kat hebt die veel verhaart.
Shark Power Detect kopen?
De Shark Power Detect IP1251EUT biedt veel functionaliteit in een compacte en draadloze uitvoering. De automatische vermogensdetectie, solide accuduur en flexibiliteit maken dit model tot een aantrekkelijke keuze binnen het middensegment. Vooral gebruikers met beperkte opbergruimte en een voorkeur voor snel en effectief schoonmaken zonder snoeren zullen de voordelen van dit apparaat waarderen.
Toch zijn er wat kleine kanttekeningen. Het motorgedeelte is relatief zwaar, wat bij langer gebruik vermoeiend kan zijn. Ook de effectiviteit in hoeken en randen laat te wensen over. De hulpstukken zijn functioneel, maar niet allemaal intuïtief in gebruik. Daarbij vraagt het legen van het reservoir om enige handigheid en onderhoud.
Vergeleken met concurrerende modellen – zoals de duurdere Dyson V15 – levert de Shark Power Detect een vergelijkbare prestatie voor een aanzienlijk lagere prijs. Wie bereid is om kleine beperkingen in gebruiksgemak te accepteren, krijgt een krachtige, veelzijdige stofzuiger met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
07-05-2025 18:05
Door: Saskia van WeertSaskia is tekstschrijver en blogger & dol op gadgets en keukenapparatuur. Als er iets nieuws verschijnt op de markt, staat ze vooraan om het uit te proberen.Meer van deze auteur >
Sennheiser brengt nieuwe ACCENTUM Open draadloze oordopjes uit
Sennheiser heeft vandaag de nieuwe ACCENTUM Open oordopjes geïntroduceerd. Deze draadloze in-ear oordopjes combineren de geluidsafstemming van Sennheiser met een open, niet-occlusieve pasvorm.
De ACCENTUM Open bevat een 11mm dynamische transducer die net buiten de gehoorgang zit. Door het open karakter van de oordop worden vermoeide oren voorkomen, terwijl gebruikers zich bewust blijven van hun omgeving. Het universele ontwerp maakt het dragen comfortabel, waardoor ooradapters of clips niet nodig zijn.
Met Bluetooth 5.3 en multipointconnectiviteit kunnen gebruikers gemakkelijk wisselen tussen meerdere apparaten, bijvoorbeeld voor het ontvangen van een gesprek op de laptop en daarna direct terugkeren naar muziek op de smartphone. De dubbele beamforming-microfoons zorgen voor een goede handsfree belkwaliteit en filteren achtergrondgeluid uit voor betere spraakverstaanbaarheid.
De combinatie van een open oordop en een lichte steel met touchbediening zorgt voor een comfortabele gebruikservaring. Elk oortje weegt slechts 4,4 gram - minder dan een speelkaart - en is eenvoudig uit te nemen wanneer dat nodig is. De oortjes bieden tot 6,5 uur afspeeltijd, en in totaal 28 uur in combinatie met de compacte oplaadcase. Met de snellaadfunctie levert 10 minuten opladen ongeveer 1,5 uur luistertijd op.
Beschikbaarheid en prijzen
De ACCENTUM Open is vanaf vandaag verkrijgbaar in de kleuren crème en zwart voor een adviesprijs van 89,90 euro.
Bekijk hier andere Sennheiser-producten op Kieskeurig.nl: