18 tips om altijd foutloos te typen

© PXimport

18 tips om altijd foutloos te typen

Geplaatst: 13 augustus 2015 - 06:17

Aangepast: 14 december 2022 - 12:23

Redactie

Een centrale spellingscontrole die overal in Windows werkt, is nog een utopie. Je tekstverwerker en browsers hebben een ingebouwde spellingscontrole, waarbij de ene beter werkt dan de ander. In dit artikel lees je alles over spellingscontrole en bespreken we handige hulpjes om foutloos te typen.

Spelling in Google Chrome

Tip 01: Spellingscontrole

Als je een berichtje typt in webmail of een website, controleert je browser, in dit geval Google Chrome, je spelling tijdens het typen. Incorrect gespelde woorden krijgen de bekende rode onderstreping. Klik met rechts op het woord als je suggesties wilt voor de juiste schrijfwijze. Is het woord wel correct gespeld, maar weet Chrome dat nog niet? Klik dan op Toevoegen aan woordenboek. Lees ook: Sneller typen in Word op je iPad.

© PXimport

Tip 01 Kijk in het menu van je rechtermuisknop voor spellingssuggesties.

Tip 02: Talen en spelling

Alles wat met spelling te maken heeft, vind je in Google Chrome bij Instellingen (ook bereikbaar via chrome://settings in de adresbalk). Ga naar Geavanceerde instellingen en kijk bij Talen / Taal en invoerinstellingen. Hier kun je de spellingscontrole in- of uitschakelen. De lijst met talen kun je uitbreiden met de knop Toevoegen. Gebruik het kruisje achter een taal als je deze wilt verwijderen. Je kunt in Chrome één taal instellen voor de spellingscontrole. Standaard wordt de taal van je browser gebruikt en dat zal Nederlandstalig zijn. Als je wilt overschakelen naar de Engelse taal, klik je hierop in de lijst en kiest Deze taal voor spellingscontrole gebruiken.

© PXimport

Tip 02 Kies de taal die je wilt gebruiken om je spelling te controleren in Google Chrome.

Tip 03: Eigen woordenlijst

Chrome heeft een eigen aangepaste woordenlijst. Bij de instellingen van de vorige tip kun je deze bewerken. De aangepaste woordenlijst wordt gebruikt voor alle talen. Klik op Aangepaste spellingwoordenboek om je lijst te bekijken. Je kunt woorden per stuk toevoegen. Heb je ooit verkeerde woorden toegevoegd? Klik op het betreffende woord en gebruik het kruisje achter het woord om het te verwijderen.

© PXimport

Tip 03 Voeg woorden toe aan je eigen woordenlijst of verwijder ze als je ooit een verkeerd woord hebt toegevoegd.

Spelling in Internet Explorer

Tip 04: Spellingscontrole

Tijdens het typen van een tekst zal Internet Explorer de taal controleren. Woorden waar iets mee aan de hand is worden rood onderstreept. Gebruik de rechtermuisknop om suggesties te krijgen voor de correcte spelling. Als het woord wel correct is, maar niet als zodanig wordt aangemerkt, kies je Toevoegen aan woordenlijst. Met Negeren wordt het rode kringeltje (de markering van het fout geschreven woord) verwijderd, maar wordt het woord niet toegevoegd aan de aangepaste woordenlijst van Internet Explorer.

De taalinstellingen en spelling van Internet Explorer worden centraal geregeld in Windows. Je vindt de opties via Configuratiescherm / Klok, taal en land regio / Taal. De instellingen zijn beperkt.

© PXimport

Tip 04 Gebruik de rechtermuisknop in Internet Explorer om suggesties te zien voor woorden.

Tip 05: Eigen woordenlijst

De automatische correctie van woorden en het aangeven van spelfouten kun je in Windows 8.1 voor Internet Explorer in- of uitschakelen via de instellingen van het besturingssysteem. Open Charms-balk / Instellingen / Pc-instellingen wijzigen / Pc en apparaten / Typen.

De aangepaste woordenlijst is in Windows 7 en 8.1 te openen via Windows Verkenner. Geef via Windows-toets+R de opdracht %AppData%\Microsoft\Spelling en bevestig met OK. De Nederlandse taal vind je in de map nl-NL. Het bestand heet default.dic en kun je openen en bewerken met kladblok.

© PXimport

Tip 05 De aangepaste woordenlijst van Internet Explorer heet default.dic en is te openen via Windows Verkenner.

Spelling in Firefox

Tip 06: Spellingscontrole

Ook Firefox controleert tijdens het typen of je spelling in orde is en geeft een rode markering als er iets mis lijkt te zijn. Je krijgt suggesties door met de rechtermuisknop op een rood onderstreept woord te klikken. Ook hier heb je de optie om een eigen woordenboek aan te leggen en woorden hieraan toe te voegen.

© PXimport

Tip 06 De basisspellingscontrole van Firefox werkt hetzelfde als in Google Chrome en Internet Explorer.

Tip 07: Opties

In het menu van de rechtermuisknop van de vorige tip kun je de spellingscontrole uitschakelen door het vinkje te verwijderen bij Spellingscontrole controleren. Dit geldt dan alleen voor de tekst die je nu voor je ziet. Als je de spelling globaal wilt aan- of uitschakelen, ga je naar de instellingen van Firefox. Druk op de Alt-toets en ga naar Extra / Opties / Geavanceerd / Algemeen. Hier kun je een vinkje plaatsen of verwijderen bij Mijn spelling controleren tijdens het typen.

© PXimport

Tip 07 Werkt je spellingscontrole niet in Firefox? Controleer de browserinstellingen.

Tip 08: Eigen woordenlijst

De aangepaste woordenlijst van Firefox is via Windows Verkenner te vinden. Gebruik de toetscombinatie Windows-toets+R en open de locatie %AppData%\Mozilla\Firefox\Profiles. In deze map vind je de Firefox-profielmap, die vaak een variërende cryptische naam heeft zoals gdgvd3lg.default. Open deze en zoek hierin het bestand persdict.dat. In dit bestand staan de woorden die je zelf hebt toegevoegd. Je kunt persdict.dat openen en de inhoud bewerken met Kladblok.

© PXimport

Tip 08 De aangepaste woordenlijst van Firefox vind je in het bestand persdict.dat.

Tip 09: Woordenboeken

Firefox is bekend om de vele uitbreidingen zodat je de browser volledig naar je hand kunt zetten. Andere talen vind je op een speciale pagina. Je hebt de keuze uit Woordenboek en Taalpakket. De lijst met ondersteunde talen is zeer compleet en uiteraard staat Nederlands ook in de lijst. Het is aan te raden om het extra woordenboek voor de Nederlandse taal te installeren in Firefox. Deze aangepaste lijst is afkomstig van OpenTaal.

© PXimport

Tip 09 Installeer de extra woordenlijst van OpenTaal in Firefox.

Spelling in Word

Tip 10: Instellingen

Alles wat met geïnstalleerde talen te maken heeft in Word, vind je terug in het menu Bestand / Opties / Taal. De daadwerkelijke instellingen van de spellingscontrole vind je bij Bestand / Opties / Controle. Hier kun je instellen hoe Word moet omgaan met je spellingscontrole en autocorrectie. Dit laatste zijn automatische verbeteringen die tijdens het typen zonder jouw tussenkomst worden doorgevoerd. Zo kun je ervoor zorgen dat prive altijd wordt gecorrigeerd naar privé. Onder de automatische correcties vallen ook de links naar websites en mailadressen (die worden vaak blauw en klikbaar). Als je dit niet mooi vindt in je documenten, schakel deze instelling dan uit in AutoOpmaak en AutoOpmaak tijdens typen bij AutoCorrectie opties.

© PXimport

Tip 10 Bepaal hoe Word moet omgaan met spelling, grammatica en automatische correcties.

Tip 11: Controleren

Word geeft tijdens het typen aan of er mogelijk iets niet in de haak is met je spelling. Met de rechtermuisknop bekijk je suggesties voor een woord. Sommige mensen ervaren de rode onderstrepingen als storend. Bij de instellingen van de controle (zie vorige tip) kun je het vinkje verwijderen bij Spelling controleren tijdens het typen en Grammatica markeren tijdens het typen. Je kunt de spellingscontrole altijd handmatig uitvoeren op een moment dat het je schikt, simpelweg door op F7 te drukken. Het hele document (of een geselecteerde tekst) wordt nagelopen.

Tip 12: Aangepaste lijsten

De aangepaste woordenlijst van Word kun je op meerdere manieren bewerken. Vanuit de tekstverwerker kijk je bij Bestand / Opties / Controle / Aangepaste woordenlijsten. Je kunt meerdere aangepaste woordenlijsten hebben, zelfs per taal. De algemene aangepaste woordenlijst kan verschillende namen hebben, bijvoorbeeld custom.dic of RoamingCustom.dic. Met de knop Woordenlijst bewerken kun je de lijst bekijken, doorzoeken en aanpassingen doen.

© PXimport

Tip 12 Word kan meerdere aangepaste woordenlijsten hebben.

Tip 13: Bestandslocaties

Als je de aangepaste woordenlijst(en) van Word wilt bewerken via kladblok, moet je eerst via de vorige tip kijken welk bestand er gebruikt wordt. Als dit bestand custom.dic heet, kun je het opzoeken en openen. De locatie van custom.dic wordt getoond door bij de vorige tip op het bestand te klikken. De kans is groot wordt bewaard in %AppData%\Microsoft\UProof. Heet het bestand RoamingCustom.dic? Dan vind je het bestand waarschijnlijk in een submap van %AppData%\Microsoft\Office\15.0 (waarbij de 15 ook een ander getal kan zijn afhankelijk van de versie die je gebruikt).

© PXimport

Tip 13 De aangepaste woordenlijst van Word heet custom.dic of RoamingCustom.dic.

Sneller teksten typen

Tip 14: PhraseExpress

Als je veel met teksten bezig bent, mag het programmaatje PhraseExpress niet ontbreken op je computer. Het programma werkt overal in Windows, dus in Word, je browsers of waar je ook bent. De kracht van PhraseExpress zit in de automatische correcties. Dit werkt al goed in Word, maar dankzij PhraseExpress kun je het overal gebruiken. Als je bijvoorbeeld het woordje geinstalleerd typt, kan PhraseExpress dit automatisch voor je aanpassen naar geïnstalleerd.

© PXimport

Tip 14 PhraseExpress werkt overal in Windows en vervangt woorden tijdens het typen.

Tip 15: Direct vervangen

PhraseExpress kan meer dan alleen één woordje vervangen. Je kunt complete tekstmacro's instellen. Dit zorgt er voor dat wanneer je bijvoorbeeld het woordje h01 intypt (een zelfbedachte afkorting voor handtekening), er een handtekening wordt getypt. PhraseExpress kan de correctie automatisch uitvoeren of om een bevestiging vragen. PhraseExpress neemt, als je dat wilt, de automatische correctie-opties van Word over zodat je deze overal in Windows kunt gebruiken.

© PXimport

Tip 15 Laat PhraseExpress een complete handtekening invoegen door een uitgebreide tekstmacro in te stellen.

Tip 16: Zo werkt het

PhraseExpress minimaliseert naar je systeemvak en is automatisch alert. In de instellingen van het programma bepaal je je acties. Klik op New phrase en geef een omschrijving op, bijvoorbeeld één. Bij Phrase content geef je aan welk woord je wilt schrijven. In dit voorbeeld kiezen we voor het woordje één. Bij Autotext geef je aan wanneer je wilt dat PhraseExpress het woordje voor je typt. Je kunt bijvoorbeeld eeen opgeven. Vanaf nu wordt het woordje eeen tijdens het typen automatisch vervangen door één. Voordat de automatische correcte plaatsvindt, toont PhraseExpress een kleine melding. Door op de Tabtoets te drukken bevestig je de automatische aanpassing.

© PXimport

Tip 16 Laat PhraseExpress vereenvoudigt het schrijven van moeilijke woorden en voorkomt terugkerende fouten.

Tip 17: Automatisch typen

De bevestiging met de Tabtoets kun je overslaan door bij de vorige tip het vinkje bij Manual confirmation te verwijderen. Deze optie wordt zichtbaar als je in eerst op PhraseExpress op Expert mode klikt.

PhraseExpress is niet alleen handig voor woorden die je sneller wilt schrijven of om fouten die je vaak maakt automatisch te corrigeren, het kan ook veel werk schelen bij het opstellen van bijvoorbeeld advertenties op marktplaats.nl. Als je regelmatig uitgebreide advertenties plaatst, kun je een stukje tekst intypen bij Phrase content. Veel mensen gebruiken op markplaats.nl een afsluiter als: "Kijk ook bij mijn andere advertenties, liever even bellen als je echt geïnteresseerd bent". Deze volzinnen kun je bijvoorbeeld laten activeren bij Autotext door het woordje mp01 (of iets dat je eenvoudig kunt onthouden). De tekst wordt vervolgens automatisch voor je geschreven zodra je mp01 intypt.

© PXimport

Tip 17 Laat PhraseExpress een standaardzin typen in je advertentie op Marktplaats.nl.

Tip 18: Standaardantwoorden

Gebruik je Gmail en Chrome? Dan kun je een handige uitbreiding gebruiken via Labs. Ga naar Instellingen / Labs en activeer Standaardantwoorden. Je kunt vanaf nu standaard teksten aan je mail toevoegen. Dit kan een handtekening zijn, maar ook een stukje tekst als reactie op een Marktplaats-advertentie. Deze uitbreiding is ook bijzonder handig voor mensen die zelf een vakantiewoning verhuren (denk aan betalingsinstructies) of actief zijn in het verenigingsleven.

© PXimport

Tip 18 'Standaardantwoorden' is een Gmail-uitbreiding waarmee je snel een standaardtekst in een mailtje zet.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000