ID.nl logo
Gezonder leven met apps
© PXimport
Huis

Gezonder leven met apps

Je iPhone en/of Android-smartphone heeft een app om je activiteit te meten en inzicht te geven of je wel genoeg beweegt op een dag. Maar Google Fit en Apple Gezondheid kunnen nog veel meer! We hebben de 15 beste tips voor je geselecteerd.

01 Doelen stellen met Fit

Als je de app Fit op je Android-toestel voor het eerst opent, wil het weten wat je doelen zijn. Fit heeft twee waardes die het toont: beweegminuten en hartpunten. Beweegminuten zijn de minuten dat de smartphone registreert dat je aan het bewegen bent. Als je een stevige wandeling maakt of als je bijvoorbeeld gaat hardlopen of sporten, dan verdien je hartpunten. Een minuut hardlopen levert bijvoorbeeld twee hartpunten op. Wat voor jou persoonlijk goede doelen zijn, hangt af van je levensstijl, leeftijd en algehele fitheid. Een leidraad is om elke week minstens 150 minuten matig intensief te bewegen.

02 Doelen bekijken

Als je je doelen hebt aangegeven, dan zie je deze elke dag als twee ringen weergegeven worden in het hoofdscherm van Fit. De blauwe ring geeft het aantal beweegminuten aan, de groene ring laat de hartpunten zien. Om precies te zien waar je vandaag de hartpunten aan hebt verdiend, tik je op Hartpunten. Als je naar beneden scrolt, zie je ook wat voor soort activiteit dit is geweest en hoeveel punten je exact hebt verdiend. Je kunt vanuit de grafiek overigens ook op Beweegminuten tikken om daar informatie over te krijgen.

©PXimport

03 Gewicht bijhouden

Om je gewicht bij te houden, moet je op gezette tijden je gewicht handmatig in de app invoeren. Dit doe je door op het plusje rechtsonderin te tikken en voor Gewicht toevoegen te kiezen. Als je een andere tijd of datum wilt opgeven, dan selecteer je dit onderin. Standaard kiest de app de huidige datum en tijd. Voer het juiste gewicht in en tik op Opslaan. Als je regelmatig je gewicht updatet, dan kun je de ontwikkeling van je gewicht zien als je in het hoofdscherm op Gewicht tikt.

04 Activiteiten bijhouden

©PXimport

Standaard denkt Fit bij het meten van een activiteit dat je aan het lopen of hardlopen bent, maar de app kan ook andere activiteitsvormen bijhouden. Deze leveren je misschien wel meer hartpunten op, en het levert in elk geval een waarheidsgetrouwer beeld op van je activiteit. Tik weer op het plusje en kies voor Work-out bijhouden. Tik op het driehoekje en kies de activiteit die je wilt gaan doen, bijvoorbeeld Fietsen, Frisbeeën of Krachttraining. Tik op Work-out starten en je ziet meteen hoeveel calorieën je gemiddeld verbrandt en hoeveel hartpunten je extra verdient met de inspanning.

05 Handmatig activiteiten bewerken

Uiteraard kan het voorkomen dat je een activiteit niet live hebt getrackt met Google Fit. Je kunt een activiteit later toevoegen door op het plusje te tikken en voor Activiteit toevoegen te kiezen. Het is belangrijk dat je bovenaan de juiste activiteit kiest, zodat het aantal hartpunten correct worden berekend. Wil je een activiteit verwijderen, dan tik je op de activiteit en druk je op de drie stipjes bovenin. Kies voor Verwijderen en de activiteit verdwijnt meteen. Kies voor Bewerken om de activiteit aan te passen.

06 Koppel je smartwatch

Google Fit werkt perfect samen met alle Wear OS-horloges. Smartwatches met dit besturingssysteem hoef je alleen maar te koppelen en alle activiteiten worden meteen bijgehouden in Google Fit. Dit doe je door de Wear OS-app te openen op je smartphone en op Instellen te tikken. Selecteer je smartwatch en beide apparaten zijn gekoppeld. Zorg dat op beide apparaten de app Google Fit is geïnstalleerd en dat je met hetzelfde Google-account bent ingelogd. Data worden nu automatisch gesynchroniseerd tussen je smartwatch en smartphone.

©PXimport

07 Health Sync

Met een Samsung Gear is synchronisatie een beetje ingewikkelder. Samsung gebruikt namelijk Samsung Health. Om Samsung Health en Google Fit te kunnen synchroniseren, heb je een derde app nodig: Health Sync. Zorg dat je zowel Google Fit als Samsung Health op je Android-toestel hebt geïnstalleerd en open Health Sync. Hier kies je of je Samsung Health-data naar Google Fit wilt sturen of juist andersom. In het geval dat je alles in de app Google Fit wilt zien, kies je de optie Samsung Health > Google Fit.

©CIDimport

08 Data op nieuwe smartphone

Als je een nieuwe smartphone koopt, wil je natuurlijk wel dat je Google Fit-data mee worden genomen naar je nieuwe apparaat. Gelukkig is dit geen enkel probleem, aangezien alle data online wordt opgeslagen. Ga maar eens op je pc naar https://fit.google.com en log in met je Google-accountgegevens. Je ziet een compleet overzicht van al je activiteiten. Als je op je nieuwe smartphone inlogt met hetzelfde Google-account kun je gewoon je oude data inzien, alle nieuwe activiteiten worden hier gewoon aan toegevoegd.

©CIDimport

09 Exporteren naar andere app

Wil je je Google Fit-data exporteren naar een andere app, dan ga je op je pc naar https://myaccount.google.com en klik je onder Je gegevens downloaden, verwijderen of hier een plan voor maken op Download je gegevens. Allereerst kies je voor Selectie van alle items ongedaan maken en vervolgens zet je een vinkje achter Google Fit. Het is handig om de opties Meerdere indelingen en Alle gegevens ingeschakeld te laten. Klik onderaan op Volgende stap. Als je alle instellingen op de standaardoptie laat staan, krijg je een e-mail als je je geëxporteerde gegevens kunt downloaden. Klik op Archief maken. Je kunt deze data gebruiken om te importeren in bijvoorbeeld RunKeeper, Endomondo of Runtastic.

10 Apps koppelen

Je kunt andere apps aan Google Fit koppelen. Om te zien welke apps werken met Google Fit, open je de koppeling www.tiny.cc/fitsamen. Hier vind je bijvoorbeeld apps om gegeten calorieën bij te houden en fitnesstrackers om work-outs preciezer bij te houden. In de apps die je wilt koppelen moet je zelf op zoek gaan naar een instelling om de gegevens te kunnen delen met Google Fit. In Google Fit kun je altijd inzien welke apps verbonden zijn met de app door op Profiel te tikken, voor het tandwiel te kiezen en op Gekoppelde apps beheren te drukken.

©CIDimport

11 iPhone Gezondheid

Een iPhone heeft uiteraard ook een gezondheids-app, deze vind je op een van je startschermen, met de naam Gezondheid. Je kunt automatisch data van een iPhone, iPad of Apple Watch inzien, maar ook externe bluetooth-apparaten kunnen met de app gekoppeld worden. Tik op Bronnen en je ziet welke apparaten allemaal gegevens kunnen aanleveren voor de app. Je kunt de volgorde veranderen om de app te vertellen welk apparaat het belangrijkst is of je schakelt een bron uit door het vinkje te verwijderen.

12 Gegevens handmatig invoeren

Als je je in het startscherm van de app bevindt, tik je op Gegevens om bepaalde data handmatig in te voeren. Dit kunnen dingen zijn als je bloeddruk, hartwaardes of lichaamstemperatuur. Je kunt op deze manier een compleet medisch dossier van jezelf opbouwen. In dit gedeelte van de app vind je ook de optie Voeding. De app geeft suggesties welke apps je kunt gebruiken om bijvoorbeeld gezonder te eten.

©CIDimport

13 Medische id instellen

In de app Gezondheid kun je een medische id instellen, zodat hulpverleners in geval van nood weten of je bijvoorbeeld allergisch voor iets bent, wat je bloedgroep is en wie ze moeten bellen als je naar het ziekenhuis vervoerd moet worden. Tik op het tabblad Medisch ID en tik op Maak medische ID aan. Geef hier relevante informatie op tik op Gereed. Zorg dat de optie Toon bij vergrendeling ingeschakeld is, dan kan iemand zonder toegang tot je iPhone toch je medische gegevens inzien.

14 Data exporteren

©CIDimport

Je gezondheidsdata worden automatisch naar je iCloud-account gekopieerd. Dus als je een nieuwe iPhone hebt, kun je je oude data eenvoudig naar je nieuwe iPhone kopiëren. Je moet wel even zeker zijn dat je het schuifje achter Gezondheid hebt aangezet bij Instellingen / iCloud. Als je op je nieuwe iPhone de data wilt importeren, moet je uiteraard ook de optie Gezondheid aanzetten om de gegevens te downloaden naar je nieuwe toestel. Vanuit de app kun je ook direct data exporteren als je op je profielfoto tikt.

15 FitnessSyncer

Met de dienst FitnessSyncer kun je data van vrijwel alle fitness- en gezondheids-apps verzamelen. Het kan gegevens uit Apple HealthKit – de technologie die voor de app Gezondheid wordt gebruikt – lezen en ernaartoe schrijven. Van Google Fit worden ook bijna alle gegevens ondersteund. Op deze manier kun je de gegevens van deze apps combineren. De dienst heeft een paar kinderziektes en voor de maximale ervaring moet je een abonnement van 3,99 dollar per maand nemen.

©CIDimport

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.