ID.nl logo
Huis

15 handige offline apps

Bij het gebruik van onze smartphone zijn we er behoorlijk aan gewend geraakt dat we altijd online zijn. Niet alleen dat, maar ook steeds meer apps vereisen altijd een internetverbinding. Maar wat als je een tijdje offline gaat? Ook dan zijn er gelukkig nog genoeg offline apps waar je je mee kunt vermaken.

Bewust offline

Hoewel de kans altijd bestaat dat je onvoorbereid ineens een dag zonder internet zit, is die kans tegenwoordig niet bijster groot. Je kunt altijd overstappen op wifi als 4G wegvalt of andersom. In dit artikel richten we ons dan ook vooral op de situatie waarin je van tevoren weet dat je binnenkort zonder internet komt te zitten (bijvoorbeeld in het vliegtuig of in een ver land) zodat je voorbereidingen kunt treffen en bepaalde zaken kunt downloaden op het moment dat je nog wél verbonden bent. De apps die we bespreken, zijn uitgezocht met dit soort situaties in het achterhoofd. Tenzij anders aangegeven, zijn alle apps voor Android en iOS, én gratis.

1 Netflix

Als we dan toch een open deur moeten intrappen, dan het liefst maar direct aan het begin. Alhoewel, zo open is die deur niet, want er zijn nog steeds heel veel mensen die niet weten dat je de meeste series en films op Netflix gewoon kunt downloaden naar je smartphone. Je navigeert simpelweg naar de titel die je offline wilt bekijken en drukt op het pictogram met het pijltje naar beneden naast de film of aflevering. De gedownloade content verschijnt in het tabblad Downloads. Ga je naar het buitenland, zorg er dan voor dat je ook écht offline blijft, anders zorgt je locatie er mogelijk voor dat je de gedownloade content niet mag kijken.

2 Spotify

Wat voor Netflix geldt, geldt ook voor Spotify. De muziekdienst mag dan een streamingdienst heten, dat wil niet zeggen dat je niet offline van je muziek kunt genieten. Wil je hiervan gebruikmaken, navigeer binnen de Spotify-app dan naar de content die je wilt downloaden, een afspeellijst of album bijvoorbeeld. Helemaal bovenaan de lijst zie je achter de tekst Downloaden een schuifregelaar staan. Zodra je deze omzet, begint Spotify met het downloaden van de nummers (denk aan je databundel!). Zonder (online) in te loggen bij Spotify blijven je liedjes dertig dagen bewaard.

©PXimport

3 Waze

Omdat Waze behoorlijk leunt op de actieve gebruikerscommunity, wordt er vaak gedacht dat de app ook alleen maar te gebruiken is zolang er een internetverbinding is. Dat geldt natuurlijk ook wel voor de sociale functies, maar voor een routebeschrijving is dat niet noodzakelijk. Waze werkt niet zoals Google Maps, waarbij je de specifieke kaart moet downloaden, dit bedrijf doet het iets efficiënter. Je plant gewoon alle routes in die je wilt rijden (of lopen) op het moment dat je nog online bent en Waze stelt die specifieke routes automatisch offline beschikbaar. Het nadeel is uiteraard dat je dan niet kunt afwijken van je planning.

4 HERE WeGo

©PXimport

Zoek je wel naar een app die je eenvoudig in staat stelt om complete kaarten op gebruiksvriendelijke wijze te downloaden, dan raden we je HERE WeGo aan. De app werkt heerlijk eenvoudig: je kiest welk land je gaat bezoeken (dat kan natuurlijk ook gewoon Nederland zijn) en downloadt vervolgens de kaart daarvan. Dit neemt uiteraard wel flink wat opslagcapaciteit in beslag, maar in ruil daarvoor krijg je wel de vrijheid om binnen de gedownloade kaart zonder grenzen te navigeren als je route wat anders verloopt dan je aanvankelijk had gepland.

5 WiFi Map

Het is fantastisch dat er zo veel apps zijn die je zonder internet aan belangrijke gegevens (of entertainment) kunnen helpen, maar hoe goed je ook plant, er bestaat natuurlijk de mogelijkheid dat je toch even online ‘moet’. Een app als WiFi Map komt dan ontzettend goed van pas. Niet alleen laat deze app zien waar je in de buurt van je huidige locatie draadloze netwerkpunten kunt vinden, als ze beschermd zijn (en de informatie is gedeeld met de app) krijg je ook nog eens het wachtwoord van het netwerk, zodat je snel en eenvoudig kunt inloggen. Onthoud, probeer niet te bankieren via zo’n verbinding!

6 YouTube

Tot voor kort was het zonder allerlei (verboden) kunstgrepen uit te halen niet mogelijk om offline naar video’s op YouTube te kijken. In augustus 2018 heeft Google echter YouTube Premium (voorheen YouTube Red) geïntroduceerd in Nederland en België. Met YouTube Premium kun je alle video’s op YouTube bekijken zonder advertenties én ze downloaden om offline te bekijken (dit neemt natuurlijk, net als bij Netflix, wel enorm veel opslagcapaciteit in beslag). Goedkoop is het niet, 16 euro per maand, maar dankzij de gratis proefmaand is het iets wat je prima kunt uitproberen als eventjes offline gaat.

©PXimport

7 Pocket

De kans is groot dat op de momenten dat je geen internet hebt, het juist deze momenten zijn waarop je de tijd hebt om lekker ontspannen het een en ander te lezen. Hier komt Pocket om de hoek kijken, al vereist het wel wat voorbereiding. Wanneer je een artikel tegenkomt dat je leuk lijkt om te lezen, sla je het met behulp van deze app op, waarna het offline beschikbaar wordt gemaakt (inclusief afbeeldingen en zelfs video’s). Wanneer je er tijd voor hebt (en dus ook wanneer je offline bent) kun je die content eenvoudig consumeren.

8 Audible

©PXimport

Dat je voor e-books geen internet nodig hebt, hoeven we je niet te vertellen, dat is nu juist wat deze vorm van digitaal lezen zo aantrekkelijk maakt (en ook de reden dat we e-book-apps niet hebben opgenomen in deze lijst). Audiobooks daarentegen zijn sterk in opkomst, en vrijwel ieder populair Engelstalig boek dat je kunt bedenken, is beschikbaar als audiobook via Audible (een dienst van Amazon). De app is gratis, voor de dienst betaal je 14,95 euro per maand (met een gratis proefmaand) waarvoor je elke maand een boek mag downloaden. Die boeken kun je offline luisteren, ook wanneer je je abonnement opzegt.

9 Storytel

Je zou kunnen zeggen dat Storytel de Nederlandstalige versie van Audible is. Het grote verschil met Audible is, naast het feit dat de lees- en luisterboeken Nederlandstalig zijn, dat je onbeperkt toegang krijgt tot alle content die de site biedt. Hoe dat kan voor een prijskaartje dat 5 euro lager ligt? Heel eenvoudig: bij Audible koop je het luisterboek, bij Storytel koop je toegang. Je kunt onbeperkt offline luisteren, maar zodra je je abonnement beëindigt, verlies je ook de toegang tot de boeken. Wat ons betreft ideaal voor wanneer je een tijdje offline bent, al moet je natuurlijk wel van tevoren plannen waar je naar wilt gaan luisteren.

10 Podcasts

Alle apps die we in dit artikel noemen, zijn beschikbaar voor zowel Android als iOS, met uitzondering van dit de podcasts. Wanneer je even een tijdje zonder internet zit, is er namelijk niets lekkerder dan lekker onderuit zakken, je oordopjes indoen en genieten van een informatieve en/of vermakelijke podcast. Op je iPhone zit deze app al ingebakken, namelijk de app Podcasts, voor Android raden we je de app Pocket Casts aan. Het is de enige app in dit artikel die niet gratis is, maar zo uitgebreid en prettig, dat we het prijskaartje van 3,99 euro voor lief nemen.

©PXimport

11 Unit Converter & Conversion

Je smartphone is natuurlijk veel meer dan een bron van entertainment, ook wanneer je offline bent. We zijn gewend dat we online alles zomaar kunnen omrekenen en converteren, wat inhoudt dat we die kennis totaal niet (meer) paraat hebben. Hoeveel gram bloem is een eetlepel? Wat is een inch in centimeters? Deze app (ook voor iOS) stelt je in staat om tientallen van dit soort dingen om te rekenen en te converteren, zonder dat je daar internet voor nodig hebt (met uitzondering van valuta, want daar is de actuele koers voor nodig).

12 Kiwix

We stipten het al even aan: we zijn gewend om kennis tegenwoordig in onze broekzak te hebben. De tijd dat we iets moesten opzoeken in een fysieke encyclopedie ligt ver achter ons. Maar wat als je offline gaat en geen toegang meer hebt tot, bijvoorbeeld, Wikipedia? Dan neem je die encyclopedie toch lekker met je mee? Kiwix stelt je in staat om de gehele inhoud van Wikipedia (en vele andere informatiebronnen) in zwaar gecomprimeerde vorm op je iPhone of Android-toestel op te slaan. Dit neemt natuurlijk alsnog gigantisch veel ruimte in beslag, maar je hebt dan wel de garantie dat je nooit meer zonder informatie zit.

©PXimport

13 Asphalt 8: Airborne

Tot slot ook nog even een paar leuke spelletjes om op zak te hebben. Je zou denken dat je geen internet nodig hebt om spelletjes te spelen, maar helaas zijn steeds meer games zo ontworpen dat je wel degelijk een actieve verbinding nodig hebt, bijvoorbeeld vanwege Pay to Play (de ontwikkeling waarbij het spelen ernstig belemmerd wordt tenzij je in-app-aankopen doet). Asphalt 8: Airborne is gewoon een lekker ouderwetse game: installeren en spelen. Een spectaculaire racegame waarmee je je absoluut zult vermaken. In-app-aankopen zijn overigens wel mogelijk, maar niet noodzakelijk.

14 Badland

Totaal iets anders dan racen, is deze side-scrolling game Badland. Een game met prachtige graphics waarbij je wezentjes door een wereld van obstakels moet helpen, iets dat veel minder eenvoudig is dan het klinkt. Wat leuk is aan Badland, is dat het zowel een hersenloze game is die je op elk moment even tussendoor kunt spelen, als een game waarbij je soms echt goed moet nadenken om de puzzels op te lossen. De game is gratis, maar overlaadt je wel met advertenties tijdens het spelen, dus het is het overwegen waard om dit (tegen betaling) uit te schakelen, zolang je nog online bent.

©PXimport

15 Plants vs. Zombies™ 2

Tot slot een spelletje waarvan we de afgelopen jaren ontzettend hebben genoten, en dat zo vaak verkocht is dat het inmiddels voor zowel Android als iOS gratis te downloaden is. Het concept is even bizar als briljant: zombies vallen je tuin aan, en jij moet de juiste planten in de grond stoppen om ervoor te zorgen dat deze zombies je huis niet weten te bereiken. Een gigantische hoeveelheid levels en een flinke moeilijkheidsgraad, zorgen ervoor dat je met dit spel probleemloos een internetloze vlucht van tien uur overleeft, al geven we wel toe dat je tegen je verlies moet kunnen, want verliezen zul je!

©PXimport

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Zo speel je Windows-games op een Mac
      © vladim_ka - stock.adobe.com
      Huis

      Zo speel je Windows-games op een Mac

      Niet alle pc-games zijn officieel uitgebracht voor macOS, maar er zijn verschillende manieren waardoor je alsnog Windows-games kunt spelen op een Mac of MacBook. We leggen je uit hoe je dat doet.

      In dit artikel lees je:

      • Waarom Macs niet standaard alle spellen ondersteunen
      • Op welke manieren je ze alsnog op een Mac kunt spelen
      • Dat je de spellen wel eerst zelf in bezit moet hebben

      Lees ook: Creëer je ideale gameroom met deze accessoires

      Apple voorziet zijn Macs en MacBooks de laatste jaren van eigen M-chips, wat ze een stuk krachtiger maakt dan voorheen. Hoewel ze daarmee genoeg capaciteit in huis hebben om de meest veeleisende games te draaien, zullen niet alle games native op macOS werken. Dat komt doordat macOS nu eenmaal een compleet ander besturingssysteem is dan Windows. 

      Macs met Apple Silicon-processors ondersteunen bijvoorbeeld geen 32-bit-apps, waardoor een oudere Mac met Intel-chip bepaalde games wél kan draaien, terwijl een gloednieuwe Mac die niet ondersteunt. Voor ontwikkelaars is het bovendien niet rendabel om games voor macOS uit te brengen, bijvoorbeeld omdat er minder gamers op het platform te vinden zijn. 

      Je hoeft echter niet meteen naar de winkel te rennen voor een Windows-pc, want er zijn wel degelijk verschillende manieren waarop je alsnog Windows-games op je Mac kunt spelen.

      Windows-games spelen op een Mac(Book)

      Er zijn genoeg mogelijkheden om Windows-games te spelen op een Mac, maar welke je kiest, hangt af van het type game dat je wilt spelen. Op AppleGamingWiki is een lijst te vinden van een hoop pc-games, waarbij per titel wordt vermeld of die native op een Mac draait en via welke andere tools de game te spelen is. Niet alle tools werken namelijk in combinatie met elk spel. 

      Tools zoals CrossOver en Whisky

      CrossOver is een van de meest gebruikvriendelijke tools om Windows-games te spelen op een Mac. De tool is gemaakt door CodeWeavers en stelt gebruikers in staat om Microsoft-apps op een Mac te draaien. CrossOver kan dus niet alleen games draaien, maar ook andere Windows-software zoals productiviteitstools. Het grote nadeel van CrossOver is dat de tool 74 euro per jaar kost om te gebruiken. Wel is er een gratis proefperiode beschikbaar. 

      Een minder gebruiksvriendelijk, maar gratis alternatief is Whisky. Er is een hoop overlap tussen de twee tools, omdat Whisky en CrossOver dezelfde onderliggende technologie gebruiken: Wine (wat staat voor Wine is not an emulator). Toch is het een stuk lastiger om een Windows-game via Whisky op een Mac te laten draaien. De tool is een stuk technischer ingesteld en geeft de gebruiker meer controle, maar is daardoor ook moeilijker te doorgronden. Op de website van Whisky is een lijst met ondersteunde games te vinden.

      Parallels

      Een andere (betaalde) optie is Parallels. Dat is een programma dat een volledig Windows-besturingssysteem simultaan naast macOS kan draaien. De virtuele machine binnen macOS maakt het mogelijk om Windows 11 of Windows 10 te installeren, waardoor je vervolgens Windows-games en andere Windows-apps kunt downloaden. Deze tool is minder geschikt voor grafisch intensieve games, aangezien er twee besturingssystemen naast elkaar worden gedraaid.

      Belangrijk om te weten is dat je de pc-games wel echt in je bezit moet hebben als je ze via de bovenstaande tools wilt spelen, zoals op Steam of een ander gameplatform. Ook werken niet alle games even goed met bovenstaande tools.

      Ook interessant: Zo kun je je geld terugvragen op Steam

      ©Gorodenkoff

      Stream je games naar je Mac

      Grote techbedrijven als Nvidia en Microsoft hebben hun eigen clouddiensten voor games uitgebracht, waardoor het mogelijk is om pc-games naar je Mac te streamen. Met diensten als GeForce Now en Xbox Cloud Gaming kun je eenvoudig pc-games spelen, zonder dat enige technische kennis vereist is.

      Diensten als Nvidia GeForce Now en Xbox Cloud Gaming maken het mogelijk om Windows-games te spelen zonder dat je over geschikte hardware beschikt. De game draait dan niet lokaal op je Mac, maar op een externe server. De beelden worden vervolgens naar je beeldscherm gestreamd. 

      GeForce Now is gratis te gebruiken, al gelden er dan beperkingen en worden er advertenties getoond. Er zijn ook abonnementen beschikbaar met extra mogelijkheden vanaf 10,99 euro per maand. Niet alle games worden ondersteund, maar Nvidia heeft een lijst gepubliceerd met compatibele spellen. Bij Nvidia GeForce Now moet je de games eerst gekocht hebben, bijvoorbeeld op Steam, voordat je ze kunt streamen.

      Xbox Cloud Gaming is beschikbaar met een Game Pass Ultimate-abonnement en maakt het mogelijk om games te spelen op een apparaat naar keuze, waaronder een Mac. Je bent hierbij afhankelijk van de Game Pass-bibliotheek, maar in het aanbod vind je ook een hoop titels die niet zijn uitgebracht voor Mac. Game Pass Ultimate kost 17,99 euro per maand.

      Lees ook: Waar kun je het beste pc-games kopen? Een overzicht

      ▼ Volgende artikel
      Waar voor je geld: 5 steelstofzuigers met een lange accuduur
      Huis

      Waar voor je geld: 5 steelstofzuigers met een lange accuduur

      Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een handzame steelstofzuiger met een lange accuduur? We hebben vijf modellen voor je gevonden die je niet telkens hoeft op te laden.

      Een steelstofzuiger biedt talrijke voordelen voor het moderne huishouden. Dankzij het lichte, slanke ontwerp is dit apparaat moeiteloos te hanteren, waardoor schoonmaken minder inspannend wordt. Doordat ze draadloos zijn, heb je volledige bewegingsvrijheid.

      Steelstofzuigers zijn verder veelzijdig en kunnen zowel harde vloeren als tapijten goed reinigen. Door hun compacte formaat nemen ze minimale opslagruimte in beslag en passen ze gemakkelijk in kleine kasten. Moderne modellen beschikken over krachtige accu's met lange gebruiksduur en zijn doorgaans uitgerust met handige accessoires voor verschillende oppervlakken.

      Veel steelstofzuigers fungeren als 2-in-1-apparaten, waarbij het handdeel losgemaakt kan worden voor het stofzuigen van meubels, trappen of de auto. Deze combinatie van gebruiksgemak, flexibiliteit en efficiëntie maakt de steelstofzuiger tot een onmisbaar huishoudelijk apparaat.

      Bosch BBS712A

      Deze Bosch - voluit de Unlimited 7 BBS712A genaamd - is een veelzijdige draadloze steelstofzuiger die geschikt is voor harde vloeren en tapijt. Hij weegt slechts 2,9 kg en heeft een flexibel buissysteem van 90 graden. De stofzuiger beschikt over een zogeheten TurboSpin-motor en een krachtige borstel met geïntegreerde led-verlichting, wat zorgt voor een grondige reiniging op alle oppervlakken. De 0,3 liter opvangbak is relatief klein, maar is eenvoudig te legen. Het apparaat wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder een meubelborstel en een kierenzuigmond, en heeft een afneembare handstofzuiger voor moeilijk bereikbare plekken. Ook handig: bij deze Bosch krijg je twee accu's, waarmee je de standaard gebruikstijd kunt verdubbelen.

      ⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 40 minuten (op basis van één accu)

      Rowenta X-Force Flex / RH99A9

      Deze Rowenta X-Force Flex is een krachtige en veelzijdige draadloze steelstofzuiger. Met een zuigkracht tot 200 Watt en een 32,4 V lithium-ion batterij levert hij goede prestaties op verschillende typen vloeren. Dankzij de automatische zuigkrachtaanpassing past het apparaat zich moeiteloos aan verschillende oppervlakken aan. Dankzij de flexibele buis en de ingebouwde led-verlichting wordt het eenvoudig gemaakt om onder meubels en in donkere hoeken te reinigen. Het digitale display toont real-time informatie over de resterende batterijduur en stelt je in staat om tussen vier vermogensniveaus te schakelen, inclusief een Boost-functie voor extra kracht. Het ruime 0,9 liter stofreservoir is gemakkelijk te legen en kan worden afgewassen. Voor huisdierbezitters is de meegeleverde Animal Turbo-borstel ideaal voor het verwijderen van dierenharen

      ⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 70 minuten

      Nilfisk Easy 2:1 36V

      Deze veelzijdige draadloze steelstofzuiger heeft een geïntegreerde kruimelzuiger, gemaakt voor zowel grote als kleine schoonmaaktaken. Een krachtige 36V lithium-ion batterij biedt dit apparaat tot 80 minuten gebruikstijd, afhankelijk van de gekozen zuigstand. De stofzuiger beschikt over drie vermogensniveaus en een geluidsniveau van 77 dB, wat zorgt voor een stille en efficiënte reiniging. Dankzij de led-verlichting op de zuigmond worden donkere hoeken en onder meubels goed verlicht. Het stofreservoir heeft een capaciteit van 0,6 liter en is eenvoudig te legen en te reinigen. De Nilfisk Easy 2:1 36V wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder een meubelborstel en een kierenzuigmond.

      ⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 80 minuten

      Beko VRT 61821VD

      De Beko VRT61821VD is een veelzijdige 2-in-1 steelstofzuiger met geïntegreerde kruimelzuiger, geschikt voor zowel harde vloeren als tapijt. Met een krachtige 21,6 V accu biedt deze stofzuiger een goede zuigkracht. Dankzij het wasbare HEPA-filter is hij geschikt voor mensen met een stofallergie. De stofzuiger heeft een stofreservoir van 0,5 liter en wordt geleverd met een turbo- en kierenzuigmond. De led-verlichting op de zuigmond laat je goed zien wat je aan het doen bent. Met een gewicht van slechts 2,,8 kg is hij licht en wendbaar, en de oplaadtijd bedraagt slechts 5 minuten. De Beko VRT61821VD is ideaal voor dagelijks gebruik en biedt een efficiënte reinigingservaring.

      ⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 70 minuten

      Philips 7000-Serie Aqua XC7055/01

      Deze Philips 7000 is multifunctioneel, want het kan zowel droog als nat reinigen. Hij is voorzien van een watermodule met microvezelpad. Het apparaat is uitgerust met een krachtige 25,2 V lithium-ion batterij die tot 80 minuten werktijd biedt in Eco-modus en 30 minuten in Turbo-modus. De digitale PowerBlade-motor zorgt voor een sterke luchtstroom tot 1100 liter per minuut, wat resulteert in uitstekende zuigkracht.

      De XC7055/01 is voorzien van een digitaal display dat real-time informatie toont over batterijstatus en gekozen reinigingsmodus. Dankzij led-verlichting op de zuigmond en accessoires worden ook moeilijk zichtbare stofdeeltjes en vuil effectief opgespoord. Cyclonische filtering zonder stofzak zorgt voor efficiënte stofscheiding en eenvoudige reiniging van het reservoir van 0,6 liter. Bij het apparaat worden meerdere accessoires geleverd, waaronder een PrecisionPower Smart Nozzle met ZigZag-technologie, een Mini TurboBrush voor dierenharen, en diverse opzetstukken voor meubels en kieren.

      Opgegeven maximale gebruikstijd: 80 minuten