13 tips om het uiterlijk van Windows 10 aan te passen
Windows 10 is al enige tijd officieel beschikbaar en er is veel om van te houden. Toch kunnen we ons best wel voorstellen dat je bijvoorbeeld een ander aanmeldscherm, bureaublad of startmenu verkiest. Met deze tips, trucs en tools geef je Windows een grondige facelift.
Startmenu
Tip 1 - Opruimen
Vind je al die live-tegels in het startmenu van Windows eerder verwarrend dan overzichtelijk, dan kun je ze eenvoudigweg weghalen. Het volstaat zo'n tegel met de rechtermuisknop aan te klikken en Van Start losmaken te selecteren. Heb je per ongeluk de verkeerde tegel verwijderd, dan kun je hem met hetzelfde gemak weer terugplaatsen: open het startmenu (via de Windows-toets), klik de betreffende app met de rechtermuisknop aan en kies Aan Start vastmaken. Merk trouwens op dat hier ook de optie Aan taakbalk vastmaken beschikbaar is. Via een eenvoudige sleepbeweging verplaats je de tegel naar de gewenste locatie binnen je startmenu. Op deze manier kun je het startmenu helemaal personaliseren.
©PXimport
Tip - Tegels laten zich makkelijk verwijderen van (en weer terugplaatsen in) het startmenu.
Tip 2 - Groter & fraaier
Kon jij het schermvullende startscherm van Windows 8 wél waarderen? Geen nood: klik in het Windows-systeemvak (dit vind je helemaal onderaan rechts) het pictogram van het Actiecentrum aan en klik op de knop Tabletmodus. Overigens kun je dat ook langs een andere weg doen: open het startmenu en kies Instellingen > Persoonlijke instellingen.
Ga naar de rubriek Start en activeer de schakeloptie Start op volledig scherm weergeven. En nu je toch in dit menu bent beland: je vindt hier eveneens de optie Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven terug. Via een eenvoudige schakelknop haal je bijvoorbeeld mappen als Documenten, Downloads, Muziek, Afbeeldingen, Persoonlijke map en Netwerk terug. En wil je eigenlijk een andere kleur voor je startmenu en voor de taakbalk en het Actiecentrum? Open dan de rubriek Kleur, duid de gewenste kleur aan en activeer de optie Kleur op de taakbalk, in Startmenu en Actiecentrum weergeven.
©PXimport
Tip 2 - Een eigen kleur voor het startmenu, taakbalk en actiecentrum.
Tip 3 - Structuur startmenu
In Windows 10 zitten alle geïnstalleerde apps en programma's verenigd onder één enkele knop: Alle apps. Windows 10 regelt de opbouw van dit menu weliswaar vanuit een interne database, maar dat neemt niet weg dat je zelf een en ander kunt bijsturen. In Windows 7 ging dat nog heel gemakkelijk (rechtsklik in het startmenu op het item Alle programma's en kies vervolgens Openen of Alle gebruikers), in Windows 10 gaat het met een kleine omweg.
Druk Windows-toets+R in en voer het commando %appdata%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs uit (voor een overzicht van de programma's in je eigen startmenu) of C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs (voor een overzicht van de programma's die alle gebruikers in hun startmenu zien). Je belandt nu in de juiste map in de verkenner. Je kunt overigens ook je verborgen bestanden geven, en via je verkenner naar de juiste map navigeren. Vanuit deze programma-map kun je items herschikken, bewerken of verwijderen en snelkoppelingen toevoegen. Dit laatste doe je vanuit het contextmenu, via Nieuw / Snelkoppeling.
©PXimport
Tip 3 - Vanuit de verkenner is de menustructuur (van de desktopapplicaties) alsnog bereikbaar.
Tip 4 - Mini-startmenu
Een handig alternatief om snel de geïnstalleerde programma's te bereiken, is het toevoegen van een eigen mini-startmenu. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de Windows taakbalk en kies Werkbalken > Nieuwe werkbalk. Je krijgt nu de gelegenheid een map aan te duiden die in de vorm van een werkbalk zal opduiken in de Windows taakbalk. In het veld Map, onderaan dit venster, tik je vervolgens in: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs, waarna je bevestigt met Map selecteren. Als het goed is verschijnt nu rechts op de taakbalk de werkbalk Programma's en wanneer je hier het dubbele pijltje aanklikt, krijg je een handig mini-startmenu met je geïnstalleerde toepassingen.
Tip 5 - Alternatief startmenu
Vind je het nieuwe startmenu ondanks de voorgaande tips maar niets? Dan kun je ook overwegen om een compleet ander startmenu te gebruiken, zoals veel gebruikers dat bijvoorbeeld ook in Windows 8(.1) hebben gedaan. Er zijn diverse alternatieve oplossingen, maar tot de betere rekenen we graag Start10 (gratis demo daarna circa 4,50 euro) en het gratis ClassicShell.
Hoewel Start10 de prettigste interface heeft, gaan we hier wat dieper in op Classic Shell, omdat deze zeer veel functies heeft én gratis is. Tijdens de installatie krijg je de gelegenheid onderdelen als Classic Explorer en Classic IE niet mee te laten installeren: het volstaat het zwarte pijltje bij zo'n onderdeel aan te klikken en Entire feature will be unavailable te kiezen. Rond af met Next > Install > Ja > Finish.
©PXimport
Tip 5 - Windows 7? Of toch Windows 10?
Wanneer je nu de Windows startknop indrukt, verschijnt een instellingenvenster van Classic Start Menu. Wil je terug naar het startmenu van Windows 7, stip dan Windows 7 style aan. Om ook de oude startknop ('orb') terug te krijgen, plaats je een vinkje bij Replace Start Button, stip je Custom aan, druk je op de knop Pick Image en verwijs je naar het png-bestand dat je hier kunt downloaden. Bevestig met OK. Je startmenu ziet er nu al helemaal anders en vertrouwder uit. Wil je tijdelijk toch terug naar het nieuwe startmenu van Windows 10, dan zorgt de combinatie Shift+Windows-toets daar wel voor.
Tip 6 - Extra instellingen
Classic Shell Menu laat zich nog op allerlei andere manieren finetunen. Klik de orb met de rechtermuisknop aan en kies Instellingen. Plaats bovenaan een vinkje bij Show all settings, zodat er maar liefst tien extra tabbladen tevoorschijn komen. Om te beginnen, wijzigen we de taal naar het Nederlands: open het tabblad Language, kies voor nl-NL [...] en klik vervolgens op Klik hier om het te installeren. Bevestig met OK, klik de orb nogmaals met de rechtermuisknop aan en kies Exit.
Open het startmenu en start Classic Start Menu instellingen op: de interface is nu geheel Nederlandstalig. We raden je aan alle tabbladen en opties even door te lopen, het zijn er indrukwekkend veel. Interessant zijn in elk geval de tabbladen Controle, Hoofdmenu, Zoekvenster en Menu uiterlijk. Je zult merken: nagenoeg elk aspect van het Classic Shell Menu laat zich haarfijn aanpassen zodat het hele menu zich naar jouw wensen vormt.
©PXimport
Tip 6 - Classic Shell Menu is zeer functie- en optierijk.
Aanmeld- en vergrendelscherm
Tip 7 - Zonder achtergrond
Wanneer je je bij Windows 10 wilt aanmelden via je login-naam en wachtwoord, krijg je standaard een achtergrondafbeelding te zien. Wil je liever één achtergrondkleur, dan moet je in het register zijn. Druk op Windows-toets+R en voer het commando regedit uit. Open de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\System. Ga naar het menu Bewerken en kies Nieuw / DWORD (32 bits)-waarde. Geef het nieuwe item de naam DisableLogonBackgroundImage mee, dubbelklik erop en stel de waarde op 1 in. Sluit de registereditor af, druk op Windows-toets+L en je zult merken: de achtergrond van je aanmeldscherm is verdwenen. Die kleurt evenwel nog altijd blauw.
Liever een andere kleur? Dat kan eenvoudigweg via het Startmenu > Instellingen > Persoonlijke Instellingen > Kleuren. Schakel de optie Automatisch een accentkleur uit mijn achtergrond selecteren uit en kies de gewenste kleur. Een geheel eigen kleur kan ook: druk op Windows-toets+R en voer het commando rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL desk.cpl,Advanced,@Advanced uit. Selecteer Kleurenmixer weergeven en maak gebruik van de schuifknoppen bij Tint, Intensiteit en Helderheid. Bevestig met Wijzigingen opslaan.
©PXimport
Tip 7 - De 'oude' kleurenmixer geeft je meer keuzes, ook voor het aanmeldscherm.
Eigen login-achtergrond
Windows 10 maakt het je niet gemakkelijk om het achtergrondplaatje van je aanmeldscherm door een eigen ontwerp te vervangen. Immers, dat vergt een ingreep in een Windows-systeembestand (Windows.UI.Logon.pri) en zoiets doe je eigenlijk nooit zonder risico.
Nu zijn er wel tools met een grafische interface die je op eenvoudige manier toelaten de achtergrondafbeelding in te ruilen voor een eigen exemplaar, maar op internetfora kom je altijd wel gebruikers tegen die door het inzetten van zulke tools op onverwachte problemen zijn gebotst. Een van de meest genoemde tools is Windows 10 Login Background Changer (1.2 of hoger). Dit programma dien je uit te voeren als administrator, maar op onze testtoestellen weigerde het te functioneren. Wil je het zelf proberen, dan doe je dat op eigen risico.
©PXimport
Tools die de achtergrond van je aanmeldscherm wijzigen? Niet geheel zonder risico.
Tip 8 - Eigen vergrendelingsscherm
Wanneer je je pc even verlaat en je wilt vermijden dat anderen heimelijk in je documenten bladeren, dan zet je je Windows-sessie 'op slot' met Windows-toets+L. Ook nu verschijnt er een vergrendelingsscherm ('lock screen'). Overigens krijg je dit scherm ook te zien bij het opstarten van je pc, dit is een soort erfenis van de 'touchscreen-benadering' van Windows 8.
Standaard toont Windows op dit scherm een foto met een grot-en-zeezicht, maar die afbeelding laat zich makkelijk door een eigen exemplaar vervangen. Open het startmenu en kies Instellingen > Persoonlijke instellingen > Vergrendelingsscherm. Bij Achtergrond kun je nu kiezen tussen Afbeelding en Diavoorstelling en net daaronder kun je dan de gewenste afbeelding(en) selecteren. Verder geef je hier ook aan van welke apps je op dit vergrendelingsscherm een snelle of gedetailleerde status wilt zien.
©PXimport
Tip 8 - Het vergrendelingsscherm kun je wel gemakkelijk van een eigen afbeelding voorzien.
Tip 9 - Geen vergrendelingsscherm
Wil je dat vergrendelingsscherm liever kwijt zodat je meteen doorgaat naar het eigenlijke aanmeldscherm, dan kan dat via de 'Editor voor lokaal groepsbeleid'. Druk op Windows-toets+R en voer het commando gpedit.msc uit. Navigeer in het linkerpaneel naar Computerconfiguratie > Beheersjablonen > Configuratiescherm > Persoonlijke instellingen. Dubbelklik vervolgens in het rechterpaneel op Vergrendelingsscherm niet weergeven. Stip de optie Ingeschakeld aan en bevestig met OK. Sluit het editor-venster af.
Windows 10 Home-gebruikers hebben deze handige editor niet. Voor hen zit er weinig anders op dan een kleine registeringreep te doen. Start regedit op en navigeer naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows. Klik de sleutel Windows met de rechtermuisknop aan en kies Nieuw / Sleutel. Geef deze nieuwe sleutel de naam Personalization. Selecteer deze sleutel, ga naar het menu Bewerken en kies Nieuw > DWORD (32 bits)-waarde. Noem dit item NoLockScreen, dubbelklik hierop en vul hier de waarde 1 in. Bevestig met OK en sluit de editor af.
©PXimport
Tip 9 - Via een omwegje is het mogelijk het vergrendelingsscherm uit te schakelen.
Bureaublad
Tip 10: Eigen bureaubladachtergrond
Je hebt intussen gemerkt dat Windows voor je bureaublad standaard dezelfde achtergrondafbeelding gebruikt als bij het aanmeldscherm. Microsoft noemt dit het 'Hero-ontwerp' en blijkbaar hebben ze kosten noch moeite gespaard om deze achtergrond te ontwerpen. Als je er meer over wilt weten, bekijk je hier een filmpje.
Een eigen achtergrond instellen kan gelukkig nog steeds. Open via het startmenu weer de Instellingen > Persoonlijke instellingen en klik op Achtergrond. In het uitklapmenu bij Achtergrond krijg je drie opties: Afbeelding, Effen kleur of Diavoorstelling en afhankelijk van de gekozen optie verschijnen aangepaste keuzemogelijkheden.
©PXimport
Tip 10 - De bureaubladachtergrond kun je naar jouw wens aanpassen.
Tip 11 - Hero-kleuren
Vind je het Hero-ontwerp wel leuk, maar heb je het liever in een andere kleur, klik dan hier. Gebruik hiervoor bij voorkeur Google Chrome, omdat noch in Edge noch in IE alle functionaliteiten van deze site ondersteunen.
Je krijgt nu de Hero-achtergrond in miniatuur te zien en met een schuifknop stel je de gewenste kleur in. Vervolgens druk je de knop 1080p in, of 4K mocht je de gelukkige eigenaar van een 4K-monitor zijn. Het bijhorende jpg-bestand wordt nu gedownload, waarna je het instelt als achtergrond van je bureaublad door het bestand met de rechtermuisknop aan te klikken en Als bureaubladachtergrond gebruiken te selecteren.
©PXimport
Tip 11 - Wel een fan van Hero? Bekijk het dan eens in een ander kleurtje.
Andere onderdelen
Tip 12 - Klok & actiecentrum
Wanneer je in Windows 10 vanuit de Windows taakbalk bepaalde pictogrammen aanklikt, dan zul je merken dat Microsoft een aantal schermen en 'fly-outs' door nieuwe versies heeft vervangen. Denk maar aan de panelen voor het instellen van de klok, het volume en het actiecentrum (notificatiecentrum) vanuit het systeemvak. Kun je hier maar niet aan wennen, dan kun je met behulp van enkele registeringrepen de vertrouwde panelen terughalen.
We beginnen met die van de datum- en tijdinstellingen. Start de registereditor weer op door regedit uit te voeren en navigeer naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ImmersiveShell. Ga naar het menu Bewerken, kies DWORD (32 bits)-waarde en geef het item de naam UseWin32TrayClockExperience. Dubbelklik hierop en geef die de waarde 1 mee. Bevestig met OK en sluit regedit af. Het volstaat de 1 in 0 te wijzigen om weer de nieuwe klok-interface te zien.
Je hebt intussen in het rechterpaneel bij ImmersiveShell al het item UseActionCenterExperience opgemerkt, met als standaardwaarde 1. Keer je liever terug naar de vroegere interface van het actiecentrum/notificatiecentrum, dubbelklik dan op dit item en geef het de waarde 0 mee in plaats van 1.
©PXimport
Tip 12 - Liever weer naar de oude interface voor het instellen van datum en tijd? Het kan!
Tip 13 - Volume-interface
Ook wanneer je het luidsprekerpictogram aanklikt in het systeemvak van Windows 10 zie je een vernieuwd paneel verschijnen. Als je ook hiervoor liever het oude exemplaar terug hebt, blader je in de registereditor naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion. Klik met de rechtermuisknop op deze sleutel en kies Nieuw / Sleutel. Geef die de naam MTCUVC. Open deze nieuwe sleutel en creëer een nieuwe DWORD (32 bits)-waarde. Noem die EnableMtcUvc en laat de waarde ingesteld op 0. Terugkeren naar de nieuwe volume-interface doe je door het item EnableMtcUvc weer te verwijderen.
©PXimport
Tip 13 - Opnieuw de verticale schuifknop voor het volume.