ID.nl logo
13 tips om het uiterlijk van Windows 10 aan te passen
© PXimport
Huis

13 tips om het uiterlijk van Windows 10 aan te passen

Windows 10 is al enige tijd officieel beschikbaar en er is veel om van te houden. Toch kunnen we ons best wel voorstellen dat je bijvoorbeeld een ander aanmeldscherm, bureaublad of startmenu verkiest. Met deze tips, trucs en tools geef je Windows een grondige facelift.

Startmenu

Tip 1 - Opruimen

Vind je al die live-tegels in het startmenu van Windows eerder verwarrend dan overzichtelijk, dan kun je ze eenvoudigweg weghalen. Het volstaat zo'n tegel met de rechtermuisknop aan te klikken en Van Start losmaken te selecteren. Heb je per ongeluk de verkeerde tegel verwijderd, dan kun je hem met hetzelfde gemak weer terugplaatsen: open het startmenu (via de Windows-toets), klik de betreffende app met de rechtermuisknop aan en kies Aan Start vastmaken. Merk trouwens op dat hier ook de optie Aan taakbalk vastmaken beschikbaar is. Via een eenvoudige sleepbeweging verplaats je de tegel naar de gewenste locatie binnen je startmenu. Op deze manier kun je het startmenu helemaal personaliseren.

©PXimport

Tip - Tegels laten zich makkelijk verwijderen van (en weer terugplaatsen in) het startmenu.

Tip 2 - Groter & fraaier

Kon jij het schermvullende startscherm van Windows 8 wél waarderen? Geen nood: klik in het Windows-systeemvak (dit vind je helemaal onderaan rechts) het pictogram van het Actiecentrum aan en klik op de knop Tabletmodus. Overigens kun je dat ook langs een andere weg doen: open het startmenu en kies Instellingen > Persoonlijke instellingen.

Ga naar de rubriek Start en activeer de schakeloptie Start op volledig scherm weergeven. En nu je toch in dit menu bent beland: je vindt hier eveneens de optie Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven terug. Via een eenvoudige schakelknop haal je bijvoorbeeld mappen als Documenten, Downloads, Muziek, Afbeeldingen, Persoonlijke map en Netwerk terug. En wil je eigenlijk een andere kleur voor je startmenu en voor de taakbalk en het Actiecentrum? Open dan de rubriek Kleur, duid de gewenste kleur aan en activeer de optie Kleur op de taakbalk, in Startmenu en Actiecentrum weergeven.

©PXimport

Tip 2 - Een eigen kleur voor het startmenu, taakbalk en actiecentrum.

Tip 3 - Structuur startmenu

In Windows 10 zitten alle geïnstalleerde apps en programma's verenigd onder één enkele knop: Alle apps. Windows 10 regelt de opbouw van dit menu weliswaar vanuit een interne database, maar dat neemt niet weg dat je zelf een en ander kunt bijsturen. In Windows 7 ging dat nog heel gemakkelijk (rechtsklik in het startmenu op het item Alle programma's en kies vervolgens Openen of Alle gebruikers), in Windows 10 gaat het met een kleine omweg.

Druk Windows-toets+R in en voer het commando %appdata%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs uit (voor een overzicht van de programma's in je eigen startmenu) of C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs (voor een overzicht van de programma's die alle gebruikers in hun startmenu zien). Je belandt nu in de juiste map in de verkenner. Je kunt overigens ook je verborgen bestanden geven, en via je verkenner naar de juiste map navigeren. Vanuit deze programma-map kun je items herschikken, bewerken of verwijderen en snelkoppelingen toevoegen. Dit laatste doe je vanuit het contextmenu, via Nieuw / Snelkoppeling.

©PXimport

Tip 3 - Vanuit de verkenner is de menustructuur (van de desktopapplicaties) alsnog bereikbaar.

Tip 4 - Mini-startmenu

Een handig alternatief om snel de geïnstalleerde programma's te bereiken, is het toevoegen van een eigen mini-startmenu. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de Windows taakbalk en kies Werkbalken > Nieuwe werkbalk. Je krijgt nu de gelegenheid een map aan te duiden die in de vorm van een werkbalk zal opduiken in de Windows taakbalk. In het veld Map, onderaan dit venster, tik je vervolgens in: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs, waarna je bevestigt met Map selecteren. Als het goed is verschijnt nu rechts op de taakbalk de werkbalk Programma's en wanneer je hier het dubbele pijltje aanklikt, krijg je een handig mini-startmenu met je geïnstalleerde toepassingen.

Tip 5 - Alternatief startmenu

Vind je het nieuwe startmenu ondanks de voorgaande tips maar niets? Dan kun je ook overwegen om een compleet ander startmenu te gebruiken, zoals veel gebruikers dat bijvoorbeeld ook in Windows 8(.1) hebben gedaan. Er zijn diverse alternatieve oplossingen, maar tot de betere rekenen we graag Start10 (gratis demo daarna circa 4,50 euro) en het gratis ClassicShell.

Hoewel Start10 de prettigste interface heeft, gaan we hier wat dieper in op Classic Shell, omdat deze zeer veel functies heeft én gratis is. Tijdens de installatie krijg je de gelegenheid onderdelen als Classic Explorer en Classic IE niet mee te laten installeren: het volstaat het zwarte pijltje bij zo'n onderdeel aan te klikken en Entire feature will be unavailable te kiezen. Rond af met Next > Install > Ja > Finish.

©PXimport

Tip 5 - Windows 7? Of toch Windows 10?

Wanneer je nu de Windows startknop indrukt, verschijnt een instellingenvenster van Classic Start Menu. Wil je terug naar het startmenu van Windows 7, stip dan Windows 7 style aan. Om ook de oude startknop ('orb') terug te krijgen, plaats je een vinkje bij Replace Start Button, stip je Custom aan, druk je op de knop Pick Image en verwijs je naar het png-bestand dat je hier kunt downloaden. Bevestig met OK. Je startmenu ziet er nu al helemaal anders en vertrouwder uit. Wil je tijdelijk toch terug naar het nieuwe startmenu van Windows 10, dan zorgt de combinatie Shift+Windows-toets daar wel voor.

Tip 6 - Extra instellingen

Classic Shell Menu laat zich nog op allerlei andere manieren finetunen. Klik de orb met de rechtermuisknop aan en kies Instellingen. Plaats bovenaan een vinkje bij Show all settings, zodat er maar liefst tien extra tabbladen tevoorschijn komen. Om te beginnen, wijzigen we de taal naar het Nederlands: open het tabblad Language, kies voor nl-NL [...] en klik vervolgens op Klik hier om het te installeren. Bevestig met OK, klik de orb nogmaals met de rechtermuisknop aan en kies Exit.

Open het startmenu en start Classic Start Menu instellingen op: de interface is nu geheel Nederlandstalig. We raden je aan alle tabbladen en opties even door te lopen, het zijn er indrukwekkend veel. Interessant zijn in elk geval de tabbladen Controle, Hoofdmenu, Zoekvenster en Menu uiterlijk. Je zult merken: nagenoeg elk aspect van het Classic Shell Menu laat zich haarfijn aanpassen zodat het hele menu zich naar jouw wensen vormt.

©PXimport

Tip 6 - Classic Shell Menu is zeer functie- en optierijk.

Aanmeld- en vergrendelscherm

Tip 7 - Zonder achtergrond

Wanneer je je bij Windows 10 wilt aanmelden via je login-naam en wachtwoord, krijg je standaard een achtergrondafbeelding te zien. Wil je liever één achtergrondkleur, dan moet je in het register zijn. Druk op Windows-toets+R en voer het commando regedit uit. Open de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\System. Ga naar het menu Bewerken en kies Nieuw / DWORD (32 bits)-waarde. Geef het nieuwe item de naam DisableLogonBackgroundImage mee, dubbelklik erop en stel de waarde op 1 in. Sluit de registereditor af, druk op Windows-toets+L en je zult merken: de achtergrond van je aanmeldscherm is verdwenen. Die kleurt evenwel nog altijd blauw.

Liever een andere kleur? Dat kan eenvoudigweg via het Startmenu > Instellingen > Persoonlijke Instellingen > Kleuren. Schakel de optie Automatisch een accentkleur uit mijn achtergrond selecteren uit en kies de gewenste kleur. Een geheel eigen kleur kan ook: druk op Windows-toets+R en voer het commando rundll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL desk.cpl,Advanced,@Advanced uit. Selecteer Kleurenmixer weergeven en maak gebruik van de schuifknoppen bij Tint, Intensiteit en Helderheid. Bevestig met Wijzigingen opslaan.

©PXimport

Tip 7 - De 'oude' kleurenmixer geeft je meer keuzes, ook voor het aanmeldscherm.

Eigen login-achtergrond

Windows 10 maakt het je niet gemakkelijk om het achtergrondplaatje van je aanmeldscherm door een eigen ontwerp te vervangen. Immers, dat vergt een ingreep in een Windows-systeembestand (Windows.UI.Logon.pri) en zoiets doe je eigenlijk nooit zonder risico.

Nu zijn er wel tools met een grafische interface die je op eenvoudige manier toelaten de achtergrondafbeelding in te ruilen voor een eigen exemplaar, maar op internetfora kom je altijd wel gebruikers tegen die door het inzetten van zulke tools op onverwachte problemen zijn gebotst. Een van de meest genoemde tools is Windows 10 Login Background Changer (1.2 of hoger). Dit programma dien je uit te voeren als administrator, maar op onze testtoestellen weigerde het te functioneren. Wil je het zelf proberen, dan doe je dat op eigen risico.

©PXimport

Tools die de achtergrond van je aanmeldscherm wijzigen? Niet geheel zonder risico.

Tip 8 - Eigen vergrendelingsscherm

Wanneer je je pc even verlaat en je wilt vermijden dat anderen heimelijk in je documenten bladeren, dan zet je je Windows-sessie 'op slot' met Windows-toets+L. Ook nu verschijnt er een vergrendelingsscherm ('lock screen'). Overigens krijg je dit scherm ook te zien bij het opstarten van je pc, dit is een soort erfenis van de 'touchscreen-benadering' van Windows 8.

Standaard toont Windows op dit scherm een foto met een grot-en-zeezicht, maar die afbeelding laat zich makkelijk door een eigen exemplaar vervangen. Open het startmenu en kies Instellingen > Persoonlijke instellingen > Vergrendelingsscherm. Bij Achtergrond kun je nu kiezen tussen Afbeelding en Diavoorstelling en net daaronder kun je dan de gewenste afbeelding(en) selecteren. Verder geef je hier ook aan van welke apps je op dit vergrendelingsscherm een snelle of gedetailleerde status wilt zien.

©PXimport

Tip 8 - Het vergrendelingsscherm kun je wel gemakkelijk van een eigen afbeelding voorzien.

Tip 9 - Geen vergrendelingsscherm

Wil je dat vergrendelingsscherm liever kwijt zodat je meteen doorgaat naar het eigenlijke aanmeldscherm, dan kan dat via de 'Editor voor lokaal groepsbeleid'. Druk op Windows-toets+R en voer het commando gpedit.msc uit. Navigeer in het linkerpaneel naar Computerconfiguratie > Beheersjablonen > Configuratiescherm > Persoonlijke instellingen. Dubbelklik vervolgens in het rechterpaneel op Vergrendelingsscherm niet weergeven. Stip de optie Ingeschakeld aan en bevestig met OK. Sluit het editor-venster af.

Windows 10 Home-gebruikers hebben deze handige editor niet. Voor hen zit er weinig anders op dan een kleine registeringreep te doen. Start regedit op en navigeer naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows. Klik de sleutel Windows met de rechtermuisknop aan en kies Nieuw / Sleutel. Geef deze nieuwe sleutel de naam Personalization. Selecteer deze sleutel, ga naar het menu Bewerken en kies Nieuw > DWORD (32 bits)-waarde. Noem dit item NoLockScreen, dubbelklik hierop en vul hier de waarde 1 in. Bevestig met OK en sluit de editor af.

©PXimport

Tip 9 - Via een omwegje is het mogelijk het vergrendelingsscherm uit te schakelen.

Bureaublad

Tip 10: Eigen bureaubladachtergrond

Je hebt intussen gemerkt dat Windows voor je bureaublad standaard dezelfde achtergrondafbeelding gebruikt als bij het aanmeldscherm. Microsoft noemt dit het 'Hero-ontwerp' en blijkbaar hebben ze kosten noch moeite gespaard om deze achtergrond te ontwerpen. Als je er meer over wilt weten, bekijk je hier een filmpje.

Een eigen achtergrond instellen kan gelukkig nog steeds. Open via het startmenu weer de Instellingen > Persoonlijke instellingen en klik op Achtergrond. In het uitklapmenu bij Achtergrond krijg je drie opties: Afbeelding, Effen kleur of Diavoorstelling en afhankelijk van de gekozen optie verschijnen aangepaste keuzemogelijkheden.

©PXimport

Tip 10 - De bureaubladachtergrond kun je naar jouw wens aanpassen.

Tip 11 - Hero-kleuren

Vind je het Hero-ontwerp wel leuk, maar heb je het liever in een andere kleur, klik dan hier. Gebruik hiervoor bij voorkeur Google Chrome, omdat noch in Edge noch in IE alle functionaliteiten van deze site ondersteunen.

Je krijgt nu de Hero-achtergrond in miniatuur te zien en met een schuifknop stel je de gewenste kleur in. Vervolgens druk je de knop 1080p in, of 4K mocht je de gelukkige eigenaar van een 4K-monitor zijn. Het bijhorende jpg-bestand wordt nu gedownload, waarna je het instelt als achtergrond van je bureaublad door het bestand met de rechtermuisknop aan te klikken en Als bureaubladachtergrond gebruiken te selecteren.

©PXimport

Tip 11 - Wel een fan van Hero? Bekijk het dan eens in een ander kleurtje.

Andere onderdelen

Tip 12 - Klok & actiecentrum

Wanneer je in Windows 10 vanuit de Windows taakbalk bepaalde pictogrammen aanklikt, dan zul je merken dat Microsoft een aantal schermen en 'fly-outs' door nieuwe versies heeft vervangen. Denk maar aan de panelen voor het instellen van de klok, het volume en het actiecentrum (notificatiecentrum) vanuit het systeemvak. Kun je hier maar niet aan wennen, dan kun je met behulp van enkele registeringrepen de vertrouwde panelen terughalen.

We beginnen met die van de datum- en tijdinstellingen. Start de registereditor weer op door regedit uit te voeren en navigeer naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ImmersiveShell. Ga naar het menu Bewerken, kies DWORD (32 bits)-waarde en geef het item de naam UseWin32TrayClockExperience. Dubbelklik hierop en geef die de waarde 1 mee. Bevestig met OK en sluit regedit af. Het volstaat de 1 in 0 te wijzigen om weer de nieuwe klok-interface te zien.

Je hebt intussen in het rechterpaneel bij ImmersiveShell al het item UseActionCenterExperience opgemerkt, met als standaardwaarde 1. Keer je liever terug naar de vroegere interface van het actiecentrum/notificatiecentrum, dubbelklik dan op dit item en geef het de waarde 0 mee in plaats van 1.

©PXimport

Tip 12 - Liever weer naar de oude interface voor het instellen van datum en tijd? Het kan!

Tip 13 - Volume-interface

Ook wanneer je het luidsprekerpictogram aanklikt in het systeemvak van Windows 10 zie je een vernieuwd paneel verschijnen. Als je ook hiervoor liever het oude exemplaar terug hebt, blader je in de registereditor naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion. Klik met de rechtermuisknop op deze sleutel en kies Nieuw / Sleutel. Geef die de naam MTCUVC. Open deze nieuwe sleutel en creëer een nieuwe DWORD (32 bits)-waarde. Noem die EnableMtcUvc en laat de waarde ingesteld op 0. Terugkeren naar de nieuwe volume-interface doe je door het item EnableMtcUvc weer te verwijderen.

©PXimport

Tip 13 - Opnieuw de verticale schuifknop voor het volume.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard
© Wesley Akkerman
Huis

Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard

Op papier (!) voegt de Amazon Kindle Paperwhite niet ontzettend veel toe. Maar de aanpassingen kunnen wel waardevol zijn voor iedereen die al jaren een (verouderde) Kindle-versie heeft. Wat brengt de 2024-variant?

Uitstekend
Conclusie

Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen aanraden om over te stappen vanaf het 2021-model – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.

Plus- en minpunten
  • Sneller
  • Hoger contrast
  • Groter scherm
  • Geen echte grote stap vooruit
  • Bekende minpunten

We vallen meteen met de deur in huis. Mocht je de 2021-versie van de Amazon Kindle Paperwhite gekocht hebben, dan zal de stap naar de 2024-variant te klein zijn om opnieuw 180 euro uit te geven aan een (eerlijk is eerlijk: voortreffelijke) e-reader. Maar als jouw Kindle uit 2018 of eerder komt, dan is het wél tijd om de overstap te maken. De Amazon Kindle van de twaalfde generatie heeft namelijk twee belangrijke en waardevolle aanpassingen.

Ten eerste is het systeem nu tot 25 procent sneller. Amazon geeft weinig informatie vrij over de processor en andere specificaties; maar als je een oude en nieuwe Kindle naast elkaar houdt, merk je dat verschil. Het menu reageert vlotter op je aanrakingen, waardoor je minder lang hoeft te wachten. Dit is met name merkbaar wanneer je iets moet intypen, als je een boek zoekt bijvoorbeeld.

Daarnaast is het scherm ten opzichte van de 2021-editie is het scherm met een inch gegroeid. Er past nu net wat meer op het scherm: wat ons betreft betekent dat vooral meer leesplezier. Dat hij daardoor een paar gram zwaarder en wat groter is dan de voorgaande Paperwhite mag eigenlijk geen naam hebben. Met een gewicht van 211 gram en een scherm van 7 inch blijft de 2024-variant namelijk nog steeds een e-reader die niet zwaar of ontzettend groot is. Het is nog steeds een compact apparaat dat je vrijwel overal mee naartoe kunt nemen.

©Wesley Akkerman

Kleine frustratie

Het apparaat ligt lekker in de hand, maar is tevens ontzettend glad waardoor we een hoesje eigenlijk verplicht vinden. Zo voorkom je dat je de e-reader stevig vast wilt houden, waardoor je mogelijk met je duim op het e-inkt-scherm tikt.

Tikken op het scherm betekent dat je van pagina wisselt in een boek of comic. Dat wil je natuurlijk niet per ongeluk doen, want dat kan je een beetje uit het lezen halen. Het is geen groot probleem, maar wel een kleine smet op de ervaring. Verder hebben we weinig aan te merken op het ontwerp. Onderop zit de knop waarmee je hem uit de slaapstand haalt. Ook zit hier de usb-c-poort waarmee je hem oplaadt. De accu kan het tot drie maanden uithouden.

©Wesley Akkerman

(Bijna) hetzelfde, verbeterd

Net als bij andere Kindle-modellen kun je de kwaliteit van het scherm aanpassen op je eigen zicht. Zo heb je verschillende niveaus van helderheid, die er zowel in de avond als overdag prima uitzien. Daarnaast ben je in staat de warmte van het scherm te veranderen. Dan maak je de digitale pagina's in feite meer geel dan wit, maar dat vinden we geen groot probleem. Na een seconde is je zicht daaraan gewend en lees je de woorden prettig van het schermpje. Ook de contrastverhouding is nu hoger. Dat zie je voornamelijk wanneer je comics of graphic novels leest. Een verbetering waarvan we zeggen: meer dan welkom. Maar...

©Wesley Akkerman

Oude(re) Kindle vervangen of niet?

...Ondanks de verbeteringen wat betreft snelheid, schermgrootte en de hierboven beschreven contrastverhouding is de sprong tussen de variant uit 2021 en deze uit 2024 ook weer niet zó groot dat we meteen roepen dat je er nu een moet bestellen. Ja, de ervaring is beter – maar ook weer niet zó veel beter.

Daarnaast is het jammer dat Amazon de Amazon Kindle Paperwhite voorziet van slechts 16 GB aan opslagruimte. Nu zal dat voor je verzameling oude en nieuwe boeken en novels meer dan voldoende zijn, maar fans van audioboeken kunnen beter naar een model kijken met iets meer ruimte. De Paperwhite Signature Edition heeft bijvoorbeeld 32 GB aan opslagruimte, maar kost met 199 euro ook meteen twee tientjes meer.

©Wesley Akkerman

Een Kindle zoals verwacht

Het zal niemand verrassen dat de Amazon Kindle Paperwhite presteert zoals verwacht. Zoals altijd kun je heel fijn je boeken lezen op dit apparaat, zonder vermoeide ogen. De interface is toegankelijk en boeken aanschaffen is zo gepiept. Dat kan direct op de e-reader, met een Amazon-account, of via de website. Dan worden ze naar de e-reader gestuurd. Gekochte boeken worden verder netjes gepresenteerd op het thuisscherm van het apparaat. Zoals altijd is het ook mogelijk gratis epubs met een omweg naar het product te sturen.

Het apparaat biedt een aantal opties voor het aanpassen van de tekstgrootte en het lettertype, maar voelt tegelijkertijd ook een beetje beperkt. We zien graag meer opties in het menu staan. Daarnaast is het jammer dat de nieuwe Paperwhite geen koptelefoonaansluiting heeft en dat je voor luisterboeken bent aangewezen op bluetooth – zeggen we in het kader van veelzijdigheid.

©Wesley Akkerman

Amazon Kindle Paperwhite kopen?

Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen met een 2021-model aanraden om over te stappen – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.