ID.nl logo
13 minder bekende browsers onder de loep
© PXimport
Huis

13 minder bekende browsers onder de loep

Grote kans dat je met Internet Explorer, Firefox, Chrome of Safari op het internet surft. Er zijn echter tientallen andere browsers beschikbaar die sneller en compacter zijn of specifieke functies bevatten die voor jou interessant zijn. Tijd om kennis te maken met dertien alternatieve browsers.

Tip 01: Opera

OS: Win, Mac, Linux

Opera is de meest bekende browser van het lijstje en wordt gebruikt door miljoenen mensen. De browser heeft een aantal unieke functies. Eén daarvan is dat het zorgt voor een snellere internetervaring als je verbinding een keer niet optimaal is.

Opera doet dit door de door jou opgevraagde webpagina op de eigen server te laden en een gecomprimeerde versie van de pagina naar je computer te sturen. In plaats van dat het laden heel lang duurt, heb je de webpagina snel voor je neus. Je merkt dat je naar een gecomprimeerde versie van de pagina kijkt doordat afbeeldingen bijvoorbeeld korreliger zijn dan normaal. Klik op Opera en selecteer Off-road-stand om deze optie te activeren. Een leuke toevoeging van Opera is eveneens dat je door op de knop Ontdekken te klikken interessante nieuwsberichten en entertainment-weetjes krijgt te zien. Opera is beschikbaar voor alle mogelijke systemen, inclusief mobiele apparaten met Android, iOS of Windows Phone.

Om de mobiele versie te installeren ga je op je apparaat naar http://m.opera.com.

©PXimport

Met de Off-road-stand worden pagina's sneller geladen.

Tip 02: Maxthon

OS: Win, Mac

Maxthon Cloud Browser is een overzichtelijke browser met net zoveel functionaliteit als je huidige browser. Het voordeel is dat Maxthon erg snel is met het laden van webpagina's. Stokpaardje is echter de integratie van een eigen clouddienst. Je kunt op deze manier gedownloade bestanden niet alleen op je computer opslaan, maar ook op de Maxthon-cloud.

Daarnaast worden al je bladwijzers en tabbladen gesynchroniseerd met andere apparaten waar je Maxthon op hebt geïnstalleerd. Naast Windows ondersteunt de browser ook Mac, Android en iOS, dus de kans is groot dat al je apparaten in de Maxthon Cloud geïntegreerd kunnen worden. Een leuke functie is dat je woorden of zinnen kunt selecteren en naar de adresbalk kunt slepen. De browser opent automatisch een zoekopdracht in een nieuw tabblad.

Flash is standaard geïnstalleerd in de browser en hoef je dus niet apart te downloaden en als je meer functionaliteit in Maxthon wil inbouwen, heb je toegang tot een paar honderd extensies. Een extensie installeer je door op de drie streepjes rechtsboven te klikken, voor Extensies te kiezen en op Meer extensies verkrijgen te klikken.

©PXimport

Maxthon heeft een aantal bruikbare extensies.

Tip 03: SeaMonkey

OS: Win, Mac, Linux

SeaMonkey is niet alleen een webbrowser, het is een compleet internetpakket. In het pakket vind je naast een browser een mailprogramma, een adresboek en een chatdienst. De browser van SeaMonkey is gebaseerd op hetzelfde systeem als Firefox, met als grote voordeel dat SeaMonkey vooral op oudere computers sneller werkt dan Firefox.

Het programma doet qua functionaliteit niet onder voor grote broer Firefox, maar is wel een stuk onoverzichtelijker. Zo lijkt het in eerste instantie alsof de browser geen tabbladfunctie heeft, maar als je op Bestand / Nieuw / Browsertabblad klikt, verschijnt er wel een tabblad. Start je SeaMonkey voor de eerste keer dan kun je kiezen of je het programma als standaardprogramma voor browsen of e-mail wil gebruiken. Plaats of verwijder de vinkjes en klik op OK. Links onderin de browser schakel je eenvoudig tussen de browser, het mailprogramma of het adresboek.

©PXimport

SeaMonkey is meer dan alleen een webbrowser.

Tip 04: Torch

OS: Win, Mac

De website van Torch lijkt sprekend op die van Firefox, toch lijkt de browser meer op een Chrome-kloon. Dit is ook niet zo gek aangezien de onderliggende code gebaseerd is op de code van Chrome, Chromium genaamd. Net als in Chrome heb je de beschikking over een speeddial-pagina van waaruit je vaak-bezochte sites kunt bezoeken.

Een leuke bijkomstigheid is dat Torch al een paar handige extensies heeft voorgeïnstalleerd. Bovenin zie je een paar icoontjes. Opvallend is de knop Torrent. Deze staat standaard op OFF, zet je deze op ON dan kun je meteen torrent-bestanden openen met je browser, je hebt geen speciaal torrent-programma meer nodig. Ernaast vind je een knop voor Torch Music. Dit is een dienst die lijkt op Spotify, maar zich volledig baseert op beschikbare YouTube-video's van liedjes. Je vindt hier bekende popalbums, maar de kwaliteit is niet altijd even goed.

Torch heeft nog een paar andere handige functies aan boord, zo kun je advertenties gemakkelijk blokkeren en pagina's delen via Facebook en Twitter.

©PXimport

Torch Music is een leuke toevoeging.

Mobiele browsers

Niet alleen voor je computer heb je de keus uit tientallen browsers. Ook op je smartphone of tablet kun je een andere browser installeren. Voor zowel je iPhone, iPad of Android-apparaat zijn er talloze bekende en minder bekende browsers verkrijgbaar. Een populaire keuze is Opera Mini, de mobiele variant van Opera. Chrome heeft ook een mobiele versie voor zowel iOS als Android, Firefox biedt alleen een Android-versie aan.

Er zijn ook browsers die speciaal voor je smartphone of tablet zijn ontwikkeld. Dolphin Browser is daarvan een goed voorbeeld, het haalt het beste uit je tablet of smartphone door veel met veegbewegingen te werken. Ook kun je bijvoorbeeld Facebook openen door de letter F op je scherm te schrijven. Deze gebaren moet je vooraf wel even activeren.

Wil je Flash-video's bekijken op je iPhone of iPad, download dan Photon Flash Player. Hier betaal je wel een paar euro voor, maar zorgt ervoor dat je Flash-video's kunt kijken op de anders Flash-onvriendelijke producten van Apple.

©PXimport

Door een F te tekenen, word je naar Facebook geleid.

Tip 05: Midori

OS: Win, Linux

Midori is van oorsprong een browser voor Linux-systemen, maar kan ook op Windows-pc's geïnstalleerd worden. Mac OS X wordt niet ondersteund. Bij de installatie kun je aangeven welke onderdelen geïnstalleerd moeten worden. Kies je voor Full, dan installeer je ook meteen de belangrijkste extensies.

Standaard gebruikt de browser de zoekmachine van DuckDuckGo, een alternatief voor Google. DuckDuckGo geeft nagenoeg dezelfde zoekresultaten weer als Google, maar maakt deze niet locatie-afhankelijk en verzamelt ook geen gegevens van je, iets waar Google berucht om is. Midori verrast door zijn overzichtelijke uiterlijk en werkt erg snel. De gehele browser voelt simpel aan, maar herbergt toch een aantal handigheidjes.

Je kunt gemakkelijk een privézoekvenster openen zodat je geschiedenis niet wordt bewaard en door in het menu voor Voorwaarden / Gedrag te kiezen, kun je bijvoorbeeld uitschakelen dat afbeeldingen automatisch geladen worden. Zo gaat het surfen nog veel sneller.

©PXimport

In Midori kun je aangeven of afbeeldingen geladen moeten.

Tip 06: Tor Browser

OS: Win, Mac, Linux

Het Tor-netwerk is een soort subinternet waar je anoniem kunt rondzwerven. Normaal gesproken laat je IP-adres (de persoonlijke 'streepjescode' van je computer) altijd sporen achter. Websites die je hebt bezocht, kunnen je IP-adres zien. Weliswaar zijn je naam en adres niet te achterhalen door de website, maar je provider kan je persoonsgegevens wel aan je IP-adres koppelen en eventueel doorgeven aan instanties.

Meld je je aan bij het Tor-netwerk, dan wordt je internetverkeer via talloze anonieme servers verstuurd, een provider kan zo nooit meer achterhalen dat je op een bepaald tijdstip op een bepaalde website was. Dit is waarom bijvoorbeeld veel journalisten en klokkenluiders met dit Tor-netwerk werken. Je kunt met elke browser het Tor-netwerk opgaan, maar met de speciale Tor Browser is dit het makkelijkst. Niet aan te raden voor beginners, maar als je anoniem op het internet wil rondhangen, is de browser een goede optie.

©PXimport

Zorg ervoor dat je het goede installatiebestand laadt.

Tip 07: Orbitum

OS: Win

Orbitum wordt ook wel de sociale browser genoemd en is bedoeld voor mensen die de hele dag Facebook open hebben staan op de computer. De browser is gemaakt door een stel Russische programmeurs en dit is af en toe te zien aan de krakkemikkige Engelse vertalingen. Als eerste log je in het startscherm in op je Facebook-profiel, je vriendenlijst wordt automatisch aan de rechterkant weergegeven.

Je kunt in het browservenster gewoon surfen, terwijl je aan de rechterkant kunt chatten met je Facebook-vrienden. Het maakt niet uit of je weer van de pagina af gaat, het chatvenster blijft continu zichtbaar. Orbitum is leuk voor diehard Facebook-fans, maar biedt verder niet veel meer functionaliteit.

©PXimport

Met Orbitum heb je constant een Facebook-chatvenster in beeld..

Tip 08: Dooble

OS: Win, Mac, Linux

Om Dooble te downloaden, klik je op de website op Download en op de volgende pagina kies je voor Looking for the latest version? Download Dooble.zip. Het zip-bestand moet je vervolgens uitpakken en het bestand Dooble.exe opent de browser. Het eerste wat je ziet als je de browser opent, is dat er nog geen zogenoemde passphrase is ingesteld. Klik op OK en ga naar Venster / Instellingen. Navigeer naar Safe en geef achter Wachtwoord en Wachtwoord bevestiging een wachtwoord in. Sluit af met OK.

Dit wachtwoord heb je nodig als je de geschiedenis, opgeslagen cookies en download-informatie van een vorige sessie wil inzien. Dooble is erg geschikt voor mensen die anoniem en veilig willen surfen, maar vergt wel een beetje gewenning. Ook is nog niet alles vertaald naar het Nederlands.

©PXimport

Geef een wachtwoord in om later sessies te kunnen bekijken.

Tip 09: KidZui

OS: Win, Mac

Heb je kleine kinderen en wil je deze beschermen tegen bepaalde schadelijke internetinhoud, installeer dan KidZui, de speciale browser voor kinderen. Tijdens de installatie kun je een veiligheidsmelding van Windows krijgen. Klik op Meer opties en vervolgens op Toch uitvoeren om het programma te installeren.

Met de browser heeft je kind toegang tot een beperkt aantal websites en kan het vanuit de browser spelletjes spelen. KidZui forceert het besturingssysteem om alleen op volledig scherm te draaien, dit kan zorgen voor een waarschuwing in je besturingssysteem en zorgt er eveneens voor dat je geen andere programma's kunt gebruiken als KidZui actief is. Helaas is het programma niet heel stabiel en alleen gericht op Engelstalige kinderen.

©PXimport

KidZui is gericht op Engelstalige kinderen en blokkeert je hele besturingssysteem als het in gebruik is.

Layout engines

Elke browser is gebaseerd op een zogenoemde layout engine of rendering engine. Deze engine bepaalt hoe de websitecode op je computer wordt weergegeven. Websites bestaan bijvoorbeeld uit HTML-, CSS- en XML-code, de engine tovert dit om in een zichtbare pagina. De engine bepaalt tevens hoe bepaalde bestandstypen worden weergegeven.

Er zijn talloze engines ontwikkeld, maar de bekendste zijn Gecko, Trident en WebKit. Gecko is de onderliggende technologie van bijvoorbeeld Firefox, Internet Explorer gebruikt Trident en WebKit is bekend van Safari. Chrome gebruikt de engine Blink en dit is weer een onderdeel van het Chromium-project van Google. Blink is overigens afgeleid van WebKit.

Tip 10: Avant Browser

OS: Win

Normaal gesproken maakt een webbrowser gebruik van één zogenoemde layout engine om een webpagina op je beeldscherm te tonen, maar Avant Browser heeft drie engines aan boord. Hiervoor heb je wel de Ultimate Edition van de browser nodig. Deze vind je door op de website Download te klikken en voor Download Avant Browser Ultimate Edition te kiezen. Mocht een webpagina niet goed worden weergegeven dan kies je bij RenderProgramma / Standaard RenderProgramma een andere engine en de browser probeert de website met een andere engine te laden. Avant Browser is daarmee eigenlijk Chrome, Firefox en Internet Explorer in één.

©PXimport

Kies met welke layout engine je de pagina wil bekijken.

Tip 11: Comodo Dragon

OS: Win

Comodo is een bedrijf wat zich bezig houdt met online veiligheid. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat de browser Comodo Dragon één van de veiligste browsers is. De browser is gebaseerd op Chromium en voelt daarom ook een beetje aan als Chrome.

Standaard zijn alle vormen van tracking (het opslaan van je internetgedrag) uitgeschakeld en heeft de browser een speciale technologie om betrouwbaarheidscertificaten van websites te controleren. Dit klinkt allemaal redelijk hightech, maar als gebruiker merk je hier weinig van. Je surft gewoon zoals je dat ook met Chrome zou doen, maar bent een stukje veiliger tijdens het internetten. Bij de installatie kun je kiezen of je de DNS-servers van Comodo wil gebruiken om malware-sites te omzeilen.

©PXimport

Tijdens de installatie kies je of je extra veiligheid wil inbouwen.

Tip 12: OmniWeb

OS: Mac

Mac-gebruikers hebben baat bij OmniWeb. Deze browser is een alternatief voor standaardbrowser Safari op de Mac. Een leuke optie is dat je voorkeuren per tabblad kunt instellen. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat je voor een bepaald tabblad de tekstgrootte wil veranderen en voor een ander tabblad geen cookies wil accepteren. Een tabblad wordt aan de linkerkant in postzegelformaat weergegeven.

De browser ziet er niet erg modern uit, maar dankzij de interessante functies heeft het programma toch aantrekkingskracht op sommige gebruikers.

©PXimport

Tabbladen worden links weergegeven en per tabblad stel je voorkeuren in.

Tip 13: Roccat

OS: Mac

Een andere browser die speciaal voor de Mac is ontworpen, heet Roccat. Roccat biedt je een handige manier om webpagina's te openen die je regelmatig bezoekt. Klik op Roccat / Preferences en kies voor Navigate Launchers. Hier kun je snelkoppelingen voor webpagina's instellen. Je ziet dat er voor youtube.com bijvoorbeeld n;y staat. Typ je dit vervolgens in de adresbalk dan word je meteen naar YouTube geleid.

Door op het plusje te klikken, voeg je zelf andere snelkoppelingen toe. Door op het computericoontje rechts bovenin te klikken, worden de tabbladen weergegeven.

©PXimport

De Navigate Launchers zijn erg handig.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: deze 5 Chromebooks zijn goedkoper dan ooit
© Acer
Huis

Waar voor je geld: deze 5 Chromebooks zijn goedkoper dan ooit

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede en betaalbare Chromebook? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven hebben de besproken Chromebooks de laagste prijs ooit. De prijzen kunnen schommelen.

Lenovo IP Slim 3 Chrome 14M868 (82XJ002YMH)

Met deze prijsvriendelijke Chromebook voer je probleemloos alledaagse taken uit, zoals internetbankieren, e-mailen, webwinkelen en eenvoudige spelletjes spelen. Verder leent het anti-reflecterende Full-HD-scherm van 14 inch zich goed voor videostreaming. Open de Play Store en installeer apps als Disney+, Videoland, Netflix en NPO Start. Dankzij de rappe wifi6-adapter verschijnen de beelden zonder haperingen in beeld. Zoals we inmiddels van veel Lenovo-laptops gewend zijn, kan niemand je ongevraagd bespieden. Je schermt de webcam namelijk af met een schuifje.

De acht kernen van de MediaTek Kompanio 520-processor nemen het rekenwerk voor hun rekening. Met een maximale kloksnelheid van 2,05 GHz en 4 GB werkgeheugen is deze Chromebook voor vrijwel alle veelgebruikte apps geschikt. Houd er rekening mee dat het besturingssysteem op een opslagdrager van slechts 64 GB is voorgeïnstalleerd. Gelukkig breid je de opslagcapaciteit met een eigen microSD-kaart eenvoudig uit, waardoor je alsnog veel documenten, foto's en video's lokaal kunt opslaan. Daarnaast heeft de zijkant twee usb-poorten en een koptelefoonuitgang. Dankzij het gewicht van maar 1,3 kilo neem je deze blauwe Chromebook makkelijk mee.

HP Chromebook Plus 14a-nf0085nd

Als je een betaalbare Chromebook met veel power zoekt, zit je bij dit Plus-model van HP wel goed. De acht rekenkernen van de Intel Core i3-N305-processor halen in turbomodus een maximale kloksnelheid van 3,8 GHz. Kortom, je kunt pijlsnel in ChromeOS navigeren. Je gebruikt bovendien met gemak meerdere apps tegelijkertijd, want het systeem bevat 8 GB RAM. In tegenstelling tot veel andere Chromebooks kun je redelijk wat eigen bestanden opslaan. Er is een opslagdrager met een capaciteit van 256 GB ingebouwd. Wie dat niet genoeg vindt, sluit op een van de drie aanwezige usb-poorten een externe ssd of schijf aan.

Voor Chromebook-begrippen is de Plus 14a-nf0085nd behoorlijk krachtig, maar gelukkig resulteert dat niet in een hoog gewicht: 1,45 kilo. Het 14inch-scherm heeft een matte coating. Dit heeft als voordeel dat je ook in een sterk verlichte ruimte nog prima kunt werken. Door de ips-schermtechniek biedt het Full-HD-paneel natuurgetrouwe kleuren en goede kijkhoeken. Voor videovergaderingen komt de scherpe 1080p-webcam goed van pas. Tot slot belooft de fabrikant een accuduur tot zo'n elf uur.

ASUS Chromebook Flip CX5 (CX5601FBA-MC0193)

Met deze grote 2-in-1-laptop van ASUS kun je alle kanten op. Allereerst springt het ruime 16inch-scherm met 1920 × 1200 pixels in het oog. Nuttig voor wie graag video's streamt, spelletjes speelt en/of foto's bewerkt. Met behulp van de flexibele scharnieren klap je het scherm eventueel volledig om. Bedien je favoriete apps vervolgens met je vingers! Switch je weer terug naar de laptopmodus, dan staan er een touchpad en uitgebreid toetsenbord met een numeriek deel voor je klaar. Dankzij de toetsenbordverlichting werk je 's avonds laat gerust nog even door.

Deze Chromebook is perfect voor fervente multitaskers! Met 16 GB werkgeheugen hop je soepel van de ene naar de andere app. Ook op rekengebied staat de ASUS-telg zijn mannetje. De twee snelste rekenkernen van de Intel Core i3-1215U-processor zijn goed voor een maximale klokfrequentie van 4,4 GHz, terwijl de resterende vier kernen op een snelheid van maximaal 3,3 GHz zijn afgeregeld. Verder heeft dit systeem 128 GB interne opslagruimte. Wil je efficiënter werken? Sluit dan via de HDMI- of usb-c-aansluiting een extra monitor aan.

Lees ook: Aha! Deze functies in ChromeOS moet je kennen

Acer Chromebook Spin 314 (CP314-1HN-C79G)

Dit Acer-product is een goedkope Chromebook met een touchscreen. Wanneer je het Full-HD-scherm volledig omklapt, heb je een tablet van 14 inch in handen. Navigeer in ChromeOS naar de Play Store om je favoriete apps te downloaden. Houd wel rekening met de relatief beperkte opslagcapaciteit van 64 GB. Gelukkig breid je de opslagruimte optioneel uit met een eigen microSD-kaart. Je kunt de Chromebook Spin 314 desgewenst in een 'tent-opstelling' neerzetten en vervolgens video's streamen. Het kwalitatieve ips-paneel is daar met zijn realistische kleurenweergave en goede kijkhoeken prima voor geschikt.

Uiteraard fungeert deze hybride Chromebook ook als reguliere laptop. Het ruime touchpad en verlichte toetsenbord staan voor je klaar. Een dualcore-processor van Intel en 4 GB RAM zorgen ervoor dat je eenvoudige pc-taken soepel kunt uitvoeren. Denk onder meer aan e-mailen, internetten en bankieren. Werk je regelmatig op een vaste plek? Sluit dan via HDMI een extra pc-monitor aan. De zijkanten hebben ook nog drie usb-aansluitingen.

HP Chromebook 15A-NB0831ND

Deze Chromebook van HP onderscheidt zich met een groot scherm van 15,6 inch. In combinatie met een lange verwachte accuduur tot zo'n tien uur kun je op elke plek films, series en tv-programma's streamen. Dankzij een respectabele resolutie van 1920 × 1080 pixels zie je geen details over het hoofd. Het scherm heeft een anti-reflecterende coating, zodat je overdags geen last hebt van vervelende spiegelingen. Werk je veel met cijfers, dan is het numerieke deel aan de rechterkant van het toetsenbord een uitkomst.

Voor het besturingssysteem, apps en persoonlijke bestanden heeft de HP Chromebook 15A-NB0831ND 128 GB interne opslag. Met behulp van een eigen microSD-kaart voeg je naar behoefte extra opslagcapaciteit toe. Verder heeft deze Chromebook twee usb-c-aansluitingen en een reguliere usb-poort. Het rekenwerk wordt verzorgd door een rappe Intel Core i3-processor met acht rekenkernen. Dankzij een behoorlijke klokfrequentie van maximaal 3,8 GHz zul je niet zo gauw vertraging merken. Ten slotte is er 8 GB werkgeheugen geïntegreerd.

▼ Volgende artikel
Nooit meer in de knoop: zo berg je kerstverlichting slim op
© Barbara Helgason
Gezond leven

Nooit meer in de knoop: zo berg je kerstverlichting slim op

Of je de boom direct na Kerst opruimt of pas eind januari, vroeg of laat moet alles weer de doos in. Maar hoe zat het ook alweer met die wirwar aan lichtjes? Maak het jezelf volgend jaar makkelijker met deze handige opruimtips.

Dit artikel in het kort:

  • Wanneer ruim je de kerstboom op?
  • Zo berg je kerstverlichting op zonder knopen
  • Maak het jezelf makkelijk met een haspel
  • Kerstverlichting recyclen een tweede leven

Lees ook: Alles aan kant als je haast hebt: de beste tips voor een opgeruimd huis

Wanneer 'moet' de kerstboom weer weg?

Er is geen vaste regel, maar tradities geven houvast. Volgens de Bijbel eindigt de kerstperiode met Driekoningen op 6 januari. Sommigen geloven zelfs dat het ongeluk brengt als je de boom daarna nog laat staan.

Toch halen veel mensen de boom rond Oud & Nieuw weg, vaak op 2 januari. De boom en versiering verdwijnen naar de tuin, de milieustraat of terug de doos in. Tijd voor een frisse start!

©Michelle Hebel

Zo berg je kerstverlichting op zonder knopen

Je weet: nadat je de kerstverlichting hebt uitgepakt, krijg je het nooit meer fatsoenlijk in de oorspronkelijke verpakking. Toch is het verstandig om de doos te bewaren, want die komt wel degelijk goed van pas bij het opruimen. Je voorkomt bovendien knopen in de lichtsnoeren door ze na gebruik netjes om iets stevigs te wikkelen. Doe je dat zorgvuldig, dan hoef je volgend jaar niet opnieuw te worstelen met de lampjes.

Volgend jaar geen frustratie? Kerstverlichting opbergen doe je zo:

  1. Gebruik een stevige basis: Wikkel het snoer om een stuk karton, een kledinghanger of een keukenrol. Gebruik voor elk snoer een eigen basis.

  2. Maak inkepingen: Bij karton kun je een inkeping maken om de stekker vast te zetten.

  3. Zet het vast: Gebruik ducttape om het begin en einde van het snoer op zijn plek te houden.

  4. Label elk snoer: Noteer waar het snoer hing, zoals buiten of in de boom. Zo hoef je volgend jaar niet opnieuw uit te puzzelen wat waar moet.

  5. Laat snoeren drogen: Heeft de verlichting buiten gehangen? Zorg dan dat de snoeren droog zijn voordat je ze opbergt om schade door condens te voorkomen.

  6. Bescherm bij opbergen: Gaan de snoeren in een doos bij de andere kerstspullen? Verpak ze dan eerst per stuk in een tas of pedaalemmerzak.

Watch on YouTube

Zo wikkel je de kerstverlichting simpel om een kledinghanger heen

Makkelijk: gebruik een haspel

Geen zin in DIY? Gebruik dan een speciale haspel voor het opruimen van kerstverlichting. Hiermee wikkel je snoeren eenvoudig op zonder geknoei. Voor een paar euro koop je al een kunststof haspel met slimme klemmetjes. Ze zijn er in verschillende formaten, van platte modellen tot ronde uitvoeringen die je kunt koppelen.

Kerstverlichting nodig?

Want het hoeft geen kerst te zijn om het thuis gezellig te maken!

Haspel en lichtsnoer in één

Is het tijd voor een nieuw lichtsnoer en wil je de kerstversiering volgend jaar aanpakken als een pro? Dan heeft het Zweedse merk Konstsmide een lichtsnoer op een kabelhaspel voor je in het assortiment. Vooral handig als je een enorme boom in de tuin wilt verlichten of de hele pui van lampjes wilt voorzien. Hij is er zelfs met 42 meter aan lichtsnoer, en dan komt een haspel wel heel erg van pas.

Kerstverlichting recyclen of weggooien

Wanneer de knopen in het lichtsnoer hebben gezorgd voor kortsluiting in je hoofd en ontrafelen niet meer mogelijk is, dan kun je er misschien nog iets anders mee doen. Een niet al te lang snoer verstop je in een kerstster van karton voor wat extra sfeerverlichting voor het raam. Of leg het snoer onder een grote glazen stolp of in een vaas. Duurzame recycle-ideeën voor kerstlampen en -versiering vind je ook op dit Pinterestboard van Milieucentraal.

Is het echt tijd om afscheid van elkaar te nemen, gooi het snoer dan niet in de gewone afvalbak. Kerstverlichting heeft meestal een snoer en valt daardoor onder de categorie elektrische apparaten. Soms kun je ze kwijt in speciale Wecycle-bakken bij bouwmarkten of supermarkten. Je kunt ze natuurlijk ook naar de milieustraat brengen.