ID.nl logo
10x freeware voor Usenet
© PXimport
Huis

10x freeware voor Usenet

Downloadt u graag films en muziek vanaf usenet? Dan hebt u geschikte software nodig. Gelukkig is er keuze genoeg! In dit artikel passeren liefst tien gratis programma's de revue, bomvol krachtige functies. Zo haalt u moeiteloos mediabestanden binnen!

1. Benodigdheden

Om mediabestanden van usenet te downloaden, hebt u drie dingen nodig. Allereerst is het belangrijk dat u bent aangesloten bij een nieuwsserver. Dat kan bijvoorbeeld een gratis dienst zijn van uw internetprovider. Daar kleven wel wat nadelen aan. U hebt dan misschien te maken met een datalimiet en het aanbod is niet zo groot, omdat de servers over het algemeen een beperkte opslagcapaciteit hebben. Als u het serieus wilt aanpakken, neemt u het beste een abonnement bij een gespecialiseerde aanbieder (usenetprovider). U betaalt daarvoor een vast maandbedrag. In ruil daarvoor downloadt u bestanden razendsnel van usenet en kiest u uit een enorm aanbod. Bezoek voor meer informatie maar eens de websites van Eweka, LightningUsenet, Giganews en Hitnews. Als tweede hebt u geschikte software nodig. Via uw nieuwsserver legt een downloadprogramma contact met usenet. Ten slotte zoekt u een nzb-bestand van een film of muziekalbum. Hierin staan verwijzingen naar de benodigde delen op usenet, waardoor uw downloadprogramma in staat is om de juiste data op te halen. Nzb-bestanden vindt u onder meer op de websites SpotPlanet en NZBIndex. Als alternatief installeert u de databasetool SpotLite om nzb-bestanden te vinden.

©PXimport

Gebruik zoekmachine NZBIndex om nzb-bestanden te maken.

2. NNTPGrab

Een betrouwbaar Nederlandstalig downloadprogramma is NNTPGrab. Vooral als u vaak achter verschillende pc's plaatsneemt, is dit een ideaal hulpje. Surf naar NNTPGrap en klik bovenaan op Downloads. Onder het kopje Windows klikt u op de downloadlink die eindigt op Setup.exe. Overigens is er ook een 64bit-versie (Setup64.exe). Voer het exe-bestand uit en bevestig met I Agree. Haal het vinkje weg voor GTK fronted (deprecated) en klik daarna op Next. Bevestig met Install en Close. Ga naar Start / Alle programma's / NNTPGrab / NNTPGrab en klik op Start standalone om de gebruikersomgeving te openen. Navigeer vervolgens naar het tabblad Configuratie en vul met behulp van Server toevoegen de accountgegevens in van uw nieuwsserver. Let op de gebruikte poort en het aantal gelijktijdige verbindingen. Zet een vinkje achter SSL als u via een versleutelde verbinding wilt downloaden. Bevestig met Toepassen. Klik links op Download mappen en geef aan op welke locatie u de (tijdelijke) downloads wilt opslaan. Er is onder tabblad Online search een geïntegreerde zoekfunctie aanwezig om films en muziek te vinden, waarna u meteen een downloadtaak uitvoert. Als alternatief voegt u via NZB importeren handmatig een nzb-bestand toe.

©PXimport

Met NNTPGrab gebruikt u een geïntegreerde zoekmachine of u importeert zelf een nzb-bestand.

Lokaal IP-adres

Hebt u geen idee wat het lokale IP-adres van uw pc is? Gelukkig achterhaalt u dat simpel. Klik op Start en typ in het zoekvenster cmd. (in XP klikt u eerst op Uitvoeren). Druk vervolgens op Enter. Er opent een DOS-venster. Typ nu de opdracht ipconfig en druk wederom op Enter. Er verschijnen allerlei getallenreeksen. Voor u zijn alleen de getallen achter IPv4-adres belangrijk. Dit lokale IP-adres gebruikt u voor verschillende tips in dit artikel.

3. Op afstand

NNTPGrab is geschikt om op afstand te bedienen. U kunt dan downloads op uw thuis-pc organiseren, zonder dat u er daadwerkelijk achter zit. U regelt dat via een webinterface. Ga bovenin het menu naar Plugins / Beheer plugins. Voor JSON-RPC zet u twee vinkjes. Bevestig met Close en navigeer vervolgens naar het tabblad Configuratie / Plugins. Schakel de optie Activeer de geïntegreerde webserver in. Schrijf het poortnummer op een blaadje. U kunt het programma op uw thuis-pc bedienen via een ander systeem, bijvoorbeeld uw netbook, smartphone of tablet. Binnen een (thuis)netwerk combineert u het lokale IP-adres en poortnummer in de adresbalk om de webinterface te openen, bijvoorbeeld http://192.168.1.7:5423. Buiten uw netwerk typt u het publieke IP-adres in de adresbalk. Als u dat niet weet, surft u eerst naar Mijn-IP.net. Stel dat uw IP-adres 93.157.78.110 is, dan benadert u het programma buiten het netwerk via http://93.157.78.110:5423. Wanneer er om een gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd, vult u tweemaal admin in. Overigens dient u hoogstwaarschijnlijk eerst een poort in uw router te openen om communicatie op afstand mogelijk te maken. Vooralsnog is het in de webinterface niet mogelijk om zelf nzb'tjes toe te voegen.

©PXimport

Downloads vanaf uw iPad bedienen? Met NNTPGrab regelt u dat gemakkelijk!

Een andere manier om NNTPGrab op afstand te gebruiken, is door een server op te zetten. Hiervoor hoeft u niet zoveel te doen, want het geopende downloadprogramma op uw thuis-pc functioneert eigenlijk al als server. Installeer NNTPGrab op een ander systeem en start de freeware op. Vul het juiste IP-adres en poortnummer in. Klik op Verbinden. De normale gebruikersinterface verschijnt voor uw neus. U kunt het volledige programma gebruiken, met het verschil dat de downloads niet op uw huidige computer terechtkomen. Zo voegt u onder meer gemakkelijk nzb'tjes toe en pauzeert u downloadtaken.

©PXimport

Benader op afstand een server en zorg ervoor dat uw thuis-pc de juiste bestanden binnenhaalt.

4. Binreader

Betreed de website Binreader en klik op de groene knop download now (installer). Voer het msi-bestand vervolgens uit. Klik driemaal op Next en bevestig vervolgens met Install. Zet een vinkje voor Start Binreader, waarna u kiest voor Finish. U belandt nu in de configuratiewizard. Vul het serveradres en de inloggegevens van uw nieuwsserver in. Als u SSL-versleuteling wilt gebruiken, selecteert u onderaan de juiste poort. Meestal is dat poort 563. Ga naar het tabblad Advanced. De meeste instellingen kunt u laten staan. Bij Maximum number of connections to server controleert u het aantal verbindingen met uw nieuwsserver. Selecteer achter Download folder de map waarin u films en muziek wilt bewaren. Eventueel laat u een map bewaken op nzb'tjes. Dat is vooral nuttig wanneer u automatisch een downloadtaak wilt starten. Navigeer naar User Interface en selecteer achter Language Dutch (Nederlands). Klik ten slotte op OK.

©PXimport

Net zoals in bijna ieder usenet-programma, vult u ook in Binreader de gegevens van uw nieuwsserver in.

5. Voorproefje

De gebruikersomgeving van Binreader ziet er erg simpel uit. Hierdoor is het programma geschikt voor beginners. Klik op NZB toevoegen en selecteer een nzb-bestand op uw harde schijf. De downloadtaak start direct. Binreader maakt het mogelijk om tijdens het downloaden alvast een voorproefje van een film te bekijken. Handig, want u weet meteen of iets de moeite waard is. Valt de kwaliteit tegen of vindt u de film niet leuk, dan breekt u voortijdig het proces af. Zodra de knop Afspelen oplicht, opent het fragment in een volledig scherm. Via de toets Escape keert u weer terug naar het downloadvenster.

©PXimport

De preview-functie van Binreader biedt een duidelijk voordeel ten opzichte van andere programma's.

6. Meeneemversie

Lijkt een mobiel downloadprogramma u nuttig? Binreader is ook beschikbaar in een meeneemversie voor op uw usb-stick. Vooral als u regelmatig op verschillende computers werkt, is dat een uitkomst. Surf naar Binreader en open het tabblad download. Klik op de link onder Windows portable version. Op het moment van schrijven is dat Binreader_v1_0_beta3.zip. Bewaar het bestand en klik erop met de rechtermuisknop. Pak met de aanwezige opties in het contextmenu de inhoud van het zip-archief uit naar een usb-stick. Open het programma via binreader.exe. Alle persoonlijke instellingen bewaart de freeware automatisch op uw usb-stick.

©PXimport

De meeneemversie van Binreader is een beetje verstopt op de website.

7. GrabIt

Het Engelstalige GrabIt is één van de bekendste downloadprogramma's voor usenet. Het tooltje bestaat dan ook al sinds 1999! Ga naar Shemes.com en open via FREE DOWNLOAD! het installatiebestand. Doorloop met Next alle stappen. Als u automatisch nzb-bestanden in GrabIt wilt laden, laat u het vinkje staan voor Associate GrabIt with NZB files. Via Next en Install opent u het programma. U komt eerst in een configuratiewizard terecht. Klik op Next en vul het hostadres in van uw nieuwsserver, bijvoorbeeld news.lightningusenet.com. In het volgende venster typt u de gebruikersnaam en het wachtwoord. Sluit ten slotte af met Next en Finish. In de rechterkolom staat de naam van uw nieuwsserver. Klik daarop met de rechtermuisknop en kies Server properties. Hier past u de instellingen naar eigen wens aan. Zo activeert u hier bijvoorbeeld SSL-encryptie. Sluit af met OK. Ga achtereenvolgens naar Edit / Preferences / Folders om de gewenste downloadlocatie op te geven. Bevestig de wijzigingen met OK. Klik op het tabblad Batch en importeer via NZB import een nzb-bestand. Via Grab start meteen het downloadproces.

©PXimport

Een configuratiewizard helpt u om GrabIt in te stellen.

8. Ouderwets downloaden

U neemt met GrabIt een kijkje binnen een nieuwsgroep door zelf headers op te halen. In een header bevindt zich allerlei informatie over de daadwerkelijke inhoud, zoals de titel en het volgnummer. Omdat films en muziekalbums in meerdere stukjes worden gehakt, dient u de juiste headers bij elkaar te zoeken om het mediabestand compleet te maken. Vervolgens downloadt u de inhoud van alle headers. Tegenwoordig is deze methode ouderwets, omdat downloaden met nzb-bestanden veel minder tijd kost. In die bestanden staan tenslotte al verwijzingen naar de juiste data op usenet. Toch is het leuk om te zien hoe een nieuwsgroep nu precies in elkaar steekt. Klik op het tabblad All groups en kies bovenaan voor de knop Refresh grouplist. U ziet nu een overzicht van duizenden nieuwsgroepen. Alleen de groepen met de toevoeging alt.binaries zijn interessant. Dubbelklik bijvoorbeeld op alt.binaries.movies en/of alt.binaries.mp3. Met Update groups haalt u alle headers op van de geselecteerde nieuwsgroepen. U bekijkt op het tabblad Batch hoe lang dit proces duurt. Na afloop klikt u links op de naam van de groep. Selecteer de juiste headers van een mediabestand (gebruik hiervoor eventueel de zoekfunctie). Met Grab selected start u de downloadtaak.

©PXimport

Haal de headers op en kijk of er iets voor u bijzit.

9. Unzbin

Zoekt u een no-nonsense programma om leuk materiaal van usenet te downloaden? Bij het gebruiksvriendelijke Unzbin bent u aan het goede adres. Dit programma bevat namelijk geen extra's, waardoor de gebruikersomgeving lekker overzichtelijk is gebleven. Een pluspunt is bovendien dat het programma nauwelijks een belasting vormt voor uw systeem. Ga naar Unzbin en klik op Download Installer. Voer het exe-bestand uit en volg alle stappen van de installatieprocedure. Zodra u het programma hebt geopend, navigeert u naar Options / Settings. Via Add configureert u de instellingen van uw nieuwsserver. Met Use SSL downloadt u bestanden over een versleutelde verbinding, mits uw nieuwsserver dat ondersteunt. Bevestig met Add. Ga naar het tabblad Directories en selecteer de gewenste opslaglocaties. De overige instellingen kunt u laten staan. Via het kruisje keert u terug naar het hoofdvenster. Klik linksboven op Connect en gebruik de knop Load .nzb file om een nzb-bestand te importeren. Het downloadprogramma gaat meteen voor u aan de slag. Overigens bestaat er ook een draagbare versie van Unzbin, waardoor u het ook vanaf een usb-stick kunt gebruiken.

©PXimport

Unzbin is een lichtgewicht usenet-programma.

10. SABnzbd

SABnzbd is een Nederlandstalig downloadprogramma dat zich simpel laat bedienen in een browser. Het voordeel hiervan is dat u in de Taakbalk geen extra programma hebt openstaan. U kunt de browser zelfs helemaal afsluiten, waarbij het downloadproces op de achtergrond op uw pc wordt uitgevoerd. Hoewel SABnzbd alweer lange tijd meegaat, biedt het van alle besproken programma's veruit de meeste functionaliteit. Hierdoor is het vooral onder gevorderde downloadfanaten een populair hulpje om leuke bestanden van usenet te plukken. Open de website SABnzbd en klik op Windows Installer. Wacht totdat het pop-upvenster verschijnt en voer het exe-bestand uit. Selecteer Nederlands en klik op OK. Het volgende dialoogvenster bevestigt u met Akkoord. Zet een vinkje voor NZB bestanden koppelen aan SABnzbd. Optioneel start u het programma gelijktijdig op met Windows. Dat is eigenlijk alleen nuttig wanneer u iedere dag wilt downloaden. Kies tweemaal voor Volgende, waarna u klikt op Installeren. Met Voltooien opent uw browser met de gebruikersinterface van SABnzbd.

©PXimport

Zodra u SABnzbd voor de eerste keer opstart, komt u in de configuratiewizard terecht.

11. Instellingen

De Quick-Start Wizard bewijst dat SABnzbd niet alleen geschikt is voor gevorderden. Er zijn maar weinig programma's die zo'n gebruiksvriendelijke stappenplan aanbieden. Na een klik op de Nederlandse vlag kiest u voor Start Wizard. Typ het serveradres, de inloggegevens en het poortnummer van uw nieuwsserver. Denk ook aan het juiste aantal verbindingen en schakel optioneel SSL-versleuteling in. Met Test Server controleert u of SABnzbd verbinding maakt met uw nieuwsserver. Erg handig, want u weet hierdoor zeker dat de instellingen goed zijn ingevuld. Als de verbinding is gelukt, klikt u op Volgende. Laat de optie staan voor Ik wil SABnzbd alleen vanaf deze PC kunnen gebruiken. Voor de veiligheid beschermt u SABnzbd met een gebruikersnaam en wachtwoord, zodat andere gezinsleden niet zomaar met uw nieuwsserver kunnen downloaden. Bovendien kunt u daarmee het programma op afstand benaderen. Stap 3 slaat u over. Hierna start het downloadprogramma op. Vul uw inloggegevens in. Navigeer naar Instellen / Mappen. Geef achter Tijdelijke download map en Map voor verwerkte downloads aan waar u de bestanden wil opslaan. Klik ten slotte op Opslaan en daarna rechtsboven op Downloads.

©PXimport

Geef aan waar u de instellingen wilt bewaren.

12. Nzb-bestand laden

Als SABnzbd eenmaal goed is ingesteld, start u eenvoudig een downloadtaak. Een dubbelklik op een nzb-bestand is namelijk al voldoende om het downloadprogramma aan het werk te zetten. Mocht dat niet lukken, dan klikt u op NZB toevoegen. Via Bladeren selecteert u vervolgens alsnog het juiste bestand. Iedere dertig seconden vernieuwt uw browser de pagina. Via Opties zorgt u ervoor dat deze pagina sneller wordt ververst. U ziet precies hoe lang u op de downloadtaak moet wachten en hoeveel vrije schijfruimte er beschikbaar is. Als u de netwerkverbinding deelt met andere personen, stelt u desgewenst een maximale downloadsnelheid in. U kunt de browser rustig afsluiten, want de freeware haalt de bestanden alsnog binnen. Wanneer de taak is afgerond, schakelt u het beste alle processen van SABnzbd uit. Ga hiervoor naar Opties en klik op Afsluiten.

©PXimport

U bedient SABnzbd in een mooie webomgeving.

13. Webserver

U kunt op afstand verbinding maken met de webserver van SABnzbd. Dat biedt een groot voordeel. Stel dat u op kantoor aan het werk bent of u zit in de trein. Met uw smartphone of tablet importeert u simpel een nzb-bestand, waarna leuke films en muziekalbums op uw thuis-pc terechtkomen. Uiteraard moet SABnzbd dan wel openstaan op uw thuis-pc. Verder dient u poortnummer 8080 open te stellen voor inkomende verbindingen. U regelt dat door in te loggen op de instellingenpagina van uw router. Als u daar niet uitkomt, biedt de handleiding meestal uitkomst. U kunt ook een kijkje nemen op Port Forward. Wanneer u poorten openzet, is uw netwerk wel iets minder veilig. Ga in SABnzbd op uw thuis-pc naar Instellen / Algemeen. Typ achter Host het lokale IP-adres van uw computer. Klik onderaan achtereenvolgens op Opslaan en Herstarten SABnzbd. Uw computer staat nu goed ingesteld. Buiten uw thuisnetwerk opent u SABnzbd door het publieke IP-adres en poortnummer in de adresbalk te combineren, bijvoorbeeld: http://93.157.78.110:8080. Vervolgens logt u in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Op andere systemen binnen het netwerk gebruikt u het lokale IP-adres van de thuiscomputer om SABnzbd op afstand te openen.

©PXimport

Vul als Host het lokale IP-adres van uw computer in.

14. NZBGrab

NZBGrab is een bruikbare aanvulling op SABnzbd. Zeker wanneer u graag tv-series kijkt, kunt u het eens uitproberen. Dit programma vindt automatisch nieuwe afleveringen en verzendt het bijbehorende nzb-bestand direct naar SABnzbd. Surf naar Phyxion en haal de nieuwste versie van NZBGrab binnen. Voer vervolgens de installatie uit en open daarna het programma via Start / Alle programma's / Phyxion.net / NZBGrab / NZBGrab. Ga naar het tabblad Settings. Klik achter Save files to op de knop met de puntjes en kies de gewenste opslaglocatie. Als u wilt dat NZBGrab automatisch downloadtaken doorgeeft aan SABnzbd, zet u een vinkje voor Run NZBGrab when my computer starts. Klik links op SABnzbd en kies voor Add. Typ een naam en plak de juiste url van het downloadprogramma, bijvoorbeeld http://192.168.1.7:8080/sabnzbd. Verder dient u nog een api-sleutel in te vullen. Binnen SABnzbd vindt u die door naar Instellen / Algemeen te navigeren. Controleer met Test Login of u alles correct hebt ingevuld. De tabbladen NZBIndex en Binsearch gebruikt u om downloads toe te voegen. Met de opties onder de rechtermuisknop slaat u nzb-bestanden op of verzendt u ze naar SABnzbd.

©PXimport

Zoek afleveringen van televisieseries en download ze direct met SABnzbd.

NZBGrab voegt nzb'tjes van toekomstige afleveringen automatisch aan SABnzbd toe. U geeft simpel aan welke televisieseries u wilt volgen. Open het tabblad Auto TV en klik op Manage shows. Via Add new TV show opent er een nieuw zoekvenster. Typ de titel van de serie waarin u in geïnteresseerd bent en klik op Search. Alle seizoenen en afleveringen met de juiste uitzenddatum verschijnen nu in het overzicht. Hebt u nog niet alles gezien? Markeer de betreffende afleveringen en kies Unacquired. Bevestig vervolgens met Mark. Klik op Next en geef aan welke zoekmachines u wilt gebruiken. Voor NZBs.org hebt u een account nodig. Deze website accepteert al een tijdje geen nieuwe aanmeldingen. Zet daarom alleen vinkjes voor NZBIndex en Binsearch. In het volgende venster geeft u aan welke beeldkwaliteit de meeste prioriteit heeft. Standaard staat deze instelling op HD. Neemt u met minder genoegen, dan zet u met de pijltjes desgewenst SD of WEB-DL bovenaan. Via Next kiest u onder New action in het uitrolmenu voor SABnzbd. Bevestig met Add en Select. Laat in het volgende venster het vinkje staan voor Enable Show in Auto TV en sluit af met Done.

©PXimport

Geef aan welke afleveringen u nog niet hebt gezien.

U komt nu in een venster terecht waarin u eventueel nog meer tv-series toevoegt. Leuk is dat NZBGrab ook Nederlandse tv-series ondersteunt. Zo vindt het programma probleemloos oude afleveringen van Flodder, Kees & Co en Voetbalvrouwen. Maar ook lopende tv-uitzendingen van bijvoorbeeld Voetbal International, The Voice of Holland en Goede Tijden, Slechte Tijden kunt u volgen. Handig is dat de recentste afleveringen meestal een paar uur na de uitzending al op uw pc staan. U mist dus nooit meer iets! Zodra u alle tv-series hebt toegevoegd, klikt u op Done. U komt nu weer in het hoofdscherm terecht. U ziet hier recente afleveringen staan, die aan de wachtrij zijn toegevoegd. De Status verandert naar Acquired zodra er een nzb-bestand van een uitzending naar SABnzbd is verzonden. Ontbreken er in het overzicht oude afleveringen die u zojuist hebt toegevoegd? Dat klopt, maar u zult merken dat NZBGrab ze evengoed toevoegt aan SABnzbd. Ziet u voor de duidelijkheid liever alle afleveringen in het overzicht staan, dan gaat u naar Settings / Auto TV om de instellingen te wijzigen. Verhoog het getal achter Time in days visible before today in the overview.

©PXimport

NZBGrab merkt het vrij snel als er een nieuwe aflevering op usenet is gepost.

15. Spotnet en SpotGrit

Natuurlijk mag het populaire Spotnet niet in dit overzicht ontbreken. Na de ondergang van usenetforum FTD heeft dit programma het gat prima opgevuld. Veel usenetgebruikers zijn dan ook naar dit gebruiksvriendelijke alternatief overgestapt. Bijzonder is dat het twee taken vervult. Spotnet bestaat namelijk uit een database met nzb-bestanden (met uitgebreide informatie over muziek en films), terwijl er ook een downloadfunctie aanwezig is. U hoeft dus niet handmatig een nzb-bestand aan te maken om het vervolgens binnen een downloadprogramma te importeren. Het werkt erg simpel. Nadat u de inloggegevens van uw nieuwsserver hebt ingevuld, wordt er een database met muziek en films opgehaald. Vervolgens hoeft u alleen maar op een downloadknop te klikken om iets binnen te halen. Onder de motorkap zorgt een geïntegreerde versie van SABnzbd ervoor dat het downloadproces vlekkeloos verloopt. Binnen de gebruikersomgeving merkt u echter niets van de aanwezigheid van SABnzbd. Overigens gebruikt u Spotnet eventueel ook alleen om nzb-bestanden op te slaan. Dat is vooral handig wanneer u liever met een ander programma wilt downloaden. SpotGrit is soortgelijke freeware met een andere interface. Daarnaast is het gebruik iets moeilijker. U vindt dit programma op SpotGrit.

©PXimport

U gebruikt Spotnet ook om nzb'tjes op te slaan.

16. Binload

Hebt u weinig kaas van nieuwsgroepen gegeten, maar lijkt het u wel leuk om mooie muziek en films te downloaden? Met Binload hoeft u zelf geen gegevens van een usenetprovider in te vullen. Naast een downloadprogramma levert Binload namelijk ook een eigen nieuwsserver. U hoeft dus ook geen abonnement bij een andere aanbieder af te sluiten. Sterker nog, het is niet eens mogelijk om gegevens van een externe nieuwsserver in te vullen! Helaas verkeert de dienst op het moment van schrijven nog in de bètafase, waardoor er nog geen nieuwe aanmeldingen mogelijk zijn. Zodra de bètaperiode is afgelopen, kunt u zich aanmelden. Zeker wanneer Binload vergelijkbare prijzen als usenetproviders hanteert, is dit een zeer aantrekkelijk alternatief. Bezoek voor meer informatie de website Binload. Naar eigen zeggen van de makers wordt het programma binnen enkele maanden vrijgegeven.

©PXimport

Jammer genoeg is Binload nog niet af. De makers beloven dat u met dit programma geen nieuwsserver hoeft te configureren.

17. SnelNL

Ook SnelNL levert een downloadprogramma met eigen nieuwsserver. De prijzen variëren van 3,95 tot 8,95 euro per maand. Hoe hoger het maandbedrag, hoe sneller u kunt downloaden. Overigens geldt dat alleen als u een internetverbinding met genoeg bandbreedte gebruikt. Er is verder geen datalimiet. Bovendien downloadt u dankzij een hoge retentie films die 1100 dagen geleden op usenet zijn geplaatst. Leuk is dat u SnelNL gratis drie dagen uitprobeert. Surf naar SnelNL en klik op START GRATIS TEST. Er zijn drie testabonnementen. Kies het pakket dat het beste bij uw internetverbinding past. In de meeste gevallen is dat Basic. Klik op Test en vul tweemaal uw e-mailadres in. Zet onderaan een vinkje voor Ik ga akkoord met de Gebruikersvoorwaarden. Klik op Bestelling overzicht. Controleer of de gegevens kloppen, waarna u kiest voor Bestelling Bevestigen. Via DOWNLOAD SNELNL SETUP voert u het exe-bestand uit. Klik tweemaal op Next en vul de inloggegevens in. Geef ook aan welk accounttype u wilt gebruiken. Het wachtwoord is per e-mail naar u verzonden. Klik op Next en kies voor Typical Installation. In het laatste scherm laat u alle vinkjes staan. Klik ten slotte op Finish.

©PXimport

Tijdens de installatieprocedure typt u de juiste inloggegevens in.

18. Downloaden

Zodra het programma opent, klikt u rechtsboven eerst op Instellingen. Selecteer achter Downloads folder een opslaglocatie. SSL-versleuteling is standaard ingeschakeld. Klik op Toepassen en keer via Downloads weer terug naar het hoofdvenster. U start in SnelNL gemakkelijk een downloadtaak. Hebt u nog geen nzb-bestand, dan klikt u eerst op Zoeken. Via Binsearch voegt u gemakkelijk downloads toe. Gebruik het groene plusteken om een lokaal nzb-bestand te selecteren. Net als met Binreader bekijkt u alvast een voorproefje van een film, terwijl het downloadproces nog volop aan de gang is. SnelNL is een interessante dienst voor diegenen die alle facetten van usenet het liefste onderbrengen bij één aanbieder.

©PXimport

SnelNL installeert de mediaspeler VLC op uw computer, waardoor het mogelijk is om previews van videobestanden weer te geven.

▼ Volgende artikel
Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?
© ID.nl
Huis

Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?

Bij je zoektocht naar een vriezer zijn er verschillende zaken om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte waar je de vriezer wilt plaatsen – in de keuken of juist ergens anders, zoals de schuur of garage. Welk model past het beste? En wat zijn de technische verschillen tussen een inbouw- en een vrijstaand model?

Sta je op het punt een nieuwe vriezer te kopen? Dan kom je waarschijnlijk al snel voor een keuze te staan: ga je voor een inbouwvriezer of kies je toch liever voor een vrijstaand model? Op het eerste gezicht lijken ze misschien op elkaar, want ze doen in de basis hetzelfde: eten en drinken invriezen en koel bewaren. Toch zijn er flink wat verschillen tussen deze twee soorten, en het is handig om daar even goed naar te kijken voordat je beslist.

Locatie: keuken of ergens anders

Eén van de eerste dingen om over na te denken is waar je de vriezer wil plaatsen. Een inbouwvriezer is bedoeld om netjes weggewerkt te worden in een keukenkast. Je ziet ‘m dus bijna niet, omdat de deur van de vriezer schuilgaat achter een kastdeur. Dat ziet er strak uit, vooral als je keuken een rustige en moderne uitstraling heeft. Wel heb je dan dus een keuken nodig die daar op is voorbereid, met de juiste maten en ruimte om de vriezer in te bouwen.

Een vrijstaande vriezer kun je neerzetten waar je maar wilt, zolang er een stopcontact in de buurt is en het niet te warm of te koud wordt in de ruimte. Denk aan de bijkeuken, schuur of garage. Dit maakt een vrijstaande vriezer wat flexibeler in gebruik.

©ID.nl

De keuken is voor de meesten de meest logische plek voor een vriezer, maar hij kan ook ergens anders staan.

Is er op de plek waar de vrijstaande vriezer komt te staan genoeg ruimte? Dan kun je ook een ander model overwegen, zoals een liggende vriezer. Dat zijn vrieskisten die je van boven opent. Het voordeel van dergelijke vriezers is dat er vaak meer inpast, omdat de opslagruimte groter is en je meerdere lagen kunt vullen.

Installatie

Als je kiest voor een vrijstaande vriezer, is het installeren meestal een fluitje van een cent. Je zet ‘m neer, zorgt dat hij waterpas staat en steekt de stekker in het stopcontact. Bij een inbouwvriezer komt er wat meer bij kijken. Je moet namelijk zorgen dat alles goed past en dat het keukenfront netjes aan de vriezerdeur wordt bevestigd. Soms zijn er ook speciale scharnieren nodig. Wanneer je een keuken laat ontwerpen, kan er alvast rekening worden gehouden met een inbouwvriezer en kunnen de juiste deurelementen daar alvast op worden aangepast.

Hoe zit het met het stroomverbruik?

Vriezers staan dag en nacht aan, dus het stroomverbruik telt flink mee in je energierekening. Zowel inbouw- als vrijstaande modellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een zuinige energieklasse, maar vrijstaande vriezers zijn over het algemeen net iets efficiënter. Dat komt doordat ze beter hun warmte kunnen afvoeren, omdat ze immers niet 'opgesloten' zitten. Als je de vriezer vaak gebruikt en er veel in bewaart, kan het op de lange termijn dus schelen in je energiekosten. Bij een inbouwvriezer moet je sowieso goed opletten dat er voldoende koele lucht in de inbouwnis komt en dat de warmte goed kan worden afgevoerd. De achterzijde van een nis waar een inbouwvriezer in wordt gezet is standaard altijd open, maar zorg ook voor voldoende ruimte tussen de muur en de inbouwvriezer, zodat de afgegeven warmte niet blijft hangen en goed kan worden afgevoerd.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Ook de grootte van de vriezer is iets om rekening mee te houden. Heb je een groot gezin of koop je graag boodschappen in het groot? Dan is een vrijstaande vriezer vaak praktischer, omdat die er in grotere maten zijn en dus meer ruimte bieden. Inbouwvriezers zijn vaak wat kleiner, omdat ze in een standaard keukenkast moeten passen. Voor wie weinig invriest of een kleinere keuken heeft, is dat meestal geen probleem.

©ID.nl

Geluidsproductie

Een vriezer maakt geluid, dat hoort erbij. Dat geluid is niet constant, maar meestal vooral hoorbaar als de compressor aanslaat. Toch kan het verschil maken waar hij staat en welk type je hebt of het geluid dat een vriezer produceert, storend is. Een inbouwvriezer hoor je doorgaans iets minder, omdat het geluid wordt gedempt door de keukenkast eromheen. Een vrijstaande vriezer kan net iets meer opvallen qua geluid, vooral als hij in de keuken staat en niet ergens apart. Benieuwd hoeveel geluid de vriezer naar keuze eigenlijk maakt? Van tevoren kun je op de site van het Europees productregister voor energie-etikettering zien wat de geluidsproductie van de gekozen vriezer in Decibel is.

Op het energielabel dat verplicht is voor alle vriezers en koelkasten, zie je direct wat de geluidsproductie is van het gekozen apparaat.

Schoonmaak en onderhoud

Kijken we naar de schoonmaak en het onderhoud van de vriezer, dan is er eigenlijk weinig verschil in hoe een inbouwvriezer of een gewone vriezer wordt schoongemaakt. Intern zijn beide kasten op dezelfde manier opgebouwd, maar aan de buitenzijde is dat toch anders. Een vrijstaande vriezer kun je bijvoorbeeld aan de achterzijde veel beter schoonmaken omdat je de vriezer makkelijker kunt verplaatsen. Bij een inbouwvriezer kan er na verloop van tijd wel veel meer stofophoping plaatsvinden en is het lastiger om de achterkant schoon te maken: daarvoor zul je toch echt de vriezer uit de nis moeten halen.

Extra functies

Tegenwoordig hebben veel vriezers allerlei handige functies. No Frost is daarbij een bekende, want hiermee hoef je een vriezer nooit meer te ontdooien. Ook handig is een een snelvriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan en je spullen snel moet invriezen. Die functies vind je zowel bij inbouw- als vrijstaande modellen. Het aanbod is bij vrijstaande vriezers vaak iets breder, simpelweg omdat er meer soorten van zijn.

©ID.nl

Kostenplaatje

Als je kijkt naar de prijs, zijn vrijstaande vriezers meestal wat goedkoper dan inbouwmodellen met vergelijkbare eigenschappen. Bij een inbouwvriezer betaal je namelijk ook voor het inbouwsysteem en het strakkere ontwerp. Bovendien moet je bij vervanging vaak een model kiezen dat precies in je keukenkast past. Dat maakt de keuze beperkter en soms ook duurder. Verder hangt het ook af van het deursysteem dat je kiest voor een inbouwvriezer. Bij een deur-op-deursysteem waar de deur van de keukenkast direct op de deur van de vriezer wordt gemonteerd, zijn ook andere scharnieren nodig die het extra gewicht van de keukendeur kunnen dragen. Bij een glijsysteem is dat niet het geval, omdat in dat geval de deur van de keukenkast een eigen scharniersysteem heeft.

Past het in je interieur?

Als je keuken er strak en opgeruimd uitziet, dan wil je misschien niet dat er een groot wit apparaat in het zicht staat. In dat geval is een inbouwvriezer een mooie oplossing. Die zit netjes achter een kastdeurtje en valt niet op. Een vrijstaande vriezer zie je wel altijd staan, maar dat hoeft geen probleem te zijn – zeker niet als hij in een bijkeuken of garage komt. Plus: tegenwoordig zijn de designs ook een stuk mooier dan pak 'm beet tien jaar geleden.

Staat je vriezer op een koude plek?

Niet elke vriezer werkt goed bij lage temperaturen. Als je van plan bent om je vriezer in een onverwarmde ruimte te zetten, zoals een schuur of garage, is het belangrijk om eerst na te gaan of het apparaat daar wel tegen kan. Vaak wordt gedacht dat een vriezer het juist beter doet als het buiten koud is, maar dat klopt niet altijd. Een vriezer moet voldoende warmte kunnen afvoeren, en bij te lage omgevingstemperaturen kan de thermostaat in de war raken, waardoor het apparaat minder goed of zelfs helemaal niet meer werkt. De meeste vriezers kunnen tot zo'n 10 graden Celsius als minimum temperatuur aan.

Sommige vriezers kunnen ook prima in een schuur of garage staan, maar alleen als de temperatuurspecificaties dit toelaten.

Om te bepalen of een vriezer geschikt is voor een koude ruimte, kijk je naar de klimaatklasse. Die vind je op het energielabel of in de productspecificaties. Klimaatklassen geven aan binnen welk temperatuurbereik een vriezer goed kan functioneren. De meest voorkomende klassen zijn SN, N, ST en T. Een vriezer met klimaatklasse SN (Subnormal) werkt bijvoorbeeld nog bij temperaturen vanaf 10 graden, terwijl sommige modellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in onverwarmde ruimtes al functioneren vanaf 5 graden of zelfs lager. Fabrikanten geven dit meestal duidelijk aan.

Op het Europees productregister voor energie-etikettering kun je van alle producten zien wat de klimaatklasse en de minimale en maximale temperatuur is waardoor het apparaat geschikt is.

Vrijstaande vriezers zijn soms speciaal ontworpen voor dit soort omstandigheden, met aanpassingen aan de techniek en isolatie. Er zijn bijvoorbeeld modellen met zogeheten Freezer Guard- of Frost Protect-technologie, die juist wel goed blijven werken in koude omgevingen. Die zijn ideaal als je de vriezer bijvoorbeeld op zolder of in een onverwarmde bijkeuken wilt zetten.

Inbouwvriezers daarentegen zijn vrijwel altijd bedoeld voor gebruik binnenshuis, op plekken waar de temperatuur redelijk constant is, zoals in de keuken. Ze zijn meestal niet getest of ontworpen voor gebruik bij lage omgevingstemperaturen. Zet je zo’n vriezer toch in een koude ruimte, dan is de kans groot dat hij niet goed werkt of dat de levensduur wordt verkort.

©ID.nl

Een vriezer op zolder zetten kan een oplossing zijn bij ruimtegebrek in de keuken, maar vergeet ook niet dat hij ook helemaal naar boven moet worden gezet.

Tot slot is het goed om te bedenken dat ook vocht en vorst in onverwarmde ruimtes een rol kunnen spelen. Als de omgeving te vochtig is of als er bevriezingsgevaar ontstaat, kan dat schade veroorzaken aan de elektronica of het rubber van de deurafdichting. Het is dus altijd slim om niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de algemene omstandigheden van de ruimte te kijken voordat je besluit waar je de vriezer neerzet.

Verhuizing of herinrichting?

Als je nog niet zo lang op één plek woont of van plan bent te verhuizen, is het handig om te bedenken hoe flexibel je wilt zijn. Een vrijstaande vriezer kun je gemakkelijk meenemen of op een andere plek zetten. Een inbouwmodel zit vast in je keuken en is lastiger te verplaatsen of te vervangen. Dat maakt een vrijstaand model soms praktischer, en is een betere keuze als je je (keuken)inrichting regelmatig verandert.

Tot slot

Of je nu kiest voor een inbouw- of een vrijstaande vriezer, het belangrijkste is dat hij goed past bij jouw huishouden en wensen. Denk goed na over waar je hem wilt neerzetten, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoe belangrijk je dingen als energieverbruik of uitstraling vindt. Door even de tijd te nemen en je goed te laten informeren, voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Zo weet je zeker dat je een vriezer kiest waar je jarenlang plezier van hebt.

▼ Volgende artikel
Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast, bijvoorbeeld op de Autoroute du Soleil.De gratis app Google Map sbeschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube