ID.nl logo
Huis

10 tips voor Snagit 10

Al jaren is Snagit dé standaard als het gaat om het professioneel vastleggen van afbeeldingen op het beeldscherm. Wil je binnenkort zelf op deskundige wijze schermopnamen maken, doe dan je voordeel met deze 10 tips!

Wie zelf weleens een uitleg bij een softwarepakket schrijft, weet dat voor een goed begrip bij de lezers schermafdrukken van vensters en menu’s wenselijk zijn. Natuurlijk kun je gemakkelijk een afbeelding van het scherm maken met de knop PrintScreen. Deze afbeelding kun je plakken in een programma als Paint en daarna handmatig bijsnijden. Heb dit weleens een paar keer gedaan, dan weet je dat dit een tijdrovend klusje is. Bovendien is het correct bijsnijden rondom de vensters vrij lastig. Daardoor is het resultaat ook niet altijd om over naar huis te schrijven.

Gelukkig is er een programma dat dit klusje snel en vakkundig kan klaren: Snagit. Snagit bestaat inmiddels meer dan twintig jaar. De tiende versie haal je van www.techsmith.com/snagit. Snagit 10 is 31,1 MB groot en kun je gedurende dertig dagen met volledige functionaliteit uitproberen. Voor incidenteel gebruik is de testperiode van deze probeerversie lang genoeg. Wil je het programma nadien nog steeds gebruiken, dan betaal je daarvoor een bedrag van $ 49,90.

Hoe werkt het?

Als je het programma start, zie je aan de linkerbovenzijde het hoofdmenu. Met behulp van dit menu zullen de meeste tips in dit artikel worden uitgevoerd. Aan de linker- en onderkant zie je ook nog een aantal knoppen, maar je zult al snel merken dat de functies hiervan ook zijn terug te vinden in het hoofdmenu. Aan de rechteronderkant zie je een grote, rode knop genaamd Capture. Dit is de belangrijkste knop van het programma, want hiermee kun je schermopnamen maken. Overigens bestaat er ook een toetscombinatie waarmee je deze knop kunt activeren: Ctrl+Shift+P. Schermafbeeldingen zijn te maken in vele formaten, zoals jpeg, tiff en png. Gemaakte opnamen kun je eventueel bewerken in de Snagit Editor. Het is overigens niet verplicht om dit te doen. In dit artikel geven we een tip waarmee je de Snagit Editor automatisch kunt omzeilen als je daar behoefte aan hebt.

Snagit wordt in de meeste gevallen gebruikt om afbeeldingen te maken van objecten op het scherm. Maar Snagit kan veel meer. Zo kun je video-opnamen van gebeurtenissen op het scherm laten maken. Ook kun je automatisch de tekst op een internetpagina naar een ander programma laten overhevelen. Tevens is het mogelijk om bepaalde type bestanden (bijvoorbeeld afbeeldingen of geluidsbestanden) automatisch van een website te laten downloaden.

Voor elke toepassing is het noodzakelijk Snagit in de juiste stand te zetten. Snagit heeft hiervoor vier mogelijkheden: Image Capture, Text Capture, Video Capture en Web Capture. Via het hoofdmenu ga je naar Capture, Mode. Vervolgens maak je een keuze uit een van de vier genoemde mogelijkheden. Als je kiest voor een bepaalde instelling, zul je merken dat de opbouw van het hoofdmenu en de daaraan gekoppelde mogelijkheden veranderen. Vooral voor beginnende gebruikers is dit in het begin enigszins verwarrend. Als je de tips in dit artikel nauwgezet opvolgt, zul je zien dat het met de complexiteit van dit programma reuze meevalt.

Standaard maakt Snagit afbeeldingen in een resolutie van 96 dots per inch (dpi). Voor drukwerk is een resolutie van 300 dpi wenselijk. Je kunt de resolutie kunstmatig verhogen naar 300 dpi. Ga in het hoofdmenu naar Capture, Mode, Image Capture. Ga weer via Capture naar Filters en kies Image Resolution. In het Image Resolution haal je het vinkje weg bij Auto Configure. Je ziet dat het standaard op 96 staat. Haal dit getal weg en vervang het door 300. Klik op OK. Vanaf nu slaat Snagit alle schermafbeeldingen op in een resolutie van 300 dpi.

Het is lastig om een screenshot te maken van een trapsgewijs menu. Dat zijn menu´s die aan de rechterkant verder uitvouwen als je door de mogelijkheden navigeert. Natuurlijk kun je een screenshot maken van het gehele scherm, maar dan moet je handmatig het menugedeelte uitsnijden. Snagit doet dat automatisch voor je. Ga naar Capture, Mode, Image Capture. Ga vervolgens naar Capture, Input, Menu. Open het programma waarvan je het trapsgewijze menu wilt opslaan. Rol het menu uit en druk op Ctrl+Shift+P (of klik op de Capture-knop). Het trapsgewijze menu wordt keurig uitgesneden en je kunt het wegschrijven in een grafisch formaat naar keuze.

Normaliter opent de Snagit Editor als je een screenshot hebt gemaakt en kun je de beelden nabewerken, maar het kan zijn dat je daar helemaal geen behoefte aan hebt. Wil je liever de beeldbewerker overslaan? Ga dan in het menu naar Capture. Haal het vinkje weg bij Preview in Editor. Klik nu op de rode knop. In Save As kies je bij Opslaan als een bestandsformaat. Voer een bestandsnaam in en klik op Opslaan.

Bij schermafbeeldingen zie je soms op de raarste plekken een cursor in beeld staan. De cursor wegpoetsen met een beeldbewerkingsprogramma is een tijdrovende bezigheid. Met Snagit kun je de cursor onzichtbaar maken, zelfs als deze tijdens het maken van een schermafbeelding pontificaal in beeld is. Ga naar Capture, Image Capture. Via Capture ga je naar Include Cursor. Haal daar het vinkje weg.

Bij Windows 7 en Windows Vista kan het voorkomen dat dialoogvensters doorschijnende randen hebben. Aan de achterzijde van de randen zie je de contouren van een ander programma doorschijnen. Screenshots met deze doorschijnende randen, waarbij je andere applicaties ziet doorschemeren, maken een weinig professionele indruk. Gelukkig kun je hier wat aan doen. Zorg dat de mode Image Capture is geselecteerd. Ga naar Capture, Input, Properties. In het venster Input Properties kies je het tabblad General. Daar zet je onder het kopje Windows capture title bar transparency een vinkje bij Clear The Title Bar.

Met Snagit is het mogelijk om een keer alle afbeeldingen van een website te downloaden. Uit ervaring weet je dat het apart opslaan van veel foto’s veel tijd kost. Snagit kan je hiermee helpen. Via het hoofdmenu ga je naar Capture, Mode, Web Capture. Ga via Capture weer naar Input en zet een vinkje bij Fixed Address. Ga naar Properties. In Input Properties voer je onder het tabblad Fixed Address het internetadres van de website in. Klik op OK. Druk op de rode knop. Van de voorpagina van de website worden alle afbeeldingen gedownload. Wil je ook de afbeeldingen downloaden die zich in ook in andere directories bevinden, dan moet je via het hoofdmenu kiezen voor Capture, Filters, Properties. In het dialoogvenster Web Capture Filters selecteer je het eerste tabblad. Geef een getal bij Link search depth op. Wil je van vier niveaus diep de afbeeldingen downloaden, dan voer je hier 4 in. Klik op OK.

Schermopnamen kun je starten met de rode Capture-knop. Veel gebruikers vinden het gemakkelijker om in plaats van deze knop gebruik te maken van een hotkey. De hotkey is standaard Ctrl+Shift+P, maar als deze hotkey conflicteert met een ander programma, kun je ook zelf een hotkey bedenken. Ga in het menu naar Tools, Program Preferences. In het gelijknamige dialoogvenster kies je het tabblad Hotkeys. Klik op Global Capture. Naar wens kun je de vinkjes weghalen bij de opties Ctrl, Shift en Alt. Via het uitrolmenu ken je zelf een letter, getal of functietoets toe. Kies bijvoorbeeld voor de knop PrintScreen op je toetsenbord. Dan kun je met deze overbekende knop voortaan professionele schermopnamen maken met de hulp van Snagit.

Met Snagit is het ook mogelijk om video-opnamen te maken van schermactiviteiten, om zo bijvoorbeeld de werking van software uit te leggen. Het is mogelijk om maximaal 1 GB aan video op te nemen. Als je 90 procent van deze datahoeveelheid hebt verbruikt, krijg je een waarschuwing. Hoe werkt het? Ga naar Capture, Mode Video Capture. In Switch Capture Tool beantwoord je de vraag Switch to Video Capture met yes Yes. Ga naar het gedeelte van het beeldscherm waarvan je opnamen wilt maken. Klik op Start, houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep de muis naar rechtsonder. Je ziet een rechthoek verschijnen waarbinnen de video-opnamen zullen plaatsen. Klik op de rode Capture-knop, en je ziet het dialoogvenster Snagit VideoCapture verschijnen. De opname stop je door gelijktijdig op Ctrl+Shift+P te drukken. Het is ook mogelijk om een opname even stop te zetten door te klikken op Resume. Ben je klaar, dan klik je op Stop. In de Snagit Editor kun je deze opname bekijken. Het is ook mogelijk om een individuele frame van de gemaakte opname op te slaan. Speel de film af en stop op het juiste moment. Klik op Save Frame en kies een naam. Normaliter maakt Snagit video-opnames met vijf beelden per seconde, voor normale schermhandelingen is deze framerate hoog genoeg. Wil je bijvoorbeeld webvideo met Snagit opslaan, dan kun je framerate verhogen naar 25. Ga naar Capture, Output, Properties. Op het tabblad Videofile haal je het vinkje weg bij Auto Configure. Hier kun je het getal 25 invullen. Je kunt jouw eigen filmpjes voorzien van je eigen stem, maar dan dien je natuurlijk wel over een microfoon en geluidskaart op je computer te beschikken. Onder het kopje Audio options zie je de opties Audio Setup en Audio Capture Device. Selecteer de aanwezige microfoon.

Met Snagit kun je niet alleen afbeeldingen van een website kopiëren, maar ook automatisch hele stukken tekst. Ga naar Capture, Mode, Text Capture. Klik in het dialoogvenster Switch Capture Tool op Yes. Ga naar de internetpagina met de tekst. Klik op de rode knop. Selecteer met de linkermuisknop de gedeelten met tekst. De Snag It editor wordt geopend en je ziet de opgemaakte tekst, inclusief gebruikt lettertype. Het is mogelijk om wat zaken verfijnder in te stellen. Zo is het mogelijk om lege regels en kolommen automatisch weg te laten halen. Ga naar Capture, Filters, Layout. In Text Layout Options zet je onder het kopje Layout een vinkje bij Space Formatted. Haal de vinkjes weg bij Remove blank lines en Collapse blank columns. Alle tekst afkomstig van de internetpagina komt keurig onder elkaar te staan. Normaliter respecteert Snagit de opmaak en lettertype van een webtekst. Het is mogelijk om automatisch alle tekstopmaak te verwijderen en het resultaat als platte tekst weg te schrijven. Ga naar Capture, Output, Properties. In Output Properties selecteer je het tabblad Text file. Onder het kopje File format zet je een vinkje bij TXT- Plain Text. Nu kun je alle tekst zonder (irritante) opmaakcode gemakkelijk in een ander programma gaan gebruiken. 

Heb je weleens geprobeerd een schermopname te maken van een object dat breder of langer is dan je beeldscherm? Met PrintScreen lukt het je niet om dit object vast te leggen: je zult zien dat delen die buiten het scherm vallen op de afbeelding ontbreken. Gelukkig is Snagit 10 wel in staat om dit klusje snel en vakkundig te klaren. Start Snagit en ga in het hoofdmenu naar Capture, Mode, Image Capture. Ga in het hoofdmenu weer naar Capture, Input en kies All in One. Ga naar de site die je wilt opslaan. Klik ergens in het midden. Klik op de rode knop. Het venster dat je wilt opslaan, verschijnt automatisch in beeld. Beweeg het snijpunt van de horizontale en verticale lijn naar de rechteronderkant van het beeldscherm. Klik rechtsonder op Capture Entire Scrolling Area. De tekst Scrolling please wait verschijnt. Het gehele venster wordt opgeslagen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: