ID.nl logo
10 programma's die je digitale leven makkelijker maken
© PXimport
Huis

10 programma's die je digitale leven makkelijker maken

Het gebruik van goede freeware bespaart je een heleboel werk. Met de juiste tools hoef je bijvoorbeeld geen losse videocodecs meer te installeren of mp3'tjes handmatig te taggen. Op internet circuleren tal van handige tooltjes die je digitale leven vereenvoudigen. Wij geven je 10 tips.

Tip 01: Evernote

Gebruik het slimme programma Evernote als digitaal notitieblok als je talloze notitiebriefjes bij de computer hebt liggen. Evernote werkt op allerlei verschillende apparaten, zodat je altijd en overal aantekeningen bij de hand hebt. Zo zijn er versies voor Windows, OS X, iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry beschikbaar. Bovendien bestaat er ook een webversie. Lees ook: 9 tips om je Mac volledig te beveiligen.

Je kunt met Evernote bijvoorbeeld artikelen vanaf internet 'knippen' en handmatig notities toevoegen. Een groot voordeel is dat het programma alle aantekeningen indexeert, zodat je op trefwoord kunt zoeken. Je raakt dus nooit meer notities kwijt!

©PXimport

Tip 01 Evernote is een ideaal hulpje wanneer je tijdens computertaken graag aantekeningen bijhoudt.

Tip 02: Chrome

Chrome is een uitstekend alternatief voor Internet Explorer. Omdat deze browser is gekoppeld aan een account, kun je allerlei opties synchroniseren. Een enorm pluspunt, want hierdoor heb je op ieder apparaat dezelfde gegevens bij de hand: je bladwijzers, surfgeschiedenis en wachtwoorden zijn op iedere computer, tablet en smartphone toegankelijk. Surf naar www.google.nl/chrome en klik op Download Chrome / Accepteren en installeren / Uitvoeren. Zodra de installatie is afgerond, verschijnt automatisch Chrome op het scherm. Log in met je Gmail- of Google-account. Als je nog niet bent geregistreerd, klik je eerst op Een account maken.

Je bepaalt in Chrome zelf welke opties je met andere apparaten deelt. Klik rechtsboven op Google Chrome aanpassen en beheren (pictogram met drie streepjes). Via Instellingen en Geavanceerde synchronisatie-instellingen zie je welke gegevens de browser uitwisselt met andere apparaten. Standaard zijn alle opties aangevinkt. Wil je dat veranderen, dan klik je op Kies wat je wilt synchroniseren. Verwijder naar eigen inzicht vinkjes en bevestig met OK.

©PXimport

Tip 02 Dankzij Chrome beschik je op ieder apparaat over dezelfde bladwijzers en wachtwoorden.

Tip 03: ImgBurn

Zoek je een simpel programma waarmee je alle type schijfjes kunt branden? ImgBurn bevalt dan ongetwijfeld uitstekend! Met dit tooltje brand je gemakkelijk bestanden, muziek of films op een cd, dvd of blu-ray. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat je computer een geschikte brander heeft. Surf naar www.imgburn.com en klik op Download. Klik op één van de downloadlinks en open het exe-bestand. Let tijdens de installatie heel erg op dat je het vinkje bij PasswordBox weglaat, zodat er geen ongewenst programma op je pc belandt. En kies voor Aangepaste installatie en verwijder het vinkje voor Installeer SpeedUpMyPC 2014.

Sommige virusscanners zullen zelfs echt alarm slaan door de meegeleverde adware. Open ImgBurn op het systeem. Wil je een zogeheten imagebestand (bijvoorbeeld iso, img of nrg) op een schijfje branden? Kies in het keuzemenu voor Write image file to disc. Wanneer je een aantal losse bestanden wilt wegschrijven, selecteer je Write files/folders to disc. Klik op File. Kies voor Browse for a source file of Browse for a source folder en selecteer de gewenste data op je harde schijf. Via Openen voeg je het imagebestand of de bestanden toe. Klik als laatste onderaan op de knop Build.

©PXimport

Tip 03 Een AVCD-film brand je met ImgBurn probleemloos op een lege dvd.

Tip 04: MPC-HC

Speelt Windows Media Player sommige videobestanden niet af? Dat komt omdat dit programma lang niet alle videocodecs aan boord heeft. Aangezien films en series altijd volgens een bepaalde videocodec worden opgeslagen, zijn die speciale codecs ook op de pc nodig nodig om de videobestanden te decoderen. Een goed alternatief voor de mediaspeler van Windows is MPC-HC (Media Player Classic - Home Cinema). Dit programma kan nagenoeg met ieder video- en audiobestand overweg, waardoor je geen externe codecs nodig hebt.

Ga naar www.mpc-hc.org en klik op MPC-HC - Download now en open het exe-bestand. Door een aantal keer op Volgende te klikken, rond je de installatiewizard af. Het is hierbij niet nodig om iets te wijzigen. In het programma klik je op Bestand / Snel Bestand openen om de gewenste video af te spelen. Klik bovenaan op Afspelen om onder meer het audiospoor en de ondertiteling te selecteren.

©PXimport

Tip 04 MPC-HC is een krachtige mediaspeler die bijna alle videoformaten accepteert.

Tip 05: BlueStacks

Het programma BlueStacks App Player creëert binnen Windows of OS X een virtuele Android-omgeving. Dankzij dit trucje lukt het om apps uit de Google Play Store op de computer te gebruiken. Ga naar www.bluestacks.com en klik op de groene knop DOWNLOAD APP PLAYER. Start het installatiebestand door er op te dubbelklikken en doorloop via achtereenvolgens Continue / Next / Install de installatie. Start het programma. Zodra je op de naam van een app klikt, dien je eerst de gegevens van een Gmail- of Google-account in te voeren.

Klik op Continue. Kies Nieuw wanneer je nog niet bent geregistreerd. Is dat wel al het geval, dan klik je op Bestaand. Log in met het e-mailadres en wachtwoord. Ga daarna akkoord met de voorwaarden. In Google Play kun je nu Android-apps opsporen en direct installeren. Vind een applicatie met de zoekfunctie en klik op INSTALLEREN.

©PXimport

Tip 05 Met BlueStacks App Player speel je leuke Android-spelletjes (of gewone Android-apps) op de pc.

Tip 06: LiberKey

Met LiberKey heb je in één klap toegang tot tientallen programma's. Handig is dat je alle freeware op een usb-stick bewaart. Een menu zorgt ervoor dat de boel inzichtelijk is. Doe als eerste een usb-stick in de computer. Surf naar www.liberkey.com en klik op Download LiberKey 5.7 / Download. Start vervolgens het exe-bestand op. Nadat je driemaal op Volgende hebt geklikt, selecteer je als doelmap het schijfstation (schijfletter) van de usb-stick. Klik hiervoor op Bladeren en kies de gewenste opslaglocatie. Bevestig daarna met OK. Via Volgende / Volgende / Installeren voegt het programma een speciaal menu toe aan je usb-stick.

Open de inhoud van deze opslagdrager en dubbelklik op de map LiberKey. Daarna start je het bestand LiberKey.exe op. Rechtsonder boven het systeemvak verschijnt een menu. Druk op het pictogram met het rode rondje om eventuele updates te installeren. Klik vervolgens op Download de lijst met beschikbare suites. Met vinkjes geef je aan welke programma's je op de usb-stick wilt gebruiken. Als je geïnteresseerd bent in alle tooltjes, selecteer je Ultimate suite. Er staan dan maar liefst 151 programma's voor je klaar! Maak een keuze en bevestig met Installeer alle toepassingen van de gekozen suite. Na afloop van de installatie vind je de programma's terug in het LiberKey-menu.

©PXimport

Tip 06 Vink de programma's aan die je op de usb-stick wilt installeren.

Tip 07: 7-Zip

Je raakt tijdens computerwerkzaamheden vast weleens in aanraking met een zip-, tar-, iso- of rar-bestand. In zo'n archiefbestand zitten meerdere bestanden verpakt. Met 7-Zip pak je zo'n archief eenvoudig uit, zodat je toegang hebt tot de bestanden. Bezoek de website www.7-zip.org en klik links op Download. Kies daarna voor .exe om het exe-bestand binnen te halen. Dubbelklik op dit exe-bestand en bevestig met Install / Finish. Open via het startmenu 7-Zip File Manager. Blader vanuit het hoofdvenster naar de map waarin het archief is opgeslagen. Selecteer bijvoorbeeld een zip- of rar-bestand en klik bovenaan in de knoppenbalk op Uitpakken. Onder Uitpakken naar geef je aan waar je de bestanden wilt opslaan. Klik daarna op OK om de taak te voltooien. Andersom kan overigens ook.

Met 7-Zip giet je verschillende bestanden in een archief. Open in de mappenstructuur de locatie van de bestanden. Maak een selectie en kies voor Toevoegen. Geef onder Archief aan welke naam je wilt gebruiken. Achter Archief formaat selecteer je het gewenste bestandstype. Je hebt keuze tussen 7z, tar, wim en zip. Kies verder het compressieniveau. Door een sterke compressie toe te passen, verklein je mogelijk het bestand. Neem de overige instellingen zorgvuldig door en bevestig uiteindelijk met OK.

©PXimport

Tip 07 Gebruik 7-Zip om archieven uit te pakken naar bruikbare bestanden.

Tip 08: FormatFactory

Soms is het noodzakelijk om een video- of audiobestand naar een ander formaat te converteren. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je een bepaald mediabestand op een apparaat wilt weergeven, zoals een smartphone of tablet. FormatFactory converteert zo'n beetje ieder mediabestand. Surf naar www.pcfreetime.com/download.html en klik op Download. Op je pc staat nu een zip-bestand. Pak het zip-bestand uit en klik op het exe-bestand. Accepteer via I Agree de licentieovereenkomst. Na een klik op Install, verschijnt na even wachten een configuratiewizard. Neem die zorgvuldig door, want het programma heeft er een handje van om ongewenste programmaonderdelen te installeren.

Haal de vinkjes weg en kies tweemaal voor Decline. Klik als laatste op Finish om het programma te starten. Geef aan de linkerkant aan naar welk formaat je een mediabestand wilt omzetten. Misschien wil je een mp4-bestand bijvoorbeeld omzetten naar mkv. In FormatFactory selecteer je dan onder Video de optie MKV. Kies via Bestand Toevoegen de oorspronkelijke video en bevestig met Openen. Met Uitvoerinstellingen pas je eventueel de geavanceerde instellingen aan. Klik op OK. Kies onderaan de doelmap en start met OK / Starten de conversie.

©PXimport

Tip 08 FormatFactory converteert mediabestanden naar bijna ieder formaat.

Tip 09: TagScanner

Als je mp3-bestanden her en der van het web plukt, zal je merken dat de tags vaak niet kloppen. Het gevolg hiervan is dat je in de muziekbibliotheek op je pc, tablet of smartphone bepaalde nummers niet kunt terugvinden. Het is belangrijk dat de tags van audiobestanden goed zijn ingevuld. Het Russische programma TagScanner voegt automatisch de juiste metadata aan de muziek toe. Betreed www.xdlab.ru/en/download.htm en klik op de downloadlink van het exe-bestand. Voer de installatieprocedure uit door telkens op Next te klikken. Bij de taalkeuze selecteer je Dutch, waarna je bevestigt met Next / Install / Finish. Klik onderaan op Bladeren en open de map met muziekbestanden.

Zodra je op OK klikt, worden alle muziekbestanden ingeladen. Selecteer vervolgens een liedje en open het tabblad TAG EDITOR. Aan de rechterkant vul je handmatig de gegevens in, zoals de artiest en de titel. Je past de tags natuurlijk liever automatisch aan. Open het tabblad TAG PROCESSOR en selecteer alle liedjes van een muziekalbum door met ingedrukte muisknop te slepen. Bepaal achter Service uit welke online database je de gegevens wilt plukken. Je hebt onder meer keuze uit FreeDB en Amazon. Typ zo nodig een trefwoord en klik op Zoek. Selecteer in de resultaten het gewenste album en klik daarna op Voorbeeld. Kloppen de gegevens? Bevestig dan met Bewaar.

©PXimport

Tip 09 Met TagScanner wijzig je de tags van muziekbestanden automatisch.

Tip 10: PDFCreator

Niet ieder programma is in staat om pdf-documenten op te slaan. Lastig, want een pdf'je van een handleiding of verslag is wel zo praktisch. Met PDFCreator installeer je een virtuele printer, waarna je vanuit ieder programma simpel pdf'jes kunt maken. Surf naar www.pdfforge.org/pdfcreator/download en haal via Download de gratis versie van PDFCreator binnen. Open vervolgens het exe-bestand en kies via een klik op OK de Nederlandse taal. Klik telkens op Volgende en ten slotte op Installeren / Voltooien om de installatie af te ronden.

Het is niet nodig om instellingen te veranderen. Open een document in een willekeurig programma waarvan je een pdf'je wilt maken. Ga naar de afdrukfunctie en selecteer PDFCreator als printer. Je hoeft nu alleen nog maar op Afdrukken te klikken. PDFCreator opent nu een venster waarin je desgewenst een documentnaam invult. Kies onder Profiel voor Standaard en klik op Opslaan. Selecteer een opslaglocatie en klik nogmaals op Opslaan om het pdf-bestand te bewaren.

©PXimport

Tip 10 Met PDFCreator giet je ieder document in een pdf-bestand.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: