ID.nl logo
Wat je moet weten voor je een 3D-printer kopen gaat
© PXimport
Huis

Wat je moet weten voor je een 3D-printer kopen gaat

Je kunt alles op maat maken met een 3D-printer. Een handig schenkmondje precies op maat van je verfblik? Je print het in een handomdraai. Heel snel gaan ze nog steeds niet, maar je hebt er voor minder dan 1.000 euro al eentje in huis. Dit is wat je moet weten voordat je een 3D-printer kopen gaat.

Je gebruikt in een 3D-printer geen cartridges zoals in een gewone printer. De 3D-print cartridges worden ‘filament’ genoemd. Het is een omhulsel met een draad dat het hoofdingrediënt is voor je object. Het filament wordt zacht gemaakt en kan zo uit de printer komen, ongeveer zoals slagroom uit een spuitzak komt. Het object wordt opgebouwd en vaak is er een laser met UV-licht die het laagje uithardt.

3D-objecten zijn altijd opgebouwd uit lagen, dus je kunt er niet alles mee maken. Maar wel heel veel. Hangende objecten kunnen alleen los worden geprint en later bevestigd, want het object heeft altijd een onderlaag nodig om op voort te borduren. Realiseer je ook dat niet alle materialen kunnen worden geprint. Vaak wordt teruggegrepen naar kunststoffen, al zijn goud, porselein en zelfs glas tegenwoordig ook mogelijk.

De meeste gewone 3D-printers voor thuisgebruik zijn echter vooral bedoeld voor plastics, dus waarschijnlijk maak je de meeste objecten daar mee. Je bent dan ook meestal aan het printen in één kleur, want een goede mogelijkheid tot veel meer kleuren printen zit momenteel nog niet in de consumentenprinters.

Je moet er bovendien geduld voor hebben. 3D-printers zijn nog altijd vrij langzaam en het kost de printer soms dagen om iets te maken. Het is dus niet dat je naar een festival gaat, en een uur van tevoren even snel een grappig hoesje voor je telefoon print. Er is nog iets om rekening mee te houden. Een 3D-printer kan allerlei objecten voor je printen, maar juist omdat het laagje voor laagje wordt geprint, is het ook kwetsbaar. 

Inspiratie opdoen

Je kunt allerlei modellen printen (er staan er duizenden op Thingiverse), maar soms zijn de 3D-prints snel stuk omdat het weinig spanning aankan. Kies dus voor robuuste modellen en voor filamenten die als stevig bekendstaan. Er wordt vaak PLA aangeraden aan beginners, omdat dit beter moet vloeien en hechten dan menig ander filament.

Naast modellen op het internet, heb je ook software nodig om 3D-modellen om te zetten naar een bestand om te printen. Soms wordt die geleverd door de maker van een 3D-printer, zoals we zien bij Cura, software van Ultimaker waardoor je kunt aangeven wat er met holle ruimtes moet gebeuren, of objecten die uitsteken. Als je zelf iets wil ontwerpen, dan kan dat met AutoCAD, maar voor beginners is Sketchup of Blender waarschijnlijk meer geschikt.

©PXimport

Laat je echter niet uit het veld slaan. 3D-printen biedt tegelijkertijd juist veel mogelijkheden om dingen op maat te maken en websites staan vol met modellen, zodat je zelf niet het wiel hoeft uit te vinden. Bovendien kun je een 3D-printer voor minder dan duizend euro aanschaffen, waardoor het al iets beter bereikbaar is voor consumenten. De kans is groot dat die prijs nog meer omlaag gaat als het een meer massaproduct wordt, maar zover zijn we nog lang niet.

Wees wel bereid om veel te leren, want hoewel je gemakkelijk online filamenten kunt bestellen en modellen kunt downloaden, heb je veel aan YouTube-video’s om je 3D-printvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Ook kost het installeren wat meer moeite dan een gewone inktprinter, dus dit doe je niet in een paar minuten.

Hulp inschakelen

Het loont de moeite om online te zoeken naar communities voor 3D-printen. Twee weten meer dan één en je kunt zelf uren zoeken en worstelen met 3D-printen, maar iemand anders kan die worsteling al hebben gehad en je het antwoord geven in een paar minuten. Zo houd je 3D-printen leuk voor jezelf en is de kans dat iets mislukt kleiner. Al gaan er ongetwijfeld prints mislukken, dat hoort er ook bij.

Er zijn verschillende 3D-printers op de markt voor thuisgebruik, zoals de printers van Makerbot, Ultimaker en Tevo. Sommige exemplaren kosten aanzienlijk minder dan 1000 euro. Voor 300 euro heb je al een Tevo die goed functioneert, al moet je voor het zwaardere werk wel kijken naar bijvoorbeeld een Ultimaker die wel meer rond de duizend euro schommelt.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.