ID.nl logo
Wat je moet weten voor je een 3D-printer kopen gaat
© PXimport
Huis

Wat je moet weten voor je een 3D-printer kopen gaat

Je kunt alles op maat maken met een 3D-printer. Een handig schenkmondje precies op maat van je verfblik? Je print het in een handomdraai. Heel snel gaan ze nog steeds niet, maar je hebt er voor minder dan 1.000 euro al eentje in huis. Dit is wat je moet weten voordat je een 3D-printer kopen gaat.

Je gebruikt in een 3D-printer geen cartridges zoals in een gewone printer. De 3D-print cartridges worden ‘filament’ genoemd. Het is een omhulsel met een draad dat het hoofdingrediënt is voor je object. Het filament wordt zacht gemaakt en kan zo uit de printer komen, ongeveer zoals slagroom uit een spuitzak komt. Het object wordt opgebouwd en vaak is er een laser met UV-licht die het laagje uithardt.

3D-objecten zijn altijd opgebouwd uit lagen, dus je kunt er niet alles mee maken. Maar wel heel veel. Hangende objecten kunnen alleen los worden geprint en later bevestigd, want het object heeft altijd een onderlaag nodig om op voort te borduren. Realiseer je ook dat niet alle materialen kunnen worden geprint. Vaak wordt teruggegrepen naar kunststoffen, al zijn goud, porselein en zelfs glas tegenwoordig ook mogelijk.

De meeste gewone 3D-printers voor thuisgebruik zijn echter vooral bedoeld voor plastics, dus waarschijnlijk maak je de meeste objecten daar mee. Je bent dan ook meestal aan het printen in één kleur, want een goede mogelijkheid tot veel meer kleuren printen zit momenteel nog niet in de consumentenprinters.

Je moet er bovendien geduld voor hebben. 3D-printers zijn nog altijd vrij langzaam en het kost de printer soms dagen om iets te maken. Het is dus niet dat je naar een festival gaat, en een uur van tevoren even snel een grappig hoesje voor je telefoon print. Er is nog iets om rekening mee te houden. Een 3D-printer kan allerlei objecten voor je printen, maar juist omdat het laagje voor laagje wordt geprint, is het ook kwetsbaar. 

Inspiratie opdoen

Je kunt allerlei modellen printen (er staan er duizenden op Thingiverse), maar soms zijn de 3D-prints snel stuk omdat het weinig spanning aankan. Kies dus voor robuuste modellen en voor filamenten die als stevig bekendstaan. Er wordt vaak PLA aangeraden aan beginners, omdat dit beter moet vloeien en hechten dan menig ander filament.

Naast modellen op het internet, heb je ook software nodig om 3D-modellen om te zetten naar een bestand om te printen. Soms wordt die geleverd door de maker van een 3D-printer, zoals we zien bij Cura, software van Ultimaker waardoor je kunt aangeven wat er met holle ruimtes moet gebeuren, of objecten die uitsteken. Als je zelf iets wil ontwerpen, dan kan dat met AutoCAD, maar voor beginners is Sketchup of Blender waarschijnlijk meer geschikt.

©PXimport

Laat je echter niet uit het veld slaan. 3D-printen biedt tegelijkertijd juist veel mogelijkheden om dingen op maat te maken en websites staan vol met modellen, zodat je zelf niet het wiel hoeft uit te vinden. Bovendien kun je een 3D-printer voor minder dan duizend euro aanschaffen, waardoor het al iets beter bereikbaar is voor consumenten. De kans is groot dat die prijs nog meer omlaag gaat als het een meer massaproduct wordt, maar zover zijn we nog lang niet.

Wees wel bereid om veel te leren, want hoewel je gemakkelijk online filamenten kunt bestellen en modellen kunt downloaden, heb je veel aan YouTube-video’s om je 3D-printvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Ook kost het installeren wat meer moeite dan een gewone inktprinter, dus dit doe je niet in een paar minuten.

Hulp inschakelen

Het loont de moeite om online te zoeken naar communities voor 3D-printen. Twee weten meer dan één en je kunt zelf uren zoeken en worstelen met 3D-printen, maar iemand anders kan die worsteling al hebben gehad en je het antwoord geven in een paar minuten. Zo houd je 3D-printen leuk voor jezelf en is de kans dat iets mislukt kleiner. Al gaan er ongetwijfeld prints mislukken, dat hoort er ook bij.

Er zijn verschillende 3D-printers op de markt voor thuisgebruik, zoals de printers van Makerbot, Ultimaker en Tevo. Sommige exemplaren kosten aanzienlijk minder dan 1000 euro. Voor 300 euro heb je al een Tevo die goed functioneert, al moet je voor het zwaardere werk wel kijken naar bijvoorbeeld een Ultimaker die wel meer rond de duizend euro schommelt.

▼ Volgende artikel
SwitchBot introduceert nieuwe slimme deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3
Zekerheid & gemak

SwitchBot introduceert nieuwe slimme deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3

SwitchBot - bekend van onder meer automatische gordijnsystemen - heeft twee nieuwe producten aangekondigd die het smart home-aanbod van het bedrijf verder uitbreiden. Het gaat om het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo en de SwitchBot Hub 3.

Het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is volgens het bedrijf het eerste slimme deurslot dat achteraf geïnstalleerd kan worden en beschikt over 3D-gezichtsherkenning. Het systeem gebruikt meer dan 30.000 infraroodpunten om een gedetailleerde gezichtskaart te maken voor identificatie. De herkenning gebeurt binnen één seconde en is zeer veilig met een foutpercentage van minder dan 0,0001%. De gezichtskaarten worden lokaal opgeslagen met AES-128 encryptie.

Het deurslot biedt in totaal 18 verschillende manieren om de deur te openen, waaronder gezichtsherkenning, automatische ontgrendeling, NFC-kaarten, vingerafdrukherkenning, app-bediening en spraakcommando's. Het is ontworpen voor vrijwel universele compatibiliteit en past op 99,9% van de bestaande deursloten zonder dat er geboord of verbouwd hoeft te worden.

Met het FastUnlock-systeem zorgt het slot voor een snelle ontgrendeling door een permanente Bluetooth-verbinding met het Keypad Vision te onderhouden. De motor is 122,2% sneller en heeft 10,5% meer kracht dan de vorige versie, terwijl het geluidsniveau laag blijft met slechts 20 dB. Er zijn verschillende modi beschikbaar, waaronder een speciale Nachtmodus die zorgt voor een stillere werking tijdens de nachtelijke uren.

Het slot is voorzien van een driefasig batterijsysteem met een grote oplaadbare hoofdbatterij die tot 9 maanden meegaat, een back-up CR123A-batterij en een elektrolytisch noodontgrendelingssysteem voor situaties waarin de hoofdbatterij leeg is.

Naast het Lock Ultra Vision Combo heeft SwitchBot ook de Hub 3 gepresenteerd. Deze hub dient als centraal besturingspunt voor het slimme huis en ondersteunt Matter. De Hub 3 kan meer dan 100.000 infrarood-apparaten, streamingdiensten en andere SwitchBot-producten integreren. Het apparaat kan tot 30 programmeerbare commando's versturen om automatiseringsscenario's te activeren met Matter-compatibele producten van andere merken die al zijn geïntegreerd in Apple Home.

De Hub 3 heeft een Dial Master draaiknop voor de bediening van volume van verbonden apparaten zoals televisie en hifi, temperatuur en andere functies. Ook biedt het apparaat aanpasbare scèneknoppen en real-time monitoring van binnen- en buitenomgevingsgegevens. Het kan daarnaast aangepaste automatiseringsroutines maken die energiebesparend gedrag ondersteunen.

SwitchBot kondigt aan dat er binnenkort meer nieuwe producten onthuld zullen worden via hun YouTube-kanaal, waaronder de SwitchBot AI Hub, Smart Video Doorbell, K20+ Pro, Garage Door Opener, Plug Mini (EU), Safety Alarm, Smart Radiator Thermostat en een nieuwe lichtserie.

Beschikbaarheid en prijzen

Het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is verkrijgbaar via de officiële website van SwitchBot en Amazon voor een adviesprijs van 299,99 euro. Er is ook een Lock Ultra Touch Combo beschikbaar voor een adviesprijs van 249,99 euro. De SwitchBot Hub 3 is vanaf nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129,99 euro.


Bekijk andere SwitchBot-producten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Nederlanders spenderen bijna 30 euro per maand aan streamingdiensten
© Alexander Kirch | AA+W - stock.adobe.com
Huis

Nederlanders spenderen bijna 30 euro per maand aan streamingdiensten

Streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit Nederlandse huishoudens. Volgens onderzoek van Slimster.nl onder 1066 volwassenen heeft ruim driekwart van de Nederlanders van 18 jaar en ouder minstens één abonnement op een streamingsdienst. Meestal blijft het daar niet bij: veel mensen combineren meerdere platforms. Netflix en Videoland zijn het populairst. Gemiddeld gaat er per persoon 29,56 euro per maand naar deze abonnementen.

Dat bedrag valt op, zeker in een tijd waarin de kosten voor levensonderhoud blijven stijgen. Slimster rekent het voor: wie op zijn twintigste begint met streamen en dat volhoudt tot zijn zeventigste, tikt in totaal zo'n 18.000 euro af. Voor bijna één op de tien Nederlanders loopt het maandbedrag zelfs op tot boven de 50 euro.

Bron: Slimster

Meerdere abonnementen, dus dat tikt aan

Twee derde van de gebruikers heeft meer dan één streamingdienst in huis. Vaak gaat het om twee of drie abonnementen, maar er is ook een kleine groep van zes procent die zich op vijf of meer platforms heeft geabonneerd. Als het op bezuinigen aankomt, moet Viaplay het als eerste ontgelden. Bijna de helft van de mensen met meerdere abonnementen noemt Viaplay als eerste die zij zouden opzeggen bij financiële druk. SkyShowtime en HBO Max volgen met respectievelijk 38 en 35 procent. Opvallend: ook Netflix is, met 29,3% absoluut een kandidaat voor een financiële bezuinigingsronde.

Geen afscheid voor altijd

Volgens Slimster betekent opzeggen lang niet altijd dat gebruikers definitief afhaken. Veel mensen schakelen tussen platforms, afhankelijk van wat er op dat moment te zien is. Wie nu naar HBO Max gaat voor 'The Last of Us', stapt later misschien weer over op Disney+ als daar een nieuwe Marvel-serie verschijnt. Omdat je de meeste abonnementen maandelijks kunt opzeggen, is flexibel gebruik heel normaal geworden.

Wij schreven al eerder dit artikel: Zo bespaar je op je abonnement voor streamingdiensten