Professionele printers voor grootverbruik vergeleken

© PXimport

Professionele printers voor grootverbruik vergeleken

Geplaatst: 25 juli 2022 - 05:51

Aangepast: 17 november 2022 - 08:55

Maikel Dijkhuizen

De afgelopen jaren verschenen er steeds meer printers met navulbare inktreservoirs op de markt. Die bieden een hogere printcapaciteit tegen lagere verbruikskosten. Epson loopt met zijn succesvolle EcoTank-serie voorop in professionele printers, terwijl concurrenten als Canon en HP ook geregeld cartridgevrije all-in-one-printers uitbrengen. Tot slot kunnen veelgebruikers natuurlijk ook een laserprinter overwegen.

Mensen die veel printjes maken, stonden zo’n zeven à acht jaar geleden voor een dilemma. Een laserprinter is relatief duur en vanwege een beperkte resolutie ongeschikt voor foto’s. Een inkjetprinter op basis van cartridges is in de regel goedkoper en kan doorgaans ook nog eens prima fotoafdrukken maken. Daarentegen valt de printcapaciteit van de inktpatronen vaak tegen, zelfs bij aanschaf van prijzige XXL-cartridges met meer inhoud. Epson dook in dit gat door op grote schaal inkjetmachines met navulbare inktreservoirs te ontwikkelen. HP en Canon volgden met respectievelijk hun Smart Tank- en MegaTank-modellen vervolgens dit voorbeeld.

Printerfabrikanten ontwikkelen voor hun cartridgevrije printers speciale inktflesjes. Hiermee kunnen gebruikers de reservoirs eigenhandig navullen. Deze reservoirs hebben, vergeleken met inktpatronen, meer inhoud en zijn volgens printerfabrikanten goed voor duizenden kleurenpagina’s. Het huidige inktniveau kun je aan de voorzijde van de machine aflezen, waardoor je op tijd verse inkt kunt aanschaffen.

Veelzijdig en hoge opbrengst

HP Smart Tank 7305 (€ 348,99)

 

© PXimport

De Smart Tank 7305 is weliswaar prijzig, maar HP levert wel flink wat inkt mee. Tenminste, als we de opgegeven capaciteit van achtduizend kleurenpagina’s mogen geloven. De productdoos bevat in elk geval vijf flesjes, namelijk magenta, cyaan, geel en tweemaal zwart. Aan de voorkant zijn er vier inktreservoirs zichtbaar die je eenvoudig kunt navullen.

Deze all-in-one-printer ondersteunt veel functies. Zo heeft de automatische documentinvoer een capaciteit van 35 vellen, zodat je een stapeltje paperassen snel kunt kopiëren of scannen. Verder behoren ook automatisch dubbelzijdig afdrukken en het uitprinten van foto’s op 15×10-papier tot de mogelijkheden. De printsnelheid van negen kleurenpagina’s per minuut is niet bijster hoog, dus voor het snel afdrukken van lange documenten is de Smart Tank 7305 minder geschikt. De maximale printresolutie bedraagt in kleur 4800 × 1200 dpi.

Voor de bediening bevat de bovenzijde eenvoudige drukknoppen. Daarnaast is er ook een smal zwart-witdisplay aanwezig. Je kunt het afdrukapparaat via wifi aan het thuisnetwerk koppelen en zodoende vanaf elke computer, smartphone of tablet printjes maken. Voor mobiele afdruktaken kun je eventueel een beroep doen op de HP Smart-app, al is er ook ondersteuning voor Apple AirPrint en Android ingebakken. Verder bevat de achterzijde een ethernet- en usb-poort, zodat je deze printer ook bekabeld kunt aansluiten.

A3-printer met twee papierlades

Epson EcoTank ET-16680 (€ 1800,-)

 

© PXimport

Deze grote A3-printer is gemaakt om veel mee te printen. De twee papierlades zijn in totaal goed voor een capaciteit van vijfhonderd vellen, zodat je niet steeds papier hoeft bij te vullen. Daarnaast passen er in de automatische documentinvoer nog eens vijftig vellen. Een pluspunt is dat de EcoTank ET-16680 de eerste pagina binnen zes seconden afdrukt. De printsnelheid bedraagt 25 kleurenpagina’s per minuut.

Naast printen, scannen en kopiëren kun je met deze machine ook faxen. Voor de bediening doe je een beroep op het aanraakpaneel en de drukknoppen aan de voorzijde. Aan de linkerkant staat het actuele inktniveau weergegeven. De meegeleverde inktflesjes bieden volgens de fabrikant een capaciteit van zo’n zesduizend kleurenpagina’s.

Zoals je van een printer in deze prijsklasse mag verwachten, is er aan mogelijkheden geen gebrek. Zo kun je vanaf de (mobiele) apparaten printtaken starten en automatisch dubbelzijdig afdrukken. De aanwezige duplexmodule kan zowel met A3- als A4-vellen overweg. De afdrukresolutie in kleur is maximaal 4800 × 1200 dpi. Als alternatief voor wifi kun je deze printer ook op een bekabeld netwerk aansluiten. Verder is het mogelijk om een usb-opslagdrager te koppelen en rechtstreeks documenten of afbeeldingen uit te printen. Naast de hier besproken kleurenprinter is er onder de productnaam EcoTank ET-M16680 een zwart-witprinter met vergelijkbare specificaties verkrijgbaar. Die kost circa 1200 euro.

Betaalbaar en hoge afdrukresolutie

Epson EcoTank ET-2810 (€ 249,99)

 

© PXimport

Epson hanteert op zijn eigen website weliswaar een adviesprijs van 249,99 euro, maar bij enkele verkoopadressen ligt de vraagprijs van dit product ruim onder de tweehonderd euro. Daarmee geldt de EcoTank ET-2810 als relatief goedkope printer waarmee je veel kunt afdrukken. De meegeleverde inktflesjes biedt volgens de fabrikant een capaciteit van 7500 printjes in kleur.

Voor een all-in-one-printer vallen de afmetingen van 37,5 × 34,7 × 17,9 centimeter erg mee. Je kunt hem dus bijvoorbeeld in een kast of op een hoek van een bureau kwijt. Houd er wel rekening mee dat deze printer geen automatische documentinvoer ondersteunt. Gelukkig kan dit apparaat wel automatisch dubbelzijdig afdrukken. Verder is de hoge printresolutie van 5760 × 1440 dpi fijn voor wie graag foto’s uitprint.

De EcoTank ET-2810 is wat minder geschikt voor de verwerking van lange documenten. Zo biedt de papierlade een beperkte capaciteit van honderd vellen. Bovendien is de afdruksnelheid van vijf kleurenpagina’s per minuut niet bijster hoog.

De behuizing bevat enkele knoppen om de printer aan te sturen, zoals het inschakelen van wifi of het starten van een kopieertaak. Via vier transparante vensters aan de rechterkant kun je het huidige inktniveau controleren. Nadelen zijn het ontbreken van een bedieningsdisplay en een fysieke netwerkaansluiting. Wel kun je als alternatief voor wifi de EcoTank ET-2810 via usb rechtstreeks met een computer verbinden.

Hoge printcapaciteit

Canon Maxify GX7050 (€ 659,99)

 

© PXimport

Met de Maxify GX7050 richt Canon zich op zakelijke gebruikers. Het Japanse merk claimt dat een enkele flessenset goed is voor een opbrengst van maar liefst 14.000 kleurenpagina’s. In de zuinige modus zou er zelfs een capaciteit haalbaar zijn van 21.000 pagina’s in kleur. Het zwarte inktreservoir is overigens extra ruim, zodat je naar hartenlust documenten kunt afdrukken. Voor de bediening van deze printer kun je het aanraakscherm en de omringende fysieke knoppen gebruiken.

Deze MegaTank-printer heeft veel plek voor papier. De papiercassettes kunnen allebei namelijk 250 A4’tjes herbergen. Daarnaast passen er in de achterste papierlade nog eens honderd vellen. Dit uitgebreide apparaat bevat verder automatische documentinvoer voor maximaal vijftig vellen. Hiermee kun je vlot een stapeltje documenten kopiëren of scannen. De printsnelheid bedraagt 15,5 kleurenpagina’s per minuut. Houd rekening met een relatief lage printresolutie van 600 × 1200 dpi. Deze printer leent zich om die reden minder goed voor foto’s.

Op het gebied van connectiviteit zijn er verschillende mogelijkheden. Allereerst is er een wifi-adapter met ondersteuning voor de 2,4GHz- en 5GHz-frequentieband ingebouwd. Vertrouw je liever op een bekabelde verbinding, dan kun je een netwerkkabel in de ethernetpoort steken. Tot slot kun je via usb ook rechtstreeks een computer aansluiten. Voor mobiele afdrukapparaten biedt Canon een eigen app aan, maar de Maxify GX7050 is ook geschikt voor rechtstreekse printopdrachten vanuit iOS en Android. Ten slotte is er ook een fax geïntegreerd.

Betaalbare usb-printer

Canon Pixma G1520 (€ 199,99)

 

© PXimport

Wie goed zoekt, koopt de Canon Pixma G1520 voor minder dan tweehonderd euro. Na de aanschaf kunnen gebruikers meteen volop afdrukken. De productdoos bevat namelijk twee flesjes zwarte inkt met een opgegeven opbrengst van in totaal 12.000 pagina’s. Zoals bij veel printers van Canon is het zwarte inktreservoir ruimer ten opzichte van de reservoirs voor de drie kleuren. De overige bijgesloten flesjes met de kleuren cyaan, magenta en geel vertegenwoordigen volgens de fabrikant zo’n 7700 pagina’s.

De afmetingen van de behuizing zijn met 44,5 × 33 × 13,5 centimeter bescheiden. Een invoerlade voor automatische documentinvoer ontbreekt, waardoor deze printer laag uitvalt. De Pixma G1520 ondersteunt een behoorlijke afdrukresolutie van maximaal 4800 × 1200 dpi. Je kunt dus foto’s in een acceptabele kwaliteit uitprinten. De printsnelheid bedraagt in kleur vijf pagina’s per minuut. Zwart-witdocumenten verwerkt deze machine bijna tweemaal zo snel.

De relatief lage aanschafprijs heeft consequenties voor de aanwezige functies. Zo ontbreekt er opvallend genoeg een netwerkfunctie. Je kunt dit apparaat dus uitsluitend via een usb-kabel met een computer verbinden. Verder ondersteunt de Pixma G1520 geen automatisch dubbelzijdig afdrukken. Houd er ten slotte rekening mee dat er in de papierlade slechts honderd vellen passen.

Compacte kleurenlaser

Xerox C310 (€ 300,-)

 

© PXimport

De onlangs verschenen Xerox C310 is al bij behoorlijk wat (web)winkels verkrijgbaar. De vraagprijzen lopen erg uiteen, maar goede speurders vinden deze kleurenlaser voor minder dan driehonderd euro. Vergeleken met vergelijkbare printers valt de omvang relatief mee. De behuizing meet namelijk 41,12 × 42,1 × 30,8 centimeter. Xerox zet met dit product in op kleine bedrijven en mensen met een thuiskantoor. Volgens het Amerikaanse concern maakt deze laserprinter weinig herrie, waardoor het apparaat zich goed leent voor gebruik in een kleine ruimte.

De C310 is ontwikkeld om veelvuldig mee te printen. Dat kan eventueel ook automatisch dubbelzijdig. Met een snelheid van zo’n 33 kleurenafdrukken per minuut, print je binnen mum van tijd een uitgebreid rapport of verslag. Van opwarmtijd is nauwelijks sprake, want voor de eerste pagina heeft deze machine ongeveer zeven tellen nodig. De papierlade biedt plek aan 250 vellen, maar je kunt eventueel nog een extra papierlade voor 550 vellen aanschaffen. De C310 is een pure printer, want een scan- en kopieerfunctie ontbreken. Onder de productnaam C315 verschijnt er binnenkort wel een soortgelijke printer met all-in-one-functies op de markt.

De C310 bevat wifi, ethernet en een usb-aansluiting. Bezitters van een iPhone, iPad of Android-toestel kunnen vanaf hun toestel dus direct printtaken starten. Verder heeft de voorzijde een usb-poort, zodat je desgewenst rechtstreeks documenten vanaf een usb-opslagdrager kunt uitprinten. De maximale printresolutie bedraagt 1200 × 1200 dpi. Voor de bediening gebruik je het 2,4inch-kleurendisplay samen met de drukknoppen.

Goedkope zwart-witprinter

Brother HL-L2350DW (€ 140,-)

 

© PXimport

Zoek je een goedkope laserprinter voor zwart-witdocumenten, dan heeft Brother meerdere interessante producten in zijn gamma. De HL-L2350DW is hiervan een goed voorbeeld. Deze bescheiden printer is alweer enige tijd op de markt, maar een aantal (web)winkels verkoopt het product nog steeds. De afmetingen bedragen 35,6 × 36 × 18,3 centimeter, zodat je de machine zo nodig in een kleine ruimte kwijt kunt.

Volgens de fabrikant blijft het geluidsniveau in de stille modus onder de 44 decibel, al resulteert dat wel in een lagere afdruksnelheid. Brother levert een toner mee, maar die is niet volledig gevuld. De bijgesloten toner is namelijk goed voor ongeveer zevenhonderd afdrukken. Een nieuw exemplaar biedt een capaciteit van zo’n 1200 (TN-2410) of 3000 (TN-2420) afdrukken.

Gebruikers hebben keuze uit twee mogelijkheden om dit apparaat aan te sluiten. Je kunt de HL-L2350DW aanmelden op het wifi en zodoende vanaf elk (mobiel) apparaat afdruktaken starten. De ondersteuning voor iOS en Android is ingebakken. Daarnaast biedt Brother zijn eigen iPrint & Scan-app aan. Gebruik eventueel de usb-aansluiting om deze zwart-witprinter rechtstreeks op een computer aan te sluiten. Een ethernetpoort ontbreekt.

De HL-L2350DW ondersteunt een maximale resolutie van 600 × 2400 dpi en kan automatisch dubbelzijdig afdrukken. Heel prettig is de hoge afdruksnelheid van dertig pagina’s per minuut in de standaardmodus. In de papierlade passen 250 vellen. De bediening spreekt voor zich met het eenvoudige display en enkele fysieke knoppen. Houd er rekening mee dat dit apparaat niet kan scannen en kopiëren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000