ID.nl logo
Zo maak je online een fotoalbum
© PXimport
Huis

Zo maak je online een fotoalbum

We fotograferen er lustig op los. Bekijk het aantal plaatjes op je smartphone eens … maar doe je er achteraf ook iets mee? Nee? Zonde! Een mooi fotoalbum maken kost helemaal niet zoveel tijd en moeite. In dit artikel gaan we aan de slag met de online dienst CEWE. Die werkt simpelweg in de browser: software installeren is niet nodig.

1 Drie manieren

CEWE is een allround fotodienst. Je kunt er dus fotoalbums bestellen, maar ook kalenders, wenskaarten, posters of foto-afdrukken. Maar het maken van fotoboeken is hun corebusiness. Als je naar www.cewe.nl surft, klik je simpelweg door naar Cewe fotoboek. Er zijn eigenlijk drie manieren om via CEWE een album te maken: online in de browser, via de gratis ontwerpsoftware of via een app voor iOS of Android. We focussen in dit artikel op Online Fotoboek Maker. Hiervoor hoef je niets te installeren. Het aantal mogelijkheden is uitgebreid en de tool is gebruiksvriendelijk. Wil je nóg meer functionaliteiten? Download dan de ontwerpsoftware.

2 Diverse formaten

Er zijn uiteraard verschillende soorten fotoboeken: CEWE biedt maar liefst negen formaten aan. Van Mini (ca. 15 x 11 cm) tot XXL Liggend (ca. 38 x 29 cm). De keuze van het formaat is vaak afhankelijk van verschillende andere factoren: het aantal foto’s, de kwaliteit ervan en de gelegenheid bijvoorbeeld. Met de foto’s van een citytrip maak je wellicht eerder een klein album, terwijl een geboorte of huwelijk eerder geschikt is voor een groter formaat. In het overzicht op de homepage krijg je een duidelijk overzicht van de formaten en de bijhorende vanaf-prijzen.

©PXimport

3 Aan de slag

Om daadwerkelijk te starten met het ontwerpen van je persoonlijke fotoboek, surf je naar www.cewe.nl. Klik linksboven in de hoek door naar Cewe fotoboek / Alle fotoboeken. Helemaal onderaan op deze pagina heb je de keuze uit de drie verschillende manieren van albums ontwerpen. Klik op de blauwe knop Online Editor om de gebruiksvriendelijke albumwizard te openen. Een fractie van een seconde later kun je starten.

©PXimport

4 Formaat en omslag

Als het goed is heb je net al even nagedacht over het formaat. In de wizard krijg je alle mogelijkheden nog een keer voorgeschoteld. Met de rode pijl navigeer je door de formaten. Bij de rechthoekige versies zijn er altijd twee varianten: staand en liggend. Kijk een beetje naar de foto’s die je wilt gebruiken. Heb je voornamelijk landschappen tijdens je reis gefotografeerd? Dan is een liggend album ideaal. Vierkant kan uiteraard ook. Klik op het formaat naar keuze en ga verder door op Kies omslag te klikken.

©PXimport

5 Soft- of hardcover?

In de volgende stap moet je de cover kiezen. CEWE biedt twee mogelijkheden aan: Softcover en Hardcover. Een softcover is enkele euro’s goedkoper, maar het nadeel is natuurlijk dat zo’n dunnere omslag sneller kreukt. Vind je het niet erg om iets meer te betalen? Een hardcover straalt echt luxe uit. Voor unieke reizen of speciale levensgebeurtenissen is een hardcover dus zeker een aanrader. Het maakt het verschil tussen een fotoalbum en een fotoboek. Maak je keuze en ga verder met Kies papiersoort.

©PXimport

6 Kies je papier

Helemaal onderaan in het venster zie je welke keuzes je tot nu toe gemaakt hebt. In ons geval: Fotoboek Medium hardcover. Ook de prijs is geactualiseerd. Maar je moet nog één knoop doorhakken: de papiersoort. CEWE biedt vier verschillende mogelijkheden aan. Zonder meerprijs krijg je Standaard papier. Wil je liever hoogglans papier? Ook dat kan. De opties Mat fotopapier en Glanzend fotopapier zijn het duurst. Maar dit is dan ook écht fotopapier. En de pagina’s liggen dan volledig open naast elkaar, wat er prachtig uitziet. Je hebt dan géén fotoverlies in de vouw. Maak je keuze en ga verder met de Begin nu-knop.

©PXimport

7 Interface

Je krijgt nu een overzicht van je volledige album. Dat is natuurlijk nog leeg. De interface van de online editor is minimalistisch en daardoor ook erg gebruiksvriendelijk. Helemaal bovenaan zie je de multimediabalk. Daar kun je straks foto’s, cliparts en achtergronden kiezen. De knop met de drie streepjes in de linkerbovenhoek geeft toegang tot de instellingen. Rechts bovenaan zie je de prijs van je album. Ook belangrijk: de knoppen Opslaan en Voorbeeld.

©PXimport

8 Inloggen

We raden aan om je meteen aan te melden. Op die manier gaat er na een eventuele internetonderbreking geen werk verloren. Klik rechtsboven op Inloggen. Heb je al ooit iets via CEWE besteld? Dan voer je je e-mailadres en wachtwoord in en ga je verder met Nu aanmelden. Is dat niet het geval, dan kun je een nieuw account maken via Nu registreren. Vervolgens kun je meteen op Opslaan klikken.

9 Foto’s uploaden

De allerbelangrijkste stap in het hele proces? Je foto’s selecteren en uploaden! In tegenstelling tot sommige andere diensten kun je via de online editor van CEWE geen diensten koppelen. Dat betekent dus ook dat je eventuele foto’s uit clouddiensten of sociale netwerken eerst moet downloaden naar je computer. In tijden van allerlei inbreuken op de privacy kunnen we dat alleen maar toejuichen. In het kader ‘Foto’s naar je computer’ leggen we je haarfijn uit hoe je dat alsnog doet. Om foto’s van je computer naar CEWE te laden, klik je bovenaan op Foto’s selecteren en vervolgens navigeer je naar de juiste bestandslocatie. Selecteer de plaatjes die je in je album wilt, en upload ze naar CEWE. De miniaturen verschijnen bovenaan in de balk.

©PXimport

Foto’s naar je computer

Staan de foto’s die je in je album wilt, niet op je computer maar op je digitale camera of smartphone? Dan moet je ze eerst overzetten naar je computer. Dat kan op verschillende manieren. Gebruik je bijvoorbeeld een clouddienst zoals Dropbox of Google Foto’s om je afbeeldingen op je smartphone te back-uppen? Dan log je via de browser op je computer in op de clouddienst. Vervolgens download je de beelden die je nodig hebt. Gebruikte je een compact- of spiegelreflexcamera? Dan kun je het toestel met de meegeleverde kabel met je computer verbinden om ze op die manier te importeren. Desgewenst kun je ze nog bewerken, bijvoorbeeld bijsnijden, verscherpen of de belichting aanpassen.

©PXimport

10 Pagina’s schikken

Om een foto op een bepaalde pagina te plaatsen, sleep je de afbeelding vanuit de bovenbalk naar de gewenste pagina. Uiteraard kun je meerdere foto’s naar één pagina slepen. CEWE geeft die dan een standaardformaat. Via de knop Pagina bewerken kun je de afbeelding(en) zelf herschikken. Zodra je op een foto klikt, verschijnt er een geel kader. Met de rode knoppen pas je het formaat aan, met de blauwe pijlen roteer je een afbeelding. Het is eveneens mogelijk om een foto op de volledige pagina als achtergrond te gebruiken met de gelijknamige functie. Met de knop Laag kun je foto’s naar voren of achteren halen. Het prullenbakje dient natuurlijk voor het verwijderen van de foto van een pagina.

©PXimport

11 Foto-effecten

Zodra je een foto selecteert, verschijnt er onderaan in de balk ook de knop Foto effecten. Als je daarop klikt, krijg je helemaal onderaan in beeld drie nieuwe menu’s te zien: Sjablonen, Lijsten en Gekleurde randen. Het aantal mogelijkheden is erg uitgebreid. Zo kun je bijvoorbeeld een foto de vorm van een ster geven of een kader toevoegen. Met de knop Selecteer categorie kun je iets sneller filteren. Kies een effect en bevestig met Klaar. Let wel, spring niet té enthousiast met deze foto-effecten om. Overdaad schaadt en maakt van je fotoboek een kakofonie van allerlei vormen en effecten.

©PXimport

12 Lay-outs selecteren

Terwijl je een pagina schikt, zie je in de marge ook de knop Lay-outs. Dat is heel handig als je gebruik wilt maken van kant-en-klare sjablonen. In dat geval sleep je de foto’s simpelweg naar je pagina. Zijn er dat twee? Dan krijg je allerlei voorstellen van mogelijke pagina-indelingen met twee foto’s. Eén klik op een miniatuur volstaat om een preview van je pagina te krijgen. Staat je foto niet helemaal juist in het fotoframe? Plaats je muiscursor dan in het midden. Het handje verschijnt en je kunt de foto herpositioneren.

©PXimport

Er is ook een app!

Wil je je foto liever niet via de computer maken? Dat hoeft ook niet: CEWE heeft immers ook een gebruiksvriendelijke app waarmee je nagenoeg hetzelfde kunt doen. Die app is gratis beschikbaar voor zowel smartphones als tablets via de App Store en Play Store. Ook hier kies je eerst het formaat, de omslag en papiersoort om daarna foto’s te selecteren en te schikken op de verschillende pagina’s. Ideaal als je onderweg een album wilt ontwerpen en het niet nodig vindt om het resultaat eerst op een groot scherm te aanschouwen. Nog een voordeel: als je alle foto’s op je smartphone hebt staan, is deze app helemaal handig omdat je de beelden niet eerst naar je computer hoeft te kopiëren.

13 Cliparts toevoegen

Mogen er wat toeters en bellen bij? CEWE heeft heel wat illustraties die je gratis kunt gebruiken om je boek op te smukken. Klik op Cliparts links bovenaan en filter vervolgens door op Selecteer categorie te klikken. Hier vind je honderden tekeningen: van heel subtiel tot ontzettend opvallend. Ook hier volstaat het om een clipart naar een specifieke pagina te verslepen. In paginaweergave kun je de tekening nog roteren, verkleinen of vergroten enzovoort.

©PXimport

14 Achtergronden kiezen

Je kunt je fotoboek ook nog verfraaien door Achtergronden te gebruiken. Dat kon net al met je eigen foto, maar het kan ook met standaard-beelden. Klik op Selecteer categorie en daarna bijvoorbeeld op de categorie Scrap-ontwerp. Versleep een achtergrond naar je pagina om ‘m toe te voegen. Wil je dezelfde achtergrond op twee naast elkaar liggende pagina’s? Versleep de achtergrond dan twee keer, CEWE rekt hem dan automatisch uit. Een minpunt is wel dat je de transparantie niet kunt aanpassen.

15 Tekst toevoegen

Staan alle foto’s, cliparts en achtergronden op de juiste plaats? Eventueel kun je nog titels, bedenkingen of bijschriften toevoegen. Dat doe je pagina per pagina met de knop Tekst toevoegen. Nadat je de tekst hebt ingevoerd, kun je via Instellingen het Lettertype, Formaat & Stijl en de Tekstkleur aanpassen aan je eigen wensen. Bevestig met Klaar en sla je werk nog eens op met de knop Opslaan bovenaan in beeld.

©PXimport

16 Voorbeeld en bestellen

Heb je alle pagina’s onder handen genomen? Dan is het hoog tijd om het resultaat eens te bekijken. Klik op Voorbeeld om rustig door je fotoboek te bladeren. Als je tevreden bent met het resultaat, is het tijd om je fotoboek te bestellen. Klik rechtsboven op Sluit voorbeeld en ga verder met In het winkelmandje leggen. Je bent verplicht om je ontwerp nog één keer te controleren, kies na de laatste check Verder naar winkelmandje. Geef nog even aan hoeveel exemplaren je wenst en klik daarna op Verder. CEWE biedt diverse betaalmanieren aan: VISA, Mastercard, American Express, iDEAL en PayPal. Maak je keuze en voer alle nodige gegevens in. Enkele werkdagen later ligt je fotoboek op de deurmat.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch