ID.nl logo
Zo maak je online een fotoalbum
© PXimport
Huis

Zo maak je online een fotoalbum

We fotograferen er lustig op los. Bekijk het aantal plaatjes op je smartphone eens … maar doe je er achteraf ook iets mee? Nee? Zonde! Een mooi fotoalbum maken kost helemaal niet zoveel tijd en moeite. In dit artikel gaan we aan de slag met de online dienst CEWE. Die werkt simpelweg in de browser: software installeren is niet nodig.

1 Drie manieren

CEWE is een allround fotodienst. Je kunt er dus fotoalbums bestellen, maar ook kalenders, wenskaarten, posters of foto-afdrukken. Maar het maken van fotoboeken is hun corebusiness. Als je naar www.cewe.nl surft, klik je simpelweg door naar Cewe fotoboek. Er zijn eigenlijk drie manieren om via CEWE een album te maken: online in de browser, via de gratis ontwerpsoftware of via een app voor iOS of Android. We focussen in dit artikel op Online Fotoboek Maker. Hiervoor hoef je niets te installeren. Het aantal mogelijkheden is uitgebreid en de tool is gebruiksvriendelijk. Wil je nóg meer functionaliteiten? Download dan de ontwerpsoftware.

2 Diverse formaten

Er zijn uiteraard verschillende soorten fotoboeken: CEWE biedt maar liefst negen formaten aan. Van Mini (ca. 15 x 11 cm) tot XXL Liggend (ca. 38 x 29 cm). De keuze van het formaat is vaak afhankelijk van verschillende andere factoren: het aantal foto’s, de kwaliteit ervan en de gelegenheid bijvoorbeeld. Met de foto’s van een citytrip maak je wellicht eerder een klein album, terwijl een geboorte of huwelijk eerder geschikt is voor een groter formaat. In het overzicht op de homepage krijg je een duidelijk overzicht van de formaten en de bijhorende vanaf-prijzen.

©PXimport

3 Aan de slag

Om daadwerkelijk te starten met het ontwerpen van je persoonlijke fotoboek, surf je naar www.cewe.nl. Klik linksboven in de hoek door naar Cewe fotoboek / Alle fotoboeken. Helemaal onderaan op deze pagina heb je de keuze uit de drie verschillende manieren van albums ontwerpen. Klik op de blauwe knop Online Editor om de gebruiksvriendelijke albumwizard te openen. Een fractie van een seconde later kun je starten.

©PXimport

4 Formaat en omslag

Als het goed is heb je net al even nagedacht over het formaat. In de wizard krijg je alle mogelijkheden nog een keer voorgeschoteld. Met de rode pijl navigeer je door de formaten. Bij de rechthoekige versies zijn er altijd twee varianten: staand en liggend. Kijk een beetje naar de foto’s die je wilt gebruiken. Heb je voornamelijk landschappen tijdens je reis gefotografeerd? Dan is een liggend album ideaal. Vierkant kan uiteraard ook. Klik op het formaat naar keuze en ga verder door op Kies omslag te klikken.

©PXimport

5 Soft- of hardcover?

In de volgende stap moet je de cover kiezen. CEWE biedt twee mogelijkheden aan: Softcover en Hardcover. Een softcover is enkele euro’s goedkoper, maar het nadeel is natuurlijk dat zo’n dunnere omslag sneller kreukt. Vind je het niet erg om iets meer te betalen? Een hardcover straalt echt luxe uit. Voor unieke reizen of speciale levensgebeurtenissen is een hardcover dus zeker een aanrader. Het maakt het verschil tussen een fotoalbum en een fotoboek. Maak je keuze en ga verder met Kies papiersoort.

©PXimport

6 Kies je papier

Helemaal onderaan in het venster zie je welke keuzes je tot nu toe gemaakt hebt. In ons geval: Fotoboek Medium hardcover. Ook de prijs is geactualiseerd. Maar je moet nog één knoop doorhakken: de papiersoort. CEWE biedt vier verschillende mogelijkheden aan. Zonder meerprijs krijg je Standaard papier. Wil je liever hoogglans papier? Ook dat kan. De opties Mat fotopapier en Glanzend fotopapier zijn het duurst. Maar dit is dan ook écht fotopapier. En de pagina’s liggen dan volledig open naast elkaar, wat er prachtig uitziet. Je hebt dan géén fotoverlies in de vouw. Maak je keuze en ga verder met de Begin nu-knop.

©PXimport

7 Interface

Je krijgt nu een overzicht van je volledige album. Dat is natuurlijk nog leeg. De interface van de online editor is minimalistisch en daardoor ook erg gebruiksvriendelijk. Helemaal bovenaan zie je de multimediabalk. Daar kun je straks foto’s, cliparts en achtergronden kiezen. De knop met de drie streepjes in de linkerbovenhoek geeft toegang tot de instellingen. Rechts bovenaan zie je de prijs van je album. Ook belangrijk: de knoppen Opslaan en Voorbeeld.

©PXimport

8 Inloggen

We raden aan om je meteen aan te melden. Op die manier gaat er na een eventuele internetonderbreking geen werk verloren. Klik rechtsboven op Inloggen. Heb je al ooit iets via CEWE besteld? Dan voer je je e-mailadres en wachtwoord in en ga je verder met Nu aanmelden. Is dat niet het geval, dan kun je een nieuw account maken via Nu registreren. Vervolgens kun je meteen op Opslaan klikken.

9 Foto’s uploaden

De allerbelangrijkste stap in het hele proces? Je foto’s selecteren en uploaden! In tegenstelling tot sommige andere diensten kun je via de online editor van CEWE geen diensten koppelen. Dat betekent dus ook dat je eventuele foto’s uit clouddiensten of sociale netwerken eerst moet downloaden naar je computer. In tijden van allerlei inbreuken op de privacy kunnen we dat alleen maar toejuichen. In het kader ‘Foto’s naar je computer’ leggen we je haarfijn uit hoe je dat alsnog doet. Om foto’s van je computer naar CEWE te laden, klik je bovenaan op Foto’s selecteren en vervolgens navigeer je naar de juiste bestandslocatie. Selecteer de plaatjes die je in je album wilt, en upload ze naar CEWE. De miniaturen verschijnen bovenaan in de balk.

©PXimport

Foto’s naar je computer

Staan de foto’s die je in je album wilt, niet op je computer maar op je digitale camera of smartphone? Dan moet je ze eerst overzetten naar je computer. Dat kan op verschillende manieren. Gebruik je bijvoorbeeld een clouddienst zoals Dropbox of Google Foto’s om je afbeeldingen op je smartphone te back-uppen? Dan log je via de browser op je computer in op de clouddienst. Vervolgens download je de beelden die je nodig hebt. Gebruikte je een compact- of spiegelreflexcamera? Dan kun je het toestel met de meegeleverde kabel met je computer verbinden om ze op die manier te importeren. Desgewenst kun je ze nog bewerken, bijvoorbeeld bijsnijden, verscherpen of de belichting aanpassen.

©PXimport

10 Pagina’s schikken

Om een foto op een bepaalde pagina te plaatsen, sleep je de afbeelding vanuit de bovenbalk naar de gewenste pagina. Uiteraard kun je meerdere foto’s naar één pagina slepen. CEWE geeft die dan een standaardformaat. Via de knop Pagina bewerken kun je de afbeelding(en) zelf herschikken. Zodra je op een foto klikt, verschijnt er een geel kader. Met de rode knoppen pas je het formaat aan, met de blauwe pijlen roteer je een afbeelding. Het is eveneens mogelijk om een foto op de volledige pagina als achtergrond te gebruiken met de gelijknamige functie. Met de knop Laag kun je foto’s naar voren of achteren halen. Het prullenbakje dient natuurlijk voor het verwijderen van de foto van een pagina.

©PXimport

11 Foto-effecten

Zodra je een foto selecteert, verschijnt er onderaan in de balk ook de knop Foto effecten. Als je daarop klikt, krijg je helemaal onderaan in beeld drie nieuwe menu’s te zien: Sjablonen, Lijsten en Gekleurde randen. Het aantal mogelijkheden is erg uitgebreid. Zo kun je bijvoorbeeld een foto de vorm van een ster geven of een kader toevoegen. Met de knop Selecteer categorie kun je iets sneller filteren. Kies een effect en bevestig met Klaar. Let wel, spring niet té enthousiast met deze foto-effecten om. Overdaad schaadt en maakt van je fotoboek een kakofonie van allerlei vormen en effecten.

©PXimport

12 Lay-outs selecteren

Terwijl je een pagina schikt, zie je in de marge ook de knop Lay-outs. Dat is heel handig als je gebruik wilt maken van kant-en-klare sjablonen. In dat geval sleep je de foto’s simpelweg naar je pagina. Zijn er dat twee? Dan krijg je allerlei voorstellen van mogelijke pagina-indelingen met twee foto’s. Eén klik op een miniatuur volstaat om een preview van je pagina te krijgen. Staat je foto niet helemaal juist in het fotoframe? Plaats je muiscursor dan in het midden. Het handje verschijnt en je kunt de foto herpositioneren.

©PXimport

Er is ook een app!

Wil je je foto liever niet via de computer maken? Dat hoeft ook niet: CEWE heeft immers ook een gebruiksvriendelijke app waarmee je nagenoeg hetzelfde kunt doen. Die app is gratis beschikbaar voor zowel smartphones als tablets via de App Store en Play Store. Ook hier kies je eerst het formaat, de omslag en papiersoort om daarna foto’s te selecteren en te schikken op de verschillende pagina’s. Ideaal als je onderweg een album wilt ontwerpen en het niet nodig vindt om het resultaat eerst op een groot scherm te aanschouwen. Nog een voordeel: als je alle foto’s op je smartphone hebt staan, is deze app helemaal handig omdat je de beelden niet eerst naar je computer hoeft te kopiëren.

13 Cliparts toevoegen

Mogen er wat toeters en bellen bij? CEWE heeft heel wat illustraties die je gratis kunt gebruiken om je boek op te smukken. Klik op Cliparts links bovenaan en filter vervolgens door op Selecteer categorie te klikken. Hier vind je honderden tekeningen: van heel subtiel tot ontzettend opvallend. Ook hier volstaat het om een clipart naar een specifieke pagina te verslepen. In paginaweergave kun je de tekening nog roteren, verkleinen of vergroten enzovoort.

©PXimport

14 Achtergronden kiezen

Je kunt je fotoboek ook nog verfraaien door Achtergronden te gebruiken. Dat kon net al met je eigen foto, maar het kan ook met standaard-beelden. Klik op Selecteer categorie en daarna bijvoorbeeld op de categorie Scrap-ontwerp. Versleep een achtergrond naar je pagina om ‘m toe te voegen. Wil je dezelfde achtergrond op twee naast elkaar liggende pagina’s? Versleep de achtergrond dan twee keer, CEWE rekt hem dan automatisch uit. Een minpunt is wel dat je de transparantie niet kunt aanpassen.

15 Tekst toevoegen

Staan alle foto’s, cliparts en achtergronden op de juiste plaats? Eventueel kun je nog titels, bedenkingen of bijschriften toevoegen. Dat doe je pagina per pagina met de knop Tekst toevoegen. Nadat je de tekst hebt ingevoerd, kun je via Instellingen het Lettertype, Formaat & Stijl en de Tekstkleur aanpassen aan je eigen wensen. Bevestig met Klaar en sla je werk nog eens op met de knop Opslaan bovenaan in beeld.

©PXimport

16 Voorbeeld en bestellen

Heb je alle pagina’s onder handen genomen? Dan is het hoog tijd om het resultaat eens te bekijken. Klik op Voorbeeld om rustig door je fotoboek te bladeren. Als je tevreden bent met het resultaat, is het tijd om je fotoboek te bestellen. Klik rechtsboven op Sluit voorbeeld en ga verder met In het winkelmandje leggen. Je bent verplicht om je ontwerp nog één keer te controleren, kies na de laatste check Verder naar winkelmandje. Geef nog even aan hoeveel exemplaren je wenst en klik daarna op Verder. CEWE biedt diverse betaalmanieren aan: VISA, Mastercard, American Express, iDEAL en PayPal. Maak je keuze en voer alle nodige gegevens in. Enkele werkdagen later ligt je fotoboek op de deurmat.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: