Wifi-tips voor de expert (deel 1)

Zolang alles optimaal werkt, is een draadloos netwerk superhandig. Soms steken echter onverwachte problemen de kop op. Het kan lastig zijn een oplossing te vinden als je ergens vastzit of er iets fout loopt. In dit artikel bespreken we dan ook praktische wifi-tips en tools.

Automatisch overschakelen accesspoint

Voor het automatisch overschakelen op een ander accesspoint is het in de meeste gevallen aan te raden op alle accesspoints hetzelfde ssid in te stellen, net als dezelfde encryptiestandaard en hetzelfde wachtwoord. Stel elk accesspoint echter in op een (zo) verschillend (mogelijk) kanaal. Wanneer je je nu naar het andere accesspoint gaat, zal een client die continu checkt of er accesspoints met hetzelfde ssid in de nabijheid zijn dankzij het sterkste signaal automatisch overschakelen naar dat accesspoint.

Afhankelijk van de draadloze netwerkadapter op je laptop kun je dat automatisch overschakelen ook iets sneller laten verlopen. Open Apparaatbeheer (devmgmt.msc) en roep het eigenschappenvenster van je draadloze netwerkadapter op. Met wat geluk tref je op het tabblad Geavanceerd de optie Roaming aggressiveness. Ga na wat er gebeurt als je die op een iets hogere waarde instelt.

Op een Android-toestel kun je de installatie van de gratis app Wifi Roaming Fix overwegen, die iets soortgelijks doet.

Tweede router in brugmodus

Het inzetten van een oude router om het draadloze bereik te vergroten is een goed idee. Dat gaat het makkelijkst als je tweede router een bridge- of repeater-modus ondersteunt, maar je kunt de tweede router ook zo instellen dat die als een draadloos accesspoint fungeert. De eenvoudigste opzet is die waarbij je een lan-poort op elk van beide routers via een utp-kabel (en een switch) met elkaar verbindt.

Je zorgt er tevens voor dat het ip-adres van de tweede router, die niet rechtstreeks met je modem is verbonden, binnen hetzelfde subnet ligt als dat van je eerste router – bijvoorbeeld 192.168.0.200 wanneer router 1 als lan-ip-adres 192.168.0.1 heeft. Let er wel op dat het adres dat je aan router 2 geeft niet binnen het dhcp-bereik van router 1 valt. Je geeft beide wel hetzelfde subnetmasker mee (wellicht 255.255.255.0 of /24). Schakel bovendien de dhcp-service op router 2 uit.

Wifi-tips voor de expert (deel 1)-18634317

© PXimport

Netwerk beheren met Spiceworks

Spiceworks mag je gerust een complete netwerksuite noemen. Het programma is niet alleen in staat je netwerkapparatuur gedetailleerd te inventariseren, maar kan die tevens monitoren. Er zit zelfs een heuse helpdeskmodule bij, evenals een mdm-tool (mobile device management). Spiceworks laat zich vanuit een geïntegreerde webserver bedienen, maar werkt wel agentless: je hoeft dus geen clientmodule op je netwerktoestellen te installeren.

Spiceworks geeft onder meer informatie over actieve services, geïnstalleerde software, hotfixes en zelfs de status van printertoners. Er zijn ook uitgebreide rapportages en je krijgt zelfs een bericht als bijvoorbeeld een schijf is volgelopen of een antiviruspakket verouderd is.

Wifi-tips

© PXimport

Optimale positie router of accesspoint

Om uit te vissen waar je je draadloze router of accesspoint het best kunt plaatsen, kun je een ‘site survey’ uitvoeren, bijvoorbeeld met het gratis Ekahau Heatmapper of met de betaalde variant van NetSpot.

Het komt erop neer dat je de software op een laptop installeert, waarna je door je woning wandelt en veelvuldig je actuele locatie aanduidt. Na afloop geeft de tool de sterkte van het wifi-signaal op al die locaties weer (‘heatmap’). Herhaal deze procedure nadat je bijvoorbeeld de router of het accesspoint hebt verplaatst, zodat je weer de optimale positie kunt bepalen.

Overigens moet je wel weten dat een draadloze router een min of meer bolvormig signaal in nagenoeg alle richtingen uitzendt, zodat er doorgaans heel wat signalen verloren gaan. Ben je van plan een 802.11ac-router aan te schaffen, dan kun je een model met ‘beamforming’ overwegen. Die stuurt de signalen dan automatisch zo veel mogelijk richting je (ac-)clients.

Wat trouwens de beste positie voor de routerantennes betreft: daar kunnen we helaas geen eenduidig op geven, zoals hier ook wel blijkt uit.

Wifi-tips

© PXimport

Verkeerd verbonden?

Lukt het opeens niet meer om een wifi-apparaat met je draadloze netwerk te verbinden? Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de netwerkconfiguratie van het apparaat om een of andere reden opnieuw is geïnitialiseerd. Dat maakt het natuurlijk ook lastig om je draadloze printer te bereiken. In dat geval verbind je die met de usb-poort van je pc, waarna je het apparaat met de tools die de fabrikant beschikbaar heeft gesteld of via je browser alsnog probeert te bereiken.

Ga in dat geval na wat het standaard ip-adres van het toestel is of maak gebruik van een gratis tool als Angry IP Scanner (voor Windows, MacOS of Linux) of de mobiele Android-app Fing om het ip-adres van de toestellen binnen je netwerk te achterhalen. Daarna is het slechts een kwestie van opnieuw de juiste netwerkinstellingen vastleggen. Eventueel laat je de printer het wifi-netwerk even tijdelijk vergeten, waarna je het opnieuw probeert.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten