ID.nl logo
Veilig internetbankieren doe je zo
© PXimport
Huis

Veilig internetbankieren doe je zo

Het is zo handig om je bankzaken vanaf je pc of smartphone te doen, dat je al snel niet meer zonder kunt. Er kleven echter risico's aan internetbankieren die je bovendien geld kunnen kosten. Waar moet je op letten bij internetbankieren en hoe wapen je je tegen de gevaren?

01 Bankieren via internet

Niet zo heel lang geleden was in elk dorp minstens één bank gevestigd en regelde je de bankzaken daar aan de balie. Die situatie is echter radicaal veranderd. De banken hebben hun dienstverlening verregaand gedigitaliseerd en de klant verwacht inmiddels ook gewoon altijd en overal zijn bankzaken te kunnen regelen. Deze nieuwe manier van bankieren heeft echter een prijs, want als internetklant ben je ineens mede verantwoordelijk voor het beveiligen van j eigen bankzaken.

©PXimport

Altijd en overal de bankzaken regelen is het motto van het moderne bankieren.

02 Phishing

Phishing is een van drie belangrijkste bedreigingen bij internetbankieren. Bij phishing probeert de crimineel je inloggegevens voor internetbankieren te bemachtigen. Je ontvangt bijvoorbeeld een e-mail waarin de bank je vraagt om in te loggen op de website omdat er iets mis dreigt te gaan. De link naar de site van de bank staat er al bij, even klikken en opgelost.

Niet doen! Die mail komt niet van je bank. En de website waar de link naartoe leidt, is ook niet de site van de bank, maar een gehaaide kopie. Let je niet op en log je in, dan vangt de crimineel je inloggegevens af en gebruikt die om je rekening te plunderen.

Phishing bestrijd je met antimalware-software, een spamfilter en door zelf goed op te letten. Neem bij twijfel zelf contact op met de bank. Een eenvoudige methode is ook nooit de link naar de bank uit een mailbericht te gebruiken, maar het goede adres te gebruiken dat je bij de bladwijzers van je browser hebt gezet.

©PXimport

Plaats de muis stil boven een link in een mogelijke phishing-mail om de onderliggende url zichtbaar te maken.

Phishing-mails herkennen en afhandelen

Een phishing-mail kan er heel echt uitzien, net als de bijbehorende website. Toch zijn phishing-mails door goed op te letten prima van echte berichten te ondersteunden. Een phishing-bericht is zelden aan jou persoonlijk gericht, maar heeft een algemene aanhef ('Geachte klant' of zelfs 'Lieve klant').

De tekst bevat vaak taal- en schrijffouten en in het bericht wordt je gevraagd een handeling uit te voeren waarvoor je moet inloggen op de website van de bank, terwijl banken een dergelijke actie nooit per e-mail aan je vragen.

En weliswaar wijst de snelkoppeling in het bericht ogenschijnlijk naar de website van je bank, de onderliggende url doet dat niet. Zet de muis stil boven de koppeling in het mailbericht om de url te controleren.

03 Financiële malware

Criminelen gebruiken steeds vaker malware voor fraude met internetbankieren. Het bekendste voorbeeld is Zeus. Staat Zeus op je computer dan wacht het tot je gaat internetbankieren en kaapt dan je sessie met de bank.

Er bestaan meerdere varianten van Zeus, sommige die je inloggegevens kopiëren en meer geavanceerde die in de browser de webpagina van je bank aanpassen ('man-in-the-browser') om de gegevens te bemachtigen.

04 Social engineering

Bij social engineering probeert de crimineel informatie van je los te krijgen door het je gewoon te vragen. Een voorbeeld dat de laatste tijd vaak voorkomt, is dat je gebeld wordt door 'Microsoft' met de melding dat je computer niet veilig is. Maar hulp is onderweg, er staat een 'update' voor je klaar. Die update is geen update maar malware.

Het belangrijkste wapen tegen social engineering is achterdocht, wees je bewust dat het altijd kan gebeuren. Daarnaast is het verstandig wanneer je gebeld wordt door iemand die claimt van de bank of van 'Microsoft' te zijn, om het nummer te vragen waarop je hen kunt terugbellen en daarna de verbinding te verbreken. Vaak zal men dat nummer niet willen geven of wanneer je het belt, klopt het niet. Je kunt natuurlijk ook altijd zelf contact opnemen met je bank en daarvoor zelf het juiste telefoonnummer opzoeken.

Minder schade door fraude internetbankieren?

Terwijl iedereen zich zorgen maakt over fraude met internetbankieren rapporteert de Nederlandse Vereniging van Banken ineens een 'scherpe daling'. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is de fraude met internetbankieren in de tweede helft van 2012 met 60% gedaald ten opzichte van het eerste halfjaar van 2012. Het schadebedrag daalde van 24,8 miljoen naar 10 miljoen euro. Het is voor het eerst sinds de NVB fraudecijfers bekend maakt dat er sprake is van een daling, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken.

Beveiligingsexpert Eddie Willems van G Data zet zijn vraagtekens bij de gerapporteerde daling. "De banken hebben hun rekenmethode aangepast. Men rapporteert nu alleen de schade na recuperatie, maar wordt dus gestolen geld gelokaliseerd en teruggehaald, dan telt die niet meer mee. Ook worden gevallen waarin de bank de klant nalatigheid verwijt en dus de schade niet vergoed, niet meer meegerekend. Omdat dit laatste steeds meer gebeurt, valt dus ook een steeds groter bedrag buiten de officieel gerapporteerde fraude. Terwijl voor consumenten juist de schade die men niet vergoed krijgt, de echte schade is!"

05 Software updaten

Een bijgewerkte pc is een belangrijk wapen in de strijd tegen fraude met internetbankieren. Start Windows Update via het Startmenu of via Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Windows Update. Gebruik je Windows 8 dan vind je Windows Update als onderdeel van de PC-instellingen in het Charms-menu dat je opent via Windows-toets+C.

Klik op Kies belangrijk updates om te installeren of installeer optionele updates om het echte Windows Update-scherm te krijgen. Installeer alle updates. Herhaal het updaten tot er geen updates meer beschikbaar zijn. Controleer ook of updates automatisch worden geïnstalleerd. Klik op Instellingen wijzigen en controleer dat Updates automatisch installeren is ingeschakeld, evenals de optie Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijk updates.

©PXimport

Installeer alle beschikbare Windows Updates voor je pc en laat ze ook automatisch installeren.

Nieuwere versies van Windows hebben de meest geavanceerde beveiligingstechnieken aan boord. Met Windows XP (en eigenlijk ook wel Vista) is internetbankieren onverantwoord, zelfs al zijn alle updates geïnstalleerd. Upgraden naar Windows 7 (of liever nog 8) is aan te bevelen wanneer je met die pc wilt internetbankieren.

©PXimport

Nieuwere versies van Windows bevatten belangrijke beveiligingstechnieken die in oudere versies van het besturingssysteem ontbreken.

Windows is echter niet de meest misbruikte software, dat zijn applicaties zoals de browser en Adobe Reader. Ook die moet je dus up-to-date houden. Installeer de nieuwste versie en schakel automatisch updaten in als die mogelijkheid er is. Eventueel check je met een programma als FileHippo Update Checker (http://ct.link.ctw.nl/fhc) welke programma's nog een update nodig hebben.

Nalatig? Dan is de schade voor jou!

Wat gebeurt er als je slachtoffer wordt van fraude bij internetbankieren? Wij vroegen het de persvoorlichter Kees Nanninga van de Rabobank. Volgens hem wordt schade door fraude bij internetbankieren vergoed wanneer de klant zorgvuldig handelde. "Doet de klant dat echter niet, bijvoorbeeld doordat toegangs- of signeercodes zijn gedeeld, dan kan de bank ook besluiten de schade niet te vergoeden."

Belangrijk is dat de klant schade zo snel mogelijk meldt. Reageert de bank vervolgens niet adequaat dan kan bijvoorbeeld alsnog besloten worden tot geheel of gedeeltelijke vergoeding van de schade. Schade die klanten lijden als gevolg van malware wordt vergoed. "Deze regels heeft de Rabobank in 2010 opgesteld, maar de uiteindelijke afweging gebeurt door de lokale Rabobank. Zij kunnen het beste beoordelen of er sprake is van bijvoorbeeld een schrijnend geval of onzorgvuldig handelen door medewerkers van die bank. Ook is er een commissie waar de lokale Rabobank advies kan vragen."

Ben je geen klant van de Rabobank? Vraag dan jouw bank naar hun beleid inzake aansprakelijkheid voor schade door fraude bij internetbankieren.

06 De bezem door je systeem

Software die niet op de pc staat, kan niet misbruikt worden en dus is het aan te raden software die je niet of weinig gebruikt te verwijderen. Klik op Start / Configuratiescherm / Programma's / Een programma verwijderen. Selecteer in het overzicht van geïnstalleerde programma's de software die je niet meer gebruikt. Klik bij elk op Verwijderen.

Gebruik je Java: let er dan op dat er van Java meerdere versies tegelijk geïnstalleerd kunnen zijn. Laat alleen de nieuwste versie staan. Informatie en de nieuwste Java-versie vind je op www.java.com. Weet je helemaal niet waarom Java eventueel op de pc staat, verwijder het dan helemaal.

©PXimport

Verwijder in elk geval de programma's waarvan je je niet meer kunt herinneren dat je die voor het laatst gebruikt hebt.

07 Gebruik antivirus

Malware wordt vooral via geïnfecteerde websites verspreid zonder dat je daar iets van merkt. Opletten en alleen vertrouwde sites bezoeken is niet voldoende, ook die laatste kunnen misbruikt worden voor het verspreiden van malware.

Je hebt software nodig die continu de pc controleert op en met je meekijkt naar inkomende en uitgaande berichten. Antivirussoftware doet dat. Installeer daarom een antiviruspakket en laat deze zich automatisch updaten met de nieuwste antivirushandtekeningen zodat het malware zo snel mogelijk herkent en kan bestrijden.

©PXimport

Alleen goede antivirussoftware is niet voldoende, de software moet volledig bijgewerkt zijn om je pc echt te beveiligen.

08 Dubbelcheck met extra opruimers

Een extra controle kan bij malware nooit kwaad. Scan de pc regelmatig met een los opschoonprogramma zoals Hitman Pro, Malwarebytes, McAfee Stinger of Kaspersky Security Scan. Met Google zijn deze snel gevonden, maar let er bij het downloaden op dat je de originele site van het product gebruikt.

Start de scanner en laat deze de pc zo volledig mogelijk scannen. De meeste van deze tools hoef je niet te installeren. Je kunt ze dus ook op usb-geheugenstick zetten om een verdachte pc te controleren. Omdat veel gehackte sites malware verspreiden via het advertentienetwerk is het tevens aan te raden een ad-blocker in je browser te installeren.

©PXimport

Met een stand-alone-scanner als McAfee Stinger controleer je de pc op malware.

Antivirus met extraatje

Een toenemend aantal antivirusproducten biedt extra voorzieningen om internetbankieren veilig te maken. F-Secure Internet Security heeft extra beveiliging in de vorm van 'Banking Protection': dit sluit wanneer je begint met internetbankieren alle andere netwerkverbindingen. G Data biedt BankGuard, wat actief het Windows Register controleert, specifiek de delen die de versleuteling van het verkeer tussen pc en bank regelen. McAfee biedt bij al zijn producten SiteAdvisor, dat phishing-sites blokkeert. Tot slot biedt Kaspersky in alle producten Veilig Bankieren, dat start een extra veilige browsersessie zodra een site voor internetbankieren wordt geopend. Dit voorkomt misbruik door malware. Keyloggers kunnen worden omzeild door bij het inloggen het virtuele toetsenbord van Kaspersky te gebruiken in plaats van het echte.

©PXimport

Kaspersky biedt een aparte module voor veilig bankieren.

09 Meerdere gebruikersaccounts

Maak tenminste twee gebruikersaccounts aan op je pc, één met alle rechten en één met weinig. De laatste gebruik je zoveel mogelijk, de eerste juist zo min mogelijk. Omdat je vermoedelijk al een account met je eigen naam hebt dat dus ook alle rechten heeft, maak je eerst een extra beheerderaccount.

Open het Configuratiescherm en klik op Gebruikersaccounts toevoegen of verwijderen / Een nieuwe account maken. Geef het account een naam en selecteer Administrator. Klik op Account maken. Klik nu op het nieuwe account in het overzicht en kies Een wachtwoord instellen. Typ tweemaal het wachtwoord en klik op Wachtwoord instellen.

Klik nu op Start / Afmelden en log in met het nieuwe account. Open weer het Configuratiescherm en klik op Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht, Gebruikersaccounts. Klik op Een ander account beheren en selecteer je oorspronkelijke account. Kies de optie Het accounttype wijzigen en verander het in Standaardgebruiker. Log nu weer uit en daarna in met het oorspronkelijke account.

©PXimport

Gebruik de computer altijd met een account zonder de rechten van een administrator.

10 Gebruik UAC

Gebruikersaccountbeheer (UAC) maakt het computeren met meerdere accounts gemakkelijker. Bovendien maakt het de pc veiliger doordat het een waarschuwing toont wanneer een wijziging op de pc wordt doorgevoerd. Dat venster vertelt je over de wijziging en vraagt of je daarmee akkoord gaat.

Doordat je nu de pc gebruikt zonder de rechten van een administrator moet je elke wijziging bewust toestaan, en vallen wijzigingen of acties van malware direct op. Controleer de instelling ervan via Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Onderhoudscentrum / Instellingen voor Gebruikersaccountbeheer wijzigen. Kies voor Standaard en liefst voor het Altijd weergeven van meldingen.

©PXimport

Gebruikersaccountbeheer is een handig extra hulpmiddel dat de mogelijkheid van malware op het infecteren van de pc verkleint.

11 Vertrouwde wifi-netwerken

Wil je internetbankieren via een draadloos netwerk, zorg dan dat dit netwerk maximaal beveiligd is. Maak je eigen wifi-netwerk veilig door WPA- of WPA2-versleuteling in te schakelen en een lastige sleutel te gebruiken.

Log in op de router en kijk bij Draadloos / Beveiliging. Daar moet de Beveiligingsmodus of Versleuteling op WPA/WPA2 staan met een wachtwoord van liefst minimaal 15 tekens. Verander dit wachtwoord ook zeker eens per jaar om ongenode gasten weer buiten te sluiten.

Ben je buitenshuis of op vakantie, dan is het aanlokkelijk het dure en soms trage mobiele internet te wisselen voor een open wifi-verbinding. Beter doe je dat niet, want het netwerk kan er juist voor zijn opgezet om je inloggegevens af te vangen. Gebruik dus onderweg alleen 3G en wifi-netwerken waarvan je de eigenaar kent en die beveiligd zijn met WPA of WPA2.

©PXimport

Zowel uit als thuis alleen internetbankieren via goed beveiligde en bekende wifi-netwerken.

12 Controleer site en verbinding

Bij het internetbankieren is het belangrijk de verbinding en de website te controleren. Dat doe je in de adresbalk van de browser. De verbinding moet beginnen met 'https' en niet 'http', en daarbij moet een slotje staan. Klik op het slot om extra informatie over de website.

Belangrijk is dat het certificaat is geverifieerd. Klik in Chrome op het slot en dan op het tabblad Verbinding om informatie over het certificaat te zien. In Internet Explorer staat het slot achteraan de adresbalk. Ook daar kan je erop klikken om het te controleren, klik dan op Certificaten weergeven.

©PXimport

Controleer de verbinding en de website voordat je inlogt bij de bank.

13 Een mobiele veilige omgeving

Zonder eigen pc is het lastig veilig internetbankieren. Als oplossing kan je een onbekende pc booten met een zelfgemaakte en dus veilige opstartbare Linux usb-stick. Om Ubuntu op een usb-geheugenstick te zetten, download je eerst de usb-installer via http://ct.link.ctw.nl/pus. Download dan het iso-bestand van de Ubuntu-versie via www.ubuntu.com.

Start dan de Universal USB Installer en selecteer het iso-bestand en de usb-geheugenstick. Klik op Create en even later heb je een opstartbare usb-stick waarmee je een vreemde pc kunt opstarten voor internetbankieren.

©PXimport

Door een onbekende pc te booten met Linux vanaf een eigen opstartstick, omzeil je veel van de gevaren voor internetbankieren.

Bankieren vanaf de smartphone

De smartphone is de nieuwe pc en dus handig voor internetbankieren. Banken introduceren in hoog tempo apps waarmee je dat kunt. Maar is de smartphone wel veilig genoeg voor internetbankieren? De meningen daarover zijn verdeeld. Vooral Android wordt als onbetrouwbaar beschouwd: het is het mobiele platform waar verreweg de meeste malware voor verschijnt, terwijl beveiligingsmogelijkheden beperkt zijn.

Wat je wel kunt doen, is voor internetbankieren liever 3G dan onbekende wifi-netwerken gebruiken. En een antivirus-app of ander een beveiligingsprogramma installeren dat phishing-websites blokkeert. Installeer apps voor internetbankieren alleen uit de officiële app-store en laat de app je inloggegevens niet onthouden, maar voer ze telkens nieuw in.

Gebruikt je bank twee-factor-authenticatie door een sms met een code te sturen, gebruik dan niet dezelfde telefoon voor de authenticatie als voor internetbankieren. Zorg bovendien voor een app waarmee je je smartphone op afstand kunt wissen (bijvoorbeeld Cerberus) in geval van verlies of diefstal.

©PXimport

Phishing is ook op je mobiele apparaat een bedreiging. Gebruik zeker geen open wifi-netwerk.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.

▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.