ID.nl logo
Veilig internetbankieren doe je zo
© PXimport
Huis

Veilig internetbankieren doe je zo

Het is zo handig om je bankzaken vanaf je pc of smartphone te doen, dat je al snel niet meer zonder kunt. Er kleven echter risico's aan internetbankieren die je bovendien geld kunnen kosten. Waar moet je op letten bij internetbankieren en hoe wapen je je tegen de gevaren?

01 Bankieren via internet

Niet zo heel lang geleden was in elk dorp minstens één bank gevestigd en regelde je de bankzaken daar aan de balie. Die situatie is echter radicaal veranderd. De banken hebben hun dienstverlening verregaand gedigitaliseerd en de klant verwacht inmiddels ook gewoon altijd en overal zijn bankzaken te kunnen regelen. Deze nieuwe manier van bankieren heeft echter een prijs, want als internetklant ben je ineens mede verantwoordelijk voor het beveiligen van j eigen bankzaken.

©PXimport

Altijd en overal de bankzaken regelen is het motto van het moderne bankieren.

02 Phishing

Phishing is een van drie belangrijkste bedreigingen bij internetbankieren. Bij phishing probeert de crimineel je inloggegevens voor internetbankieren te bemachtigen. Je ontvangt bijvoorbeeld een e-mail waarin de bank je vraagt om in te loggen op de website omdat er iets mis dreigt te gaan. De link naar de site van de bank staat er al bij, even klikken en opgelost.

Niet doen! Die mail komt niet van je bank. En de website waar de link naartoe leidt, is ook niet de site van de bank, maar een gehaaide kopie. Let je niet op en log je in, dan vangt de crimineel je inloggegevens af en gebruikt die om je rekening te plunderen.

Phishing bestrijd je met antimalware-software, een spamfilter en door zelf goed op te letten. Neem bij twijfel zelf contact op met de bank. Een eenvoudige methode is ook nooit de link naar de bank uit een mailbericht te gebruiken, maar het goede adres te gebruiken dat je bij de bladwijzers van je browser hebt gezet.

©PXimport

Plaats de muis stil boven een link in een mogelijke phishing-mail om de onderliggende url zichtbaar te maken.

Phishing-mails herkennen en afhandelen

Een phishing-mail kan er heel echt uitzien, net als de bijbehorende website. Toch zijn phishing-mails door goed op te letten prima van echte berichten te ondersteunden. Een phishing-bericht is zelden aan jou persoonlijk gericht, maar heeft een algemene aanhef ('Geachte klant' of zelfs 'Lieve klant').

De tekst bevat vaak taal- en schrijffouten en in het bericht wordt je gevraagd een handeling uit te voeren waarvoor je moet inloggen op de website van de bank, terwijl banken een dergelijke actie nooit per e-mail aan je vragen.

En weliswaar wijst de snelkoppeling in het bericht ogenschijnlijk naar de website van je bank, de onderliggende url doet dat niet. Zet de muis stil boven de koppeling in het mailbericht om de url te controleren.

03 Financiële malware

Criminelen gebruiken steeds vaker malware voor fraude met internetbankieren. Het bekendste voorbeeld is Zeus. Staat Zeus op je computer dan wacht het tot je gaat internetbankieren en kaapt dan je sessie met de bank.

Er bestaan meerdere varianten van Zeus, sommige die je inloggegevens kopiëren en meer geavanceerde die in de browser de webpagina van je bank aanpassen ('man-in-the-browser') om de gegevens te bemachtigen.

04 Social engineering

Bij social engineering probeert de crimineel informatie van je los te krijgen door het je gewoon te vragen. Een voorbeeld dat de laatste tijd vaak voorkomt, is dat je gebeld wordt door 'Microsoft' met de melding dat je computer niet veilig is. Maar hulp is onderweg, er staat een 'update' voor je klaar. Die update is geen update maar malware.

Het belangrijkste wapen tegen social engineering is achterdocht, wees je bewust dat het altijd kan gebeuren. Daarnaast is het verstandig wanneer je gebeld wordt door iemand die claimt van de bank of van 'Microsoft' te zijn, om het nummer te vragen waarop je hen kunt terugbellen en daarna de verbinding te verbreken. Vaak zal men dat nummer niet willen geven of wanneer je het belt, klopt het niet. Je kunt natuurlijk ook altijd zelf contact opnemen met je bank en daarvoor zelf het juiste telefoonnummer opzoeken.

Minder schade door fraude internetbankieren?

Terwijl iedereen zich zorgen maakt over fraude met internetbankieren rapporteert de Nederlandse Vereniging van Banken ineens een 'scherpe daling'. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is de fraude met internetbankieren in de tweede helft van 2012 met 60% gedaald ten opzichte van het eerste halfjaar van 2012. Het schadebedrag daalde van 24,8 miljoen naar 10 miljoen euro. Het is voor het eerst sinds de NVB fraudecijfers bekend maakt dat er sprake is van een daling, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken.

Beveiligingsexpert Eddie Willems van G Data zet zijn vraagtekens bij de gerapporteerde daling. "De banken hebben hun rekenmethode aangepast. Men rapporteert nu alleen de schade na recuperatie, maar wordt dus gestolen geld gelokaliseerd en teruggehaald, dan telt die niet meer mee. Ook worden gevallen waarin de bank de klant nalatigheid verwijt en dus de schade niet vergoed, niet meer meegerekend. Omdat dit laatste steeds meer gebeurt, valt dus ook een steeds groter bedrag buiten de officieel gerapporteerde fraude. Terwijl voor consumenten juist de schade die men niet vergoed krijgt, de echte schade is!"

05 Software updaten

Een bijgewerkte pc is een belangrijk wapen in de strijd tegen fraude met internetbankieren. Start Windows Update via het Startmenu of via Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Windows Update. Gebruik je Windows 8 dan vind je Windows Update als onderdeel van de PC-instellingen in het Charms-menu dat je opent via Windows-toets+C.

Klik op Kies belangrijk updates om te installeren of installeer optionele updates om het echte Windows Update-scherm te krijgen. Installeer alle updates. Herhaal het updaten tot er geen updates meer beschikbaar zijn. Controleer ook of updates automatisch worden geïnstalleerd. Klik op Instellingen wijzigen en controleer dat Updates automatisch installeren is ingeschakeld, evenals de optie Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijk updates.

©PXimport

Installeer alle beschikbare Windows Updates voor je pc en laat ze ook automatisch installeren.

Nieuwere versies van Windows hebben de meest geavanceerde beveiligingstechnieken aan boord. Met Windows XP (en eigenlijk ook wel Vista) is internetbankieren onverantwoord, zelfs al zijn alle updates geïnstalleerd. Upgraden naar Windows 7 (of liever nog 8) is aan te bevelen wanneer je met die pc wilt internetbankieren.

©PXimport

Nieuwere versies van Windows bevatten belangrijke beveiligingstechnieken die in oudere versies van het besturingssysteem ontbreken.

Windows is echter niet de meest misbruikte software, dat zijn applicaties zoals de browser en Adobe Reader. Ook die moet je dus up-to-date houden. Installeer de nieuwste versie en schakel automatisch updaten in als die mogelijkheid er is. Eventueel check je met een programma als FileHippo Update Checker (http://ct.link.ctw.nl/fhc) welke programma's nog een update nodig hebben.

Nalatig? Dan is de schade voor jou!

Wat gebeurt er als je slachtoffer wordt van fraude bij internetbankieren? Wij vroegen het de persvoorlichter Kees Nanninga van de Rabobank. Volgens hem wordt schade door fraude bij internetbankieren vergoed wanneer de klant zorgvuldig handelde. "Doet de klant dat echter niet, bijvoorbeeld doordat toegangs- of signeercodes zijn gedeeld, dan kan de bank ook besluiten de schade niet te vergoeden."

Belangrijk is dat de klant schade zo snel mogelijk meldt. Reageert de bank vervolgens niet adequaat dan kan bijvoorbeeld alsnog besloten worden tot geheel of gedeeltelijke vergoeding van de schade. Schade die klanten lijden als gevolg van malware wordt vergoed. "Deze regels heeft de Rabobank in 2010 opgesteld, maar de uiteindelijke afweging gebeurt door de lokale Rabobank. Zij kunnen het beste beoordelen of er sprake is van bijvoorbeeld een schrijnend geval of onzorgvuldig handelen door medewerkers van die bank. Ook is er een commissie waar de lokale Rabobank advies kan vragen."

Ben je geen klant van de Rabobank? Vraag dan jouw bank naar hun beleid inzake aansprakelijkheid voor schade door fraude bij internetbankieren.

06 De bezem door je systeem

Software die niet op de pc staat, kan niet misbruikt worden en dus is het aan te raden software die je niet of weinig gebruikt te verwijderen. Klik op Start / Configuratiescherm / Programma's / Een programma verwijderen. Selecteer in het overzicht van geïnstalleerde programma's de software die je niet meer gebruikt. Klik bij elk op Verwijderen.

Gebruik je Java: let er dan op dat er van Java meerdere versies tegelijk geïnstalleerd kunnen zijn. Laat alleen de nieuwste versie staan. Informatie en de nieuwste Java-versie vind je op www.java.com. Weet je helemaal niet waarom Java eventueel op de pc staat, verwijder het dan helemaal.

©PXimport

Verwijder in elk geval de programma's waarvan je je niet meer kunt herinneren dat je die voor het laatst gebruikt hebt.

07 Gebruik antivirus

Malware wordt vooral via geïnfecteerde websites verspreid zonder dat je daar iets van merkt. Opletten en alleen vertrouwde sites bezoeken is niet voldoende, ook die laatste kunnen misbruikt worden voor het verspreiden van malware.

Je hebt software nodig die continu de pc controleert op en met je meekijkt naar inkomende en uitgaande berichten. Antivirussoftware doet dat. Installeer daarom een antiviruspakket en laat deze zich automatisch updaten met de nieuwste antivirushandtekeningen zodat het malware zo snel mogelijk herkent en kan bestrijden.

©PXimport

Alleen goede antivirussoftware is niet voldoende, de software moet volledig bijgewerkt zijn om je pc echt te beveiligen.

08 Dubbelcheck met extra opruimers

Een extra controle kan bij malware nooit kwaad. Scan de pc regelmatig met een los opschoonprogramma zoals Hitman Pro, Malwarebytes, McAfee Stinger of Kaspersky Security Scan. Met Google zijn deze snel gevonden, maar let er bij het downloaden op dat je de originele site van het product gebruikt.

Start de scanner en laat deze de pc zo volledig mogelijk scannen. De meeste van deze tools hoef je niet te installeren. Je kunt ze dus ook op usb-geheugenstick zetten om een verdachte pc te controleren. Omdat veel gehackte sites malware verspreiden via het advertentienetwerk is het tevens aan te raden een ad-blocker in je browser te installeren.

©PXimport

Met een stand-alone-scanner als McAfee Stinger controleer je de pc op malware.

Antivirus met extraatje

Een toenemend aantal antivirusproducten biedt extra voorzieningen om internetbankieren veilig te maken. F-Secure Internet Security heeft extra beveiliging in de vorm van 'Banking Protection': dit sluit wanneer je begint met internetbankieren alle andere netwerkverbindingen. G Data biedt BankGuard, wat actief het Windows Register controleert, specifiek de delen die de versleuteling van het verkeer tussen pc en bank regelen. McAfee biedt bij al zijn producten SiteAdvisor, dat phishing-sites blokkeert. Tot slot biedt Kaspersky in alle producten Veilig Bankieren, dat start een extra veilige browsersessie zodra een site voor internetbankieren wordt geopend. Dit voorkomt misbruik door malware. Keyloggers kunnen worden omzeild door bij het inloggen het virtuele toetsenbord van Kaspersky te gebruiken in plaats van het echte.

©PXimport

Kaspersky biedt een aparte module voor veilig bankieren.

09 Meerdere gebruikersaccounts

Maak tenminste twee gebruikersaccounts aan op je pc, één met alle rechten en één met weinig. De laatste gebruik je zoveel mogelijk, de eerste juist zo min mogelijk. Omdat je vermoedelijk al een account met je eigen naam hebt dat dus ook alle rechten heeft, maak je eerst een extra beheerderaccount.

Open het Configuratiescherm en klik op Gebruikersaccounts toevoegen of verwijderen / Een nieuwe account maken. Geef het account een naam en selecteer Administrator. Klik op Account maken. Klik nu op het nieuwe account in het overzicht en kies Een wachtwoord instellen. Typ tweemaal het wachtwoord en klik op Wachtwoord instellen.

Klik nu op Start / Afmelden en log in met het nieuwe account. Open weer het Configuratiescherm en klik op Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht, Gebruikersaccounts. Klik op Een ander account beheren en selecteer je oorspronkelijke account. Kies de optie Het accounttype wijzigen en verander het in Standaardgebruiker. Log nu weer uit en daarna in met het oorspronkelijke account.

©PXimport

Gebruik de computer altijd met een account zonder de rechten van een administrator.

10 Gebruik UAC

Gebruikersaccountbeheer (UAC) maakt het computeren met meerdere accounts gemakkelijker. Bovendien maakt het de pc veiliger doordat het een waarschuwing toont wanneer een wijziging op de pc wordt doorgevoerd. Dat venster vertelt je over de wijziging en vraagt of je daarmee akkoord gaat.

Doordat je nu de pc gebruikt zonder de rechten van een administrator moet je elke wijziging bewust toestaan, en vallen wijzigingen of acties van malware direct op. Controleer de instelling ervan via Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Onderhoudscentrum / Instellingen voor Gebruikersaccountbeheer wijzigen. Kies voor Standaard en liefst voor het Altijd weergeven van meldingen.

©PXimport

Gebruikersaccountbeheer is een handig extra hulpmiddel dat de mogelijkheid van malware op het infecteren van de pc verkleint.

11 Vertrouwde wifi-netwerken

Wil je internetbankieren via een draadloos netwerk, zorg dan dat dit netwerk maximaal beveiligd is. Maak je eigen wifi-netwerk veilig door WPA- of WPA2-versleuteling in te schakelen en een lastige sleutel te gebruiken.

Log in op de router en kijk bij Draadloos / Beveiliging. Daar moet de Beveiligingsmodus of Versleuteling op WPA/WPA2 staan met een wachtwoord van liefst minimaal 15 tekens. Verander dit wachtwoord ook zeker eens per jaar om ongenode gasten weer buiten te sluiten.

Ben je buitenshuis of op vakantie, dan is het aanlokkelijk het dure en soms trage mobiele internet te wisselen voor een open wifi-verbinding. Beter doe je dat niet, want het netwerk kan er juist voor zijn opgezet om je inloggegevens af te vangen. Gebruik dus onderweg alleen 3G en wifi-netwerken waarvan je de eigenaar kent en die beveiligd zijn met WPA of WPA2.

©PXimport

Zowel uit als thuis alleen internetbankieren via goed beveiligde en bekende wifi-netwerken.

12 Controleer site en verbinding

Bij het internetbankieren is het belangrijk de verbinding en de website te controleren. Dat doe je in de adresbalk van de browser. De verbinding moet beginnen met 'https' en niet 'http', en daarbij moet een slotje staan. Klik op het slot om extra informatie over de website.

Belangrijk is dat het certificaat is geverifieerd. Klik in Chrome op het slot en dan op het tabblad Verbinding om informatie over het certificaat te zien. In Internet Explorer staat het slot achteraan de adresbalk. Ook daar kan je erop klikken om het te controleren, klik dan op Certificaten weergeven.

©PXimport

Controleer de verbinding en de website voordat je inlogt bij de bank.

13 Een mobiele veilige omgeving

Zonder eigen pc is het lastig veilig internetbankieren. Als oplossing kan je een onbekende pc booten met een zelfgemaakte en dus veilige opstartbare Linux usb-stick. Om Ubuntu op een usb-geheugenstick te zetten, download je eerst de usb-installer via http://ct.link.ctw.nl/pus. Download dan het iso-bestand van de Ubuntu-versie via www.ubuntu.com.

Start dan de Universal USB Installer en selecteer het iso-bestand en de usb-geheugenstick. Klik op Create en even later heb je een opstartbare usb-stick waarmee je een vreemde pc kunt opstarten voor internetbankieren.

©PXimport

Door een onbekende pc te booten met Linux vanaf een eigen opstartstick, omzeil je veel van de gevaren voor internetbankieren.

Bankieren vanaf de smartphone

De smartphone is de nieuwe pc en dus handig voor internetbankieren. Banken introduceren in hoog tempo apps waarmee je dat kunt. Maar is de smartphone wel veilig genoeg voor internetbankieren? De meningen daarover zijn verdeeld. Vooral Android wordt als onbetrouwbaar beschouwd: het is het mobiele platform waar verreweg de meeste malware voor verschijnt, terwijl beveiligingsmogelijkheden beperkt zijn.

Wat je wel kunt doen, is voor internetbankieren liever 3G dan onbekende wifi-netwerken gebruiken. En een antivirus-app of ander een beveiligingsprogramma installeren dat phishing-websites blokkeert. Installeer apps voor internetbankieren alleen uit de officiële app-store en laat de app je inloggegevens niet onthouden, maar voer ze telkens nieuw in.

Gebruikt je bank twee-factor-authenticatie door een sms met een code te sturen, gebruik dan niet dezelfde telefoon voor de authenticatie als voor internetbankieren. Zorg bovendien voor een app waarmee je je smartphone op afstand kunt wissen (bijvoorbeeld Cerberus) in geval van verlies of diefstal.

©PXimport

Phishing is ook op je mobiele apparaat een bedreiging. Gebruik zeker geen open wifi-netwerk.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: