ID.nl logo
Onderweg veilig internetten, zo doe je dat
© PXimport
Huis

Onderweg veilig internetten, zo doe je dat

Afluisteren via hotspots is niet moeilijk en maakt een soort 'draadloos skimmen' mogelijk. Door klakkeloos verbinding te maken met wifi-netwerken, kun je flink in de problemen komen. In het gunstigste geval word je alleen 'gehackt', maar identiteitsfraude is veel erger.

Openbare wifi-netwerken lijken zo veilig: meestal moet je onderweg of in een hotel immers eerst een wachtwoord invoeren om verbinding te maken. In dit artikel kom je erachter dat wifi-netwerken niet zo veilig zijn als ze lijken.

Je leest slimme oplossingen om onderweg veiliger te internetten op smartphone, tablet en laptop. Van VPN tot eenvoudige leefregels.

01 (On)veilig wifi

Wifi is een populaire manier om buitenshuis of tijdens de vakantie te internetten. Helaas zijn de meeste wifi-netwerken onveilig, ook als je hiervoor moet betalen. Sommige netwerken hebben een wifi-wachtwoord. Hiermee identificeert je apparaat zich op het netwerk, maar dit heeft niets te maken met je veiligheid. Aan het gevaar van wifi-netwerken liggen drie oorzaken ten grondslag.

Ten eerste weet je niet wie de beheerder is van het wifi-netwerk, ook niet als het wifi-netwerk dezelfde naam heeft als bijvoorbeeld het restaurant/hotel waarin je het gebruikt. Ten tweede ken je de intenties niet van de beheerder van het wifi-netwerk. Ditzelfde geldt voor je mede wifi-gebruikers of draadloze hackers. En ten derde is het eenvoudig om netwerkverkeer binnen hetzelfde netwerk geautomatiseerd 'af te tappen' en analyseren. Hiermee wordt je internetgedrag zichtbaar en kunnen zelfs wachtwoorden worden achterhaald.

©PXimport

Dat klinkt handig: gratis draadloos internet. Helaas is je veiligheid niet gegarandeerd.

02 Verkeer op hetzelfde netwerk

Als je verbinding maakt met een wifi-netwerk, is iedereen een potentiele luistervink. De beheerder van het draadloze netwerk kan achterhalen welke websites je bezoekt en vaak kunnen andere wifi-gebruikers deze informatie ook achterhalen.

Afhankelijk van je instellingen, vliegen zelfs wachtwoorden en inloginformatie over het draadloze netwerk, ongecodeerd en direct leesbaar. Globaal zijn er twee dingen die je hiertegen kunt ondernemen: websites openen met een https-verbinding of gebruikmaken van een VPN (of VPN-dienst). Beide methoden hebben voor- en nadelen, maar vullen elkaar goed aan.

©PXimport

Met de juiste software is het aftappen van een wifi-verbinding een fluitje van een cent.

Geen garanties

Als je bewust kiest om tijdens het surfen een pagina te openen met https-verbinding, worden de gegevens tussen je webbrowser en website versleuteld, waardoor ze onleesbaar zijn voor andere netwerkgebruikers. Dit houdt niet in dat je helemaal veilig bent.

Er zijn andere manieren om een inlogprocedure na te bootsen, bijvoorbeeld door cookies af te vangen. Zodra er een nieuwe hackmethode opduikt, passen bekende webdiensten hun beveiliging gelukkig meestal snel aan. Een groter probleem is te vinden bij smartphone-apps en Windows-programma's die internet gebruiken. Hierbij heb je geen idee welke beveiliging wordt toegepast en op welke manier wachtwoorden worden verstuurd: leesbaar of versleuteld.

Een VPN-dienst biedt uitkomst en beveiligt je complete verbinding, ongeacht de beveiligde/onbeveiligde protocollen die je gebruikt.

03 Https

Standaard werkt een internetverbinding met http in plaats van https. Hierbij worden gegevens zonder codering verstuurd van je computer naar de website. Met gratis software is gemakkelijk te achterhalen welke gegevens je bijvoorbeeld invult in een websiteformulier.

Ernstiger wordt het als je op deze manier wachtwoorden naar een website stuurt. Veel webdiensten maken gelukkig gebruik van een https-verbinding om logininformatie te versturen. Je kunt zelfs een https-uitbreiding in je browser installeren om altijd op zoek te gaan naar een https-verbinding.

Dit klinkt veilig, maar ook hier zitten hackers niet stil. Ze kunnen op andere manieren de aanmeldprocedure van een website omzeilen. Een VPN-dienst biedt een betere truc om afluisteren tegen te gaan.

©PXimport

Een https-verbinding biedt een veilige verbinding naar de websites die je bezoekt, maar beschermt de rest van je computer niet.

04 VPN

VPN staat voor Virtual Private Network en biedt een veilige verbinding over een onveilig netwerk. De techniek werd 'vroeger' voornamelijk gebruikt om via internet verbinding te maken met bijvoorbeeld het kantoornetwerk. Bij een VPN-verbinding wordt een soort 'tunnel' gelegd tussen je computer (of apparaat) en een veilige server.

Vervolgens ga je op internet via deze server. De tunnel en al het netwerkverkeer dat hier doorheen gaat, is dankzij encryptie onleesbaar voor anderen. VPN wordt tegenwoordig ingezet om internetbarrières te doorbreken, bijvoorbeeld in landen met internetcensuur. Ook kan een VPN-verbinding gebruikt worden om anoniem(er) te internetten of veilig te internetten via bijvoorbeeld een wifi-verbinding.

05 Hotspot Shield VPN Elite

Er zijn talloze manieren (en diensten) om een VPN te gebruiken. We kiezen in dit artikel voor eenvoud en gebruiksgemak en gaan aan de slag met Hotspot Shield Elite VPN. Dit is de betaalde variant van de populaire VPN-dienst Hotspot Shield Free VPN. Hoewel de stappen ook grotendeels te volgen zijn met de gratis versie, kiezen we toch voor de betaalde variant (zie ook kader 'Vertrouwen').

Hotspot Shield VPN kost 25 euro per jaar of 3 euro per maand. Je bepaalt zelf welke dienstvorm het beste bij je past en kunt Hotspot Shield VPN Elite eerst gratis uitproberen. Hotspot Shield VPN Elite werkt op Windows/Mac-computers en smartphones (iOS en Android). De dienst heeft geen datalimiet en je mag vijf apparaten met één abonnement gebruiken. Ook heb je de keuze uit meerdere virtuele locaties (zie kader 'Virtuele locaties').

©PXimport

Hotspot Shield VPN Elite biedt een eenvoudige VPN-oplossing voor Windows/Mac-computers, smartphones en tablets.

Vertrouwen

Er zijn veel VPN-diensten, maar globaal onderscheiden we twee smaken: gratis en betaald. De gratis diensten hebben vaak nadelen. Zo wordt er allerlei rommel geïnstalleerd in je browser, voelt internetten traag aan, krijg je veel reclames te zien en (erger nog!) heb je weinig controle over de verbinding.

Wees alert welke dienst je kiest: je moet het bedrijf vertrouwen om al je internetverkeer via hen te laten lopen. In dit artikel gebruiken we de betaalde versie van het populaire Hotspot Shield VPN. De gratis versie heeft een deel van eerder genoemde beperkingen. De betaalde versie werkt op alle bekende platformen, zowel computer als smartphone/tablet.

Virtuele locaties

Hotspot Shield VPN werkt met virtuele locaties. Dit maakt het lastiger (of zelfs onmogelijk) voor webdiensten om je locatie te bepalen. Hotspot Shield VPN Elite ondersteunt standaard drie landen van waaruit je op internet kunt surfen: de Verenigde Staten, Engeland en Australië.

Leuk extraatje van deze 'landenwisselaar' is dat je internetblokkades op landniveau te slim af bent. Mag je een website niet bezoeken omdat deze alleen toegankelijk is vanuit de VS? Geen probleem! Gebruik Hotspot Shield VPN om via deze VPN op internet te surfen. Dubbelklik op het Hotspot Shield-icoontje in je systeemvak. Kies in het menu Virtual location een land en 'de grote wisseltruc' wordt uitgevoerd.

Surf naar www.whatismyipaddress.com om te zien hoe je internetverbinding op internet zichtbaar is.

©PXimport

Hotspot Shield VPN ondersteunt drie locaties van waaruit je op internet surft: Verenigde Staten, Engeland en Australië.

06 Installatie

Download en installeer Hotspot Shield VPN. Kies voor Free trial Elite (in plaats van Free download). Na de installatie verschijnt Hotspot Shield in je systeemvak. Klik rechts op het Hotspot Shield-icoontje en kies Connect om verbinding te maken of Disconnect om de verbinding te verbreken. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, kleurt het pictogram groen.

Een rood pictogram betekent dat Hotspot Shield inactief is. Het opzetten van een veilige verbinding via Hotspot Shield duurt enkele seconden. Vervolgens wordt al het internetverkeer veilig omgeleid via VPN-dienst van Hotspot Shield en heeft afluisteren van je internetverbinding geen zin meer.

©PXimport

Hotspot Shield VPN Elite heeft geen ingewikkelde instellingen: installeren, verbinding maken en direct veilig surfen.

07 Standaardbeveiliging

Als je thuis je internetverbinding gebruikt, heb je de extra beveiliging van de Hotspot Shield VPN niet per se nodig. Toch kan dit handig zijn, bijvoorbeeld om geblokkeerde websites wel te bezoeken.

Je kunt ervoor kiezen om Hotspot Shield VPN altijd automatisch te activeren zodra je verbinding maakt met een nieuw onbekend (draadloos) netwerk. Dubbelklik op het Hotspot Shield VPN-icoontje en open de instellingen via de knop met het tandwiel. Activeer de optie Always turn On when connecting to new or unknown networks.

©PXimport

Nieuwe draadloze verbinding? Laat Hotspot Shield VPN de verbinding automatisch beveiligen!

08 VPN op smartphone

Hotspot Shield VPN is er ook als app voor Android en iOS. Je kunt de app zeven dagen uitproberen en vervolgens beslissen of je verder wil met de betaalde versie via Buy now in de app.

Als je al een account hebt voor je laptop, kies je Buy now / Link this device. Je kunt tot vijf toestellen koppelen aan een Hotspot Shield VPN Elite-account.

Om veilig verbinding te maken met elk wifi-netwerk, wordt een apart VPN-profiel geïnstalleerd op je smartphone. Deze zorgt ervoor dat het verkeer via de VPN-server van Hotspot Shield wordt omgeleid.

©PXimport

VPN-verbinding gebruiken op je smartphone? Met de Hotspot Shield VPN-app is het snel ingesteld!

09 Firewall en antivirus

Een VPN-verbinding houdt geen virussen buiten de deur (al biedt Hotspot Shield VPN Elite extra malware-bescherming). Zorg altijd voor een goede realtime-virusscanner en zorg dat de definities up-to-date zijn.

Dit hoeft geen dure beveiligingssoftware te zijn met jaarlijkse abonnementen: een gratis scanner voldoet prima. Ook heb je firewall-software nodig om eenvoudige inbraakpogingen aan je adres tegen te houden. Windows heeft een firewall aan boord die deze taak voor zijn rekening neemt. Je vindt de instellingen hiervan in Windows 7 via Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Windows Firewall.

©PXimport

De firewall werkt als een soort poortwachter bij de netwerkaansluiting van je computer.

Netwerkinstellingen

Of je nou gegevens kwijtraakt door een hackaanval of door een verkeerde instelling, het heeft hetzelfde eindresultaat: iemand gaat met je informatie, bestanden, foto's, identiteit et cetera aan de haal. Veel mensen hoeven niet eens gehackt te worden om gegevens prijs te geven.

Door bestanden, mappen en media te delen via een (al dan niet bewuste) verkeerde instelling maak je het voor andere (netwerk)gebruikers erg gemakkelijk om gegevens te ontfutselen. Kies bij een nieuwe (draadloze) verbinding altijd voor Openbaar netwerk. Gebruik de instelling Thuisnetwerk of Bedrijfsnetwerk alleen thuis of op je werk. Met de instelling Openbaar netwerk voorkom je dat Windows bestanden, mappen en andere gegevens bereikbaar maakt via het netwerk en/of internet.

Je kunt het type netwerk altijd achteraf aanpassen in Windows 7 via Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum bij De actieve netwerken weergeven.

©PXimport

De netwerklocatie Openbaar netwerk is de veiligste keuze en voorkomt dat je per ongeluk bestanden of media deelt.

11 Extra verificatie

Wachtwoorden zijn een zwakke schakel als het gaat om veiligheid, zeker als we nagaan hoe de gemiddelde gebruiker hiermee om gaat. De wachtwoorden die toegang geven tot essentiële diensten zijn vaak hetzelfde, eenvoudig te raden, worden nooit gewijzigd of een combinatie van deze potentiële veiligheidsproblemen. Belangrijke websites hebben hier iets op gevonden: authenticatie in twee stappen.

Hierbij wordt een extra laag van beveiliging toegevoegd aan bijvoorbeeld Dropbox of Google. Deze is gebruiksvriendelijk voor je, maar een probleem voor iemand die je account probeert binnen te dringen. Authenticatie in twee stappen is geen overbodige luxe. Zeker als je bedenkt dat diensten als Google en Facebook ook functioneren als een 'sleutel' voor nieuwe registraties: het is mogelijk om nieuwe diensten direct in gebruik te nemen met een Facebook- of Google-account.

Heerlijk al dit gebruiksgemak, maar de risico's zijn ook groot als je 'sleutelaccount' gekaapt wordt.

©PXimport

Authenticatie in twee stappen: een klein beetje ongemak, maar wel extra veiligheid!

12 Ongemakken en veiligheid

Het in gebruik nemen van een veilige VPN-verbinding kan in het begin ongemakkelijk voelen. Je gebruikt iets om je veiligheid te waarborgen zonder dat je het idee hebt dat je veiligheid in het geding is. Dit geldt ook voor authenticatie in twee stappen. Toch is het verstandig om deze voorzorgsmaatregelen te nemen en kleine minpuntjes voor lief te nemen. Onderbelicht is snelheid.

Bij een betaalde VPN-dienst zou je weinig verschil moeten merken tijdens het internetten, maar wij merkten het wel op zowel computer als smartphone. De mogelijkheid om een VPN tijdelijk uit te schakelen (bijvoorbeeld thuis) lost dit op. Ook kunnen websites in de stress schieten als je bijvoorbeeld nooit vanuit Australië verbinding maakt met Google en dit plotseling af en toe wel doet (omdat de VPN hiernaartoe omleidt).

De ongemakken zijn verwaarloosbaar als je ooit slachtoffer wordt van identiteitsfraude of je diensten steeds opnieuw gehackt/geblokkeerd worden. Een VPN-dienst bescherm je niet tegen jezelf en je gedrag op internet, maar maakt het gebruik van publieke wifi-netwerken wel een stuk veiliger.

Eigen VPN-server thuis

Waarom voor een VPN-dienst betalen als het ook gratis kan? Het antwoord is in één woord: eenvoud. Met sommige modems en routers kun je thuis een VPN creëren. Vervolgens kun je buitenshuis inloggen op je thuisnetwerk en hierdoor veilig op internet surfen. Helaas is het opzetten van een eigen VPN niet altijd mogelijk en voor veel mensen technisch een brug te ver.

Voor wie toch met een eigen VPN wil experimenteren, niets wil uitgeven en geen modem/router heeft met VPN-server: met een beetje geluk wordt je apparatuur ondersteund door DD-WRT. Deze aangepaste firmware maakt van een router van veertig euro, zo een router met geavanceerde mogelijkheden die normaal alleen routers van vierhonderd of vierduizend euro hebben, waaronder geavanceerde VPN-mogelijkheden.

Nogmaals: zelf een VPN opzetten is niets voor beginners, maar DD-WRT maakt het voor gevorderde gebruikers wel mogelijk!

©PXimport

Met DD-WRT maak je van je (oude) router een high-end-model, inclusief VPN-faciliteiten.

▼ Volgende artikel
De juiste stofzuiger voor jouw huis: zo vind je 'm
Huis

De juiste stofzuiger voor jouw huis: zo vind je 'm

Een stofzuiger is zo vanzelfsprekend dat je bijna vergeet wat een handig en onmisbaar apparaat het eigenlijk is. Maar als je een nieuwe zoekt, zie je al snel: er is ontzettend veel keuze. Welke stofzuiger past nu echt bij jouw vloer, gezin en manier van wonen?

Dit artikel in het kort

• Wat voor soorten stofzuigers er zijn • Hoe je een stofzuiger voor harde vloeren kiest • Hoe je een stofzuiger voor tapijt kies • Hoe je een stofzuiger kiest wanneer je huisdieren hebt • Hoe je een stofzuiger kiest wanneer je last hebt van allergieën • Wat je moet weten over het energieverbruik van stofzuigers • Hoe het zit met oplaadtijd en gebruiksduur

Verschillende soorten stofzuigers

Zoals gezegd: de keuze is enorm. Wanneer je een nieuwe stofzuiger zoekt, kun je kiezen tussen traditionele sledestofzuigers met of zonder zak, draadloze steelstofzuigers, robotstofzuigers, kruimeldieven en modellen die speciaal zijn ontworpen voor mensen met allergieën of huisdieren. Elk type heeft z'n eigen voordelen, zoals je in de tabel hieronder ziet. Wat bij jou past, hangt af van hoe en waar je het apparaat wilt gebruiken.

Type stofzuigerVoordelenNadelen
Sledestofzuiger met zakSterke zuigkracht, grote stofcapaciteit, vaak stil, goed voor allergieënZwaar en minder wendbaar, moet vaak van stopcontact wisselen
Sledestofzuiger zonder zakGeen kosten voor zakken, meestal doorzichtige opvangbak, goede zuigkrachtLeegmaken kan stoffig zijn, filter vraagt onderhoud
Draadloze steelstofzuigerWendbaar, snoerloos, compact, handig voor snel gebruikBeperkte accuduur, kleinere stofbak, vaak luidruchtig
RobotstofzuigerVolledig automatisch, ideaal voor dagelijks onderhoud, programmeerbaarKomt niet in hoeken of op trappen, werkt alleen op één verdieping
KruimeldiefHandzaam, snel inzetbaar, ideaal voor kleine klusjes en hoekjesKleine opvangcapaciteit, korte gebruiksduur, minder krachtig

©Starcom

Je vloer is grotendeels bepalend

Stofzuigen doe je vooral om je vloer schoon te houden. Het soort vloer in huis bepaalt daarom voor een groot deel welke stofzuiger handig is. Bij harde vloeren let je op andere dingen dan bij tapijt. Handig om vooraf te bedenken waar de stofzuiger het meeste werk moet verrichten.

Stofzuigers voor harde vloeren

Laminaat, parket, plavuizen of een gietvloer? Dan is een model dat goed scoort op 'stofopname harde vloer' belangrijk. Op het label zie je hoe goed een stofzuiger presteert, van D (minimaal 98 procent opname) tot A+++ (nog beter). Voor kwetsbare vloeren is een parketborstel aan te raden: die voorkomt krassen en glijdt soepel over het oppervlak. Soms wordt een parketzuigmond meteen meegeleverd, soms moet je hem los kopen. In het laatste geval is het wel belangrijk dat je goed controleert of 'ie op jouw stofzuiger past.

Stofzuigers voor tapijt

Tapijt vraagt om een krachtigere aanpak. Vooral bij hoogpolig tapijt is een turboborstel handig: een opzetstuk met een draaiende borstel die diep liggend vuil omhoog haalt. Bij laagpolig tapijt kun je uit de voeten met een combiborstel. Ook de stofopname voor tapijt wordt genoemd op het label: bij het laagste classificering (D) moet de stofopname minimaal 75 procent zijn. Dat is minder dan bij harde vloeren, dus een label A of hoger loont. Let ook op het vermogen van de stofzuiger: hoe krachtiger, hoe beter voor dik tapijt.

©gunnar3000

Robotstofzuigers en tapijt

Een robotstofzuiger op tapijt Veel robotstofzuigers kunnen prima overweg met tapijt, zeker als het laagpolig is. Modellen met een instelbare zuigkracht of een ingebouwde turbomotor doen het beter op deze ondergrond. Vloerkleden zijn meestal geen probleem. Bij hoogpolig tapijt wordt het lastiger: daar hebben zelfs de duurdere modellen moeite mee.

Stofzuigers voor huisdieren

Haren van hond of kat vind je overal terug. Een turboborstel is dan bijna onmisbaar, zeker als je huisdieren op de bank of in het kleed liggen. Ook voor steelstofzuigers zijn er turboborstels te koop. Let op het vermogen: 800 watt of meer is aan te raden. En hoewel een zak niet verplicht is, is het wel zo prettig met al die losse haren. Het legen van een zakloze stofzuiger kan in dit geval een stoffige klus zijn.

Houd ook rekening met het geluid. Sommige stofzuigers halen makkelijk 80 decibel, wat vervelend kan zijn voor gevoelige huisdieren. Op het label zie je het geluidsniveau. Minder dan 60 decibel is prettig stil: dan kun je zelfs stofzuigen terwijl de tv aanstaat.

Robotstofzuigers voor dierenharen

Robotstofzuigers voor dierenharen Er zijn robotstofzuigers met een ronddraaiende middenborstel, speciaal voor het opzuigen van dierenharen. Deze modellen zijn meestal ook geschikt voor tapijt, maar de combinatie van hoogpolig tapijt én veel dierenhaar is voor veel robotstofzuigers nog een uitdaging.

©Надія Коваль - stock.adobe.com

Stofzuigers voor allergieën

Heb je een stofallergie, astma of hooikoorts? Let dan extra op de stofuitstoot van de stofzuiger. Die staat op het label, van A+++ (minimaal) tot D (maximaal 1 procent). Een model met HEPA-filter is extra handig: die filtert zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht. Zo voorkom je dat je tijdens het stofzuigen juist meer klachten krijgt.

Energieverbruik van stofzuigers

Hoewel stofzuigers momenteel geen verplicht energielabel hebben, is het energieverbruik wel iets om op te letten. De zuigkracht en het vermogen van een stofzuiger zeggen niet automatisch iets over hoe zuinig hij is. Sommige modellen leveren goede prestaties bij een relatief laag wattage. Er zijn fabrikanten die zuinigere motoren of een eco-stand gebruiken. Het wattage zegt iets over het energieverbruik van de motor, maar niet direct over de zuigkracht. Een hoger wattage betekent dus niet automatisch dat een stofzuiger beter schoonmaakt. Sommige modellen met een lagere wattage zijn juist efficiënter ontworpen en leveren alsnog krachtige prestaties. Naar verwachting wordt het energielabel in 2026 opnieuw ingevoerd voor stofzuigers, zodat je beter kunt vergelijken

Klein maar handig: de kruimeldief

Een kruimeldief is perfect voor kleine klusjes: even wat kruimels van tafel, haren van de bank of stof uit een lastig hoekje. Ze werken meestal op een accu, dus let op de accuduur. Ook het soort accu speelt mee in de prestaties. Sommige kruimeldieven maken behoorlijk wat herrie. En kijk of er accessoires bijzitten zoals een verlengstuk of borstel. Nat-droogmodellen kunnen ook vocht opzuigen, bijvoorbeeld gemorste koffie. Dat maakt ze net wat veelzijdiger.

©sebra

Let ook op oplaadtijd en gebruiksduur

Bij oplaadbare modellen – zoals steelstofzuigers en kruimeldieven – is het slim om te checken hoe lang ze meegaan op een volle accu. Je wilt niet halverwege moeten stoppen om op te laden. Minstens zo belangrijk is de oplaadtijd: hoe lang moet het apparaat aan de lader voordat je 'm weer kunt gebruiken? Bij sommige modellen is dat een paar uur, terwijl andere pas na een nacht opladen weer inzetbaar zijn.

Tot slot

Welke stofzuiger het beste bij je past, hangt af van jouw woning, vloer, gezinssamenstelling en wensen. Denk na over waar je hem het vaakst gebruikt, wat je belangrijk vindt – zoals zuigkracht, geluid, accuduur of een HEPA-filter – en waar je eventueel concessies kunt doen. Door goed te vergelijken voordat je een nieuwe stofzuiger kopen gaat, voorkom je frustratie achteraf. En heb je eenmaal de juiste stofzuiger gevonden, dan wordt schoonmaken net een stukje makkelijker.

▼ Volgende artikel
Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!
© Yuri A/Shutterstock
Huis

Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!

Werk je veel met grote bestanden, ben je vaak onderweg of wil je gewoon nooit meer wachten tot je data eindelijk gekopieerd zijn? Dan is een externe SSD precies wat je nodig hebt! De nieuwe Philips Draagbare SSD met usb-c combineert snelheid, betrouwbaarheid en een slank design in één krachtig pakket – en wij mogen drie exemplaren van 1 TB weggeven!

Voor creatieve geesten en snelle denkers

Of je nu fotograaf bent die RAW-bestanden bewerkt, een videomaker met 4K-projecten of een gamer die zijn bibliotheek altijd bij de hand wil hebben, deze SSD is ontworpen voor jou. Met overdrachtssnelheden tot 550 MB/s verplaats je grote bestanden in een oogwenk, en dankzij het compacte formaat (net een tikkie groter dan een oldskool usb-stick) neem je deze SSD overal mee naartoe. Plug-and-play, dus geen installatie nodig. Gewoon aansluiten en gaan.

©Philips

Alleskunner voor onderweg én thuis

Ook voor mobiele professionals en thuisgebruikers is dit een ideale oplossing. Werk je vaak op verschillende locaties? De Philips SSD past moeiteloos in je tas of jaszak. Wil je back-ups maken van al je foto's, video's en documenten? Geen probleem. Deze SSD werkt met Windows, macOS, Linux én Android, dus je koppelt 'm dankzij de usb-c 3.2 Gen 1-aansluiting aan vrijwel elk apparaat – van laptops tot smartphones.

De Philips Externe SSD is beschikbaar in drie capaciteiten: 500 GB voor € 50,99, 1 TB voor € 90,99 en 2 TB voor € 175,99. Meer informatie vind je op www.philips-media.com.

Winactie: maak kans op een 1 TB Philips SSD!

Wil jij zo'n razendsnelle SSD winnen? We geven drie stuks van 1 terabyte weg!

Zo doe je mee:

  • Beantwoord de volgende vraag: Wat zou jij als eerste opslaan op jouw gloednieuwe Philips SSD?
  • Mail je antwoord vóór 10 juli naar winnen@id.nl o.v.v. Philips SSD-winactie
  • Vergeet niet je naam en adres in de mail te vermelden!

De drie origineelste inzendingen winnen. Veel succes, en vergeet niet: snel zijn is niet alleen iets voor SSD's!