ID.nl logo
Nextcloud Hub installeren op Raspberry Pi met Collabora Online
© PXimport
Huis

Nextcloud Hub installeren op Raspberry Pi met Collabora Online

Nextcloud verbetert jaar na jaar en ook de integratie met het webgebaseerd kantoorpakket Collabora Online is ondertussen al sterk uitgewerkt. Ondertussen is er een Ubuntu-appliance met Nextcloud Hub voor ARM en ook van Collabora Online bestaat sinds kort een ARM-versie. Daardoor draai je nu wel heel eenvoudig een eigen webgebaseerde kantooromgeving op een Raspberry Pi 4.

Nextcloud Hub is een opensource-platform voor samenwerking, dat je op je eigen Raspberry Pi of Linux-server kunt draaien. Je kunt er bestanden mee delen en synchroniseren, chatten en videobellen, en er zelfs een agenda, contacten en e-mail op draaien. Jaar na jaar komen er nieuwe functies bij, wat Nextcloud zeker voor thuisgebruikers, maar zelfs voor bedrijven interessant maakt.

Collabora Online is al net zo’n succes: het is een online kantoorpakket, namelijk de webgebaseerde versie van LibreOffice. Installeer je dit op een Linux-server, dan kun je via je browser documenten bewerken en zelfs met meerdere personen samenwerken. Vooral de integratie van Collabora Online in Nextcloud Hub maakt het een interessant programma om documenten te delen en eraan samen te werken.

Ubuntu-applicatie

De installatie van Nextcloud Hub en de integratie met Collabora Online kan op meerdere manieren. Wanneer je dit volledig zelf doet, steek je er wel wat werk in. Je installeert een Linux-distributie, configureert de webserver, configureert Nextcloud Hub en Collabora Online. Op deze manier heb je de meeste flexibiliteit om het systeem in te richten.

Alleen is het dan nog niet gedaan: je moet je installatie ook beheren en up-to-date houden. Een oplossing voor wie zich daarmee niet wil bezighouden, is de Ubuntu-appliance van Nextcloud. Dit is een aangepaste versie van de Linux-distributie Ubuntu, Ubuntu Core, met Nextcloud Hub in een ‘snap’ geïnstalleerd. Dat is veilig, en je krijgt ook automatisch updates. 

Bovendien kun je er ook Collabora Online in installeren. Van dit alles bestaan ook versies voor een ARM-processor. Ideaal om op een Raspberry Pi 3B(+) of 4B te zetten. Wij hebben het op een Raspberry Pi 4B met 8 GB geheugen uitgeprobeerd.

©PXimport

Image voor microSD-kaart

Voor de installatie heb je een microSD-kaartje van minstens 4 GB en het liefst 8 GB nodig. Daarop komt het besturingssysteem en de software. Wil je een groot aantal bestanden op je Nextcloud opslaan, dan is het aan te raden om daarvoor een afzonderlijke externe harde schijf via usb aan te sluiten op je Raspberry Pi (het liefst via usb 3 op een Raspberry Pi 4).

Download het image van het Ubuntu-appliance voor Nextcloud. Daarna schrijf je dit naar het microSD-kaartje. We tonen hier hoe je dat doet met Raspberry Pi Imager, dat voor zowel voor Windows, macOS als Linux bestaat.

Klik in Raspberry Pi Imager op Selecteer OS en kies dan onderaan Gebruik eigen bestand. Selecteer het image dat je zojuist hebt gedownload, nextcloud-core18-pi.img.xz. Steek dan je microSD-kaartje in de pc en klik op Kies opslagapparaat om je microSD-kaart te selecteren. Klik tot slot op Schrijf om het image te schrijven.

©PXimport

Ssh-sleutelpaar

Ubuntu Core ondersteunt standaard alleen inloggen via een ssh-sleutel, dus die dien je eerst nog aan te maken. Dat kan zowel onder Linux en macOS als Windows met het commando ssh-keygen op de opdrachtregel of onder Windows met PuTTYgen van PuTTY. 

We leggen het proces hier op de opdrachtregel uit. Als je al een ssh-sleutelpaar hebt en dat wilt gebruiken om op je Ubuntu-appliance in te loggen, kun je deze stap overslaan.

Een 2048bit-RSA-sleutel maak je aan met het commando: ssh-keygen -t rsa

Het programma vraagt je waar je de sleutelbestanden wilt opslaan. Druk op Enter om de standaardkeuze te aanvaarden of vul een ander pad in. Daarna dien je een wachtwoordzin in te typen waarmee de geheime sleutel wordt versleuteld. De bijbehorende publieke sleutel is niet versleuteld, want die mag iedereen weten.

Je Ubuntu-appliance wordt gekoppeld aan je account bij Ubuntu One. Heb je zo’n account nog niet, maak dat dan gratis aan. Zodra je bent aangemeld, klik je links op SSH keys. Open nu je publieke sleutel (het bestand met de extensie .pub, standaard id_rsa.pub) in een teksteditor, kopieer de volledige inhoud en plak die in het tekstveld onder Import new SSH key. Bevestig met Import SSH key dat je deze sleutel aan je Ubuntu One-account wilt koppelen.

Raspberry Pi opstarten

De eerste keer dat je Ubuntu Core op je Raspberry Pi opstart, dien je een basisconfiguratie uit te voeren. Dat kan door een toetsenbord en monitor aan te sluiten. Start de Raspberry Pi op en volg de instructies. Eerst druk je op Enter. Let op: na een minuut inactiviteit herstart Ubuntu Core, dus wacht niet te lang tussen de volgende stappen!

Bevestig met OK dat je aan de netwerkconfiguratie wilt beginnen. Als je een ethernetkabel hebt aangesloten, zal de Pi automatisch via DHCP een ip-adres krijgen en hoef je dit alleen maar te bevestigen door met de pijltjestoetsen naar Done te gaan en op Enter te drukken.

Vul daarna het e-mailadres in dat aan je Ubuntu One-account is gekoppeld, zodat Ubuntu Core je publieke ssh-sleutel uit de cloud kan downloaden. Dan krijg je een opdracht te zien om vanaf je computer in te loggen op je Pi, zoals:

ssh koen-vervloesem@192.168.0.181

De opdracht toont je de vingerafdruk van de ssh-sleutel van je Pi. Vergelijk dit met de vingerafdruk die Ubuntu Core op je scherm of in de sessie van je seriële console toont. Als die overeenkomen, bevestig dan dat je de sleutel vertrouwt en voer de wachtwoordzin van je eigen ssh-sleutel in. Daarna ben je ingelogd.

©PXimport

Nextcloud configureren

Ubuntu Core draait nu op je Raspberry Pi. En omdat het image dat je hebt geïnstalleerd de Ubuntu-appliance van Nextcloud is, draait Nextcloud ook al op een webserver. De webinterface is te bereiken op http://nextcloud.local omdat Ubuntu Core van mDNS gebruikmaakt.

Je dient nu een beheerdersaccount voor Nextcloud aan te maken. Dat is overigens een ander account dan dat je zonet voor Ubuntu Core hebt aangemaakt. Je bent hiervoor dus afhankelijk van de Ubuntu One-cloud. Kies een gebruikersnaam en wachtwoord, laat de standaardkeuze Installeer aanbevolen apps aangevinkt en klik op Installatie afronden.

Daarna is het een kwestie van wat geduld hebben: Nextcloud stelt het systeem in en installeert apps voor de agenda, contactpersonen, e-mail, Talk (om te chatten en te videobellen) en Collabora Online (om gezamenlijk aan kantoordocumenten te werken).

Op het einde van de installatie zie je een welkomstvenster van Nextcloud Hub, waar je door enkele pagina’s met extra uitleg bladert. Je ziet ook links naar de gratis clients voor Windows, macOS en Linux en de gratis mobiele apps voor Android en iOS.

In dit venster vind je ook links naar documentatie voor enkele belangrijke taken, zoals je agenda configureren, je contacten instellen en toegang tot de bestanden verkrijgen via WebDAV, zonder de Nextcloud-client. Klik uiteindelijk op Starten met Nextcloud. Daarna krijg je je dashboard te zien, met aanbevolen bestanden en eventuele meldingen. Dit kun je naar wens aanpassen.

©PXimport

Collabora Online toevoegen

De Ubuntu-appliance voor de Raspberry Pi installeerde bij ons de versie voor de x86_64-architectuur van de Collabora Online CODE Server. Open de lijst met Nextcloud-apps en klik bij deze app op Uitschakelen en dan Verwijderen. Klik dan niet bij de app op Downloaden en inschakelen, want dan installeert Nextcloud weer de verkeerde versie.

Ga naar Instellingen / Beheer / Collabora Online en klik bij Gebruik de ingebouwde CODE - Collabora Online Development Edition op Installeer vanuit de app store. Je krijgt dan de link naar de ARM64-versie. Klik daar wel op Downloaden en inschakelen. Dit zal even duren, want de download is vrij groot.

Als alles goed gaat, kun je daarna op een officedocument in je bestanden van Nextcloud klikken en opent Collabora Online het document automatisch. Dit bestand bewerk je in je browser, desgewenst samen met anderen als een andere gebruiker op je Nextcloud-installatie hetzelfde document opent.

©PXimport

Zelfondertekend certificaat

Tot nu toe is je Nextcloud-installatie bereikbaar via een onversleutelde http-verbinding. Zelfs als je Nextcloud louter binnen je thuisnetwerk gebruikt, is dat niet aan te raden. Gelukkig maakt Nextcloud het vrij eenvoudig om naar https over te schakelen. 

Het eenvoudigste is met een zelfondertekend certificaat, wat volstaat als je Nextcloud alleen zelf in je eigen netwerk wilt gebruiken. Dan hoef je alleen maar dit certificaat toe te voegen aan je apparaten waarmee je toegang tot je Nextcloud-installatie wilt.

Voer de volgende opdracht uit op de terminal van je Raspberry Pi:

sudo nextcloud.enable-https self-signed

Nextcloud genereert nu een sleutel en zelfondertekend tls-certificaat, herconfigureert de webserver om dat te gebruiken en herstart de webserver. Daarna open je Nextcloud in je browser via https (en ook alleen via https).

Je browser geeft je wel de waarschuwing dat het certificaat niet vertrouwd is. Bekijk dus de vingerafdruk van het certificaat. In Firefox klik je daarvoor bij de waarschuwing op Geavanceerd en dan op Certificaat bekijken. Zoek dan bij Vingerafdrukken naar SHA-256. Je ziet daar een lange tekenreeks staan.

Voer op je Raspberry Pi de volgende opdracht uit:

sudo openssl x509 -in /var/snap/nextcloud/current/certs/self-signed/cert.pem -noout -fingerprint -sha256

Als dit dezelfde vingerafdruk oplevert als die in je webbrowser, kun je met een gerust hart klikken op Het risico aanvaarden en doorgaan, waarna je verbinding met Nextcloud is versleuteld. Overigens is het certificaat maar drie maanden geldig. Daarna wordt het automatisch hernieuwd, maar dan moet je dit opnieuw in je browsers op al je apparaten vertrouwen.

©PXimport

Als je ook van buiten je netwerk toegang wilt tot je Nextcloud-installatie, bijvoorbeeld omdat je bestanden op je Raspberry Pi met anderen wilt delen, heeft je Raspberry Pi een statisch ip-adres nodig, of moet je DHCP-server altijd hetzelfde ip-adres aan je Raspberry Pi toekennen. Stel daarna in je modem de functie portforwarding in: poorten 80 (http) en 443 (https) moet je te laten omleiden naar het ip-adres van je Raspberry Pi.

Stel dan dynamische dns in: een domein dat altijd naar het externe ip-adres van je modem verwijst. Veel modems en routers ondersteunen dit, en anders kun je de snap ddclient-snap op je Raspberry Pi installeren met het commando:

snap install ddclient-snap

De configuratie vind je in het bestand /var/snap/ddclient-snap/current/etc/ddclient/ddclient.conf. Doe dit alles overigens niet voordat je zeker bent dat je een veilig wachtwoord voor je Nextcloud-account hebt ingesteld.

Let’s Encrypt

Verifieer of je van buiten je netwerk in je browser toegang tot je Nextcloud-installatie krijgt. Je zult een pagina van Nextcloud te zien krijgen met de foutmelding Toegang via een niet vertrouwd domein. Standaard laat Nextcloud immers alleen verbindingen toe als je het bereikt met de hostname nextcloud.local en je hebt nu de dyndns-naam gebruikt.

Nu je weet dat Nextcloud van buitenaf bereikbaar is, kun je een tls-certificaat van Let’s Encrypt aanvragen. Dat gaat met één opdracht:

sudo nextcloud.enable-https lets-encrypt

Lees de vereisten en bevestig met y dat je installatie daaraan voldoet. Vul je e-mailadres in voor meldingen van Let’s Encrypt. Typ daarna het domein waarvoor je een certificaat wilt aanvragen. Nextcloud vraagt nu een certificaat aan Let’s Encrypt aan, herconfigureert de webserver om dat te gebruiken en herstart de webserver. Daarna kun je Nextcloud in je webbrowser via https bezoeken (en ook alleen via https), maar krijg je nog altijd de foutmelding Toegang via een niet vertrouwd domein.

Open daarom het configuratiebestand van Nextcloud:

sudo vi /var/snap/nextcloud/current/nextcloud/config/config.php

Zoek naar de volgende array:

array ( 0 => 'nextcloud.local', ),

En breid die uit tot:

array ( 0 => 'nextcloud.local', 1 => 'jedyndnsdomeinnaam', ),

Waarbij je in plaats van jedyndnsdomeinnaam uiteraard jouw eigen dyndns-domein invoert. Herstart daarna Nextcloud:

snap disable nextcloud

snap enable nextcloud

Vanaf nu is je Nextcloud-installatie van buitenaf bereikbaar via jouw dyndns-naam.

Tot slot

Je hebt nu een veilige Nextcloud-installatie op je Raspberry Pi draaien die van buitenaf bereikbaar is, inclusief de mogelijkheid om samen documenten te bewerken. Updates worden dagelijks automatisch doorgevoerd. We zijn nog amper ingegaan op alle functionaliteit in Nextcloud, maar die wijst zichzelf.

 Een leuke app is Talk: daarmee kun je chatten en videobellen. Die wordt in de Ubuntu-appliance met Nextcloud standaard geïnstalleerd, je hoeft de app alleen nog maar in te schakelen. Bekijk zeker ook de andere beschikbare apps. Op die manier maak je van je Raspberry Pi met Nextcloud een krachtige webgebaseerde kantooromgeving.

Een functie die we tenslotte sterk aanraden zijn e-mailmeldingen. Koppel daarvoor eerst een e-mailadres aan je account in de instellingen onder Persoonlijk / Persoonlijke info. Ga dan naar Beheer / Basis-instellingen / E-mailserver. Vul hier de gegevens van de SMTP-server van je e-mailprovider in. Klik uiteindelijk op Bewaar en dan Versturen e-mail om een testmail te verzenden. Komt die aan in je mailbox, dan ben je er zeker van dat je vanaf nu e-mails zult ontvangen met meldingen en voor wachtwoordresets.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs
© Lars
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met het mooie weer op komst is barbecueën erg aantrekkelijk. We vonden vijf luxe keramische modellen voor een schappelijke prijs.

Een keramische barbecue, ook wel kamado genoemd, heeft veel te bieden voor wie graag buiten kookt. Het dikke keramiek houdt de warmte goed vast, waardoor je de temperatuur veel preciezer kunt regelen dan bij een gewone stalen barbecue. Je verbruikt ook minder houtskool, wat op de lange termijn best wat geld scheelt. Leuk is dat je er niet alleen kunt grillen, maar ook roken, langzaam garen en zelfs bakken. Je eten wordt lekker mals doordat het vocht en de smaken goed bewaard blijven. De kamado kost wel wat meer dan een gewone barbecue, maar dan doorgaans ook veel langer mee.

Patton Kamado Grill Classic

De Patton Kamado Grill Classic is de ideale partner voor gezellige barbecue-avonden. Met zijn keramische behuizing zorgt deze barbecue voor een perfecte warmteverdeling en -behoud. De compacte afmetingen (een rooster van 34 cm doorsnede) en het lichte gewicht maken hem bijzonder geschikt voor balkon, terras of zelfs als aanvulling naast een grote barbecue.

Een geïntegreerde dekselthermometer zorgt dat je eenvoudig de juiste temperatuur aanhoudt, essentieel bij slow-cooking of roken. Het compacte rooster is precies goed voor kleinere gezelschappen. Voeg daarbij het tijdloze zwarte design, en je hebt een stijlvolle alleskunner die ondanks zijn formaat serieuze prestaties levert.

The Bastard BU105 Urban Compact

Wie op zoek is naar een robuuste, compacte barbecue voor kleine buitenruimtes, vindt in de The Bastard BU105 Urban Compact een uitstekende keuze. Deze kamado is vervaardigd uit hoogwaardig industrieel keramiek en biedt hierdoor niet alleen geweldige warmtebehoud, maar ook uitzonderlijke duurzaamheid. Met een grillrooster van 33 cm is hij perfect voor gezelschappen van twee tot vier personen.

Wat deze compacte krachtpatser onderscheidt, is het strakke matzwarte ontwerp gecombineerd met praktische handvatten die het verplaatsen vergemakkelijken. De geïntegreerde thermometer en het gietijzeren topventiel zorgen voor precieze controle over de temperatuur, essentieel voor slow-cooking, grillen en roken. Klein van formaat, groot in prestaties – deze Bastard laat zich niet zomaar wegzetten.

Patton Kamado

Met zijn royale kookoppervlak van 47 cm biedt de Patton Kamado alle ruimte voor een gezellige barbecue met familie en vrienden. Deze keramische barbecue combineert een klassiek uiterlijk met moderne prestaties, dankzij zijn extreem hittebestendige keramiek en ingebouwde slimme thermometer.

Bij deze barbecue draait alles om veelzijdigheid: grillen, roken, slow-cooken en zelfs bakken behoren tot de mogelijkheden. De Patton 21 inch is ontworpen om lang mee te gaan en hoge temperaturen moeiteloos te weerstaan. Daarbij zorgt het elegante design ervoor dat hij een echte eyecatcher in de tuin is. Functioneel én stijlvol tegelijk.

The Bastard Compact Compleet

Voor wie compactie én professionaliteit zoekt, is The Bastard Compact Compleet een perfecte match. Deze kamado is uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een complete barbecue-ervaring, verpakt in een handzaam formaat met een rooster van 33 cm.

Het industriële cordieriet keramiek waaruit deze Bastard is vervaardigd, zorgt voor fantastische hittebestendigheid en isolatie. Dankzij de handige handvatten en het relatief lichte gewicht is hij eenvoudig te verplaatsen. Precieze temperatuurregeling wordt mogelijk gemaakt door een gietijzeren topventiel en geïntegreerde thermometer. Van grillen tot roken, deze compacte Bastard is altijd klaar voor actie.

Grill Guru Original Compact Basic

Compact, degelijk encompleet – zo laat de Grill Guru Original Compact Basic zich het beste omschrijven. Deze kamado heeft een grillrooster van 33 cm en is gemaakt van vuurvast keramiek, wat zorgt voor uitstekende hittebehoud tijdens het koken.

Standaard meegeleverd zijn handige accessoires zoals een plate setter, regenhoes en aspook, waardoor je meteen alle benodigdheden hebt om aan de slag te gaan. De temperatuurregeling gaat eenvoudig via de roestvrijstalen ventilatieschijf bovenop en de geïntegreerde thermometer in de deksel. Perfect voor iedereen die zonder poespas heerlijke resultaten wil behalen, en dat allemaal in een compact, handzaam formaat.

▼ Volgende artikel
Powertips voor je hogedrukreiniger (voor als het écht goed schoon moet worden)
© Zoran Obradovic | zphoto83
Huis

Powertips voor je hogedrukreiniger (voor als het écht goed schoon moet worden)

Een hogedrukreiniger is een handig hulpmiddel om hardnekkig vuil te verwijderen. Maar zonder de juiste aanpak kan het meer kwaad dan goed doen. Voordat je begint, is het belangrijk om te weten hoe je het apparaat veilig en effectief gebruikt. In dit artikel lees je waar je op moet letten om schade te voorkomen en het beste resultaat te behalen.

In dit artikel lees je handige tips over het gebruik van een hogedrukreiniger:

  • Doe het veilig
  • Druk en spuitkop goed afstemmen
  • Houd voldoende afstand
  • Werk gestructureerd: van boven naar beneden
  • Kies het juiste reinigingsmiddel
  • Let extra op bij kwetsbare materialen
  • Vergeet de lastige plekken niet

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Doe het veilig

Een hogedrukreiniger is geen speelgoed. De straal is krachtig genoeg om verf weg te blazen of hout te beschadigen – en kunnen dus ook letsel aan mensen veroorzaken. Draag dus altijd stevige schoenen, handschoenen en een veiligheidsbril. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt zolang je bezig bent. Dan kun je met een gerust hart aan de slag.

Druk en spuitkop goed afstemmen

Een groot voordeel van een hogedrukreiniger is dat je de druk kunt aanpassen. Stem die altijd af op wat je wilt schoonmaken. Hout vraagt om een lagere druk, terwijl je bij vervuilde terrastegels juist wat meer kracht nodig hebt. Minstens zo belangrijk is de keuze van de spuitkop. Een brede straal werkt goed op grote oppervlakken, een smalle straal is geschikt voor hardnekkig vuil.

Veel modellen worden geleverd met opzetstukken voor verschillende toepassingen. Denk aan terrasreinigers of rioolslangen. Online is het aanbod nog groter, dus je kunt je reiniger makkelijk uitbreiden.

Ook interessant: Groene aanslag op je terras? Met deze tips krijg je het weg!

©kelifamily

Houd voldoende afstand

Dicht op het vuil spuiten lijkt misschien effectief, maar vergroot de kans op schade. Houd daarom altijd zo'n 20 tot 30 centimeter afstand van het oppervlak. Kom je te dichtbij, dan kun je verf losspuiten, hout beschadigen of zelfs glas laten barsten. Begin liever wat verder weg en werk – als het nodig is – langzaam naar het oppervlak toe.

Werk gestructureerd: van boven naar beneden

Voor een gelijkmatig resultaat werk je het best van boven naar beneden. Zo voorkom je dat vuil van boven opnieuw op al schoongemaakte delen terechtkomt. Reinig hout altijd met de nerf mee, dat voorkomt beschadigingen. Neem de tijd en werk in rustige banen, zodat het water en eventuele reiniger hun werk kunnen doen.

©Picunique

Kies het juiste reinigingsmiddel

Alleen water is niet altijd genoeg. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor gebruik met een hogedrukreiniger. Kies altijd een middel dat past bij het materiaal dat je schoonmaakt én dat veilig is voor de machine. Vermijd agressieve stoffen zoals bleekmiddel: die kunnen schade veroorzaken én zijn slecht voor het milieu. Lees de verpakking voor de juiste dosering.

Reinigingsmiddelen

Speciaal voor de hogedrukreiniger

Let extra op bij kwetsbare materialen

Niet elk oppervlak is bestand tegen hoge druk. Wees voorzichtig met kwetsbare materialen zoals zacht hout, glas of afgebladderde verflagen. Ook oudere voegen in metselwerk kunnen losraken. Twijfel je? Test dan eerst op een onopvallende plek en pas de druk zo nodig aan. In sommige gevallen is een borstel of spons toch de betere keuze.

Vergeet de lastige plekken niet

Schoonmaken beperkt zich niet tot wat je direct ziet. Vuil hoopt zich vaak op in hoeken, onder tuinmeubels of langs de randen van een terras. Met een geschikte spuitkop en wat extra aandacht maak je ook die plekken goed schoon. Zo blijft het resultaat langer zichtbaar en voorkom je dat vuil snel terugkomt.