ID.nl logo
Gebruikersrechten en gedeelde mappen: Veilig zullen we alles delen
© CIDimport
Huis

Gebruikersrechten en gedeelde mappen: Veilig zullen we alles delen

In Computer idee 18/2011 lieten we zien hoe u een onbeveiligd netwerk opzet waarop alle bestanden en mappen gedeeld worden. Dat is een mooie startpositie om te testen of uw netwerk werkt, maar natuurlijk niet handig als u veilig wilt computer. Wij gaan ons netwerk daarom stap voor stap beveiligen.

©CIDimport

Een goede beveiliging realiseren we door ons op twee gebieden te richten: gebruikers en mappen.  Door gebruikers te beperken houden we goede controle over wie er op het netwerk kan. Door mappen te delen – of juist niet te delen – houden we controle op wat er bereikt mag worden.

Wij gaan uit van een netwerk dat bestaat uit één computer met Windows XP,  één met Vista en één met Windows 7. Wilt u een eenvoudig thuisnetwerk opzetten tussen computers die allemaal met Windows 7 werken, dan raden we u aan een thuisgroep te maken.  Waarom zouden we moeilijk doen, als het ook makkelijk kan?

  

 

Encryptie uit  

Voordat we aan de slag gaan, moeten we op de Vista- en 7-machines controleren of er niet een beveiligingsoptie staat ingesteld die verhindert dat we veilig bestanden met XP delen. Hebt u geen Windows XP-pc’s meer in huis, sla deze stappen dan over.

1.

Klik rechtsonder op het netwerkpictogram en kies Netwerkcentrum openen.

2.

Ga in de linkerbalk naar Geavanceerde instellingen voor delen.

3.

Verander onder het kopje Verbindingen voor het delen van bestanden de bovenste optie (128-bitsversleuteling  gebruiken om verbindingen voor het delen van bestanden te beveiligen) naar de onderste optie (Delen van bestanden inschakelen die 40-bits of 50-bitsversleuteling gebruiken).

Encryptie-uit_stap1

Encryptie-uit_stap2

  

Niet automatisch inloggen  

Om het netwerk eenvoudig deelbaar te maken hebben we op alle computers de ingebouwde administratoraccount geactiveerd, deze voorzien van een standaardwachtwoord en de computers zo ingesteld dat deze account automatisch inlogt. Om de veiligheid te verhogen zetten we eerst het automatisch inloggen uit.

1.

Druk gelijktijdig op Windows toets en R.

2.

Typ control userpasswords2 in het venster en druk op enter.

3.

Zet een vinkje voor Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken.

  

Nieuwe account maken  

De administratoraccount die we vorige keer geactiveerd hebben lijkt handig omdat we dan alles met de computer kunnen, maar daar zit gelijk ook een zwakte in verborgen. Deze specifieke account zet namelijk ingebouwde beveiligingen van Windows Vista en 7 uit. De geavanceerde bescherming van Internet Explorer is bijvoorbeeld niet langer actief met deze account. We maken daarom onder Windows Vista en 7 weer een normale gebruikersaccount aan. In Windows XP hebben we de verborgen administrator niet geactiveerd (die zit hier niet in) maar doorlopen we onderstaande stappen straks voor het maken van extra gebruikers op de computer.

1.

Ga naar Start, Configuratiescherm, Gebruikersaccounts (Vista en 7: Gebruikersaccounts toevoegen of verwijderen).

2.

Kies Een nieuw account maken.

3.

U hebt nu keuze uit een Standaardgebruiker of een Administrator. Voor thuisgebruik kan het geen kwaad om een Administrator account te maken. Dit lijkt qua naam op de account die we weer uitzetten, maar een eigen gemaakte administrator-account heeft stiekem iets minder rechten en biedt daarom iets meer veiligheid. Kies in XP altijd voor Beheerder.

4.

Herhaal de bovenstaande stappen voor alle mensen die de computer gaan gebruiken. In het geval van kinderen en digibeten is het verstandig om bij stap 3 wel te kiezen voor Standaard gebruiker. Dat voorkomt dat deze gebruikers lukraak software installeren en instellingen wijzigen wat u als beheerder veel tijd scheelt.

Opnieuw nieuwe account maken

Als u veilig met verschillende gebruikers bestanden op computers wilt delen is het noodzakelijk om te zorgen dat die gebruikers op alle computers aanwezig zijn. Herhaal daarom de stappen bij 'Nieuwe account maken'  op alle andere computers in het netwerk voor alle gebruikers die u hebt gemaakt. Iedere gebruiker kan dan met zijn of haar eigen gebruikersnaam en wachtwoord bij de andere computers.

Wat doet die account daar?

Wie eenmaal aan de slag gaat met gebruikersaccounts ontdekt vaak een paar onbekende gebruikers op het systeem. Dat wil niet gelijk zeggen dat u 'vereerd' bent met bezoek van een kwaadwillende hacker, het kunnen namelijk ook standaardgebruikers zijn die in de achtergrond zijn ingesteld. Bekende gebruikers zijn:

ASP.NET Machine Account: Deze gebruiker ontstaat als u het .Net Framework van Microsoft installeert. Dat is een ondersteuningstaal voor programmeurs die het makkelijker maakt om applicaties te maken. Deze account zorgt dat dergelijke applicaties binnen een veilige omgeving bepaalde handelingen kunnen uitvoeren. U kunt deze account met een gerust hart negeren.

HomeGroupUser$: Op Windows 7 machines kunt u deze account aantreffen. Zodra u gebruikmaakt of probeert te maken van delen met Thuisgroepen ontstaat deze gebruiker automatisch. U kunt ook deze account veilig negeren.

UpdatusUser: Deze gebruikersaccount wordt in stilte op de computer gezet als er een videokaart van nVidia in uw computer zit en automatisch updaten is ingesteld. Met deze gebruiker zorgt de fabrikant van de videokaart dat de nieuwste stuurpgramma's  in de achtergrond geïnstalleerd kunnen worden. Lekker laten staan.

Gast: Deze account staat op iedere Windows-computer en is standaard uitgeschakeld. De Gast is een zeer gelimiteerde gebruiker. Deze account aanzetten maakt het mogelijk voor – u raadt het al – gasten om gebruik te maken van uw computer zonder een wachtwoord op te geven. Ze kunnen geen instellingen veranderen, geen programma's installeren en niet bij bestanden die met een wachtwoord beveiligd zijn. Dat laatste is belangrijk om bij stil te staan als u deze account wilt activeren, u dient dan namelijk uw eigen bestanden met een wachtwoord te beveiligen.

  

Niet alles delen  

Complete harde schijven op het netwerk met iedereen delen lijkt wellicht handig, maar is vragen om problemen. Het enige dat een netwerkgebruiker bijvoorbeeld in de Windows-map kan aanrichten is schade, dus waarom zouden we die op het netwerk gaan delen. Als u bovenstaande stappen hebt gevolgd met de gebruikers op iedere pc, heeft iedere gebruiker zijn eigen Mijn Documenten-, Video- en Muziekmappen op alle computers in het netwerk. Dat maakt het eenvoudig mogelijk om eigen bestanden van computer naar computer te sturen. Voor bestanden die we met iedereen willen delen kunnen we de Openbare mappen van Windows gebruiken. Wilt u met enkele andere gebruikers een map delen, maar niet met iedereen, dan is het tijd om een map bewust te gaan delen. Met dit als doel maken wij op onze computers een map aan met als naam Deelmap.

Op Windows 7 delen we deze map als volgt:

1.

Ga met de Windows Verkenner naar de map waarin de Deelmap staat.

2.

Klik met de rechtermuisknop op de Deelmap en kies Delen met, Specifieke personen.

3.

Klik op pijltje in de lege selectiebalk en kies de naam van de gebruiker waar u de map mee wilt delen en klik daarna op de knop Toevoegen.

4.

Standaard krijgt een gebruiker alleen machtigingen om te Lezen. Als u de gebruiker ook het recht wilt geven om bestanden te wijzigen of te verwijderen, dient u deze machtiging om te zetten naar Lezen/schrijven.

5.

Klik op de knop Delen, wacht even en klik dan op de knop Gereed.

Op Windows Vista delen we deze map als volgt:

1.

Ga met de Windows Verkenner naar de map waarin de Deelmap staat.

2.

Klik met de rechtermuisknop op de Deelmap en kies Delen...

3.

Klik op pijltje in de lege selectiebalk en kies de naam van de gebruiker waar u de map mee wilt delen en klik daarna op de knop Toevoegen.

4.

In Vista kunt u andere gebruikers rechten geven als Lezer, Bijdrager of Mede-eigenaar. Een lezer mag alle bestanden in de Deelmap bekijken. Een Bijdrager mag bestanden toevoegen en de bestanden die hij zelf toevoegt ook wijzigen of verwijderen. Een Mede-eigenaar mag ook bestanden die door anderen zijn toegevoegd wijzigen of verwijderen.

5.

Klik op de knop Delen, wacht even en klik dan op de knop Gereed.

Op Windows XP delen we de Deelmap als volgt

1.

Ga met de Windows Verkenner naar de map waarin de Deelmap staat.

2.

Klik met de rechtermuisknop op de Deelmap en kies Delen en beveiliging...

3.

Zet een vinkje voor Van deze map een gedeelde netwerkmap maken.

4.

Als u andere gebruikers de bestanden in deze map ook wil laten wijzigen en verwijderen zet dan ook een vinkje voor Netwerkgebruikers mogen mijn bestanden wijzigen.

5.

Klik op Toepassen en dan op OK.

Door van start te gaan met een netwerk waarmee we automatisch inloggen en alles met iedereen delen, kunnen we goed zien of al onze hardware werkt en de (eventuele) kabels goed liggen. Daarna is het zaak om de boel wat beter dicht te zetten. Met bovenstaande stappen hebt u controle welke mappen er met wie gedeeld worden, en houdt u in de gaten wie er op het netwerk mag. Het is wat werk, maar dat geeft zekerheid.

Tekst: Merijn Gelens
 

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 7, jaargang 2012.

▼ Volgende artikel
Tapo komt met centrale oplossing voor slimme huisbeveiliging
Zekerheid & gemak

Tapo komt met centrale oplossing voor slimme huisbeveiliging

De Tapo H500 is een nieuwe HomeBase die beveiliging centraliseert, gegevens beschermt en het beheer van het slimme huis vereenvoudigt. Dit apparaat biedt volgens Tapo een oplossing voor wie worstelt met het beheren van meerdere camera's, beperkte opslagruimte en onbetrouwbare detectiesystemen.

Het systeem slaat alle opnames lokaal op via 16GB ingebouwde opslag, die uitbreidbaar is tot 16TB met een 2,5" HDD of SSD. Dit zorgt niet alleen voor bescherming van belangrijke beelden, maar biedt ook een alternatief voor cloudopslag zonder maandelijkse abonnementskosten. De privacy wordt gewaarborgd door AES-128- en RSA-1024-versleuteling tijdens overdracht en opslag.

Bediening via app

De bijbehorende app heeft verschillende functionaliteiten voor camerabeheer. Het gezichtsbeheersysteem maakt een database van gezichten die door camera's zijn vastgelegd. De gezichtsvolging toont hoe personen zich verplaatsen door verschillende camerabeelden binnen één scène, wat nuttig is voor het monitoren van bewegingen en het herkennen van verdachte activiteiten. Deze functie komt beschikbaar in mei 2025 via een software-update. Met gebeurtenis inzichten kunnen gebruikers zoeken naar specifieke voorvallen zoals 'onbekende personen' op meerdere camera's tegelijk.

AI-besturing

De Tapo H500 gebruikt AI-gestuurde detectie en herkenning met een nauwkeurigheid van 99,9%. Het systeem kan onbekenden detecteren en beschikt over een 110dB-alarm. Daarnaast herkent het voertuigen, pakketjes en huisdieren, en stuurt het realtime meldingen.

Als centrale hub ondersteunt de Tapo H500 tot 16 Tapo-camera's, 64 Tapo-sensoren en meerdere IoT-apparaten. Via de app is er een overzicht van alle camera's en apparaten. Het apparaat werkt ook als extra deurbel voor aangesloten Tapo deurbellen. De H500 heeft een tabletstandaard en ondersteunt HDMI-uitvoer voor vier camera's tegelijkertijd. Het systeem is compatibel met de Matter-standaard en krijgt ONVIF-ondersteuning via een update in de zomer van 2025.

De Tapo H500 is nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs
© Lars
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met het mooie weer op komst is barbecueën erg aantrekkelijk. We vonden vijf luxe keramische modellen voor een schappelijke prijs.

Een keramische barbecue, ook wel kamado genoemd, heeft veel te bieden voor wie graag buiten kookt. Het dikke keramiek houdt de warmte goed vast, waardoor je de temperatuur veel preciezer kunt regelen dan bij een gewone stalen barbecue. Je verbruikt ook minder houtskool, wat op de lange termijn best wat geld scheelt. Leuk is dat je er niet alleen kunt grillen, maar ook roken, langzaam garen en zelfs bakken. Je eten wordt lekker mals doordat het vocht en de smaken goed bewaard blijven. De kamado kost wel wat meer dan een gewone barbecue, maar dan doorgaans ook veel langer mee.

Patton Kamado Grill Classic

De Patton Kamado Grill Classic is de ideale partner voor gezellige barbecue-avonden. Met zijn keramische behuizing zorgt deze barbecue voor een perfecte warmteverdeling en -behoud. De compacte afmetingen (een rooster van 34 cm doorsnede) en het lichte gewicht maken hem bijzonder geschikt voor balkon, terras of zelfs als aanvulling naast een grote barbecue.

Een geïntegreerde dekselthermometer zorgt dat je eenvoudig de juiste temperatuur aanhoudt, essentieel bij slow-cooking of roken. Het compacte rooster is precies goed voor kleinere gezelschappen. Voeg daarbij het tijdloze zwarte design, en je hebt een stijlvolle alleskunner die ondanks zijn formaat serieuze prestaties levert.

The Bastard BU105 Urban Compact

Wie op zoek is naar een robuuste, compacte barbecue voor kleine buitenruimtes, vindt in de The Bastard BU105 Urban Compact een uitstekende keuze. Deze kamado is vervaardigd uit hoogwaardig industrieel keramiek en biedt hierdoor niet alleen geweldige warmtebehoud, maar ook uitzonderlijke duurzaamheid. Met een grillrooster van 33 cm is hij perfect voor gezelschappen van twee tot vier personen.

Wat deze compacte krachtpatser onderscheidt, is het strakke matzwarte ontwerp gecombineerd met praktische handvatten die het verplaatsen vergemakkelijken. De geïntegreerde thermometer en het gietijzeren topventiel zorgen voor precieze controle over de temperatuur, essentieel voor slow-cooking, grillen en roken. Klein van formaat, groot in prestaties – deze Bastard laat zich niet zomaar wegzetten.

Patton Kamado

Met zijn royale kookoppervlak van 47 cm biedt de Patton Kamado alle ruimte voor een gezellige barbecue met familie en vrienden. Deze keramische barbecue combineert een klassiek uiterlijk met moderne prestaties, dankzij zijn extreem hittebestendige keramiek en ingebouwde slimme thermometer.

Bij deze barbecue draait alles om veelzijdigheid: grillen, roken, slow-cooken en zelfs bakken behoren tot de mogelijkheden. De Patton 21 inch is ontworpen om lang mee te gaan en hoge temperaturen moeiteloos te weerstaan. Daarbij zorgt het elegante design ervoor dat hij een echte eyecatcher in de tuin is. Functioneel én stijlvol tegelijk.

The Bastard Compact Compleet

Voor wie compactie én professionaliteit zoekt, is The Bastard Compact Compleet een perfecte match. Deze kamado is uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een complete barbecue-ervaring, verpakt in een handzaam formaat met een rooster van 33 cm.

Het industriële cordieriet keramiek waaruit deze Bastard is vervaardigd, zorgt voor fantastische hittebestendigheid en isolatie. Dankzij de handige handvatten en het relatief lichte gewicht is hij eenvoudig te verplaatsen. Precieze temperatuurregeling wordt mogelijk gemaakt door een gietijzeren topventiel en geïntegreerde thermometer. Van grillen tot roken, deze compacte Bastard is altijd klaar voor actie.

Grill Guru Original Compact Basic

Compact, degelijk encompleet – zo laat de Grill Guru Original Compact Basic zich het beste omschrijven. Deze kamado heeft een grillrooster van 33 cm en is gemaakt van vuurvast keramiek, wat zorgt voor uitstekende hittebehoud tijdens het koken.

Standaard meegeleverd zijn handige accessoires zoals een plate setter, regenhoes en aspook, waardoor je meteen alle benodigdheden hebt om aan de slag te gaan. De temperatuurregeling gaat eenvoudig via de roestvrijstalen ventilatieschijf bovenop en de geïntegreerde thermometer in de deksel. Perfect voor iedereen die zonder poespas heerlijke resultaten wil behalen, en dat allemaal in een compact, handzaam formaat.