Draadloze computervredebreuk
Gebruikt u wel eens stiekem een onbeveiligd draadloos netwerk van een ander? Denk de volgende keer twee keer, nee, drie keer na. Volgens een nieuwe wetgeving maakt u zich schuldig aan computervredebreuk, en daar staat een behoorlijke straf op.Op 22 september stond er een onheilspellend bericht in het Algemeen Dagblad.
Gebruikt u wel eens stiekem een onbeveiligd draadloos netwerk van een ander? Denk de volgende keer twee keer, nee, drie keer na. Volgens een nieuwe wetgeving maakt u zich schuldig aan computervredebreuk, en daar staat een behoorlijke straf op.Op 22 september stond er een onheilspellend bericht in het Algemeen Dagblad. Ene Willem van Barneveld uit Zeewolde was door de politie in de kraag gevat omdat hij vanuit zijn busje gebruik had gemaakt van een onbeveiligde 'hotspot'. Van Barneveld deed mee aan 'geocachen', een spel waarbij met behulp van gps gezocht wordt naar verstopte, waterdichte dozen met daarin allerlei voorwerpen (zie ook hier). De coordinaten van deze dozen zijn te vinden op internet. Wordt een 'cache' (schat) gevonden, dan mag er een voorwerp uit worden genomen, op voorwaarde dat hiervoor iets nieuws wordt teruggestopt. Buurtbewoners, zo meldde de krant, vonden het knalgele busje van Van Barneveld verdacht en belden daarom de politie. Toen agenten een kijkje gingen nemen, bleek dat hij als deelnemer in het spel gebruik maakte van een open wifi-verbinding. De man werd daarom op de bon geslingerd omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan het 'wederrechterlijk afluisteren, aftappen of opnemen van gegevensverwerking'. De kwestie liep, gelukkig voor Van Barneveld, uiteindelijk met een sisser af. Niet omdat het een licht strafbaar feit was, maar omdat de dienders 'vergeten' waren de notebook van Van Barneveld in beslag te nemen, waardoor de overtreding niet kon worden bewezen. Want strafbaar was-ie.
Nieuwe wetgeving
Reden voor dit ogenschijnlijk nogal forse ingrijpen is een recente wijziging van artikel 138a in het Wetboek van Strafrecht. Dit artikel stelt computervredebreuk (hacking) strafbaar. Margot Wiertz-Ermers van SOLV advocaten, gespecialiseerd in onder meer computercriminaliteit, legt uit: "De wetgever vindt het noodzakelijk dat hacking zo krachtig mogelijk kan worden bestreden en daarom is de wet per 1 september 2006 aangepast. Voorheen was het zo dat men strafbaar was wanneer men bij het binnendringen van een computersysteem van een ander enige beveiliging doorbrak.Dat is nu niet meer het geval. In de praktijk betekent dit dat ook wanneer meegelift wordt op een onbeveiligde verbinding, men een strafbaar feit pleegt."
Vier jaar cel voor ongeoorloofd bladeren
Op dit strafbaar feit, dat een misdrijf is, staat een pittige straf. Volgens het aangepaste wetsartikel kan een gevangenisstraf van maximaal een jaar worden opgelegd of een geldboete van de vierde categorie, ten bedrage van 16.750 euro. Wiertz-Ermers: "Wel is nog steeds vereist dat het met opzet is gebeurd en dat het wederrechtelijk is. Dat betekent onder meer dat de eigenaar van het gebruikte access point geen toestemming heeft gegeven. Dit laatste moet aan de dader 'kenbaar' zijn geweest, met andere woorden: het moet voor hem duidelijk zijn geweest dat hij zich op verboden terrein ging begeven. Hoe de rechter met dit kenbaarheidsvereiste zal omgaan, hangt af van de omstandigheden van het geval en zal de praktijk moeten uitwijzen." Mensen die naast het gebruiken van onbeveiligde netwerken het ook nog leuk vinden om door andermans bestanden heen te bladeren moeten extra op hun tellen passen. Hier staat een gevangenisstraf op van maximaal vier jaar of een geldboete van 16.750 euro op.
Eigen verantwoordelijkheid
Zelf beveiligen
Wilt u vermijden dat uw pc of notebook 'per ongeluk' gebruik zal maken van het access point van de buren? Dit kan op de volgende manieren: Geef uw netwerk een unieke naam of Network ID. Dit doet u in de meeste gevallen door met uw webbrowser naar het adres van uw access point te surfen en in te loggen.Meestal staat standaard achter Network ID de naam van de fabrikant ingesteld. Verander dit in een unieke, herkenbare naam zodat u vergissingen voorkomt.
Geef een voorkeursnetwerk in. Dit doet u door op de pc/notebook waarmee u contact maakt met uw draadloze netwerk naar het Configuratieschermte gaan en daar de beschikbare netwerkverbindingen te tonen. Klik nu met de rechtermuisknop op uw draadloze netwerkverbinding en kies Eigenschappen. Op het tabblad Draadloze netwerken kunt u het Voorkeursnetwerk ingeven. Dit is het netwerk waarmee deze computer automatisch contact maakt. U kunt meer Voorkeursnetwerken ingeven, zodat u ook op kantoor het juiste netwerk gebruikt. Klik op deze tab ook op de knop Geavanceerd en verwijder het vinkje voor Automatisch verbinding met netwerken maken, ook als die niet mijn voorkeur hebben. Hiermee voorkomt u dat uw computer zonder dat u dit weet contact maakt met een draadloos netwerk van iemand anders.Computer Idee heeft begin 2006 met een eigen 'war driving team' onderzoek gedaan en toen bleek dat in Nederland bijna de helft van de draadloze netwerken open staat en toegankelijk is, meestal tot ongeloof van de eigenaar wanneer we aanbelden. Ook op Wardrivemap.nl is goed te zien dat het niet best gesteld is met de beveiliging van draadloze netwerken. Het zijn met name de wat oudere access points die met uitgeschakelde wifi-beveiliging werden uitgeleverd. Veel van de door ons geinterviewde gebruikers waren al lang blij dat ze hun draadloze netwerk na veel gestoei aan de praat hadden gekregen en waagden zich niet aan het inschakelen van de beveiliging. Deze onbeveiligde netwerken zijn met behulp van software gemakkelijk te vinden en te gebruiken. Toch is dat geen vrijbrief om als buitenstaander gebruik te mogen maken van een wifi-verbinding. In de meeste gevallen is het bovendien duidelijk dat het niet om het eigen netwerk gaat, bijvoorbeeld omdat het access point een andere naam heeft. Zouden fabrikanten meer moeten doen? Margot Wiertz- Ermers: "Dat is een interessante vraag. Maatschappelijk gezien is het immers als wenselijk te beschouwen dat netwerken beveiligd zijn tegen computervredebreuk. Aan de andere kant, ook de gebruiker zelf heeft een eigen verantwoordelijkheid. De overheid probeert bijvoorbeeld de kennis op te schroeven door middel van websites als Surfopsafe.nl en Waarschuwingsdienst.nl."