Downloaden: Ieder online mediabestand opslaan

© PXimport

Downloaden: Ieder online mediabestand opslaan

Geplaatst: 29 november 2013 - 11:13

Aangepast: 16 november 2022 - 09:59

Maikel Dijkhuizen

Hoewel streamingsdiensten sterk in opkomst zijn, ontkom je er in veel situaties niet aan om media te downloaden. De beste methode om zonder beperkingen te genieten van films, series en muziek is om data lokaal op te slaan. We laten hier zien hoe je downloadt met een browser, bittorrent en usenet.

Internet

01 Mp3Skull

Voor muziekbestanden is het niet nodig om te speuren in downloadnetwerken. Veel websites bieden namelijk losse nummers gratis aan. Surf maar eens naar www.mp3skull.com. Typ in het zoekvak een trefwoord en klik daarna op Search. Voor de hand ligt om als zoekterm de naam van een artiest of titel van een liedje te gebruiken. In het resultatenoverzicht zie je een lijst met beschikbare nummers staan. Handig is dat bij ieder mp3'tje de bitrate staat vermeld, zodat je ongeveer weet welke kwaliteit je kunt verwachten. Verder zie je de bestandsgrootte en de tijdsduur van het liedje staan. Deze informatie klopt overigens niet altijd. Klik bij het gewenste nummer met de rechtermuisknop op Download. Met Internet Explorer sla je het bestand op via Doel opslaan als. Gebruik je Chrome, dan kies je voor Link opslaan als.

 

© PXimport

Mp3Skull is een uitgebreide bron waar je snel leuke mp3'tjes kunt vinden.

02 MEGA

Hoewel MEGA (www.mega.co.nz) data van gebruikers versleuteld opslaat, bestaat er toch een website die precies bijhoudt welke bestanden er op deze online opslagdienst staan. Ga naar de Franstalige webpagina www.mega-search.me. Overigens kan je de taal ook instellen op Engels.

Tussen alle reclame is er een zoekvak verstopt. Typ een trefwoord en klik op het vergrootglas om de zoekactie te starten. Veel MEGA-gebruikers bewaren films, series en muziek in de cloud. Daar kan je mooi van profiteren! Zodra je in de zoekresultaten het gewenste mediabestand hebt gekozen, kom je op de downloadpagina van MEGA terecht.

Zet een vinkje voor I agree with the MEGA Terms of Service en klik ten slotte op Download. Complete muziekalbums zijn vaak ingepakt in een rar-bestand. Met het gratis programma 7-Zip (www.7-zip.org) pak je deze bestanden simpel uit.

 

© PXimport

Gebruik www.mega-search.me om allerlei soorten mediabestanden op te sporen.

03 FilesTube

Naast MEGA zijn er nog veel meer webdiensten waarmee gebruikers mediabestanden in de cloud bewaren. De website www.filestube.com is in staat om verschillende online opslagdiensten te doorzoeken, zoals MediaFire, 4shared en SoundCloud. Typ de naam van een artiest, muziekalbum, liedje, serie of film. Stel in aan welk bestandsformaat je de voorkeur geeft. Je hebt bijvoorbeeld keuze uit avi, mkv en flac. Als het bestandsformaat je niet uitmaakt, dan selecteert je All. Start met Search de zoekactie.

Onder ieder resultaat staat vermeld bij welke opslagdienst het mediabestand is ondergebracht. Eventueel gebruik je aan de linkerkant de filters om de resultaten te specificeren. Zo kan je bijvoorbeeld sorteren op bestandsgrootte, datum en bron. Heb je iets leuks gevonden? Klik dan eerst op de titel van het mediabestand. Belangrijk is dat je in de volgende stap de juiste downloadlink kiest. FilesTube wil namelijk graag een programma installeren dat alleen maar vervuiling op je pc veroorzaakt. Door het mediabestand op te halen bij de oorspronkelijke bron, voorkom je de installatie van FT Downloader.

Klik op Download Now from gevolgd door de naam van de online opslagdienst waarop de data aanwezig is. Vervolgens opent er een nieuwe webpagina waar je de juiste downloadlink kiest. Houd er rekening mee dat veel webdiensten een trage downloadsnelheid bieden aan niet-betalende gebruikers.

 

© PXimport

Het is bij FilesTube een hele kunst om de juiste downloadlink te vinden.

04 KeepVid

KeepVid is een gebruiksvriendelijk hulpmiddel om video's van YouTube te bewaren op je pc. Open YouTube en zoek een leuk filmpje op. Kopieer de url uit de adresbalk. Surf daarna naar www.keepvid.com en plak de weblink in het lege veld.

Via DOWNLOAD krijg je een lijstje met beschikbare bestandsformaten voorgeschoteld. Overigens is het hiervoor wel nodig om Java uit te voeren. Je kunt kiezen uit de formaten 3gp, flv, mp4, webm en mp3. Afhankelijk van de beschikbare beeldkwaliteit van het oorspronkelijke filmpje, download je het videobestand eventueel in verschillende resoluties. Maak een keuze en bewaar het bestand op je pc.

 

© PXimport

Met KeepVid rip je eenvoudig filmpjes vanaf YouTube.

Webdiensten (ripprogramma's)

05 GemistDownloader

Er zijn genoeg ripprogramma's waarmee je muziek- en videobestanden vanaf verschillende webdiensten plukt. Op die manier kan je evengoed data opslaan van websites die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Uitzending Gemist heeft bijvoorbeeld nergens een downloadknop. Wil je toch een lokale versie van een tv-uitzending bewaren, dan ben je aangewezen op het ripprogramma GemistDownloader. Je vindt dit Nederlandstalige tooltje op www.helpdeskweb.nl/gemistdownloader.

Na de installatie geef je aan of je een programma vanaf Uitzending Gemist of RTL XL wilt downloaden. Er is verder ook ondersteuning voor YouTube en Nickelodeon. Plak in de eerste stap de unieke url waarop de tv-uitzending te vinden is, bijvoorbeeld www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1353764. Bevestig met Verder en kies onder Stap 2 het gewenste bestandsformaat. Zeker als je de video wilt bekijken op een smartphone of tablet, is het verstandig om hier even goed naar te kijken.

Onder Opties wijzig je optioneel nog allerlei geavanceerde instellingen. Zo pas je onder meer de afmetingen en tijdsduur van de video aan. Klik op Opslaan als en kies een opslaglocatie. Klik tot slot op Start met downloaden. Op het moment van schrijven is het alleen mogelijk om met de bèta-versie van GemistDownloader RTL-programma's op te slaan.

 

© PXimport

GemistDownloader is een mooie oplossing om tv-uitzendingen op te slaan.

06 SciLor's grooveshark.com Downloader

Via de streaming-muziekdienst Grooveshark beluister je miljoenen liedjes van bekende artiesten rechtstreeks in je browser. Wil je de leukste nummers op je harde schijf bewaren, dan doe je een beroep op SciLor's grooveshark.com Downloader (http://ct.link.ctw.nl/gdo). Let op dat je tijdens de installatie kiest voor Advanced / Cancel om te voorkomen dat de freeware een ongewenste startpagina, toolbar en zoekmachine toevoegt aan je browser.

Zodra het programmavenster opent op je scherm, klik je onderaan eerst op het tabblad Instellingen. Via Selecteer map stel je in op welke opslaglocatie je de liedjes wilt bewaren. Bevestig daarna met Opslaan. Open het tabblad Zoek en Download. Je zoekt op de naam van een artiest, liedje of album. Klik op Search! om de resultaten op te halen. Je zet vervolgens vinkjes voor alle nummers die je wilt opslaan. Kies als laatste voor Aan downloadlijst toevoegen / Downloaden. Leuk is dat je in het programma ook een overzicht van de populairste liedjes kunt opvragen en die vervolgens kunt downloaden.

 

© PXimport

Zoek en download rechtstreeks de beste nummers van Grooveshark.

Melding virusscanner

De besproken ripprogramma's in dit artikel zijn relatief onbekend, waardoor bij sommige virusscanners de alarmbellen afgaan. Mogelijk verwijdert jouw beveiligingsprogramma op eigen houtje het exe-bestand. Je kunt er echter vanuit gaan dat de besproken tools geen schadelijke bestanden bevatten.

Als je virusscanner weigert om mee te werken, schakel je de bescherming op eigen risico tijdelijk uit. Hierna kan je het ripprogramma probleemloos installeren. Twijfel je aan de betrouwbaarheid van een exe-bestand? Voer dan voor de zekerheid even een scan uit via www.virustotal.com.

07 Spotydl

Voor zover bekend bestaan er geen ripprogramma's om muziek direct vanaf de Spotify-server te plukken. Wel hebben de ontwikkelaars van Spotydl twee slimme alternatieven bedacht. Zodra je een afspeellijst hebt geïmporteerd, gaat dit programma op zoek naar alternatieve online muziekbibliotheken om de liedjes te downloaden. Verder is Spotydl in staat om rechtstreeks op te nemen vanaf Spotify.

Betreed de website www.spotydl.com en download de freeware. Er zijn versies voor Windows, Mac OS X en Linux beschikbaar. Selecteer in de installatiewizard Advanced en schakel alle vinkjes uit. Hiermee voorkom je dat Spotydl je pc opzadelt met allerlei rommel. Open Spotify en sleep de afspeellijst die je wilt downloaden naar het Spotydl-venster. Vervolgens selecteer je in de linkerkolom de map waarin je de liedjes wilt opslaan.

Kies bovenaan achter Mode voor de optie Download. Klik nu rechtsboven op Download. De kans bestaat dat Spotydl een bepaald liedje bij geen enkele bron kan vinden. Geen probleem, want dan neemt je het nummer rechtstreeks op van Spotify. Kies achter Mode voor Record en bevestig daarna nogmaals met Record. Besef wel dat het programma alle geluiden van je pc opneemt, dus ook binnenkomende chatberichten en e-mails. Programma's die geluid maken, kan je daarom maar beter even afsluiten.

 

© PXimport

Spotydl download je volledige Spotify-afspeellijst bij diverse online bronnen.

08 GetMp3

GetMp3 (www.getmp3.altervista.org) doorzoekt verschillende webdiensten om je favoriete liedjes op te sporen. Het programma ondersteunt Grooveshark, SoundCloud, YouTube en de Russische sociale netwerksite VKontakte. Na de installatie geef je als eerste de downloadmap op. Je ziet een overzicht verschijnen met populaire artiesten en liedjes. Zodra je ergens op klikt, voegt GetMp3 de naam toe aan het zoekvenster.

Natuurlijk staat het je vrij om ook zelf een zoekactie te starten. Klik op SEARCH MUSIC en typ een trefwoord. Je selecteert aan de linkerkant je favoriete bron, waarna je bevestigt met SEARCH. Overigens kan je ook alle bronnen even uitproberen. Om zeker te weten dat je het juiste liedje te pakken hebt, selecteer je eerst de titel en klik je op de play-knop. Het programma streamt het liedje vervolgens naar je pc. Dubbelklik op een liedje om de downloadtaak te starten. Handig is dat GetMp3 ook volledige muziekalbums kan vinden. In dat geval kies je voor SEARCH ALBUM.

 

© PXimport

GetMp3 is een mooi programma waarmee je zeldzame muziek kunt ontdekken.

09 Freemake Video Downloader

Het web staat vol met leuke filmpjes. Naast YouTube zijn bijvoorbeeld ook Dailymotion, Vimeo, Dumpert en Veoh interessante diensten. Volgens de makers ondersteunt Freemake Video Downloader duizenden webdiensten. Surf naar www.freemake.com om het programma te downloaden. Tijdens de installatie is het nodig dat je enkele vinkjes weghaalt, zodat je gesponsorde software buiten de deur houdt.

Kopieer de unieke url van een online filmpje. Via Plak URL voeg je de weblink aan het programma toe. Bij veruit de meeste websites werkt dit zonder hobbels. Geef aan in welke resolutie je de video wilt opslaan. Je kiest eventueel zelfs voor Full HD, mits de oorspronkelijke video deze resolutie ondersteunt.

Zo nodig sla je het bestand op in een ander formaat. Selecteer in dat geval Converteren naar en maak een keuze. Op deze manier zorg je ervoor dat het videomateriaal compatibel is met je iOS- of Android-toestel. Onder Opslaan als stel je de opslagmap in. Klik op Download om Freemake Video Downloader aan het werk te zetten. De freeware onthoudt alle gedownloade filmpjes, zodat je ze desgewenst meteen opent.

 

© PXimport

Met Freemake Video Downloader sla je webfilmpjes op.

Video DownloadHelper

Er zijn ook plug-ins voor browsers waarmee je online video's kunt downloaden. De bekendste is misschien wel Video DownloadHelper voor Firefox. Zodra deze uitbreiding op een webpagina videomateriaal detecteert, gaat er een pictogram in de Navigatiewerkbalk bewegen. Klik erop met de rechtermuisknop en kies voor Voorkeuren. Ga naar Diensten / Downloaden en stel een opslagmap in. Sluit het venster met OK. Klik nu naast het pictogram op het kleine pijltje. Geef aan welke videostream je wilt downloaden en bevestig daarna in het menu met Downloaden. Hoe hoger de resolutie is die je kiest, hoe meer opslagruimte het filmbestand in beslag neemt.

 

© PXimport

Gebruik Video DownloadHelper om snel filmpjes van websites te rippen.

Bittorrent

10 Bittorrent

Bittorrent is wereldwijd veruit het populairste peer-to-peernetwerk. Miljoenen gebruikers delen hiermee allerlei mediabestanden met elkaar. Het voordeel hiervan is dat het aanbod gigantisch groot is. Populaire films, series en muziek kan je eenvoudig downloaden.

Als tegenprestatie moet je zelf ook bijdragen aan het downloadnetwerk. Gedownloade bestanden stelt het bittorrent-programma daarom automatisch beschikbaar aan andere gebruikers. Omdat iedereen dat doet, is er een enorm aanbod ontstaan met mediabestanden. Wel is het zo dat je bestanden met copyright niet openbaar mag maken volgens de Nederlandse wetgeving. Als je liever geen risico neemt, download je daarom alleen muziek en video's waarop geen auteursrecht (meer) berust.

11 µTorrent

Je hebt een bittorrentclient nodig om via het torrentbestand verbinding te maken met het peer-to-peernetwerk. Surf naar www.utorrent.com en installeer de gratis versie van µTorrent op je pc. Zoals tegenwoordig gebruikelijk is bij veel freeware, let je tijdens de installatie goed op dat je geen gesponsorde software installeert.

Ga in het programmavenster naar Opties / Voorkeuren / Mappen en geef aan waar je de gedownloade bestanden wilt bewaren. Werp daarnaast ook even een blik op het onderdeel Verbinding. Moderne routers openen automatisch de poort voor inkomend bittorrent-verkeer. In dat geval zet je vinkjes voor Poorttoewijzing met UPnP en Poorttoewijzing met NAT-PMP. Klik op OK.

Controleer via Opties / Installatiehulp / Test uitvoeren of de verbinding geen hobbels ondervindt. Als er rode kruisjes verschijnen, dan is het noodzakelijk dat je handmatig de juiste poort in je router openzet. Hiervoor log je in op het beheerpaneel van het netwerkapparaat en geef je met het IP-adres van je pc aan welke poort je wilt openzetten.

 

© PXimport

Als je router UPnP ondersteunt, is het een fluitje van een cent om de juiste netwerkpoort te openen.

12 The Pirate Bay

Na de installatie van µTorrent, ga je op zoek naar een leuk torrentbestand van een mooie film, serie of muziekalbum. Aan de hand hiervan maakt µTorrent verbinding met het bittorrent-netwerk, waarna de juiste data wordt binnengehaald op je harde schijf. Geschikte torrentbestanden vind je op talloze websites.

Hoewel The Pirate Bay in de meeste westerse landen is verboden, kan je de website nog altijd gewoon bezoeken. De eigenaren nemen regelmatig een andere domeinnaam aan, waardoor het webadres nog weleens wisselt. Op het moment van schrijven is het officiële webadres www.thepiratebay.sx.

De kans is groot dat jouw internetprovider toegang tot The Pirate Bay blokkeert. In dat geval bezoek je via een proxyserver de torrentsite. Neem maar eens een kijkje op www.kuiken.co, www.piratereverse.info, www.thepiratebay.tn of www.pirateproxy.net. Je gebruikt de zoekfunctie om een torrentbestand te vinden. Vervolgens klik je bij de titel op het hoefijzer. Geef µTorrent toestemming om het bestand te openen. Als de torrent verwijst naar meerdere bestanden, maak je optioneel een selectie. Klik op OK om de gewenste film, serie of muziek definitief binnen te halen.

 

© PXimport

Het beginpunt van bittorrent is altijd het vinden van een geschikt torrentbestand.

Zoekmachine

Soms is het een hele kunst om een goed torrentbestand te vinden met voldoende 'seeders' (personen die het bestand delen). Torrentz helpt je hierbij. Deze zoekmachine pluist in één klap tientallen torrentsites uit op zoek naar bruikbare resultaten. Er is onder meer ondersteuning voor The Pirate Bay, TorrentReactor, Monova en Vertor ingebouwd. Je vindt deze zoekmachine op www.torrentz.eu. Typ een trefwoord en klik op Search. Wanneer je de juiste titel aanklikt, verschijnt er een lijstje met beschikbare bronnen in beeld. Je hoeft nu alleen nog maar het juiste webadres te openen en het torrentbestand op te slaan.

 

© PXimport

Torrentz is een betrouwbare zoekmachine voor het vinden van goede torrentbestanden.

13 ExtraTorrent

Hoewel is gebleken dat de eigenaren van The Pirate Bay wel tegen een stootje kunnen, is het niet ondenkbaar dat hun servers in de toekomst in beslag worden genomen. Om die reden is het handig om te weten bij welke bronnen je nog meer leuke torrentbestanden ophaalt.

Surf naar www.extratorrent.com en probeer een leuk mediabestand te vinden. Hiervoor gebruik je de zoekfunctie of snuffel je door de categorieën. Belangrijk is dat je de bijbehorende informatie nauwkeurig doorneemt. Zo is het bij bittorrent essentieel dat er voldoende gebruikers zijn die het mediabestand met je willen delen. Let daarom op of er voldoende 'seeders' zijn. Zijn die er te weinig, dan krijg je te maken met een trage downloadsnelheid.

Als je besluit om het mediabestand op te slaan, klik je onderaan op DOWNLOAD. Bevestig daarna nogmaals met DOWNLOAD en open het torrentbestand in µTorrent om het downloadproces te starten.

 

© PXimport

ExtraTorrent is een prima alternatief voor The Pirate Bay.

Usenet

14 Usenet

Als je films en muziek in uitstekende kwaliteit wilt vinden, is usenet (nieuwsgroepen) verreweg de beste downloadmethode. Usenet bestaat uit een verzameling van nieuwsservers die continu data met elkaar synchroniseren. Om die reden zijn er op iedere server min of meer dezelfde mediabestanden beschikbaar. Zodra je toegang hebt tot zo'n server, gaat er een heus multimediaparadijs voor je open. Je vindt er bijvoorbeeld complete blu-ray-rips van de nieuwste films en originele kopieën van audio-cd's.

Usenet wordt gevoed door andere liefhebbers van films en muziek. Overigens zijn deze handelingen illegaal, dus ga daarom niet zelf data uploaden. Wat natuurlijk wel mag, is downloaden! Omdat je pc rechtstreeks contact maakt met de nieuwsserver, kan je een zeer hoge downloadsnelheid bereiken. Met het juiste internetabonnement is het zelfs mogelijk om complete kopieën van blu-rays binnen relatief korte tijd op te slaan.

Mobiel downloaden

Smartphones en tablets hebben beperkte mogelijkheden om mediabestanden te downloaden. Voor iOS bestaan er helaas nauwelijks geschikte apps waarmee je mediabestanden kunt opslaan. Een uitzondering is Free Music Download Player. Met deze toepassing haal je mp3'tjes op bij Mp3Skull. Met een Android-toestel heb je gelukkig iets meer downloadopties. Zo gebruik je Nzb Leech om mediabestanden vanaf usenet binnen te halen. Hiervoor heb je wel een nzb'tje nodig. Dit is een databestandje met verwijzingen naar de juiste delen op usenet. Je maakt die simpel aan op www.nzbindex.nl. Voor bittorrent doe je een beroep op µTorrent App, aDownloader of aTorrent.

 

© PXimport

Gebruik de app Free Music Download Player om mp3'tjes op je iPhone of iPad te bewaren.

15 Nieuwsserver

De reden waarom veel mensen de drempel te hoog vinden om usenet te gebruiken, is omdat er toegang tot een nieuwsserver vereist is. Zonde, want usenet is het downloadnetwerk met veruit de meeste kwaliteitsbestanden. Bovendien is de werking vandaag de dag lang niet meer zo ingewikkeld als een paar jaar geleden.

Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Een abonnement bij een goede usenetprovider kost een paar euro per maand. Bovendien zijn er genoeg aanbieders die enkele dagen gratis toegang geven tot hun nieuwsserver. Let tijdens het afsluiten van een abonnement naast de kosten ook op de retentie. De retentie geeft aan hoeveel dagen de mediabestanden op de nieuwsserver blijven staan. Verder zijn de downloadsnelheid en een eventuele downloadlimiet van belang.

Bekende usenetproviders zijn bijvoorbeeld Eweka, Hitnews (drie dagen gratis proefperiode) en SunnyUsenet (week gratis proefperiode). Sommige internetproviders bieden als extra dienst een gratis nieuwsserver aan. Die kan je natuurlijk ook eens uitproberen. Verwacht hier overigens niet teveel van, want de retentie en downloadsnelheid zijn vaak erg matig.

 

© PXimport

Downloaden vanaf usenet werkt alleen als je toegang hebt tot een nieuwsserver.

16 Spotnet

Het bekendste zoek- en downloadprogramma voor usenet is Spotnet. Deze freeware is in staat om leuke mediabestanden te vinden en meteen vanaf usenet te downloaden. Surf naar www.spot-net.nl om de laatste versie van dit usenetprogramma te downloaden.

Zodra je Spotnet voor de eerste keer opent, vul je alle gegevens van je nieuwsserver in. Deze gegevens heb je van de usenetprovider gekregen. Selecteer achter Aanbieder de usenetprovider waarvan je gebruikmaakt. Staat die er niet bij, dan kies je voor Anders.

Geef achter Adres aan op welk domein de nieuwsserver bereikbaar is. Het poortnummer is standaard 119. Misschien wil je downloaden via een versleutelde verbinding, zodat niemand kan zien welke bestanden je binnenhaalt. In dat geval kies je een ander poortnummer. Meestal is dat 443 of 563. Bedenk wel dat downloaden met encryptie meer rekenkracht vraagt van je computer.

Stel verder in hoeveel verbindingen Spotnet naar de nieuwsserver moet maken. Typ tot slot je gebruikersnaam en wachtwoord, waarna je kiest voor Verbinden. Spotnet haalt nu een database op met spots van alle beschikbare films, series en muziek.

 

© PXimport

Als je de gegevens van de nieuwsserver invult, maakt Spotnet verbinding met usenet.

17 Spots zoeken

Voordat je op zoek gaat naar leuke mediabestanden, wijzig je eerst de opslaglocatie. Klik op Bewerken / Downloadmap en selecteer een map op je pc. In Spotnet is het een koud kunstje om leuke spots te ontdekken. Je gebruikt simpelweg de zoekfunctie en de filters aan de linkerkant. Handig is dat je ook gemakkelijk eigen filters toevoegt. Op die manier geef je bijvoorbeeld blu-ray-films of klassieke muziek een eigen plekje binnen het programma.

Klik op het pijltje achter Filter toevoegen. Bepaal aan welke criteria het filter moet voldoen. Zo kan je instellen dat je alleen geïnteresseerd bent in films van blu-ray-kwaliteit met Nederlandstalige ondertiteling. Handig is dat je het aanbod ook gemakkelijk op genre sorteert, zoals actie, cabaret of documentaire. Bedenk in het lege tekstveld een logische naam voor het filter. Klik ten slotte op het blauwe plusteken. Het nieuwe filter is meteen klaar voor gebruik!

 

© PXimport

Met eigen filters vind je gemakkelijker interessante films, series en muziek.

Zwarte lijst

In Spotnet zijn er helaas ook personen actief die reclame of soms zelfs virussen verspreiden. Deze valse spotters zet je gemakkelijk op een zwarte lijst, zodat je hiervan voortaan geen spots meer ontvangt. Klik in de zoekresultaten met de rechtermuisknop op de titel. Kies vervolgens voor Toevoegen aan zwarte lijst. Overigens kan je ook spotters toevoegen aan een witte lijst. In dat geval krijgen alle titels afkomstig van deze afzenders een groene kleur in Spotnet. Je herkent op deze wijze sneller vertrouwde spots.

18 Downloaden

Heb je eenmaal een leuke spot gevonden, dan download je de bijbehorende bestanden eenvoudig naar je pc. Dubbelklik op een titel om meer details over de spot te weten te komen. Je leest onder meer een samenvatting en je ziet een afbeelding van bijvoorbeeld een film- of cd-hoesje staan.

Controleer zorgvuldig alle eigenschappen. Zo is het interessant om te weten wat de oorspronkelijke bron is. Zie je hier Retail staan, dan heb je met een kopie van de originele film- of geluidsdrager te maken. Verder ga je na welke ondertitel- en geluidssporen er beschikbaar zijn.

Let daarnaast ook op de bestandsgrootte. Je kunt aan de hand daarvan een ruwe inschatting maken van hoe lang het downloadproces ongeveer duurt. Vergeet vooral niet om onderaan de reacties van andere gebruikers even globaal door te nemen. Wanneer de spot een virus of reclame bevat, vind je hierover meestal een bericht.

Weet je zeker dat je het mediabestand wilt downloaden? Klik dan rechtsboven op het blauwe pijltje. Via het tabblad Downloads volg je de voortgang.

 

© PXimport

Om teleurstellingen te voorkomen lees je nauwkeurig alle informatie door die bij de spot staat vermeld.

Notice & takedown-verzoeken

Jammer genoeg ondervindt usenet het afgelopen jaar veel last van zogeheten notice & takedown-verzoeken. Rechthebbenden van films en series dienen namelijk steeds vaker verzoeken in bij usenetproviders om bepaalde spots te wissen. Usenetproviders willen liever geen schadeclaims ontvangen, waardoor ze de bestanden meestal op korte termijn weghalen van hun server. Populaire series als Arrow en Homeland zijn om die reden vaak niet rechtstreeks vanuit Spotnet te downloaden.

In plaats daarvan kan je deze series wel opslaan via een versleutelde weblink naar het nzb-bestand. Voor rechthebbenden is het namelijk een stuk lastiger om hiervan melding te maken bij usenetproviders. Door dit nzb-bestand in een geschikt downloadprogramma te importeren, wordt de juiste data alsnog vanaf usenet opgehaald. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld SABnzbd, GrabIt of Binreader.

Bij de spot staat altijd vermeld wanneer je de bestanden alleen via deze omweg kunt binnenhalen. Je vindt op onze website een uitgebreide basiscursus over hoe je via versleutelde weblinks mediabestanden vanaf usenet downloadt.

 

© PXimport

Sommige populaire spots kan je alleen downloaden via een versleutelde weblink naar een nzb-bestand.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten