Devolo Magic 2 review: Mesh én powerline

Magic 2 van powerline-specialist devolo combineert mesh-wifi met netwerken over het elektriciteitsnet. Hoe stabiel is dit product bij langdurig gebruik? PCM zocht het uit voor deze Devolo Magic 2 review.

Devolo Magic 2 combineert de nieuwste chips die voldoen aan de Powerline G.hn-standaard met AC1200 ‘mesh’-wifi (2x2:2 mu-mimo tot 300 Mbit/s in de 2,4GHz- en tot 867 Mbit/s in de 5GHz-frequenties). Powerline G.hn haalt theoretische doorvoersnelheden tot 2.400 Mbit/s over het elektriciteitsnet.

Heb je al oudere powerline-adapters in huis dan kun je die niet zomaar combineren. Powerline G.hn is immers niet compatibel met de Home Plug AV-standaard. Magic 2 werkt dus bijvoorbeeld niet samen met devolo dLAN-stekkers. Bij gebruikers die voor het eerst een powerline-netwerk inrichten maakt die incompatibiliteit natuurlijk niet uit. Maar als je eerde al investeerde in een powerline-netwerk dan is dat niet langer bruikbaar wanneer je kiest voor devolo Magic. Aan te raden is immers om beide standaarden niet door elkaar op hetzelfde elektriciteitsnet te gebruiken, om problemen met interferentie en een terugval in prestaties te vermijden.

De door ons geteste devolo Magic 2 Multiroom Kit bevat twee stekkers van het type WiFi/Powerline 2-1 (met vier geïntegreerde antennes) en één van het type LAN Powerline 1-1. Alle pluggen hebben een geïntegreerd 16A-stopcontact zodat er in huis geen stopcontact verloren gaat. De wifi-stekkers hebben twee gigabit-ethernetpoorten en de lan-stekker heeft er één. De lan-stekker is iets kleiner en lichter dan de wifi-stekker.

Alle adapters zijn afzonderlijk, per twee (Starter Kit) of per drie (Multiroom Kit) verkrijgbaar. Verder is er een iets goedkopere Magic 1-variant (vijftien euro goedkoper per stekker) met 1.200 Mbit/s doorvoersnelheid over powerline die voor de rest identiek is.

Devolo Magic 2 installeren

De stekkers moet je direct in een stopcontact steken en dus niet in een stekkerdoos. Dankzij het geïntegreerde stopcontact is dat ook geen probleem, want daarin kun je dan weer een eventuele stekkerdoos kwijt.

De standaard wifi-sleutel van de Magic WiFi-adapter vind je op de achterkant. Noteer die vóór je de stekker insteekt. Stop beide wifi-adapters in een stopcontact en wacht tot het powerline-ledje op de voorkant oplicht. Steek vervolgens de lan-adapter in een vrij stopcontact in de buurt van je router en verbind de adapter met je router met de meegeleverde ethernetkabel. De drie adapters vinden elkaar automatisch en leggen een versleutelde verbinding aan over het elektriciteitsnet. Die dient als ‘backhaul’ tussen de wifi-stekkers. Tijdens dit proces knipperen alle powerline-leds wit. Zodra deze leds permanent wit branden, is de connectie klaar. Het proces duurt ongeveer drie minuten.

© PXimport

Wil je het bestaande wifi-netwerk van je router naar de devolo-kit kopiëren dan ga je anders te werk. Koppel de lan-adapter eerst aan je router. Steek daarna één wifi-stekker in een stopcontact in de buurt van je router. Zodra de witte wifi-led op de voorkant stabiel brandt, druk je er kort op om de wps-functie te activeren. De led knippert en je hebt twee minuten de tijd om de wps-knop van je router in te drukken. De stekker neemt vervolgens de wifi-gegevens van je router over. Daarna steek je de andere wifi-stekker in een stopcontact; die neemt nu dezelfde wifi-gegevens over.

Als de automatische powerline-verbinding mislukt, knipperen de leds met het ‘huislogo’ rood. Trek alle stekkers uit het stopcontact, wacht even en steek ze dan één voor één opnieuw in, te beginnen met de lan-adapter. Dan lukt het meestal wel. Wij moesten het twee keer proberen voor het in orde kwam.

Lukt de automatische configuratie desondanks niet, dan kun je de verbinding ook handmatig tot stand brengen. Hoe dat moet staat uitgelegd op pagina 44 van de meegeleverde installatiegids, die ook Nederlandstalig is. We hebben de installatieprocedure als gebruiksvriendelijk ervaren.

Apps en webinterface

Om de Magic 2 te beheren via Android en iOS kun je de app devolo Home Network gebruiken en voor beheer via Windows, macOS en Linux is de devolo Cockpit-software beschikbaar. In het startscherm zie je de bestaande configuratie. Door op het pictogram van één van de stekkers te drukken, krijg je gedetailleerde configuratie-informatie zoals ip-adres, verbonden apparaten en wifi-configuratie. Wil je een extra stekker aan het Magic-netwerk toevoegen, druk je in de app op het plusteken of kies je ‘Toevoegen’ in de software en volg je de instructies.

Via app of software controleer je op firmware-updates, bekijk je een gedetailleerd netwerkoverzicht en wijzig je de geavanceerde netwerk-, powerline- en wifi-instellingen. Normaal hoef je hier niets te veranderen, maar wil je bijvoorbeeld de leds op de stekkers tijdens de normale werking uitschakelen dan doe je dat voor elke stekker apart in het Systeem-menu.

De mobiele app oogt ietwat rommelig, waarbij logisch bij elkaar horende configuratie-opties soms her en der verspreid zijn. De geavanceerde opties per stekker zijn niet aangepast aan het app-scherm: de app laadt gewoon de web-interface die je ook rechtstreeks met een browser via het ip-adres van elke adapter oproept. De Cockpit-software opent eveneens de web-interface wanneer je op het configuratiepictogram van een adapter klikt. De app, de software en de web-interface werken wel allemaal in het Nederlands, dat is in elk geval positief.

© PXimport


Het zou volgens ons handiger zijn als de geavanceerde netwerk-, powerline- en wifi-instellingen ook onder het gewone app-menu bereikbaar zouden zijn. Dan zou je in één keer instellingen voor alle Magic-adapters in het netwerk kunnen aanpassen, bijvoorbeeld de werking van het led en de knoppen, of de ip-configuratie, of het lokaal bewaren van de configuratie. Nu moet je dat voor elke adapter apart doen. Wel is het zo dat de grote meerderheid van de gebruikers die geavanceerde instellingen zelden zal gebruiken.

Standaard is ‘Config Sync’ actief, al kun je dit per wifi-stekker uitschakelen. De complete wifi-configuratie wordt automatisch aan alle voor Config Sync geschikte apparaten doorgegeven. Daarbij behoren de volgende instellingen: wifi-netwerk, gastnetwerk, Smart WiFi, wifi-schakelschema en tijdserverinstellingen. Smart WiFi zorgt er onder andere voor dat clients zichzelf automatisch verbinden met de sterkste wifi-stekker. Onder deze functie groepeert devolo vier geavanceerde wifi-eigenschappen: ‘roaming’, ‘band steering’, ‘dynamic frequency selection’ en ‘airtime fairness’. Het is een alles of niets verhaal, want je kunt deze functies niet afzonderlijk in- of uitschakelen.

Geavanceerde opties zoals vpn, ouderlijke controle en firewall-beveiliging regel je op je bestaande router of modem. Magic 2 fungeert zelf puur als netwerkuitbreiding en vertrouwt voor alle instellingen op de aangesloten router of modem.

Prestaties

Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële prestaties en niet in de theoretisch hoogst haalbare snelheid (zie testmethode). De Magic 2 haalt in onze testopstelling stabiele snelheden tussen 82 MBit/s en 218 Mbit/s, afhankelijk van de afstand van de wifi-stekkers tot aan de lan-stekker en de kwaliteit van de stroombekabeling.

De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties is 192,5 Mbit/s. Dat is bijvoorbeeld ietsje trager dan de D-Link COVR-P2502, een combinatie van mesh wifi en Homeplug AV2-powerline backhaul. Die oplossing haalt in dezelfde testopstelling gemiddeld 216 Mbit/s.

Maar een gemiddelde zegt niet alles. We testen in een grote woning op verschillende etages. De devolo Magic 2 levert op elke etage ongeveer dezelfde gemiddelde doorvoersnelheid in de iperf3-benchmark, dus iets meer dan 192 Mbit/s. Bij de D-Link COVR-P2502 daalt de doorvoersnelheid op de etages, terwijl deze hoger is op de begane grond.

© PXimport

Devolo Magic 2 is vooral interessant in een modern gebouw met veel beton, waar wifi niet altijd en overal even betrouwbaar werkt. Het is logisch dat de reële prestaties afhangen van erg veel factoren: de gebruikte wifi- en ethernet-chipsets van de client-pc, de afstand tot de nodes, de manier waarop de nodes met elkaar verbonden zijn (geaarde stopcontacten zijn een must om de hoogste snelheid te halen), de snelheid van de verbonden router, eventuele interferentie van andere draadloze apparaten en powerlines enzovoort.

Samenvattend mag je stellen dat de Magic 2 vooral tot zijn recht komt in een grote, moderne woning, omdat elke adapter een vergelijkbare doorvoersnelheid levert als de adapter die het dichtst bij de router is geplaatst. Nadat je de Magic 2 succesvol geïnstalleerd heb je er geen omkijken meer naar en functioneert deze in de praktijk als een netwerkkabel.

Enkele maanden later

Eventuele firmware-updates werk je voor iedere stekker afzonderlijk bij via de app, Cockpit-software of de web-interface. Maar tijdens de testperiode van iets meer dan twee maanden bracht devolo geen nieuwe firmware uit. Daar lijkt ook geen reden voor te zijn, want het Magic 2-netwerk viel tijdens de testperiode niet één keer uit, bleef al die tijd stabiel zijn werk doen en behield zijn snelheid in onze benchmark.

Je kunt de stekkers nadat ze geconfigureerd zijn gewoon verplaatsen, want ze verbinden zichzelf automatisch zonder dat je verder iets in de software hoeft te doen. Dit is echt een install-and-forget netwerkproduct zoals er helaas te weinig bestaan. Het werkt trouwens vrij energiezuinig. De stekkers verbruiken maximaal 12 W, maar het typische verbruik draait rond de 9 W. Als er geen netwerkverkeer is, schakelen de stekkers terug naar een energiebesparende stand en verbruiken ze 3,4 W. De energiebesparing kun je eventueel via de app of software uitschakelen, maar de korte wachttijd tot een stekker wakker schiet wanneer hij opnieuw netwerkverkeer detecteert stoort nauwelijks.

Conclusie

Magic 2 presteert goed in gebouwen waar een gewoon wifi-signaal te zwak is om door betonnen muren en plafonds te gaan, of op locaties die te ver van een wifi-router of toegangspunt verwijderd zijn. De powerline-technologie zorgt in die omstandigheden voor stabiele verbindingen via het elektriciteitsnet tussen zichzelf configurerende wifi-toegangspunten en de centrale router of modem. Dit op voorwaarde dat het elektriciteitsnet in orde en overal drie-aderig uitgevoerd is.

Powerline G.hn is niet compatibel met Homeplug AV, dus deze oplossing van Magic is vooral interessant voor consumenten zonder bestaand powerline-netwerk, of die verouderde, tragere powerlines willen vervangen door een meer toekomstbestendige powerline-technologie. Na het installeren en configureren heb je geen omkijken meer naar de Magic 2. Tijdens de duurtest van een tweetal maanden viel het netwerk niet in één keer uit.

7,0

ONS OORDEEL

Devolo Magic 2 Multiroom Kit

Pluspunten

Gebruisvriendelijk

Ingebouwd stopcontact

Stabiele prestaties

Minpunten

Ietwat rommelige app

Niet compatibel met oudere powerlines

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000