ID.nl logo
Huis

Devolo Magic 2 review: Mesh én powerline

Magic 2 van powerline-specialist devolo combineert mesh-wifi met netwerken over het elektriciteitsnet. Hoe stabiel is dit product bij langdurig gebruik? PCM zocht het uit voor deze Devolo Magic 2 review.

Devolo Magic 2 combineert de nieuwste chips die voldoen aan de Powerline G.hn-standaard met AC1200 ‘mesh’-wifi (2x2:2 mu-mimo tot 300 Mbit/s in de 2,4GHz- en tot 867 Mbit/s in de 5GHz-frequenties). Powerline G.hn haalt theoretische doorvoersnelheden tot 2.400 Mbit/s over het elektriciteitsnet.

Heb je al oudere powerline-adapters in huis dan kun je die niet zomaar combineren. Powerline G.hn is immers niet compatibel met de Home Plug AV-standaard. Magic 2 werkt dus bijvoorbeeld niet samen met devolo dLAN-stekkers. Bij gebruikers die voor het eerst een powerline-netwerk inrichten maakt die incompatibiliteit natuurlijk niet uit. Maar als je eerde al investeerde in een powerline-netwerk dan is dat niet langer bruikbaar wanneer je kiest voor devolo Magic. Aan te raden is immers om beide standaarden niet door elkaar op hetzelfde elektriciteitsnet te gebruiken, om problemen met interferentie en een terugval in prestaties te vermijden.

De door ons geteste devolo Magic 2 Multiroom Kit bevat twee stekkers van het type WiFi/Powerline 2-1 (met vier geïntegreerde antennes) en één van het type LAN Powerline 1-1. Alle pluggen hebben een geïntegreerd 16A-stopcontact zodat er in huis geen stopcontact verloren gaat. De wifi-stekkers hebben twee gigabit-ethernetpoorten en de lan-stekker heeft er één. De lan-stekker is iets kleiner en lichter dan de wifi-stekker.

Alle adapters zijn afzonderlijk, per twee (Starter Kit) of per drie (Multiroom Kit) verkrijgbaar. Verder is er een iets goedkopere Magic 1-variant (vijftien euro goedkoper per stekker) met 1.200 Mbit/s doorvoersnelheid over powerline die voor de rest identiek is.

Devolo Magic 2 installeren

De stekkers moet je direct in een stopcontact steken en dus niet in een stekkerdoos. Dankzij het geïntegreerde stopcontact is dat ook geen probleem, want daarin kun je dan weer een eventuele stekkerdoos kwijt.

De standaard wifi-sleutel van de Magic WiFi-adapter vind je op de achterkant. Noteer die vóór je de stekker insteekt. Stop beide wifi-adapters in een stopcontact en wacht tot het powerline-ledje op de voorkant oplicht. Steek vervolgens de lan-adapter in een vrij stopcontact in de buurt van je router en verbind de adapter met je router met de meegeleverde ethernetkabel. De drie adapters vinden elkaar automatisch en leggen een versleutelde verbinding aan over het elektriciteitsnet. Die dient als ‘backhaul’ tussen de wifi-stekkers. Tijdens dit proces knipperen alle powerline-leds wit. Zodra deze leds permanent wit branden, is de connectie klaar. Het proces duurt ongeveer drie minuten.

©PXimport

Wil je het bestaande wifi-netwerk van je router naar de devolo-kit kopiëren dan ga je anders te werk. Koppel de lan-adapter eerst aan je router. Steek daarna één wifi-stekker in een stopcontact in de buurt van je router. Zodra de witte wifi-led op de voorkant stabiel brandt, druk je er kort op om de wps-functie te activeren. De led knippert en je hebt twee minuten de tijd om de wps-knop van je router in te drukken. De stekker neemt vervolgens de wifi-gegevens van je router over. Daarna steek je de andere wifi-stekker in een stopcontact; die neemt nu dezelfde wifi-gegevens over.

Als de automatische powerline-verbinding mislukt, knipperen de leds met het ‘huislogo’ rood. Trek alle stekkers uit het stopcontact, wacht even en steek ze dan één voor één opnieuw in, te beginnen met de lan-adapter. Dan lukt het meestal wel. Wij moesten het twee keer proberen voor het in orde kwam.

Lukt de automatische configuratie desondanks niet, dan kun je de verbinding ook handmatig tot stand brengen. Hoe dat moet staat uitgelegd op pagina 44 van de meegeleverde installatiegids, die ook Nederlandstalig is. We hebben de installatieprocedure als gebruiksvriendelijk ervaren.

Apps en webinterface

Om de Magic 2 te beheren via Android en iOS kun je de app devolo Home Network gebruiken en voor beheer via Windows, macOS en Linux is de devolo Cockpit-software beschikbaar. In het startscherm zie je de bestaande configuratie. Door op het pictogram van één van de stekkers te drukken, krijg je gedetailleerde configuratie-informatie zoals ip-adres, verbonden apparaten en wifi-configuratie. Wil je een extra stekker aan het Magic-netwerk toevoegen, druk je in de app op het plusteken of kies je ‘Toevoegen’ in de software en volg je de instructies.

Via app of software controleer je op firmware-updates, bekijk je een gedetailleerd netwerkoverzicht en wijzig je de geavanceerde netwerk-, powerline- en wifi-instellingen. Normaal hoef je hier niets te veranderen, maar wil je bijvoorbeeld de leds op de stekkers tijdens de normale werking uitschakelen dan doe je dat voor elke stekker apart in het Systeem-menu.

De mobiele app oogt ietwat rommelig, waarbij logisch bij elkaar horende configuratie-opties soms her en der verspreid zijn. De geavanceerde opties per stekker zijn niet aangepast aan het app-scherm: de app laadt gewoon de web-interface die je ook rechtstreeks met een browser via het ip-adres van elke adapter oproept. De Cockpit-software opent eveneens de web-interface wanneer je op het configuratiepictogram van een adapter klikt. De app, de software en de web-interface werken wel allemaal in het Nederlands, dat is in elk geval positief.

©PXimport


Het zou volgens ons handiger zijn als de geavanceerde netwerk-, powerline- en wifi-instellingen ook onder het gewone app-menu bereikbaar zouden zijn. Dan zou je in één keer instellingen voor alle Magic-adapters in het netwerk kunnen aanpassen, bijvoorbeeld de werking van het led en de knoppen, of de ip-configuratie, of het lokaal bewaren van de configuratie. Nu moet je dat voor elke adapter apart doen. Wel is het zo dat de grote meerderheid van de gebruikers die geavanceerde instellingen zelden zal gebruiken.

Standaard is ‘Config Sync’ actief, al kun je dit per wifi-stekker uitschakelen. De complete wifi-configuratie wordt automatisch aan alle voor Config Sync geschikte apparaten doorgegeven. Daarbij behoren de volgende instellingen: wifi-netwerk, gastnetwerk, Smart WiFi, wifi-schakelschema en tijdserverinstellingen. Smart WiFi zorgt er onder andere voor dat clients zichzelf automatisch verbinden met de sterkste wifi-stekker. Onder deze functie groepeert devolo vier geavanceerde wifi-eigenschappen: ‘roaming’, ‘band steering’, ‘dynamic frequency selection’ en ‘airtime fairness’. Het is een alles of niets verhaal, want je kunt deze functies niet afzonderlijk in- of uitschakelen.

Geavanceerde opties zoals vpn, ouderlijke controle en firewall-beveiliging regel je op je bestaande router of modem. Magic 2 fungeert zelf puur als netwerkuitbreiding en vertrouwt voor alle instellingen op de aangesloten router of modem.

Prestaties

Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële prestaties en niet in de theoretisch hoogst haalbare snelheid (zie testmethode). De Magic 2 haalt in onze testopstelling stabiele snelheden tussen 82 MBit/s en 218 Mbit/s, afhankelijk van de afstand van de wifi-stekkers tot aan de lan-stekker en de kwaliteit van de stroombekabeling.

De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties is 192,5 Mbit/s. Dat is bijvoorbeeld ietsje trager dan de D-Link COVR-P2502, een combinatie van mesh wifi en Homeplug AV2-powerline backhaul. Die oplossing haalt in dezelfde testopstelling gemiddeld 216 Mbit/s.

Maar een gemiddelde zegt niet alles. We testen in een grote woning op verschillende etages. De devolo Magic 2 levert op elke etage ongeveer dezelfde gemiddelde doorvoersnelheid in de iperf3-benchmark, dus iets meer dan 192 Mbit/s. Bij de D-Link COVR-P2502 daalt de doorvoersnelheid op de etages, terwijl deze hoger is op de begane grond.

©PXimport

Devolo Magic 2 is vooral interessant in een modern gebouw met veel beton, waar wifi niet altijd en overal even betrouwbaar werkt. Het is logisch dat de reële prestaties afhangen van erg veel factoren: de gebruikte wifi- en ethernet-chipsets van de client-pc, de afstand tot de nodes, de manier waarop de nodes met elkaar verbonden zijn (geaarde stopcontacten zijn een must om de hoogste snelheid te halen), de snelheid van de verbonden router, eventuele interferentie van andere draadloze apparaten en powerlines enzovoort.

Samenvattend mag je stellen dat de Magic 2 vooral tot zijn recht komt in een grote, moderne woning, omdat elke adapter een vergelijkbare doorvoersnelheid levert als de adapter die het dichtst bij de router is geplaatst. Nadat je de Magic 2 succesvol geïnstalleerd heb je er geen omkijken meer naar en functioneert deze in de praktijk als een netwerkkabel.

Enkele maanden later

Eventuele firmware-updates werk je voor iedere stekker afzonderlijk bij via de app, Cockpit-software of de web-interface. Maar tijdens de testperiode van iets meer dan twee maanden bracht devolo geen nieuwe firmware uit. Daar lijkt ook geen reden voor te zijn, want het Magic 2-netwerk viel tijdens de testperiode niet één keer uit, bleef al die tijd stabiel zijn werk doen en behield zijn snelheid in onze benchmark.

Je kunt de stekkers nadat ze geconfigureerd zijn gewoon verplaatsen, want ze verbinden zichzelf automatisch zonder dat je verder iets in de software hoeft te doen. Dit is echt een install-and-forget netwerkproduct zoals er helaas te weinig bestaan. Het werkt trouwens vrij energiezuinig. De stekkers verbruiken maximaal 12 W, maar het typische verbruik draait rond de 9 W. Als er geen netwerkverkeer is, schakelen de stekkers terug naar een energiebesparende stand en verbruiken ze 3,4 W. De energiebesparing kun je eventueel via de app of software uitschakelen, maar de korte wachttijd tot een stekker wakker schiet wanneer hij opnieuw netwerkverkeer detecteert stoort nauwelijks.

Conclusie

Magic 2 presteert goed in gebouwen waar een gewoon wifi-signaal te zwak is om door betonnen muren en plafonds te gaan, of op locaties die te ver van een wifi-router of toegangspunt verwijderd zijn. De powerline-technologie zorgt in die omstandigheden voor stabiele verbindingen via het elektriciteitsnet tussen zichzelf configurerende wifi-toegangspunten en de centrale router of modem. Dit op voorwaarde dat het elektriciteitsnet in orde en overal drie-aderig uitgevoerd is.

Powerline G.hn is niet compatibel met Homeplug AV, dus deze oplossing van Magic is vooral interessant voor consumenten zonder bestaand powerline-netwerk, of die verouderde, tragere powerlines willen vervangen door een meer toekomstbestendige powerline-technologie. Na het installeren en configureren heb je geen omkijken meer naar de Magic 2. Tijdens de duurtest van een tweetal maanden viel het netwerk niet in één keer uit.

Goed
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Gebruisvriendelijk
  • Ingebouwd stopcontact
  • Stabiele prestaties
  • Ietwat rommelige app
  • Niet compatibel met oudere powerlines
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇