ID.nl logo
Huis

De zeven beste switches voor professionele doeleinden

Wil je extra aansluitingen maken in het netwerk, dan is al snel een nieuwe switch nodig. Het aanbod is enorm, net als de prijs en functionele verschillen. Hieronder vallen ook semiprofessionele netwerkswitches. In dit artikel behandelen we zeven van de beste switches voor ieder doeleinde

De meeste netwerkswitches voorzien zonder enige configuratie of updates jarenlang alle aangesloten apparaten van een snelle en stabiele netwerkaansluiting. Professionals stellen andere eisen, zoals meer of snellere poorten en heel veel configureerbare opties om het netwerkverkeer te optimaliseren.

Dat zijn soms ook layer3-switches, wat wil zeggen dat de switch het verkeer managet op basis van de ip-adressen in plaats van de mac-adressen zoals een switch eigenlijk doet. Layer3-adressering is vaak niet sneller, maar biedt meer mogelijkheden als het gaat om virtuele netwerken (vlan’s) en het prioriteren van bepaalde soorten netwerkverkeer (Quality of Service).

Qua hardware lijken de semiprofessionele switches steeds meer op de echt professionele switches. Zo zijn er al modellen met één of meer 10Gbit-poorten en kunnen sommige modellen dankzij Power over Ethernet (PoE) aangesloten apparaten direct van elektriciteit voorzien. Sommige switches laten zich bovendien samen met andere hardware van dezelfde fabrikant als één systeem configureren en beheren.

Ubiquiti US-8-150W - Centraal beheer

©PXimport

De US-8-150W is de meest uitgebreide van drie 8poorts-switches in de UniFi-serie van Ubiquiti. De UniFi-serie is een reeks accesspoints, switches, routers en inmiddels ook camera’s en led-verlichting die zich als één systeem vanaf één centraal punt laten beheren. Hiermee loopt Ubiquiti echt voorop. De US-8-150W beschikt over acht 1Gbit-poorten voor reguliere Cat5-netwerkkabels en twee SFP-poorten (SFP staat voor ‘small form-factor pluggable’). De benodigde SFP-modules moeten nog wel apart gekocht worden en leveren maar 1Gbit-snelheid. Maar de uitbreiding is leuk en innovatief, en het maakt dat deze switch ineens tien poorten heeft.

De totale switching-capaciteit is 20 Gbit/s. De acht rj45-poorten bieden PoE. De voeding zit in de metalen behuizing, de switch is bovendien passief gekoeld en dus stil. De switch biedt heel veel opties om de werking ervan zo nodig per poort apart te configureren. Zoals vlan’s, trunking om informatie van meerdere vlan’s over één poort te delen en mirroring om het volledige verkeer van een poort te kopiëren naar een andere poort.

Ook is er ondersteuning voor jumbo-frames tot 9216 bytes om meer data te verstouwen, flow-control en Quality of Service (QoS) voor het beheren van het verkeer en storm-control voor het sturen van broadcast- en multicast-verkeer naar alleen die netwerkapparaten die dat verkeer ook echt gebruiken. Tot slot biedt de switch in combinatie met de UniFi Controller zeer uitgebreide statistieken, ook per poort.

QNAP QSW-804-4C - Klaar voor de toekomst

©PXimport

Voor wie 1 Gbit/s te langzaam vindt, komen er steeds meer betaalbare switches die 10Gbit/s-netwerksnelheid ondersteunen. Maar 10 Gbit/s heeft een aantal uitdagingen, zoals de bekabeling en de aansluiting. Om de maximale snelheid te bereiken, voldoet de huidige kwaliteit netwerkkabels niet, bij de koperen ethernetkabel is de hoogwaardige Cat 6/6a/7-variant vereist. Of je kiest voor glasvezel, maar dan moeten er behalve glasvezel ook nog gbic-transceivers worden gekocht en mogelijk 10Gbit/s-netwerkkaarten (die QNAP inmiddels ook biedt).

De QSW-804-4C telt twaalf poorten, acht voor glasvezel, vier voor koper. Voor elke koperpoort die je gebruikt, verlies je één glasvezelpoort en omgekeerd, zodat maximaal acht aansluitingen kunnen worden gemaakt. De totale switch-capaciteit komt daarmee op 160 Gbit/s, waarbij jumbo-frames gebruikt kunnen worden tot 9216 bytes.

De zware metalen behuizing met interne voeding bevat twee ventilatoren die vooral bij het inschakelen van de switch veel lawaai maken, daarna niet meer. Materiaal om de switch in een kast op te hangen, wordt meegeleverd. Anders dan verwacht is de QSW-804-4C unmanaged. Je kunt er dus niets op configureren, geen vlan’s, geen QoS, geen trunking en ook PoE ontbreekt. De combinatie van glasvezel én koperdraad maakt de QSW-804-4C wel een ideale instapper in het 10Gbit-tijdperk.

Netgear Nighthawk Pro Gaming Switch SX10 - Voor de gamer

©PXimport

De Nighthawk Pro Gaming Switch SX10 van Netgear heeft zijn vorm en naamgeving tegen om als semiprofessionele netwerkswitch te gelden. De specificaties van het apparaat zijn echter prima in orde. De switch heeft veel wat een semiprofessionele switch moet bieden. De SX10 beschikt over acht 1Gbit- en twee 10Gbit-poorten voor reguliere ethernetkabel met een rj45-stekker. De 10Gbit-poorten zijn ideaal voor het aansluiten van een snelle nas of als uplink naar de Nighthawk Pro Gaming XR700-router uit dezelfde serie.

De SX10 ondersteunt jumbo-frames, trunking, vlan’s, port-mirroring, bandbreedtebeheer en QoS. De twee laatste kunnen zowel handmatig per poort of per aangesloten apparaat worden ingesteld, maar ook automatisch bijvoorbeeld om de ‘lag’ zo laag mogelijk te houden voor aangesloten game-apparaten. De SX10 gebruikt het DumaOS-platform dat Netgear speciaal voor de Nighthawk Pro-series heeft ontwikkeld en dat ook te vinden is op de eerdergenoemde XR700-router.

Configuratie en beheer gaan via een webinterface of app op smartphone en tablet, die naast de instellingen ook heel veel inzicht in het gebruik van het netwerk en realtime-statistieken geeft. De SX10 heeft een metalen behuizing met een externe voeding. De leds voor de aansluitingen kunnen net als de grote led bovenop de switch in allerlei kleuren getoond worden of zelfs geheel uitgeschakeld worden.

Netgear GC110P - Switch met abonnement

©PXimport

De GC110P is een van de kleinere switches in de Netgear Insight-lijn: een serie van netwerkapparaten die in de cloud beheerd worden. De GC110P beschikt over acht 1Gbit/s-ethernetpoorten voor koperkabel en twee SFP-sloten met een snelheid van 1 Gbit. De benodigde SFP-modules moeten bij Netgear apart aangeschaft worden om deze poorten ook echt te gebruiken. Totaal biedt de switch dus tien poorten en 20 Gbit/s switching-capaciteit. De koperpoorten ondersteunen PoE (15,4 watt) en PoE+ (30 watt) met een maximale output van 62 watt voor de switch. Gemiddeld is 8 watt per poort voor de meeste PoE-apparaten voldoende.

De GC110P is passief gekoeld en heeft een externe voeding. Materiaal voor ophangen in een rack ontbreekt, maar de GC110P heeft toch al niet het uiterlijk van een echt professioneel apparaat. Beheer en configuratie gaat via de Insight-app of -webportaal. Instellingen zijn er voor de hele switch, zoals netwerkadressering en ipv6-ondersteuning, of per poort zoals vlan’s, DoS-beveiliging (denial of service), port-mirroring, trunking, link-aggregatie en QoS. Gebruik van jumbo-frames is mogelijk tot 9216 bytes.

Wat ontbreekt in vergelijking met bijvoorbeeld de Netgear SX10 game-switch is het fijnmazige bandbreedtebeheer, maar doordat het Insight-platform continu ontwikkeld wordt, kan dat in de toekomst ook zomaar toegevoegd worden. Netgear hanteert voor zijn cloud-apparaten een abonnementsmodel. Tot twee apparaten is gratis, daarna betaal je vanaf 5 dollar per apparaat per jaar. Insight Basic, het goedkoopste abonnement, biedt wel configuratie en beheer via de app, maar geen toegang tot het online webportaal, en logfiles worden dan slechts 24 uur bewaard.

TP-Link T2500G-10TS - Met console

©PXimport

De TP-Link T2500G-10TS beschikt over acht 1Gbit-netwerkpoorten voor reguliere netwerkbekabeling met een rj45-steker én twee 1Gbit SFP-poorten. De totale switching-capaciteit van de T2500G-10TS komt daarmee op 20 Gbit/s. Naast de genoemde tien netwerkpoorten zitten aan de voorzijde van de switch nog twee poorten. Dat zijn beide console-poorten, één geschikt voor netwerkbekabeling en een voor micro-usb. Via deze console-poorten kun je direct verbinding maken met het besturingssysteem van de switch en op een opdrachtprompt commando’s uitvoeren.

Dit was jarenlang de enige mogelijkheid voor beheer en hoewel deze T2500G-10TS ook een uitgebreide webinterface voor configuratie en onderhoud heeft, is werken via een console bij veel professionele beheerders nog altijd favoriet. Niet alleen gaat het sneller dan klikken in een webinterface, ook kun je bijvoorbeeld met één commando een groot aantal poorten in één keer aanpassen.

Uiteindelijk is ook de console maar een middel om de vele mogelijkheden van de T2500G-10TS te gebruiken en die mogelijkheden zijn er genoeg: vlan’s, poort-isolatie en mirroring, link-aggregation, IGMP Snooping en throttling om multicast-netwerkverkeer te sturen en jumbo-frames tot 10 Kb. Ook voor netwerkbeveiliging zijn er functies, zo kun je mac-adressen aan switchpoorten koppelen, bescherming tegen DoS en is het zelfs mogelijk lijsten te maken om bepaalde typen verkeer te filteren.

Zyxel GS1900-10HP - Groene alleskunner

©PXimport

De Zyxel GS1900-10HP is een van de kleinere modellen in een serie die begint bij 8 poorten zonder PoE en doorgaat tot 48 poorten met PoE. De GS1900-10HP heeft acht 1Gbit/s-netwerkpoorten voor reguliere koperkabel met rj45-stekker en daarnaast twee SFP-poorten van 1 Gbit/s. De switching-capaciteit is maximaal 20 Gbit/s. De acht standaard poorten bieden PoE tot een maximum van 30 watt per poort, ruim voldoende voor de meeste apparaten.

De GS1900-10HP heeft een metalen behuizing, een externe voeding en wordt geleverd met ophangmateriaal voor bevestiging aan de wand. De GS1900-10HP is een managed switch, configuratie en beheer gaan via een webinterface. Die bevat uitgebreide opties voor vlan’s, poort-isolatie en port-mirroring, mac-filtering en QoS, DoS-bescherming en prioritering van multicast-verkeer. Bij gebruik van jumbo-frames gaat de GS1900-10HP maar liefst tot 10 Kb.

Ook biedt de switch een aantal energiebesparende functies volgens de 802.3az-standaard: ‘traffic detection’ en ‘inactive link detection’ verminderen stroomverbruik en stroomtoevoer wanneer er minder netwerkverkeer via de switch of de switchpoorten loopt, terwijl ‘cable length detection’ de lengte van de netwerkkabel detecteert en het stroomverbruik vermindert wanneer deze korter is.

HPE OfficeConnect 1920S 8G (JL383A) - Layer 3-switch

©PXimport

HPE is samen met de printerfabrikant HP Inc een van de tweede bedrijven die overbleven na de opsplitsing van het oude HP. HPE richt zich op netwerk- en opslagsystemen voor de zakelijke markt, maar de kleinere modellen zijn ook interessant. En dat geldt zeker voor de modellen in deze OfficeConnect-serie. Om de prijs niet te ver te laten oplopen, kiezen we voor deze 8poorts-switch met vier PoE+-poorten van elk maximaal 65 watt (SFP-poorten ontbreken).

Nu mensen steeds vaker IoT-apparaten gebruiken, is de kans dat je PoE/PoE+ gebruikt groter dan een SFP-poort die toch geen extra snelheid brengt. De PoE+ zal de reden zijn dat de switch actief met ventilatoren gekoeld wordt, maar om energie en lawaai te beperken, wordt het toerental zo laag mogelijk gehouden. Voor het beheer is er een uitgebreide webinterface die alle zaken biedt die je van een semiprofessionele switch mag verwachten, zoals QoS voor het prioriteren van bepaalde typen netwerkverkeer, vlan-ondersteuning, beveiliging met bijvoorbeeld access control lists, poort-isolatie voor het afschermen van netwerkverkeer en port-mirroring voor meekijken in het verkeer.

Voor extra bandbreedte is er de mogelijkheid via link-aggregation meerdere poorten samen te voegen, maar je kunt ook kiezen voor jumbo-frames tot maximaal 9216 bytes. HPE noemt dit een layer3-switch onder meer vanwege de mogelijkheid tussen meerdere vlan’s aparte statische routes te configureren.

Conclusie

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote e-readers met een 7-inch scherm voor op vakantie
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 grote e-readers met een 7-inch scherm voor op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Woor wie graag en veel leest en dat ook op vakantie wil doen, loopt al snel tegen de beperkingen aan voor wat betreft het menemen van boeken. Een e-reader is dan een uitkomst: een enkel apparaat kan zo je hele boekencollectie opslaan. Dat scheelt kilo's en kostbare kofferruimte.

Ben je een boekenwurm die graag leest aan het zwembad, aan zee of in bad? Dan is een waterdichte e-reader een absolute uitkomst! We hebben vijf e-readers met een lekker groot scherm voor je gevonden.

Kobo Sage

Deze e-reader is ontworpen voor de serieuze lezer die meer wil dan alleen boeken verslinden. Het grote, haarscherpe E Ink Carta 1200-scherm zorgt ervoor dat tekst er fantastisch uitziet en pagina's vlot omslaan. Handig is ook de ondersteuning voor de Kobo Stylus. Hiermee kun je direct aantekeningen maken in boeken en pdf-bestanden. Daarnaast kun je via Bluetooth ook luisterboeken afspelen, waardoor je moeiteloos wisselt tussen lezen en luisteren. De behuizing is waterdicht, dus een boek lezen in bad of aan het zwembad is geen enkel probleem. Met 32 GB aan opslag heb je bovendien genoeg ruimte voor duizenden boeken en notities.

PocketBook InkPad 4

De PocketBook InkPad heeft een iets kleiner 7,8-inch scherm. Uniek is de ingebouwde luidspreker, waarmee je direct luisterboeken kunt afspelen zonder een koptelefoon te hoeven koppelen, al is die optie er via Bluetooth natuurlijk ook. De InkPad 4 is waterbestendig en het scherm heeft daarnaast ook een extra beschermlaag tegen krassen, dus prettig als je iets minder voorzichtig met je spullen omgaat. Met de SMARTlight-functie pas je niet alleen de helderheid aan, maar ook de kleurtemperatuur van het licht, zodat je op ieder moment van de dag comfortabel kunt lezen. Dankzij de ondersteuning voor een breed scala aan bestandsformaten, inclusief stripboekformaten, hoef je je zelden zorgen te maken over het converteren van bestanden.

Pocketbook InkPad Color 3

Voor wie zijn leeservaring letterlijk meer kleur wil geven, is er de PocketBook InkPad Color 3. De IkPad Color 3 heeft - zoals de naam al doet vermoeden - een 7,8-inch kleurenscherm van de nieuwste generatie dat 4096 kleuren kan weergeven. Dit maakt het apparaat perfect voor het lezen van tijdschriften, graphic novels, en kinderboeken, waarbij illustraties echt tot leven komen. De kleuren zijn weliswaar subtieler dan op een tablet, maar het grote voordeel blijft het rustige, niet-reflecterende e-ink scherm. Net als zijn zwart-wit broertje hierboven heeft dit model een ingebouwde luidspreker, Bluetooth, waterbestendigheid en de aanpasbare SMARTlight-verlichting. Een goede keuze als je vaak content met beeldmateriaal leest.

Kobo Libra Colour

Deze Kobo Libra Colour met zijn 7-inch kleurenscherm biedt een prachtige middenweg als je een iets kleinere e-reader zoekt. Dit model brengt de voordelen van een kleurenscherm naar een compacter en betaalbaarder niveau. Je kunt er niet alleen boekomslagen in kleur op zien, maar ook direct in je boeken arceren en notities maken met de los verkrijgbare Kobo Stylus 2. Het ergonomische ontwerp met fysieke bladerknoppen wordt als zeer prettig ervaren, omdat je de e-reader stevig kunt vasthouden zonder het scherm aan te raken. Uiteraard is ook dit model waterdicht. Hij is ook voorzien van ComfortLight PRO dat blauw licht filtert zodat het prettiger is voor je ogen.

PocketBook Era

De PocketBook Era is een andere goede kandidaat in de 7-inch categorie. Het model is robuust en strak vormgegeven, met een dunne rand en fysieke bladerknoppen aan de zijkant voor de bediening. Dit model leest vrijwel alle bestandsformaten die je maar kunt bedenken, heeft een ingebouwde luidspreker voor audioboeken en is waterdicht. Hoewel het een zwart-wit scherm heeft, is de schermkwaliteit uitstekend dankzij de E Ink Carta 1200-technologie, wat zorgt voor een hoog contrast en snelle reactietijden. Als je geen behoefte hebt aan een kleurenscherm of stylus-ondersteuning, dan is de PocketBook Era een prima keuze.

▼ Volgende artikel
Review Fairphone 6 – Duurzame smartphone voor het brede publiek
© Rens Blom
Huis

Review Fairphone 6 – Duurzame smartphone voor het brede publiek

De Fairphone 6 is de meest duurzame smartphone die je kunt kopen, maar ook de meest toegankelijke telefoon van het - Nederlandse! - merk tot dusver. De Fairphone 6 is een smartphone die voor iedereen boeiend is, vertelt de fabrikant vol trots. Is dat echt zo? Je leest het in deze Fairphone 6-review.

Goed
Conclusie

De Fairphone 6 is de meest duurzame smartphone die je kunt kopen, wat een goed gevoel geeft. Je profiteert er zelf ook van, want het toestel is eenvoudig te repareren en krijgt liefst acht jaar software-updates. Tel daar een prima gebruikservaring bij op en je kunt voor 599 euro een erg interessante smartphone kopen. Een smartphone die wij om de combinatie van genoemde redenen veel mensen kunnen aanraden, al moeten vroege kopers dus rekening houden met bugs in de software.

Plus- en minpunten
  • Duurzaam voor mens en milieu
  • Grotendeels zelf te repareren
  • Acht jaar software-updates
  • Prima specificaties...
  • ...al vragen we ons af of de processor acht jaar soepel mee kan
  • Software zit in juli 2025 nog vol bugs
  • Vind je duurzaamheid niet belangrijk, dan koop je voor hetzelfde geld een betere smartphone

Het verhaal van Fairphone is nobel: het maakt smartphones (en audioproducten) met respect voor mens en milieu, onder andere door zoveel mogelijk duurzaam gewonnen grondstoffen te gebruiken en Chinese fabrieksarbeiders goed te behandelen en te betalen. De telefoons zelf zijn deels door jou als gebruiker te repareren en krijgen vele jaren software-updates. Alles voor een zo duurzaam mogelijke smartphone die jij zo lang mogelijk kunt gebruiken. Een streven waar niemand op tegen kan zijn, maar een groot verkoopsucces zijn Fairphones nooit geworden. Wij denken dat dat onder andere komt omdat Fairphone vaak koos voor technisch wat minder goede onderdelen, waardoor een Fairphone op papier en in de praktijk minder goed presteerde dan even dure – maar veel minder duurzame – smartphones van andere merken. 

©Rens Blom

De batterij kun je zelf uit de smartphone halen.

©Rens Blom

De batterij uit de behuizing.

©Rens Blom

Een nieuwe batterij is zo in de smartphone te stoppen.

De Fairphone 6 moet dat verhaal veranderen. Het 193 gram wegende toestel is net als zijn voorgangers erg duurzaam, krijgt updates tot 2033 en is grotendeels zelf te repareren. Fairphone belooft die reserve-onderdelen ook te blijven verkopen tot 2033. Bovendien krijg je vijf jaar garantie op de hardware van de smartphone, tegenover twee jaar die de meeste andere merken bieden. Tot zover de aspecten die Fairphone interessant maken voor de bekende doelgroep. 

©Rens Blom

Prima specificaties

Fairphone heeft echter ook stappen gezet om zijn nieuwste smartphone interessanter te maken voor een grotere doelgroep. In de Fairphone 6 zitten meer gangbare specificaties, zoals een prima Qualcomm-processor en — net als in de Fairphone 5 – 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit. De Fairphone 6 heeft een beter oledscherm gekregen. Dat scherm is met 6,3 inch redelijk goed met één hand te bedienen, oogt soepel dankzij de 120Hz-verversingssnelheid en kan ook op andere vlakken aardig meekomen met de concurrentie. 

©Rens Blom

De camera's zijn ook vernieuwd en bevallen ons heel aardig. Met de 50megapixel-hoofdcamera schiet je in veel omstandigheden realistische foto's en de 13megapixel-groothoekcamera doet ook keurig zijn werk. Er zijn in dit prijssegment wel smartphones met nog betere camera's. Voor de batterij geldt hetzelfde. De Fairphone 6 beschikt over een 4415mAh-accu die probleemloos een dag meegaat, maar daar houdt het op. Veel concurrerende toestellen hebben grotere accu's en gaan langer mee. Opladen doet de Fairphone 6 met maximaal 30 watt via usb-c, waardoor de accu snel genoeg vol zit. 

Rustgevende modus

Om een bredere doelgroep aan te spreken, heeft Fairphone meer gedaan dan een technisch fijne smartphone maken. De Fairphone 6 heeft echt een eigen smoel, komt – ondanks dat je hem grotendeels uit elkaar kunt schroeven – degelijk over en houdt prettig vast. Een speciale knop laat je overschakelen naar een rustgevende modus met slechts vijf apps, zonder meldingen. Helaas ervaren wij nogal wat bugs in deze modus.

©Rens Blom

De rustgevende modus.

©Rens Blom

Met deze gele knop schakel je de rustgevende modus in en uit.

We vinden het ook leuk en slim bedacht dat je officiële accessoires kunt kopen om op de achterkant te schroeven. Denk aan een kaarthouder, nekkoord en verticaal rubber handvat voor meer grip. De accessoires bevestigen en verwijderen gaat erg eenvoudig en doet ons veel denken aan de aanpak van de concurrerende CMF Phone 1 die begin 2024 uitkwam. 

©Rens Blom

©Rens Blom

©Rens Blom

Wat CMF niet doet en andere merken vrijwel ook niet, is jou de telefoon laten openschroeven om onderdelen als het scherm, de batterij en luidspreker te vervangen bij schade of een defect. Fairphone doet dit wel en profileert zich zo niet alleen als een duurzaam merk, maar ook als een merk dat jou als gebruiker verder helpt bij problemen. Die filosofie waarderen we.

Software nog met bugs

Fairphone belooft zijn nieuwste smartphone tot 2033 software-updates te geven, een belofte die bij oude toestellen is waargemaakt. Het merk heeft langer nodig dan andere fabrikanten om updates uit te rollen, maar heeft wel een lange adem. Opmerkelijk is dat wij en veel andere vroege gebruikers nogal wat softwareprobleempjes ervaren met de Fairphone 6. Een topman van Fairphone (h)erkent de bugs en belooft deze zomer updates met oplossingen. Fijn, maar als vroege koper kunnen de eerste weken tot maanden met je nieuwe Fairphone 6 dus ook frustrerend zijn.  

©Rens Blom

Dan blijft alleen nog de prijs over. De eerste Fairphones waren niet heel duur, maar technisch ook niet zo geavanceerd. De Fairphone 5 uit 2023 was technisch een stuk beter, maar kostte een serieuze 699 euro. We vinden het dan ook een goede stap dat de Fairphone 6 verschijnt voor 599 euro – een prijs die in potentie meer mensen aanspreekt. Zeker omdat de smartphone technisch echt prima bevalt.

Conclusie: Fairphone 6 kopen?

De Fairphone 6 is de meest duurzame smartphone die je kunt kopen, wat een goed gevoel geeft. Je profiteert er zelf ook van, want het toestel is eenvoudig te repareren en krijgt liefst acht jaar software-updates. Tel daar een prima gebruikservaring bij op en je kunt voor 599 euro een erg interessante smartphone kopen. Een smartphone die wij om de combinatie van genoemde redenen veel mensen kunnen aanraden, al moeten vroege kopers dus rekening houden met bugs in de software.