ID.nl logo
Data verbergen op je eigen pc doe je zo
© PXimport
Huis

Data verbergen op je eigen pc doe je zo

Iedereen heeft recht op privacy. Sommigen denken die te kunnen verzekeren door allerlei privacygevoelige data op hun pc te verbergen. In dit artikel bekijken we verschillende methodes om gegevens af te schermen, maar ook forensische technieken die allerlei 'verborgen' informatie weten op te vissen.

1 - Toestemming!

In dit artikel stellen we je een hele reeks bekende en minder bekende technieken voor waarmee je je eigen data naar anderen toe kunt afschermen of verbergen. De focus ligt echter net zo zeer op technieken waarmee jij - of erger nog: iemand anders op jouw pc - dergelijke informatie alsnog kunt bovenhalen. Zulke operaties horen tot het domein van forensisch onderzoek. In principe houden alleen politie-instanties zich met dergelijke analyses bezig, denk aan de Groep Digitale Recherche van de KLPD in Nederland of de Federal Computer Crime Unit (FCCU) in België, maar niemand weerhoudt je om dergelijke technieken zelf uit te proberen.

Uiteraard doe je dat uitsluitend op je eigen pc of op het systeem van iemand die je daartoe expliciet de toestemming heeft gegeven. In andere gevallen zijn zulke operaties wettelijk verboden en dus strafbaar. Dit soort onderzoek kan namelijk vanuit technisch oogpunt best wel leerzaam zijn en het laat je bovendien toe vergeten of verloren gewaande gegevens te herstellen. Enkele technieken uit het forensische domein zijn immers nauw verwant aan dat van dataherstel, zie daarom ook de Masterclass Dataherstel uit Computer!Totaal 10/2015.

©PXimport

Ook tools als Secret Disk bieden weinig meer dan schijnveiligheid.

'Security through obscurity'

We zijn zelf geen voorstander van zogenaamd geheime technieken waarmee je tracht je gegevens ontoegankelijk voor anderen te maken. In vakjargon heet deze aanpak 'security through obscurity', waarbij men dus beveiligingsrisico's tracht te beperken door (de werking van) de genomen beveiligingsmaatregelen geheim te houden. In de praktijk blijkt zo'n aanpak namelijk zelden een betrouwbaar resultaat op te leveren. We kennen zelf bijvoorbeeld verschillende (gratis) tools die elk op hun manier beloven je data stevig af te schermen, maar die zonder veel problemen toch te omzeilen zijn. Schijnveiligheid dus. Voorbeelden van zulke tools, die overigens nog altijd vlot verkrijgbaar zijn, zijn Granite Portable, Secret Disk en Wise Folder Hider Free.

Zowat de enige degelijke manier om je data ontoegankelijk te maken voor anderen is het gebruik van stevige encryptie (minimaal AES 256 bit). Let wel: een aantal aanbieders van opslag in de cloud beschermt ook je data met zo'n encryptie-algoritme, maar ze vertellen je er niet bij dat zij ook over de gebruikte encryptiesleutel beschikken. De NSA en andere instanties hoeven in zo'n geval nog weinig moeite te doen om tot bij je gegevens te komen.

2 - Profielmappen

Een van de meest voor de hand liggende en dus veelgebruikte methode om eigen data af te schermen zit stevig ingebakken in Windows: de profielmappen van een Windows-account met wachtwoord. De inhoud van deze mappen is in principe alleen zichtbaar voor wie zich met dat account aanmeldt, aangezien het ingebouwde ACL-beleid (Access Control Lists) uitsluitend toegang verleent aan de geautoriseerde gebruiker.

©PXimport

Ook met een live Linux-medium, bijvoorbeeld gecreëerd met YUMI, prik je zo door de ACL-beveiligingen heen.

Deze methode is echter lang niet waterdicht. Iemand hoeft zich alleen maar met een administrator-account aan te melden om deze beveiliging te omzeilen. Hij hoeft slechts naar jouw map te navigeren (C:\Users\), het contextmenu te openen en door met rechts te klikken te kiezen voor Eigenschappen \ Beveiliging \ Geavanceerd \ Eigenaar \ Bewerken (of Wijzigen) om de controle van je map aan zijn account toe te wijzen. Denk overigens niet dat je safe zit wanneer jij de enige administrator van dat systeem bent! In dat geval hoeft iemand het systeem slechts op te starten van een live bootmedium (bijvoorbeeld Ubuntu, samengesteld met behulp van de gratis tool YUMI en via de bestandsbrowser naar die map te navigeren. Aangezien Windows niet is opgestart, zijn de ACL-machtigingen langs deze weg niet langer geldig en liggen je data voor het grijpen.

3 - Verborgen stations

Er zijn verschillende technieken waarmee je schijfstations aan het oog van de nietsvermoedende gebruiker onttrekt. Sommige tools, zoals Secret Disk (zie ook kader 'Security through obscurity'), maken daarbij gebruik van een virtuele schijf waarvan de bijhorende bestandsnaam niet-toegelaten tekens bevat, zodat Windows dat bestand niet te zien geeft. Je kunt echter ook zelf stations verbergen, bijvoorbeeld vanuit het Windows Schijfbeheer. Druk op Windows-toets+R en voer het commando diskmgmt.msc uit. Klik met de rechtermuisknop op het datavolume in het visuele overzicht, kies Stationsletter en paden wijzigen en druk vervolgens op Verwijderen. Of je regelt zo'n verdwijntruc via een registeringreep. Start Regedit op, navigeer naar HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer en creëer de DWORD-waarde NoDrives. Om het A:-station te verbergen, geef je die waarde het (decimale) getal 1 mee, voor B: vul je 2 in, voor C: 4, voor D: 8, enz. Met het getal 67108863 maak je alle stations in één keer onzichtbaar.

©PXimport

NoDrives met waarde 16: station E: is niet langer zichtbaar in Windows Verkenner.

Echter, deze verdwijntechnieken zijn snel genoeg ongedaan gemaakt. Het volstaat om je met een beheerdersaccount aan te melden en de procedure om te draaien. Of iemand start je systeem op met een live medium als Gparted om alsnog de aanwezigheid van zo'n verborgen volume te detecteren. En voor wie nog dieper wil graven: met een fysieke schijfeditor als het gratis Active@ Disk Editor (beschikbaar voor Windows en Linux) ontmasker je zo alle schijftrucjes en krijg je de data op zowat elke schijf netjes blootgelegd.

4 - Alternate data streams

Elk besturingssysteem bedient zich van een of andere bestandsindeling om je data op een gestructureerde manier te bewaren, zodat ze naderhand altijd snel terug te vinden zijn. Bij Windows is dat op harde schijven standaard NTFS. Dit systeem heeft verschillende extra's die je niet terugvindt in een eenvoudiger systeem zoals FAT32. Een van de minder bekende extra's is de ondersteuning van de zogenoemde bestandsvorken, ook wel alternate data streams (ADS) genoemd. Het komt erop neer dat een bestand uit meerdere delen is opgebouwd: de eigenlijke gegevensvork en een of meer vorken met extra data.

Heb je bijvoorbeeld al gemerkt dat Windows je een uitvoerbaar bestand dat je van het internet hebt gedownload, niet laat installeren zonder een beveiligingswaarschuwing te geven? Ook deze informatie bevindt zich in een bestandsvork. Echter, ook andere software kan data verbergen in zo'n bestandsvork, zelfs malware, zoals de Trojaan Rustock. En wat software kan, kunnen gebruikers ook. Een klein experiment maakt dat duidelijk. Creëer eerst een willekeurig Word-document (privaat.docx) en een onschuldig tekstbestand (saai.txt). Ga daarna naar de opdrachtprompt en voer het volgende commando uit: type privaat.docx > saai.txt:privaat.docx. Het resultaat? Het Word-bestand wordt in een bestandsvork van het tekstbestand geplaatst, ook al is daar in Windows Verkenner (qua bestandsgrootte) niets van te merken. Het originele Word-document mag je nu zelfs verwijderen.

©PXimport

Met een eenvoudig commando hang je stiekem een document aan ander onschuldig ogend bestand.

Het lijkt er wel op dat data die je op deze manier verbergt, grondig aan het oog is onttrokken. Dat is echter maar schijn, want sinds Windows Vista volstaat het opdrachtregelcommando DIR /R om alle ADS-data zichtbaar te maken, inclusief de grootte en de naam. Of beter nog, je installeert een gratis tool als AlternateStreamView. Wanneer je hier de gedetecteerde ADS met de rechtermuisknop aanklikt en de optie Geselecteerde streams exporteren naar selecteert, kun je de verborgen data netjes weer opslaan in een afzonderlijk bestand.

5 - Steganografie

De ADS-methode kun je tot op zekere hoogte rekenen tot de steganografische technieken. Immers, steganografie is het verbergen van informatie in onschuldig ogende objecten. Heel vaak betekent dat het opnemen van een (geheim) bestand in een totaal ander bestand (de zogenoemde 'carrier' of drager) waarbij toevallige ontvangers geen flauw benul hebben van de verstopte inhoud. Gratis steganografische tools zijn bijvoorbeeld StegoStick en SilentEye. We bekijken SilentEye nader: deze tool draait onder Windows, OS X en Linux en ondersteunt onder meer bmp, jpg en wav als dragers.

Je selecteert eerst de drager, waarna je op de knop Encode drukt. Vervolgens tik je de boodschap in of voeg je het bestand toe dat je wilt verbergen. Zolang het getal in de regel ... octets available groen kleurt, kan de carrier de grootte van de boodschap of het bestand op een 'veilige' manier verwerken.

©PXimport

Steganografie: technologie met een zeker James Bond-gehalte.

Op zich is zo'n steganografische techniek wel veilig, althans zolang derde partijen niet weten dat het om een drager gaat en niet zomaar om een onschuldig mediabestand. Ervaren forensisch onderzoekers kunnen echter na grondige analyse van de bytepatronen van zo'n carrier wel vaststellen dat er extra gegevens verborgen zijn. Om die reden doe je er goed aan de data in de carrier niet zomaar te verstoppen, maar die eerst ook te versleutelen. Gelukkig biedt SilentEye zo'n mogelijkheid: zet een vinkje bij de optie Enable encryption, kies het gewenste algoritme (zoals AES256) en tik een goede encryptiesleutel (wachtwoord) in. De bedoelde ontvanger moet hiervan natuurlijk ook wel op de hoogte zijn. Hij hoeft dan maar de knop Decode in te drukken en het bijhorende wachtwoord in te vullen.

6 - Verwijderde bestanden

Met een onderwerp als 'verwijderde bestanden' komen we vanzelfsprekend heel dicht in de buurt van dataherstel. Veel gebruikers zijn er nog altijd van overtuigd dat data effectief verdwenen zijn zodra ze die bijvoorbeeld in de prullenbak hebben gegooid en de prullenbak vervolgens hebben leeggemaakt. Niets is minder waar: zolang het vrijgegeven datagebied niet met andere data is overschreven, zijn die met de juiste tools of de nodige kennis nog terug te halen. Dat geldt overigens ook wanneer je een partitie opnieuw formatteert: ook deze gegevens zijn in principe nog te herstellen. Een degelijk en gratis programma waarmee je verloren gewaande bestanden kunt terughalen is bijvoorbeeld Recuva.

©PXimport

Het wizard-aangestuurde programma Recuva maakt het makkelijk om gewiste bestanden weer boven water te halen.

Bestanden verwijderen geeft dus geen garantie dat die daadwerkelijk ook verdwenen zijn. Wil je (meer) zekerheid dat die gegevens effectief niet meer terug te halen zijn, dan moet je de data digitaal versnipperen: dusdanig overschrijven met een patroon van pseudo-willekeurige data dat de oorspronkelijke data onherstelbaar zijn. Een populair product waarmee je specifieke bestanden en mappen echt veilig kunt wissen, is Eraser. Gebruik overigens tijdens de installatie van Eraser de Custom-optie om te bepalen of je Eraser wilt integreren in je Windows Verkenner-menu's of om de Nederlandse vertaling aan te zetten. Een handige tool (geïnstalleerd op een live-medium) om complete partities en schijven te versnipperen is DBAN.

7 - Snippersporen

Je moet niet uit het oog verliezen dat forensisch onderzoekers met behulp van een fysieke schijfeditor gemakkelijk kunnen aantonen dat bepaalde datagebieden 'versnipperd' zijn, precies omdat daar pseudo-willekeurige datapatronen terug te vinden zijn. Wil iemand plausibel kunnen ontkennen dat er versnippersoftware is gebruikt, voorziet Eraser in de mogelijkheid om die versnipperde schijfclusters naderhand met specifieke (dummy) bestanden te overschrijven.

Het is overigens een misvatting dat je datagebieden absoluut meerdere keren moet overschrijven om te vermijden dat er met gespecialiseerde apparatuur (zoals de NSA en dergelijke die ongetwijfeld bezitten) nog restmagnetisme van je oude data zou op te vissen zijn. Volgens specialisten is dat echter zo goed als onmogelijk gezien de extreem hoge datadensiteit op moderne schijven: er is gewoonweg te weinig ruimte tussen de sporen op zo'n schijf om dat te kunnen doen.

©PXimport

Bij het (standaard) versnipperen laat je 'sporen' na in de vorm van pseudo-willekeurige datapatronen. Dummy-bestanden kunnen dat maskeren.

Anderzijds moet je ervoor opletten dat je bij het grondig wissen juist geen datagebieden overslaat, zoals de zogenoemde 'slack' (letterlijk: overtollige ruimte). Dat is de ruimte tussen het einde van een datacluster (bijvoorbeeld een gebied van 8 sectoren van elk 512 MB) en het einde van een bestand dat in dat cluster is opgeslagen. Het valt namelijk niet uit te sluiten dat er in die ruimte nog gegevens van eerder gewiste bestanden staat die je wellicht ook graag verwijderd had gezien. Eraser kan echter ook deze slack-ruimte wissen: selecteer bij Target Type de optie Unused disk space en plaats een vinkje bij Erase cluster tips. Tijdens deze procedure worden alleen maar oude, reeds 'verwijderde' data gewist. Dat neemt niet weg dat vooraf een back-up maken een verstandige zet is.

8 - OSForensics

We hebben al heel wat technieken en locaties aan bod laten komen waarmee je data kunt verbergen (en vaak ook detecteren), maar er zijn vast nog wel gegevens waarvan je niet meteen had vermoed dat die op je computer te vinden waren of waarvan je in elk geval niet wilt dat iemand met toegang tot je pc die kan inkijken. Met een gratis tool als OSForensics krijg je daar meteen een aardig idee van. Dit forensisch programma heeft bijna dertig categorieën. Een van deze categorieën is Install to USB, waarmee je de tool ook onderweg in kunt zetten.

©PXimport

Het pc-gebruik dag aan dag blootgelegd door OSForensics.

De meeste rubrieken zijn er echter op gericht telkens andersoortige gegevens bloot te leggen, die anders vaak lastig terug te vinden zijn. Er is bijvoorbeeld een reeks 'viewers' waarmee je het actuele geheugen van de pc kunt onderzoeken, of specifieke delen van het Windows-register, of de ruwe data op een harde schijf inclusief bootsectoren. Verder vist deze tool ook heel wat wachtwoorden van programma's en sites op en is het mogelijk zoekopdrachten uit te voeren op eerder verwijderde data. Of wat dacht je van de rubriek Recent activity die je in detail vertelt wat er zoal op de computer is gebeurd binnen een bepaald tijdsframe, zoals geopende documenten, gedownloade bestanden, gebruikte wachtwoorden en cookies. Het is overigens ook mogelijk een image van schijf te maken en die vervolgens ook weer in het programma in te laden voor nadere analyse. Zo'n image zorgt er namelijk voor dat je door je forensisch onderzoek niet ongewild wijzigingen aanbrengt op de onderzochte schijf, wat vooral voor officiële forensische analyses van belang is.

Nog meer forensische tools

OSForensics is slechts één voorbeeld van een forensische tool die ook beginners vlot weten te hanteren. Er zijn er echter meer, zoals het eveneens gratis Win-UFO. Wanneer je bij het opstarten van deze portable tool de opdracht geeft meteen een rapport samen te stellen, krijg je na enige tijd een uitgebreid HTML-rapport te zien, met onder meer de namen van alle gebruikersaccounts, een overzicht van de actieve processen, alle geïnstalleerde programma's en hotfixes enzovoort.

Je kunt vanuit het hoofdvenster echter ook achter specifieke informatie aan gaan, met rubrieken als Browser History, Log Viewers en Password Recovery. Elk van deze rubrieken bevatten dan specifieke tools die (meestal) netjes in Win-UFO zijn geïntegreerd.

Een andere gratis forensische tool is het opensource Autopsy: een grafische schil rond de forensische softwarecollectie The Sleuth Kit. Deze tool installeert zich als een soort webserver die je vanuit je browser kunt benaderen, via poort 9999.

©PXimport

Win-UFO: talrijke rubrieken met telkens een reeks bijhorende tools.

Meer lezen

Van partities tot bestandssystemen - zo werkt een harde schijf

▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.

▼ Volgende artikel
Zo bespaar je flink met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin*
© encierro - stock.adobe.com
Huis

Zo bespaar je flink met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin*

Groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin kunnen een flinke besparing opleveren. Zeker als je kiest voor soorten die in de winkel duur zijn, weinig verzorging vragen en jaar na jaar opnieuw groeien. Je hoeft er geen groene vingers voor te hebben en ook geen grote tuin. In dit artikel lees je welke planten slim zijn om te kweken, hoe je begint en waar je op moet letten om zoveel mogelijk uit je oogst te halen.

* Of van je eigen balkon natuurlijk

In dit artikel lees je: • Waarom zelf kweken geld bespaartWelke groenten je makkelijk zelf kweekt, ook in pottenWelke fruitplanten jarenlang opbrengst gevenOf je beter kruiden kunt kopen of zelf zaaienWelke kruiden goed groeien in pottenWanneer je het beste kunt zaaien of plantenHoe je je oogst beschermt tegen slakken, rupsen en vogelsWaarom avocado's kweken in Nederland nauwelijks zin heeftHoe je eenvoudig begint, ook zonder moestuin

Lees ook: Ingemaakt! 4 manieren om zelf thuis voedsel te conserveren

Waarom zelf kweken loont

In de supermarkt kunnen verse bessen, kruiden en biologische groenten behoorlijk aantikken. Een klein bosje rozemarijn kost al snel meer dan een euro, terwijl een rozemarijnplantje je jarenlang voorziet als je 'm goed behandelt. Ook courgettes, cherrytomaatjes en paprika's zijn flink aan de prijs, terwijl je ze zelf makkelijk kweekt, zelfs in een pot.

Daarnaast scheelt het in verpakkingsmateriaal, voorkom je verspilling en smaakt alles verser dan vers. Zelfs op een balkon of klein terras kun je met een paar bakken al behoorlijk wat opbrengen.

Groenten: veel opbrengst, dus dat bespaart geld!

Voor deze groenten heb je weinig ruimte of moeite nodig, terwijl ze wel een goede opbrengst geven.

1. Courgette

Courgette groeit snel, vraagt weinig aandacht en geeft veel vruchten. Eén plant kan je wekenlang oogst opleveren. Toegegeven, in de zomermaanden zijn ze best betaalbaar in de winkel. Maar juist door de grote opbrengst kun je er makkelijk ook iemand anders blij mee maken en je kunt ze inmaken voor de winter.

  • Zaaien: april binnen, mei buiten

  • Zon: veel zon

  • Grond: luchtige, voedzame grond

  • Let op: geef genoeg water, vooral bij warm weer

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

2. Cherrytomaten

Perfect voor op het balkon. In pot of in de volle grond.

  • Zaaien: maart binnen, uitplanten in mei

  • Zon: volle zon, uit de wind

  • Grond: goed doorlatend en rijk aan voeding

  • Let op: bind ze op en haal regelmatig dieven (zijscheuten) weg

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

3. Prei

Prei is populair en veelzijdig. Je kunt het hele jaar door zaaien, afhankelijk van de soort (zomer- of winterprei).

  • Zaaien: februari tot juni

  • Zon: zon of halfschaduw

  • Grond: losse, voedzame grond

  • Let op: plant jonge prei diep, dat zorgt voor lange witte stelen

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

4. Paprika

Paprika's doen het goed in een pot op een zonnig balkon of in een kas. Ze vragen iets meer aandacht, maar zijn het waard.

  • Zaaien: februari binnen

  • Zon: veel zon, liefst beschut

  • Grond: voedselrijke potgrond

  • Let op: paprika's houden van warmte – een kas of warm hoekje helpt enorm

  • Oogsten: augustus t/m oktober; zodra paprika's volledig gekleurd zijn oogsten

5. Rucola

Korte groeicyclus, dus je kunt meerdere keren per seizoen zaaien.

  • Zaaien: maart tot september

  • Zon: liefst halfschaduw, anders wordt het snel bitter

  • Grond: normale tuingrond, niet te droog

  • Let op: jonge rucola is het lekkerst – wacht niet te lang met oogsten

  • Oogsten: mei tot oktober; al 4-6 weken na zaaien

©Brent Hofacker

Fruit: planten voor jarenlange opbrengst

Met fruitstruiken of -bomen leg je de basis voor een structurele besparing. Na het eerste jaar begint de oogst, en die wordt vaak elk jaar groter.

1. Blauwe bes

Duur in de winkel, maar als struik jarenlang opbrengst.

  • Planten: november tot maart

  • Zon: volle zon

  • Grond: zure grond (meng turf door de aarde)

  • Let op: geef bij droogte water met regenwater (geen kalkrijk kraanwater)

  • Oogsten: juli t/m september; vruchten regelmatig plukken als ze volledig blauw zijn

2. Framboos

Geeft snel oogst, kan ook in grote pot op balkon.

  • Planten: najaar of vroeg voorjaar

  • Zon: liefst veel zon

  • Grond: goed doorlatend, voedzaam

  • Let op: snoei oude takken na de oogst voor meer vruchtvorming

  • Oogsten: juni t/m oktober; afhankelijk van ras, pluk zodra rijp

3. Aardbeien

Makkelijk, ook in hangpotten.

  • Planten: maart of augustus

  • Zon: volle zon

  • Grond: luchtige aarde, niet te nat

  • Let op: verjong elk jaar door nieuwe stekken te planten

  • Oogsten: juni t/m september; direct oogsten zodra ze volledig rood zijn

4. Vijg (in pot)

Zelfs op een balkon kun je een vijgenboom houden.

  • Planten: voorjaar

  • Zon: volle zon, beschut plekje

  • Grond: voedzame, goed doorlatende grond

  • Let op: bescherm bij strenge vorst

  • Oogsten: augustus t/m oktober; vijgen oogsten als ze zacht en volledig gekleurd zijn

©Valery Sheiko | draw05 - stock.adobe.com

Kruiden: kopen of zaaien?


Kopen: sneller en makkelijker

Bij kruiden als rozemarijn, tijm, munt en bieslook is een plantje van het tuincentrum of zelfs de supermarkt vaak de handigste optie.

  • Je hebt direct een oogstbare plant

  • Je ziet meteen of de plant gezond is

  • Je bespaart tijd, want kiemen duurt bij sommige soorten weken

  • Vooral houtige kruiden (rozemarijn, tijm) groeien langzaam uit zaad

Belangrijk is wel dat je supermarktplantjes niet als wegwerpkruid gebruikt. Verpot ze in voedzame aarde, geef ze licht, en knip regelmatig bij. Zo gaan ze makkelijk maanden (soms jaren) mee.

Zaaien: zinvol bij snelle groeiers

Kruiden als basilicum, koriander, dille en peterselie kun je prima zaaien, vooral als je ze in grotere hoeveelheden gebruikt.

  • Goedkoop: één zakje zaad geeft veel planten

  • Leuk om te doen in de lente

  • Je kunt steeds nieuwe rondes opkweken

Maar ook hier geldt: zaaien vraagt aandacht. Je hebt een warme, lichte plek nodig en moet zorgen dat de kiemplantjes niet uitdrogen of omvallen.

Kruiden: altijd vers binnen handbereik

Verse kruiden zijn duur, terwijl een plantje vaak jarenlang meegaat. Deze soorten zijn eenvoudig in onderhoud en groeien goed in potten.

1. Rozemarijn

  • Zon: volle zon

  • Grond: droge, arme grond

  • Let op: geef weinig water, winterhard tot -10 °C, snoei regelmatig takjes om groei compact te houden

  • Oogsten: het hele jaar

2. Tijm

  • Zon: veel zon

  • Grond: doorlatend, kalkrijk

  • Let op: snoei regelmatig voor compacte groei, regelmatig toppen

  • Oogsten: hele jaar door

3. Munt

  • Zon: halfschaduw of zon

  • Grond: vochtig, niet te droog

  • Let op: woekert, dus altijd in pot houden

  • Oogsten: maart t/m november; jonge blaadjes smaken het beste

4. Bieslook

  • Zon: halfschaduw tot zon

  • Grond: voedzaam, vochtig

  • Let op: bloeit in zomer, maar dan kun je nog steeds de stengels oogsten

  • Oogsten: maart t/m oktober; knip regelmatig voor verse aanwas

©stockcreations

Wanneer zaaien of planten?

GewasBinnen zaaienBuiten zaaienPlantenOogsten vanaf
Courgetteaprilmeimeijuli–sept
Cherrytomaatmaartmeimeijuli–sept
Preifebruari–maartapril–juni-juli–dec
Paprikafebruari–maartmeimeijuli–sept
Rucola-maart–sept-april–okt
Blauwe bes--nov–maartjuli–aug
Framboos--okt–mrtjuni–aug
Aardbei--maart/augjuni–juli
Vijg--voorjaaraug–okt
Rozemarijn-maart–julimaart–meihet hele jaar
Tijm-maart–julimaart–meihet hele jaar
Munt-maart–julimaart–meihet hele jaar
Bieslook-maart–julimaart–meihet hele jaar
Basilicummaart–meimei–juli-juni–sept
Koriandermaart–aprilapril–juni-mei–aug
Dillemaart–aprilapril–juni-mei–aug
Peterseliefebruari–aprilmaart–juli-mei–okt

Wat te doen tegen slakken, rupsen en vogels?

Zodra het groen gaat groeien, ontdekken ook dieren je tuin. Met deze tips houd je de schade beperkt:

Slakken:

  • Leg koperen munten rond potten of bedden

  • Zet schuilplaatsen zoals omgekeerde bloempotten om ze weg te vangen

  • Kies planten die slakken minder lekker vinden (zoals rozemarijn of tijm)

  • Zet een schoteltje met bier neer

Rupsen:

  • Controleer planten regelmatig op eitjes (onder bladeren)

  • Plant afrikaantjes of dille tussen je groenten – die trekken natuurlijke vijanden aan

  • Gebruik fijnmazig net als je veel last hebt

Vogels:

  • Span vogelnetten over bessenstruiken

  • Hang oude cd's of glimmend lint op om ze af te schrikken

  • Zet een nep-roofvogel in de buurt van je fruit

©APISIT Wilaijit

Kun je zelf avocado's kweken? Hoewel avocado's duur zijn in de winkel, is het niet realistisch om ze zelf te kweken met het idee dat je er ooit van zult oogsten. Je kunt de pit laten kiemen – bijvoorbeeld in een glas water of direct in potgrond – en daar groeit met wat geduld een mooie plant uit. Maar een echte avocado-oogst? Die blijft in Nederland vrijwel altijd uit. De boom heeft jaren nodig om vrucht te dragen, meestal tussen de zeven en tien jaar, en stelt hoge eisen aan temperatuur en licht. Buiten overleeft hij onze winters niet. Zelfs in een kas is het lastig om genoeg warmte en luchtvochtigheid te bieden. Daarbij komt dat veel soorten alleen vruchten dragen als er een tweede, genetisch afwijkende boom in de buurt staat voor kruisbestuiving. Leuk dus als groene kamerplant, maar niet als serieuze manier om geld te besparen op avocado's.

Begin klein, groei vanzelf

Je hoeft niet meteen een hele moestuin aan te leggen. Begin met drie bakken op je balkon of een paar vaste planten in een zonnig hoekje. Kies soorten die je vaak gebruikt en die je veel geld schelen in de winkel. Na een eerste jaar weet je wat werkt en kun je stap voor stap uitbreiden.

 

Moestuinzaden?

Heel veel keus