Bitcoin en co: 15 tips voor cryptovaluta

© PXimport

Bitcoin en co: 15 tips voor cryptovaluta

Netwerk

Geplaatst: 4 mei 2018 - 10:38

Aangepast: 16 november 2022 - 10:35

Tijs Hofmans

Cryptovaluta is inmiddels al veel meer dan alleen de bitcoin. Alle afgeleiden zoals Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, en andere munten zoals Ethereum zijn interessante nieuwe technologieën. Toch kan het concept van ‘digitaal geld’ wat verwarrend zijn. Maar geen nood, met deze apps en diensten word je een professionele cryptohandelaar! Wij geven 15 tips voor cryptovaluta.

Schommelende koers

1 Trezor

Tot op de dag van vandaag is Trezor de beste hardware-wallet om bitcoins en andere cryptovaluta op te slaan. Het apparaat is bijzonder sterk beveiligd, met onder andere een display op de stick zelf dat je moet gebruiken om je pincode in te voeren. Opvallend is de extra beveiligingslaag als je een verkeerde pincode intoetst: elke keer dat je dat doet moet je twee keer zo lang wachten om het nog een keer te proberen. Dat telt snel op: 30 keer de verkeerde pincode en je moet 17 jaar (!) wachten om het nog een keer te proberen.

© PXimport

2 Ledger Nano S

Samen met de Trezor is de Ledger Nano S één van de bekendere hardware-wallets, en met recht. De makers hebben veel aandacht besteed aan de beveiligingseisen van het apparaat, dus kun je de Ledger Nano instellen met een zelfvernietigingsmechanisme als je te vaak een verkeerde pincode probeert, en er zitten twee fysieke knoppen op om onder andere transacties te bevestigen. Ondanks al die beveiligingsmaatregelen blijft de Ledger Nano een erg gebruiksvriendelijke stick, die zelfs voor beginners goed te gebruiken is.

© PXimport

3 Blockchain.info (wallet)

Blockchain.info is niet alleen een website waarop je bitcoin-koersen kunt zien (zie ook tip 12), maar ook een prima online wallet. Sterker nog, voor beginners die net in cryptomunten stappen is het misschien wel de beste wallet, met weinig poespas zodat iedere leek zich door het proces van bitcoins kopen, verkopen en bewaren kan slepen. Je koopt er je bitcoins via een aangesloten exchange en meer hoef je eigenlijk niet te doen. Het handjevol opties dat je hebt is voor de hardcore gebruiker misschien wat minimaal, maar over je beveiliging hoef je je door meerdere authenticatiemogelijkheden geen zorgen te maken.

© PXimport

4 Mycelium

Mycelium draait al een paar jaar mee en is dan ook al lang een favoriet onder bitcoin-gebruikers. Het opzetten van een nieuwe wallet of het importeren van een bestaande wallet gaan razendsnel, maar het kan even duren voor je werkelijk alle mogelijkheden van de app kent. Mycelium is opensource en heeft een goede reputatie vanwege zijn goede beveiliging. Handig is ook dat je meerdere wallets kunt maken, en je kunt de app gebruiken in combinatie met hardware-wallets zoals de eerdergenoemde Trezor en Ledger. Helaas kun je er voorlopig alleen maar bitcoins in kunt opslaan en geen altcoins.

5 Fysieke kluis

Je kunt je hardware-wallet nog zo goed bewaren of nog zo’n sterk wachtwoord voor je online wallet bedenken, toch is het altijd aan te raden een papieren wallet te maken met een ‘recovery phrase’ (een soort back-up) erop. Daarmee kun je altijd nog bij je bitcoins, zelfs als je de toegang tot je wallet kwijt bent. Zo’n stuk papier is waardevol, dus je doet er goed aan die in een fysieke kluis te bewaren. Dat hoeft geen peperdure te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook een sleutelkluisje nemen: zolang er maar een vel papier in past.

6 CCN.com

CCN.com is een serieuze nieuwssite over bitcoin en andere cryptovaluta, die je vooral moet checken als je goed wilt begrijpen wat de rol van blockchains en digitaal geld in de samenleving betekent. Wie snel rijk wil worden met bitcoins kan beter ergens anders terecht, want op CCN.com leer je over hoe de Europese Centrale Bank naar bitcoins kijkt en welke nieuwe ontwikkelingen écht belangrijk zijn. Deze website scheidt de hype van de serieuze informatie en dat is in de turbulente bitcoinwereld best prettig.

© PXimport

7 CoinDesk

CoinDesk is één van de belangrijkere websites waar je nieuws over voornamelijk bitcoin kunt halen. De site publiceert veel nieuws en opinies, en heeft bovendien een handige en overzichtelijke app. Ieder kwartaal wordt het State Of Blockchain-rapport uitgebracht met trends in de cryptowereld. Ook handig aan CoinDesk is de Bitcoin Price Index, die geeft de gemiddelde waarde van de bitcoin aan waarvoor verschillende beurzen de munt verkopen.

© PXimport

8 BitcoinCharts

Als je wat dieper in de bitcoin bent gedoken en je wilt serieuzer gaan handelen in de munt, dan is er geen betere plek dan BitcoinCharts.com. Je krijgt dan niet alleen de koers te zien, maar ook de grootte van de blocks in de blockchain, hoeveel hashes er ieder uur worden uitgevoerd om nieuwe coins te mijnen, en je kunt gedetailleerde statistieken bekijken. Als je echt álle technische informatie over de bitcoin wilt leren moet je hier zijn.

© PXimport

9 /r/Bitcoin

Reddit is een goudmijn voor informatie over bitcoin, mits je weet waar je moet zoeken. De twee grootste bitcoin-subreddits zijn grote concurrenten van elkaar, maar voor beginners is het standaard /r/bitcoin misschien wel het logische begin. Je volgt hier discussies over nieuws rondom de munt en andere cryptovaluta, en zowel beginners als experts kunnen er vragen stellen. Let wel op: sommige van die discussies kunnen er fel aan toe gaan … schommelende koersen, schommelende emoties.

© PXimport

10 /r/btc

De subreddit /r/btc is een afgeleide subreddit van het oorspronkelijke /r/bitcoin. De redditors op /r/btc beschuldigen de moderators van /r/bitcoin van censuur als het om controversiële onderwerpen gaat en daarom is /r/btc wat liberaler. /r/btc is daarom vooral interessant als je wat progressiever over bitcoin denkt en ook de negatieve aspecten van cryptovaluta en blockchains durft te benoemen. /r/btc is ook groot fan van Bitcoin Cash, een bitcoin-variant die in hun ogen veel van de oorspronkelijke fouten in de oorspronkelijke technologie teniet doet.

© PXimport

11 Ethereum

Naast de bitcoin is Ether de bekendste cryptomunt, die met name door de onderliggende technologie erg populair is geworden. De Ethereum-blockchain wordt gebruikt om Ether-munten te mijnen, en ook bedrijven en start-ups gebruiken de technologie steeds vaker. Dat maakt Ethereum één van de meest interessante cryptovaluta, die door de toenemende populariteit ook steeds meer waard wordt. Of je nou gelooft in de kracht van blockchains of cryptomunten, of juist wat geld wil verdienen, bij Ethereum zit je goed.

12 Blockchain.info

We schreven hierboven al hoe Blockchain.info een prima dienst is voor het maken van een wallet, maar de website kan nog veel meer. Het is ook één van de meest overzichtelijke manieren om de bitcoin-adressen van anderen te bekijken. De kracht van de blockchain (en de bitcoin) is dat je precies kunt zien hoeveel transacties er via een bepaald adres zijn gedaan. Je kunt dat op veel manieren doen, maar door een adres in te voeren in Blockchain.info kom je direct veel te weten over vorige transacties, op een heldere manier die makkelijk te begrijpen is maar tegelijk ook veel informatie prijs geeft.

© PXimport

13 @CryptoCobain

Handelen in cryptovaluta is een serieuze zaak waar je soms even van een afstandje naar moet kijken. Dat doet @CryptoCobain, één van de leukste én handigste Twitter-accounts op het gebied van cryptovaluta. Via @CryptoCobain zie je memes over de gekke markt, maar ook een serieus inkijkje in een wereld waarin handelaren snel rijk willen worden, start-ups die nieuwe gebruikers proberen op te lichten met verwarrende termen, en handige tips over wat je wel en vooral niet moet doen tijdens het handelen. Het account is bovendien een goede springplank om andere nuttige Twitter-accounts te volgen waarmee je meer kunt leren over cryptohandelen, want naast Reddit is vooral Twitter een enorme bron van informatie.

14 Binance

Sommige mensen handelen vooral in cryptovaluta om er geld mee te verdienen. Niets mis mee, want met de stijging van de koersen van vorig jaar is dat niet gek. Toch moet je in die onrustige markt je hoofd er goed bij houden en snel weten wat je moet doen als er weer een prijs stijgt of zakt. Binance is één van de handigste apps om dat te doen. Daarmee heb je in één keer overzicht in tientallen, misschien zelfs honderden verschillende cryptomunten en hun prijsveranderingen. Je kunt ze vanuit de app meteen kopen of verkopen, zodat je er lekker snel bij kunt zijn.

15 BitcoinWisdom

De koers van de bitcoin, en eigenlijk alle digitale munten, verandert sneller dan je met je ogen kunt knipperen. Om toch nog een beetje overzicht te houden kun je terecht bij BitcoinWisdom, waar de koersen van munten én van exchanges in realtime veranderen. Zo loop je nog geen seconde achter op de koers en zie je die crash of die stijging meteen aankomen! BitcoinWisdom registreert populaire beurzen zoals Bitfinex, Kraken en Bittrex, maar qua munten wordt alleen de koers van een handjevol altcoins bijgehouden.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000