ID.nl logo
Bestandsynchronisatie: zo werkt het!
© PXimport
Huis

Bestandsynchronisatie: zo werkt het!

Je werkt geregeld op je laptop, ook onderweg. Best handig, maar vervelend is wel dat je alle gewijzigde of nieuwe bestanden vast ook op je desktop-pc of op een netwerkshare (ter back-up) wilt krijgen. Bestandsynchronisatie biedt de oplossing. Met Allway Sync en een paar slimme ingrepen kan je voortaan alles automatisch laten synchroniseren! Verbonden met je netwerk? Je data worden meteen gesynct!

Er bestaan tig back-up- en synchronisatietools, maar wij hebben zijn geen (gratis) programma’s tegengekomen die automatisch een ingeplande taak uitvoeren zodra je netwerk weer beschikbaar komt, nadat je bijvoorbeeld buitenshuis was met je laptop.

Daar hebben we iets op gevonden: een diepgravende configuratie van de taakplanner in combinatie met synchronisatietool Allway Sync. Overigens hoeft dat niet noodzakelijk deze – overigens wel uitstekende – tool te zijn. Als jouw favoriete back-up- of synchronisatietool zich ook vanuit de opdrachtregel en dus vanuit de Windows Taakplanner laat aansturen, kun je het daarmee ook instellen.

01 Programma installeren

Je vindt Allway Sync op www.allwaysync.com (gratis voor persoonlijk gebruik). Er is zowel een 64bit- als een 32bit-versie. Kies deze laatste alleen als je Windows 32 bit gebruikt (dat lees je onder meer af bij Systeem na het indrukken van Windows-toets+Pause).

De installatie is rechttoe, rechtaan. Laat wel het vinkje staan bij Install Service for the synchronizer als je ook synchronisaties wilt kunnen uitvoeren wanneer je niet bij Windows bent aangemeld. Na de installatie kun je Allway Sync opstarten. De interface is standaard Engelstalig. Liever Nederlands? Klik dan op Language / Dutch: de weergavetaal past zich onmiddellijk aan.

©PXimport

02 Mappen bepalen

Het is niet meer dan logisch dat je in een synchronisatietool eerst aangeeft welke schijflocaties je wilt synchroniseren. Het tabblad New Job 1 voor je eerste synchronisatiejob staat al klaar in Allway Sync. Klik het tabblad met de rechtermuisknop aan, kies Hernoem taak en geef de taak een zinvolle naam. Vanuit ditzelfde snelmenu kun je trouwens ook meer taken creëren (Nieuwe taak toevoegen) of een taak verwijderen (Verwijder taak).

Je merkt ook twee velden op: het is de bedoeling dat je hier je bron- en doellocatie aangeeft. Allway Sync gaat er standaard van uit dat het om twee Windows-mappen gaat, maar via de blauwe pijltjes kun je ook andere locatietypes selecteren, zoals FTP Server of Google Docs. We gaan hier van uit dat het je om Windows-mappen te doen is, en daar horen tevens gedeelde netwerkmappen bij, zoals die op je nas. Je navigeert via het mapicoontje en via Bladeren naar de gewenste locaties of je vult die zelf in de velden in (iets als c:\mijnmap of \\nas\map\submap).

©PXimport

03 Methode instellen

Standaard staat Allway Sync ingesteld voor tweewegssynchronisatie, waarbij wijzigingen in de ene map zich doorzetten in de andere map én omgekeerd. Dat willen we in dit geval niet, we willen dat alleen de gegevens van de laptop bij thuiskomst gekopiëerd gaan worden naar de andere locatie. Klik dus op Wijzig in de grote pijl en stip een van beide radioknopjes aan zodat de pijl in de gewenste richting wijst.

Je merkt hier nog twee andere opties op: Verwijderingen doorvoeren en Wijzigingen doorvoeren. Plaats je een vinkje bij de eerste, dan worden verwijderde bestanden ook aan de ‘andere kant’ gewist. Met een vinkje bij de tweede optie worden ook gewijzigde data aan de andere kant aangepast. Kies je geen van beide opties dan houdt Allway Sync, alleen rekening met nieuw toegevoegde data.

Merk op dat beide locaties ook in een knop Configureren voorzien. Langs deze weg kun je bijvoorbeeld je accountgegevens invoeren voor toegang tot een gedeelde netwerkmap of aangeven dat Allway Sync bij een verwijderbare schijf naar specifieke schijfeigenschappen moet kijken zodat de ook schijf herkend wordt als Windows die een andere stationsletter heeft toegekend. Verder kun je hier aangeven dat de data op deze locatie moeten worden gecomprimeerd en/of versleuteld.

©PXimport

04 Analyseren

We kunnen ons voorstellen dat deze opties wat verwarrend kunnen overkomen. Daarom raden we je aan eerst de knop Analyseren in te drukken voor je de operatie echt in gang zet. Je krijgt dan meteen te zien wat er bij een daadwerkelijk doorgevoerde synchronisatie zou gebeuren. Zo verneem je welke bestanden nieuw worden gecreëerd, welke worden genegeerd en welke ongewijzigd blijven. In de kolom Richting geeft een pijl aan waar de aanpassing zich voltrekt. Een voorbeeld: verschijnt hier <map1>  <map2\bestand-x> Bestaat niet, dan zou bestand-x in <map2> worden gecreëerd omdat het daar nog niet bestaat maar in <map1> wel aanwezig is. Overigens kun je vanuit het contextmenu van zo’n bestand ook aangeven dat bestanden met die extensie nooit mogen worden gesynchroniseerd.

Ziet alles er goed uit dan start je het proces via de knop Synchroniseren.

©PXimport

Veiligheidskopie

Gebruikers zijn vaak geneigd te denken dat ze met zo’n synchronisatie meteen over een veilige back-up beschikken. Dat klopt niet helemaal – nog afgezien van verstrooidheidsfouten bij het configureren van de synchronisatie. Stel immers dat je systeem door ransomware geïnfecteerd wordt. Die kan dan in snel tempo alle bereikbare data versleutelen, inclusief synchronisatiemappen als een netwerkshare of een aangekoppelde verwijderbare schijf. Veilige back-ups worden daarom op minstens twee locaties bewaard, waarvan er een altijd offline is zodra de andere bereikbaar is. Je controleert ook best of de ene back-up nog intact is voor je een ander back-upmedium aansluit.

05 Automatiseren

Elke keer Allway Sync moeten opstarten en de knop Synchroniseren indrukken om je data synchroon te krijgen werkt niet zo lekker. En dat is voor ons doel ook niet handig. Gelukkig ondersteunt het programma volautomatische synchronisatie.

Open alvast het tabblad van de beoogde synchronisatietaak en klik rechtsonder het tandwielpictogram aan. Er verschijnt een configuratievenster waarin de betreffende taak al is geselecteerd. Open de rubriek Automatische synchronisatie in het linkerpaneel.

In het rechterpaneel verschijnen allerlei opties. Zo kan Allway Sync ervoor zorgen dat de taak automatisch wordt uitgevoerd zelfs als je niet bent aangemeld (zie ook stap 1 van deze masterclass), zodra een verwisselbare schijf is aangesloten, na een instelbare periode, zodra in de synchronisatiemap(pen) een verandering wordt gedetecteerd, wanneer je gedurende een instelbare tijd niets met de pc doet, zodra Allway Sync wordt opgestart of wanneer je je bij Windows afmeldt. Alles wijst eigenlijk zichzelf uit: je hoeft alleen de gewenste optie te selecteren, eventueel bepaalde parameters aan te geven en op OK te drukken.

©PXimport

06 Taakplanner inschakelen

Helemaal onderaan de lijst met triggers tref je Gebruik Windows Taakplanner aan. Voor onze opzet – het laten uitvoeren van de synchronisatietaak zodra je met een bepaald netwerk bent verbonden – hebben we deze nodig. Plaats hier dus een vinkje en druk vervolgens op Toepassen en op Configureer, zodat de taakplanner zich opent. Naderhand kun je deze laatste ook altijd zelf openen: druk dan op de Windows-toets, tik taak in en kies Taakplanner.

In de taakplanner klik je in het linkerpaneel op Task Scheduler-bibliotheek. In het middelste paneel zie je de diverse taken verschijnen, waaronder Allway Sync_{task_id}, waarbij de task_id naar de betreffende synchronisatietaak verwijst (zodat je die vanuit Allway Sync altijd nog een andere naam mag geven).

Dubbelklik op deze Allway Sync_{task_id}, zodat het eigenschappenvenster van de bijhorende taak verschijnt.

©PXimport

07 Taak triggeren

Op het tabblad Algemeen kun je eventueel nog het gebruikersaccount wijzigen van waaruit je deze taak wilt laten uitvoeren, of je kiest voor Uitvoeren ongeacht of gebruiker wel of niet is aangemeld. Op het tabblad Acties lees je de opdrachtregel die ervoor moet zorgen dat Allway Sync je taak op het gewenste moment netjes uitvoert. Wijzig hier niks aan. De magie gebeurt namelijk vooral op het tabblad Triggers: hier maken we Windows en Allway Sync duidelijk dat de taak pas mag worden uitgevoerd zodra er een verbinding met een specifiek netwerk komt.

Open dus dit tabblad en druk op de knop Nieuw. Bij Start deze taak kies je Bij een gebeurtenis, waarna je Aangepast kiest. Druk op de knop Nieuw gebeurtenisfilter en open vervolgens het tabblad XML. Plaats een vinkje bij Zoekopdracht handmatig en bevestig met Ja.

©PXimport

08 Taak scripten

In het nog lege venster tik je exact de volgende code in:

<QueryList>

<Query Id="0" Path="System">

<Select Path="Microsoft-Windows-NetworkProfile/Operational">

*[System[(EventID=10000)]] and *[EventData[(Data[@Name="Name"]="mijn_ssid")]]

</Select>

</Query>

</QueryList>

Je dient in deze code alleen nog mijn_ssid te vervangen door de gewenste netwerknaam. Die kom je te weten door de muispijl boven het netwerkpictogram in het Windows-systeemvak te houden. Druk op OK (2x) zodra je alles correct hebt ingevoerd. De overige tabbladen mag je ongemoeid laten. Sluit het eigenschappenvenster ten slotte door weer op OK te klikken.

Natuurlijk wil je een en ander even testen. Dat kan bijvoorbeeld door even je netwerkconnectie te verbreken – bij een bekabelde verbinding kun je de netwerkconnector even uit je computer halen.

Je zult zien: zodra de verbinding is hersteld, wordt de synchronisatietaak uitgevoerd. En natuurlijk: deze triggertechniek kun je ook gebruiken om andere taken via de taakplanner te laten uitvoeren!

©PXimport

Eenvoudiger?

Wie goed vertrouwd is met de taakplanner, heeft wellicht al bedacht dat het allemaal wat simpeler kan. Zodra je Bij een gebeurtenis hebt geselecteerd en Standaard hebt aangestipt, vul je het volgende in: Logboek: Microsoft-Windows-NetworkProfile/Operational Bron: NetworkProfile Gebeurtenis-id: 10000 Na je bevestiging met OK open je vervolgens het tabblad Voorwaarden, vink je Alleen starten als de volgende netwerkverbinding beschikbaar is en selecteer je de gewenste netwerkverbinding. Jammer maar helaas, deze methode blijkt (in Windows 10) niet langer te werken: er duikt telkens een foutmelding op. Mogelijk functioneert dit wél in oudere Windows-versies. Het is maar dat je het weet.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇