ID.nl logo
Bestandsynchronisatie: zo werkt het!
Huis

Bestandsynchronisatie: zo werkt het!

Je werkt geregeld op je laptop, ook onderweg. Best handig, maar vervelend is wel dat je alle gewijzigde of nieuwe bestanden vast ook op je desktop-pc of op een netwerkshare (ter back-up) wilt krijgen. Bestandsynchronisatie biedt de oplossing. Met Allway Sync en een paar slimme ingrepen kan je voortaan alles automatisch laten synchroniseren! Verbonden met je netwerk? Je data worden meteen gesynct!

Er bestaan tig back-up- en synchronisatietools, maar wij hebben zijn geen (gratis) programma’s tegengekomen die automatisch een ingeplande taak uitvoeren zodra je netwerk weer beschikbaar komt, nadat je bijvoorbeeld buitenshuis was met je laptop.

Daar hebben we iets op gevonden: een diepgravende configuratie van de taakplanner in combinatie met synchronisatietool Allway Sync. Overigens hoeft dat niet noodzakelijk deze – overigens wel uitstekende – tool te zijn. Als jouw favoriete back-up- of synchronisatietool zich ook vanuit de opdrachtregel en dus vanuit de Windows Taakplanner laat aansturen, kun je het daarmee ook instellen.

01 Programma installeren

Je vindt Allway Sync op www.allwaysync.com (gratis voor persoonlijk gebruik). Er is zowel een 64bit- als een 32bit-versie. Kies deze laatste alleen als je Windows 32 bit gebruikt (dat lees je onder meer af bij Systeem na het indrukken van Windows-toets+Pause).

De installatie is rechttoe, rechtaan. Laat wel het vinkje staan bij Install Service for the synchronizer als je ook synchronisaties wilt kunnen uitvoeren wanneer je niet bij Windows bent aangemeld. Na de installatie kun je Allway Sync opstarten. De interface is standaard Engelstalig. Liever Nederlands? Klik dan op Language / Dutch: de weergavetaal past zich onmiddellijk aan.

©PXimport

02 Mappen bepalen

Het is niet meer dan logisch dat je in een synchronisatietool eerst aangeeft welke schijflocaties je wilt synchroniseren. Het tabblad New Job 1 voor je eerste synchronisatiejob staat al klaar in Allway Sync. Klik het tabblad met de rechtermuisknop aan, kies Hernoem taak en geef de taak een zinvolle naam. Vanuit ditzelfde snelmenu kun je trouwens ook meer taken creëren (Nieuwe taak toevoegen) of een taak verwijderen (Verwijder taak).

Je merkt ook twee velden op: het is de bedoeling dat je hier je bron- en doellocatie aangeeft. Allway Sync gaat er standaard van uit dat het om twee Windows-mappen gaat, maar via de blauwe pijltjes kun je ook andere locatietypes selecteren, zoals FTP Server of Google Docs. We gaan hier van uit dat het je om Windows-mappen te doen is, en daar horen tevens gedeelde netwerkmappen bij, zoals die op je nas. Je navigeert via het mapicoontje en via Bladeren naar de gewenste locaties of je vult die zelf in de velden in (iets als c:\mijnmap of \\nas\map\submap).

©PXimport

03 Methode instellen

Standaard staat Allway Sync ingesteld voor tweewegssynchronisatie, waarbij wijzigingen in de ene map zich doorzetten in de andere map én omgekeerd. Dat willen we in dit geval niet, we willen dat alleen de gegevens van de laptop bij thuiskomst gekopiëerd gaan worden naar de andere locatie. Klik dus op Wijzig in de grote pijl en stip een van beide radioknopjes aan zodat de pijl in de gewenste richting wijst.

Je merkt hier nog twee andere opties op: Verwijderingen doorvoeren en Wijzigingen doorvoeren. Plaats je een vinkje bij de eerste, dan worden verwijderde bestanden ook aan de ‘andere kant’ gewist. Met een vinkje bij de tweede optie worden ook gewijzigde data aan de andere kant aangepast. Kies je geen van beide opties dan houdt Allway Sync, alleen rekening met nieuw toegevoegde data.

Merk op dat beide locaties ook in een knop Configureren voorzien. Langs deze weg kun je bijvoorbeeld je accountgegevens invoeren voor toegang tot een gedeelde netwerkmap of aangeven dat Allway Sync bij een verwijderbare schijf naar specifieke schijfeigenschappen moet kijken zodat de ook schijf herkend wordt als Windows die een andere stationsletter heeft toegekend. Verder kun je hier aangeven dat de data op deze locatie moeten worden gecomprimeerd en/of versleuteld.

©PXimport

04 Analyseren

We kunnen ons voorstellen dat deze opties wat verwarrend kunnen overkomen. Daarom raden we je aan eerst de knop Analyseren in te drukken voor je de operatie echt in gang zet. Je krijgt dan meteen te zien wat er bij een daadwerkelijk doorgevoerde synchronisatie zou gebeuren. Zo verneem je welke bestanden nieuw worden gecreëerd, welke worden genegeerd en welke ongewijzigd blijven. In de kolom Richting geeft een pijl aan waar de aanpassing zich voltrekt. Een voorbeeld: verschijnt hier <map1>  <map2\bestand-x> Bestaat niet, dan zou bestand-x in <map2> worden gecreëerd omdat het daar nog niet bestaat maar in <map1> wel aanwezig is. Overigens kun je vanuit het contextmenu van zo’n bestand ook aangeven dat bestanden met die extensie nooit mogen worden gesynchroniseerd.

Ziet alles er goed uit dan start je het proces via de knop Synchroniseren.

©PXimport

Veiligheidskopie

Gebruikers zijn vaak geneigd te denken dat ze met zo’n synchronisatie meteen over een veilige back-up beschikken. Dat klopt niet helemaal – nog afgezien van verstrooidheidsfouten bij het configureren van de synchronisatie. Stel immers dat je systeem door ransomware geïnfecteerd wordt. Die kan dan in snel tempo alle bereikbare data versleutelen, inclusief synchronisatiemappen als een netwerkshare of een aangekoppelde verwijderbare schijf. Veilige back-ups worden daarom op minstens twee locaties bewaard, waarvan er een altijd offline is zodra de andere bereikbaar is. Je controleert ook best of de ene back-up nog intact is voor je een ander back-upmedium aansluit.

05 Automatiseren

Elke keer Allway Sync moeten opstarten en de knop Synchroniseren indrukken om je data synchroon te krijgen werkt niet zo lekker. En dat is voor ons doel ook niet handig. Gelukkig ondersteunt het programma volautomatische synchronisatie.

Open alvast het tabblad van de beoogde synchronisatietaak en klik rechtsonder het tandwielpictogram aan. Er verschijnt een configuratievenster waarin de betreffende taak al is geselecteerd. Open de rubriek Automatische synchronisatie in het linkerpaneel.

In het rechterpaneel verschijnen allerlei opties. Zo kan Allway Sync ervoor zorgen dat de taak automatisch wordt uitgevoerd zelfs als je niet bent aangemeld (zie ook stap 1 van deze masterclass), zodra een verwisselbare schijf is aangesloten, na een instelbare periode, zodra in de synchronisatiemap(pen) een verandering wordt gedetecteerd, wanneer je gedurende een instelbare tijd niets met de pc doet, zodra Allway Sync wordt opgestart of wanneer je je bij Windows afmeldt. Alles wijst eigenlijk zichzelf uit: je hoeft alleen de gewenste optie te selecteren, eventueel bepaalde parameters aan te geven en op OK te drukken.

©PXimport

06 Taakplanner inschakelen

Helemaal onderaan de lijst met triggers tref je Gebruik Windows Taakplanner aan. Voor onze opzet – het laten uitvoeren van de synchronisatietaak zodra je met een bepaald netwerk bent verbonden – hebben we deze nodig. Plaats hier dus een vinkje en druk vervolgens op Toepassen en op Configureer, zodat de taakplanner zich opent. Naderhand kun je deze laatste ook altijd zelf openen: druk dan op de Windows-toets, tik taak in en kies Taakplanner.

In de taakplanner klik je in het linkerpaneel op Task Scheduler-bibliotheek. In het middelste paneel zie je de diverse taken verschijnen, waaronder Allway Sync_{task_id}, waarbij de task_id naar de betreffende synchronisatietaak verwijst (zodat je die vanuit Allway Sync altijd nog een andere naam mag geven).

Dubbelklik op deze Allway Sync_{task_id}, zodat het eigenschappenvenster van de bijhorende taak verschijnt.

©PXimport

07 Taak triggeren

Op het tabblad Algemeen kun je eventueel nog het gebruikersaccount wijzigen van waaruit je deze taak wilt laten uitvoeren, of je kiest voor Uitvoeren ongeacht of gebruiker wel of niet is aangemeld. Op het tabblad Acties lees je de opdrachtregel die ervoor moet zorgen dat Allway Sync je taak op het gewenste moment netjes uitvoert. Wijzig hier niks aan. De magie gebeurt namelijk vooral op het tabblad Triggers: hier maken we Windows en Allway Sync duidelijk dat de taak pas mag worden uitgevoerd zodra er een verbinding met een specifiek netwerk komt.

Open dus dit tabblad en druk op de knop Nieuw. Bij Start deze taak kies je Bij een gebeurtenis, waarna je Aangepast kiest. Druk op de knop Nieuw gebeurtenisfilter en open vervolgens het tabblad XML. Plaats een vinkje bij Zoekopdracht handmatig en bevestig met Ja.

©PXimport

08 Taak scripten

In het nog lege venster tik je exact de volgende code in:

<QueryList>

<Query Id="0" Path="System">

<Select Path="Microsoft-Windows-NetworkProfile/Operational">

*[System[(EventID=10000)]] and *[EventData[(Data[@Name="Name"]="mijn_ssid")]]

</Select>

</Query>

</QueryList>

Je dient in deze code alleen nog mijn_ssid te vervangen door de gewenste netwerknaam. Die kom je te weten door de muispijl boven het netwerkpictogram in het Windows-systeemvak te houden. Druk op OK (2x) zodra je alles correct hebt ingevoerd. De overige tabbladen mag je ongemoeid laten. Sluit het eigenschappenvenster ten slotte door weer op OK te klikken.

Natuurlijk wil je een en ander even testen. Dat kan bijvoorbeeld door even je netwerkconnectie te verbreken – bij een bekabelde verbinding kun je de netwerkconnector even uit je computer halen.

Je zult zien: zodra de verbinding is hersteld, wordt de synchronisatietaak uitgevoerd. En natuurlijk: deze triggertechniek kun je ook gebruiken om andere taken via de taakplanner te laten uitvoeren!

©PXimport

Eenvoudiger?

Wie goed vertrouwd is met de taakplanner, heeft wellicht al bedacht dat het allemaal wat simpeler kan. Zodra je Bij een gebeurtenis hebt geselecteerd en Standaard hebt aangestipt, vul je het volgende in: Logboek: Microsoft-Windows-NetworkProfile/Operational Bron: NetworkProfile Gebeurtenis-id: 10000 Na je bevestiging met OK open je vervolgens het tabblad Voorwaarden, vink je Alleen starten als de volgende netwerkverbinding beschikbaar is en selecteer je de gewenste netwerkverbinding. Jammer maar helaas, deze methode blijkt (in Windows 10) niet langer te werken: er duikt telkens een foutmelding op. Mogelijk functioneert dit wél in oudere Windows-versies. Het is maar dat je het weet.

▼ Volgende artikel
De beste Black Friday-deals van Motorola
Huis

De beste Black Friday-deals van Motorola

Motorola draait al een aantal jaartjes mee in de smartphonemarkt en komt jaarlijks met een mooie reeks smartphones. In 2024 zijn bijvoorbeeld de g85, edge 50 fusion en edge 50 ultra uitgebracht. Wat kun je van deze telefoons verwachten?

Als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon, wordt het je tegenwoordig niet makkelijk gemaakt. Er is enorm veel keuze, maar de voorkeur gaat vaak uit naar een gerenommeerd merk dat al een aantal jaar mooie toestellen maakt, geschikt voor elk budget. Motorola bijvoorbeeld: dit bedrijf was een van de grondleggers van draadloze en mobiele communicatie en maakt al sinds de jaren '70 mobiele telefoons. Natuurlijk andere dan we nu gewend zijn, maar het laat zien dat Motorola een rijke historie kent.

Interessante Android-toestellen

Motorola staat uiteraard niet stil en heeft onlangs drie interessante Android-toestellen uitgebracht, geschikt voor elk budget en ieder soort gebruiker. Deze toestellen zijn voorzien van de laatste versie van Android en krijgen – zoals we dat gelukkig steeds vaker zien – voor een langere periode beveiligingsupdates, tot in ieder geval 4 jaar lang voor de hier besproken telefoons. Maar over welke drie telefoons hebben we het dan? Nou, lees hieronder snel verder, want we bespreken ze even individueel.

Motorola moto g85: krachtige middenklasser

De term instapmodel gebruiken we liever niet voor de moto g85, want dat doet hem zeker tekort. Want wat krijg je? Een smartphone met een 6,67-inch P-OLED-scherm voorzien van Gorilla Glass 5.5 en een snelle 8-core Qualcomm Snapdragon 6s Gen3-processor. Het scherm biedt een resolutie van 2400x1080, een beeldverhouding van 20:9. Het scherm is geheel randloos, en heeft een achterkant die naadloos overloopt in afgeronde randen en verfijnde afwerkingen.

©Motorola

Deze telefoon heeft een geheugenconfiguratie van 12GB, de opslag is ingebouwd 256GB en uitbreidbaar tot 1TB. Ook handig is de RAM-boost-functie: hiermee kan het standaard geheugen virtueel worden uitgebreid tot 24GB. Hierbij wordt op de opslag een extra deel vrijgemaakt voor het extra geheugen, waardoor je nooit bang hoeft te zijn dat het toestel traag wordt. Dankzij de accucapaciteit van 5.000 mAh kun je de hele dag met het toestel werken, mits de taken niet al te zwaar zijn. De telefoon is geschikt voor twee simkaarten: een fysieke sim en één virtuele e-sim. Mooie foto's maak je dankzij de 50 megapixelcamera met Quad-Pixel-technologie en Macro Vision.

©Motorola

Uiteraard is filmen ook geen probleem, dat kan tot 30 frames per seconde op full-hd-resolutie. 4K-video wordt echter niet ondersteund. Selfies maken doe je met de 32MP-camera aan de voorzijde van je toestel, die onder meer ook dual capture ondersteunt (zowel de camera aan de voorzijde als achterzijde tegelijk gebruiken), AI-functies biedt voor het maken van de selfie met de perfecte glimlach en een selfievideo-spiegel heeft, zodat de foto's en video's niet meer in spiegelbeeld worden gemaakt. 


Tip: handige verzekering
Koop je je nieuwe Motorola-telefoon via de webshop van Motorola? Dan is het goed om te weten dat je daar ook direct een ongevallenbescherming bij kunt afsluiten. Voor een paar tientjes is je telefoon naast de standaard twee jaar garantie fabrieksgarantie ook beschermd tegen ongevalschade. Ben je minder voorzichtig met je telefoon, dan is zo'n extra Motocare-verzekering aan te raden. En, standaard krijg je bij de Motorola edge 50 ultra en edge 50 fusion zelfs al één jaar gratis schermschadebescherming na aankoop. Komt er een barst in je scherm, dan kun je hem gratis laten repareren. Dat zien we niet vaak!

Motorola edge 50 fusion: de perfecte mix

De term fusion is meer dan ooit van toepassing op deze mooie edge 50 fusion, want het is een betaalbaar toestel met uitstekende functies. Het beste van beide werelden dus. Dat zien we al gelijk aan de snelle Qualcomm Snapdragon 7s Gen2-processor, de 512GB opslagcapaciteit, het vlotte 12GB LPDDRX-werkgeheugen en het 6,7inch randloze P-OLED-scherm. Natuurlijk heeft deze telefoon ook Gorilla Glass versie 5.5 en is hij stof- en waterdicht tot IP68. Erg fijn is dat je met deze telefoons 4K-video's kunt opnemen met 30 frames per seconde en dat werkt zowel voor camera aan de achterzijde als aan de voorzijde. De accucapaciteit van deze fusion 50 is gelijk aan die van de moto g85, maar dankzij een extra sterke 68 watt-oplader is de telefoon binnen 30 minuten tot 80 procent opgeladen.

©Motorola

Met een volle accu kun je het met deze telefoon ruim een dag uithouden. Voor het opnemen van geluid beschikt de edge 50 fusion over twee microfoons, zodat zowel selfievideo's als video's opgenomen via de camera aan de achterzijde van goed geluid zijn voorzien. Qua geluid zit het sowieso goed op deze telefoon, want hij heeft een stereoluidspreker die is voorzien van Dolby Atmos voor het mooiste, volste geluid. Gebruik je liever oordopjes, dan kun je alleen een usb-c-koptelefoon of Bluetooth-oortjes aansluiten; vanwege de waterdichtheid heeft dit toestel vanzelfsprekend geen koptelefoonaansluiting.

©Motorola

De My UX-schil van Motorola die over Android heen ligt, biedt verschillende handige bedieningsfuncties, zoals snel ontgrendelen door de telefoon op te tillen of juist op niet storen te zetten door de telefoon ondersteboven te leggen.


Top of the bill: Motorola edge 50 ultra

Ga je voor het beste dat Motorola te bieden heeft, dan kies je voor deze edge 50 ultra. Dit top-of-de-range-toestel heeft een schappelijke prijs, maar biedt daarvoor wel een flinke bundel aan vlotte hardware. Zo beginnen we bij de processor: hier heeft Motorola gekozen voor een (nog) snellere Qualcomm Snapdragon 8s Gen3-processor, dus weer een stukje vlotter dan de andere hier besproken toestellen.

©Motorola

Wat opvalt is dat deze telefoon dan weer een kleinere accucapaciteit heeft (4.500 in plaats van 5.000 mAh) maar de gebruiksduur van 30 uur video afspelen is gelijk aan de andere hier besproken modellen. De edge 50 ultra heeft als extra voordeel dat je je accu razendsnel oplaadt, want het ondersteunt tot 125 watt laden, waardoor je accu binnen 30 minuten helemaal vol zit. Deze telefoon kan ook draadloos worden opgeladen, maar dan met een vermogen van 50 watt. Uitbreiden van de opslag kan bij deze telefoon niet, maar standaard is de Motorola edge 50 ultra voorzien van 1TB opslag, zodat je meteen al voldoende ruimte hebt voor al je apps, documenten en foto's en video's. Kijken we naar het scherm bij dit toestel, dan krijg je een 6,7inch-shcerm, met een (iets afwijkende) resolutie van 2712x1220.

©Motorola

Opvallend is wel dat het scherm hierdoor juist een hogere pixeldichtheid heeft van 446 pixels per inch, waardoor je een mooi en scherp beeld krijgt. Het scherm ontgrendel je naar keuze met een pincode, vingerscan of irisscan. Kijken we naar de camera op deze telefoon, dan zien we dat ook Motorola gebruik maakt van de mogelijkheden van AI: hiermee worden al je foto's optimaal geanalyseerd en verbeterd.

Software met moto AI rekent bijvoorbeeld uit hoe snel je beweegt en past daar, voor het beste resultaat, dynamisch het niveau van de stabilisatie op aan. Je krijgt hierdoor onder meer betere en soepel uitziende video's. Ook bijzonder: De Motorola edge 50 ultra is 's wereld eerste smartphone met een 'Pantone Validated'-camera en -scherm. Hierdoor worden de pantone kleuren van menselijke huidtinten veel beter en natuurgetrouw weergegeven.


⭐ Deze smartphones zijn verkrijgbaar bij Motorola, Coolblue en MediaMarkt. Je ziet daar meteen wat de actuele Black Friday-deals zijn.

▼ Volgende artikel
Black Friday: vooral jongeren stellen aankoop uit tot koopjesdag
Huis

Black Friday: vooral jongeren stellen aankoop uit tot koopjesdag

Black Friday komt er weer aan: op 29 november kun je weer overal terecht voor de beste kortingen. Dat Black Friday ook in Nederland leeft, blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl. Een groot deel van de jongeren die op zoek zijn naar een product wacht met aanschaf tot Black Friday.

Black Friday is weer in aantocht en dat betekent aantrekkelijke kortingen op alles van kleding en cosmetica tot elektronica en zelfs internetabonnementen. Maar wie profiteert het meest van dit koopjesfestijn? Uit onderzoek van vergelijkingssite Overstappen.nl blijkt dat vooral jongeren tussen de 18 en 34 jaar slim wachten op Black Friday om hun slag te slaan.

Lees ook: Zo vind je snel de beste Black Friday-deals

58% van jongeren stelt aankopen uit

Geduld is een schone zaak, zeker als het op Black Friday aankomt. Maar liefst 58% van de 18- tot 34-jarigen houdt de hand op de knip tot de kortingen losbarsten 1. Ter vergelijking: slechts 12% van de 55-plussers en 32% van de 35- tot 54-jarigen wacht op Black Friday. Hoe jonger, hoe meer geduld om te wachten op die felbegeerde koopjes, zo blijkt.

Elektronica en mode populairst

Waar geven al die jongeren hun zuurverdiende centen aan uit tijdens Black Friday? Elektronica en mode zijn veruit het populairst, samen goed voor bijna de helft van alle bestedingen. Ook huishoudelijke apparaten doen het goed met een aandeel van 20%. Opvallend genoeg is de categorie meubels met slechts 5% van de aankopen het minst in trek.

Niet meer alleen fysieke producten

Black Friday is allang niet meer alleen voor fysieke producten. Steeds meer internetproviders bieden aantrekkelijke kortingen en welkomstcadeaus aan tijdens deze periode. "De verwachting is dan ook dat veel mensen dit jaar opnieuw tijdens Black Friday zullen overstappen," aldus telecomexpert Jean-Paul Würsten van Overstappen.nl.