ID.nl logo
16 wifi-mesh-systemen vergeleken
© PXimport
Huis

16 wifi-mesh-systemen vergeleken

Mesh-wifi is niet meer weg te denken. We testen zestien verschillende wifi-mesh-systemen van acht verschillende fabrikanten (alweer zes producten meer dan een jaar geleden). Het strijdtoneel is een modern betonnen gebouw uit de 21e eeuw, bestaande uit drie verdiepingen en 1200 keiharde vierkante meters. Geen sinecure om dat van wifi te voorzien en zo konden we het kaf van het koren eenvoudig scheiden.

Gigantisch veel lijkt de markt voor wifi-mesh-systemen op het eerste gezicht niet te zijn veranderd, we zien voornamelijk dezelfde fabrikanten hun productcatalogi uitbreiden. Netgear, TP-Link, Linksys en ASUS voegen onder dezelfde serienamen als vorig jaar extra modellen toe, met primair iets andere antenne-opstellingen.

D-Link is een grote naam in netwerkland, maar was vorig jaar afwezig: hun Covr-systemen waren tijdens onze vorige test nog niet klaar. Zij doen dit jaar wel mee met zowel een dualband- als triband-oplossing, net als zo’n beetje elke concurrent.

Zowel AVM (vooral bekend van de Fritz!Box) als ASUS bewandelen ook een ander pad, namelijk het toevoegen van mesh-functionaliteit aan hun bestaande routers. Daarmee zit elke grote netwerkfabrikant feitelijk op één of andere manier in op het mesh-wifi-concept waarbij je meerdere draadloze accesspoints in je huis hebt en bekabeling overbodig is.

Ondanks de grote overlap in producten tussen onze vorige test en deze, is het opnieuw testen van die producten wel degelijk cruciaal, want via firmware-updates hebben de meeste fabrikanten significante veranderingen in hun systemen aangebracht. Primair op gebied van mogelijkheden of het installatiegemak, maar in sommige gevallen zijn zelfs de prestaties noemenswaardig verbeterd. Mocht je vorig jaar een specifiek model van je wenslijstje hebben geschrapt vanwege een ontbrekende eigenschap, zoals bedrade backhaul of accesspoint-modus, dan loont het de tabel opnieuw door te nemen.

AC-klasse

We splitsen de systemen in twee categorieën: dualband- en triband-oplossingen. De laatste kenmerkt zich door een extra ingebouwd draadloos netwerk specifiek voor het versturen van data tussen de satellieten (of accesspoints). Dualband-oplossingen, te herkennen aan de AC1200-, AC1300- of AC1750-classificering, dienen vooral om het bereik van je netwerk te vergroten, maar hebben een beperkte capaciteit. Meerdere intensieve gebruikers op de verschillende toegangspunten is vragen om problemen. Daarmee zijn ze primair geschikt als betaalbare oplossingen voor huishoudens met weinig (gelijktijdige) gebruikers.

Wil je bijvoorbeeld met z’n vieren gelijktijdig op de verschillende punten werken, kijk dan naar minimaal een AC2200-systeem. De extra capaciteit tussen de verschillende punten voorkomt dat een actieve downloader in de huiskamer een Netflix-stream in 4K op zolder platlegt.

Testprocedure

Voor deze test gaan we er wederom van uit dat mensen die geïnteresseerd zijn in wifi-mesh-systemen als belangrijkste doel hebben om op elke plek in huis een goed genoeg bereik te hebben. Sets die dat niet bieden, straffen we in de individuele bespreking af.

De daadwerkelijke resultaten zijn natuurlijk ook belangrijk en maken het verschil tussen een uitstekende en een goede set. Wel letten we vooral op de prestaties op de satellieten. Rond het eerste bedraad aangesloten punt presteert elke set minimaal goed. Vooral de resultaten met één hop zijn belangrijk, want onze ervaring leert dat je bij voorkeur niet meer dan één hop maakt tussen je aangesloten telefoon of laptop en de hoofdrouter.

Onze opstelling is een exacte kopie van vorig jaar. We testen met de router op de benedenverdieping, een tweede accesspoint op de verdieping daarboven en het derde punt op de bovenste verdieping. Let op dat de meeste systemen in verschillende hoeveelheden geleverd worden. Systemen met twee accesspoints worden waar mogelijk ook getest met een optionele derde unit, systemen met drie worden ook getest in een opstelling met twee punten. De zolder-1-hop-test simuleert dus de prestaties op de bovenste verdieping zonder dat daar ook een accesspoint wordt geplaatst. Zo kunnen we duidelijk het prestatieverschil zien tussen twee en drie accesspoints.

Hoewel onze resultaten na uitvoerig testen en hertesten tot stand zijn gekomen, blijft het slechts een enkel pand. Draadloze prestaties blijven sterk situatieafhankelijk en het is dus goed mogelijk dat de prestaties hier anders zijn dan een andere test, een onvermijdelijk kwaad. Zelfs onze voorzichtig gewogen test kan geen garanties bieden dat een product ook in jouw omgeving goed gaat werken. Alleen een fysieke netwerkkabel staat garant voor zekerheid.

©PXimport

Positionering

De losstaande mesh-apparaten staan vrij op een kastje. Als je goede wifi-prestaties wilt, moet je deze satellieten juist niet wegmoffelen. Ze presteren in de regel het best wanneer je ze een klein stukje van de muur plaatst, vrij van mogelijke stoorzenders (andere draadloze apparatuur bijvoorbeeld). Stopcontactmodellen worden uiteraard als zodanig gebruikt.

De positionering van de producten is belangrijk, waarbij elk product profiteert van een net iets andere positie. Omdat het redelijkerwijs te verwachten is dat je als gebruiker een gunstige positie wilt zoeken, hebben wij dat ook gedaan. Elk staand model is op meerdere posities en oriëntaties getest, wel binnen het oppervlak van de door ons gebruikte kast (ca. 150 cm breed) waarbij de beste positie mocht tellen. Stopcontactmodellen kregen twee stopcontacten als mogelijkheid aangeboden waarbij we de resultaten van de beste plek gebruikten. Het is onvermijdelijk dat je als gebruiker in jouw specifieke ervaring even zult moeten experimenteren op welke plekken het systeem het best functioneert.

Verder is er duidelijk correlatie tussen prestaties en afmetingen. Zo zijn de snelle Netgear Orbi RBK50’s echt enorme torens (23 cm) die in het zicht staan, terwijl de (langzamere) dualband-alternatieven de afmetingen duidelijk beperkter houden.

Wil je mesh-wifi combineren met een donker interieur, dan lijk je vooralsnog pech te hebben, elke fabrikant brengt vooralsnog uitsluitend witte modellen op de markt.

Alternatieve backhaul

De backhaul is een soort communicatiesnelweg voor het versturen van data tussen de satellieten van het mesh-netwerk. Bij de triband-mesh-systemen is dit een aparte draadloze verbinding. De backhaul is dus een cruciaal element van elk mesh-systeem. Daarom verdienen modellen met een alternatieve backhaul wat extra aandacht, zoals modellen die eventueel reeds in huis aanwezige kabels als backhaul in kunnen zetten. In deels bekabelde, deels niet-bekabelde huizen heeft dat een grote meerwaarde, omdat zelfs een deels bekabelde overbrugging in de praktijk gunstiger is dan een hogere draadloze snelheid. De TP-Link Deco P7 is opvallend, omdat deze ook een powerline-verbinding via het elektriciteitsnetwerk kan inzetten. Hoe meer de draadloze backhaul kan worden ontzien hoe beter, al is het functioneren van powerline wel sterk situatie-afhankelijk.

Accesspoint-modus

Sommige mesh-systemen bieden een accesspoint-modus (ook wel ap-modus genoemd). Het voordeel van deze ap-modus is dat je het eerste accesspoint meestal op een betere positie kunt zetten én dat je de mogelijkheden van je originele router tot je beschikking houdt. Veel mesh-systemen bieden immers niet de uitgebreide semiprofessionele eigenschappen die sommige luxe routers bieden. Daarnaast zijn eventueel op je originele router aangesloten netwerkapparaten ook te benaderen voor de apparaten die verbonden zijn met je wifi-mesh-systeem. Houd er wel rekening mee dat mesh-systemen in de ap-modus hun eigen specifieke router-functies verliezen, denk bijvoorbeeld aan de antivirus- of firewallopties.

TP-Link Deco M5 en M9 Plus

Vorig jaar ging de TP-Link Deco M5 er met het keurmerk Redactie-tip vandoor. We gaven dit systeem complimenten voor een gebruiksvriendelijke installatie, goede dekking, goede prestaties, maar merkten wel op dat het als AC1300-systeem niet extreem veel capaciteit had voor meerdere gelijktijdige gebruikers. Daar stond echter een haarscherpe prijs tegenover. Inmiddels staat de prijs op 219 euro voor een set van drie, wat het alsnog de goedkoopste maakt in deze vergelijking. Daarmee behoudt TP-Link dit jaar het keurmerk Redactie-tip.

Wilde je meer capaciteit, dan kwam je vorig jaar toch echt bij een concurrent uit. Met de onlangs gelanceerde TP-Link Deco M9 Plus, een triband-oplossing, probeert TP-Link ook de intensievere gebruiker naar zich toe te trekken. En met succes, want dit is gemiddeld het snelste AC2200-mesh-systeem. Enkel de AC3000-oplossingen zijn sneller. TP-Link heeft er ook voor gekozen een Zigbee-mesh-netwerk toe te voegen aan het product. Dat is leuk voor de liefhebber, terwijl het voor beginners juist makkelijker maakt om te beginnen met producten voor een ‘slim huis’. Maar we vragen ons ook af of de resulterende meerprijs voor het grotere publiek niet te hoog is. Aangezien de goedkopere Orbi RBK23 qua prestaties maar een fractie langzamer is dan de M9 Plus, is het cruciaal dat TP-Link de prijs van de Deco M9 Plus scherp houdt.

Voor zowel de Deco M5 als de Deco M9 Plus geldt dat de installatie kinderlijk eenvoudig en vlot is, en de applicatie soepel werkt. De software is gelijk, met uitzondering van de Zigbee-functie die enkel in de M9 Plus aanwezig is. Beide systemen hebben een accesspoint-modus, een bedrade backhaul, uitgebreide beveiligingsopties (antivirus, firewall), gastnetwerk en ook iets meer geavanceerde als portforwarding ontbreken ook niet. De instellingen gaan via een app; een webinterface ontbreekt, al zullen hooguit echte prosumers die missen. De doorsnee consument zal de uitgebreide opties voor ouders en de extra beveiligingslaag met onder meer de antivirus en firewall zeker waarderen.

©PXimport

TP-Link Deco M5

Prijs
€ 229,- (voor 3 nodes)
Website
www.tp-link.com9Score90

  • Pluspunten

  • Prijs

  • Goede dekking en prestaties

  • Gebruiksvriendelijk

  • Minpunten

  • Beperkte capaciteit

TP-Link Deco M9 Plus

Prijs
€ 369,- (voor 3 nodes)
Website
www.tp-link.com9Score90

  • Pluspunten

  • Goede dekking, capaciteit en prestaties

  • Gebruiksvriendelijk

  • Minpunten

  • Huidige prijsstelling

TP-Link Deco P7

TP-Link heeft inmiddels ook de Deco P7 op de markt gebracht. Het is een model dat in de basis vergelijkbaar is met de M5, maar daarnaast een powerline-backhaul heeft. Hoewel de powerline-techniek meestal betrouwbaar is en de meerwaarde in menig huis niet ter discussie staat, is het ook een techniek die soms domweg niet werkt (zoals in onze kantooromgeving met complexe stroomvoorziening).

Google Wifi

Toen Google Wifi eindelijk naar Nederland kwam, had het product al concurrenten die het gras een beetje onder de voeten van Google wegmaaiden, zeker gezien de redelijk forse prijsstelling en de op een aantal punten gesloten software. Op zich hebben we geen bezwaar tegen een gesloten product als daarmee gebruikersfouten voorkomen worden, echter is geen van de hier geteste systemen lastig in gebruik, zelfs niet voor een leek.

Aangezien de Google Wifi in tegenstelling tot de concurrentie nauwelijks in prijs is gedaald, staat dit product prijstechnisch nog meer onder druk, zeker omdat er inhoudelijk weinig veranderd is. Er is niet zozeer iets mis met de Google Wifi, het werkt allemaal prima, maar tenzij je een echte Google-fan bent, kunnen we simpelweg geen argumenten bedenken om circa 80 euro meer te betalen dan bijvoorbeeld voor de TP-Link Deco M5 of de D-Link Covr-1203. En als je een ruimer budget zou hebben, kies dan een gelijk geprijsd, maar snellere AC2200-oplossing.

©PXimport

Google Wifi

Prijs
€ 349,- (voor 3 nodes)
Website
https://store.google.com/6Score60

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Zeer redelijke prestaties

  • Minpunten

  • Veel te duur voor een AC1200-systeem

  • Geen ap-modus

Linksys Velop tri-band

Linksys heeft niet stil gezeten: er zijn weinig systemen zo veel verbeterd als de Velop tri-band. Vorig jaar presteerde dat systeem redelijk, maar het liet ook duidelijk punten liggen. De tergend trage installatieprocedure is inmiddels goed te doen. Het is nog niet zo vlot als de meest vlot installerende concurrenten, maar wel minimaal net zo soepel. Functioneel gezien is het nu ook een praktisch complete prosumer-router geworden en in de test van dit jaar waren de prestaties nog wat beter dan vorig jaar. Ons kritiekpunt vorig jaar was dat de satellieten wat gevoelig zijn in de positionering. Maar dat is niet langer het geval, waardoor we de Velop nu een in de praktijk goed bruikbaar systeem vinden, dat qua prestaties prima met de concurrentie mee kan.

De bedrade backhaul die de Velop tri-band heeft is fijn, maar het is inmiddels geen echt onderscheidende factor meer. De ingebouwde Zigbee-functie is nog altijd onbenut, terwijl TP-Link met zijn Deco M9 Plus met een werkende functie dus een primeur heeft.

De prijs van de Velop tri-band is wel gezakt, maar dat geldt ook voor de concurrentie. Het gat van honderd euro met de Orbi RBK23 (op moment van schrijven) is toch lastig te verantwoorden. De Velop tri-band scoort dit jaar hoger doordat het totaalplaatje sterk verbeterd is, maar voor één van onze keurmerken schiet het product net tekort. Dan moet Linksys op prijs meer gaan concurreren met de andere AC2200-producten.

©PXimport

Linksys Velop tri-band

Prijs
€ 385,- (voor 3 nodes)
Website
www.linksys.com/nl8Score80

  • Pluspunten

  • Goede prestaties

  • Goede softwarefuncties

  • Grote stappen gemaakt met updates

  • Minpunten

  • Concurreert nog niet op prijs

Linksys Velop dual-band

Nieuw in het Velop assortiment is de compactere Velop dual-band, maar daar gaan we niet al te veel woorden aan vuil maken. Als router doet hij het prima, maar de mesh-prestatie valt tegen. We moesten de set diverse keren anders neerzetten om een stabiele verbinding op te zetten, deze kit is bovengemiddeld gevoelig voor de positionering. Eenmaal goed afgesteld kon hij zich nog steeds niet meten met het bereik en de prestaties van onder meer de D-Link Covr-1203 of TP-Link M5 (sets die respectievelijk hetzelfde en iets minder kosten). Hopelijk maakt dit product in de toekomst dezelfde verbetering door als de Velop tri-band.

Linksys Velop dual-band

Prijs
€ 239,- (voor 3 nodes)
Website
www.linksys.com/nl5Score50

  • Pluspunten

  • Software qua functionaliteit in orde

  • Minpunten

  • Bovengemiddeld gevoelig voor positie satelliet

  • Concurreert niet wat betreft bereik, snelheid noch prijs

©PXimport

Ubiquiti AmpliFi HD

De AmpliFi-kit van het merk Ubiquiti maakte vorig jaar grote indruk met zijn tot in de puntjes verzorgde verpakking, productpresentatie en app-ervaring. En dat is nog steeds zo. De router met display en touchscreen maakt indruk, de installatie is een peulenschil, en Ubiquiti weet een grote hoeveelheid nuttige informatie over te brengen zonder dat het ten koste gaat van het gebruiksgemak voor de leek (zo zien we het graag!). Het is een prachtig systeem om mee te werken.

Maar toch Ubiquiti heeft het lastig in de bredere vergelijking. Hoewel de routerprestaties (en functies) uitstekend zijn, blijft het een set zonder aparte backhaul (noch draadloos, noch bedraad) en dat zie je terug in de capaciteit en de prestaties. Daarbij geven de vaste positie van de satellieten in het stopcontact niet de flexibiliteit om eruit te halen wat er potentieel in zit. De ervaring klopt weliswaar en de prestaties zijn iets hoger dan vorig jaar, maar de prijs van dit AC1750-product is vergelijkbaar met producten uit de AC2200-klasse. Daarmee ligt een topscore buiten bereik.

©PXimport

Ubiquiti AmpliFi HD

Prijs
€ 329,- (voor 3 nodes)
Website
www.amplifi.com7Score70

  • Pluspunten

  • Zeer gebruiksvriendelijk

  • Zeer goede router

  • Uitgebreide app

  • Minpunten

  • Mesh-bereik en -capaciteit blijven achter

  • Kost evenveel als AC2200-plossingen

EnGenius EnMesh

EnGenius heeft een goede stap gemaakt en na de nodige firmware-updates zien we inmiddels toch een werkbaar mesh-systeem, iets wat vooral bestaande eigenaren positief in de oren zal klinken. Ook de installatieprocedure is prima nu in orde. Voor potentiele nieuwe kopers is de prijsdaling fijn, want de EnMesh-set concurreert nu aan de onderzijde van de markt.

Helaas lukt het de EnMesh-kit (drie satellieten) wederom niet om ons echt te overtuigen. Waarom zouden voor dit model kiezen en niet voor bijvoorbeeld de TP-Link Deco M5 of D-Link Covr-1203. Het EnMesh-product is oké, maar we zien simpelweg beter voor hetzelfde geld. EnGenius heeft wel een uniek aspect met netwerkopslag via de usb-poort, al vragen we ons af of die meerwaarde voldoende is. Optioneel biedt het merk ook losse accesspoints met ingebouwde camera; een leuk concept, maar prijstechnisch niet interessant genoeg vergeleken met een losse camera. Een ander aanvullend product is de EnMesh WiFi Dot: het lijkt de kleinste satelliet op de markt, ter grootte van een klein nachtlampje. Ook al vragen we of zo’n klein accesspoint goede prestatie kan neerzetten (we moeten hem nog testen), vinden we het uiterlijk wel heel leuk.

©PXimport

EnGenius EnMesh

Prijs
€ 219,- (voor 3 nodes)
Website
www.engeniustech.com6Score60

  • Pluspunten

  • Uitbreidbaar met camera- en mini-ap’s

  • Usb-opslag

  • Minpunten

  • Prestaties niet onderscheidend

Netgear Orbi RBK50 en Orbi Pro SRK60

De Netgear Orbi RBK50 was de testkampioen van vorig jaar. Inmiddels is de RBK50 het oudste product in deze test, maar Netgear toont aan dat ervaring loont, want ook dit jaar verdient de RBK50 het keurmerk Best Getest. Dat de prestaties zo goed zijn, komt wellicht deels omdat de RBK50 en de Orbi Pro nog altijd de enige AC3000-systemen in de test zijn. Het bereik is goed en de prestaties zijn top. En omdat de satellieten erg groot zijn, is het positieve gevolg dat ze niet zo gevoelig zijn wat betreft de positie in huis.

Doordat de RBK50 en SRK60 AC3000-systemen zijn, met bijbehorende extra antennes, hebben ze per node gerekend de hoogste prijzen in de test. Verpakt als set van twee kost de RBK50 ongeveer evenveel als een AC2200-set met drie satellieten. Maar wie simpelweg het snelste product wil, kiest de RBK50. We vragen ons af waarom niet meer concurrenten inzetten op AC3000-systemen. Voor klanten die niet op een paar tientjes hoeven te kijken, is de prestatiewinst overduidelijk.

Als zakelijke gebruiker kun je de Orbi Pro SRK60 nog overwegen. Qua prestaties is het grofweg hetzelfde als de RBK50, maar dan met extra ssid voor intern gebruik en optionele muur- en plafondinstallatie … tegen een meerprijs welteverstaan.

©PXimport

Netgear Orbi RBK50

Prijs
€ 359,- (voor 2 nodes)
Website
www.netgear.nl10Score100

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Uitstekende prestaties

  • Uitstekend bereik

  • Minpunten

  • Extra nodes duur

  • Geen bedrade backhaul optie

  • Fysiek erg groot

Netgear Orbi Pro SRK60

Prijs
€ 435,- (voor 2 nodes)
Website
www.netgear.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Uitstekende prestaties en bereik

  • Enkele handige zakelijke eigenschappen

  • Minpunten

  • Forse meerprijs t.o.v. de Orbi RBK50

  • Extra nodes duur

Netgear Orbi RBK23, RBK30 en RBK40

Ook in de AC2200-klasse doet Netgear mee en niet onverdienstelijk. Vorig jaar waren er de sets RBK30 en RBK40, die dezelfde hoofdunit deelden, maar waarbij de RBK30 stopcontact-satellieten had. Dit jaar voegt Netgear de nieuwe RBK23 toe. Deze set bestaat uit drie losse torentjes, maar dan één maatje kleiner, met als enig gevolg dat de satellieten nu twee in plaats van vier lan-poorten hebben. Onder type RBK20 is deze set ook met een router en één satelliet verkrijgbaar.

Voor alle Orbi-sets geldt dat de installatie van een leien dakje gaat en dat de systemen gewoon goed werken. Inmiddels heeft Orbi ook een accesspoint-modus en is het ook écht een mesh-systeem: in het begin communiceerde elke satelliet enkel direct met de hoofdrouter, nu ook met elkaar. De prestaties van de RBK23, RBK30 en RBK40 ontlopen elkaar weinig, toch gaat onze voorkeur uit naar de RBK23: hij presteert het beste en een set met drie satellieten is ongeveer even duur als de andere per twee. In de AC2200-klasse is de TP-Link Deco M9 Plus overigens sneller dan alle Orbi’s, maar de M9 kost wel zeventig euro meer.

©PXimport

Netgear Orbi RBK23

Prijs
€ 299,- (voor 3 nodes)
Website
www.netgear.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Uitstekende prestaties en bereik

  • Scherpe prijsstelling

  • Minpunten

  • Moet prijsvoordeel t.o.v. de Deco M9 behouden

Netgear Orbi RBK30/RBK40

Prijs
RBK30: € 249,- (voor 2 nodes)
RBK40: € 299,- (voor 2 nodes)
Website
www.netgear.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Gebruiksvriendelijk

  • Goede prestaties

  • Goed bereik

  • Minpunten

  • Op alle fronten verslagen door de RBK23

D-Link Covr-1203 en Covr-2202

Nieuw in onze test zijn de D-Link Covr-1203 (AC1200/1300) en Covr-2202 (AC2200), respectievelijk een dualband- en triband-oplossing. De 1203 onderscheidt zich met een compact formaat en rosé-gouden details (daar houd je van of niet). De 2202 is een aantrekkelijk alternatief voor de Velop- en Orbi-torentjes.

D-Link heeft de soepelste installatie in deze test. Een paar korte stappen zoals het opzetten van je eigen wifi-netwerk is bij alle producten nodig, maar waar je bij praktisch elke set na de eerste installatie de satellieten zelf moet koppelen, doen de D-Link Covr’s dat automatisch. Wij zijn aangenaam verrast door dat installatiegemak en de daarna gemeten snelheid. Beide Covr-sets werken goed, ze hebben een uitstekende dekking en stabiele verbindingen. Toch zijn ze net niet de snelste in hun respectievelijke AC-klasse. De TP-Link Deco M5 is wat sneller dan Covr-1203 (voor nagenoeg dezelfde prijs) en het kleine verschil in installatiegemak weegt daar vermoedelijk niet tegen op.

In een meerpersoons huishouden gaat onze voorkeur sowieso uit naar AC2200-modellen vanwege de grotere capaciteit. En de D-Link Covr-2202 kan in die klasse qua prestaties zeker meekomen. De prijs van de Covr-2202 is echter te hoog: voor een set van twee betaal je momenteel meer dan de Orbi RBK23 (drie stuks) en bijna evenveel als voor de RBK50 (AC3000). Dat is gewoon niet te verdedigen. Als het D-Link lukt deze verder mooi uitgewerkte Covr-2202 in prijs te verlagen, dan concurreren ze met de AC2200-modellen van TP-Link en Netgear en hebben gebruikers echt wat te kiezen.

©PXimport

D-Link Covr-1203

Prijs
€ 229,- (voor 3 nodes)
Website
http://www.d-link.com/8Score80

  • Pluspunten

  • De eenvoudigste installatie

  • Keurige prestaties en bereik

  • Minpunten

  • Concurrentie is wat sneller voor hetzelfde geld

D-Link Covr-2202

Prijs
€ 325,- (voor 2 nodes)
Website
http://www.d-link.com/8Score80

  • Pluspunten

  • De eenvoudigste installatie

  • Keurige prestaties en bereik

  • Minpunten

  • Huidige prijs niet te verdedigen

Twee of toch drie?

Een lastige vraag is of je een set van twee of van drie wilt kopen. Een extra satelliet wordt bij voorkeur gebruikt om een ándere kant op te versterken vanaf je router, niet om een eindeloos lange ketting van satellieten te maken. Bij elke stap verlies je nu eenmaal capaciteit en stabiliteit. Gebruik je één satelliet om het bereik op de bovenverdiepingen te versterken en een andere om richting de achterzijde van het huis de tuin mee te pakken, dan is het verstandig om voor drie stuks te kiezen. In een appartement waarbij je simpelweg wat meer bereik wilt hebben in één richting, dan zijn twee stuks veelal voldoende.

ASUS Lyra

In de AC200-klasse deed ASUS vorig jaar mee met de ASUS Lyra. Deze set presteerde redelijk presteerde, maar wist zich niet wist te onderscheiden van de concurrentie. Ook de installatie verliep wat rommelig. Een jaar later is de installatie duidelijk verbeterd en als je dit systeem vandaag de dag nieuw koopt, dan loopt de installatie direct uit de doos wel soepel. Het voordeel van ASUS is nog altijd dat het systeem een prosumer-webinterface biedt, met functies die zeldzaam zijn bij de mesh-systemen (zoals een vpn).

Qua prestatie is er niet heel veel veranderd: we zien een bescheiden toename ten opzichte van vorig jaar en op zich hebben we overal dekking, maar andere AC2200-modellen laten zien dat het echt veel sneller kan. Neem de Orbi RBK23 bijvoorbeeld, die is nog een stuk goedkoper en levert gemiddeld genomen flink betere prestaties. Waarom zou iemand dan specifiek voor deze set kiezen?

©PXimport

ASUS Lyra

Prijs
€ 349,- (voor 3 nodes)
Website
www.asus.nl6Score60

  • Pluspunten

  • Uitgebreide softwarefuncties router

  • Zeer redelijke prestaties

  • Minpunten

  • Erg duur gezien de mesh-prestaties

ASUS Lyra Trio

Nieuw is de ASUS Lyra Trio, een set van mesh-units die eruit zien als kleine schattige strijkijzertjes. Ze zien er erg goed uit en we waarderen het dat ASUS een andere richting kiest door drie streams in elke satelliet mogelijk te maken. Mocht je bijvoorbeeld met je recente MacBook Pro (die voorzien zijn van 3x3 5 GHz) op de hoofdrouter werken, dan zullen de maximale snelheden aanmerkelijk hoger liggen.

De installatie verloopt soepel. Maar bij het testen lopen we tegen het ontbreken van een aparte draadloze backhaul aan. De Lyra Trio mag dan wel drie streams per satelliet hebben, maar als hij die moet delen tussen de client en de router, dan winnen we daar netto niet mee. Met een 2,4GHz-client zien we goede resultaten aangezien de backhaul dan 3x3 5GHz kan benutten (deze gegevens staan overigens niet in de tabel), maar met een snellere 5GHz-client zien we resultaten die zich hooguit kunnen meten met de AC1200-klasse. Net als bij de Ubiquiti AmpliFi HD vinden we een AC1750-product van meer dan driehonderd euro lastig te verantwoorden, zelfs met de goede routerfuncties in het achterhoofd.

©PXimport

ASUS Lyra Trio

Prijs
€ 314,- (voor 3 nodes)
Website
www.asus.nl7Score70

  • Pluspunten

  • Uitgebreide softwarefuncties router

  • 3x3 stream voor hoge snelheden router

  • Minpunten

  • Erg duur gezien de mesh-prestaties

Conclusie

We hebben dit jaar zes systemen méér getest en daarmee staat het totaal op zestien systemen. Een positief punt voor de consument is dat de paar afraders van vorig jaar inmiddels voldoende zijn verbeterd om dit jaar minimaal een voldoende te halen. Daarbij zien we ook dat de meeste merken werk van hun mesh-systemen hebben gemaakt. Het gros van de modellen hebben updates gehad en hebben daardoor nu betere eigenschappen.

De maken van de juiste keuze is er niet makkelijker op geworden. De Netgear Orbi RBK50 (AC3000) blijft het krachtigste, maar als je voor drie stuks gaat, dan is hij samen met zijn Pro-broertje ook met afstand de duurste. Maar voor het keurmerk Best Getest speelt geld geen rol en dus is de RBK50 wederom de terechte winnaar.

Maar voor de meeste gebruikers is de AC2200-klasse het interessantst. De extra capaciteit boven de AC1200- tot AC1750-klasse is onmisbaar in een druk huishouden. De TP-Link Deco M9 Plus doet het gemiddeld genomen het beste, maar is zo kort na zijn introductie nog prijzig en beperkt verkrijgbaar. Daarentegen is de Netgear Orbi RBK23 scherp geprijsd en doet deze niet veel onder voor de Deco M9 Plus. Beide verdienen het keurmerk Redactie-tip en we bevelen ze van harte aan. Jouw exacte budget of behoefte aan Zigbee-ondersteuning kunnen meespelen in de uiteindelijke keuze.

Eervolle vermeldingen in de AC2200-klasse zijn er voor zowel de D-Link Covr-2202 en Linksys Velop tri-band, maar die moeten echt zakken in prijs.

Ben je alleen of woon je samen, zoek je extra dekking, maar niet per se extra capaciteit voor veeleisende gelijktijdige gebruikers én dat alles voor een leuke prijs, zoek dan een product uit de AC1200-klasse. Daar vallen de TP-Link Deco M5 en de D-Link Covr-1203 het meest positief op. De laatste met de eenvoudigste installatie van allemaal en het charmante uiterlijk. Toch is het de TP-Link Deco M5 net als vorig jaar het keurmerk Redactie-tip verdient, met de scherpste prijs en gemiddeld genomen de beste prestaties in die klasse.

Hieronder vind je alle testresultaten op een rij:

©PXimport

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Waar voor je geld: 5 energiezuinige warmtepompdrogers van max 900 euro
      © Viktoria
      Huis

      Waar voor je geld: 5 energiezuinige warmtepompdrogers van max 900 euro

      Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare warmtepompdroger? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot!

      Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken warmtepompdrogers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 900 euro. De prijzen kunnen schommelen.

      Hisense DH3S902BW3

      De Hisense DH3S902BW3 is goedkoop én energiezuinig. Volgens het A+++-label heeft deze warmtepompdroger een gemiddeld verbruik van 194 kilowattuur op jaarbasis. Verder valt het geluidsniveau van 64 decibel mee. Gunstig als je het apparaat in de buurt van een slaap- of studeerkamer plaatst. Komt de draairichting van de deur niet goed uit? Geen probleem, want je keert de deur dan gewoon om. De verlichte trommel is goed voor een riante capaciteit van 9 kilo. Dat maakt van de DH3S902BW3 een betaalbare keuze voor grote gezinnen. Op het moment van schrijven is deze droger zelfs goedkoper dan ooit.

      Deze warmtepompdroger kiest aan de hand van een vochtsensor de optimale droogtijd. Voorkom daarmee slijtage van kleding, want de DH3S902BW3 gaat niet onnodig langer door. Heb je haast? Activeer dan het zogeheten Quick 30-programma. Met deze cyclus droog je binnen een halfuur een kleine hoeveelheid kleding. Er is ook een Allergy Care-programma. Volgens de fabrikant verwijdert dat nagenoeg alle bacteriën. Handig is dat je de wasdroger op afstand kunt bedienen. Installeer hiervoor een app op je smartphone.

      AEG TR8ESSEN

      Deze warmtepompdroger van AEG is erg zuinig op je kleding. Zo verlaag je indien nodig de temperatuur, waardoor er minder sprake is van slijtage. Daarnaast combineer je met het zogenoemde MixDry-programma probleemloos verschillende textielsoorten. Kortom, doe bijvoorbeeld gerust katoen en synthetica in de trommel. Allergische personen hebben baat bij het Hygiëne-programma. De fabrikant claimt dat deze cyclus 99,99 procent van alle bacteriën en virussen verwijdert. Er zijn daarnaast nog aparte programma's voor fijne was, wol, zijde en beddengoed.

      Dankzij een vulcapaciteit van 8 kilo kunnen huishoudens tot zo'n vier personen met de TR8ESSEN uit de voeten. Een groot voordeel is het lage verwachte stroomverbruik van 177 kilowattuur per jaar. Om die reden is het apparaat voorzien van een A+++-energielabel. Zet met behulp van startuitstel de wasdroger op een tijdstip met een laag (of gratis) stroomtarief aan het werk. Het opgegeven volumeniveau bedraagt 67 decibel. De TR8ESSEN vereist weinig onderhoud. Het stof belandt namelijk in een uitneembaar filter aan de voorzijde van de deuropening. Dat kun je dus makkelijk legen.

      Beko DF8412TA0W

      Voor een warmtepompdroger met een vulcapaciteit van 8 kilo is de Beko DF8412TA0W scherp geprijsd. Een ander pluspunt is het geringe geluidsniveau van 64 decibel, zodat je eventueel ook 's nachts de was kunt drogen. De droogkast is gecertificeerd met het A++-energielabel. Ga bij normaal gebruik uit van een stroomverbruik van 236 kilowattuur per jaar. Mensen met zonnepanelen hebben veel profijt van de startuitstelfunctie. Zet de DF8412TA0W op een tijdstip aan het werk zodra de zon schijnt. Als het filter of waterreservoir vol is, geeft de wasdroger een waarschuwing.

      Kies op het Nederlandstalige bedieningspaneel tussen vijftien droogprogramma's, zoals Jassen, Hygiëne+, Outdoor/Sport, Jeans, Hemden of Eco. Je merkt aan de indicatielampjes op het display welk droogniveau de kleding heeft bereikt. Beko claimt dat het textiel dankzij zijn AquaWave-techniek minder slijt, omdat de kledingstukken tijdens het droogproces een golvende beweging maken. De deur van gebogen glas en peddels in de trommel maken deze beweging mogelijk.

      Bosch WQG245D5NL

      Op Kieskeurig.nl was de Bosch WQG245D5NL niet eerder zo goedkoop. Deze betaalbare warmtepompdroger van het Duitse kwaliteitsmerk biedt een vulcapaciteit van 9 kilo. Ideaal voor huishoudens tot vijf à zes personen. Voor wasdrogerbegrippen is dit exemplaar ook nog eens erg stil, want het geluidsniveau bedraagt volgens de specificaties slechts 61 decibel. Als klap op de vuurpijl kent de WQG245D5NL bovendien een laag stroomverbruik. Het toegekende A+++-label vermeldt een jaarlijks energieverbruik van 193 kilowattuur.

      Zodra de vochtsensor een droge was detecteert, schakelt het programma vanzelf uit. Kies hierbij tussen de niveaus Strijkdroog, Kastdroog en Kastdroog Plus. Een aantal droogcycli is het vermelden waard. Zo kun je kreuken uit het wasgoed verwijderen. Dat scheelt weer strijken! Verder activeer je voor kleine wasjes het SuperKort-programma van 40 minuten. Andere mogelijkheden zijn onder meer Overhemden, Bedlinnen, Dons, Sport, Handdoeken, Katoen Eco en Wol. Gebruik de draaiknop om het gewenste programma te selecteren. Nuttig om te weten is dat je de start van de droogcyclus eventueel kunt uitstellen.

      Hisense DH5S102BW

      Wil je een betaalbare warmtepompdoger met een zéér hoge vulcapaciteit kopen? De Hisense DH5S102BW voldoet aan deze eisen. Je stopt namelijk tot maar liefst 10 kilo wasgoed in de trommel. Ook ná aanschaf vallen de kosten erg mee. Op jaarbasis verbruikt dit model ongeveer 209 kilowattuur stroom. Om die reden is het witgoedproduct voorzien van energielabel A+++.  Wegens een opgegeven volumeniveau van 64 decibel ervaren bewoners vermoedelijk geen geluidshinder.

      Zoals we inmiddels van Hisense gewend zijn, heeft de DH5S102BW een stijlvol bedieningspaneel. Je vindt hierop veelgebruikte programma's als Anti-Allergy, Beddengoed, Katoen, Synthetisch, Wol en Fijne was. Verder is er een extra snelle wascyclus van 30 minuten beschikbaar. Je voegt vanuit een app eventueel extra droogprogramma's toe. Plaats de DH5S102BW gerust in een donker hoekje, want de DH5S102BW is uitgerust met trommelverlichting. Meer weten? Lees dan eens deze louter positieve reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.

      ▼ Volgende artikel
      Het perfecte plaatje: onmisbare accessoires voor elke foto- en videograaf
      © Oliver Boehmer
      Huis

      Het perfecte plaatje: onmisbare accessoires voor elke foto- en videograaf

      Of je nu een systeemcamera of een digitale spiegelreflexcamera hebt, met alleen een camera kom je niet ver. Naast een statief, goede objectieven en supersnelle geheugenkaartjes zijn er talloze andere accessoires die zinvol kunnen zijn.

      In dit artikel zetten we de beste vlog- en fotografie-accessoires op een rijtje: • Accessoires die handig zijn als je buiten filmt of fotografeert • Statieven • Gimbals en stabilisators • Objectieven • Accessoires die niet kunnen ontbreken bij studiofotografie

      Met alleen apparatuur en accessoires kom je niet ver. Lees daarom ook dit artikel: 📸De beste tips voor foto's waar je je ogen niet vanaf kunt houden

      7x Handig voor onderweg

      Canon EW-73C Zonnekap

      Een zonnekap helpt bij het verminderen van lensflare en verhoogt het contrast in je foto’s, vooral bij opnames in fel zonlicht. De Canon EW-73C biedt extra bescherming voor de lens, en is een essentieel accessoire voor elke serieuze fotograaf. Zonnekappen zijn er in alle vormen en maten en je moet goed kijken voor welk objectief je een zonnekap nodig hebt. Deze zonnekap is speciaal gemaakt voor de Canon EF-S 10-18mm IS STM.

      Hama UV-filter

      Een uv-filter is noodzakelijk als je vaak foto’s maakt in de buitenlucht. Uv-filters verminderen namelijk de invloed van ultraviolette straling, waardoor een blauw gloed in je foto’s wordt verminderd. Daarnaast bieden ze een extra laag bescherming voor je lens tegen stof, krassen en stoten. Een simpel filter zoals deze van Hama is goed genoeg voor elke hobby- en semiprofessionele fotograaf. Let wel even op de diameter van het filterschroefdraad van je objectief.

      Godox Speedlite V1

      De Godox Speedlite V1-flitser is uitgerust met een ronde kop voor een natuurlijke lichtverspreiding en biedt een breed scala aan mogelijkheden. Op de achterzijde heeft de flitser een gemakkelijk afleesbaar display. De flitskop van de Speedlite is 330 graden horizontaal en 120 graden verticaal draaibaar. Met de oplaadbare lithium-ion batterij van 2600 mAh kun je tot wel 480 keer flitsen op vol vermogen met een recycletijd van anderhalve seconde. Voor elk type camera – of het nu Canon, Sony of Nikon is – heeft Godox een passende externe flitser.

      Tenba Axis V2 32L

      De Tenba Axis V2 32L is een robuuste en veelzijdige rugzak die speciaal is ontworpen voor fotografen en videografen. Je kunt er van alles in kwijt; de tas heeft ruimte voor telelenzen, een laptop en je kunt zelfs een statief aan de buitenkant bevestigen. Een regenhoes hoort bij de standaarduitrusting en de rugzak heeft MOLLE-compatibele lussen voor de bevestiging van accessoires. Een verborgen vak voor een tile-tracker is eveneens aanwezig, waardoor je je spullen altijd kunt terugvinden.

      Rode VideoMicro II

      De Rode VideoMicro II is een compacte en veelzijdige microfoon die ideaal is voor vloggers die op zoek zijn naar een betere audiokwaliteit. De microfoon wordt geleverd met een zogeheten isolation mount en een windkap voor buitenopnames. De microfoon heeft geen batterijen nodig en je sluit hem gemakkelijk aan op je camera. Of je nu binnen of buiten opneemt, de VideoMicro II levert heldere en natuurgetrouwe geluidsopnames voor al je projecten.

      SanDisk Extreme Pro 64GB SDXC UHS-II V90

      Als je 4K-video’s wilt maken, dan kies je het beste voor een UHS-II SD-kaart met een V90-logo. De hoge lees- en schrijfsnelheden zorgen voor snelle bestandsoverdrachten en soepele videobeelden. Of je nu een professional of een enthousiaste amateur bent, de SanDisk Extreme Pro SD-kaarten zijn betrouwbaar en duurzaam en daarmee ideaal voor intensieve toepassingen. De SD-kaart is ook verkrijgbaar in varianten met meer of minder gigabytes.

      Think Tank Emergency Rain Cover

      Maak je vaak video’s in de buitenlucht? Dan is een regenkap voor je camera een handig toebehoren. Deze lichtgewicht compacte hoes beschermt je apparatuur tegen regen en stof, zonder je toegang tot de knoppen op je camera te belemmeren. Dankzij het doorzichtige venster behoud je zicht op je camera-instellingen, zodat je geen moment mist. De Think Tank Emergency Cover is er in verschillende maten en is ideaal voor als je vaak natuurfoto’s in onvoorspelbare weersomstandigheden maakt.

      4x Statieven

      Victiv P50

      Dit goedkope statief van Victiv kan tot wel 172 centimeter uitgeklapt worden via een aantal slimme klemmetjes onderaan het statief. Naast twee 1/4inch-snelwisselplaten waar je allerlei camera’s mee op het statief kunt zetten, krijg je er ook een universele smartphonehouder bij. Het statief weegt zo’n 750 gram en is ingeklapt maar 41 centimeter lang.

      De Victiv P50 is te koop via Amazon.

      Vanguard VEO 3 303CB

      De Vanguard VEO 3 303CB is een full-size koolstofvezelstatief dat tot wel 25 kilo kan dragen. Ingeklapt is het statief 75 centimeter en uitgeklapt kan hij tot maximaal 183 centimeter worden uitgeschoven. Vanguard levert een aantal handige accessoires voor landschaps- en macrofotografen en het statief kan je camera in vrijwel elke positie manoeuvreren. Een ideale keuze voor iedereen die een robuuste en veelzijdige oplossing nodig heeft.

      Joby GorillaPod 1K

      Een GorillaPod is een tripod waarvan je de benen alle kanten op kunt bewegen. De flexibele poten maken het mogelijk om de GorillaPod op vrijwel elke ondergrond te plaatsen. Aan de bovenkant zit een standaard 1/4inch-schroefbevestiging. Joby heeft verschillende GorillaPods in het assortiment, dit model kan 1 kilo dragen. Een versie die 5 kilo kan dragen, kost zo’n 100 euro.

      Insta360 Extended Selfie Stick

      Met een Insta360-camera maak je fantastische 360-graden video’s en neem je coole foto’s. Als je op zoek bent naar een extreem lange selfiestick voor het apparaat, zoek dan niet verder. Met deze extended stick heb je vier lengtes in één behuizing: 36, 120, 240 centimeter en 3 meter. De selfiestick weegt maar 365 gram en is voorzien van een comfortabele rubberen grip. De stick verdwijnt automatisch uit de opnames overigens, dit zorgt voor naadloze beelden.

      3x Gimbals en Stabilisators

      Edelkrone HeadONE v2

      De Edelkrone HeadONE v2 is een veelzijdig en compact motion control-systeem dat perfect is voor het maken van dynamische video’s en timelapses. Als je een iPhone hebt, dan kun je zelfs face tracking gebruiken door je iPhone op je camera te bevestigen. Het is ook mogelijk om twee HeadONEs met elkaar te combineren om diagonale bewegingen te maken. Edelkrone heeft nog een heleboel andere professionele accessoires voor je camera.

      De HeadONE v2 is te koop via de website van edelkrone.

      DJI Osmo Mobile 6

      Deze gimbal stabilizer is perfect voor je smartphone. Met de Osmo Mobile 6 kun je vloeiende, professionele videobeelden maken, zelfs tijdens het lopen of rennen. De gimbal beschikt over intuïtieve bedieningselementen en een ActiveTrack-functie waarmee je eenvoudig je onderwerp kunt volgen. Het opvouwbare ontwerp maakt het gemakkelijk om de Osmo Mobile 6 overal mee naartoe te nemen, perfect voor mobiele content creators en vloggers!

      Zhiyun Crane 3S

      Deze professionele stabilisator van Zhiyun kan je beeld in drie assen stabiliseren. Met zijn krachtige motoren kan de Crane 3S zware cameraopstellingen aan, waardoor hij ideaal is voor gebruik in professionele filmproducties. Zelfs als het flink waait, blijft de Crane 3S perfect beeld opnemen. De modulaire ontwerpopties bieden flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden, waardoor je de stabilisator aan kunt passen aan jouw behoefte.

      4x Objectieven

      Canon RF-S 18-150mm F/3.5-6.3 IS STM

      Deze groothoek- en telezoomlens van Canon heeft een zoombereik van 8,3x. Dit zorgt ervoor dat het objectief breed inzetbaar is en ideaal is om mee te nemen op vakantie als je niet al te veel objectieven met je mee wilt zeulen. Met de ingebouwde beeldstabilisatie krijg je scherpe foto’s, zelfs bij langere sluitertijden. De compacte en lichte constructie is een uitstekende keuze voor zowel beginners als gevorderden!

      Nikon Nikkor Z 40mm f/2

      De Nikkor Z 40mm is een zeer goed geprijsde prime-lens. De lens past op alle fullframe-camera’s die een Nikon Z-vatting hebben. Met een helder maximaal diafragma van f/2.0 biedt deze lens uitstekende prestaties bij weinig licht en genereert het een prachtige bokeh. Dankzij de natuurlijke beeldhoek is de lens perfect voor portretten, interviews of instructievideo’s. Omdat het objectief zeer compact is en een geluidloze autofocus heeft, kun je onopvallend filmen of fotograferen.

      NEEWER LS-29 HD

      Wil je ook grappige foto’s maken met een fisheye-lens met je smartphone? Deze lens biedt een unieke kijkhoek van 220 graden, ideaal om op een creatieve en artistieke manier bijvoorbeeld landschappen te fotograferen. De LS-29 biedt een betaalbare manier om je smartphonefotografie te verbeteren en biedt eindeloze mogelijkheden voor het vastleggen van unieke perspectieven. De lens past op allerlei type smartphones als je maar een smartphone-case van Neewer gebruikt. Je moet de lens namelijk op een plaatje in de case schroeven.

      De NEEWER LS-29 HD is te koop via Amazon.

      Sigma 16mm F/1.4 DC DN Contemporary MFT

      Met een groothoeklens maak je prachtige natuurfoto’s of stadspanorama’s. Dit objectief van Sigma is speciaal gemaakt voor MFT- (Micro Four Thirds) camera’s, zoals de populaire Panasonic Lumix G7. De lenssamenstelling bestaat uit zestien elementen in dertien groepen, waaronder drie FLD-, twee SLD- en twee asferische glaselementen. De hoogwaardige constructie zorgt voor scherpe en gedetailleerde beelden, terwijl de compacte vormgeving het een geweldige keuze maakt als je veel onderweg bent.

      4x Thuisstudio

      Canon RC-6

      Met een infrarood-afstandsbediening kun je draadloos foto’s nemen, ideaal voor lange sluitertijdopnamen of groepsfoto’s. De compacte en lichtgewicht RC-6 is speciaal gemaakt voor de EOS-serie van Canon en is compatibel met veel verschillende modellen. Kijk op de site van Canon welke modellen allemaal worden ondersteund. Met een bereik van vijf meter biedt de RC-6 betrouwbare prestaties voor je fotografiebehoeften.

      Bresser Super Quick Octagon Softbox

      Als je veel aan studiofotografie doet, dan is een softbox een must. De Octagon van Bresser is compatibel met alle studioflitsers met een Bowens-houder. De softbox is in en uit te klappen in tien seconden, waardoor het een geweldige keuze is als je regelmatig op locatie werkt. De achthoekige vorm zorgt voor een zachte, gelijkmatige lichtverdeling, ideaal voor portretten en productfotografie. Door zijn duurzame constructie kun je lang van de Super Quick Octagon Softbox genieten.

      Easypix MyStudio

      Deze set is perfect voor vloggers en influencers. Deze zogenoemde vlogkit voor creators bestaat uit een green screen, een tripod, studiolichten, een videolicht, een smartphonehouder en een aantal klemmen en adapters. De Easypix MyStudio biedt alles wat je nodig hebt om professioneel ogende video’s en foto’s te maken vanuit het comfort van je eigen thuisstudio. Het is een ideale startset voor iedereen die zijn online content naar een hoger niveau wil tillen, zonder grote investeringen te doen.

      Bresser Rollup Greenscreen 150x200cm

      Handig voor zowel de startende vlogger als de doorgewinterde fotograaf: een green screen. Vervang de groene achtergrond in een beeld naar keuze in je fotobewerkingssoftware. Het roll-up-scherm kun je overal neerzetten, het scherm is gemaakt van polyester en is glans- en kreukelvrij. Hierdoor heb je altijd een egale achtergrond. De breedte van het scherm is 150 centimeter, de hoogte is maximaal 2 meter.